Elektrotehnika- suficitarno zanimanje???

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

casanova123

#26 Re: Elektrotehnika- suficitarno zanimanje???

Post by casanova123 »

E svaka ti cast na tvom misljenju.. Ti bi radije da se vratimo u proslost nego da napredujemo :D
Umjesto da se otvaraju fabrike i da se iskoristava ova tehnologija koja postoji, lakse je dati se i cekicem lupati po cijeli dan.. :D

I bas si razmisljao kvalitetno kada si upisivao fax pa si toliko razocaran time sto si ga zavrsio.. Imas diplomu i sam kazes da nisi nista naucio.. pa sto si onda upisao fax i sto si ga zavrsavao? Trebao si odmah prestati i dati se da budes taksista, pekar, ili da radis neki drugi od cestitih poslova pa da zaradis ko covjek.. Treba se odreci mnogo toga da bi se postigao uspjeh i da bi se napredovalo.. nece cinjenica da se zavrsio fax da nadje posao.. i svi razmisljao o tome kako trebaju da nadju posao.. zasto niko ne razmislja o pravljenju posla? o inovacijama? o idejama nekim? o otvaranju neceg svog pa onda se boriti? najlakse je dobiti posao za 1000km i udarat se nogom u guzicu i da te boli briga za firmu u kojoj radis, jer Boze moj, imas diplomu i ti si glavni..

PS: ne odnos se sve na tebe, nego sam opcenito pisao..
pukotina

#27 Re: Elektrotehnika- suficitarno zanimanje???

Post by pukotina »

Druze, moje misljenje je da je u 2012. godini u BiH svaki VSS postao suficitaran. nehljebarima i pukim teoreticarima koji se zovu "profesori, asistenti", koji nemaju ni dana iskustva u privredi, njima je samo stalo da imaju pune sale brucosa i da uzimaju pare.

ekonomista i pravnika je vec dugi niz godina previse na BH trzistu.
farmaceuti su prije 5 godina bili trazeni, i njih je visokoskolski sistem previse proizveo.
gradjevina, medicina, ista prica.

sistem obrazovanja nam je jako los, u normalnim zemljama u svijetu bi politika u ovakav haos uvela red: planski bi se postavila kvota za prijem na fakultete koje proizvode kadar koji je suficitaran.
casanova123

#28 Re: Elektrotehnika- suficitarno zanimanje???

Post by casanova123 »

sa svim tim se slazem u potpunosti :D
polovka

#29 Re: Elektrotehnika- suficitarno zanimanje???

Post by polovka »

wajar wrote:
sta da se radi?
svejedno nema posla ni poslije srednje skole...s fakultetom, ako nista, razradis logicki sklop donekle i otvara se barem promil vise mogucnosti...
Naravno da nam obrazovne institucije nisu u rangu s nekim zapadnim, koje pruzaju vise konkretnog znanja i prakse...ali tu smo gdje smo i valja nam se prilagodit nasim uslovima...
Koji si ti fakultet zavrsio i kolko ti je koristio u zivotu?
Šta da se radi ?

2. Da se što manje studira i da se namjesto gimnazije uče jaki zanati koji se mogu raditi bilo gdje u svijetu (ionako svega par posto studenata zaslužuje da se školuje).
3. Da se ljubi i cijeni plavi radnički kombinzon i kapa, a što manje olovka i kravate.
staža.
:thumbup:

Još malo pa će doći vrijeme kad će se npr.vodoinstalater svijećom tražiti!

Čuj dvocifren broj dana bez posla, mo'š mislit :roll: , o jebemti život :lol:
asdf1

#30 Re: Elektrotehnika- suficitarno zanimanje???

Post by asdf1 »

U Zenici u RMU traže elektro-inžinjere.

Čuj dvocifren broj dana... znači još nisu ni tri mjeseca prošla kako treba.
Nokija

#31 Re: Elektrotehnika- suficitarno zanimanje???

Post by Nokija »

