Bauk bošnjačkog nacionalizma

Locked
Rampage

#2476 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Rampage »

madner wrote:
Rampage wrote:
madner wrote:Nije svim Bosnjacima draza Turske od Bosne, ali svi gradjani kojima jeste su Bosnjaci. :D
Još jedna laž.

Bošnjacima je Bosna i Hercegovina jedna i jedina domovina. Nemaju alternativne ni rezervne domovine. Kraj priče.
Kako mozete pricati za sve?
Otidjite na temu o Siriji, da vidite kako Bosnjaci svrsavaju na poteze padischaha.
Da, i?

To znači da bi manje svršavali na poteze nekog "bosanskog padischaha", da (ne daj Bože) dođe do toga?
SaraFina

#2477 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by SaraFina »

Bloo wrote:
) u njegovom nacionalnom sazrijevanju, bilo je bitno da predje psihološku barijeru od 50% stanovništva države BiH. Zašto? Zato, što je beznačajna sitna kapljica u kršćanskoj Europi. Mrlja mala
.....
Sumiran bosnjacki nacionalizam
Sumiraj ti što želiš. Bez dokaza. Ja bi se priklonila vjerovatno hrvatskom nacionalnom korpusu da je HR sa 4 miliona stanovnika okružena muslimanima i muslimanskim državama.
I ja sam draga 1/4 šokica 

Kakvi dokazi. Ovo je tvoja izjava i moje misljenje.
Bitno se prikloniti "slabijem" na prostoru Evrope...kakav razlog za opredjeljenje.

Meni jeste. I ne seciraj postove kiruški i ne vadi rečenice iz konteksta. Dodatno sam pojasnila zašto. To majstorstvo spinanja koje pokušavaš na meni primjeniti ja sam draga usavršila u ranim dvadesetim. Zato se vrati na kompletan post pa repliciraj :D
Last edited by SaraFina on 06/03/2018 12:32, edited 1 time in total.
Kejn

#2478 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Kejn »

piupiu wrote:
Meni se nekako čini da ti ovim misliš da od vascijelog svijeta samo mi Balkanci imamo nacionalni osjećaj još od Srednjeg vijeka? Mene ovdje jako zanima kako ljudi zamišljaju ljude iz Tvrtkovog doba? Kao osviješćene, pismene pojedince, koji putuju izmedju feudalnih posjeda mašući Tvrtkovom zastavom i pozdravljajući braću Bošnjane?
Ljudi u to vrijeme su bili jako dobro osvješteni i etnički nabijeni šta god mi mislili o tome. Pogotovo nosioci političkog i socijalnog života poput plemstva. Stjepan II Kotromanić je šutao Srbe i Vlahe vezane za kobile sa brda u Hercegovini zbog toga što su planirali Hum pobunom vratiti Srbiji. Plemićima koji su prodali Konavle je ja mislim kiselina bila sipana u Oči jer se prodaja Konavla dubrovčanima smatralo izdajom Bosne. Tvrtko II u 15 vijeku Poljsko-Mađarskom Kralju šalje pismo u kojem se poziva na panslavizam. Pazi dakle govorimo o panslavizmu u 15-tom vijeku. Naravno život običnog čovjeka je bio težak i običnog seljaka nije zanimalo ni ko je Bošnjak, ni Srbin ni da li je kralj Srbin ili Bošnjak. Primjerice posljedni Kralj Bosne se žalio da seljaci više vole Turke nego njega...(buduČi glasaĆi SDA :D )
piupiu wrote:
Stvarno? Pa kako ovi naši pravoslavci i katolici iz Bosne postadoše Srbi i Hrvati, kad svi znamo da su nekad bili Bošnjani? :mrgreen: :kiss:
Zato što je to rezultat jednog zdravog modernog nacionalnog Evropskog pokreta koji je zahvatio hiljade naroda, plemena i narodnosti širom ne samo Evrope već čitavog svijeta. Narod nije nacija. To se uči na sociologiji u četvrtom srednje.
Bloo
Globalna šefica

#2479 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Bloo »

SaraFina wrote:
Meni jeste. I ne seciraj postove kiruški i ne vadi rečenice iz konteksta. Dodatno sam pojasnila zašto. To majstorstvo spinanja koje pokušavaš na meni primjeniti ja sam draga usavršila u ranim dvadesetim. Zato se vrati na kompletan post pa repliciraj :D
Vidim da je mladost pametno protracena.
Citav post nema potrebe da se citira, ako mi je potrebna samo jedna recenica za primjer destiliranog bosnjackog nacionalizma. A koga interesuje moze skrolati do citave ponjave.

