financiranje vjerskih zajednica

Rasprave o vjerskim temama.
tf2_spy

#26 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by tf2_spy »

iceman2010 wrote: postoji zakon o sportu koji je usvojen?
Na osnovu člana IV 4.a) Ustava Bosne i Hercegovine, Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine je na 20. sjednici Predstavničkog doma, održanoj 16. januara 2008. godine, i na 12. sjednici Doma naroda, održanoj 25. februara 2008. godine, usvojila
ZAKON
O SPORTU U BOSNI I HERCEGOVINI

http://www.pkzenica.ba/index.php?option ... &Itemid=29
nemoguce vruce

#27 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by nemoguce vruce »

Vjerske zajednice su neizostavni dio ove drzave. Bilo i vazda ce tako biti.
Preama tome, lova ima i dalje kapa... :mrgreen:
Platformas

#28 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by Platformas »

iceman2010 wrote:
tf2_spy wrote: hm, slažem se, uz jedno veliko ali.. naime, postoji zakon o sportu u bih, u okviru kojeg se nalazi član 65, koji kaže;

Član 65.
(Sredstva za finansiranje)
Sredstva za finansiranje sportskih aktivnosti ostvaruju se:
a) od članarine,
b) iz budžetskih sredstava institucija Bosne i Hercegovine, entiteta i drugih nivoa administrativnog organiziranja,
c) od donacija i sponzorstva pravnih i fizičkih lica,
d) iz prihoda od kamata i zakupnina,
e) od igara na sreću,
f) iz prihoda stečenih aktivnostima utvrđenim statutom sportske organizacije,
g) iz drugih prihoda.

nađite mi ovo isto za vjerske institucije.
postoji zakon o sportu koji je usvojen?
Ne postoji, on se malo preletio sa ovim "zakon o sportuu bih" ali ovo ispod sve stoji.

Skreces namjerno sa teme, nadji covjeku ovakvo nesto za vjerske zajednice
Comrad

#29 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by Comrad »

iceman2010 wrote: Hodza ima 3-4 milje platu?????? Izvor? Mogao si lupiti i 10-15 kad vec lupas.
Pa koliko ima, ajd ti reci? Sta ce mi izvor, poznajem jednog hodzu. Vozi auto od 25.000 KM, kupio stan od 150.000 KM i to sve u poprilicno kratkom roku. Sta sad, hoces da kazes da je na minimalcu. Mozda nije 3-4, ali sigurno nije ni 1000. Da ne govorim onda koliko para uzmu na dzenazama, prisustvao sam nekoliko puta kad hodza hladno uzima 100-200 KM i vise od ozaloscene porodice za ucenje necega. Ja stojim pored i ne mogu cudu da se nacudim, koliko je to degutatno, on hladno repa u padze, nekad ono mase, te nece, ma nece malo sutra, dzep mu rasiren, ljudi stave lovu i idemo dalje. Al to su i nasi ljudi krivi, gledaju u hodzu ko u sveca.

Ja sam za trasnparetnost, bilo da se radi o hodzi ili o cistacici u parlamentu. Normalno da bi trebalo ukinuti i mali milino drugih stvari, tipa finasiranje stranaka, sto je jos jedna od nebuloza.
vaučer

#30 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by vaučer »

nemoguce vruce wrote:Vjerske zajednice su neizostavni dio ove drzave. Bilo i vazda ce tako biti.
Preama tome, lova ima i dalje kapa... :mrgreen:
Da, neizostavni dio mafije koja upravlja ovom zemljom na svim razinama.
Platformas

#31 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by Platformas »

tf2_spy wrote:
Na osnovu člana IV 4.a) Ustava Bosne i Hercegovine, Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine je na 20. sjednici Predstavničkog doma, održanoj 16. januara 2008. godine, i na 12. sjednici Doma naroda, održanoj 25. februara 2008. godine, usvojila
ZAKON

haman da i postoji, pardoniram

:thumbup:
nemoguce vruce

#32 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by nemoguce vruce »

