Sarajevo Construction
-
izbjeglica_iz_besmisla
#24676 Re: Sarajevo Construction
Ovdje ni 10% ljudi nece znati sta je Telalovo polje. A drago mi je da postoji takav jedan plan, doci ce on kad tad u realizaciju - bitno je da je smislen.
- belafonte
#24677 Re: Sarajevo Construction
Prolazio sam neki dan pored ovog objekta i vrata su bila otvorena...reko baš da vidim jel garaža kad ono stepenice koje vode ispod zemlje. Prije bih rekao da je podrum mada može na kraju i biti garaža...So What! wrote: ↑01/08/2024 13:24Naravno da ostaje, cak je dobio i retusiranje. Ovo drustvo ne zna za koncept javnog dobra, nit prilagodjavanja zajednici.
Iz tog razloga uvijek isticem da je jedna od najljepskih stvari u SFRJ bila sto se ta prava pojedinca u odnosu na pravo zajednice nisu sekunde gledala haman, zato su nam najljepse urbanizovani dijelovi grada upravo iz tog perioda.
-
BadBoy
#24678 Re: Sarajevo Construction
Karakteristika pravih Sarajlija je da ne znaju ništa, ni toponime ni nazive ulica, osim orijentira koji su se ustalili u rajiSo What! wrote: ↑03/08/2024 01:55Zanimljivo je da ti u opisu profila pise da si iz Sarajeva, pa mi je neobicno da ja kao neko ko je tu dosao sa strane znam da se to zove Telalovo polje i da je opet dio sire cjeline poznatije kao Sarajevsko polje. Ne pametujem ti, nego mi neobicno da neko Telalovo polje opisuje kao livade oko Sarajevogasa.izbjeglica_iz_besmisla wrote: ↑02/08/2024 07:30 Sta je s onim livadama gdje je Sarajevogas, "gradski" autoput? Prostora koliko hoces, jos blize gradu i autoputu.
PS igrom slucaja sam isao na vikendicu pre ceste ove lidlove zgrade, oni ce morati prosirivati cestu prema ovom svom dijelu jer je uska. Samo je dio autoput-lepenica-kiseljak normalna cesta za kamione, ostalo vala nije.
Po prostornom planu, upravo tu negdje na sredini gradskog autoputa izmedju Butila i Brijesca je planirana po regulacionom planu petlja Telalovo polje, koja bi servisirala poslovne subjekte koji ce se smjestiti tu u buducnosti, trenutno osim Sarajevogasa tu je i General Logistic, a pored te buduce poslovne zone, tu bi se nakacili i ovi iz Rajlovca. Zasto nije izgradjena odmah, kada se gradila Sarajevska obilaznica ni meni nije jasno, ali ostavljen je prostor za ukljucenje.
Zasto je LIDL izbjegao bas Telalovo polje je vjerovatno cijena zemljista, a oni prave vjerovatno najvece skladiste u drzavi i tu bi mu vjerovatno bilo i usko. Prva IKEA kada se otvori u Sarajevu, vjerovatno bi se izgradila upravo tu negdje, zajedno sa ostalim velikim centrima tog tipa, a ja mislim da je to moguce cak u sljedecih deset godina da ce taj pojas biti popunjen. S druge strane LIDL planirala da iz distribucijskog centra snabdijeva trziste Bosne i Hercegovine, ali i Crne Gore, sto znaci da im treba manje guzve, a navedena dionica je gotovo uvijek iznimno saobracajno opterecena.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#24680 Re: Sarajevo Construction
Pa nece Lidl otvoriti samo u Sarajevu pobogu...
Koja je logika nabiti se u Velesice i zacepiti se sa svih strana.
Koja je logika nabiti se u Velesice i zacepiti se sa svih strana.
-
BadBoy
#24681 Re: Sarajevo Construction
Ma post je bio djelomično sarkastičan ali ima istine. Nikad na Vratniku recimo nismo zvali Žuta i Bijela tabija, vazda bilo Top i Tvrđava. Isto tako masu ulica ne znamo, samo orijentire. Ali mislim da je to tako u većini gradova sa domaćim stanovništvom
-
John Cleese
-
John Cleese
#24683 Re: Sarajevo Construction
Ma da samo znas kako je lijepo kad ti doslovno otmu zemlju, naprave na njoj boga oca, izmedju ostalog i gomilu stambenih zgrada i za nekoliko decenija sve to sto su izgradili lijepo postane privatno vlasnistvo drugih 'pojedinaca", da i ne spominjem da u procesu od finog gradica po mjeri covjeka naprave pretrpanu urbanu kasabetinu nepogodnu za zivot
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#24684 Re: Sarajevo Construction
Cinema City se radi
-
kio01
#24685 Re: Sarajevo Construction
Ko ga radi? I jel pretvaraju u nesto drugo ili ce ostat kino?
