CNG (prirodni komprimirani gas) metan

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

mu_jo

#1 CNG (prirodni komprimirani gas) metan

Post by mu_jo »

Da li postoji neka pumpa u BiH sa CNG (komprimirani prirodni gas-metan) gorivo za auto?
To je u Njemackoj "Erdgas" i novija auta koja su miljo-prilagodjena voze na ovo gorivo.Vidio sam na internetu da ga ima u Sloveniji,Hrvatskoj i Srbiji.
http://www.youtube.com/watch?v=xj0a9wNeTlI
:-)
_ado_

#2 Re: CNG (prirodni komprimirani gas) metan

Post by _ado_ »

Mislim da se Sarajevo gas jedini bavi prodajom ovoga. Znam da sam gledao reportazu na TV o tome. Oni su u svoja vozila ugradili sisteme na CNG a pumpa je negdje u Butilima.
drndalo

#3 Re: CNG (prirodni komprimirani gas) metan

Post by drndalo »

Ima SA-gas svoju pumpu, ali nisam siguran da je otvorena za javnost, tj. sipanje musterijama... Koliko znam, bila je samo za njihovu internu upotrebu...
mu_jo

#4 Re: CNG (prirodni komprimirani gas) metan

Post by mu_jo »

Ja zivim u Svedskoj a inace sam iz Sarajeva pa nebi bilo lose da vozim i u Bosni na autogas(CNG) posto je jeftinije a i ne zagadjuje okolinu kao druga goriva. Imam Passata 2009 god. koji ide na benzin i na autogas(CNG).
http://www.youtube.com/watch?v=W9y18rMb ... re=related
:bih:
iSwagga

#5 Re: CNG (prirodni komprimirani gas) metan

Post by iSwagga »

I ja bih volio znati gdje u Sarajevu (ili u BiH opcenito) ima CNG pumpa?
drndalo

#6 Re: CNG (prirodni komprimirani gas) metan

Post by drndalo »

Kao sto rekoh, za jednu znam, ali koliko znam nije javna, Sa-gas u Rajlovcu/Butilama, tamo negdje prije Velpro-a/Poljopreme, i to je to... Elem, tesko cete se navozati sa vise od onih 14 litara benzina u mikro-rezervoarima koje imate... Na zalost...
mu_jo

#7 Re: CNG (prirodni komprimirani gas) metan

Post by mu_jo »

Evo sada sam poslao e_mail Sarajevogasu sa upitom i nadam se da ce odgovoriti.
Za informaciju sa punim rezervarom benzina mogu preci preko 400 km plus sa punim rezevarom autogasa(CNG) preko 400 km to znaci najmanje 800 km a ako bi vozio ispod 120 km/h i preko 900km.
:-D :thumbup:
drndalo

#8 Re: CNG (prirodni komprimirani gas) metan

Post by drndalo »

OK, nadam se da ce te obradovati odgovorom, a sa tolikom benzinskom autonomijom nije da se ne moze i samo na benzin, ako se mora...
mu_jo

#9 Re: CNG (prirodni komprimirani gas) metan

Post by mu_jo »

Passat 1.4 tsi ecofuel 2009 godina, rezervoar benzina 31 litar potrosnja 6,8l/100km, 21 kg gas potrosnja 4,4kg/100km.

Tako je prijetelju, zbog zagadjena okoline bolje je voziti na autoplin-CNG.
:-D
_ado_

#10 Re: CNG (prirodni komprimirani gas) metan

Post by _ado_ »

prijatelju, brate, druze ... :-D nije valjda da ocekujes da ti u Bosni i Hercegovini neko, iz drzavne firme, odgovori na mail? Predugo zivis u Evropi :D Dovoljno ti je da pogledas web stranicu sarajevo gasa. Haj sto je izgledom ko da je pravilo dijete u frontpageu, al sto nema ni pola informacija koje bi trebalo da ima. NPR stoji im slika te punionice CNG-a al nigdje informacija o tome. Nego ti nadji njihov broj telefona i zovi. Tako ces mozda i dobiti informaciju. Mailom dabogda.
mu_jo

#11 Re: CNG (prirodni komprimirani gas) metan

Post by mu_jo »

Moj lijepi _ado_ bolje da umre sve nego nada ;-) , tako nadam se da cu dobiti odgovor i da ce oni koji su odgovorni zazeljeti da pruze usluge kojim cemo ih faliti u buducnosti :D .

Poslao sam e-mail i Auto moto savezu BiH a i onim u drugom entitetu medjutim niko ne odgovara.