Comrad wrote:
iceman2010 wrote: Hodza ima 3-4 milje platu?????? Izvor? Mogao si lupiti i 10-15 kad vec lupas.
Pa koliko ima, ajd ti reci? Sta ce mi izvor, poznajem jednog hodzu. Vozi auto od 25.000 KM, kupio stan od 150.000 KM i to sve u poprilicno kratkom roku. Sta sad, hoces da kazes da je na minimalcu. Mozda nije 3-4, ali sigurno nije ni 1000. Da ne govorim onda koliko para uzmu na dzenazama, prisustvao sam nekoliko puta kad hodza hladno uzima 100-200 KM i vise od ozaloscene porodice za ucenje necega. Ja stojim pored i ne mogu cudu da se nacudim, koliko je to degutatno, on hladno repa u padze, nekad ono mase, te nece, ma nece malo sutra, dzep mu rasiren, ljudi stave lovu i idemo dalje. Al to su i nasi ljudi krivi, gledaju u hodzu ko u sveca.

Ja sam za trasnparetnost, bilo da se radi o hodzi ili o cistacici u parlamentu. Normalno da bi trebalo ukinuti i mali milino drugih stvari, tipa finasiranje stranaka, sto je jos jedna od nebuloza.
Ko je kriv Bosnji sto ne sam nece da nauci i prouci svom rahmetliji ono sto hodza uci?
Lakse mu platiti, neg nauciti par ajeta, sura, dova i kapak. Ustedio bi lovu a i rahmetlija ima vise sevapa kao i onaj sto prouci.
Al de to Bosnji objasni...
Comrad

#33 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by Comrad »

nemoguce vruce wrote:
Comrad wrote:

Ko je kriv Bosnji sto ne sam nece da nauci i prouci svom rahmetliji ono sto hodza uci?
Lakse mu platiti, neg nauciti par ajeta, sura, dova i kapak. Ustedio bi lovu a i rahmetlija ima vise sevapa kao i onaj sto prouci.
Al de to Bosnji objasni...
Pa kazem, nasi su ljudi isto krivi. Al ni hodzi nije mrsko uzet kes.

Medjutim, kad sam to prvi put vidio bilo mi je ono wtf. Shvatam ja da hodza treba da zivi od necega, ali eto ima platu, pa valjda moze bepslatno prouciti par recenica..jok, imaju ljudi cjenovnik, tarife covjece...cisto sumnjam da je to Alah tako zamislio, al ajd.
CaneBos

#34 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by CaneBos »

Ne znam sta stoji u Ustavu i da li je izdvajanje budzetskih sredstava vjerskim institucijama regulisano istim. Ukoliko nije onda je protuzakonito. Ali nije problem ni sto se ta sredstva izdvajaju za rad vjerskih institucija kada bi te vjerske institucije radile ono za sto trebaju postojati. Vjerske institucije ovde rade za svoje uze clanstvo, ne znam svjetli primjer izuzetka. Ponegdje se pojavi neki mali projekat finansiran od strane neke vjerske institucije, da "opere" svoje postojanje medju nama, kao kisa u pustinji.
Jos samo pojedinac u ovoj zemlji osvjetlava obraz svoje vjere, kada kao covjek i vjernik pruzi ruku sugradjaninu, komsiji, nepoznaniku, u nevolji, kada odvoji od sebe, novac, odjecu, hranu ili samo rijec podrske i ohrabrenja.
Naravno, vjerske institucije nisu humanitarne organizacije, a ni drzava da pruzaju socijalnu skrb i rjesavaju osnovna materijalna pitanja gradjana jedne zemlje..ali u zemlji kao sto je ova, kad sve drugo izda, pitam se sta je moralna obaveza i na kraju krajeva opravdanost postojanja ovakvih institucija?!
Da drze mise, slave, ukope, dzenaze, dersove, grade manastire, crkve, dzamije ili....?!

