Kejn wrote:piupiu wrote:
Meni se nekako čini da ti ovim misliš da od vascijelog svijeta samo mi Balkanci imamo nacionalni osjećaj još od Srednjeg vijeka? Mene ovdje jako zanima kako ljudi zamišljaju ljude iz Tvrtkovog doba? Kao osviješćene, pismene pojedince, koji putuju izmedju feudalnih posjeda mašući Tvrtkovom zastavom i pozdravljajući braću Bošnjane?
Ljudi u to vrijeme su bili jako dobro osvješteni i etnički nabijeni šta god mi mislili o tome. Pogotovo nosioci političkog i socijalnog života poput plemstva. Stjepan II Kotromanić je šutao Srbe i Vlahe vezane za kobile sa brda u Hercegovini zbog toga što su planirali Hum pobunom vratiti Srbiji. Plemićima koji su prodali Konavle je ja mislim kiselina bila sipana u Oči jer se prodaja Konavla dubrovčanima smatralo izdajom Bosne. Tvrtko II u 15 vijeku Poljsko-Mađarskom Kralju šalje pismo u kojem se poziva na panslavizam. Pazi dakle govorimo o panslavizmu u 15-tom vijeku. Naravno život običnog čovjeka je bio težak i običnog seljaka nije zanimalo ni ko je Bošnjak, ni Srbin ni da li je kralj Srbin ili Bošnjak. Primjerice posljedni Kralj Bosne se žalio da seljaci više vole Turke nego njega...(buduČi glasaĆi SDA

)
E, pa to. Dakle, nema 'etničkog identiteta' nekakvih svjesnih i samoidentificirajućih Bošnjana po šumama i gorama naše zemlje ponosne...
Zato što je to rezultat jednog zdravog modernog nacionalnog Evropskog pokreta koji je zahvatio hiljade naroda, plemena i narodnosti širom ne samo Evrope već čitavog svijeta. Narod nije nacija. To se uči na sociologiji u četvrtom srednje.
Ne, ne, to nije bilo pitanje, ne vrludaj. Vratimo se tvojoj tvrdnji da ne možeš birati etničku grupu. Šta su bili Srbi i Hrvati u Bosni u 11., 13., 15. i 17. vijeku, to je pitanje?
Usput, Srbin i Hrvat je etnonacionalna kategorija, i to se uči u sociologiji u 4. srednje, kao i ono o etnolingvističkim, etnoreligijskim i ostalim etničkim identitetima. Nekad su se etnički identiteti smatrali rasnim, a danas znamo da je taj koncept daleko od 'fiksiranog, čak nije ni univerzalan, je l' tako? U nekim kulturama jednostavno ne postoji koncept 'etničkog identiteta'. I ti, kao neko ko je dobro savladao sociologiju u 4. srednje, svakako moraš znati i da se etnička pripadnost izmedju ostalog odredjuje samoidentificiranjem?