Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
kerima1

#2476 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by kerima1 »

Mu'min wrote:
kerima1 wrote:Mu'mine kad se mogu poceti sijati sjemenke ljutaca?
Mislim na rasadu u kupi u casice.
Selam Kerima

Sve ovisi od uslova koje imas (dnevna temperatura, količina synca, na kojo strani neba su ti prozori, ...) al u globalu ja predlazem ovako (tako i sam nijjetim):
2.feb = ljute paprike
15.feb = slatke paprike
1.mart = paradajz
Ove godine cak se i lina za plod uklapa sa 2.feb

Sad neko moze prije neko kasnije. Bolje kasnije ako nemas uslove drzati temperaturu i svjetlost do 1.maja kad idu vani na njivu.

Mu'min
Alejkumu selam.

Bas ti hvala na rasporedu sta se kad sije, ja cu pardajz malo pomaknuti do 10.marta rano mi prije.
Mu'min

#2477 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by Mu'min »

kerima1 wrote:
Mu'min wrote:
kerima1 wrote:Mu'mine kad se mogu poceti sijati sjemenke ljutaca?
Mislim na rasadu u kupi u casice.
Selam Kerima

Sve ovisi od uslova koje imas (dnevna temperatura, količina synca, na kojo strani neba su ti prozori, ...) al u globalu ja predlazem ovako (tako i sam nijjetim):
2.feb = ljute paprike
15.feb = slatke paprike
1.mart = paradajz
Ove godine cak se i lina za plod uklapa sa 2.feb

Sad neko moze prije neko kasnije. Bolje kasnije ako nemas uslove drzati temperaturu i svjetlost do 1.maja kad idu vani na njivu.

Mu'min
Alejkumu selam.

Bas ti hvala na rasporedu sta se kad sije, ja cu pardajz malo pomaknuti do 10.marta rano mi prije.

POPRAVAK:

Kerima, mali poporavak.
Što se tiče onih datuma gore ja onako sijem kako je gor zapisano.
Ukoliko neko prati LUNARNI klendar tj. kad je vakat za plod, kad za list kad ne valja ništa sijati onda po kalendaru od danas do 02.FEB je vrijem za PLOD što znači paprike, čili itd.
Od 02.FEB je vrijeme za LIST.

Tek sada sam pogledao na kalendar i vidio pravo stanje. :)

Helem to ako ko prati. :) Ja nekad pratim nekad ne. Ovaj put će biti ako Bog slično. :)
hladan.preminger

#2478 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by hladan.preminger »

Bil' trebao nakvasiti sjeme par dana prije sijanja da lakse klija. Ako treba, u čemu i koliko dana?

Prošle godine nisam to radio, ali nisam ni imao problema sa klijanjem.

LP
-Spiridon-

#2479 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by -Spiridon- »

Ja ih nakvasim 12 sati prije sijanja. :)
Mu'min

#2480 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by Mu'min »

-Spiridon- wrote:Ja ih nakvasim 12 sati prije sijanja. :)
čajna kupka ili?

I na koji način radiš to kod veče količine sorti?
Naime ako imaš 3 sorte nije problem 3 posudice al ako je to 20 i više sorti, mukotrpno je.
Da li namakaš sve sorte ili samo one tipa BJ i slično koje trebaju dosta vremena da prokliju?
hladan.preminger

#2481 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by hladan.preminger »

ty :-D
-Spiridon-

#2482 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by -Spiridon- »

Mu'min wrote:
čajna kupka ili?

I na koji način radiš to kod veče količine sorti?
Naime ako imaš 3 sorte nije problem 3 posudice al ako je to 20 i više sorti, mukotrpno je.
Da li namakaš sve sorte ili samo one tipa BJ i slično koje trebaju dosta vremena da prokliju?
Najprije 15 min kupka sa razrjedjenom varikinom, ispiranje vodom, onda 24 sati kupka u čaju od kamilice.

Zavisi koliko sorti odjednom ide na klijanje (u klijalište mi stane 38 lončiča po 0.8 dl) pa onda koliko sorti - toliko lončiča sa kupkom. Nove lončiče stavljam u klijalište za redom odmah kad izvadim one stare sa proklijalim biljkama (kad jednom počne, to radim skoro svaki dan, a najčešče svaki drugi, treči dan). Za ovu sezonu planiram zasadnju 95 biljaka (33 sorti) pa računam, da ču do kraja februara završiti sa tim mojim "ceremonjalom" oko klijališta :-) Sjetvom sam počeo 11. januara i do danas imam proklijanih 51 biljaka.
Oticon

#2483 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by Oticon »

-Spiridon- wrote: Najprije 15 min kupka sa razrjedjenom varikinom, ispiranje vodom, onda 24 sati kupka u čaju od kamilice.