Nikada vjera nije bila problem medju ljudima, nego ljudi u toj vjeri. Je li to hodza, pop, svestenik, bula, casna sestra..nebitno je, bitan je sistem vrijednosti po kojima se oni ponasaju, kodeksi po kojima zive, koji su postali sramotni, bestidni, drski, nezasitni. Problem koji boli sve obicne ljude je sto je politika kurva, pa je i politicar njen podanik i ocekivati je da nije bolji od nje, ali je vjera moralno svjetlo, a oni koji je predstavljaju i koji bi trebali da nama osvjetljavaju ovaj put u tami, nam i taj fenjer sakriju da bi oni imali jedan vise u svojoj kuci!
iceman2010

#35 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by iceman2010 »

Platformas wrote:
iceman2010 wrote:
tf2_spy wrote: hm, slažem se, uz jedno veliko ali.. naime, postoji zakon o sportu u bih, u okviru kojeg se nalazi član 65, koji kaže;

Član 65.
(Sredstva za finansiranje)
Sredstva za finansiranje sportskih aktivnosti ostvaruju se:
a) od članarine,
b) iz budžetskih sredstava institucija Bosne i Hercegovine, entiteta i drugih nivoa administrativnog organiziranja,
c) od donacija i sponzorstva pravnih i fizičkih lica,
d) iz prihoda od kamata i zakupnina,
e) od igara na sreću,
f) iz prihoda stečenih aktivnostima utvrđenim statutom sportske organizacije,
g) iz drugih prihoda.

nađite mi ovo isto za vjerske institucije.
postoji zakon o sportu koji je usvojen?
Ne postoji, on se malo preletio sa ovim "zakon o sportuu bih" ali ovo ispod sve stoji.

Skreces namjerno sa teme, nadji covjeku ovakvo nesto za vjerske zajednice

Nadji ti za nevladine organizacije u udruzenja gradjana. Kada nadjes za to nasao si i za vjerske zajednice.
iceman2010

#36 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by iceman2010 »

Platformas wrote:
tf2_spy wrote:
ZAKON

haman da i postoji, pardoniram

:thumbup:
Vjerovatno nije prosao citavu proceduru jer se iz dana u dan sportisti zale na njegovo nepostojanje. Mozda je zapeo u drugom domu ili nesto slicno.
tf2_spy

#37 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by tf2_spy »

iceman2010 wrote: Vjerovatno nije prosao citavu proceduru jer se iz dana u dan sportisti zale na njegovo nepostojanje. Mozda je zapeo u drugom domu ili nesto slicno.
vjerovatno ne poznaješ procedure usvajanja zakona u ovoj državi. kao što rekoh, najviše volim ove koji se prave pametni...
staviš mu crno na bijelo i dokažeš da nie u pravu, al jok, on i dalje gura svoje..
nosara

#38 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by nosara »

musa_2004 wrote:
zanima me isto tako zna li neko kako je bilo "prije"? mislim za vrjeme bivse drzave, kako je tada bilo uredjeno financiranje vjerskih zajednica?
Ako nisu bili poslusni vojnici udbe (sto je bilo rijetko), redovno su financirani pendrekom... :lol:
iceman2010

#39 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by iceman2010 »

Comrad wrote:

Nema obicni hodza ni milju. 700-800 KM. Cesto Hodzu finansira sam dzemat u kojem boravi. A to sto raja daje lovu je njihov problem. Nije njegov. Jel on trazio lovu? Nije. U cemu je problem?
iceman2010

#40 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by iceman2010 »

I da uopste ne razumijes taj porez. Recimo u Italija drzava uzima 0,8% SVIMA, samo svako moze da odluci kojoj skupini ce te pare da idu. Znaci tacno definisan porez za crkvu. Hajmo dalje!
nosara

#41 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by nosara »

nosara wrote:
musa_2004 wrote:
zanima me isto tako zna li neko kako je bilo "prije"? mislim za vrjeme bivse drzave, kako je tada bilo uredjeno financiranje vjerskih zajednica?
Ako nisu bili poslusni vojnici udbe (sto je bilo rijetko), redovno su financirani pendrekom... :lol:
Ako jesu, isli su u Cikagoooooo... :lol:
iceman2010

#42 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by iceman2010 »

CaneBos wrote:Ne znam sta stoji u Ustavu i da li je izdvajanje budzetskih sredstava vjerskim institucijama regulisano istim. Ukoliko nije onda je protuzakonito. !

