Vjerovao ili ne, ali inzenjeri elektrotehnike - energetskog smjera su u svijetu deficitarno zanimanje. Prognoze su da ce kroz narednih 10ak godina skoro 70% tog kadra otici u penziju, a njihova zamjena je brojcano zanemarivo mala . Posljednjih par decenija uglanom su se ljudi usmjeravali prema automatici, informatici i telekomunikacijama.
Ali ... to su prognoze koje se ne mogu primjeniti ovdje iz jednostavnog razloga. Nasa industrija je mrtva, o gigantu tipa Energoinvesta mozemo samo mastati (ili se prisjecati s sjetom), razvoja nema ni na mapi ... Rezultat atoga je da se sve veci broj i energeticara i automaticara ali i TK inzenejra bavi sales poslovima, administrativnim poslovima ili programiranjem (Kao trziste sa jeftinom radnom snagom relativno smo povoljni za programeske firme koje rade poslove za vece firme vani. A i za pokretanje takvog biznisa, potrebno je najmanje resursa - nekoliko racunara, licence i sl.)
Vidim da si dobio dosta slicnih odgovora, ali ako nisi spreman ici van i raditi (a shvatam i razloge), ogranicen si prostorom na kojem trazis posao (opet shvatam i to), moras prihvatiti da ces nazalost mozda morati i malo sacekati za posao, da neces mozda raditi odmah u struci, niti da ces odmah dobiti posao kakav zelis i o kakvom si razmisljao kad si upisivao fax. Sve je to nazalost cinjenicno stanje, ali i ne mora nuzno biti. Mozda budes jedan od onih kojima se posreci. Posto je dvocifren broj dana u pitanju - pretpostavljam da si zavrsio po bolonjskom sistemu. Ako si zavrsio 3 godine (Bsc) moras imati u vidu da ce kolege sa masterom imati malu prednost, vjerovatno.
1. Pokusaj sa ovom varijantom u tehnickim skolama. Nije posao iz snova, nije ono cemu si se nadao, ali ti moze posluziti kao odskocna stepenica u nekom prelaznom periodu. U najmanju ruku mozes steci kontakte i lakse doci do informacija.
2. Iako si energeticar, velike su sanse da ces se prije ili kasnije naci na poslu za koji ce ti programiranje trebati, u manjoj ili vecoj mjeri. Ovo je savjet iz licnog iskustva. Koliko god sam od pocetka skolovanja govorila "da sam htjela programirati upisala bih RI" - docekalo me je. Racunarski kontolisani sistemi su postali praksa u industriji i to je cinejnica. Prije ili kasnije ce ti zatrebati nesto od tog znanja. Nemoj bjezati od toga.
3. Odrzavaj kotakte sa kolegama (ili iz generacije ili starijim) i na taj nacin mozes saznati gdje ima potrebe za inzinjerima. U manjim privatnim fimama cesto ni ne izlaze konkursi nego se ide "na preporuku" nekog ko vec radi tu. Znaci ne nuzno veza i stela, ali ako vec postoji potreba za radnikom ide se metodom: "znas li ti nekoga dobrog?".
4. Posjeti JobFair (
http://www.jobfair.ba/index.html) Ne znam kad ce biti naredni, ali raspitaj se malo u generaciji. Ne moze ti skoditi.
I zapamti, koliko god ti se ucini da dugo cekas, koliko god te to izludi i dovede na ivicu zivaca (a ako se imalo oduzi hoce), prosjecno vrijeme koje inzenejri cekaju na posao je uglavnom manje nego ljudi neke druge struke. To nije nesto za utjehu, a ni za pohvalu, ali ... tako je.