Ko uči našu djecu (OŠ, SŠ, Fakultet...) !?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
emric

#26 Re: Ko uči našu djecu (OŠ, SŠ, Fakultet...) !?

Post by emric »

Otkaz, pa nek gospođa ide preko brda raditi za 40% manju platu u okruženju gdje će moći javno iskazivati svoju zaostalost.
insomnia78 wrote:Nema naroda na svijetu koji manje zasluzuje drzavu
mk ultra wrote: :thumbup:
Nema većih debila od onih koji za probleme ljudskih jedinki krive narode i države.

Razum: 0 bodova. Pristojnost: 0 bodova.
escobar__ wrote:Bošnjaci bukvalno prave iste one greške koje su pravili i prije posljednjeg rata - u Sarajevo se lagano dovlači čitava jedna ekipa (po)četnika koji idiotskim balijama glume prijatelje, braću/sestre, kumove i sve naj naj, a iza leđa snivaju veliku Srbiju.

Uzalud onolike žrtve, uzalud nezavisnost, ništa, bukvalno ništa se iz svega toga nije naučilo.

Šta je sljedeće, opet kamioni s bananama?
Porediti ono vrijeme sa današnjim je u najmanju ruku izraz teške neupućenosti. Da obrazlažem nemoguće je jer nema nikakve sličnosti.

Image
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#27 Re: Ko uči našu djecu (OŠ, SŠ, Fakultet...) !?

Post by mk ultra »

emric wrote:Otkaz, pa nek gospođa ide preko brda raditi za 40% manju platu u okruženju gdje će moći javno iskazivati svoju zaostalost.

Nema većih debila od onih koji za probleme ljudskih jedinki krive narode i države.
Državu čini narod, i narodu ovo odgovara vjeruj mi, ili je posljedica neceg drugog sto mu odgovara
Od nacina na koji se zaposle pa na dalje. Da se ona morala potruditi za ovo radno mjesto, čula se ona ne bi. Bolje potrazite ko je doveo tu :lol:

Država je kriva za ovakve stvari, ona je "prosla" sve testove i konkurse, nisam ja. Nije se sama proglasila uciteljicom negdje, neko je proglasio, a to je drzava odnosno predstavnici te iste drzave. A neka sam debil.
Haris.ba

#28 Re: Ko uči našu djecu (OŠ, SŠ, Fakultet...) !?

Post by Haris.ba »

mk ultra wrote:Državu čini narod, i narodu ovo odgovara vjeruj mi, ili je posljedica neceg drugog sto mu odgovara
Od nacina na koji se zaposle pa na dalje. Da se ona morala potruditi za ovo radno mjesto, čula se ona ne bi. Bolje potrazite ko je doveo tu

Država je kriva za ovakve stvari, ona je "prosla" sve testove i konkurse, nisam ja. Nije se sama proglasila uciteljicom negdje, neko je proglasio, a to je drzava odnosno predstavnici te iste drzave. A neka sam debil.
Nije država kriva za ove stvari. Već narod. Niko više.

Pričam sa jednim englezom kako odgaja djecu, a koji je nevjerovatno uspješan u privatnom biznisu. Ima 6. djece. I kaže - kad bi mi dijete došlo i reklo da hoće biti doktor, a ja vidim da slabo uči, nema afiniteta ni prema biologiji ni hemiji, rekao bih mu - nema problema, ali sam plaćaš fakultet.

Ali, kod nas to ne može.

Nedavno na aerodromu gledam stoji ogroman znak zabranjeno sjedenje ili stajanje na pokretnoj traci za torbe. Nacrtano da može debil da shvati. 20 redova okretnih traka. Na svakoj puno raznih naroda. Na jednoj samo iz Sarajeva putnici. Kad eto troje sjedaju na traku (još nije pokrenuta) da malo odmore. Jedna nana i dijete stavila. Samo kod nas se narod gura oko trake. Ne znam. Čudni smo mi. Kako organizovanje obrazovanja, kad ne može narod najobičniji red za stvari kako treba odraditi.
Norm

#29 Re: Ko uči našu djecu (OŠ, SŠ, Fakultet...) !?

