Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
- madner
#2476 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Oko za oko ima itekako smisla, znaci da kazna treba biti proporcionalna zlocinu. To sta je proporcionalno datom zlocinu je stvar interpretacije, ali princip je temelj svakog naprednog pravnog sistema.
- Dozer
#2477 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Naravno.
A ono sto nam sad ovdje nedostaje jeste vjernicki svjetonazor i reagovanje u datoj situaciji. Iko?
A ono sto nam sad ovdje nedostaje jeste vjernicki svjetonazor i reagovanje u datoj situaciji. Iko?
- Leo_alfa
#2478 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Oko za oko i pun svijet coravih i slijepih 
- Dozer
#2479 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Jel to vjerski svjetonazor? 
- Leo_alfa
#2480 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Zavisi u sta se vjeruje 
- Dozer
#2481 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Pa zna se o cemu se ovdje prica i o kojim vjerovanjima 
- Leo_alfa
#2482 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Iskreno ovakva filozofija moze samo da nas unazadi sve, pa bilo da je proistekla iz vjerskih ucenja ili ne. A jeste...
- Dozer
#2483 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ma nisam bas siguran da je to iz vjere, bar po onome koliko ja znam o tim vjerskim ucenjima... Ipak su sve religije, u svojoj osnovi, miroljubive. Ovo je prije sasvim ljudska i prirodna reakcija 
- Leo_alfa
#2484 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ja bih rekao da je to iz Starog Zavjeta, kako god, ne djeluje mi bas "zdravo"
- ¤ jelena ¤
#2485 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Oko za oko zub za zub je "filozofija" u rangu relativizacije zločina počinjenih od strane "naših" iliti "u naše ime".
Prema tome - to je neprihvatljiv, retardiran reciprocitet (najljepše rečeno) poguban za čovjeka (kao misaonog bića)
i na individualnom i na kolektivnom planu.
Destrukcija uvijek ide u paketu sa autodestrukcijom (opet, i na individualnom i na kolektivnom planu).
Iskopat oko nekom ko je sebe do kraja života unakazio tako što je tebi oko iskopao - potpuno je van pameti.
A sa druge strane, ako je tebe neko već unakazio zašto bi ti sebe dodatno izlagao jezivom iskustvu i doživotnoj patogenoj traumi ubijanja/sakaćenja drugog?
Gledaš sebe kako (dok) drugog sakatiš (ubijaš, kolješ, udaraš do smrti) i nakon što odradiš to što si naumio (ubio, zaklao, pretukao, tj. oko za oko iskopao) kažeš sebi ponosno - "e, tako, sad je pravda zadovoljena i...najjači dio.... sad sam miran!"
Gore i gluplje od toga definitivno ne može. Em lažeš sebe, em ti najgore tek slijedi.
Kako tebi tako isto i onom u čije ime si ubio....
Ne smijem ni zamislit kako je ženi koja doživi da je neko siluje, a onda, pored te njene muke, cijeli život mora živjeti s tim da je njen brat/otac/sin, zbog nje, tog skota ubio i zaglavio na robiji nekoliko godina, decenija... i doživotno postao ubica i robijaš. Gdje je tu bilo kakva kazna silovatelju i ko je sve time, sigurno, dodatno psihički uništen?
Za razliku od tog "ćoravog i krezubog" oblika kazne za počinjenu nepravdu, daleko inteligentnija i ubitačnija varijanta kazne definitivno je onaj...hajde, recimo...pasivno agresivni princip: Ko tebe kamenom ti njega hljebom.
Mislim da bi to mogao biti traženi vjernički svjetonazor, mada bih ja ovaj atribut vjernički izbrisala,
jer taj biblijski princip definitivno nije svojstven, ili nije blizak, isključivo vjernicima, a pogotovo ne svim vjernicima.
Prema tome - to je neprihvatljiv, retardiran reciprocitet (najljepše rečeno) poguban za čovjeka (kao misaonog bića)
i na individualnom i na kolektivnom planu.
Destrukcija uvijek ide u paketu sa autodestrukcijom (opet, i na individualnom i na kolektivnom planu).