:lol: :lol: :lol:

Neko placanje regulisano ustavom? :lol: :lol: :lol:
iceman2010

#43 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by iceman2010 »

da nesto podjonim na ovu temu:
- Španija je uvela italijanski sistem 2007. godine, tamo iznosi 0,7% od poreza.
- U Francuskoj država plaća iz državnog budžeta plate sveštenicima u visini učitelja, ovo još od vremena Napoleona (zakon u Code Napoleon).
- U Belgiji i u Grčkoj država plaća iz državnog budžeta plate episkopima i sveštenicima.
- U Poljskoj postoji državni fond za Crkvu, ali planiraju da uvedu nekakav slobodan parohijal.
- U Nemačkoj, Austriji, Danskoj, Švedskoj i Finskoj postoji takozvani crkveni porez, tj. parohijal koji država uzima i onda daje Crkvama. Barem u Austriji ako se ispišeš iz Crkve crkveni porez ti se ne uzima; zbog toga nisam za ovo rešenje, sa obzirom da se naš narod nije ni registrovao.
- Norveška izdržava Crkvu državnim budžetom, parohijal ili crkveni porez ne postoji.
- Islandija ima slični model kao Italija i Španija, tamo građanin može da bira da li takozvani kulturni porez ide Crkvi ili univerzitetu.

Kako vidimo, u Evropksoj Uniji je sasvim normalno da država i Crkva sarađuju u vezi finansiranja Crkve. Pri tome postoje različiti modeli. A Srbija ako želi evropski standard, onda izvolite..
Ja hocu Evropske standarde :D
musa_2004

#44 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by musa_2004 »

iceman2010 wrote:da nesto podjonim na ovu temu:
- Španija je uvela italijanski sistem 2007. godine, tamo iznosi 0,7% od poreza.
- U Francuskoj država plaća iz državnog budžeta plate sveštenicima u visini učitelja, ovo još od vremena Napoleona (zakon u Code Napoleon).
- U Belgiji i u Grčkoj država plaća iz državnog budžeta plate episkopima i sveštenicima.
- U Poljskoj postoji državni fond za Crkvu, ali planiraju da uvedu nekakav slobodan parohijal.
- U Nemačkoj, Austriji, Danskoj, Švedskoj i Finskoj postoji takozvani crkveni porez, tj. parohijal koji država uzima i onda daje Crkvama. Barem u Austriji ako se ispišeš iz Crkve crkveni porez ti se ne uzima; zbog toga nisam za ovo rešenje, sa obzirom da se naš narod nije ni registrovao.
- Norveška izdržava Crkvu državnim budžetom, parohijal ili crkveni porez ne postoji.
- Islandija ima slični model kao Italija i Španija, tamo građanin može da bira da li takozvani kulturni porez ide Crkvi ili univerzitetu.

Kako vidimo, u Evropksoj Uniji je sasvim normalno da država i Crkva sarađuju u vezi finansiranja Crkve. Pri tome postoje različiti modeli. A Srbija ako želi evropski standard, onda izvolite..
Ja hocu Evropske standarde :D

pa upravu u tome se radi

ako si upisan u crkvu / deklarises se tako onda placas.. ako ne neplacas. upravo to se trazi i o tome se govorilo.
tako sam govorio u prvom postu, kao njemacka, austrija, svicarska i druge zemlje. jedino korektno rjesenje.

ili jos jednostavnije kao u holandiji: gledajte sami kako cete do para, tu drzava neradi cak ni "inkasso" kao u ovim gore spomenutim.
DaysleepeR

#45 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by DaysleepeR »

e ovo je tema samo za klanje

realno oko ovoga niko od ljudi uključenih u diskusiju ništa ne može promijeniti samo se bezveze ljudi svađaju
musa_2004

#46 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by musa_2004 »

DaysleepeR wrote:e ovo je tema samo za klanje

realno oko ovoga niko od ljudi uključenih u diskusiju ništa ne može promijeniti samo se bezveze ljudi svađaju

polako bolan.
zasto za klanje? sta se nesmije o necemu popricati i staviti u pitanje?

pogotovo sa pogledom kako je to u "urednijim" drzavama sredjeno pa bi se moglo nesto i preuzeti i nauciti.
naravno da od nas na forumu nemoze niko direktno nista promjeniti, ali nije razlog da se ne postavi to u pitanje.. i mozda jednog dana jedan politicar bude imao muda da to uzme kao temu za razmatranje :mrgreen:
iceman2010