dim na vodi wrote:Da li postoje deficitarna zanimanja u BiH?
Kad sam upisivao fakultet, inzinjer elektrotehnike je vazio za deficitarno zanimanje…Cak sam imao i dodatne bodove prilikom apliciranja za stipendiju, jer se moj faultet nalazi u klubu “deficitarnih”.
Dakle, drzava je jednim dijelom ucestvovala u finansiranju mog studija (redovni student).
Medjutim, sad sam na birou (jos uvijek) dvocifren broj dana…
Naravno da nisam cekao da me neko pozove s tog biroa i zatrazi “mastuluk” zbog pronalaska posla, vec sam nasao neku listu firmi i slao CV (od nekih 80ak mailova, na 4 sam dobio odgovor-ljubazno me otpilili). Pored toga sam konkurisao na par oglasa (od kojih se niko nije javio, mada zakon nalaze drugacije), isao sam i licno (samoincijativno) u par firmi…ali od svega jedna velika, pozitivna NULA.
Eh, sad sam u nekoj depri, fakat lose stanje…
Ne znam sta da radim i kako da dodjem do odradjivanja pripravnickog staza…
Mozda se nisam obracao pravim firmama, ali nisam ni upoznat s boljim.
S eventualnim radnim mjestom sam vezan za Sarajevo i relativno blizu okolicu (do 1h voznje u jednom pravcu), jer sam se nedavno ozenio…pa mi se ne odvaja odmah od zene (koja je btw nasla skoro pa idealan posao—nije parali, ali je sve ostalo perfektno). Dakle, sad sam (jednim dijelom) na njenoj grbaci :cry:
Pa i to dodatno utice na moje (nimalo pozeljno) psihicko stanje.
Ima li neko ideju kako da jedan ing. El.teh. energeticar odradi tu famoznu 1 godinu pripravnickog staza?
Nije mi plata toliko bitna, koliko je bitno da radim u struci…
Kakva su vasa iskustva?

Ako si sad tako flexibilan kako li ces biti za 10 godina kad budes expert u toj svojoj oblasti?
nedzmun

#32 Re: Elektrotehnika- suficitarno zanimanje???

Post by nedzmun »

Vjerovao ili ne, ali inzenjeri elektrotehnike - energetskog smjera su u svijetu deficitarno zanimanje. Prognoze su da ce kroz narednih 10ak godina skoro 70% tog kadra otici u penziju, a njihova zamjena je brojcano zanemarivo mala . Posljednjih par decenija uglanom su se ljudi usmjeravali prema automatici, informatici i telekomunikacijama.

Ali ... to su prognoze koje se ne mogu primjeniti ovdje iz jednostavnog razloga. Nasa industrija je mrtva, o gigantu tipa Energoinvesta mozemo samo mastati (ili se prisjecati s sjetom), razvoja nema ni na mapi ... Rezultat atoga je da se sve veci broj i energeticara i automaticara ali i TK inzenejra bavi sales poslovima, administrativnim poslovima ili programiranjem (Kao trziste sa jeftinom radnom snagom relativno smo povoljni za programeske firme koje rade poslove za vece firme vani. A i za pokretanje takvog biznisa, potrebno je najmanje resursa - nekoliko racunara, licence i sl.)

Vidim da si dobio dosta slicnih odgovora, ali ako nisi spreman ici van i raditi (a shvatam i razloge), ogranicen si prostorom na kojem trazis posao (opet shvatam i to), moras prihvatiti da ces nazalost mozda morati i malo sacekati za posao, da neces mozda raditi odmah u struci, niti da ces odmah dobiti posao kakav zelis i o kakvom si razmisljao kad si upisivao fax. Sve je to nazalost cinjenicno stanje, ali i ne mora nuzno biti. Mozda budes jedan od onih kojima se posreci. Posto je dvocifren broj dana u pitanju - pretpostavljam da si zavrsio po bolonjskom sistemu. Ako si zavrsio 3 godine (Bsc) moras imati u vidu da ce kolege sa masterom imati malu prednost, vjerovatno.

1. Pokusaj sa ovom varijantom u tehnickim skolama. Nije posao iz snova, nije ono cemu si se nadao, ali ti moze posluziti kao odskocna stepenica u nekom prelaznom periodu. U najmanju ruku mozes steci kontakte i lakse doci do informacija.

2. Iako si energeticar, velike su sanse da ces se prije ili kasnije naci na poslu za koji ce ti programiranje trebati, u manjoj ili vecoj mjeri. Ovo je savjet iz licnog iskustva. Koliko god sam od pocetka skolovanja govorila "da sam htjela programirati upisala bih RI" - docekalo me je. Racunarski kontolisani sistemi su postali praksa u industriji i to je cinejnica. Prije ili kasnije ce ti zatrebati nesto od tog znanja. Nemoj bjezati od toga.

3. Odrzavaj kotakte sa kolegama (ili iz generacije ili starijim) i na taj nacin mozes saznati gdje ima potrebe za inzinjerima. U manjim privatnim fimama cesto ni ne izlaze konkursi nego se ide "na preporuku" nekog ko vec radi tu. Znaci ne nuzno veza i stela, ali ako vec postoji potreba za radnikom ide se metodom: "znas li ti nekoga dobrog?".

4. Posjeti JobFair (http://www.jobfair.ba/index.html) Ne znam kad ce biti naredni, ali raspitaj se malo u generaciji. Ne moze ti skoditi.