Iskopat oko nekom ko je sebe do kraja života unakazio tako što je tebi oko iskopao - potpuno je van pameti.
A sa druge strane, ako je tebe neko već unakazio zašto bi ti sebe dodatno izlagao jezivom iskustvu i doživotnoj patogenoj traumi ubijanja/sakaćenja drugog?
Gledaš sebe kako (dok) drugog sakatiš (ubijaš, kolješ, udaraš do smrti) i nakon što odradiš to što si naumio (ubio, zaklao, pretukao, tj. oko za oko iskopao) kažeš sebi ponosno - "e, tako, sad je pravda zadovoljena i...najjači dio.... sad sam miran!"
Gore i gluplje od toga definitivno ne može. Em lažeš sebe, em ti najgore tek slijedi.
Kako tebi tako isto i onom u čije ime si ubio....
Ne smijem ni zamislit kako je ženi koja doživi da je neko siluje, a onda, pored te njene muke, cijeli život mora živjeti s tim da je njen brat/otac/sin, zbog nje, tog skota ubio i zaglavio na robiji nekoliko godina, decenija... i doživotno postao ubica i robijaš. Gdje je tu bilo kakva kazna silovatelju i ko je sve time, sigurno, dodatno psihički uništen?
Za razliku od tog "ćoravog i krezubog" oblika kazne za počinjenu nepravdu, daleko inteligentnija i ubitačnija varijanta kazne definitivno je onaj...hajde, recimo...pasivno agresivni princip: Ko tebe kamenom ti njega hljebom.
Mislim da bi to mogao biti traženi vjernički svjetonazor, mada bih ja ovaj atribut vjernički izbrisala,
jer taj biblijski princip definitivno nije svojstven, ili nije blizak, isključivo vjernicima, a pogotovo ne svim vjernicima.
-
allahov_podanik
#2486 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Jelena slazem se s tobom
- drug_profi
#2487 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Nazalost pokazalo se: ko tebe kamenom ti njega plamenom... i stavi tacku.
- Dozer
#2488 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Jelena, principijelno se i ja slazem s tobom, ali u realnosti... i kad ti padne mrak na oci... tu vise nema razuma. Samo i jedino trenutni, momentalni histericni bijes i nagon. Nista manje, nista vise.
Samo bih te pitao - da li bi tako razmisljala da se ti licno nadjes u situaciji da ti neko upadne u kucu, siluje te, a onda ti siluje i cerku dok ti to sve gledas?
Sta bi ti licno tada rekla muzu koji upada u kucu i sve to zatice:
a) Nemoj ga, ljubavi, pusti...bog ce njega kazniti..., ili
b) Ubij skota, ma... mu j...!!! Otkini mu glavu!!! i sl. ?
Samo bih te pitao - da li bi tako razmisljala da se ti licno nadjes u situaciji da ti neko upadne u kucu, siluje te, a onda ti siluje i cerku dok ti to sve gledas?
- Leo_alfa
#2489 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ili mozda c), d) i milion drugih odgovora? Nije sve crno ili bijelo 
- Dozer
#2490 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Pa daj taj neki c ili d primjer 
- harač
#2491 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
npr. analni lex talionis. ubistvo je svakako neproporcionalno
- Leo_alfa
- ¤ jelena ¤
#2493 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
OK, ali ako nema razuma, onda nema ni svjetonazora.Dozer wrote:Jelena, principijelno se i ja slazem s tobom, ali u realnosti... i kad ti padne mrak na oci... tu vise nema razuma. Samo i jedino trenutni, momentalni histericni bijes i nagon. Nista manje, nista vise.
Ili, drugačije rečeno, ne možeš na nečemu nerazumnom graditi smislen i validan svjetonazor.
