Očistimo zemlju za jedan dan

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Trina Moe

#26 Re: Očistimo zemlju za jedan dan

Post by Trina Moe »

anonimnaosoba wrote:ja sam za ovo znao jos prije par mjeseci :-D i vjerovatno cu i ici, ima li neko ikakav plan kad, gdje, sta? :D
Probaj doć u kontakt sa svojim lokalnim organizatorom pa s njim vidjet gdje se treba nać, kada i šta radit kad dođe vrijeme. Ako trebalo, mogu ti ja možda to provjerit, samo javi gdje si.
anonimnaosoba

#27 Re: Očistimo zemlju za jedan dan

Post by anonimnaosoba »

ma vjerovatno cu tako i uraditi, samo, kako oni tamo obavjestavaju, telefonski ili ... ? :D
Trina Moe

#28 Re: Očistimo zemlju za jedan dan

Post by Trina Moe »

ja sam dobila poruku od eroneta (oni su pokrovitelj, ako sam dobro shvatila), a još dodatno imam česte obavijesti na fbu i na bljesak.info bude vijesti o akciji.

edit: http://www.facebook.com/LetsDoItOcistim ... Dan?ref=ts evo ti od fejsa stranica pa možeš i tu vidjet, a evo i službena njihova: http://www.letsdoit.ba/
petunija

#29 Re: Očistimo zemlju za jedan dan

Post by petunija »

Trebalo bi neke reklamne poruke na svim radio i tv stanicama, tako bi se najbrže proširila vijest.
Možda i pokoji džambo plakat.
Nisam markentiški stručjak, ovo onako predlažem, ako neko zna bolje, dajte ideje, sad je trenutak :sax:
anonimnaosoba

#30 Re: Očistimo zemlju za jedan dan

Post by anonimnaosoba »

@ Trina Moe
hvala ;-)

@ petunija
koliko se sjećam, bivale su nekad reklame na radiu, čini mi se, sad bi to, naravno, trebalo aktivirati, no kako ?
Zmaja

#31 Re: Očistimo zemlju za jedan dan

Post by Zmaja »

Mahanje svima!

Evo, Boga mi priblizava se 09.09.2012 i pocetak akcije "Ocistimo Zemlju za 1 dan!"
Imamo lokalne timove u Fed:

Bihaču, Bosanskoj Krupi, Sarajevu (Centar, Novi Grad, Ilidži...),Bos.Petrovcu, Bužinu, Cazinu, Sanskom Mostu, Odžaku, Orašju, Doboju, Gracanici,Kladnju,Lukavcu, Srebreniku, Tuzli, Živinice, Breza, Kaknju,Maglaju, Tešnju,Olovu, Visokom, Zavidovicima, Zenici, Bugojnu, Busovaci, Donjem i Gornjem Vakufu, Fojnici, Jajcu, Kiseljaku, Travniku, Vitezu, Jablanici, Mostaru, Trnovu, Širokom Brijegu, Stocu.(Nemam jos konkretniju listu iz RS-a ali rade na tome, ako je dobijem definitivno je postavljam!!!)

Ostali su jos ne potvrdjeni. Vidjecemo ljudi! Vrjieme ce pokazati ko je ce se najbolje pokazati! Ja sam iskreno izuzetno sretna s'obzirom da nam je tek prva godina i veliki test da li ce upaliti. Drago mi je da vidim da ima zaiteresovanih i da postoje ljudi koji ce ostaviti daljinski upravljac i facebook taj dan i pored svih kritika svih skeptika izaci i nesto uraditi.

