CNG (prirodni komprimirani gas) metan

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

mu_jo

#26 Re: CNG (prirodni komprimirani gas) metan

Post by mu_jo »

:?: Imali kakvih naznaka da ce se otvoriti neka pumpa za CNG u Sarajevu ili BiH ? :?

Vidim da se auta na CNG vec prodaju.
Da li postoji uopste interes ? U Srbiji je desetak takvih pumpi u Makedoniji, Hrvatskoj i Sloveniji je po neka. :!:
ElRe

#27 Re: CNG (prirodni komprimirani gas) metan

Post by ElRe »

Nema naznaka.
Pumpu imaju jedino u Sarajevogasu za vlastite potrebe (Ducato i Doblo Natural Power)
citroen xm

#28 Re: CNG (prirodni komprimirani gas) metan

Post by citroen xm »

Dok u svakom gradu pa i najmanjem mjestu ne bude pumpa koja u ponudi ima CNG, a u gradovima više njih, ugradnja i vožnja je potpuno neisplativa.
daxon

#29 Re: CNG (prirodni komprimirani gas) metan

Post by daxon »

što se tiče vožnje na CNG u BiH, jedino da u garažu instaliraš jedan brc phill fuelmaker ili coltri MCH 5 kućni kompresor, ali to se definitivno ne isplati, jer cijena od 2 500, odnosno 5000E razbija svaku računicu o isplativosti te investicije, tako da je LPG jedino prihvatljivo riješenje u BiH.

Image

Image

Ima tu i kineskog smeća po alibaba. com i sličnim stranicama, ali to ni dušmaninu ne bih preporučio.
mu_jo

#30 Re: CNG (prirodni komprimirani gas) metan

Post by mu_jo »

Cudno, jer je ovo najjeftinije a ujedno gorivo koje najmanje zagadjuje okolinu.

Procitajte ovo:
http://www.gibgas.de/Aktuelles/Nachrich ... han?id=568

Njemacki:

"Laut unsere aktuellen Erhebung ist CNG aus Biomethan derzeit der günstigste Kraftstoff in Deutschland. Mit durchschnittlich 1,095 Euro (Stand 31.03.2013) je Kilogramm liegt der Preis unter dem für CNG aus konventionellem Erdgas (1,101 Euro/kg)."

Google prevod na bosanski:

"Prema našem nedavnom istraživanju biometan CNG je trenutno najjeftinije gorivo u Njemačkoj. Sa prosjekom od 1,095 € (od 31.03.2013) po kilogramu, …..

:idea: Nadam se da ce neko od privatnika naci interes u ovome ako ne Sarajevogas. Ubijedjen sam stoposto da je ovo dobra investicija. Vidim da u Srbiji jedna velika taxi firma ima svoju vlastitu pumpu.
drndalo

#31 Re: CNG (prirodni komprimirani gas) metan

Post by drndalo »

mu_jo wrote: :idea: Nadam se da ce neko od privatnika naci interes u ovome ako ne Sarajevogas. Ubijedjen sam stoposto da je ovo dobra investicija. Vidim da u Srbiji jedna velika taxi firma ima svoju vlastitu pumpu.
Ti bogami kao da od nas zavisi hoce li se to otvoriti sutra ? Sam si sebi dao odgovor ako je ovo boldirano tacno. Taxi firma na ovaj nacin ostvaruje dodatnu zaradu, ali ne zavisi od profita distribucije CNG-a u aute... Dakle sipa plin, ali naplacuje pare od voznji, pa time ima dvostruku zaradu.

Vec sam ti lani napisao (mislim), ili nekome drugom, suvise je to skupa investicija u startu, da bi se neko odlucio na nju, a da zavisi samo od maloprodaje CNG-a... Jer tih auta ima u BiH na prste 2 ruke prebrojati... Sarajevogas ima svoju pumpu za svoja vozila, a opet ne prodaju nikome ko bi mozda dosao nasuti ? Kada bi neka firma tipa Coca-Cola namirisala korist u tome, pa da oni otvore nesto, ili da udju u tal s nekim ko bi to prije svega zbog njih uradio, plus ostali, onda bi mozda i moglo.
mu_jo

#32 Re: CNG (prirodni komprimirani gas) metan

Post by mu_jo »

Nemoj se ljutiti "drndalo ", to sto ja pisem o CNG-eu. :wink:

Volio bi ja da se moja Bosna razvija kao i ti vjerovarno pa zato pisem - mozda neko da dobije ideju.