I zapamti, koliko god ti se ucini da dugo cekas, koliko god te to izludi i dovede na ivicu zivaca (a ako se imalo oduzi hoce), prosjecno vrijeme koje inzenejri cekaju na posao je uglavnom manje nego ljudi neke druge struke. To nije nesto za utjehu, a ni za pohvalu, ali ... tako je.
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#33 Re: Elektrotehnika- suficitarno zanimanje???

Post by Entropio »

.
zonasumraka

#34 Re: Elektrotehnika- suficitarno zanimanje???

Post by zonasumraka »

Moj jaran je nasao posao iduci od vrata do vrata i nije mu dugo trebalo.Radi u nekoj firmi koja se bavi nabavom i montiranjem nekakvih masina :roll:
dim na vodi

#35 Re: Elektrotehnika- suficitarno zanimanje???

Post by dim na vodi »

za nedzmun:
Hvala za izvrstan post!

Nekad sam mastao o danima u kojima cu samo odmarati... ali mi se ovaj odmor oduzio i pravo dosadio...
tako da sam u medjuvremenu poceo malo uciti programiranje i uvjezbavati engleski...
Bice da sam iz dosade naucio programirati, ako ovi dani bez posla potraju :)

za zonasumraka:
Pokusavao sam i ja, ali s dosta manje srece od tvog druga.
Imao sam i pravo ruzno iskustvo koje me je malo stopiralo...

Da mi je da saznam za par firmi koje bi u buducnosti mogle trebati ljude moje struke i da im osoblje u najmanju ruku nije bahato...mozda bi ponovo koristio tu metodu "od vrata do vrata"...
skaut_83

#36 Re: Elektrotehnika- suficitarno zanimanje???

Post by skaut_83 »

Pokusaj sa Mittalom u Zenici ako ti to nije daleko. Koliko znam od jarana koji radi dole kao energeticar imaju potrebu za jos inzenjera.

Sretno od kolege energeticara ;)
no comment

#37 Re: Elektrotehnika- suficitarno zanimanje???

Post by no comment »

Pa ne znam trenutno u Sarajevu da ima neka jaka energetska firma.
Prije je bilo, ali sada posao uzimaju firme iz drugih gradova...
precesto vidim firmu DELING iz Tuzle.
Ljudi rade-svaka im cast!
Na njihovoj web stranici (koja i nije nesto) pise da imaju 16 ing.
Mogu "pojest" bilo koji posao u BiH.
Na Tuzlanskom univerzitetu energetika je prilicno jaka, tako da me i ne cudi.
Ja_Ja

#38 Re: Elektrotehnika- suficitarno zanimanje???

Post by Ja_Ja »

Najavis se fino kod direktora najrespektabilnije firme u tvojoj bransi i kazes mu fino da si dosao da ga zamolim da te pusti da radis potpuno BESPLATNO dok ne nadjes odgovarajuci posao. Kazi da si spreman apsolutno sve da radis sto ima veze sa tvojom bransom kao i da uskocis nekada na druge poslove ako zatreba. Ako ne dobijes stalni posao u toj firmi kroz odredjeno vrijeme bar ces imati nesto da stavis na CV.

Istu sam stvar uradio kada sam trazio prvi posao, te sam isto savjetovao nekolicini prijatelja. U sve i jednom slucaju je uspjelo i svi smo dobili svoje prve poslove u firmama koje su bile odlicne i koje su nam posluzile u daljnjem usavrsavanju. Naravno sve slobodno vrijeme treba da trosis u usavrsavanju, pracenju kretanja u bransi, pracenju novih tehnologija koje se koriste, citajuci istrazivacke radove itd..itd..Covjek uci dok je ziv!
dim na vodi

#39 Re: Elektrotehnika- suficitarno zanimanje???

Post by dim na vodi »

@skaut_83:
Cuo sam za Mital. Kazu da im je konkurs vjecno otvoren.
Iako je realno podaleko od Sa. sve vise razmisljam da apliciram dole, pa makar svu platu dao na prevoz.

@no comment:
Slazem se da je Deling trenutno najjaca (energ.) firma u BiH. U Sa. nemaju konkurenciju.
no comment wrote:Pa ne znam trenutno u Sarajevu da ima neka jaka energetska firma.
Ne znam ni ja :?

@Ja_Ja:
Iskreno, odlicna taktika!
Najrespektabilnija firma u mojoj bransi je Elektroptivreda :D Tako da od ove taktike u takvoj firmi...NISTA...
Medjutim, u nekim drugim ( :? ) bi moglo biti primjenljivo.
Daleko sam ja od EP, u tom pravcu i ne razmisljam.
Kao sto sam i pisao, ucim programirati. Dakle, bjezim iz svoje branse :sad:
Valja mi se prilagodit trzistu...
Post Reply