A izrazi draga i duso su passe :mrgreen:
sheilak

#2480 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by sheilak »

madner wrote:Nije svim Bosnjacima draza Turske od Bosne, ali svi gradjani kojima jeste su Bosnjaci. :D

:lol: :thumbup:
SaraFina

#2481 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by SaraFina »

Bloo wrote:
SaraFina wrote:
Citav post nema potrebe da se citira, ako mi je potrebna samo jedna recenica za primjer destiliranog bosnjackog nacionalizma. A koga interesuje moze skrolati do citave ponjave.

Studentski dani. Kad sam zbog učenja bila vezana za kuću :D Nije mladost. Uzgred, sam naučila i komunicirati na maternjem. Nikad nisam išla u BiH u školu :D
Kiruški secirati postove u konkretno mom slučaju, je zlonamjerno spinanje draga Bloo. I ništa više od toga. To što vadiš iz konteksta zove se zlonamjerno "poturanje" sugovirniku u verbalnoj (pisanoj)komunikaciji.
Nisi otkrila toplu vodu, a pogotovo nešto dokazala. Osim da si spremna i na podvalu da bi se izdigla spinom u verbalnoj prepisci. :D
madner

#2482 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by madner »

Rampage wrote:
madner wrote:
Rampage wrote:
Još jedna laž.

Bošnjacima je Bosna i Hercegovina jedna i jedina domovina. Nemaju alternativne ni rezervne domovine. Kraj priče.
Otidjite na temu o Siriji, da vidite kako Bosnjaci svrsavaju na poteze padischaha.
Da, i?

To znači da bi manje svršavali na poteze nekog "bosanskog padischaha", da (ne daj Bože) dođe do toga?
Cim prihvataju Padischaha, znaci da nemaju razvijenu nacionalnu svijest.
To je kao ova prica da Bosnjaci nisu religiozni.
Dio nije, dio jeste, dio etnicke grupe ima primarno vjersku identifikaciju dio ne.
Bloo
Globalna šefica

#2483 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Bloo »

SaraFina wrote:
Bloo wrote:
SaraFina wrote:

Studentski dani. Kad sam zbog učenja bila vezana za kuću :D Nije mladost. Uzgred, sam naučila i komunicirati na maternjem. Nikad nisam išla u BiH u školu :D
Kiruški secirati postove u konkretno mom slučaju, je zlonamjerno spinanje draga Bloo. I ništa više od toga. To što vadiš iz konteksta zove se zlonamjerno "poturanje" sugovirniku u verbalnoj (pisanoj)komunikaciji.
Nisi otkrila toplu vodu, a pogotovo nešto dokazala. Osim da si spremna i na podvalu da bi se izdigla spinom u verbalnoj prepisci. :D
Subjektivni dozivljaj je uvijek najbitniji. :mrgreen:
Ne samo na podvalu, vec i na kradu i ubistvo...samo nebo je granica.
Rampage

#2484 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Rampage »

madner wrote:
Rampage wrote:
madner wrote:
Da, i?

Dio nije, dio jeste, dio etnicke grupe ima primarno vjersku identifikaciju dio ne.
I ovo bi trebali biti argumenti da Bošnjaci vole Tursku više od Bosne? :cry:

Mani se šuplje, ono što pokušavate podvaliti je to da (ni) Bošnjaci ne vole Bosnu odnosno da (i) oni sanjaju o nekoj "majčici" i "matici".
Last edited by Rampage on 06/03/2018 12:48, edited 1 time in total.
piupiu

#2485 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by piupiu »