Svi mi imamo potencijal da ubijemo ili osakatimo drugu ljudsku jedinku i svi smo mi nagonska bića. Ali, u kompletu sa nagonima i pomenutim potencijalom, u svojim mentalnim sklopovima mi imamo i cijeli spektar nimalo bezazlenih cenzura, koje nam zabranjuju i kažnjavaju nas za svako naše nerazumno popuštanje pred nagonima. Kao što seksualni nagon ne možeš odmah, istog momenta i bez razmišljanja, adekvatno i u potpunosti zadovoljiti svaki put kad ti se prohtje, isto tako ne možeš ni ubiti ili nauditi nekom a da zbog toga ne budeš kažnjen i autocenzurom i moralnim i pravnim normama društva u kojem živiš - unisono. Ako unutarnja autocenzura zakaže, ona druga, spoljašnja, od strane zajednice i društvenog uređenja, pa čak i šire, sigurno neće - i obrnuto. Prema tome, sublimacija nagona je neminovnost kojoj se svaki civilizovan čovjek mora pokoriti - svjesno, nesvjesno, protiv svoje volje. U suprotnom slijedi nekakva kazna.
Znači, ha ti padne mrak na oči (auto)cenzura će te prosvijetliti,
bez obzira na to šta ti o tome mislio prije tog prosvjetljenja. I to je realnost.
Naravno da bih ovako razmišljala, ali tek nakon pomenutog ogavnog napada. U datom trenutku bih se branila svim sredstvima i ladno bih skota ubila ako bih se mogla za to izboriti. Čak mislim da bi mi to bio i jedini cilj u toj situaciji, bez obzira na to što znam da će me taj čin do kraja života proganjati.
Prema tome, ja bih ga garant ubila u samoodbrani i u afektu braneći svoje dijete, ali ni u bunilu ne bih huškala nekog drugog, a pogotovo ne osobu koju volim, da skota ubije i da ga osakati zbog nečeg što je uradio meni i mom djetetu.
I ni u jednom trenutku ne bih lagala sebe kako je tim ubistvom koje bih počinila pravda zadovoljena, kako je skot dobio šta je zaslužio, kako sam postupila ispravno... i ostale gluposti.
Zbog čega je to tako @Eniac ti je lijepo objasnio primjerom neproporcionalnosti između ubistva i silovanja.
A ti sad pokušaj zamisliti sebe kako siluješ nekog silovatelja iz osvete, pa će ti savršeno biti jasno koliko je princip koji zagovaraš ili opravdavaš zapravo....nezdrav (najljepše rečeno), besmislen i neizvodljiv.
- AstorH
#2494 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Kristalno jasno objasnjeno

Sent from my iPad using Tapatalk

- dustaban
#2495 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
AstorH wrote:Kristalno jasno objasnjeno
![]()
Ovako vaspitavati djecu je gore od pedofilije.
- ¤ jelena ¤
#2496 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ludilo.
Inspirisana ovom kristalnom mudrošću - pitanje za vjernike:
Postoji li u vašem svijetu/životu ljudsko biće koje je veće, ljepše, svetije, dostojnije poštovanja od Boga?
Postoji li u vašem svijetu/životu ljudsko biće koje je veće, ljepše, svetije, dostojnije poštovanja od Boga?
- drug_profi
#2497 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
O tome pricam.
Sve oni fini, lijepi vjernici, ne bi dlaku s glave skinuli nikom.
Osim ako nije druge vjere ili gluho bilo ateista.
Zato sa vjernicima sa duplim oprezom. Nadati se svacemu.
Sve oni fini, lijepi vjernici, ne bi dlaku s glave skinuli nikom.
Osim ako nije druge vjere ili gluho bilo ateista.
Zato sa vjernicima sa duplim oprezom. Nadati se svacemu.
- Towelie
#2498 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ne. Kako moze postojati?¤ jelena ¤ wrote:Ludilo.![]()
- AstorH
#2499 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Neko mnogo pametniji od tebe.dustaban wrote:KOJI KRETEN JE OVO MOGAO NAPISATI ?!
Ovako vaspitavati djecu je gore od pedofilije.
-
kerima1
#2500 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
A,mene zanima zasto tebe ovo zanima?Postoji li u vašem svijetu/životu ljudsko biće koje je veće, ljepše, svetije, dostojnije poštovanja od Boga?
Meni je Bog na prvom mjestu.