- So What!
#24686 Re: Sarajevo Construction
Pa to je vec tuzno, mada ne mislim da je tako.izbjeglica_iz_besmisla wrote: ↑03/08/2024 08:48 Ovdje ni 10% ljudi nece znati sta je Telalovo polje. A drago mi je da postoji takav jedan plan, doci ce on kad tad u realizaciju - bitno je da je smislen.
Sebilj, aaaa ono dje dijaspora dodje da se slika. Salu na stranu, naravno da ima i domaceg stanovnistva koje poznaje svoj grad, ali ovako u interakciji sa mnogo stanovnika ovog grada, koji barem imaju dvije generacije predaka u ovom gradu, bolje poznaju mjesta po Makarskoj rivijeri nego oko Sarajeva.
I ovako kada kazem da sam svagdje zivio, ali da mi je Sarajevo bas grad po mjeri, samo Sarajlije protestuju i govore da nije, da je to nepovratno unisten grad i da je daleko od Evrope po mnogo cemu itd ...
-
Kuvet
#24687 Re: Sarajevo Construction
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#24688 Re: Sarajevo Construction
-
John Cleese
#24689 Re: Sarajevo Construction
Ilustracije radi, u Pofalicima je nakon Drugog svjetskog rata jos uvijek bio sanatorij za plucne bolesti, a onda su gradic poceli radikalno sjebavati organizmi kao sto je bio Dane Olbina (pripizdician sa dna kace kog je vrag dovukao ovamo iz neke kordunske vukojebine, upamcen i po tome da se bez pitanja skrivao i sastancio po kucama poginulih i na drugi nacin ubijenih boraca i tako dovodio u zivotnu opasnost i njihove udovice i djecu, objasnjavajuci im pritom da i njih i djecu mogu ustase pobiti, ali da on mora ostati ziv, jer je Partiji od neprocjenjive vrijednosti, stakor
Ukratko, upropastavanjem sela izivljavanjem nad seljacima i svojim idiotskim "vizionarstvom" krkani koji su se "revolucionarnim radom" kao zanimanjem docepali vlasti pokrenuli su i zdusno ohrabrivali stihijsku migraciju kojoj imamo zahvaliti za naprosto pretjerano i ne lose nego nikako osmisljeno naseljavanje ovog nesretnog prostora i sve s tim u neposrednoj i posrednoj vezi, da se ne bavimo sad urbanom patologijom do detalja - tako je nastao "grad" po...
Cijoj ono mjeri?
Pitanje je retoricko, jer znam da se obracam nekome ko misli da je "jedna od najljepskih stvari u SFRJ bila sto se ta prava pojedinca u odnosu na pravo zajednice nisu sekunde gledala haman"
-
elk
#24690 Re: Sarajevo Construction
E cuj prodavali kino oprema na piku
Nema sanse da ostane kino. A radilo fino do korone.
Nema sanse da ostane kino. A radilo fino do korone.
-
kio01
#24691 Re: Sarajevo Construction
Ako neko trenutno ulaze u kino mislim da bez IMAX-a nemaju sta doprinijeti trzistu, osim ako ce sniziti cijene u odnosu na CineStar i Cineplexx. Meni se cini da je kapacitet manje-vise popunjen sto se multiplexa tice, osim eventualno negdje na Ilidzi.
- drug_profi
#24692 Re: Sarajevo Construction
Jel ti fakat mislis da je SFRJ kriva za danasnje stanje?John Cleese wrote: ↑03/08/2024 23:37Ilustracije radi, u Pofalicima je nakon Drugog svjetskog rata jos uvijek bio sanatorij za plucne bolesti, a onda su gradic poceli radikalno sjebavati organizmi kao sto je bio Dane Olbina (pripizdician sa dna kace kog je vrag dovukao ovamo iz neke kordunske vukojebine, upamcen i po tome da se bez pitanja skrivao i sastancio po kucama poginulih i na drugi nacin ubijenih boraca i tako dovodio u zivotnu opasnost i njihove udovice i djecu, objasnjavajuci im pritom da i njih i djecu mogu ustase pobiti, ali da on mora ostati ziv, jer je Partiji od neprocjenjive vrijednosti, stakor) i u rekordnom roku zrak u Sarajevu je postao stetan i za boravak zdravih ljudi.