Zavisi koliko sorti odjednom ide na klijanje (u klijalište mi stane 38 lončiča po 0.8 dl) pa onda koliko sorti - toliko lončiča sa kupkom. Nove lončiče stavljam u klijalište za redom odmah kad izvadim one stare sa proklijalim biljkama (kad jednom počne, to radim skoro svaki dan, a najčešče svaki drugi, treči dan). Za ovu sezonu planiram zasadnju 95 biljaka (33 sorti) pa računam, da ču do kraja februara završiti sa tim mojim "ceremonjalom" oko klijališta :-) Sjetvom sam počeo 11. januara i do danas imam proklijanih 51 biljaka.
:shock: Spiri...koja je funkcija razređene varikine?
gogoba

#2484 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by gogoba »

Pozdrav svima, evo da se tuspasim i ja sa sinoc obavljenom prvom fazom sijanja chilija.
Posijao sam:
10 x Jalapeno
10 x Bolivian Rainbow
8 x Chocolate Habanero
7 x Scotch Bonnet Red
5 x Cayenne Red
5 x Cayenne Purple
Drzao sam ih u razrijedjenoj kamilici nekih 15-16 sati a onda ih jos par sati drzao u maramicama blago natopljenim u razrijedjenoj kamilici koje su u kesicama stajale iznad radijatora. Kupio sam zemlju za sjetvu i pikiranje, dodao joj malo vruce vode i nakon toga pomjesao sa malo perlita.
Sve to stoji u stiroporskim kontejnerima u plasticnoj posudi koja je prekrivena folijom a ispod posude je par daski. To je sve okruzeno stiroporom radi odrzavanja sto bolje temperature i nalazi se na plocicama gdje je podno grijanje. Temperatura zraka oko plasticne posude je uglavnom oko 26.5, a danas kad sam mjerio temperaturu zemlje bila je isto 26.5. Stavljam par slikica da vidite kako to otprilike izgleda.
Pozdrav svima i da vam sto vise biljkica uspije.

Image
Image
Image
Image

P.s. I dalje imam nekoliko sjemena viska da nekome dam ako je zainteresovan
-Spiridon-

#2485 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by -Spiridon- »

Oticon wrote: :shock: Spiri...koja je funkcija razređene varikine?
Dezinfekcija gospodjo. Uništavanje virusa, gljiva i pljesni na sjemenkama. Sa tim reduciramo (bar trudimo se!) moguče kasnije probleme oko naših tek uzniknulih biljaka. :)

LP
PaprikasLjuti

#2486 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by PaprikasLjuti »

Pozdrav drustvo. Tek sam registrovao acc ali sam citao forum redovno kao i svaki ljutoljubac :D Prosle sezone sam sadio iskljucivo na balkonu, 54 saksije ( manjih i vecih zapremina) i super se pokazalo ove godine planiram na otvorenom zasaditi 100+ komada i nesto malo na balkonu. Sezona je pocela a evo jedna slikica tek presadjenih Trinidad Moruge Scorpiona Image
Sjeme nabavljeno prosle godine kod Ron Cruma u kasno prosljece a opet sam uspio ubrati 100 plodova na 7 stabljika :D Paklene i odlicne .

Poz iz Tuzle
Mu'min

#2487 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by Mu'min »

Čestitke PaprikašLjuti!
Svaka čast em za količinu em za rezultat sa slike.

A drago mi je vidjeti da ima još ko iz Tuzle. Da nisam sam sa TK. :)

Mu'umin
Mu'min

#2488 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by Mu'min »

Trenutno kod mene - Carolina reaper:
Image
gogoba

#2489 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by gogoba »

pozdrav svima, nadam se da rast biljaka ide po planu.
Imam jedno pitanje za vas iskusnije posebno Mumin i Spiridon, ove manje ljute biljke Jalapeno, bolivian su krenule fino rasti i preko dana ih drzim na svjetlu a danas je dobar dan za to. Drzao sam ih na prozoru ali rekao bih da im je to nedovoljno. Da li mislite da su "leggy" ili "nogate" ili kako god se to kaze, da idu puno u visinu zbog manjka svjetla? Sta bih mogao uraditi ako to jeste slucaj osim pokusaja vjestackog svjetla ili necega slicnog ?
Image
-Spiridon-

#2490 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by -Spiridon- »

@gogoba izgleda da se žele malo protegnuti, da. Dajte im što je više moguče svjetla i držite ih na nešto nižoj temeparuri (ako imate ispod prozora radiator, zatvorite ga). Ja moje držim na prozoru u negrijanoj spavačoj sobi na 18°C
Kad ih budete prvi put presadjivali u lončiče, zasadite ih nešto dublje, da ih malko "skratite"...

