Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#24526 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
mogu poprilicno pojesti ali se ne vidi
račun za struju 100 za plin 8o za travanj
u januaru računi skoro 900
struja 300 plin skoro 300
račun za struju 100 za plin 8o za travanj
u januaru računi skoro 900
struja 300 plin skoro 300
-
ibizza
#24527 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
HvalaKraljicaIzJajca wrote: ↑19/05/2025 10:51Linz je miran grad, lijep, čist, ali ništa posebno,a prepolovljen je rijekom, tako je i administrativno postavljen, raspitaj se u vezi toga.
-
KraljicaIzJajca
#24528 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sretnoibizza wrote: ↑19/05/2025 14:06HvalaKraljicaIzJajca wrote: ↑19/05/2025 10:51Linz je miran grad, lijep, čist, ali ništa posebno,a prepolovljen je rijekom, tako je i administrativno postavljen, raspitaj se u vezi toga.![]()
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#24529 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
I to je vrlo individualno.mk ultra wrote: ↑18/05/2025 22:25ovdje je divljina i anarhija, jebiga
Negdje sam na drugoj temi pisao, ovdje ti mogu pare biti zanimljive do nekog iznosa ili uglavnom kako su neki low liferi putem X ilegalnih/polu legalnih opcija dosli do novca, pa i ne znaju za bolje, njemu je dzamija u bosni, i nigdje drugo na svijetu ne bi postigao to sto je ovdje postigao baveci se X opcijom.
Kad malo vidis svijeta, skontas onda sta svasta ovdje fali, odnosno kad zaradis malo vece pare legalnim putem.
I onda i takvi odu jer su ovdje dozivjeli maksimum koji ova sredina pruza, a to je neko zivotarenje, dolce vita o cevapima janjetini izlascima na glazbu itd. Razvoj mozga vecini stao u cetvrtom srednje a i do tad je bilo na knap.
Neko jednostavno ne moze to da gleda vise. Da konstantno sebe degradiras da bi bio na tom nivou.
Ne.
To ti pare ne placaju.
Meni je upravo cest boravak u inostranstvu pokazao koje su komparativne prednosti zivota kod nas. Nisu kod nas samo cevapi ni janjetina, daleko od toga.
Radi se o tome da je perspektiva skroz drukcija kad odes negdje poslovno, a ne turisticki. Turisticki idem jednom ili dva puta godisnje, a pasos vazda moram mijenjati prije isteka jer ga ispunim, pa nek ti to bude ilustracija.
I naravno ima i do toga sto ne oblilazim poslovno samo i iskljucivo (iako jesam tamo najcesce) drzave u top 10 ekonomija svijeta sa kojima se cesto volimo porediti, nego i neke druge slicne po standardu nama (na papiru). Kazem na papiru slicni ekonomski pokazatelji, a mi smo za pojedine Amerika. Nejse.
Tako da, sve je to individualno.
- Didier
#24530 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne. Drago mi je da sam bio i vidio da nismo ni blizu zadnjeg šupka svijeta, kao što nas na ovom temi mnogi ubjeđuju.jeza u ledja wrote: ↑19/05/2025 12:55
De ti meni kratko odgovori - jesi li se zajebao sto si otisao?
Što kaže Bata, drugo je kad radiš i imaš dodir sa svim sferama društva.
- jeza u ledja
#24531 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Znaci isplatilo ti se otici vani i to sve prozivjeti?Didier wrote: ↑19/05/2025 15:42Ne. Drago mi je da sam bio i vidio da nismo ni blizu zadnjeg šupka svijeta, kao što nas na ovom temi mnogi ubjeđuju.jeza u ledja wrote: ↑19/05/2025 12:55
- Didier
#24532 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Svako iskustvo nešto vrijedi, pa i negativno. Pogotovo kad si mlad.jeza u ledja wrote: ↑19/05/2025 16:43Znaci isplatilo ti se otici vani i to sve prozivjeti?Didier wrote: ↑19/05/2025 15:42Ne. Drago mi je da sam bio i vidio da nismo ni blizu zadnjeg šupka svijeta, kao što nas na ovom temi mnogi ubjeđuju.jeza u ledja wrote: ↑19/05/2025 12:55
Bio sam i šest mjeseci u Kanadi i Americi, pa me ne bi niko ni puškom natjerao da u Americi živim. Kanada je već druga priča.
