da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Locked

da li jugonostalgicar mora biti lijevicar ?

da
20
39%
ne
31
61%

Total votes: 51

Klavikula

#26 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by Klavikula »

jugo 45 wrote:ovi tzv sdp-i u hrvatskoj i bosni imaju veze sa sociajldemokracijom ko krava sa baletom .
ja mislim da su oni bas pravi pravcati primjer socijaldemokartije, samo puno previse ih se veze za socijalizam, a ima debila koji ih zovu komunistima, s cim se ovi nisu ni u putu sreli, nazalost..
jugo 45

#27 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by jugo 45 »

po nacinu ekonomske politike hrvatski sdp je vise neoliberalno kapitalisticka formacija .
ArthurSpooner

#28 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by ArthurSpooner »

Dodik je mozda najveci jugonostalgicar u drzavi. Kao i Emir Kusturica i Dobrica Cosic recimo. Ne bi me cudilo da je i Karadzic jugonostalgicar.

Dakle, ne, ne mora biti ljevicar.
jugo 45

#29 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by jugo 45 »

dakle jugoslaven je neki cuspajz svega i svacega ? :lol:
ArthurSpooner

#30 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by ArthurSpooner »

^^Jeste. Uopste nije cudno kod Bosnjaka da imaju u kuci slike i Tita i Izetbegovica.

No, i ovi "ljevicari" i "antifasisti" na Balkanu se dosta razlikuju od ljevicara u zapadnim zemljama. Recimo kod nas moras komotno biti "antinacionalista" i homofob u isto vrijeme, sto na zapadu bas i nije slucaj.
Last edited by ArthurSpooner on 21/09/2012 17:59, edited 2 times in total.
cyprus

#31 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by cyprus »

Konstruktivan Jugoslaven ne mora biti ljevičar, ali ne smije biti desničar... :mrgreen:
jugo 45

#32 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by jugo 45 »

kako bi uopce izgledao tj mogao biti opisam jugo desnicar ?
cyprus

#33 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by cyprus »

jugo 45 wrote:kako bi uopce izgledao tj mogao biti opisam jugo desnicar ?
Pa obzirom da u konkurenciji sa dobro razvijenim plemenskim desničarenjima Južnih Slavena, neka sveobuhvatna jugoslavenska desnica ne bi imala šanse da se nametne, odgovor je - nikako :-D
sinuhe

#34 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by sinuhe »

jugo 45 wrote:kako bi uopce izgledao tj mogao biti opisam jugo desnicar ?
A 'nako Hrvat, Dalmatinac između dva svjetska rata.
mentalist

#35 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by mentalist »

jugo 45 wrote:obicno uz jugonostalgiju vezemo tita i socijalizam medutim bila je i prva jugoslavija koja se veze uz kralja i kapitalizam .

i dok vecina jugonostalgicara spada u ovu prvu grupu postoje i oni drugi takozvani " desni " jugoslaveni . mozemo dakako pojam i prosiriti pa dodati i liberale i ostale politicke grupe .

dakle pitanje je dali danasnji jugonostalgicar je zapravo latentni komunist/socijalist ili postoji i desna verzija jugoslavenstva .

nadam se suvislim odgovorima bez pretjeranog vrijedanja . :thumbup:
Yugonostalgičar je onaj ko je živio do 90 slobodno, nije mu ništa hvalilo, poštovao i bio poštovan, radio i bio cijenjen kroz svoju platu, zdravstvo, školstvo, penzije
Mislim da prosječan gradjanin nije ni svjestan više kojoj grupaciji pripada, ali sigurno da liberali izumiru, a radja se super vrsta neonacista bez obzira kojeg predznaka bio.
Ljevičar=ugrožena vrsta
hrastov žižak

#36 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by hrastov žižak »

ArthurSpooner wrote:^^Jeste. Uopste nije cudno kod Bosnjaka da imaju u kuci slike i Tita i Izetbegovica.

No, i ovi "ljevicari" i "antifasisti" na Balkanu se dosta razlikuju od ljevicara u zapadnim zemljama. Recimo kod nas moras komotno biti "antinacionalista" i homofob u isto vrijeme, sto na zapadu bas i nije slucaj.
ljevica je širok pojam :roll: Proteže se od anarho-sindikalista do maoista. Ovaj pokušaj uniformisanja ljevice je smiješan
Klavikula

#37 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by Klavikula »

mislim da prvo treba odvojiti nacionalizam od sovinizma, pa se onda moze nastaviti rasprava..svi ljevicarski, revolucionarni pokreti, pa tako i Partizani kod nas su unijeli odredjenu dozu nacionalizma, ali ne i sovinizma..danasnja desnica se uglavnom veze za kapitalizam, slobodno trziste, nesto vecu dozu nacionalizma i sl..na tim principima bi mogla funkcionisati Jugoslavija, ali ako nacionalizam predje u sovinizam, onda je sve pod znakom pitanja..
ili ako se kao polazna tacka uzme jugoslovenski nacionalizam i veze uz desnicarske pokrete..
cyprus