Ukratko, upropastavanjem sela izivljavanjem nad seljacima i svojim idiotskim "vizionarstvom" krkani koji su se "revolucionarnim radom" kao zanimanjem docepali vlasti pokrenuli su i zdusno ohrabrivali stihijsku migraciju kojoj imamo zahvaliti za naprosto pretjerano i ne lose nego nikako osmisljeno naseljavanje ovog nesretnog prostora i sve s tim u neposrednoj i posrednoj vezi, da se ne bavimo sad urbanom patologijom do detalja - tako je nastao "grad" po...
Cijoj ono mjeri?
Pitanje je retoricko, jer znam da se obracam nekome ko misli da je "jedna od najljepskih stvari u SFRJ bila sto se ta prava pojedinca u odnosu na pravo zajednice nisu sekunde gledala haman"![]()
- So What!
#24693 Re: Sarajevo Construction
Neobican post, ali svidja mi se kako je srocen. Ako mislis da sam ja neki jugonostalgik, pogrijesio si osobu, ja u toj historijskoj eri zaista vidim da je ocigledan napredak u urbanizaciji postojao pod diktaturom, dok u demokratiji, ocigledno svako moze sta hoce, jer isti takodjer i glasa.John Cleese wrote: ↑03/08/2024 23:37Ilustracije radi, u Pofalicima je nakon Drugog svjetskog rata jos uvijek bio sanatorij za plucne bolesti, a onda su gradic poceli radikalno sjebavati organizmi kao sto je bio Dane Olbina (pripizdician sa dna kace kog je vrag dovukao ovamo iz neke kordunske vukojebine, upamcen i po tome da se bez pitanja skrivao i sastancio po kucama poginulih i na drugi nacin ubijenih boraca i tako dovodio u zivotnu opasnost i njihove udovice i djecu, objasnjavajuci im pritom da i njih i djecu mogu ustase pobiti, ali da on mora ostati ziv, jer je Partiji od neprocjenjive vrijednosti, stakor) i u rekordnom roku zrak u Sarajevu je postao stetan i za boravak zdravih ljudi.
Cijoj ono mjeri?
Pitanje je retoricko, jer znam da se obracam nekome ko misli da je "jedna od najljepskih stvari u SFRJ bila sto se ta prava pojedinca u odnosu na pravo zajednice nisu sekunde gledala haman"![]()
-
John Cleese
#24694 Re: Sarajevo Construction
Mislim da je "danasnje stanje" presirok pojam - bio je to komentar "razvoja" Sarajeva od '45 i nesretnih okolnosti koje su tu nesrecu uvjetovale, jer vec prvih godina postojanja SFRJ (da sad ne nabrajam kako se sve tacno i kojim redom ta drzava zvala od '45) taj prostor jeste bio osudjen na ovo sto i danas jeste.drug_profi wrote: ↑04/08/2024 01:21Jel ti fakat mislis da je SFRJ kriva za danasnje stanje?John Cleese wrote: ↑03/08/2024 23:37Ilustracije radi, u Pofalicima je nakon Drugog svjetskog rata jos uvijek bio sanatorij za plucne bolesti, a onda su gradic poceli radikalno sjebavati organizmi kao sto je bio Dane Olbina (pripizdician sa dna kace kog je vrag dovukao ovamo iz neke kordunske vukojebine, upamcen i po tome da se bez pitanja skrivao i sastancio po kucama poginulih i na drugi nacin ubijenih boraca i tako dovodio u zivotnu opasnost i njihove udovice i djecu, objasnjavajuci im pritom da i njih i djecu mogu ustase pobiti, ali da on mora ostati ziv, jer je Partiji od neprocjenjive vrijednosti, stakor) i u rekordnom roku zrak u Sarajevu je postao stetan i za boravak zdravih ljudi.
Cijoj ono mjeri?
