Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Da li postoji neka pumpa u BiH sa CNG (komprimirani prirodni gas-metan) gorivo za auto?
To je u Njemackoj "Erdgas" i novija auta koja su miljo-prilagodjena voze na ovo gorivo.Vidio sam na internetu da ga ima u Sloveniji,Hrvatskoj i Srbiji. http://www.youtube.com/watch?v=xj0a9wNeTlI
Mislim da se Sarajevo gas jedini bavi prodajom ovoga. Znam da sam gledao reportazu na TV o tome. Oni su u svoja vozila ugradili sisteme na CNG a pumpa je negdje u Butilima.
Ima SA-gas svoju pumpu, ali nisam siguran da je otvorena za javnost, tj. sipanje musterijama... Koliko znam, bila je samo za njihovu internu upotrebu...
Ja zivim u Svedskoj a inace sam iz Sarajeva pa nebi bilo lose da vozim i u Bosni na autogas(CNG) posto je jeftinije a i ne zagadjuje okolinu kao druga goriva. Imam Passata 2009 god. koji ide na benzin i na autogas(CNG). http://www.youtube.com/watch?v=W9y18rMb ... re=related
Kao sto rekoh, za jednu znam, ali koliko znam nije javna, Sa-gas u Rajlovcu/Butilama, tamo negdje prije Velpro-a/Poljopreme, i to je to... Elem, tesko cete se navozati sa vise od onih 14 litara benzina u mikro-rezervoarima koje imate... Na zalost...
Evo sada sam poslao e_mail Sarajevogasu sa upitom i nadam se da ce odgovoriti.
Za informaciju sa punim rezervarom benzina mogu preci preko 400 km plus sa punim rezevarom autogasa(CNG) preko 400 km to znaci najmanje 800 km a ako bi vozio ispod 120 km/h i preko 900km.
prijatelju, brate, druze ... nije valjda da ocekujes da ti u Bosni i Hercegovini neko, iz drzavne firme, odgovori na mail? Predugo zivis u Evropi Dovoljno ti je da pogledas web stranicu sarajevo gasa. Haj sto je izgledom ko da je pravilo dijete u frontpageu, al sto nema ni pola informacija koje bi trebalo da ima. NPR stoji im slika te punionice CNG-a al nigdje informacija o tome. Nego ti nadji njihov broj telefona i zovi. Tako ces mozda i dobiti informaciju. Mailom dabogda.
Moj lijepi _ado_ bolje da umre sve nego nada , tako nadam se da cu dobiti odgovor i da ce oni koji su odgovorni zazeljeti da pruze usluge kojim cemo ih faliti u buducnosti .
Poslao sam e-mail i Auto moto savezu BiH a i onim u drugom entitetu medjutim niko ne odgovara.
Hvala na prijedlogu zovem sljedece sedmice ako ne dobijem odgovor.
Mislim da bi investicija u BiH u ovom smjeru dala dalekosezne prednosti. CNG moze biri prirodni gas a moze i metan gas poslije sagorijevanja djubriva ostataka hrane i ostalog. To bi bilo dobro za razvoj vlastite industrije.
Dobio sam odgovor na moj mail od Auto moto saveza BiH i oni nemaju saznanja da se moze tociti CNG gas negdje u BiH. Ovim putem im se zahvaljujem na odgovoru.
Bilo bi super imati to sto se tice potrosnje, metan je u pola jeftiniji od LPG-a. Ako ti je bas auto zapeo za oko, raspitaj se koliko bi kostalo da tu cng instalaciju prebacis u lpg instalaciju. Mozda nebi morao sve komplet mijenjati. Mislim da cng sistem radi na puno vecim pritiscima od lpg instalacije (nisam siguran).
zacarani krug, nema auta jer nema pumpi i obrnuto
sto se tice instalacije, razlicite su boce i rasplinjac, s tim da pretpostavljam da ova boca od cng-a se moze koristiti za lpg a obrnuto ne. ne znam to prepakivanje, ovo mi se svidjelo jer je sve fabricki odradjeno, mozda se i predomislim.
Ja vozim passata na CNG vec dvije godine i zadovolan sam. Posto zivim u Svedskoj CNG je malo skuplji nego u ostatku Evrope ali ljetos sam proputovao kroz vise zemalja: Hrvatska, Slovenija,Italija, Austrija, Njemacka i tamo sam tocio CNG. Mogu vam reci da je bagatela u odnosu na benzin to jest cirka 1 euro 1 kg CNG a posto moj pasat trosi ca 4-5 kg na 100 km to je cirka 10 maraka 100 km. Razlika je u tome da po prospektu u mom autu se treba mjenjati ulje svako 15000km tako da to kosta malo skuplje. Inace nema apsolutno nikakve razlike u snazi auta izmedju benzina ili gasa. U Svedskoj su auta na CNG jeftinija posto drzava subvencira pri kupovini novih auta na CNG. Vidim u Srbiji imaju desetak pumpi pa mi je cudno da u Bosni i Hercegovini nema ni jedna. Sarajevo je zimi puno smoga tako da bi auta na CNG bila pozeljna posto puno manje zagadjuju okolinu. U Svedskoj je otprilike 50 posto taxsi vozila i otprilike 30 posto autobusa na CNG.
Ekološki aspekti vožnje na CNG u BiH. Hehehe.
Što me šveđanin nasmija. Lijepo zamišljeno ali u praksi neprovodivo. Bilo bi to divno da nema na desetine hiljada Golfova II dizela i sličnih starudija, loženja na ugalj i drva.
Moj "drndalo" kazu stari ljudi covjek se uci pameti dok je ziv. ali nazalost neki i umro a ne nauce se nicemu, i tesko onom ko se ismijava dobrom a pomiri sa losim.
Ne ismijavam te, samo sam se nasalio... Izvini ako je zvucalo grubo, nije mi bila namjera. Ali da si postavio malo pretesko pitanje za ovaj stepen razvoja naseg drustva, jesi...
Sam vozim i na LPG, ja nemam zamjerku ni na CNG, ali preskupa je tu infrastruktura da bi se nekome to dugo isplatilo...
Mislim da (u stvari znam) Sarajevo gas ima punionicu u svom krugu u Rajlovcu, gdje sipaju svoja auta i autobus CNG-om, ali nisam siguran da je komercijalo otvorena...