Kad pomislim bolje, svi mi imamo svoje misljenje. Svi imamo opravdanje i neku negativnu kritiku "kome ja to cistim kada ce sutra doci neko drugi to da baci" ali malo je oni koji ce zanemariti i uradit nesto zbog sebe i generalnog drustvenog dobra. Pozdravljam sve ucesnike i vidimo se u nedelju, ma gdje god bili!!! :bih: :thumbup: :-D
honky tonk

#32 Re: Očistimo zemlju za jedan dan

Post by honky tonk »

sta je sa onima koji su se prijavili za volontere online, ko ce nas obavijestiti vezano za 9.9. kad i gdje je nase odrediste? u sarajevu
Zmaja

#33 Re: Očistimo zemlju za jedan dan

Post by Zmaja »

Ništa se ne brini, svi prijavljeni ce biti obavjesteni. :-D
Pasiflora

#34 Re: Očistimo zemlju za jedan dan

Post by Pasiflora »

Zmaja wrote:Mahanje svima!..... Pozdravljam sve ucesnike i vidimo se u nedelju, ma gdje god bili!!! :bih: :thumbup: :-D
Vidimo se :D
Zmaja

#35 Re: Očistimo zemlju za jedan dan

Post by Zmaja »

Tkođe bi trebali uskoro da postave na web sajtu gdje se nalaze lokacije (Meeting point's) odakle se krece do određenih mjesta za ciscenje.

Ono sto znam da ce opstinski volonteri kontaktirati prijavljene ljude iz te opstine, a da cemo mi to uraditi samo za 2 opstine koje nemaju tu vrstu podrske.

Joj, ljudi drzite nam fige, na mali milion smo strana u nadi da sve organizujemo na vrijeme. :-)
honky tonk

#36 Re: Očistimo zemlju za jedan dan

Post by honky tonk »

znal' se otprilike broj ucesnika?
vaučer

#37 Re: Očistimo zemlju za jedan dan

Post by vaučer »

Simpatična ali besmislena akcija.
Grad kao Mostar koji ima inertnu, zlonamjernu, pokvarenu i nekulturnu vlast te koji je pun divljih doseljenika kao i podivljalih građana nema nikakvu korist od jednokratnih akcija uljepšavanja grada - čak mislim da su kontraproduktivne. U smeću treba uživati kao u manifestu naše realnosti i ukazivati na njega kako bi se problemi koji su doveli do stanja u kojem smo danas riješili sistemski i trajno a ne jednokratno i kozmetički.
charrrmed

#38 Re: Očistimo zemlju za jedan dan

Post by charrrmed »

honky tonk wrote:znal' se otprilike broj ucesnika?
Planirano je 100.000 volontera, ali mislim da nema nista od toga. Akcija je za 3 dana, a promocija iste je manja nego prije mjesec dana.

Akciju podrzavam, pogotovo ciscenje vecih gradova, npr Sarajevo je u katastrofalnom stanju.
de fakto

#39 Re: Očistimo zemlju za jedan dan

Post by de fakto »

Vrlo zanimljivo je pratiti kako se politika umjesa u svaki aspekt naseg zivota. Cudi me kako do sada nije bilo spominjanja srba, bosnjaka i hrvata. Mozda je u Mostaru zapravo problem jer u Istocni Mostar bacaju smece ovi iz Zapadnog i obratno. :-)

Mislim da je uspjeh uraditi makar nesto korisno. I to je bolje od nista.
Nadam se da cemo svi biti na vrijeme obavjesteni. Ako ne, u nedelju cu pokupiti smece oko svoje zgrade :-D
charrrmed

#40 Re: Očistimo zemlju za jedan dan

Post by charrrmed »

de fakto wrote: Nadam se da cemo svi biti na vrijeme obavjesteni. Ako ne, u nedelju cu pokupiti smece oko svoje zgrade :-D
:thumbup:
Kad bi bar svi tako...Nadam se da ce biti i viseo od 100.000 ljudi, ali daj Boze da bude i pola od ovoga. Znam da ne treba biti glavni pesimist, ali nista me ne navodi na to da ce ovo biti uspjesna akcija.
vaučer

#41 Re: Očistimo zemlju za jedan dan

Post by vaučer »

de fakto wrote:Vrlo zanimljivo je pratiti kako se politika umjesa u svaki aspekt naseg zivota. Cudi me kako do sada nije bilo spominjanja srba, bosnjaka i hrvata. Mozda je u Mostaru zapravo problem jer u Istocni Mostar bacaju smece ovi iz Zapadnog i obratno. :-)
Nitko nije spomenuo niti jednu nacionalnost već nesposobnu vlast i strukturalne probleme te nemar koji dovode do stanja kakvo jeste. Ja sam za rješenje problema trajno a smeće oko svoje zgrade ionako čistim i ne bacam gdje stignem. Sudjelovao sam u organizaciji ovakvih akcija prije desetak godina u svom gradu tako da znam o čemu govorim - simpatično ali beskorisno.
de fakto