Ali bezveze je pokušati me navući da kažem kako mi je zapad aman zaman valjao. Valjao sam i ja zapadu. Dao sam im i nešto zauzvrat za to što su me platili i omogućili. To su obostrana korist i/ili ljubav.
-
Karikaturist
#24533 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Meni je najtuznije sto se u BiH nije iskoristio ni mali dio prednosti geografskoj polozaja, dovoljno blizu zapada da oni dolaze i istrazuju te ljepote a opet dovoljno imamo i tog nekog orijent uticaja sa istoka makar kroz religiju.
Naravno isto i sa ekonomske, trgovinske i svake druge strane da se okoristimo i jednim i drugim.
Koliko para je doslo kroz te EU fondove, koliko bi moglo doci a koliko je realno ulozeno u dobrobit zajednice, to je veliko pitanje.
I da mi kao narod nismo kombinovali te dvije prednosti i okolnosti nego ucahureno i gadjamo se seljackim bolesnim porivima koji unazad guraju cijelu drzavu dok se saka ljudi bogati.
Ova drzava ima veliki potencijal koji nikad nece biti iskoristen jer mi ne vidimo dalje od vlastitih nosina. I nismo dobri ljudi, nije skupljanje pomoci za nekoga dokaz jesi li dobar ili ne, necemo se lagati. Nisu ni Svabe ni Holandjani jos su i gori ali njih nesto drzi na uzici sto mi nemamo. Sta god to bilo.
I putujte ljudi dok mozete, to obogacuje i tijelo i duh.
Naravno isto i sa ekonomske, trgovinske i svake druge strane da se okoristimo i jednim i drugim.
Koliko para je doslo kroz te EU fondove, koliko bi moglo doci a koliko je realno ulozeno u dobrobit zajednice, to je veliko pitanje.
I da mi kao narod nismo kombinovali te dvije prednosti i okolnosti nego ucahureno i gadjamo se seljackim bolesnim porivima koji unazad guraju cijelu drzavu dok se saka ljudi bogati.
Ova drzava ima veliki potencijal koji nikad nece biti iskoristen jer mi ne vidimo dalje od vlastitih nosina. I nismo dobri ljudi, nije skupljanje pomoci za nekoga dokaz jesi li dobar ili ne, necemo se lagati. Nisu ni Svabe ni Holandjani jos su i gori ali njih nesto drzi na uzici sto mi nemamo. Sta god to bilo.
- Ozimician
#24534 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Koji potencijal imamo, a da ga nemaju npr. zemlje regiona?Karikaturist wrote: ↑19/05/2025 17:04 Meni je najtuznije sto se u BiH nije iskoristio ni mali dio prednosti geografskoj polozaja, dovoljno blizu zapada da oni dolaze i istrazuju te ljepote a opet dovoljno imamo i tog nekog orijent uticaja sa istoka makar kroz religiju.
Sta to imamo, a da nema jedna Rumunija, Bugarska?
Nemoj me pogresno shvatiti, ja isto ne dam da neko bezveze pljuje na BiH, ali isto tako prica o nekom aman-potencijalu BiH ne drzi vodu. Drzimo se realnosti. Investitore zanimaju samo 3 stvari - profit, profit, profit. Idu tamo gdje ga (najvise) mogu imati, uz najmanje peglancije.
Ulozeno u dobrobit zajednice - eno na drugoj temi se prica o obnovljenom parku, gdje su vandali odmah sve porazbijali. Da li bi ti ulagao u takvu zajednicu?
-
Karikaturist
#24535 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja pricam o BIH, tvoj je problem sto ubacujes Rumune Bugare pete i desete i pravis poredjenja. Niti me interesuje sta imaju niti zelim da znam, mene interesuje moj narod i zemlja i sta ona moze.Ozimician wrote: ↑19/05/2025 17:19Koji potencijal imamo, a da ga nemaju npr. zemlje regiona?Karikaturist wrote: ↑19/05/2025 17:04 Meni je najtuznije sto se u BiH nije iskoristio ni mali dio prednosti geografskoj polozaja, dovoljno blizu zapada da oni dolaze i istrazuju te ljepote a opet dovoljno imamo i tog nekog orijent uticaja sa istoka makar kroz religiju.
Sta to imamo, a da nema jedna Rumunija, Bugarska?