Politikantski levati s kraja osamdesetih i pocetka devedesetih su za tu pricu relativno nebitni, osim mozda u kontekstu propustene prilike da za dobrobit stanovnika iskoriste barem ono postratno (nakon rata devedesetih) rasterecenje koje je uslijedilo zahvaljujuci osjetnoj migraciji koja se napokon desila u suprotnom smijeru od uobicajenog, umjesto da populistickim papanlukom iz niskih pobuda do za vrat useru situaciju, prije svega daljim dopustanjem bespravne gradnje, masovnije i neumjerenije cak i od one iz predratnog perioda i tako i daljeg nekontroliranog naseljavanja.
-
John Cleese
#24695 Re: Sarajevo Construction
Ne mislim da si jugonostalgik nego da ostavljas dojam izvjesne povrsnosti - kao da sudis po formi, a u znacajnoj mjeri zanemarujes sadrzaj.So What! wrote: ↑04/08/2024 02:20 Neobican post, ali svidja mi se kako je srocen. Ako mislis da sam ja neki jugonostalgik, pogrijesio si osobu, ja u toj historijskoj eri zaista vidim da je ocigledan napredak u urbanizaciji postojao pod diktaturom, dok u demokratiji, ocigledno svako moze sta hoce, jer isti takodjer i glasa.
Ho-ruk urbanizacija (sa svim pratecim krasotama) zaceta u glavama "vizionara" lisenih vizije, tih selu sasvim beskorisnih mrzitelja sela nesposobnih da uvide da nema buducnosti u oponasanju povijesnih primjera ekonomskog razvoja po nekakvoj debilnoj ideoloskoj matrici, nesposobnih cak i da izracunaju koliko je zajebancija u koju nonsalantno guraju mnostvo uopce odrziva u svakom smislu, bas i ne zasluzuje da je smjestimo s napretkom ni u istu recenicu, a pogotovo ne da je nazivamo napretkom.
O cemu pricam?
Pa o tome da je idiotizam nekontrolirano trpati ljude u supak od kotline ne razmisljajuci o prakticnim aspektima njihovog zivota tamo gdje su se natrpali - kuda ce u dogledno vrijeme svaka cetvoroclana sarajevska porodica svakodnevno voziti svoja cetiri auta i gdje ce ih parkirati, postoji li kakvo rjesenje za hitnu ili zapravo i bilo kakvu medicinsku pomoc kad se kojim slucajem masovno porazboljevaju, osim nejavljanja na pozive, hoce li ostati i sta kisika u takozvanom zraku kad svi istovremeno nahajcaju peci ivericom, gumom i plastikom da se ne bi gluho bilo prehladili uzimajuci teglu zimnice iz spajza, sta cemo piti i cime se tusirati, umivati, prati ruke i ispirati halu kad ne padne ni pahulja snijega na Bjelasnici...
Ili je nesuvislo baviti se blagovremeno takvim stvarima, jer nesto ce se vec desiti i nekako ce vec sve funkcionirati, jer nigdar ni tak bilo da ni nekak bilo, pak ni vezda ne bu da nam nekak ne bu?
I da, vezano za "ljepote" nametanja "prava zajednice" - ne bih rekao da "zajednica" (zapravo neka ni za sta kvalificirana i opcenito za malo sta zaista korisno sposobna budalina koja je silom stekla "pravo" da odlucuje u ime zajednice ili grupa takvih budalina) ima pravo da otima privatnu imovinu bez zadovoljavajuce naknade (pogotovo ne bez ikakve naknade), kao ni da pravni nasljednik te "zajednice" ima pravo da nehajno zanemari otimacinu i uredno evidentira nove vlasnike te imovine koju je "zajednica" nekome otela i koja je u medjuvremenu ponovo postala privatna imovina.
- So What!
#24696 Re: Sarajevo Construction
Ako mislis da opravdavam otimacinu necije imovine bez naknade i tu se debelo varas. Ako neko misli da bi se BiH dozvala sama od sebe i urbanizovala, dovoljno je da pogleda historijske fotografije nasih nazovi gradova s pocetka 20 stoljeca i ustanovi da je tu Austrougarska monarhija uspjela da formira nekakve centre, oko kojih su orbitirale nekakve mahale, divlje da divljije ne mogu biti.John Cleese wrote: ↑04/08/2024 05:06Ne mislim da si jugonostalgik nego da ostavljas dojam izvjesne povrsnosti - kao da sudis po formi, a u znacajnoj mjeri zanemarujes sadrzaj.
