Vidim da se auta na CNG vec prodaju.
Da li postoji uopste interes ? U Srbiji je desetak takvih pumpi u Makedoniji, Hrvatskoj i Sloveniji je po neka.
Moderators: _BataZiv_0809, anex

Ti bogami kao da od nas zavisi hoce li se to otvoriti sutra ? Sam si sebi dao odgovor ako je ovo boldirano tacno. Taxi firma na ovaj nacin ostvaruje dodatnu zaradu, ali ne zavisi od profita distribucije CNG-a u aute... Dakle sipa plin, ali naplacuje pare od voznji, pa time ima dvostruku zaradu.mu_jo wrote:Nadam se da ce neko od privatnika naci interes u ovome ako ne Sarajevogas. Ubijedjen sam stoposto da je ovo dobra investicija. Vidim da u Srbiji jedna velika taxi firma ima svoju vlastitu pumpu.
Ja sam gledao kod vas taj CNG,i ne kontam uopste kako vam je ono isplativo? Pa cijena krunu,dvije niza nego benzin.I onda troskovi ugradnje instalacije,boca koja zauzima prostor,300-400 bari pritisak unutra,to je bas bomba tempirana.mu_jo wrote:Ja zivim u Svedskoj a inace sam iz Sarajeva pa nebi bilo lose da vozim i u Bosni na autogas(CNG) posto je jeftinije a i ne zagadjuje okolinu kao druga goriva. Imam Passata 2009 god. koji ide na benzin i na autogas(CNG).
http://www.youtube.com/watch?v=W9y18rMb ... re=related
Razlika izmedju CNG (prirodni plin - metan) i LPG (propan-butan) uredjaja je u boci i isparivacu, ostali dijelovi su isti.
CNG je nesto malo manje od duplo jeftiniji po prijedjenom kilometru od LPG-a i jos ekoloskiji. 100 km dodje nesto malo ispod 20 kn (kod LPG-a oko 35 kn, kod benzine oko 75 kuna).
Sve bi to bilo divno i krasno kad bi u HR bilo vise od jedne punionice i kad bi auta na CNG imala vecu autonomiju (kod LPG-a oko 400-500 km, kod CNG-a oko 150-200 km).
Auto se moze potpuno legalno puniti kod kuce, s tim da punjenje traje oko 4-5 sati.
To je razlika u CRO iz 2006. godine kada je CNG bio upola jeftiniji. Uglavnom, u svom prethodnom postu sam već napisao i obrazložio, ukratko, danas je razlika u odnosu na LPG nekih 25 - 30 %, što je potpuno neisplativo u odnosu na LPG, bar kada je BiH u pitanju, a slično je i u CRO. Neisplativo u odnosu na LPG što zbog početne investicije, što zbog nedostatka CNG postaja, a također, zbog neizvjesnosti snadbjevanja prirodnim plinom i njegovom cijenom uvjetovanom ruskim monopolom na taj energent.bude wrote:kako gdje, evo razlike u croRazlika izmedju CNG (prirodni plin - metan) i LPG (propan-butan) uredjaja je u boci i isparivacu, ostali dijelovi su isti.
CNG je nesto malo manje od duplo jeftiniji po prijedjenom kilometru od LPG-a i jos ekoloskiji. 100 km dodje nesto malo ispod 20 kn (kod LPG-a oko 35 kn, kod benzine oko 75 kuna).
Sve bi to bilo divno i krasno kad bi u HR bilo vise od jedne punionice i kad bi auta na CNG imala vecu autonomiju (kod LPG-a oko 400-500 km, kod CNG-a oko 150-200 km).
Auto se moze potpuno legalno puniti kod kuce, s tim da punjenje traje oko 4-5 sati.
Boga mi otvori Sarajevogas ovodrndalo wrote: ↑15/04/2014 11:50 Ma ne ljutim se, samo imam osjecaj da nesto zelis bez dodira sa stvarnoscu... Realno, ako Sarajevogas za pocetak, makar unutar svoga kruga ne sipa CNG na komercijalnoj osnovi, a imaju kakvu takvu pumpu, cemu se mozemo nadati...? Nece da uzmu jos koji dinar koji ceka da se pokupi...
Za ostale, velika investicija na malo auta, pa je mrka kapa i u buducnosti...