danas sam sam vozio i nikakvih problema nisam imao.. danas mi je pravo dobro islo, ali bas ono
Savjeti vozacima pocetnicima
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
casanova123
#26 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
sper savjeti.. hvala svima.. prodrzavam se jos uvijek svih pravila i koga god da vozim nervira kada stanem na STOP ali eto..
danas sam sam vozio i nikakvih problema nisam imao.. danas mi je pravo dobro islo, ali bas ono
- sparky
#27 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
dobio si kamaru savjeta i smatram da ih je vecina ok,neki su mi smijesni al svejedno. svako vremenom izgradi svoj stil voznje,stekne neke navike(cesto i pogresne al jbg).
dok se malo ne oslobodis sto bi rekli,probaj da postujes pravila. zapamti da ti vladas autom.
moj savjet ti je da ne izbjegavas ako vec imas priliku da vozis glomaznija auta,cak preporucujem sto vece. kasnije ce ti biti lako sa manjim autima.
jos nesto,ne obaziri se previse na to sto ti suvozac govori da vozis presporo ili da mozes proci raskrsnicu,da nema nikog i sl.
zapamti da ti vozis i da ti odgovaras za sve.
pamet u glavu i pun gas
dok se malo ne oslobodis sto bi rekli,probaj da postujes pravila. zapamti da ti vladas autom.
moj savjet ti je da ne izbjegavas ako vec imas priliku da vozis glomaznija auta,cak preporucujem sto vece. kasnije ce ti biti lako sa manjim autima.
jos nesto,ne obaziri se previse na to sto ti suvozac govori da vozis presporo ili da mozes proci raskrsnicu,da nema nikog i sl.
zapamti da ti vozis i da ti odgovaras za sve.
pamet u glavu i pun gas
- chelo
#28 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
Ovi sto pisu pod 1,2,3...rjesenja, obrazlozenja i lektire su preozbiljno shvatili ulogu na forumu. To formatirano, to novi red, pa brojevi, mislim
Ko cita vise od 3 reda...
Praksa, praksa, praksa, pa na 10. mjestu brzina. Auto i sve reakcije u rukama i nogama moraju postati rutina.
Moras voziti i kad nemas potrebu, dakle moras voljeti to.
Praksa, praksa, praksa, pa na 10. mjestu brzina. Auto i sve reakcije u rukama i nogama moraju postati rutina.
- Averus
#29 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
Ma ko te je*echelo wrote:Ovi sto pisu pod 1,2,3...rjesenja, obrazlozenja i lektire su preozbiljno shvatili ulogu na forumu. To formatirano, to novi red, pa brojevi, mislim![]()
Dajem savjete onima koje zanimaju, a ti ako si iskusan vozač nemoj čitat', neg' piši i riješeno
-
citroen xm
#30 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
Nemoj da kenjaš. Čovjek je početnik i potrebno mu je što više savjeta za bezbjednu vožnju.chelo wrote:Ovi sto pisu pod 1,2,3...rjesenja, obrazlozenja i lektire su preozbiljno shvatili ulogu na forumu. To formatirano, to novi red, pa brojevi, mislim![]()
A ti ako si pametniji pa sve možeš sklopiti u jednu rečenicu onda piši, niko ti ne brani. Ali ja nisam vidio da si mu ti dao bilo kakav savjet. Najlakše je pametovati drugima.
-
Mlad i Nevin
#31 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
Svi su manje više korisni savjeti i ako se naš početnik bude držao toga neće sigurno pogriješiti i postat će siguran vozač. Kad ''dobiješ'' osjećaj za prostor, postaneš svjestan gabarita i osjetiš gdje su ti točkovi onda to ide mnogo lakše.
- Warashii
#32 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
Za alkohol je vec receno, ali da se ne zaboravi, nikada piti i voziti.
Nikada ne zaboraviti da cesta nije pravljena samo za tebe ili mene, bitna je kultura u saobracaju ako se nalazis na nepoznatoj cesti i malo sporije vozis a vidis da neko zeli da te pretekne skloni se u stranu i malo uspori.
Zmigavce koristiti i nikada ne zaboraviti njihovu vaznost, preticanje, skretanje, obilazak ja ih dajem cak i na parkingu.
Duga svjetla samo kada niko ne ide u susret ili kada nema nikog ispred.
Kada je magla velika ako je ikako moguce odgoditi voznju a ako ne sa najvecim mogucim oprezom uz upaljena "sva cetiri" zmigavca i pratiti liniju ukoliko je moguce ( ogroman je problem u tim slucajevima makadam odnosno neobiljezena cesta. Period sa najmanje vidljivosti jeste sumrak, nema dovoljno svjetlosti prirodne a farovi bas i nisu od neke pomoci.