#38 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by cyprus »

Klavikula wrote:mislim da prvo treba odvojiti nacionalizam od sovinizma, pa se onda moze nastaviti rasprava..svi ljevicarski, revolucionarni pokreti, pa tako i Partizani kod nas su unijeli odredjenu dozu nacionalizma, ali ne i sovinizma..danasnja desnica se uglavnom veze za kapitalizam, slobodno trziste, nesto vecu dozu nacionalizma i sl..na tim principima bi mogla funkcionisati Jugoslavija, ali ako nacionalizam predje u sovinizam, onda je sve pod znakom pitanja..
ili ako se kao polazna tacka uzme jugoslovenski nacionalizam i veze uz desnicarske pokrete..
Na Balkanu je nemoguće razdvoijiti nacionalizam i šovinizam... I u ostatku svijeta je to teško, a kod nas nemoguće...
jugo 45

#39 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by jugo 45 »

pa ajmo onda uvesti pojam " pozitivna diskriminacija " umjesto sovinizma gdje se preferira sve zajednicko jugoslavensko .
Arteta

#40 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by Arteta »

sinuhe wrote:Kakva Jugoslavija. Nasa briga bi trebale biti nase carsije kojih vise nema, a godine prolaze.
:thumbup:
Arteta

#41 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by Arteta »

Sve dok Bosanac razmislja o propaloj Jugoslaviji,njemu nema napretka.
Arteta

#42 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by Arteta »

ArthurSpooner wrote:^^Jeste. Uopste nije cudno kod Bosnjaka da imaju u kuci slike i Tita i Izetbegovica.
Obje treba zapaliti.
neki

#43 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by neki »

seln wrote:
muzicar_iz_parka wrote:Ljevičari su nostalgičari sovjetskog saveza:
Image :mrgreen:
Bolje i to nego cetnici i genocidasi.
Ko je pravio ovu montazu trebao je malo razmisliti o perspektivi
hrastov žižak

#44 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by hrastov žižak »

Arteta wrote:Sve dok Bosanac razmislja o propaloj Jugoslaviji,njemu nema napretka.
glup zaključak
Arteta

#45 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by Arteta »

hrastov žižak wrote:
Arteta wrote:Sve dok Bosanac razmislja o propaloj Jugoslaviji,njemu nema napretka.
glup zaključak
Zakljucak je dobar.
Pretrpili smo veliko zlo kako bi smo se odvojili od Jugoslavije i sad bi nas neki poovo vracali u nju.
jugo 45

#46 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by jugo 45 »

neki ? pa jedino se mozete vratiti sami .
muniza

#47 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by muniza »

hvale, bez juge ikad više molit ću lijepo.
bosanskim cementom se pravili autoputevi po cijeloj jugi osim kod nas, gradovi i gradovi izgrađeni preko naših leđa a a mi maltene nikakve koristi imali nismo. tako nam je lako lopina u pozlaćenim cipelicama zamazo oči, doduše niko te ništa nije ni pito nit si smio pitati...

evo ja sam npr nostalgičan za austrougarskom oa se ne *určim :D ljudi nam izgradili 90% infrasturture koja se i danas koristi a niko ih i ne spominje, ako ćemo već opet pod okupaciju onda nek to budu oni
hrastov žižak

#48 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by hrastov žižak »

muniza wrote:hvale, bez juge ikad više molit ću lijepo.
bosanskim cementom se pravili autoputevi po cijeloj jugi osim kod nas, gradovi i gradovi izgrađeni preko naših leđa a a mi maltene nikakve koristi imali nismo. tako nam je lako lopina u pozlaćenim cipelicama zamazo oči, doduše niko te ništa nije ni pito nit si smio pitati...

evo ja sam npr nostalgičan za austrougarskom oa se ne *určim :D ljudi nam izgradili 90% infrasturture koja se i danas koristi a niko ih i ne spominje, ako ćemo već opet pod okupaciju onda nek to budu oni
:skoljka:
ultima_palabra

#49 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by ultima_palabra »

muniza wrote:hvale, bez juge ikad više molit ću lijepo.

BiH je ulazila u skupinu manje razvijenih republika i pokrajina i više je dobijala od federacije nego što je davala.
Sezam

#50 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by Sezam »

Jugonostalgicari se mogu komotno podijeliti u dvije grupe:

1) velikosrbi, u svim formama i oblicima.
2) romanticne budaletine koje zal za mladoscu iskazuju kroz zal za Jugoslavijom.
Locked