#47 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by iceman2010 »

musa_2004 wrote:

pa upravu u tome se radi

ako si upisan u crkvu / deklarises se tako onda placas.. ako ne neplacas. upravo to se trazi i o tome se govorilo.
tako sam govorio u prvom postu, kao njemacka, austrija, svicarska i druge zemlje. jedino korektno rjesenje.

ili jos jednostavnije kao u holandiji: gledajte sami kako cete do para, tu drzava neradi cak ni "inkasso" kao u ovim gore spomenutim.
Ti ocigledno ne kontas. Drzava skuplja isti porez od sviju. Dakle ne placaju vjernici neki porez koji ti ne placas, samo moze birati gdje ce taj porez da ide, a nemoze da neplatis. Dakle, rijeseno finansiranje vjerskih zajednica i finansira ih drzava kroz porez. Gdje je sada mogli su za skole, zdravstvene institucije i sl.?

Pogledaj ovo:

U Francuskoj država plaća iz državnog budžeta plate sveštenicima u visini učitelja
U Belgiji i u Grčkoj država plaća iz državnog budžeta plate episkopima i sveštenicima.
Islandija (valjda je autor teksta mislio na island) ima slični model kao Italija i Španija, tamo građanin može da bira da li takozvani kulturni porez ide Crkvi ili univerzitetu?????????.

Taman fino. Ja bih da ne dajem za ZeljA ili pozoriste. Radje cu za neku novu dzamiju u Sarajevu. Guzva brate na dzumi :D
iceman2010

#48 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by iceman2010 »

musa_2004 wrote:
DaysleepeR wrote:e ovo je tema samo za klanje

polako bolan.
zasto za klanje? sta se nesmije o necemu popricati i staviti u pitanje?

pogotovo sa pogledom kako je to u "urednijim" drzavama sredjeno pa bi se moglo nesto i preuzeti i nauciti.
naravno da od nas na forumu nemoze niko direktno nista promjeniti, ali nije razlog da se ne postavi to u pitanje.. i mozda jednog dana jedan politicar bude imao muda da to uzme kao temu za razmatranje :mrgreen:
To, to. U potpunosti se slazem. Samo kao u uredjenim drzavama. Kao recimo u Francuskoj. Da Hodze i svestenike prikacimo na budjet. Plata kao i ucitelju :D
pupavac2011

#49 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by pupavac2011 »

musa_2004 wrote:Pozdrav

naleti na ovaj dokument: http://www.cpi.ba/images/stories/CPI/rekap_vz.pdf

Radi se o izvjestaju (koliko su brojevi dostupni, mada jedan povelik dio fali (znaci brojevi su jos veci) financiranja vjerskih zajednica:

(Zadnji brojevi zaokruzeni)

2010:

BRCKO: 550 000 + 850 000 = 1 400 000 = 1.4 Mil

RS: 1 740 066 + 764 000 + 1 196 039 = 3 700 105 = 3.7MIL

FBIH: 2 794 829 + 1 686 458 + 14 575 158 = 19 056 445 = 19MIL

TOTALNO 2010: 1.4 + 3.7+ 19 = 24.1Mil

2011:

BRCKO: 200 000 + 1 228 000 = 1 428 000 = 1.4Mil

RS: 1 930 390 + 630 000 + 644 500 + 50 000 = 3 204 940 = 3.2 Mil

FBIH: 2 587 697 + 5 645 000 + 12 676 567 = 20 909 264 = 21Mil.

TOTALNO 2011: 1.4 + 3.2 + 21 = 25.6 Mil

Znaci za 2010 godinu dalo se preko 24 Miliona, za 2011 preko 25 Miliona maraka za vjerske zajednice iz "normalnog" budzeta.

Normalni budzet govorim zato jer se financira iz drugih prihoda (poreza) i neubraja se hodzarina ili sta se direktno placa.
Isto tako ovi porezni trosioci terete sve ljude/firme koji rade i dorpinosu punjenu budzeta.

U sredjenim drzavama (Njemacka, Svicarska, Austria koje sam provjerio na internetu) vjernici (pri prijavljivanju boravista u opstini) govore dali su vjernici, ako da, kojoj crkvi/grupaciji pripadaju onda im se na porez stavlja definisan broj % kao porez koji finansira njihovu vjersku zajednicu.

