Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?
- ultima_palabra
#26 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?
Neki dan sam prolazio pored Kovača, i onaj objekat izgleda haman napušteno... možda novi reis odustane od tog projekta.
- Opetja033
#27 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?
Ne donosi reis ul ulema o tome odluku vec Sabor IZ koji je i prije mjesec-dva dao punu podrsku izgradnji rezidencije. Nevjerovatno je u kolikoj mjeri vam konacno rijesevanje problema (a problem jeste) smjestaja jedne tako bitne institucije bode oci. Isto da vama od toplog obroka odbijaju.ultima_palabra wrote:Neki dan sam prolazio pored Kovača, i onaj objekat izgleda haman napušteno... možda novi reis odustane od tog projekta.
- ultima_palabra
#28 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?
Ja sam jedninaOpetja033 wrote:Ne donosi reis ul ulema o tome odluku vec Sabor IZ koji je i prije mjesec-dva dao punu podrsku izgradnji rezidencije. Nevjerovatno je u kolikoj mjeri vam konacno rijesevanje problema (a problem jeste) smjestaja jedne tako bitne institucije bode oci. Isto da vama od toplog obroka odbijaju.ultima_palabra wrote:Neki dan sam prolazio pored Kovača, i onaj objekat izgleda haman napušteno... možda novi reis odustane od tog projekta.
A što se tiče rezidencije, ako smatraju da je potrebna neka bude skromna i u duhu islama i meni kao članu IZ neće "bosti oči"
- Skijaš
#29 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?
Dobio sam već odgovor, i to iz Srebrenice, od čovjeka kojem je strana tvoja kombinacija vjere i arogancije, a on kaže da je najbolji s liste Kavazović, iskren borac za povratnike dok je najgori Mehtić, glumac koji zna i mater opsovati kad mu pukne film. Ali eto, hvala i tebi na odgovoru.Opetja033 wrote:Problem je u tome sto IZ (ne tvojim novcem, ne poreznim, ne drzavnim) konacno gradi rezidenciju kakva ova institucija i zasluzuje? Je li ti uopce znas gdje su bile "prostorije" IZ, tj gdje se one jos uvijek nalaze - sve do otvaranja rezidencije? Nije problem u tome sto Katolicka crkva u Zagrebu i SPC u Beogradu imaju rezidencije? Nije problem sto Katolicka crkva u Sarajevu ima rezidenciju o kakvoj je IZ do izgradnje objekta na Kovacima mogla samo sanjati? Nije problem sto Dodik juce rece kako ce RS finansirati renoviranje/izgradnju (nisam upratio) objekta SPC u Beogradu. Ne, problem je u tome sto IZ konacno rijesava ovo pitanje. I to novcem koji sa tobom nema ama bas nikakve veze.Skijaš wrote:Koji će od njih manje trošiti na rezidencije i slične velebne objekte po Sarajevu a više na povratnike u manji entitet ? Ima li među njima neki muslimanski Komarica ?
Nemas pojma koliko mi je drago to sto ce rezidencija na Kovacima citav zivot bosti u oci i biti kost u grlu takvima kao sto si ti.
ON TOPIC: Kavazovic.
- Opetja033
#30 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?
Neka si se ti dotakao rezidencije IZ, tek onako usput i slucajno jel' de? Ali eto, cisto da znas - ko god bude izabran za reis ul ulemu (to je titula poglavara IZ u BiH, poglavar IZ u CG je npr. samo "reis") gradnja rezidencije se nastavlja. Samo je Bog Dragi moze zaustaviti i niko vise.Skijaš wrote:Dobio sam već odgovor, i to iz Srebrenice, od čovjeka kojem je strana tvoja kombinacija vjere i arogancije, a on kaže da je najbolji s liste Kavazović, iskren borac za povratnike dok je najgori Mehtić, glumac koji zna i mater opsovati kad mu pukne film. Ali eto, hvala i tebi na odgovoru.Opetja033 wrote:Problem je u tome sto IZ (ne tvojim novcem, ne poreznim, ne drzavnim) konacno gradi rezidenciju kakva ova institucija i zasluzuje? Je li ti uopce znas gdje su bile "prostorije" IZ, tj gdje se one jos uvijek nalaze - sve do otvaranja rezidencije? Nije problem u tome sto Katolicka crkva u Zagrebu i SPC u Beogradu imaju rezidencije? Nije problem sto Katolicka crkva u Sarajevu ima rezidenciju o kakvoj je IZ do izgradnje objekta na Kovacima mogla samo sanjati? Nije problem sto Dodik juce rece kako ce RS finansirati renoviranje/izgradnju (nisam upratio) objekta SPC u Beogradu. Ne, problem je u tome sto IZ konacno rijesava ovo pitanje. I to novcem koji sa tobom nema ama bas nikakve veze.Skijaš wrote:Koji će od njih manje trošiti na rezidencije i slične velebne objekte po Sarajevu a više na povratnike u manji entitet ? Ima li među njima neki muslimanski Komarica ?