Nemoj me pogresno shvatiti, ja isto ne dam da neko bezveze pljuje na BiH, ali isto tako prica o nekom aman-potencijalu BiH ne drzi vodu. Drzimo se realnosti. Investitore zanimaju samo 3 stvari - profit, profit, profit. Idu tamo gdje ga (najvise) mogu imati, uz najmanje peglancije.
Ulozeno u dobrobit zajednice - eno na drugoj temi se prica o obnovljenom parku, gdje su vandali odmah sve porazbijali. Da li bi ti ulagao u takvu zajednicu?
Last edited by Karikaturist on 19/05/2025 17:26, edited 1 time in total.
- ultima_palabra
#24536 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ko ide, treba otici sto ranije… najbolje kao tinejdzer, najkasnije do neke 30te. Kasnije su ti suzene mogucnosti sto se tice karijere, a i sam si formiran kao licnost, teze prilagodljiv, imas neke navike koje se tesko mijenjaju…
- Ozimician
#24537 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Svaka cast na opsirnom i detaljnom postu. Ovako kad citam, vecina ovoga je u manjem ili vecem intenzitetu primjenjiva i na Njemacku.Didier wrote: ↑19/05/2025 00:47SpoilerShowIz hiljadu razloga.
Klima je očajna. Često pada kiša, a kad je sunce, nosi vjetar da ne možeš hodati ili voziti bicikl. Njima jebiga ne smeta.
Previše se radi za moj ukus. To što statistike govore da rade 33 sata, to je tako jer žene često ne rade, ili rade manje, a to je opet zato jer su vrtići preskupi. Cijela plata nekad ode na vrtić za jedno ili dvoje djece. Isto je i sa produženim boravkom. Holanđani se krpe s bakama, dedama i sl., pa onda oboje rade po četiri dana, dva dana čuvaju djecu, a jedan dan im neko uleti, pa dijete ide samo dva dana u vrtić. Ta četiri dana što rade, rade od 8 do 6, ne viđaju se. Od četvrte godine se ide u školu, i djeca ostaju od 8 do 3, pa onda do 6 u produženom boravku. Od malih nogu te sistem uči da je to normalno. Meni nije, ali oni ne znaju za bolje.
Kultura je gotovo nepostojeća. Hrana, muzika, filmovi, sve je to simpatično, ali je realno karina teška.
Vole reći za sebe da su direktni. I jesu, ali u nebitnim stvarima. Bitno ti neće nikad reći u lice.
Vole cinkariti. To se ne razlikuje bilo da je smetljar ili direktor banke. Neće ti reći u lice da nešto ne radiš dobro, nego će te prijaviti šefu. Takva im je radna etika. Oni to vole tako. Ja mrzim.
Kažnjavaju za svaku glupost, i kazne su potpuno nenormalne. Za 11 km/h preko ograničenja kazna zna biti i preko sto eura. Ako voziš 71 umjesto 60 ništa te ta kazna neće naučiti jer jednostavno ne možeš buljiti u brzinomjer sve vrijeme.
Previše je ljudi u državi. Svugdje je gužva, čekaš red na sladoled po 20 minuta bilo koji customer service po dva-tri sata. Jebo me to.
Pošto ima previše ljudi, zdravstveni sistem je preopterećen, pa je onda primarna njega očajna. Po sat vremena zoveš doktora, a onda nekog filter debila još toliko ubjeđuješ da si bolestan, jer samo gledaju kako da te odbiju od usluge. Jbg, mora tako, meni je to jasno jer ih je previše, ali ne moram ja biti dio toga.
Škole su im, u najmanju ruku, čudne. Kad gledaš statistike, sve je to divno i krasno, a kad dođeš na fakultet (ja sam tamo magistrirao), shvatiš da si obrazovaniji od 99% ljudi, sa svojom nekom sarajevskom gimnazijom ili bilo kojim našim fakultetom.
Ima previše maltretiranja među mladima, a ne bave se time. Kao roditelj se ne smiješ umiješati, inače si najeb'o.
Previše vire iz američkog i izraelskog šupka. Jasno je meni to da je to pragmatično, kao i oni sami, ali opet, ne moram biti dio toga. U Drugom svjetskom ratu su isporučili 90% jevreja, nema razloga da to sutra ne urade i nekome drugom.
Nema prirode. Nemaju više nijedno drvo koje nije zasađeno. More je prehladno, plaže su sve iste. Ima i lijepih restorana, ali ne moram ti govoriti da mi se ne pliva u hladnom moru gdje je pored mene meduza prečnika metar.
