ja mislim da su oni bas pravi pravcati primjer socijaldemokartije, samo puno previse ih se veze za socijalizam, a ima debila koji ih zovu komunistima, s cim se ovi nisu ni u putu sreli, nazalost..jugo 45 wrote:ovi tzv sdp-i u hrvatskoj i bosni imaju veze sa sociajldemokracijom ko krava sa baletom .
da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?
- Klavikula
#26 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?
-
jugo 45
#27 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?
po nacinu ekonomske politike hrvatski sdp je vise neoliberalno kapitalisticka formacija .
-
ArthurSpooner
#28 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?
Dodik je mozda najveci jugonostalgicar u drzavi. Kao i Emir Kusturica i Dobrica Cosic recimo. Ne bi me cudilo da je i Karadzic jugonostalgicar.
Dakle, ne, ne mora biti ljevicar.
Dakle, ne, ne mora biti ljevicar.
-
jugo 45
#29 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?
dakle jugoslaven je neki cuspajz svega i svacega ? 
-
ArthurSpooner
#30 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?
^^Jeste. Uopste nije cudno kod Bosnjaka da imaju u kuci slike i Tita i Izetbegovica.
No, i ovi "ljevicari" i "antifasisti" na Balkanu se dosta razlikuju od ljevicara u zapadnim zemljama. Recimo kod nas moras komotno biti "antinacionalista" i homofob u isto vrijeme, sto na zapadu bas i nije slucaj.
No, i ovi "ljevicari" i "antifasisti" na Balkanu se dosta razlikuju od ljevicara u zapadnim zemljama. Recimo kod nas moras komotno biti "antinacionalista" i homofob u isto vrijeme, sto na zapadu bas i nije slucaj.
Last edited by ArthurSpooner on 21/09/2012 17:59, edited 2 times in total.
- cyprus
#31 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?
Konstruktivan Jugoslaven ne mora biti ljevičar, ali ne smije biti desničar... 
-
jugo 45
#32 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?
kako bi uopce izgledao tj mogao biti opisam jugo desnicar ?
- cyprus
#33 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?
Pa obzirom da u konkurenciji sa dobro razvijenim plemenskim desničarenjima Južnih Slavena, neka sveobuhvatna jugoslavenska desnica ne bi imala šanse da se nametne, odgovor je - nikakojugo 45 wrote:kako bi uopce izgledao tj mogao biti opisam jugo desnicar ?
- sinuhe
#34 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?
A 'nako Hrvat, Dalmatinac između dva svjetska rata.jugo 45 wrote:kako bi uopce izgledao tj mogao biti opisam jugo desnicar ?
-
mentalist
#35 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?
Yugonostalgičar je onaj ko je živio do 90 slobodno, nije mu ništa hvalilo, poštovao i bio poštovan, radio i bio cijenjen kroz svoju platu, zdravstvo, školstvo, penzijejugo 45 wrote:obicno uz jugonostalgiju vezemo tita i socijalizam medutim bila je i prva jugoslavija koja se veze uz kralja i kapitalizam .
i dok vecina jugonostalgicara spada u ovu prvu grupu postoje i oni drugi takozvani " desni " jugoslaveni . mozemo dakako pojam i prosiriti pa dodati i liberale i ostale politicke grupe .
dakle pitanje je dali danasnji jugonostalgicar je zapravo latentni komunist/socijalist ili postoji i desna verzija jugoslavenstva .
nadam se suvislim odgovorima bez pretjeranog vrijedanja .
Mislim da prosječan gradjanin nije ni svjestan više kojoj grupaciji pripada, ali sigurno da liberali izumiru, a radja se super vrsta neonacista bez obzira kojeg predznaka bio.
Ljevičar=ugrožena vrsta
- hrastov žižak
#36 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?
ljevica je širok pojamArthurSpooner wrote:^^Jeste. Uopste nije cudno kod Bosnjaka da imaju u kuci slike i Tita i Izetbegovica.
- Klavikula
#37 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?
mislim da prvo treba odvojiti nacionalizam od sovinizma, pa se onda moze nastaviti rasprava..svi ljevicarski, revolucionarni pokreti, pa tako i Partizani kod nas su unijeli odredjenu dozu nacionalizma, ali ne i sovinizma..danasnja desnica se uglavnom veze za kapitalizam, slobodno trziste, nesto vecu dozu nacionalizma i sl..na tim principima bi mogla funkcionisati Jugoslavija, ali ako nacionalizam predje u sovinizam, onda je sve pod znakom pitanja..
ili ako se kao polazna tacka uzme jugoslovenski nacionalizam i veze uz desnicarske pokrete..
ili ako se kao polazna tacka uzme jugoslovenski nacionalizam i veze uz desnicarske pokrete..