:!: A mogao bi Sarajevo gas za pocetak montirati jednu pumpu uz svoju ogradu to vjerovatno nebi kostalo puno a i EU bi vjerovatno financirala projekat ako bi se apliciralo sa ekoloskog aspekta.
drndalo

#33 Re: CNG (prirodni komprimirani gas) metan

Post by drndalo »

Ma ne ljutim se, samo imam osjecaj da nesto zelis bez dodira sa stvarnoscu... Realno, ako Sarajevogas za pocetak, makar unutar svoga kruga ne sipa CNG na komercijalnoj osnovi, a imaju kakvu takvu pumpu, cemu se mozemo nadati...? Nece da uzmu jos koji dinar koji ceka da se pokupi...

Za ostale, velika investicija na malo auta, pa je mrka kapa i u buducnosti...
daxon

#34 Re: CNG (prirodni komprimirani gas) metan

Post by daxon »

Punionica Sarajevogasa u Butilima jedva da ima kapacitet da zadovolji svoje potrebe, inače, ta punionica je kapaciteta dvadesetak automobila dnevno.
Postavlja se pitanje isplativosti ulaganja, prvo u CNG punionice, koje su višestruko skuplje od klasičnih LPG ili benzinskih crpki, a zatim i ulaganja u CNG autoinstalacije, koje su opet znatno skuplje od LPG instalacije.

Naime, ukoliko je zemni gas za pravna lica 1, 163 KM po metru kubnom sa PDV-om, tada je logično da bi onaj ko otvori punionicu, uz početno ulaganje, davanja državi itd., naravno, htio povratiti uloženo i nešto zaraditi, tako da bi ta cijena za vozače bila još veća. Također, treba napomenuti, CNG se na pumpama prodaje i obračunava u kg, tako da bi i tu bilo zakidanja za vozače.

Da bi mogli napraviti bilo kakvu kalkulaciju, potrebno je znati slijedeće:

0,571 kg CNG = 1 l benzina
0,535 kg CNG = 1 l LPG (propan-butan)

Odnosno:

1m3 CNG = 4 l CNG = 0,71 kg CNG
1kg CNG = 5,6 l CNG = 1,750 l benzina
1kg CNG = 5,6 l CNG = 1,867 l LPG
3,2 l CNG = 0,571 kg CNG = 1 l benzina
3 l CNG = 0,535 kg CNG = 1 l LPG

Tada, koliko me matematika služi, dolazimo do zaključka da je 1m3 CNG-a ekvivalentan 1, 32l LPG-a. Dakle, jeste nešto malo jeftinije, ali postavlja se pitanje, za koliko će se vratiti uloženo i da li je uopće isplativo ulagati u nešto za što ne postoji raširane mreža pumpi itd. Ako još uzmemo u obzir nestabilno tržište zemnog gasa, monopol i samim time logičnu mogućnost rasta cijena zemnog gasa, dolazimo do zaključka da je ulaganje u takvo što nepromišljena avantura sa neizvjesnim ishodom.
mu_jo

#35 Re: CNG (prirodni komprimirani gas) metan

Post by mu_jo »

Nisam toliko strucan da komentarisem informacije koje si prezentirao ali sam ubjedjen da su tacne ”daxon”

Prakticno znam da u Njemackoj ima preko 1000 cng pumpi gdje je 1 kg CNG oko 1 euro. Nisu sve bazirane 100% na prirodni gas , u vecini slucajeva je 50% prirodni gas a 50% je biogas tj. Gas dobijen preradom organskog otpada.

Gotovo svi novi proizvodjaci auta prodaju fabricki nova auta na CNG + benzin, VW; Ford; Volvo, Fiat itd.

Ja vozim passata koji trosi 4-5 kg cng_a na 100 km koji je fabricki proizveden sa ugradjenim CNG-om i mogu preci sa jednim rezervoarom CNG_a 400-500 km i na benzin 300-400 km tako da bi za voznju u BiH ili kroz BiH bila dovoljna jedna do dvije pumpe.

Da li je ekonomicno da se otvori jedna takva pumpa ? Neznam !