LP
gogoba

#2491 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by gogoba »

Hvala na savjetu @Spiridon. jedini mali "problem" sto imam je sto mi se uz ove biljke koje su izasle nalaze i habanero choc i scotch bonnet red koje jos nisu izasle a za njih bi mi ipak trebala malo veca temperatura. Pokusacu da uskladim te stvari i nadam se najboljem :) hvala jos jednom
didgeridoo

#2492 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by didgeridoo »

Pozdrav drustvo. I sam sam ljubitelj ljutog ali nisam odavno u saksijama nista sijao. Zanima me kako dolazite do sjemena ovih nekomercijalnih paprika (bhut jolokia i vidim ovdje i carolina reaper)? Volio bih iz prve ruke probati najljuce paprike.
-Spiridon-

#2493 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by -Spiridon- »

didgeridoo wrote:Pozdrav drustvo. I sam sam ljubitelj ljutog ali nisam odavno u saksijama nista sijao. Zanima me kako dolazite do sjemena ovih nekomercijalnih paprika (bhut jolokia i vidim ovdje i carolina reaper)? Volio bih iz prve ruke probati najljuce paprike.
Kupite na net-u ili nažicate od poznanika koji ih uzgaju. :)
didgeridoo

#2494 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by didgeridoo »

Hvala.
Mozda suvisno pitanje, da li se sjemenke tih najljucih paprika bez problema dostavljaju kod nas? U smislu nekih zakonskih odredbi i sl.?
gogoba

#2495 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by gogoba »

@didgeridoo da dostavljaju se, nema razloga za bilo kakve zakonske prepreke. ja sam bas nedavno sve skoro narucio preko neta. U Agricomu imate isto mozda 6-7 razlicitih vrsta sjemena, kostaju po 1KM ali nemaju one najljuce. Mislim da je najljuca bila habanero. Pozdrav
cinci

#2496 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by cinci »

Zdravo Ekipo

Image

ovo je prvi deo sadnje josh su u growbox kad je sunce napolju cuvam ih na prozore temp u box je 29 C.
pozdrav
didgeridoo

#2497 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by didgeridoo »

Ima li neko iz Sa da prodaje sjeme caroline i ili ovih, po ljutini, odmah iza nje? Nije problem kupovina preko neta ali ne bih da naletim na prevaru sa sjemenima :D
Moze pp.
Mu'min

#2498 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by Mu'min »

gogoba wrote:pozdrav svima, nadam se da rast biljaka ide po planu.
Imam jedno pitanje za vas iskusnije posebno Mumin i Spiridon, ove manje ljute biljke Jalapeno, bolivian su krenule fino rasti i preko dana ih drzim na svjetlu a danas je dobar dan za to. Drzao sam ih na prozoru ali rekao bih da im je to nedovoljno. Da li mislite da su "leggy" ili "nogate" ili kako god se to kaze, da idu puno u visinu zbog manjka svjetla? Sta bih mogao uraditi ako to jeste slucaj osim pokusaja vjestackog svjetla ili necega slicnog ?
Image
Kao što Vam je rekao Spiridon što više svjetlosti ali ukoliko niste u stanju to ponuditi (to je inače tipično za zimsko vrijeme) snizite temperaturu sadnicama za par stepeni.

Kod manjak svjetlosti sadnice se istegnu jer "traže" svjetlost i propinju se na prste dok kod manjka temperature sadnice "zakržnjaju" tj. ostaju male i trcave.
Prava doza je naravno između ne previše male ali čokate (niske, jake, ko bodybuilderi :) ).
gogoba

#2499 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by gogoba »

@Mu'min Hvala Vam na odgovoru. Poslusao sam Spiridona vec izbacio sam ih u stakleni dio koji je kao zimska basta tako da se tamo fino suncaju. Također sam im dodao malo zemlje da ipak budu malo dublje, nadam se da ce to biti u redu. Dalje nisam primjetio da su se propinjale, stoje otprilike na istoj visini. Osim sto im nisam pruzio svjetlosti na vrijeme mislim da je moguce da sam ih preplitko posijao (ako to moze biti problem uopste). Sada su na svjetlu i temperatura je niza nego u pocetku tako da se nadam najboljem. Hvala jos jednom obojici, na meni je da slusam i upijam znanje :)
Pozdrav svima
Mu'min

#2500 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by Mu'min »

Inače kod sijanja dobro je posijati u posudu tako da se stavi zemlje za 1/2 od max.količini i kad ovako raste kao kod Vas da dosipavate zemlju.
Kdo vas nije problem što se preplitko sijali već manjak svjetlosti.
Helem, kad budete sadili u pojedinačne posude zasadite ih do ušiju tako da se vidi samo listić tj. glava sadnice.
Post Reply