Nemas pojma koliko mi je drago to sto ce rezidencija na Kovacima citav zivot bosti u oci i biti kost u grlu takvima kao sto si ti.
Slazem se sa tim tvojim Srebrenicaninom - Mehtic je i za mene najslabiji kandidat, Kavazovic najbolji.
- tf2_spy
#31 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?
rezidencija je slika i prilika licemjerja vjerskih institucija (u ovom slučaju IZ, al sličnih primjera ne fali ni među ostalim konfesijama)
- Opetja033
#32 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?
Jesi li clan IZ? Nisi. Je li se tvojim novcem gradi rezidencija? Ne.tf2_spy wrote:rezidencija je slika i prilika licemjerja vjerskih institucija (u ovom slučaju IZ, al sličnih primjera ne fali ni među ostalim konfesijama)
Tvoje misljenje moze biti nekome interesantno, mozes cak i imati istomisljenike. Medjutim tvoje misljenje nema apsolutno nikakvu tezinu kojom bi mogao uticati da radove na izgradnji rezidencije usporis i na pet minuta.
Znas onu o karavanima sto prolaze?
Prijatno.
P.S. I koliko znam tema je izbor reis ul uleme a ne buduca rezidencija IZ na Kovacima.
- JohnnyS
#33 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?
Rezidencija vjerskog poglavara u jednoj državi bi trebala biti reprezentativan objekt jer to nije samo mjesto gdje živi reis/kardinal/patrijarh već je to i mjesto gdje navedeni prima raznorazne velikodostojnike, gdje se sklapaju dogovori koji mogu ići u korist naroda, tj. države... Ne možeš dovest nekog ambasadora ili premijera neke države u rupetinu. Puno je veći problem što nižerangirani popovi/hodže zidaju sebi kule dok im stado gladuje...
-
duboka_misao
#34 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?
rezidenciju je trebao finansirati Garadfi, a svi znamo sta se desilo s njim Ans drive zapoceo radove i stao,para nemaaaaaaaa
- tf2_spy
#35 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?
šta si se ti upalio ba? jel to braniš islam, šta li? nafuro se ti malo, a?Opetja033 wrote:Jesi li clan IZ? Nisi. Je li se tvojim novcem gradi rezidencija? Ne.tf2_spy wrote:rezidencija je slika i prilika licemjerja vjerskih institucija (u ovom slučaju IZ, al sličnih primjera ne fali ni među ostalim konfesijama)
Tvoje misljenje moze biti nekome interesantno, mozes cak i imati istomisljenike. Medjutim tvoje misljenje nema apsolutno nikakvu tezinu kojom bi mogao uticati da radove na izgradnji rezidencije usporis i na pet minuta.
Znas onu o karavanima sto prolaze?![]()
Prijatno.
P.S. I koliko znam tema je izbor reis ul uleme a ne buduca rezidencija IZ na Kovacima.
@JohnnyS; nije posao vjerskog poglavara da prima ambasadore i/ili premijere država. to što se kod nas tako radi, ne znači da tako treba...
-
VjecitiStudent
#36 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?
Ja sam sve kontao da je islam drugaciji i bolji od katolicanstva i pravoslavlja i po tome sto direktnog predstavnika Svevisnjeg, olicenog u vaskolikom svecenstvu i njihovim raskosnim zemaljskim imanjima na zemlji, nema.Opetja033 wrote:Problem je u tome sto IZ (ne tvojim novcem, ne poreznim, ne drzavnim) konacno gradi rezidenciju kakva ova institucija i zasluzuje? Je li ti uopce znas gdje su bile "prostorije" IZ, tj gdje se one jos uvijek nalaze - sve do otvaranja rezidencije? Nije problem u tome sto Katolicka crkva u Zagrebu i SPC u Beogradu imaju rezidencije? Nije problem sto Katolicka crkva u Sarajevu ima rezidenciju o kakvoj je IZ do izgradnje objekta na Kovacima mogla samo sanjati? Nije problem sto Dodik juce rece kako ce RS finansirati renoviranje/izgradnju (nisam upratio) objekta SPC u Beogradu. Ne, problem je u tome sto IZ konacno rijesava ovo pitanje. I to novcem koji sa tobom nema ama bas nikakve veze.Skijaš wrote:Koji će od njih manje trošiti na rezidencije i slične velebne objekte po Sarajevu a više na povratnike u manji entitet ? Ima li među njima neki muslimanski Komarica ?