Post by Norm »

Tesko je u zemlji polupismenih zombija biti sarkastican, ironican i duhovit na odredjen nacin...jer samo inteligentni ljudi mogu to shvatiti...ako neko ko je uspio izgraditi svoj polozaj preko stranke zahvaljujuci ponavljanju mantre da je patriota, nacionalista i najveci od svihA njihA nemoze da skonta ironiju i sarkazam, ako neko kome je domet u zivotu na fejsbuku metnut citat koji ne razumije, sta ocekivati...a s druge strane, anamo oni, su skontali i dali se u medijsku i pompu putem drustvenih mreza ne bi li jednu osobu diskreditovali jer im, ovim zombijima, na nerazumljiv nacin lupa kontre i provocira genocidase...polupismeni zombiji se uhvatise k'o klenovi...
Ja Dijanu osudujem samo zbog njene naivnosti u zelji da na na drugaciji nacin osim psovke i direktne uvrede prozove bolesne umove ma sa koje strane dolazili...a oni su to opet dobro shvatili...
Kad pametni usute, budale orgijaju... :bih:
skoronikako

#30 Re: Ko uči našu djecu (OŠ, SŠ, Fakultet...) !?

Post by skoronikako »

Norm wrote: Kad pametni usute, budale orgijaju... :bih:
Pravo si opisao svoj post. Svaka ti čast.

Dijana je bolesni um.
Norm

#31 Re: Ko uči našu djecu (OŠ, SŠ, Fakultet...) !?

Post by Norm »

skoronikako wrote:
Norm wrote: Kad pametni usute, budale orgijaju... :bih:
Pravo si opisao svoj post. Svaka ti čast.

Dijana je bolesni um.

Zasto imam utisak da si se pronasao u mome postu :sad: pa se osjecas prozvanim da repliciras?
Pretpostavljam da po novim, zdravim, umovima ovaj je OK...
http://source.ba/clanak/BiH/503310/Nast ... vati-djeci
:sad:
skoronikako

#32 Re: Ko uči našu djecu (OŠ, SŠ, Fakultet...) !?

Post by skoronikako »

Navaljao si se budalaština, a fino pišeš kako budale orgijaju. Pa bravo b...

Ironija. :D

p.s. Mensuda neću uopšte da komentarišem. Žalosno na koji se nivo ti spuštaš i što misliš da jedan monstrum pravda drugu budalu. Po tvom rezonu je i Breivik bio ironičan, sarkastičan i donekle duhovit, dok se puške nije latio.
Norm

#33 Re: Ko uči našu djecu (OŠ, SŠ, Fakultet...) !?

Post by Norm »

skoronikako wrote:Navaljao si se budalaština, a fino pišeš kako budale orgijaju. Pa bravo b...

Ironija. :D

p.s. Mensuda neću uopšte da komentarišem. Žalosno na koji se nivo ti spuštaš i što misliš da jedan monstrum pravda drugu budalu. Po tvom rezonu je i Breivik bio ironičan, sarkastičan i donekle duhovit, dok se puške nije latio.
A bas se ti nasao da me citiras i nazivas b... i spustas na licni nivo? Od svih uvazenih forumasa? Ja iznio svoje misljenje ne obracajuci se nikome licno i tebi zasmetale moje 'budalastine'?
Jasno mi je da je tesko biti neprimjetan u stadu kome pripadas ali ipak...
I nisam ni ocekivao da ces komentarisati Mensuda... ;-)
Ipak je 'ironija' i sarkazam za malo inteligentniji puk, ali nerazumjevanje toga nije razlog za poziv na linc jednoga kao ni 'nekomentarisanje' slika i poteza Tuzilastva koje stiti drugoga, stranackog kolegu...
Ako sam se ja slikao pored kipa Tudjana u Makarskoj, jesam li ja ustasa?
Ako kazem da nije uredu, kao ni vjerski ispravno, a vjeruj da znam, da se djevojcice predskolskog uzrasta pokrivaju jesam li ja cetnik?
Ako se slikam pored natpisa ZDS u jednoj zemlji koja je clanica EU a koja njeguje antifasisticke vrijednosti, jesam li ja ironican, sarkastican ili stovaoc UZP-a?
Po 'vasoj' definiciji ocito jesam samo ne znam kako sad da opravdam svoje 'skrivanje u zemljanom rovu' na strani koja je branila ovu zemlju...
Valjda vi novi znate sta sam ja, jer ja ocito neznam... :sad:
insomnia78

#34 Re: Ko uči našu djecu (OŠ, SŠ, Fakultet...) !?