Kejn wrote:
piupiu wrote:
Meni se nekako čini da ti ovim misliš da od vascijelog svijeta samo mi Balkanci imamo nacionalni osjećaj još od Srednjeg vijeka? Mene ovdje jako zanima kako ljudi zamišljaju ljude iz Tvrtkovog doba? Kao osviješćene, pismene pojedince, koji putuju izmedju feudalnih posjeda mašući Tvrtkovom zastavom i pozdravljajući braću Bošnjane?
Ljudi u to vrijeme su bili jako dobro osvješteni i etnički nabijeni šta god mi mislili o tome. Pogotovo nosioci političkog i socijalnog života poput plemstva. Stjepan II Kotromanić je šutao Srbe i Vlahe vezane za kobile sa brda u Hercegovini zbog toga što su planirali Hum pobunom vratiti Srbiji. Plemićima koji su prodali Konavle je ja mislim kiselina bila sipana u Oči jer se prodaja Konavla dubrovčanima smatralo izdajom Bosne. Tvrtko II u 15 vijeku Poljsko-Mađarskom Kralju šalje pismo u kojem se poziva na panslavizam. Pazi dakle govorimo o panslavizmu u 15-tom vijeku. Naravno život običnog čovjeka je bio težak i običnog seljaka nije zanimalo ni ko je Bošnjak, ni Srbin ni da li je kralj Srbin ili Bošnjak. Primjerice posljedni Kralj Bosne se žalio da seljaci više vole Turke nego njega...(buduČi glasaĆi SDA :D )
E, pa to. Dakle, nema 'etničkog identiteta' nekakvih svjesnih i samoidentificirajućih Bošnjana po šumama i gorama naše zemlje ponosne...
Zato što je to rezultat jednog zdravog modernog nacionalnog Evropskog pokreta koji je zahvatio hiljade naroda, plemena i narodnosti širom ne samo Evrope već čitavog svijeta. Narod nije nacija. To se uči na sociologiji u četvrtom srednje.
Ne, ne, to nije bilo pitanje, ne vrludaj. Vratimo se tvojoj tvrdnji da ne možeš birati etničku grupu. Šta su bili Srbi i Hrvati u Bosni u 11., 13., 15. i 17. vijeku, to je pitanje?

Usput, Srbin i Hrvat je etnonacionalna kategorija, i to se uči u sociologiji u 4. srednje, kao i ono o etnolingvističkim, etnoreligijskim i ostalim etničkim identitetima. Nekad su se etnički identiteti smatrali rasnim, a danas znamo da je taj koncept daleko od 'fiksiranog, čak nije ni univerzalan, je l' tako? U nekim kulturama jednostavno ne postoji koncept 'etničkog identiteta'. I ti, kao neko ko je dobro savladao sociologiju u 4. srednje, svakako moraš znati i da se etnička pripadnost izmedju ostalog odredjuje samoidentificiranjem? ;-)
Last edited by piupiu on 06/03/2018 12:49, edited 1 time in total.
SaraFina

#2486 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by SaraFina »

madner wrote:

Isti slučaj je i sa Bosancima. Dio ih je još uvjek Yugosloveni/velikosrbi, dio ima napadaje Yugonostalgije jer je to jedina donekle uredjena država gdje su živjeli... (te mogu i razumjeti donekle) itd itd...
Last edited by SaraFina on 06/03/2018 12:51, edited 1 time in total.
BHCluster

#2487 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by BHCluster »

Bloo wrote:
BHCluster wrote: To se podrazumjeva ili ti moram crtati.
Preferiram akvarel ako vec insistiras...
Image
Kejn

#2488 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Kejn »

piupiu wrote:

Usput, Srbin i Hrvat je etnonacionalna kategorija, i to se uči u sociologiji u 4. srednje, kao i ono o etnolingvističkim, etnoreligijskim i ostalim etničkim identitetima. Nekad su se etnički identiteti smatrali rasnim, a danas znamo da je taj koncept daleko od 'fiksiranog, čak nije ni univerzalan, je l' tako? U nekim kulturama jednostavno ne postoji koncept 'etničkog identiteta'. I ti, kao neko ko je dobro savladao sociologiju u 4. srednje, svakako moraš znati i da se etnička pripadnost izmedju ostalog odredjuje samoidentificiranjem? ;-)
Nemaš potrebe začatavat diskusiju dobila si smislen odgovor. Nacija nije isto kao i narod i tačka. Postoje narodi koji su ujedno i nacije (izuzteci) ali to ne mijenja činjenicu da narod i nacija nije isto, jer moderne nacije nastaju u 19. vijeku, a pojam naroda je nešto mnogo tribalnije i starije. Nemam vremena da filozofiram sa tobom.Danas su Srbin, Hrvat i Bošnjak ne samo narodne već i nacionalne odrednice (kao što si evo sama i rekla), jer je Srbin i onaj Vlah naseljen od strane Turaka na prostoru nekadašnjeg Bosankog Ličkog sandžaka, i onaj Srbin iz Beograda. Hrvat je danas nacionalizirani katolik Hvara i Korčule i Hrvat iz Zagreba. Bošnjak je onaj iz Sarajeva, ali i onaj Goranac sa Kosova ili Torbeš iz Makedonije jer se tako žele izjašnjavati i identificirati, iako ti ljudi blage veze nemaju sa etničkim porijeklom slavenskih Bošnjana koji su se nekada razvili u etnonim duž doline rijeke Bosne....
Last edited by Kejn on 06/03/2018 13:00, edited 2 times in total.
SaraFina