#42 Re: Očistimo zemlju za jedan dan

Post by de fakto »

http://www.letsdoit.ba/mjesta-i-vrijeme ... -9-9-2012/

Za Sarajevo ostaje nejasno vrijeme okupljanja :?
charrrmed

#43 Re: Očistimo zemlju za jedan dan

Post by charrrmed »

Vjerovatno u 10 sati. Vecina ostalih gradova se okuplja izmedju 10 i 11.
Ambrozija

#44 Re: Očistimo zemlju za jedan dan

Post by Ambrozija »

U Sarajevu se očekuje učešće 1.000 volontera

"Let's do it - Očistimo zemlju za jedan dan" naziv je velike ekološke akcije koja će biti održana u nedjelju, 9. septembra, širom BiH. Glavni realizatori projekta su udruženja "Ruke" iz Sarajeva i "Mozaik prijateljstva" iz Banje Luke.

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Miroslav Živanović i glavni realizatori projekta "Let's do it" Božidar Mihajlović i Ina Ritan na jučerašnjoj pres-konferenciji pozvali su sve građane da učestvuju u nedjeljnoj akciji.

Glavni obavještajni štab bit će smješten u Gradskoj upravi, odakle će se pratiti sve aktivnosti, a već u nedjelju popodne bit će podnesen izvještaj o tome koliko je volontera učestvovalo i koliko je vreća smeća prikupljeno.

Predsjednik Udruženja "Ruke" Božidar Mihajlović kazao je kako očekuju da im se pridruži 50.000 građana u cijeloj državi, a u Sarajevu oko 1.000 naših sugrađana.

- Punktovi za čišćenje su određeni, obezbijedili smo četiri vrste vreća kako bi se smeće moglo sortirati, kao i zaštitne rukavice i napitke. Prikupljene vreće komunalna preduzeća će istog dana transportovati na deponije - kazao je Mihajlović.

Poziv svim nivoima vlasti

Poziv za učešće u akciji poslan je i predstavnicima svih nivoa vlasti, a za njih su pripremljene četiri lokacije na Trebeviću.

- Još ne znamo tačno ko će nam se od tih VIP osoba odazvati. Ono što mogu potvrditi je to da će doći predstavnici NATO-a i Ambasade SAD-a, a do nedjelje čekamo potvrdu i naših zvaničnika - kazao je Mihajlović.
Zmaja

#45 Re: Očistimo zemlju za jedan dan

Post by Zmaja »

Helou raja,
evo pregleda za Sarajevski Kanton! :D (U svakom slucaju izmedju 10:30h-11h je okupljanje). Nadam se da ce te pozvati prijatelje i izaci u nedelju.

KANTON SARAJEVO

STARI GRAD

Mjesto okupljanja: Park Alije Izetbegovića

Vrijeme okupljanja: 10.30h
1) PROSTOR PREKO PUTA SLOVENAČKE AMBASADE – BENTBAŠE
2) ALEJA AMBASADORA
3) BIJELA TABIJA
4) IZLETIŠTE BARICE

CENTAR

Mjesto okupljanja: Plato BBI

Vrijeme okupljanja: 10.30h
1) VELIKI PARK
2) PORODILIŠTE
3) AŠIKOVAC
4) ZGRADE MARIJIN DVOR

NOVO SARAJEVO

Mjesto okupljanja: U 11h po lokacijama ciscenja

Vrijeme okupljanja: 11h
1) NOVOPAZARSKA (STRUCNA LICA)
2) ŽELJEZNIČKA STANICA
3) VRACA – SPOMENIK