Post by insomnia78 »

Samo sto ona nije rekla da nije u redu nego je likovala zato sto su zena i kcerka pretucene
Norm

#35 Re: Ko uči našu djecu (OŠ, SŠ, Fakultet...) !?

Post by Norm »

...ma u pravu ste vi svi, treba je linchovat zbog toga, i mene s njom zajedno...a Mensuda ne treba ni 'komentarisat'... :bih:
detroit-mercy

#36 Re: Ko uči našu djecu (OŠ, SŠ, Fakultet...) !?

Post by detroit-mercy »

kadinica wrote:Ne kontam....

Kakve veze imaju ocjene sa uspjehom u životu? Sa izborom profesije? Jesu li ocjene mjerilo znanja?

Ovo sam već negdje pisala, ali ponoviću:

Nije svaki odlikaš isti. Zavisi iz koje škole dolazi. Upisom u srednju školu se to dobro vidi.
Nije ni svaka srednja škola ista, kao ni svaka gimnazija. Upisom na fakultet se to isto vidi.
Nije ni svaki fakultet isti, kao ni svaki profesor. Ovo se vidi na poslu.

Znači, sve je relativno. Ocjene nisu mjerilo znanja i ne znači da će najbolji student postati najbolji stručnjak u svojoj oblasti. Još ako uzmemo pubertet, i druge faktore koji mogu "poremetiti" ravnotežu, onda stvarno vidimo da nema nikakvih pravila.

Pored formalnog obrazovanja, čovjek mora imati afinitet prema onome što radi. U protivnom, ostaje prosječan i ispodprosječan u svojoj struci, a takvih je najviše.
Kako mislis da ocjene nemaju veze sa izborom profesije :mrgreen: jos ne znam niti jednog koji je imao dvojke, provlacio se u srednjoj ili visio na popravnim a da je zavrsio medicinu ili ETF ili bilo koji fakultet. Dosta fakulteta te nece ni uzeti u razmatranje ni pod razno sa slabim ocjenama. Jedino ako ne ides na ove faxsove tipa Sinergija pa onda izadjes ko strucnjak, samo takav :mrgreen:
Drugo, sta znaci biti dobar ucenik, student, sta su ocjene nego ogledalo necijeg rada, privrzenosti radu, postovanju rokova, radu pod pristiskom, planiranje vremena, ostvarivanju ciljeva.
Trece, dobre ocjene u srednjoj/faksu su isto tako poruka poslodavcu da osoba koja ih je prikupila posjeduje radnu etiku , da je u stanju da savlada zadatke i rokove koji se postavljaju pred nju. Isto tako govori i o ambicijama te osobe. Za prvi posao, veoma bitna stavka.
U jednom si u pravu, sigruno je da biti najbolji student ne garantuje da ces postati i najbolji strucnjak, ima tu jos par faktora u igri ali da bi dosao da pozicije da postanes strucnjak krcis sebi put znanjem ali i ocjenama.
insomnia78

#37 Re: Ko uči našu djecu (OŠ, SŠ, Fakultet...) !?

Post by insomnia78 »

Norm wrote:...ma u pravu ste vi svi, treba je linchovat zbog toga, i mene s njom zajedno...a Mensuda ne treba ni 'komentarisat'... :bih:
Naravno da treba
insomnia78

#38 Re: Ko uči našu djecu (OŠ, SŠ, Fakultet...) !?

Post by insomnia78 »

Malo se pravimo glupi? Razlika je slikati kapu na standu kao “vidis ti sta se prodaje” a sasvim drugo natakariti je na glavušu
Norm

#39 Re: Ko uči našu djecu (OŠ, SŠ, Fakultet...) !?

