Satovi

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
cove41

#2476 Re: Satovi

Post by cove41 »

Chisum wrote:To je onda taj. Evo ovdje imas slike iz vise uglova.

http://www.zegarek.net/zegarki/doxa/zeg ... 01.02.html

Nije prejeftin... Satovi sa tom Rondom bi trebali da se vrte oko te cifre, k'o sto rekoh, par stoja maraka. Evo na ovoj stranici kaze da je oko dvije glave eura, nesto manje.

Nisam strucnjak za kvarc satove, jer ih ne nosim, ali je ovo cest kvarcni mehanizam i sjecam se da sam na ovu Rondu naletio prebiruci nesto po ponudi jednog njemackog brenda i da se govorilo o nekih 60-70 mjeseci trajanja baterije, sto je fin vijek trajanja.
Ronda je inace svicarska, naravno, ali ko zna gdje se danas sve to proizvodi... sto se kvarca tice tu su standardi nesto drugaciji od onih kod automatik satova ili navijaca, a ja znam da Ronda ima svoju proizvodnju i u Svici, ali i u Kini, e sad, sta ko tu proizvodi, za koje modele, za koje trziste - to ptice znaju.

Cinio mi se manjim, ali izgleda da je 38 mm, tako da ni velicina nije losa, mada ja ne volim ici ispod 40 mm. Sve zavisi kolika je covjeku ruka, ali posto je ovo klasicni dizajn, onda je to tu negdje, bas onako kako bi klasicni/vintage sat trebao da izgleda i koliki bi trebao biti (ustvari cesto i manji).
Sve u svemu, klasicni, nenapadni izgled, samo, eto, steta sto nije par mm veci, ali ako hoces nesto elegantno, a da cijena nije zhara i ako ti ne smeta to sto ces se sa mehanizmom druziti tek svakih 5-6 godina :), onda probaj.
Odličan post! Hvala!
Urbana

#2477 Re: Satovi

Post by Urbana »

Upadam kao padobranac ali eto.
Imam kod sa kojim bih ovaj sat mogla kupiti za 20 funti. Svidja mi se i nisam bas nesto zahtjevna, trenutno imam jedan fossil i esprit sat.
Pitanje je vrijedi li tih 20 funti?
Image
http://global.timex.com/watches/timex-s ... h-t2p061kw
shin

#2478 Re: Satovi

Post by shin »

Vrijedi dok radi.
budva

#2479 Re: Satovi

Post by budva »

drustvo kakva je procedura oko garancije i sl. stvari kad se uzme sat u neovlastenoj radnji, konkretno me interesuje tissot kod niksica?
Adoxxx

#2480 Re: Satovi

Post by Adoxxx »

http://uae.souq.com/ae-en/police-glitz- ... 4742894/i/

Valja li cemu ovaj sat i koliko je ovo nasih maraka? :)
Warashii

#2481 Re: Satovi

Post by Warashii »

Adoxxx wrote:http://uae.souq.com/ae-en/police-glitz- ... 4742894/i/

Oko 270 KM-ova, najvise placas ime brand-a a sam mehanizam po sebi i ne vjerujem da je nesto posebno .
Chisum

#2482 Re: Satovi

Post by Chisum »

Adoxxx wrote:http://uae.souq.com/ae-en/police-glitz- ... 4742894/i/

I za ovaj sat, kao i za svaki drugi "modni brend", vazi manje-vise isto pravilo, a o tome smo vec ranije pisali na ovoj temi. Posto je i Police je jedan od tih brendova, a svi su tu, u pet deka, zalijepicu ono sto sam vec ranije pisao.
Chisum wrote:
- Ovaj ESPRIT, isto kao i taj BOSS, nemoj pogresno shvatiti - ne smatram ozbiljnim satovima... To su tzv. "modni" satovi - kolekcionari bi ih nazvali igrackama - i moram da kazem da oni zaista nemaju neku pravu vrijednost, osim, naravno, sentimentalne - ako ih dobijes od neke drage osobe. NE volim uopste komentarisati ove satove (ne zato sto su a priori losi - mnogi izgledaju sasvim OK i sluze svrsi - nego zato sto cesto kostaju mnogo vise nego sto vrijede i zato sto se za iste pare moze kupiti PRAVI SAT), ali posto cesto citajuci naletim na neke polemike oko ovoga, onda cu podijeliti ovdje sa vama ono sto znam.