I jos jednom nikada ne zaboraviti da nismo sami na cesti, bitna je kultura i razumjevanje u saobracaju, samim tim se izbjegava stres i zivciranje a povecava se sigurnost u saobracaju seba a i drugih ucesnika u saobracaju, postivanje saobracajnih pravila ma koliko se cinilo da ona nemaju smisla.
Uvijek cini suprotno od onog sto tebe nervira kod nekih "vozaca".
Nikada ne zaboraviti da cesta nije pravljena samo za tebe ili mene, bitna je kultura u saobracaju ako se nalazis na nepoznatoj cesti i malo sporije vozis a vidis da neko zeli da te pretekne skloni se u stranu i malo uspori.
Zmigavce koristiti i nikada ne zaboraviti njihovu vaznost, preticanje, skretanje, obilazak ja ih dajem cak i na parkingu.
Duga svjetla samo kada niko ne ide u susret ili kada nema nikog ispred.
Kada je magla velika ako je ikako moguce odgoditi voznju a ako ne sa najvecim mogucim oprezom uz upaljena "sva cetiri" zmigavca i pratiti liniju ukoliko je moguce ( ogroman je problem u tim slucajevima makadam odnosno neobiljezena cesta. Period sa najmanje vidljivosti jeste sumrak, nema dovoljno svjetlosti prirodne a farovi bas i nisu od neke pomoci.
I jos jednom nikada ne zaboraviti da nismo sami na cesti, bitna je kultura i razumjevanje u saobracaju, samim tim se izbjegava stres i zivciranje a povecava se sigurnost u saobracaju seba a i drugih ucesnika u saobracaju, postivanje saobracajnih pravila ma koliko se cinilo da ona nemaju smisla.
Uvijek cini suprotno od onog sto tebe nervira kod nekih "vozaca".
Last edited by Warashii on 19/07/2012 14:47, edited 1 time in total.
-
hostapler
#33 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
Vec sam dao jedan savjet,ali evo jos koji.
1. Cuvaj se prve kise
2. Cuvaj se lisca na cesti
3. Cuvaj se pijeska na cesti
4. Cuvaj se hlada na cesti (mozda ce nekima biti smijesno) ali razlika u temparaturi asfalta moze biti velika pa ako brzina nije prilagođena moze doci do klizanja,pogotovo u krivinama.
Pozz
1. Cuvaj se prve kise
4. Cuvaj se hlada na cesti (mozda ce nekima biti smijesno) ali razlika u temparaturi asfalta moze biti velika pa ako brzina nije prilagođena moze doci do klizanja,pogotovo u krivinama.
Pozz
- Skyfox
#34 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
kad bi se 50% vozaca stvarno pridrzavalo ovih pravila svi bi bili puno sigurniji 
-
condy
#35 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
Sve je to ok, ali se najviše cuvaj ulja ili leda ili snijega na cesti ....hostapler wrote:Vec sam dao jedan savjet,ali evo jos koji.
1. Cuvaj se prve kise
Pozz
btw.
U Srbiji postoji nacionalna akademija za profesionalnu obuku auto vozača. Kad sam bio u Beogradu prije 2 godine, na auto sajmu imao sam priliku da kod njih isprobam svoje auto vještine u ekstremnim i kontrolisanim situacijama ( proklizavanje, frontalni udar, prevrtanje ....). Moje iskustvo nakon toga je da mi uopće nismo obučeni za takve situacije, bez obzira što mislimo, koliko vremana vozima, i što sve od teoretskog znanja imamo, tipa : nemoj ovo raditi, pazi na ovo, ... ništa to ne pomaže u ektremnim situacijama!!! Zato je i nama neophodno slična obuka jer prilikom obuke možeš da isprobaš ekstremne situacijie u koje situacije ne daj Bože dođeš možda jednom u životu, i prođeš sa veoma teškim posljedicama za sebe i druge ( frontalni sudar, okretanje, prevrtanje, i sl. ).
Savjeti su ok, ali oni nisu dovoljni, vještina je najbitnija.
-
citroen xm
#36 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
Skyfox wrote:kad bi se 50% vozaca stvarno pridrzavalo ovih pravila svi bi bili puno sigurniji
Ja se lično pridržavam mnogo ovih stvari. Prije par godina dok sam još bio svjež vozač uradio sam jednu glupost, ali srećom brzina nije bila velika. Na autu sam imao 10KM štete i putnicima nije bilo ništa. Dakle šteta nije bila velika, ali osjećaj posle samog događaja je nevjerovatan pa ne bi da ga više ponavljam.
