Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Locked
ultima_palabra

#26 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by ultima_palabra »

Neki dan sam prolazio pored Kovača, i onaj objekat izgleda haman napušteno... možda novi reis odustane od tog projekta.
Opetja033

#27 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by Opetja033 »

ultima_palabra wrote:Neki dan sam prolazio pored Kovača, i onaj objekat izgleda haman napušteno... možda novi reis odustane od tog projekta.
Ne donosi reis ul ulema o tome odluku vec Sabor IZ koji je i prije mjesec-dva dao punu podrsku izgradnji rezidencije. Nevjerovatno je u kolikoj mjeri vam konacno rijesevanje problema (a problem jeste) smjestaja jedne tako bitne institucije bode oci. Isto da vama od toplog obroka odbijaju. :lol:
ultima_palabra

#28 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by ultima_palabra »

Opetja033 wrote:
ultima_palabra wrote:Neki dan sam prolazio pored Kovača, i onaj objekat izgleda haman napušteno... možda novi reis odustane od tog projekta.
Ne donosi reis ul ulema o tome odluku vec Sabor IZ koji je i prije mjesec-dva dao punu podrsku izgradnji rezidencije. Nevjerovatno je u kolikoj mjeri vam konacno rijesevanje problema (a problem jeste) smjestaja jedne tako bitne institucije bode oci. Isto da vama od toplog obroka odbijaju. :lol:
Ja sam jednina :)

A što se tiče rezidencije, ako smatraju da je potrebna neka bude skromna i u duhu islama i meni kao članu IZ neće "bosti oči" ;-)
Skijaš

#29 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by Skijaš »

Opetja033 wrote:
Skijaš wrote:Koji će od njih manje trošiti na rezidencije i slične velebne objekte po Sarajevu a više na povratnike u manji entitet ? Ima li među njima neki muslimanski Komarica ?
Problem je u tome sto IZ (ne tvojim novcem, ne poreznim, ne drzavnim) konacno gradi rezidenciju kakva ova institucija i zasluzuje? Je li ti uopce znas gdje su bile "prostorije" IZ, tj gdje se one jos uvijek nalaze - sve do otvaranja rezidencije? Nije problem u tome sto Katolicka crkva u Zagrebu i SPC u Beogradu imaju rezidencije? Nije problem sto Katolicka crkva u Sarajevu ima rezidenciju o kakvoj je IZ do izgradnje objekta na Kovacima mogla samo sanjati? Nije problem sto Dodik juce rece kako ce RS finansirati renoviranje/izgradnju (nisam upratio) objekta SPC u Beogradu. Ne, problem je u tome sto IZ konacno rijesava ovo pitanje. I to novcem koji sa tobom nema ama bas nikakve veze.

Nemas pojma koliko mi je drago to sto ce rezidencija na Kovacima citav zivot bosti u oci i biti kost u grlu takvima kao sto si ti.

ON TOPIC: Kavazovic.
Dobio sam već odgovor, i to iz Srebrenice, od čovjeka kojem je strana tvoja kombinacija vjere i arogancije, a on kaže da je najbolji s liste Kavazović, iskren borac za povratnike dok je najgori Mehtić, glumac koji zna i mater opsovati kad mu pukne film. Ali eto, hvala i tebi na odgovoru.
Opetja033

#30 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by Opetja033 »

Skijaš wrote:
Opetja033 wrote:
Skijaš wrote:Koji će od njih manje trošiti na rezidencije i slične velebne objekte po Sarajevu a više na povratnike u manji entitet ? Ima li među njima neki muslimanski Komarica ?
Problem je u tome sto IZ (ne tvojim novcem, ne poreznim, ne drzavnim) konacno gradi rezidenciju kakva ova institucija i zasluzuje? Je li ti uopce znas gdje su bile "prostorije" IZ, tj gdje se one jos uvijek nalaze - sve do otvaranja rezidencije? Nije problem u tome sto Katolicka crkva u Zagrebu i SPC u Beogradu imaju rezidencije? Nije problem sto Katolicka crkva u Sarajevu ima rezidenciju o kakvoj je IZ do izgradnje objekta na Kovacima mogla samo sanjati? Nije problem sto Dodik juce rece kako ce RS finansirati renoviranje/izgradnju (nisam upratio) objekta SPC u Beogradu. Ne, problem je u tome sto IZ konacno rijesava ovo pitanje. I to novcem koji sa tobom nema ama bas nikakve veze.