Post by Norm »

insomnia78 wrote:Malo se pravimo glupi? Razlika je slikati kapu na standu kao “vidis ti sta se prodaje” a sasvim drugo natakariti je na glavušu
...ne pravim se, ocito da jesam...ja stvari gledam malo drugacije...iz svog ugla, koji nije ugao vecine...jesam li glup ili drugaciji...'unas' sam glup, ocito...samo prije bi dao da mi djecu uci ona nego Mensud kojeg 'necemo komentarisat'...'gospodina' spominjem samo zbog iz razloga sto ja ocito ne kontam koja je razlika...osim sto je jedna persona stranacki zasticena...
Mislim da je najveci zayeb sto ona nije postavila onakve slike sebe...ja joj to zamjerim...
vjeshalica

#40 Re: Ko uči našu djecu (OŠ, SŠ, Fakultet...) !?

Post by vjeshalica »

novi.dan.nova.nafaka wrote: Kako nije problem ko' upiše koji fakultet !? Ja ne mogu zamisliti da će moju djecu sutra u srednjoj školi učiti Matematiku neko ko je sa mnom išao u razred i iz iste se provlačio. Da ne kažem, kako će taj isti djeci pokazati skrivene cake, pokazati kako se rade zadaci sa *, ili pripremati moje dijete za takmičenje iz Matematike i Fizike.
Ja ne mogu da zamislim da li će uopće tvoja djeca imati afinitete da radi zadatke sa * i da uvidi cake a kamoli da ide na takmičenje iz matematike i fizike...baš imaš neke visoke teorije o budućnosti svoje djece...
Norm

#41 Re: Ko uči našu djecu (OŠ, SŠ, Fakultet...) !?

Post by Norm »

insomnia78 wrote:
Norm wrote:...ma u pravu ste vi svi, treba je linchovat zbog toga, i mene s njom zajedno...a Mensuda ne treba ni 'komentarisat'... :bih:
Naravno da treba
Linchovat ili komentarisat?
insomnia78

#42 Re: Ko uči našu djecu (OŠ, SŠ, Fakultet...) !?

Post by insomnia78 »

Ko kaze?
skoronikako

#43 Re: Ko uči našu djecu (OŠ, SŠ, Fakultet...) !?

Post by skoronikako »

Ti si napisao da budale orgijaju, a ja konstatovao da si napisao gomilu budalastina. Saberi 1+1 kad si vec tako inteligentan.

Moze jedan prijateljski savjet? Molim te nemoj puno pametovati, ipak nisi toliko inteligentan koliko se predstavljas. Komentar da ne treba komentarisati Mensuda ide u smjeru da taj treba biti u zatvoru, da nema smisla niti osnova braniti istog. Mensud je monstrum. To ne umanjuje cinjenicu da je doticna budala I da ne bi trebala raditi u ovoj skoli.

I opet, jesi li ti svjestan sta pises? Ti bi prije dao da ti ona djeci predaje nego Mensud? Jesi li ti zdrav? Ni jedno od njih dvoje ne smije dobiti priliku da radi sa djecom.

Rezon ti je u najmanju ruku glup, I to ne zato sto si "kontra" vec zato sto pises gluposti.

Btw. Ja ne pripadam niti jednoj stranci, nema potrebe za "vi".
Norm

#44 Re: Ko uči našu djecu (OŠ, SŠ, Fakultet...) !?

Post by Norm »

skoronikako wrote:Ti si napisao da budale orgijaju, a ja konstatovao da si napisao gomilu budalastina. Saberi 1+1 kad si vec tako inteligentan.

Moze jedan prijateljski savjet? Molim te nemoj puno pametovati, ipak nisi toliko inteligentan koliko se predstavljas. Komentar da ne treba komentarisati Mensuda ide u smjeru da taj treba biti u zatvoru, da nema smisla niti osnova braniti istog. Mensud je monstrum. To ne umanjuje cinjenicu da je doticna budala I da ne bi trebala raditi u ovoj skoli.

I opet, jesi li ti svjestan sta pises? Ti bi prije dao da ti ona djeci predaje nego Mensud? Jesi li ti zdrav? Ni jedno od njih dvoje ne smije dobiti priliku da radi sa djecom.