Sta mislite o tome? dali bi i u BiH trebali preci na taj model? Sta nebi bilo vise fer?

Isto tako pitam se dali je BiH u toj poziciji da iz svog "redovnog" budzeta financira vjerske zajednice
kad bi se toliko moglo u potrebnu infrastrukturu (struja, voda itd.), skole.. ili socialni/medicinski program investirati.

kad gledam da ljudi skupljaju pare da bukvalno ne umru i mogu sebi platiti operaciju.. jer im drzava nije u stanju to garantirati/omoguciti.. a vamo se milioni daju?

sta kazu vjernici na to? nevjerujem da imaju sta protiv, imali bi i vise nego slobodu i dalje placati porez za svoju vjersku zajednicu i tako je podrzavati bez da prisiljavaju druge da financiraju njihova uvjerenja?

PS: ili sam ja nesto skroz pogresno razumio i ovo ne ide iz redovnog budzeta?
Složio bih se s tim da se vjerske zajednice finansiraju iz vlastitih izvora, na dobrovoljnoj bazi i sl. Ali isto tako bih volio da se od moje plate ne odvaja novac za sportska udruženja, nevladine organizacije, političke stranke, pozorišta i sl. Možda će neko reći da sam zatucan i zaostao, ali mislim da se bez veze daju pare za kojekave lige, klubove, pozorišne predstave, jer ako mogu vjernici sami finansirati svoju zajednicu, onda trebaju i ljubitelji klubova, pozorišta i mnogih nenabrojanih institucija, plaćati svoj ćeif. Ako se pojavi neki ober sportaš koji može promovirati BiH, pa pomozimo ga, ili dobar učenik, ili socijalni slučaj.
Kad povadiš podatke koliko se troši na "kulturu" i sport, te političke partije (od kojih se mnoge samo zbog toga i osnivaju) i sl, dok u BiH ima ljudi koji su u katastrofalnoj materijalnoj situaciji, moglo bi se pričati o iskrenosti brige pojedinaca za narod.
Ne bih sad volio slušati priče kako u drugim državama možda ide tako i tako, kao treba izdvajati za kulturu i sl. Iznosim svoje mišljenje da ne vidim potrebu da se od moje plate odbija za nekog slikara ili muzičara ili sportistu ili vjerskog službenika. Neka svi sebi zarade platu, pa ako je dobar glumac ići će ljudi u pozorište, ako je dobar pjevač kupovaće CD-ove itd.
musa_2004

#50 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by musa_2004 »

iceman2010 wrote:
musa_2004 wrote:

pa upravu u tome se radi

Ti ocigledno ne kontas. Drzava skuplja isti porez od sviju. Dakle ne placaju vjernici neki porez koji ti ne placas, samo moze birati gdje ce taj porez da ide, a nemoze da neplatis. Dakle, rijeseno finansiranje vjerskih zajednica i finansira ih drzava kroz porez. Gdje je sada mogli su za skole, zdravstvene institucije i sl.?

Pogledaj ovo:

U Francuskoj država plaća iz državnog budžeta plate sveštenicima u visini učitelja
U Belgiji i u Grčkoj država plaća iz državnog budžeta plate episkopima i sveštenicima.
Islandija (valjda je autor teksta mislio na island) ima slični model kao Italija i Španija, tamo građanin može da bira da li takozvani kulturni porez ide Crkvi ili univerzitetu?????????.

Taman fino. Ja bih da ne dajem za ZeljA ili pozoriste. Radje cu za neku novu dzamiju u Sarajevu. Guzva brate na dzumi :D
Ne ti ocigledno neces da razumijes. Pogledaj koje zemlje sam ja u prvom postu spomenuo:
Njemacka, Austrija Svicarsja (a uz njih i ima i jos puno vise) gdje ako si U CRKVI, ako se prijavis (ili ne ispises) ONDA placas porez, u drugom slucaju NEPLACAS (znaci u totalu placas MANJE poreza).

Da ima i drugih drzava koje imaju isto tako glupe odredjenje kao i BiH nikad nije bila tema.. i ja se bas i nebih ugledao na italju, grcku i spaniju sto se financija tice :dance:
Post Reply