Ho-ruk urbanizacija (sa svim pratecim krasotama) zaceta u glavama "vizionara" lisenih vizije, tih selu sasvim beskorisnih mrzitelja sela nesposobnih da uvide da nema buducnosti u oponasanju povijesnih primjera ekonomskog razvoja po nekakvoj debilnoj ideoloskoj matrici, nesposobnih cak i da izracunaju koliko je zajebancija u koju nonsalantno guraju mnostvo uopce odrziva u svakom smislu, bas i ne zasluzuje da je smjestimo s napretkom ni u istu recenicu, a pogotovo ne da je nazivamo napretkom.
O cemu pricam?
Pa o tome da je idiotizam nekontrolirano trpati ljude u supak od kotline ne razmisljajuci o prakticnim aspektima njihovog zivota tamo gdje su se natrpali - kuda ce u dogledno vrijeme svaka cetvoroclana sarajevska porodica svakodnevno voziti svoja cetiri auta i gdje ce ih parkirati, postoji li kakvo rjesenje za hitnu ili zapravo i bilo kakvu medicinsku pomoc kad se kojim slucajem masovno porazboljevaju, osim nejavljanja na pozive, hoce li ostati i sta kisika u takozvanom zraku kad svi istovremeno nahajcaju peci ivericom, gumom i plastikom da se ne bi gluho bilo prehladili uzimajuci teglu zimnice iz spajza, sta cemo piti i cime se tusirati, umivati, prati ruke i ispirati halu kad ne padne ni pahulja snijega na Bjelasnici...
Ili je nesuvislo baviti se blagovremeno takvim stvarima, jer nesto ce se vec desiti i nekako ce vec sve funkcionirati, jer nigdar ni tak bilo da ni nekak bilo, pak ni vezda ne bu da nam nekak ne bu?
I da, vezano za "ljepote" nametanja "prava zajednice" - ne bih rekao da "zajednica" (zapravo neka ni za sta kvalificirana i opcenito za malo sta zaista korisno sposobna budalina koja je silom stekla "pravo" da odlucuje u ime zajednice ili grupa takvih budalina) ima pravo da otima privatnu imovinu bez zadovoljavajuce naknade (pogotovo ne bez ikakve naknade), kao ni da pravni nasljednik te "zajednice" ima pravo da nehajno zanemari otimacinu i uredno evidentira nove vlasnike te imovine koju je "zajednica" nekome otela i koja je u medjuvremenu ponovo postala privatna imovina.
Poslije II svjetskog rata, svaka varos u ovoj zemlji, ali bukvalno svaka je dobila nekakvu osnovnu skolu do 8 razreda, dom kulture, par ulica i barem jedan kvart stambenih zgrada, manjih ili vecih ovisilo je od velicine naselja, ali bukvalno nije postojala varos koja nije dobila nekakav pismen tretman.
Upravo zbog razvoja urbanih centara za vrijeme SFRJ, ruralne sredine su ostale zapostavljene, a u ruralnim podrucjima je zivila vecina stanovnika ove zemlje. Dolaskom demokratije, vladajuce stranke prepoznaju koliku vaznost imaju takvi glasaci i od rata pa sve prije pet-sest godina, vecina ulaganja je isla ka ruralnim mjestima, tako da je gotovo nemoguce pronaci selo bez asfalta, rasvjete, vodovoda, neceg sto je stvarno bilo pojam za SFRJ, a sto je manje vise svaki grad imao.
Ono sto sigurno tvrdim jeste da te koji ti nazivas budalama, a koji su bili nekakvi prvaci te 'zajednice' su imali daleko veci osjecaj za tu istu zajednicu nego ovi danas. Pravo pojedinca da recimo bez ikakvog reda polupa nekakve kuce (i ostavi ih bez fasade) izmedju blokova na urbanisticki gotovo savrsenoj Dobrinji i da ga u tome niko ne zaustavi, a zatim mu to sve legalizuje neki lokalni aga da bi pridobio njegov glas je dokaz kabadahijskog drustva.
Socijalisticki sistem u BiH je posjedovao kakav-takav know-how i sablon koji su primjenjivali je bio itekako primjetan diljem zemlje. Nakon road-tripa kroz Albaniju, zemlju koja je takodjer bila komunisticka, ali koja je imala daleko vecu represiju, znanje nije uvozila, a vlastiti kadrovi su im bili intelektualno siromasni, dobio sam odgovor kako bi BiH izgledala da se samostalno nastavila razvijati, bez socijalistickog upravljanja i da je nastavljen taj bosanski ho-ruk javasluk u svemu.