Rezon ti je u najmanju ruku glup, I to ne zato sto si "kontra" vec zato sto pises gluposti.

Btw. Ja ne pripadam niti jednoj stranci, nema potrebe za "vi".
Zasto toliko agresivnosti i uvreda na licnom nivou. Da li je to odlika inteligentnih i obrazovanih ljudi?
Ako jeste onda sam budala, glup i neinteligentan i na kraju 'nezdrav'...
Fala Bogu dragom i roditeljima na odgoju pa nisam u danasnjim standardima normalnosti...
skoronikako

#45 Re: Ko uči našu djecu (OŠ, SŠ, Fakultet...) !?

Post by skoronikako »

Šta razlikuje uvredu na ličnom nivou i vrijeđanje jedne grupe ljudi? Da ja sad pišem kako su Aboridžini glupi to bi bilo ok, ali kad napišem da je Norm napisao glupost, onda više nisam kulturan niti inteligentan?

Vidiš, ja kad tebi napišem da su ti stavovi glupi, ja tebe vrijeđam. Kad to Dijana uradi za nekog drugog, ona je sarkastična i ironična. Ti bi mene i podržavao da sam ovo isto napisao za nekog drugog ko ne dijeli tvoje mišljenje.
Henry Chinaski

#46 Re: Ko uči našu djecu (OŠ, SŠ, Fakultet...) !?

Post by Henry Chinaski »

Za prelaz iz dugogodišnjeg totalitarnog režima u demokratiju potrebna je velika transformacija. Ni kod koga to ne ide brzo, a kod nas još sporije zbog tradicionalno konzervativnog mentaliteta.
Pri tome, nacionalna svijest (koju mi tek stvaramo) nije direktno vezana s uspjehom države. Primjer su Srbija i Hrvatska koju razara korupcija i kriminal iako se može reći da su nacionalno puno osvješteniji. Ni oni nisu odmakli puno dalje od nacije u odnosu na državu koja nam je svima problem.
Svi žive u stanju stalne frustracije gdje se udara na najniže nagone, strah, mržnju prema drugiim i drugačijim i to je trenutno profitabilan biznis za one koji razumiju situaciju.

Ostalipuštaju da ih nosi struja i ne trude se da zagrebu malo dalje ili da shvate važnost pravih vrijednosti.
Norm

#47 Re: Ko uči našu djecu (OŠ, SŠ, Fakultet...) !?

Post by Norm »

skoronikako wrote:Šta razlikuje uvredu na ličnom nivou i vrijeđanje jedne grupe ljudi? Da ja sad pišem kako su Aboridžini glupi to bi bilo ok, ali kad napišem da je Norm napisao glupost, onda više nisam kulturan niti inteligentan?

Vidiš, ja kad tebi napišem da su ti stavovi glupi, ja tebe vrijeđam. Kad to Dijana uradi za nekog drugog, ona je sarkastična i ironična. Ti bi mene i podržavao da sam ovo isto napisao za nekog drugog ko ne dijeli tvoje mišljenje.
Jedne grupe ljudi? Jesam li icim naglasio na koga mislim?
A sto sam ja kriv sto si se ti pronasao u toj grupi ljudi?
Ja tebe na licnom nivou nisam prozvao niti nazvao budalom ni 'nezdravim'...Hvala Bogu nisam na tom nivou i necu, nadam se, nikada ni biti...
Moji stavovi mogu biti razliciti od tvojih, ne moramo se sloziti oko necega, ali ko si ti da odredjujes da je moj ili bilo ciji drugi stav glup? Po cemu odredjujes ko je budala? Na osnovi cega sebi dajes pravo da tako kvalificiras bilo koga ko je na javnom forumu iznio svoje misljenje?
Centrala ti tako naredila? ;-)
I BTW ja cijenim pravo svakoga da iznese svoje misljenje...ali uvijek postoji i druga strana price...
I, ne, ne bih te podrzao ako nastupas ovako agresivno prema bilo kome ko ne dijeli moje misljenje...
Iskreno, ja bih volio upoznati tu Dijanu i razgovarati sa njom...valjda zato sto sam budala...
skoronikako

#48 Re: Ko uči našu djecu (OŠ, SŠ, Fakultet...) !?