Zato pamet u glavu.
- chelo
#37 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
zaboravio si crne macke na haubi.hostapler wrote:Vec sam dao jedan savjet,ali evo jos koji.
1. Cuvaj se prve kise
Pozz
- S4mpion
#38 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
chelo wrote:Ovi sto pisu pod 1,2,3...rjesenja, obrazlozenja i lektire su preozbiljno shvatili ulogu na forumu. To formatirano, to novi red, pa brojevi, mislim![]()
-
duboka_misao
#39 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
hostapler wrote: 4. Cuvaj se hlada na cesti (mozda ce nekima biti smijesno) ali razlika u temparaturi asfalta moze biti velika pa ako brzina nije prilagođena moze doci do klizanja,pogotovo u krivinama.
Pozz
pogotov kad se snjeg otapa od Nisica prema Olovu itd imaju one sjene hem sto ne vidis, hem sto je u sjenama jos led
- chelo
#40 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
S tom logikom ce prije ili kasnije u crnu hroniku.S4mpion wrote:chelo wrote:Ovi sto pisu pod 1,2,3...rjesenja, obrazlozenja i lektire su preozbiljno shvatili ulogu na forumu. To formatirano, to novi red, pa brojevi, mislim![]()
Moras voziti i kad nemas potrebu, dakle moras voljeti to.![]()
Pogresno totalno,znaci pocetnik treba na prvoj kisi da auto zalijepi za drvo,pa ce sljedeci put znati da ne treba brzo voziti i pretjerano koristiti kocnicu na prvoj kisi.90% savjeta koji su ovdje napisani,pocetnik nece cuti od instruktora,neki od ovih savjeta sam i ja dobio,od iskusnih ljudi,kada sam tek polozio i nisam imao nikakvih vecih problema u ovakvim situacijama.
Nabijem ga ko nije na bar na biciklu osjetio fiziku izmedju kise na asfaltu i gume, da ne govorim dzona i stepenice.
- S4mpion
#41 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
Pa jbg,ne mozemo se voditi idejom da teorija nije bitna,a da je samo praksa bitna,koji djavo onda ucimo testove,koji djavo ucimo da se treba voziti desnom stranom,kad skontas,bez teorije ne mozes ni pomjeriti auto.chelo wrote:S tom logikom ce prije ili kasnije u crnu hroniku.S4mpion wrote:chelo wrote:Ovi sto pisu pod 1,2,3...rjesenja, obrazlozenja i lektire su preozbiljno shvatili ulogu na forumu. To formatirano, to novi red, pa brojevi, mislim![]()
Moras voziti i kad nemas potrebu, dakle moras voljeti to.![]()
Pogresno totalno,znaci pocetnik treba na prvoj kisi da auto zalijepi za drvo,pa ce sljedeci put znati da ne treba brzo voziti i pretjerano koristiti kocnicu na prvoj kisi.90% savjeta koji su ovdje napisani,pocetnik nece cuti od instruktora,neki od ovih savjeta sam i ja dobio,od iskusnih ljudi,kada sam tek polozio i nisam imao nikakvih vecih problema u ovakvim situacijama.
Nabijem ga ko nije na bar na biciklu osjetio fiziku izmedju kise na asfaltu i gume, da ne govorim dzona i stepenice.
- chelo
#42 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
Et nek tvoja bude zadnja, ne zelim sapunicu stvarati. Pise sve. Vi pisite, pa cemo skriptu sastaviti.S4mpion wrote: Pa jbg,ne mozemo se voditi idejom da teorija nije bitna,a da je samo praksa bitna,koji djavo onda ucimo testove,koji djavo ucimo da se treba voziti desnom stranom,kad skontas,bez teorije ne mozes ni pomjeriti auto.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#43 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
Ovo je 100 % okhostapler wrote:Vec sam dao jedan savjet,ali evo jos koji.
1. Cuvaj se prve kise
Pozz
- S4mpion
#44 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
I nikada ne stavljajte na auto gume koje nisu koristene duze od 2 godine,taman da im je ripna 7mm. 
-
Mr.Fundamental
#45 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
Čuvaj se dijaspore, oni su najopasniji učesnici u saobraćaju.
- Averus
#46 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
slažem se potpuno. to je nama u krvi - nemamo kulture na cestama, pa još kad dođemo iz inostranstva gdje se ponašamo k'o male mace, onda ovdje pokažemo ko je "muškarčina"!Mr.Fundamental wrote:Čuvaj se dijaspore, oni su najopasniji učesnici u saobraćaju.
moram napomenuti, iz ličnog iskustva - NIKAD ne otvaraj prozor kad neko iz drugog auta hoće da se svađa s tobom tokom vožnje. čak i kad si 100% ti u pravu, a on nije, vodi se starom dobrom "pusti budalu".