Nemas pojma koliko mi je drago to sto ce rezidencija na Kovacima citav zivot bosti u oci i biti kost u grlu takvima kao sto si ti.

Dobio sam već odgovor, i to iz Srebrenice, od čovjeka kojem je strana tvoja kombinacija vjere i arogancije, a on kaže da je najbolji s liste Kavazović, iskren borac za povratnike dok je najgori Mehtić, glumac koji zna i mater opsovati kad mu pukne film. Ali eto, hvala i tebi na odgovoru.
Neka si se ti dotakao rezidencije IZ, tek onako usput i slucajno jel' de? Ali eto, cisto da znas - ko god bude izabran za reis ul ulemu (to je titula poglavara IZ u BiH, poglavar IZ u CG je npr. samo "reis") gradnja rezidencije se nastavlja. Samo je Bog Dragi moze zaustaviti i niko vise.

Slazem se sa tim tvojim Srebrenicaninom - Mehtic je i za mene najslabiji kandidat, Kavazovic najbolji.
tf2_spy

#31 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by tf2_spy »

rezidencija je slika i prilika licemjerja vjerskih institucija (u ovom slučaju IZ, al sličnih primjera ne fali ni među ostalim konfesijama)
Opetja033

#32 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by Opetja033 »

tf2_spy wrote:rezidencija je slika i prilika licemjerja vjerskih institucija (u ovom slučaju IZ, al sličnih primjera ne fali ni među ostalim konfesijama)
Jesi li clan IZ? Nisi. Je li se tvojim novcem gradi rezidencija? Ne.

Tvoje misljenje moze biti nekome interesantno, mozes cak i imati istomisljenike. Medjutim tvoje misljenje nema apsolutno nikakvu tezinu kojom bi mogao uticati da radove na izgradnji rezidencije usporis i na pet minuta.

Znas onu o karavanima sto prolaze? :wink:

Prijatno.

P.S. I koliko znam tema je izbor reis ul uleme a ne buduca rezidencija IZ na Kovacima.
JohnnyS

#33 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by JohnnyS »

Rezidencija vjerskog poglavara u jednoj državi bi trebala biti reprezentativan objekt jer to nije samo mjesto gdje živi reis/kardinal/patrijarh već je to i mjesto gdje navedeni prima raznorazne velikodostojnike, gdje se sklapaju dogovori koji mogu ići u korist naroda, tj. države... Ne možeš dovest nekog ambasadora ili premijera neke države u rupetinu. Puno je veći problem što nižerangirani popovi/hodže zidaju sebi kule dok im stado gladuje...
duboka_misao

#34 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by duboka_misao »

rezidenciju je trebao finansirati Garadfi, a svi znamo sta se desilo s njim Ans drive zapoceo radove i stao,para nemaaaaaaaa
tf2_spy

#35 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by tf2_spy »

Opetja033 wrote:
tf2_spy wrote:rezidencija je slika i prilika licemjerja vjerskih institucija (u ovom slučaju IZ, al sličnih primjera ne fali ni među ostalim konfesijama)
Jesi li clan IZ? Nisi. Je li se tvojim novcem gradi rezidencija? Ne.

Tvoje misljenje moze biti nekome interesantno, mozes cak i imati istomisljenike. Medjutim tvoje misljenje nema apsolutno nikakvu tezinu kojom bi mogao uticati da radove na izgradnji rezidencije usporis i na pet minuta.

Znas onu o karavanima sto prolaze? :wink:

Prijatno.

P.S. I koliko znam tema je izbor reis ul uleme a ne buduca rezidencija IZ na Kovacima.
šta si se ti upalio ba? jel to braniš islam, šta li? nafuro se ti malo, a? :lol:

@JohnnyS; nije posao vjerskog poglavara da prima ambasadore i/ili premijere država. to što se kod nas tako radi, ne znači da tako treba...
VjecitiStudent

#36 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by VjecitiStudent »

Opetja033 wrote:

Ja sam sve kontao da je islam drugaciji i bolji od katolicanstva i pravoslavlja i po tome sto direktnog predstavnika Svevisnjeg, olicenog u vaskolikom svecenstvu i njihovim raskosnim zemaljskim imanjima na zemlji, nema.