Zamjeram ja toj SFRJ, mnogo cega, i mislim da nasoj zemlji nije dala koliko je nasa zemlja zasluzila, ali mi je stvarno zao sto ta diktatura, u kojoj sam uvjeren da bi i sam 'najebao' nije duze potrajala, cisto da odgoji jos koju generaciju, u nadi da bi ista razvila osjecaj za prostor, interes zajednice, estetiku i balans u zivotnom prostoru.
-
izbjeglica_iz_besmisla
#24697 Re: Sarajevo Construction
Taj period socijalizma ovdje nije bio prirodan nasem covjeku.
Neki ce reci da im je smetala represija religije, ali moj je dojam da im je jednako smetalo bas ovo sto pises - sto nije svako mogao raditi sta hoce.
Trebalo je znati s malo para i ovakvim narodom ista napraviti od one drzave.
Neki ce reci da im je smetala represija religije, ali moj je dojam da im je jednako smetalo bas ovo sto pises - sto nije svako mogao raditi sta hoce.
Trebalo je znati s malo para i ovakvim narodom ista napraviti od one drzave.
- dječak sa šibicama
#24698 Re: Sarajevo Construction
I tada si mogao raditi sta si htio, ako se pravilno pozicioniras, recimo u partiji.
Nisu li funkcioneri izgradili sebi vile u Neumu, to mi prvo pada na pamet. Cijela afera, ovo ono, nijedan nikada nije osudjen.
A to se samo otkrilo, sta je sve proslo ispod zita Bog dragi zna.
Sto je nekad bila partija, danas je dzamija ili crkva. Samo uzmi prvi red i mozes raditi sta hoces. Fama o nekakvom zakonu u SFRJ ipak nije vazila za pojedince, jedino je razlika sto sistem vladanja nije bio "pusti ih da rade sta hoce, glasace za nas" prosto jer im nije trebalo, SFRJ je bila jednopartijska drzava bez demokratskih izbora.
Nisu li funkcioneri izgradili sebi vile u Neumu, to mi prvo pada na pamet. Cijela afera, ovo ono, nijedan nikada nije osudjen.
A to se samo otkrilo, sta je sve proslo ispod zita Bog dragi zna.
Sto je nekad bila partija, danas je dzamija ili crkva. Samo uzmi prvi red i mozes raditi sta hoces. Fama o nekakvom zakonu u SFRJ ipak nije vazila za pojedince, jedino je razlika sto sistem vladanja nije bio "pusti ih da rade sta hoce, glasace za nas" prosto jer im nije trebalo, SFRJ je bila jednopartijska drzava bez demokratskih izbora.
-
izbjeglica_iz_besmisla
#24699 Re: Sarajevo Construction
To stoji, al sad bukvalno svaka šuša moze progurati sta hoce.
Ne par postotaka najbolje pozicioniranih, nego bukvalno bilo ko ima neke pare ili bar poznanstva.
Ne par postotaka najbolje pozicioniranih, nego bukvalno bilo ko ima neke pare ili bar poznanstva.
- So What!
#24700 Re: Sarajevo Construction
I to je to u sustini, socijalizam je priznavao samo krupnu vlastelu, pismeni sloj ili radnicku klasu i nepismeni sloj - zemljoradnike.
Demokratski sistem u BiH je nekakav neofeudalizam sa milion nekakvih lokalnih knezeva, vitezova, velmoza i vlastelina, a opet, nema kmetova, vec je svacija imovina haman autonomna pokrajina na kojoj mozes haman raditi sta god zelis.
Intervencije gradjevinske inspekcije, gdje je neko natjeran da nesto srusi, ukloni ili prilagodi projektu koji je inicijalno prijavljen su u rangu statisticke greske.
Demokratski sistem u BiH je nekakav neofeudalizam sa milion nekakvih lokalnih knezeva, vitezova, velmoza i vlastelina, a opet, nema kmetova, vec je svacija imovina haman autonomna pokrajina na kojoj mozes haman raditi sta god zelis.
Intervencije gradjevinske inspekcije, gdje je neko natjeran da nesto srusi, ukloni ili prilagodi projektu koji je inicijalno prijavljen su u rangu statisticke greske.