Ali, Makedonija, Srbija ,Slovenija, Hrvatska prodaju CNG.
Prosle godina sam putovao kroz Italiju i moj GPS me vodi na jednu CNG pumpu. Vidim da vozim kroz polja nigdje grada na vidiku. I tako dodjem pred jedno poljoprivredno dobro i pomislim da sam zalutao, medjutim taj covjek ima svoju vlastitu CNG pumpu. U Hrvatskoj u Rijeci je nedavno otvorena jos jedna crpka a jedna je u Zagrebu . Ova u Zagrebu je punionica u sklopu plinare.

Cijelo vrijeme se otvaraju nove pumpe kojih jos uvjek nema u velikom broju.

:?: Da li je ekonomicno da se otvori jedna takva pumpa kod nas u BiH vrijeme ce pokazati.
mu_jo

#36 Re: CNG (prirodni komprimirani gas) metan

Post by mu_jo »

Ovo je citat sa web stranice:

http://www.plinara-zagreb.hr/default.aspx?id=245

Energetski sadržaj goriva:

Stlačeni prirodni plin (SPP) oko 13,3 kWh / kg
Benzin oko 8,6 kWh / l
Dizel oko 9,9 kWh / l
Autoplin (UNP) oko 6,8 kWh / l

Energetski sadržaj jednog kilograma SPP odgovara oko 1,5 litara benzina, oko 1,3 litara dizela ili oko 1,9 litara UNP.
Gradska plinara Zagreb d.o.o. je 1994. godine izgradila prvu punionicu vozila na SPP u Hrvatskoj koja se uklapa u europski sustav punionica te dala pregraditi svoja vozila na stlačeni prirodni plin kao primjer i putokaz ostalima u gradu i u cijeloj zemlji. Punionica SPP se nalazi na lokaciji Radnička cesta 1, 10 000 Zagreb.
Djikela

#37 Re: CNG (prirodni komprimirani gas) metan

Post by Djikela »

Živim u Beogradu i imam Multiplu na metan. Velika je šteta što u Sarajevu nema cng pumpa. Mislim da bi, pored Sarajeva, iste pumpe trebalo da se otvore barem i u Splitu i Podgorici, kako bi cela bivša SFRJ bila pokrivena. U Srbiji ima devet pumpi.
hopi

#38 Re: CNG (prirodni komprimirani gas) metan

Post by hopi »

nedavno sam vidio neki kombi od čini mi se sarajevo gasa, ima naljepnicu nazad CNG, pa znači ima ga i nekako se puni
ElRe

#39 Re: CNG (prirodni komprimirani gas) metan

Post by ElRe »

Ima 1 pumpa i to samo za potrebe Sarajevogasa (Doblo i Ducato Natural Power)
ElDzidziIbnDzo

#40 Re: CNG (prirodni komprimirani gas) metan

Post by ElDzidziIbnDzo »

mu_jo wrote:Ja zivim u Svedskoj a inace sam iz Sarajeva pa nebi bilo lose da vozim i u Bosni na autogas(CNG) posto je jeftinije a i ne zagadjuje okolinu kao druga goriva. Imam Passata 2009 god. koji ide na benzin i na autogas(CNG).
http://www.youtube.com/watch?v=W9y18rMb ... re=related
:bih:
Ja sam gledao kod vas taj CNG,i ne kontam uopste kako vam je ono isplativo? Pa cijena krunu,dvije niza nego benzin.I onda troskovi ugradnje instalacije,boca koja zauzima prostor,300-400 bari pritisak unutra,to je bas bomba tempirana.
Ja sam ljubitelj LPG-a,ali CNG po meni,bacanje para.
mu_jo

#41 Re: CNG (prirodni komprimirani gas) metan

Post by mu_jo »

Niko ovdje ne ugradjuje plin, auta se proizvode sa fabricki ugradjenom opremom. (nova auta)

Kilogram CNG kosta u Svedskoj cirka 18 kruna (oko 2 eura) i najskuplji je u Evropi.
Potrosnja oko 5 kg na 100 km. Predjeni 100 km oko 10 eura.

Boce za plin se nevide a prtljaznik (gepek) je isti kao kod drugih auta, ne gubi se nikakav prostor. nema rezervne gume ali postoji pribor (lijepak) za privremeno popravljane guma.
;-)
ElDzidziIbnDzo

#42 Re: CNG (prirodni komprimirani gas) metan

Post by ElDzidziIbnDzo »

Ne bitno,kako god vozilo sa CNG instalacijom je skuplje,bilo da li da je novo ili polovno sa naknadnom ugradnjom.