#2489 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by SaraFina »

Bloo wrote: Subjektivni dozivljaj je uvijek najbitniji. :mrgreen:

Znaš biti nevjerovatno zanimljiva. To što variraš od ozbiljnog sagovornika do bukvalno dječijih inat odgovora, je neopisivo simpatično :D

Ozbiljno.
Kejn

#2490 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Kejn »

piupiu wrote:
E, pa to. Dakle, nema 'etničkog identiteta' nekakvih svjesnih i samoidentificirajućih Bošnjana po šumama i gorama naše zemlje ponosne...
Naravno da ima. Kraljevi svoje pleme i narod oslovljavaju kao Bošnjani. Kuripešić netom poslije pada države govori da se narod u gradovima zove Bošnjacima katolicima....etnička samosvijest postoji i za vrijeme antike a kamoli za vrijeme srednjeg vijeka. Ono naravno nije jako kao što je to danas, što je razumljivo.
piupiu

#2491 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by piupiu »

Kejn wrote:
piupiu wrote:Nemaš potrebe začatavat diskusiju dobila si smislen odgovor. Nacija nije isto kao i narod i tačka. Postoje narodi koji su ujedno i nacije (izuzteci) ali to ne mijenja činjenicu da narod i nacija nije isto, jer moderne nacije nastaju u 19. vijeku, a pojam naroda je nešto mnogo tribalnije i starije. Nemam vremena da filozofiram sa tobom.Danas su Srbin, Hrvat i Bošnjak ne samo narodne već i nacionalne odrednice, jer je Srbin i onaj Vlah naseljen od strane Turaka na prostoru nekadašnjeg Bosankog Ličkog sandžaka, i onaj Srbin iz Beograda. Hrvat je danas nacionalizirani katolik Hvara i Korčule i Hrvat iz Zagreba. Bošnjak je onaj iz Sarajeva, ali i onaj Goranac sa Kosova ili Torbeš iz Makedonije jer se tako žele izjašnjavati i identificirati, iako ti ljudi blage veze nemaju sa etničkim porijeklom slavenskih Bošnjana koji su se nekada razvili u etnonim duž doline rijeke Bosne....
Ah, jao, kako si ti samo važan. Upravo se o tome i radi. Etnička pripadnost nije Bogom data, to je bila suština mog pitanja. Zahvaljujem, Vaše visočanstvo, samo Vi imate pravo začatavati svojim istorijskim esejima, ja se ponizno izvinjavam na postavljanju podpitanja na ovom javnom forumu.
madner

#2492 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by madner »

SaraFina wrote:
madner wrote:

Isti slučaj je i sa Bosancima. Dio ih je još uvjek Yugosloveni/velikosrbi, dio ima napadaje Yugonostalgije jer je to jedina donekle uredjena država gdje su živjeli... (te mogu i razumjeti donekle) itd itd...
Jugosloveni i Velikosrbi nije isto.
Ima jugoslovena, velikosrbi imaju svoje. :D
madner

#2493 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by madner »

Rampage wrote:
madner wrote:
Rampage wrote: Da, i?

Mani se šuplje, ono što pokušavate podvaliti je to da (ni) Bošnjaci ne vole Bosnu odnosno da (i) oni sanjaju o nekoj "majčici" i "matici".
Naravno, to je ista matrica kao kod druge dvije etnicke grupe koje nemaju Bosanski nacionalni naboj. Pa slave pobjede drugih reprezentacija, mada navijaju i za nasu kada igra sa Zimbabwom.
Kejn