Post by skoronikako »

Vidi, tvoje je pravo da mi vjerujes ili ne po pitanju centrala. Centralama ne pripadam, torovima ne pripadam. To da odmah eliminisemo.

Dalje, problem naseg svijeta(globalno) jeste sto ne smijes nikome reci da ima glupo razmisljanje. Moras se kao pravit fin i onda to lijepo upakovati. Ti u uvodnom postu nisi rekao da bi zelio popricati sa Dijanom, vec kako je ona toliko inteligentna da je neshvacena. Dakle, ne govoris isto u prvom i u zadnjem postu. Prvi je totalna glupost, zadnji vec ima nekog smisla.

Dijana nije neshvacena, vec zatucana. Svako pravdanje njenih rijeci je glupost. Znamo dobro sta je ona mislila. Nije ona bila sarkasticna niti ironicna, niti satiricna. Ti to pokusavas lijepo upakovati i okriviti subjekte njenih rijeci za njeno ponasanje.
Matris

#49 Re: Ko uči našu djecu (OŠ, SŠ, Fakultet...) !?

Post by Matris »

Haris.ba wrote: Pričam sa jednim englezom kako odgaja djecu, a koji je nevjerovatno uspješan u privatnom biznisu. Ima 6. djece. I kaže - kad bi mi dijete došlo i reklo da hoće biti doktor, a ja vidim da slabo uči, nema afiniteta ni prema biologiji ni hemiji, rekao bih mu - nema problema, ali sam plaćaš fakultet.
Taj englez mozda zna oko posla ali o razvoju djece nema pojma. Ako dijete hoce biti doktor a slabije uci treba mu pomoci. Jos ako ima para da mu kupi dodatno tutora da mu pomogne oko stvari koje mu slabije idu. Uostalom ako ne moze zavrsiti za doktora za 7 godina moze za 10. I on umjesto da podrzi svoje dijete da ostvari ciljeve koje ima on ga kaznjava zbog neceg na sta to dijete nema uticaj.
Ne mogu uciti svi sa istom lakocom, ali nemoj kaznjavati dijete zbog toga. Pomogni mu. Ako ista krivi su tvoji geni sto je dijete "glupo".
Sto ne mogu ovih sto misle da se dijete rodi glupo ili pametno i da djeca treba da se pomire sa tim da su glupa.
dobar osjecaj

#50 Re: Ko uči našu djecu (OŠ, SŠ, Fakultet...) !?

Post by dobar osjecaj »

Matris wrote:
Haris.ba wrote: Pričam sa jednim englezom kako odgaja djecu, a koji je nevjerovatno uspješan u privatnom biznisu. Ima 6. djece. I kaže - kad bi mi dijete došlo i reklo da hoće biti doktor, a ja vidim da slabo uči, nema afiniteta ni prema biologiji ni hemiji, rekao bih mu - nema problema, ali sam plaćaš fakultet.
Taj englez mozda zna oko posla ali o razvoju djece nema pojma. Ako dijete hoce biti doktor a slabije uci treba mu pomoci. Jos ako ima para da mu kupi dodatno tutora da mu pomogne oko stvari koje mu slabije idu. Uostalom ako ne moze zavrsiti za doktora za 7 godina moze za 10. I on umjesto da podrzi svoje dijete da ostvari ciljeve koje ima on ga kaznjava zbog neceg na sta to dijete nema uticaj.
Ne mogu uciti svi sa istom lakocom, ali nemoj kaznjavati dijete zbog toga. Pomogni mu. Ako ista krivi su tvoji geni sto je dijete "glupo".
Sto ne mogu ovih sto misle da se dijete rodi glupo ili pametno i da djeca treba da se pomire sa tim da su glupa.
Ovdje piše "dijete koje nema afiniteta ni prema biologiji ni prema hemiji" - dijete koje se vidi i stvarno mašta o medicini nije dijete koje nema afiniteta prema biologiji i hemiji.
Post Reply