Nikakve uštede nema.Ama baš nikakve.
bude

#43 Re: CNG (prirodni komprimirani gas) metan

Post by bude »

kako gdje, evo razlike u cro
Razlika izmedju CNG (prirodni plin - metan) i LPG (propan-butan) uredjaja je u boci i isparivacu, ostali dijelovi su isti.

CNG je nesto malo manje od duplo jeftiniji po prijedjenom kilometru od LPG-a i jos ekoloskiji. 100 km dodje nesto malo ispod 20 kn (kod LPG-a oko 35 kn, kod benzine oko 75 kuna).

Sve bi to bilo divno i krasno kad bi u HR bilo vise od jedne punionice i kad bi auta na CNG imala vecu autonomiju (kod LPG-a oko 400-500 km, kod CNG-a oko 150-200 km).

Auto se moze potpuno legalno puniti kod kuce, s tim da punjenje traje oko 4-5 sati.
Djikela

#44 Re: CNG (prirodni komprimirani gas) metan

Post by Djikela »

U Srbiji je ušteda bar 30-40%
daxon

#45 Re: CNG (prirodni komprimirani gas) metan

Post by daxon »

bude wrote:kako gdje, evo razlike u cro
Razlika izmedju CNG (prirodni plin - metan) i LPG (propan-butan) uredjaja je u boci i isparivacu, ostali dijelovi su isti.

CNG je nesto malo manje od duplo jeftiniji po prijedjenom kilometru od LPG-a i jos ekoloskiji. 100 km dodje nesto malo ispod 20 kn (kod LPG-a oko 35 kn, kod benzine oko 75 kuna).

Sve bi to bilo divno i krasno kad bi u HR bilo vise od jedne punionice i kad bi auta na CNG imala vecu autonomiju (kod LPG-a oko 400-500 km, kod CNG-a oko 150-200 km).

Auto se moze potpuno legalno puniti kod kuce, s tim da punjenje traje oko 4-5 sati.
To je razlika u CRO iz 2006. godine kada je CNG bio upola jeftiniji. Uglavnom, u svom prethodnom postu sam već napisao i obrazložio, ukratko, danas je razlika u odnosu na LPG nekih 25 - 30 %, što je potpuno neisplativo u odnosu na LPG, bar kada je BiH u pitanju, a slično je i u CRO. Neisplativo u odnosu na LPG što zbog početne investicije, što zbog nedostatka CNG postaja, a također, zbog neizvjesnosti snadbjevanja prirodnim plinom i njegovom cijenom uvjetovanom ruskim monopolom na taj energent.
Djikela

#46 Re: CNG (prirodni komprimirani gas) metan

Post by Djikela »

Nema početne investicije ako uzimaš auto sa ugrađenim uređajem, a danas je većina tih vozila (Multipla, Zafira). Oko Rusije ne treba razmišljati, biće metana. U svačijem je interesu da bude gasa.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#47 Re: CNG (prirodni komprimirani gas) metan

Post by _BataZiv_0809 »

drndalo wrote: 15/04/2014 11:50 Ma ne ljutim se, samo imam osjecaj da nesto zelis bez dodira sa stvarnoscu... Realno, ako Sarajevogas za pocetak, makar unutar svoga kruga ne sipa CNG na komercijalnoj osnovi, a imaju kakvu takvu pumpu, cemu se mozemo nadati...? Nece da uzmu jos koji dinar koji ceka da se pokupi...

Za ostale, velika investicija na malo auta, pa je mrka kapa i u buducnosti...
Boga mi otvori Sarajevogas ovo :D
drndalo

#48 Re: CNG (prirodni komprimirani gas) metan

Post by drndalo »

Vidio sam s autoputa da su napravili pumpu, sve novo, reklama, svjetlo... Cak je i cijena povoljna, 0,00 KM... :mrgreen:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#49 Re: CNG (prirodni komprimirani gas) metan

Post by mk ultra »

Ko jos ima CNG instalaciju :mrgreen:

Odavno je ono u pogonskom stanju, cekaju jos otvaranje
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#50 Re: CNG (prirodni komprimirani gas) metan

Post by _BataZiv_0809 »

Nadam se da ce ovo omasoviti jer atmosferski benzinici izumiru.
Post Reply