- cyprus
#38 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?
Na Balkanu je nemoguće razdvoijiti nacionalizam i šovinizam... I u ostatku svijeta je to teško, a kod nas nemoguće...Klavikula wrote:mislim da prvo treba odvojiti nacionalizam od sovinizma, pa se onda moze nastaviti rasprava..svi ljevicarski, revolucionarni pokreti, pa tako i Partizani kod nas su unijeli odredjenu dozu nacionalizma, ali ne i sovinizma..danasnja desnica se uglavnom veze za kapitalizam, slobodno trziste, nesto vecu dozu nacionalizma i sl..na tim principima bi mogla funkcionisati Jugoslavija, ali ako nacionalizam predje u sovinizam, onda je sve pod znakom pitanja..
-
jugo 45
#39 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?
pa ajmo onda uvesti pojam " pozitivna diskriminacija " umjesto sovinizma gdje se preferira sve zajednicko jugoslavensko .
- Arteta
#40 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?
sinuhe wrote:Kakva Jugoslavija. Nasa briga bi trebale biti nase carsije kojih vise nema, a godine prolaze.
- Arteta
#41 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?
Sve dok Bosanac razmislja o propaloj Jugoslaviji,njemu nema napretka.
- Arteta
#42 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?
Obje treba zapaliti.ArthurSpooner wrote:^^Jeste. Uopste nije cudno kod Bosnjaka da imaju u kuci slike i Tita i Izetbegovica.
-
neki
#43 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?
Ko je pravio ovu montazu trebao je malo razmisliti o perspektiviseln wrote:Bolje i to nego cetnici i genocidasi.muzicar_iz_parka wrote:Ljevičari su nostalgičari sovjetskog saveza:
![]()
- hrastov žižak
#44 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?
glup zaključakArteta wrote:Sve dok Bosanac razmislja o propaloj Jugoslaviji,njemu nema napretka.
- Arteta
#45 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?
Zakljucak je dobar.hrastov žižak wrote:glup zaključakArteta wrote:Sve dok Bosanac razmislja o propaloj Jugoslaviji,njemu nema napretka.
Pretrpili smo veliko zlo kako bi smo se odvojili od Jugoslavije i sad bi nas neki poovo vracali u nju.
-
jugo 45
#46 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?
neki ? pa jedino se mozete vratiti sami .
-
muniza
#47 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?
hvale, bez juge ikad više molit ću lijepo.
bosanskim cementom se pravili autoputevi po cijeloj jugi osim kod nas, gradovi i gradovi izgrađeni preko naših leđa a a mi maltene nikakve koristi imali nismo. tako nam je lako lopina u pozlaćenim cipelicama zamazo oči, doduše niko te ništa nije ni pito nit si smio pitati...
evo ja sam npr nostalgičan za austrougarskom oa se ne *určim
ljudi nam izgradili 90% infrasturture koja se i danas koristi a niko ih i ne spominje, ako ćemo već opet pod okupaciju onda nek to budu oni
bosanskim cementom se pravili autoputevi po cijeloj jugi osim kod nas, gradovi i gradovi izgrađeni preko naših leđa a a mi maltene nikakve koristi imali nismo. tako nam je lako lopina u pozlaćenim cipelicama zamazo oči, doduše niko te ništa nije ni pito nit si smio pitati...
evo ja sam npr nostalgičan za austrougarskom oa se ne *určim
- hrastov žižak
#48 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?
muniza wrote:hvale, bez juge ikad više molit ću lijepo.
evo ja sam npr nostalgičan za austrougarskom oa se ne *určimljudi nam izgradili 90% infrasturture koja se i danas koristi a niko ih i ne spominje, ako ćemo već opet pod okupaciju onda nek to budu oni
- ultima_palabra
#49 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?
BiH je ulazila u skupinu manje razvijenih republika i pokrajina i više je dobijala od federacije nego što je davala.muniza wrote:hvale, bez juge ikad više molit ću lijepo.
evo ja sam npr nostalgičan za austrougarskom oa se ne *určimljudi nam izgradili 90% infrasturture koja se i danas koristi a niko ih i ne spominje, ako ćemo već opet pod okupaciju onda nek to budu oni
- Sezam
#50 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?
Jugonostalgicari se mogu komotno podijeliti u dvije grupe:
1) velikosrbi, u svim formama i oblicima.
2) romanticne budaletine koje zal za mladoscu iskazuju kroz zal za Jugoslavijom.
1) velikosrbi, u svim formama i oblicima.
2) romanticne budaletine koje zal za mladoscu iskazuju kroz zal za Jugoslavijom.