Sto se tice tih "modnih" brendova, koji su najcesce neki quartz satovi, uglavnom se na ovoj nasoj temi vrte dvije grupe... Cesto vidim da se raja zaleti i kupi neke Armanije, Bossove, Kenneth Cole i slicna cuda, misleci da, prije svega zbog imena i silnog marketinga, kupuje nesto vrijedno, ali...
Sto se tice ovih Armanija, Cole-ova itd. za njih znam da su dio Fossil Grupe, koja plese izmedju Japanaca i Kineza, pa ces u kvarcnim cesto naci Miyotu, a u automatik satovima nekog Kineza, koliko se sjecam neku Sea-Gull mashinu, tako da - UKOLIKO FOSSIL I DALJE FURA OVAJ FILM - ovdje kupovina kvarca cak i nije neko zlo, jer, i pored toga sto je brend truba u svijetu satova, barem je u njemu pouzdani Japanac.
Boss je, s druge strane, kao i npr. i Lacoste, dio Movado grupe, i koliko znam (i pored toga sto ces, naravno, u Movado satovima naci ETA-ine mehanizme), ti su modni satovi puni nekih sumnjivih kineskih mehanizama i ne vrijede ni blizu toliko za koliko ih prodaju, a ljude ne treba da buni to sto se prilikom prodaje cesto reklamiraju kao "Swiss mechanism", jer sa Svicarskom nemaju blage veze!
- Esprit je, mislim, potpuno kineski...

Uglavnom prije kupovine svakog ovog modnog sata sumnjivog kvaliteta, najcesce debelo precijenjenog, treba malo razmisliti i raspitati se, malo procackati po netu jer ima mnogo, mnogo boljih opcija (npr. zasto baciti pare ne neki "brend" koji pored satova proizvodi i odijela, jakne, tene, pidzame, japanke, lopte ili ponjave, kad za skoro iste pare mozes uzeti neki sasvim pristojan Tissot kojem vjetar u ledja daje tradicija duga 160 kuka)

Sad se ponavljamo po ko zna koji put i guslamo jedno te isto, ali, zaista, sve je do ukusa kupca, pa ako ti ne smeta to sto u satu najvjerovatnije kuca neki kineski mehanizam, ako ti ne smeta da se kupovinom jednog ovakvog sata u neku ruku kockas, jer su kod modnih brendova kvarovi daleko, daleko cesci nego kod pravih satova, i, na kraju krajeva, ako ti je sam zgled i trenutni modni trend presudan prilikom izbora, onda kupi i uzivaj, sto neko rece - dok traje. Mozda bas budes te srece da te sat, ili kome ga vec kupujes, posluzi godinama bez ikakvih problema, sto isto nije rijedak slucaj, cak ni kod ovih modnih brendova.
fosil

#2483 Re: Satovi

Post by fosil »

Seiko Kinetic. Dobar, los, zao???
O'zone
Globalni moderator

#2484 Re: Satovi

Post by O'zone »

budva wrote:drustvo kakva je procedura oko garancije i sl. stvari kad se uzme sat u neovlastenoj radnji, konkretno me interesuje tissot kod niksica?
Slobodno ga odnesi kod Nikšića gdje si i uzeo, moraju oni riješiti a ako nisu u stanju šalju dalje prema zastupniku za BiH.
hadzidado

#2485 Re: Одг: Satovi

Post by hadzidado »

fosil wrote:Seiko Kinetic. Dobar, los, zao???
Dok radi- radi kako treba.
Kad stane,majstori ga ne vole očima vidjet'!
To je hibrid kvarca i mehaničkog mehanizma sa puno plastičnih dijelova.
Moj prijedlog je čisti kvarc ili čista mehanika(automatik ili manuelno navijanje).
Kona__

#2486 Re: Satovi

Post by Kona__ »

Ola poznavaoci. Kako odrzavate koznu narukvicu? Imaju li neki proizvodi da se kupe samo sa tu namjenu, ishabala mi se narukvica na tissot satu, nema mu pola godine, da li da stavim narukvicu od nekog drugog materijala? :cry:
Norm

#2487 Re: Satovi

Post by Norm »

Za kvalitetnije kozne narukvice moze se koristiti 70% alkohol iz apoteke za ciscenje i meksanje koze (na krpicu i lagano trljas). Ali ukoliko je zakinuta/ostecena/ najbolje rijesenje je zamjena novom, kvalitetnijom (25-30 KM minimalno) stim da zamolis urara da ti prebaci tvoju kopcu (sa stare narukvice koja je pretpostavljam "potpisana")
shin

#2488 Re: Satovi

Post by shin »

Image

:zzzz:
hadzidado

#2489 Re: Одг: Satovi

Post by hadzidado »

Opa! Koliko je star?
shin

#2490 Re: Satovi

Post by shin »

Nije moj, a star je cca. 50 godina.
staradis

#2491 Re: Satovi

Post by staradis »

Da li ste upoznati sa markama koje su kvalitetne a opet pristupacne. Raspon recimo 200- 300 KM da se mogu kupiti u Sarajevu.

Sent from my GT-S5830 using Tapatalk 2
hadzidado

#2492 Re: Одг: Satovi

Post by hadzidado »

Casio.