Hvala na prijedlogu zovem sljedece sedmice ako ne dobijem odgovor. :-D

Mislim da bi investicija u BiH u ovom smjeru dala dalekosezne prednosti. CNG moze biri prirodni gas a moze i metan gas poslije sagorijevanja djubriva ostataka hrane i ostalog. To bi bilo dobro za razvoj vlastite industrije. :bih: :bih:
:-D
muha-V8

#12 Re: CNG (prirodni komprimirani gas) metan

Post by muha-V8 »

Spremi keš ili MasterCard za benzin. 8-)

I ovdje se kaze ekoloski bolje na plin (LPG) voziti , a u prevodu znaci: JEFTINIJE :D

:bih: Welcome to BiH
ElRe

#13 Re: CNG (prirodni komprimirani gas) metan

Post by ElRe »

U BiH to samo sipaju u Sarajevogasu u Ducata i Dobla NaturalPower i samo za vlastite potrebe.
mu_jo

#14 Re: CNG (prirodni komprimirani gas) metan

Post by mu_jo »

Hvala na odgovoru, :thumbup:
nadam se da ce uskoro i ostali moci koristiti njigove usluge. :-D
mu_jo

#15 Re: CNG (prirodni komprimirani gas) metan

Post by mu_jo »

Dobio sam odgovor na moj mail od Auto moto saveza BiH i oni nemaju saznanja da se moze tociti CNG gas negdje u BiH. :thumbup: Ovim putem im se zahvaljujem na odgovoru. :D
bude

#16 Re: CNG (prirodni komprimirani gas) metan

Post by bude »

ima li kakvih novosti po ovom pitanju, imam opciju da kupim auto sa cng, je li se mozda negdje pojavila neka punionica?
drndalo

#17 Re: CNG (prirodni komprimirani gas) metan

Post by drndalo »

Jeste, u Gelsenkirchenu... ;-) Zaboravi ako nemas koga u Sarajevogas-u...
bude

#18 Re: CNG (prirodni komprimirani gas) metan

Post by bude »

steta, auto mi je bas zapeo za oko :roll:
preludezalude

#19 Re: CNG (prirodni komprimirani gas) metan

Post by preludezalude »

Bilo bi super imati to sto se tice potrosnje, metan je u pola jeftiniji od LPG-a. Ako ti je bas auto zapeo za oko, raspitaj se koliko bi kostalo da tu cng instalaciju prebacis u lpg instalaciju. Mozda nebi morao sve komplet mijenjati. Mislim da cng sistem radi na puno vecim pritiscima od lpg instalacije (nisam siguran).
bude

#20 Re: CNG (prirodni komprimirani gas) metan

Post by bude »

zacarani krug, nema auta jer nema pumpi i obrnuto :(
sto se tice instalacije, razlicite su boce i rasplinjac, s tim da pretpostavljam da ova boca od cng-a se moze koristiti za lpg a obrnuto ne. ne znam to prepakivanje, ovo mi se svidjelo jer je sve fabricki odradjeno, mozda se i predomislim. :roll:
mu_jo

#21 Re: CNG (prirodni komprimirani gas) metan

Post by mu_jo »

Ja vozim passata na CNG vec dvije godine i zadovolan sam. Posto zivim u Svedskoj CNG je malo skuplji nego u ostatku Evrope ali ljetos sam proputovao kroz vise zemalja: Hrvatska, Slovenija,Italija, Austrija, Njemacka i tamo sam tocio CNG. Mogu vam reci da je bagatela u odnosu na benzin to jest cirka 1 euro 1 kg CNG a posto moj pasat trosi ca 4-5 kg na 100 km to je cirka 10 maraka 100 km. Razlika je u tome da po prospektu u mom autu se treba mjenjati ulje svako 15000km tako da to kosta malo skuplje. Inace nema apsolutno nikakve razlike u snazi auta izmedju benzina ili gasa. U Svedskoj su auta na CNG jeftinija posto drzava subvencira pri kupovini novih auta na CNG. Vidim u Srbiji imaju desetak pumpi pa mi je cudno da u Bosni i Hercegovini nema ni jedna. Sarajevo je zimi puno smoga tako da bi auta na CNG bila pozeljna posto puno manje zagadjuju okolinu. U Svedskoj je otprilike 50 posto taxsi vozila i otprilike 30 posto autobusa na CNG.
:-D :bih:
AdnanSA

#22 Re: CNG (prirodni komprimirani gas) metan

Post by AdnanSA »

Ekološki aspekti vožnje na CNG u BiH. Hehehe.
Što me šveđanin nasmija. Lijepo zamišljeno ali u praksi neprovodivo. Bilo bi to divno da nema na desetine hiljada Golfova II dizela i sličnih starudija, loženja na ugalj i drva.
drndalo

#23 Re: CNG (prirodni komprimirani gas) metan

Post by drndalo »

Udarila mu Svecka u glavu, predugo je gore... :D
mu_jo

#24 Re: CNG (prirodni komprimirani gas) metan

Post by mu_jo »

Moj "drndalo" kazu stari ljudi covjek se uci pameti dok je ziv. :-D ali nazalost neki i umro a ne nauce se nicemu, :!: i tesko onom ko se ismijava dobrom a pomiri sa losim.
;-)
drndalo

#25 Re: CNG (prirodni komprimirani gas) metan

Post by drndalo »

Ne ismijavam te, samo sam se nasalio... Izvini ako je zvucalo grubo, nije mi bila namjera. Ali da si postavio malo pretesko pitanje za ovaj stepen razvoja naseg drustva, jesi... :wink:

Sam vozim i na LPG, ja nemam zamjerku ni na CNG, ali preskupa je tu infrastruktura da bi se nekome to dugo isplatilo...

Mislim da (u stvari znam) Sarajevo gas ima punionicu u svom krugu u Rajlovcu, gdje sipaju svoja auta i autobus CNG-om, ali nisam siguran da je komercijalo otvorena...
Post Reply