Meni se jednom desilo da sam mogao fasovati i ja i djevojka mi, zato što me budala zamalo udarila, a ja otvorio prozor da mu JA kažem da nije normalan... sreća pa znam smiriti strasti i sebi i drugima, jer je lik očigledno bio pod nekim drogama (išla mu je pjena na usta)
takođe, uvijek uspori kad prolaziš pored stojećeg autobusa. nikad ne znaš kad će neko dijete ili neka babetina izletit'. fino uspori, lagano, uz puno opreznosti prođi.
još jedna stvar koju naši instruktori NIKOGA ne uče: ne smetaj na semaforu. Okej kad tek učiš voziti, pa ti treba malo vremena da kreneš. Ali brate, ako je žuto, pa kreni 'bem ga ja, nemoj da čekamo svi da zeleno počne treptati zato što tebi treba 15 minuta da ubaciš u prvu
npr. onaj semafor na malti (skretanje prema hrasnom) - zeleno traje samo par seknudi. Ako prvi ne krene kako treba, posljie njega mogu maksimalno dva auta proći.
Eto, da imaš i za "one" situacije:
Kad si s dragom/dragim na zadnjem sjedištu, povuci ručnu da ne završiš kao onaj ispod vrbanje mosta
-
tester33
#47 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
zaboravio sam jednu stvar .....
istjeraj panicare iz auta .... mogu biti vrlo teski ometaci voznje.
istjeraj panicare iz auta .... mogu biti vrlo teski ometaci voznje.
- dottore
-
sarayewo
#49 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
E sjetio sam se jos par dobrih 
Kad stajes na semaforu (ili bilo gdje drugo), pazi na retrovizoru vozilo iza sebe. Ja sam par puta morao bjezati na pjesacki jer ovaj iza nije mogao zakociti (klizavo). Ako vec vidis da ce te udariti, pusti kocnicu jer ce manje stete biti ako te samo odbaci, nego ako se zakuca u tebe.
Koristi zeleni val u Sarajevu, pogotovo navece kad nema guzve. Ustedice ti trud, gorivo i zivce. Sa 55-60 mozes doci od Stupa do Marin Dvora, tek semafori izmedju Marin Dvora i Skenderije kasne i vjerovatno ce te uhvatiti.
Konacno, nemas hajra od "sharanja" kroz trake na glavnoj saobracajnici. Opet, puno vise stresa i za tebe i za auto a u najboljem slucaju ces dobiti par minuta. Kao dokaz, naredni put kad se ukljucis negdje uprati par auta koja "zhure" na jednom kraju grada, pa vidi koliko daleko ce biti ispred tebe nakon pola rute. Najvecu prednost koju moze steci je rastojanje izmedju dva semafora.
Kad stajes na semaforu (ili bilo gdje drugo), pazi na retrovizoru vozilo iza sebe. Ja sam par puta morao bjezati na pjesacki jer ovaj iza nije mogao zakociti (klizavo). Ako vec vidis da ce te udariti, pusti kocnicu jer ce manje stete biti ako te samo odbaci, nego ako se zakuca u tebe.
Koristi zeleni val u Sarajevu, pogotovo navece kad nema guzve. Ustedice ti trud, gorivo i zivce. Sa 55-60 mozes doci od Stupa do Marin Dvora, tek semafori izmedju Marin Dvora i Skenderije kasne i vjerovatno ce te uhvatiti.
Konacno, nemas hajra od "sharanja" kroz trake na glavnoj saobracajnici. Opet, puno vise stresa i za tebe i za auto a u najboljem slucaju ces dobiti par minuta. Kao dokaz, naredni put kad se ukljucis negdje uprati par auta koja "zhure" na jednom kraju grada, pa vidi koliko daleko ce biti ispred tebe nakon pola rute. Najvecu prednost koju moze steci je rastojanje izmedju dva semafora.
-
condy
#50 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
Bobi wrote:Ovo je 100 % okhostapler wrote:Vec sam dao jedan savjet,ali evo jos koji.
1. Cuvaj se prve kise
Pozz, samo da nadodam da se rizik moze smanjiti dobrim i novim gumama, nikad ne stediti
.
Ovo je veoma bitno, jer kod nas ljudi uopće ne paze na stanje guma i mjenjaju ih kada su skroz istrošene obično nakon sedam godina. Gume, su veoma bitne!