NOVI GRAD

Mjesto okupljanja: lokacije čišćenja

1) PUT ZA ŽUĆ (STRUCNI)
2) BRANISLAVA NUŠIĆA 171 – U BLIZINI ŽELJEZNOG MOSTA (STRUCNI)
3) RAMIZ SALČIN (VOLONTERI+STRUCNI)
4) ALIPAŠINO POLJE – A1 – OBDANIŠTE VJEVERICA
5) RAMIZ SALČIN – DOM ZDRAVLJA
6) ANDREJA ANDREJEVIĆA – PARK
7) PARK ŠUME MOJMILO
SAFETA HADŽIĆA – ISPOD MOSTA
9) ANEKS – VRBOVSKA (MEHANIZACIJA + VOLONTERI)
10) ALIPAŠINO POLJE FAZE A, B, C – JAVNE POVRŠINE
11) STARO HRASNO – PARK
12) BUĆA POTOK – OKO NOVE ZGRADE KONZUM I PARK “SRCE”
13) ALIPAŠIN MOST 1 – MJESNA ZAJEDNICA
14) MJESNA ZAJEDNICA SOKOLJE
15) PORODICE ŠEHIDA – PLAT BUDUĆE OSNOVNE ŠKOLE

VOGOSCA

Mjesto okupljanja: lokacije čišćenja

1) SPOMENIK
2) RADIĆA POTOK

ILIJAS

Mjesto okupljanja:
a) GORNJA BIOCA ZA BIOCKI POTOK
b) ISPRED OPSTINE
c) KOD MZ DOM JAHORINA

Lokacije ciscenja:
1) BIOČKI POTOK
2) U BLIZINI OPŠTINE

ILIDZA

Mjesto okupljanja: ispred MZ

1) HRASNICA I
2) HRASNICA II
3) ILIDŽA CENTAR
4) LUŽANI
5) RAKOVICA
6) OTES
7) STUPSKO BRDO

TRNOVO

Mjesto okupljanja: ispred Opštine Trnovo

1) DEJĆIĆI
2) ILOVICA

HADZICI

Mjesto okupljanja: Opcinska zgrada
Vrijeme okupljanja 10.30h
Lokacije ciscenja: Nova osnovna skola i Mehaceva krivina
Zmaja

#46 Re: Očistimo zemlju za jedan dan

Post by Zmaja »

petunija wrote:Trebalo bi neke reklamne poruke na svim radio i tv stanicama, tako bi se najbrže proširila vijest.
Možda i pokoji džambo plakat.
Nisam markentiški stručjak, ovo onako predlažem, ako neko zna bolje, dajte ideje, sad je trenutak :sax:
Imali smo 4-5 gostovanja juce i jutros neka. Vjeruj mi, sa kakvim minimalnim budžetom radimo, dobro je i da se ovo desava. Preostaje nam samo da nam poželiš sreću jer toga nam je najviše potrebno...a "bice" kao sto bih naš narod rekao!

Joj jesam happy!
honky tonk

#47 Re: Očistimo zemlju za jedan dan

Post by honky tonk »

hocemo na mjestima okupljanja dobiti te rukavice, majce ili sta vec od opreme? i hoce li svaka grupa imati nekog vodica? sta slijedi nakono kupljanja u 11h??

planiram se pridruziti iako imam ispit dan poslije, pa mi je bitno da znam hocemo li biti u gradu ili van grad (prijevoz?) i koliko je planirano vremenski da traje akcija?

hvala :-D
Redd

#48 Re: Očistimo zemlju za jedan dan

Post by Redd »

Koliko vidim Dobrinje nema na ovom spisku lokacija za okupljanje i čišćenje,kada je u pitanju Novi grad? Why is that so? Zna li iko?
Ambrozija

#49 Re: Očistimo zemlju za jedan dan

Post by Ambrozija »

Ovu temu je trebalo premjestiti iz Priroda i ekologija u Razne diskusije, da bi ju sto vise ljudi vidjelo :(
nermin.padez

#50 Re: Očistimo zemlju za jedan dan

Post by nermin.padez »

Što se RS ne čisti :-) :mrgreen:
Post Reply