Shin,
Mašala!
notabene

#2493 Re: Satovi

Post by notabene »

pozz. Da li neko zna gdje se, odnosno u kojoj prodavnici u Sarajevu ima za kupiti seiko 5 modela?? Čini mi se da još nisam naišao na ove modele u sarajevu da se mogu kupiti, osim na piku i sl.. Ne znam da li da uzimam preko pika, mada se svi kunu da je 100 posto originalan.
Konkretno se radi o ovakvom modelu...

http://global.rakuten.com/en/store/seik ... /snkk71k1/
Reisova

#2494 Re: Satovi

Post by Reisova »

Super je ova tema stvarno ima raje koja se razumije u satove, ali obzirom da smo mi u Bosni malo ograničeni sa parama imam jedno pitanje. Čula sam da ima upravo kineskih stranica koje prave brandove satova što bi rekli original. Znam neke koji su naručivali i pravo su dobri samo je problem što je malo teže ući u trag tim stranicama. Ja volim satove i voljela bih si priuštiti jedgnog Longines-a ali sve mi je oko 1.000KM i to mi je preskupo. Pa ima li ko kakve informacije o ovome, kakava su iskustva...
shin

#2495 Re: Satovi

Post by shin »

Što je pljaka i izgleda ko pljaka. Nema tu neke tajne niti možeš zamjeniti za orginal. Ne treba puno love da se kupi fin sat, nabaci sliku šta ti se sviđa pa da vidimo :D
hadzidado

#2496 Re: Одг: Satovi

Post by hadzidado »

Te kineske što izgledaju kao originali su čisto smeće. Nema tu sata da valja.
Ne mora biti Longines,imaš Tissot,Seiko,Citizen,Casio. Nije nekakav problem naći dobar sat za normalne pare(može i preko neta).
Warashii

#2497 Re: Satovi

Post by Warashii »

notabene wrote:pozz. Da li neko zna gdje se, odnosno u kojoj prodavnici u Sarajevu ima za kupiti seiko 5 modela?? Čini mi se da još nisam naišao na ove modele u sarajevu da se mogu kupiti, osim na piku i sl.. Ne znam da li da uzimam preko pika, mada se svi kunu da je 100 posto originalan.
Konkretno se radi o ovakvom modelu...

http://global.rakuten.com/en/store/seik ... /snkk71k1/
Za Sarajevo ne znam jbga, znam gdje ima u Zenici, cijene su nekih 120-150KM .
S tim da se moze gledati i Lorus kao i J. Springs .
Ali_G

#2498 Re: Satovi

Post by Ali_G »

Pogledaj u In time (cini mi se da se tako zove radnja). Oni su zastupnici Seika, pa mozda imaju. Radnje su ti na Bascarsiji na kraju ulice prema sebilju i u Importaneu
Chisum

#2499 Re: Satovi

Post by Chisum »

Reisova wrote:Super je ova tema stvarno ima raje koja se razumije u satove, ali obzirom da smo mi u Bosni malo ograničeni sa parama imam jedno pitanje. Čula sam da ima upravo kineskih stranica koje prave brandove satova što bi rekli original. Znam neke koji su naručivali i pravo su dobri samo je problem što je malo teže ući u trag tim stranicama. Ja volim satove i voljela bih si priuštiti jedgnog Longines-a ali sve mi je oko 1.000KM i to mi je preskupo. Pa ima li ko kakve informacije o ovome, kakava su iskustva...
Ni slucajno!

Prvo sto su kopije... :-D mislim, samo to je dovoljno da osjecas da na ruci nosis prevaru, dupljak, sarenu lazu, a ne sat, a uz to i najcesce izgledaju ocajno (ne obaziri se previse na usminkane u fotoshopu radjene reklame na tim fantomskim stranicama), a o pouzdanosti i trajnosti da ne govorimo... tome dodaj i sve moguce komicne kvarove, tipa otpadnu ti kazaljke, upadne dugme, sat vrti u suprotnom smijeru, i slicni kineski kvarovi... :lol:

Ima bezbroj boljih opcija od fusheraja i dupljaka, i to bez nekih velikih ulaganja. Svaki skup sat moze da priceka, a ko odluci da ce ga jednog dana imati - imace ga, pa da jebe rak raka... A u medjuvremenu, dok se ceka na "onaj pravi", uvijek se da naci jako lijepih, jako kvalitetnih satova za male pare, koji ti, sta znas, vremenom tako prirastu srcu, da i zaboravis da si htjela nesto drugo.
Capajebo

#2500 Re: Satovi

Post by Capajebo »

Chisume, koji bi mi ti sat preporucio, da se ima kupiti kod nas ovde u Sa i da nije bas plaho skup, negdje do 250-max 300KM? :)
Meni je samo bitno da narukvica nije kozna, takav vec imam :D
Post Reply