No izgleda da je u Bosna i tu specificna.
- JohnnyS
#37 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?
tf2_spy wrote: @JohnnyS; nije posao vjerskog poglavara da prima ambasadore i/ili premijere država. to što se kod nas tako radi, ne znači da tako treba...
Toga ima u svim državama, nije samo tako na brdovitom balkanu... Jel to američki predsjednički kandidati ne obilaze one njihove tv-evangeliste, kad Papa dolazi u neku državu cijeli se državni vrh nacrta u lokalnog kardinala i slično. Da se razumijemo, ja sam u najmanju ruku agnostik, ako ne i nešto jače, ali treba biti realan i priznati stanje na terenu, a to je da je jedan rezidencijalni objekt najmanji problem među institucionaliziranim religijama na ovom prostoru...
- Opetja033
#38 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?
Grohotom se smijem. Ja se samo bavim cinjenicama: a cinjenica je da se ta rezidencija gradi i da ce biti zavrsena ma sta ti ili tvoji istomisljenici mislili o tome. Vjerovatno si ti taj koji se upalio k'o kutnjak, frustriran cinjenicom da ne mozes nista uraditi po tom pitanju.tf2_spy wrote:šta si se ti upalio ba? jel to braniš islam, šta li? nafuro se ti malo, a?
To je opet tvoje misljenje, koje - opet - nema nikakve veze sa stvarnoscu. Vjerski poglavari primaju ambasadore svugdje, ne samo kod nas. Medjutim sve i da si u pravu (a nisi), vracamo se na to da nisi ti taj koji ce odredjivati sta je posao vjerskog poglavara. Jbg.tf2_spy wrote:@JohnnyS; nije posao vjerskog poglavara da prima ambasadore i/ili premijere država. to što se kod nas tako radi, ne znači da tako treba...
@duboka_misao: radovi na rezidenciji su minimalni zbog Ramazana. Sacekaj dok prodje Bajram.
@VjecitiStudent - sa teoloske strane nema. Rezidencija nije privatna imovina reis ul ulema, niti hodza, niti imama vec IZ.
-
VjecitiStudent
#39 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?
Nije ni kod ovih nista u privatnom vlasnistvu.Opetja033 wrote: @VjecitiStudent - sa teoloske strane nema. Rezidencija nije privatna imovina reis ul ulema, niti hodza, niti imama vec IZ.
Ovi ti ni u kom slucaju nisu primjer na kojeg se treba ugledati.
- tf2_spy
#40 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?
da znaš, jeste malo frustrirajuće kada neko ko promoviše skromnost i odricanje, sebi gradi dvorac. također, činjenica je da su vjerske institucije licemjeri kakvih nema, koliko god tebi ta misao bila mrska.
- G@ss
- poznanik
#42 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?
Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?
Našeg kolegu s foruma - @nosaru
Pravila i procedura za izbor Reisa u BiH: - http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... Itemid=315
Našeg kolegu s foruma - @nosaru
Pravila i procedura za izbor Reisa u BiH: - http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... Itemid=315
- nosara
#43 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?
Prvo rezidencija...poznanik wrote:Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?
Našeg kolegu s foruma - @nosaru![]()
- poznanik
#44 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?
nosara wrote:Prvo rezidencija...poznanik wrote:Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?
Sve prema zaslugama
-
VjecitiStudent
#45 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?
Ne mere, Rato je imao samo jedan stan i taj je vec jamljen.nosara wrote:Prvo rezidencija...poznanik wrote:Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?
-
loksa
#46 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?
mislim da je tu funkciju od ovih kandidata najvise zasluzio muftija travnicki, ugledan je alim, a za vrijeme rata je bio ovde, cuo sam da je isao u krajnu, banja luku, prijedor i pomagao bosnjacima kada je malo ko smio
Abdibegovica za reisa !
Abdibegovica za reisa !
-
loksa
#47 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?
Erased wrote:Abdibegović.
- ljevoruki
#48 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?
Koga bi voljeli vidjeti kao reisa?
Nikoga, ne treba nam. Imamo politicara, i to losih, za izvoz, jos jedan koji ce, kao i Ceric, raditi protiv BiH nam apsolutno ne treba.
Nikoga, ne treba nam. Imamo politicara, i to losih, za izvoz, jos jedan koji ce, kao i Ceric, raditi protiv BiH nam apsolutno ne treba.
- Klavikula
#49 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?
samo nek Ceric nije, pa ko god da bude reis, gori od njega ne moze biti da ga j.
-
mikicana
#50 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?
Klavikula wrote:samo nek Ceric nije, pa ko god da bude reis, gori od njega ne moze biti da ga j.
htio je on jos, ali mu se nije dalo