No izgleda da je u Bosna i tu specificna.
JohnnyS

#37 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by JohnnyS »

tf2_spy wrote: @JohnnyS; nije posao vjerskog poglavara da prima ambasadore i/ili premijere država. to što se kod nas tako radi, ne znači da tako treba...

Toga ima u svim državama, nije samo tako na brdovitom balkanu... Jel to američki predsjednički kandidati ne obilaze one njihove tv-evangeliste, kad Papa dolazi u neku državu cijeli se državni vrh nacrta u lokalnog kardinala i slično. Da se razumijemo, ja sam u najmanju ruku agnostik, ako ne i nešto jače, ali treba biti realan i priznati stanje na terenu, a to je da je jedan rezidencijalni objekt najmanji problem među institucionaliziranim religijama na ovom prostoru...
Opetja033

#38 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by Opetja033 »

tf2_spy wrote:šta si se ti upalio ba? jel to braniš islam, šta li? nafuro se ti malo, a? :lol:
Grohotom se smijem. Ja se samo bavim cinjenicama: a cinjenica je da se ta rezidencija gradi i da ce biti zavrsena ma sta ti ili tvoji istomisljenici mislili o tome. Vjerovatno si ti taj koji se upalio k'o kutnjak, frustriran cinjenicom da ne mozes nista uraditi po tom pitanju.
tf2_spy wrote:@JohnnyS; nije posao vjerskog poglavara da prima ambasadore i/ili premijere država. to što se kod nas tako radi, ne znači da tako treba...
To je opet tvoje misljenje, koje - opet - nema nikakve veze sa stvarnoscu. Vjerski poglavari primaju ambasadore svugdje, ne samo kod nas. Medjutim sve i da si u pravu (a nisi), vracamo se na to da nisi ti taj koji ce odredjivati sta je posao vjerskog poglavara. Jbg.

@duboka_misao: radovi na rezidenciji su minimalni zbog Ramazana. Sacekaj dok prodje Bajram.

@VjecitiStudent - sa teoloske strane nema. Rezidencija nije privatna imovina reis ul ulema, niti hodza, niti imama vec IZ.
VjecitiStudent

#39 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by VjecitiStudent »

Opetja033 wrote: @VjecitiStudent - sa teoloske strane nema. Rezidencija nije privatna imovina reis ul ulema, niti hodza, niti imama vec IZ.
Nije ni kod ovih nista u privatnom vlasnistvu.
Ovi ti ni u kom slucaju nisu primjer na kojeg se treba ugledati.
tf2_spy

#40 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by tf2_spy »

da znaš, jeste malo frustrirajuće kada neko ko promoviše skromnost i odricanje, sebi gradi dvorac. također, činjenica je da su vjerske institucije licemjeri kakvih nema, koliko god tebi ta misao bila mrska.
G@ss

#41 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by G@ss »

Kavazovic :thumbup:
poznanik

#42 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by poznanik »

Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Našeg kolegu s foruma - @nosaru :oops:

Pravila i procedura za izbor Reisa u BiH: - http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... Itemid=315
nosara

#43 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by nosara »

poznanik wrote:Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Prvo rezidencija... :oops:
poznanik

#44 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by poznanik »

nosara wrote:

Sve prema zaslugama :oops:
VjecitiStudent

#45 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by VjecitiStudent »

nosara wrote:

Ne mere, Rato je imao samo jedan stan i taj je vec jamljen. :oops:
loksa

#46 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by loksa »

mislim da je tu funkciju od ovih kandidata najvise zasluzio muftija travnicki, ugledan je alim, a za vrijeme rata je bio ovde, cuo sam da je isao u krajnu, banja luku, prijedor i pomagao bosnjacima kada je malo ko smio

Abdibegovica za reisa !
loksa

#47 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by loksa »

Erased wrote:Abdibegović.

:dance:
ljevoruki

#48 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by ljevoruki »

Koga bi voljeli vidjeti kao reisa?
Nikoga, ne treba nam. Imamo politicara, i to losih, za izvoz, jos jedan koji ce, kao i Ceric, raditi protiv BiH nam apsolutno ne treba.
Klavikula

#49 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by Klavikula »

samo nek Ceric nije, pa ko god da bude reis, gori od njega ne moze biti da ga j.
mikicana

#50 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by mikicana »

Klavikula wrote:samo nek Ceric nije, pa ko god da bude reis, gori od njega ne moze biti da ga j.

htio je on jos, ali mu se nije dalo :) :lol:
Locked