#2494 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Kejn »

piupiu wrote:
Kejn wrote:
piupiu wrote:Nemaš potrebe začatavat diskusiju dobila si smislen odgovor. Nacija nije isto kao i narod i tačka. Postoje narodi koji su ujedno i nacije (izuzteci) ali to ne mijenja činjenicu da narod i nacija nije isto, jer moderne nacije nastaju u 19. vijeku, a pojam naroda je nešto mnogo tribalnije i starije. Nemam vremena da filozofiram sa tobom.Danas su Srbin, Hrvat i Bošnjak ne samo narodne već i nacionalne odrednice, jer je Srbin i onaj Vlah naseljen od strane Turaka na prostoru nekadašnjeg Bosankog Ličkog sandžaka, i onaj Srbin iz Beograda. Hrvat je danas nacionalizirani katolik Hvara i Korčule i Hrvat iz Zagreba. Bošnjak je onaj iz Sarajeva, ali i onaj Goranac sa Kosova ili Torbeš iz Makedonije jer se tako žele izjašnjavati i identificirati, iako ti ljudi blage veze nemaju sa etničkim porijeklom slavenskih Bošnjana koji su se nekada razvili u etnonim duž doline rijeke Bosne....
Ah, jao, kako si ti samo važan. Upravo se o tome i radi. Etnička pripadnost nije Bogom data, to je bila suština mog pitanja. Zahvaljujem, Vaše visočanstvo, samo Vi imate pravo začatavati svojim istorijskim esejima, ja se ponizno izvinjavam na postavljanju podpitanja na ovom javnom forumu.
Nisam mislio da te uvrijedim niti bilo kog drugog. Nemam vremena trenutno jer sam na kompjuteru i radim više poslova pa zbog toga... Ti si ustvari jedna od rijetkih forumašica anamo sa one strane sa kojom se može voditi koliko toliko smislen razgovor za razliku od Karlinke, Bloo i kompanije...
Ja se izvinjavam...
Bloo
Globalna šefica

#2495 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Bloo »

SaraFina wrote:
Bloo wrote: Subjektivni dozivljaj je uvijek najbitniji. :mrgreen:

Znaš biti nevjerovatno zanimljiva. To što variraš od ozbiljnog sagovornika do bukvalno dječijih inat odgovora, je neopisivo simpatično :D

Ozbiljno.
Sa odraslim ozbiljnim sugovornicima se razgovara na ozbiljnom nivou. Ali avaj, tesko ih je naci, te je generalno diskusija nepostojeci pojam za ovaj forum
Sve.ostale reakcije u skladu sa procijnjenim mentalnim sklopom sugovornika.
SaraFina

#2496 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by SaraFina »

madner wrote:
SaraFina wrote:
madner wrote:

Kako da ne. Srboslavija = Yugoslavija. Velikosrbin = Yogosloven.
Kako neko može imati sentiment prema takvoj državi a Bosanac ili Bošnjak? Nakon svih onih dogadjaja devedesetih. Štokholmski sindrom?

Стокхолмски синдром? :D
Last edited by SaraFina on 06/03/2018 13:10, edited 1 time in total.
madner

#2497 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by madner »

SaraFina wrote:
madner wrote:
SaraFina wrote:

Kako neko može imati sentiment prema takvoj državi a Bosanac ili Bošnjak? Nakon svih onih dogadjaja devedesetih. Štokholmski sindrom?
Izrazito glupo pitanje.
Velikosrbi su unistili Jugoslaviju jer su smatrali da su zakinuti u istoj. To je razlog za 90te.
Da im je valjala, jos bi bila tu.
Rampage

#2498 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Rampage »

madner wrote:
Rampage wrote:
madner wrote:

Naravno, to je ista matrica kao kod druge dvije etnicke grupe koje nemaju Bosanski nacionalni naboj. Pa slave pobjede drugih reprezentacija, mada navijaju i za nasu kada igra sa Zimbabwom.
Bošnjaci ne navijaju za Bosnu i Hercegovinu?

Jesi ovo ozbiljan il' si s Marsa pao, živ bio :-)

Da, to je ta vaša matrica - osporavanje identita, jezika pa na kraju i države a sve kroz neko šupljiranje kako Bošnjaci ne vole ovu zemlju, kako im je Turska u krvi, kako Bosnu ne zaslužuju....
SaraFina

#2499 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by SaraFina »

madner wrote:
SaraFina wrote:
madner wrote:
Izrazito glupo pitanje.
Velikosrbi su unistili Jugoslaviju jer su smatrali da su zakinuti u istoj. To je razlog za 90te.

madner

#2500 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by madner »

SaraFina wrote:
madner wrote:
SaraFina wrote:
Izrazito glupo pitanje.

Ostaje i na cirilici izrazito glupo pitanje.
Locked