Ima i dobrih stvari. Mogu se zaraditi dobre pare. Možeš kupiti nekretninu bez problema, ako znaš kako se to radi. Možeš se fino provesti, ima dobrih događaja po velikim gradovima. Možeš upoznati ljude iz cijelog svijeta (meni je to recimo dosadilo, radio sam u međunarodnoj firmi godinama, nemam ja šta pričati s likom iz Gane ili ženskom iz Surinama). Dobar im je pasoš, sva vrata otvara.
Eto, otprilike, mogao bih truniti satima.
Bio sam i u Belgiji, Antverpen i Brisel. Meni je Belgija više legla, opuštenija je, ljudi su normalniji, i njihov holandski je manje ružan. Francuski nisam nikad naučio, ali u Briselu je i engleski okej, kao i u Amsterdamu. Tamo sam radio dvije godine, ali sam imao prebivalište u Holandiji. Izlazio, zajebavao se, družio se sa svima... Ali opet, previše neke stvari liče jedna na drugu u Beneluksu, tako da... Zasad ne idem nazad, tu sam već od 2020., i super mi je u Sarajevu.
-
KraljicaIzJajca
#24538 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
To je individualno, ali prednost je živjeti vani od mlađih dana, tad je još manji problem seliti se u više država.ultima_palabra wrote: ↑19/05/2025 17:26 Ko ide, treba otici sto ranije… najbolje kao tinejdzer, najkasnije do neke 30te. Kasnije su ti suzene mogucnosti sto se tice karijere, a i sam si formiran kao licnost, teze prilagodljiv, imas neke navike koje se tesko mijenjaju…
@ Mnogi turistički dožive neku državu ali nemaju pojma o životu u istoj. Čak ni poslovna putovanja nisu dovoljno realna o nekoj državi.
-
VoltaireN
#24539 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
kada vam državu okupiraju osobe ko ova iznad isl. tipa prpe e tad je
to je znak da vam je vrijeme za iseljenje
bez obzira da li se isplati ili ne
samo
to je znak da vam je vrijeme za iseljenje
bez obzira da li se isplati ili ne
samo
-
KraljicaIzJajca
-
VoltaireN
#24541 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
ne kvotaj me
rekla si da ti ne trolaš i ne spamaš, nego odgovaraš onima koji te kvotaju!
mene si već 2 puta kvotala, a ja tebe ni jednom
može neki mod da odradi posao??
kažu ljudi da trebam znati ko si, ali nemam pojma ko si, samo si svugdje po desetine komentara na svim temama
kažu ljudi da trebam znati ko si, ali nemam pojma ko si, samo si svugdje po desetine komentara na svim temama
- jeza u ledja
#24542 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pokusavam te navesti da kazes da ti se isplatilo otici vani, jer to je naslov, tj. pitanje ove teme. Ne bih rekao da ti je cilj to reci, a na osnovu stalnog kukanja na temi u vezi tvog iskustva na Zapadu. Cijela poenta teme je da neko ko razmislja o odlasku donese neki informiran zakljucak.Didier wrote: ↑19/05/2025 16:55Svako iskustvo nešto vrijedi, pa i negativno. Pogotovo kad si mlad.
Bio sam i šest mjeseci u Kanadi i Americi, pa me ne bi niko ni puškom natjerao da u Americi živim. Kanada je već druga priča.
Ali bezveze je pokušati me navući da kažem kako mi je zapad aman zaman valjao. Valjao sam i ja zapadu. Dao sam im i nešto zauzvrat za to što su me platili i omogućili. To su obostrana korist i/ili ljubav.
Zivot u Kanadi se ne razlikuje puno od zivota u Americi, jednom Evropljaninu, a s obzirom na tvoju kritiku Nizozemske, ne vidim kako bi ti to bilo bolje u Kanadi? Mozda zbog klime ili kulture?
Ovaj zadnji komentar je potpuno promasen - naravno da je Zapad imao koristi od tebe. Naravno da je Zapad tebi valjao, kao sto si i ti valjao njima. Izgleda da je tebe strah kases nesto pozitivno o Zapadu da neko slucajno ne pomisli da si isao tamo musti socijalu.
-
KraljicaIzJajca
#24543 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nisi me citirao, ali si me indirektno spomenuo, tak da, ne seri.VoltaireN wrote: ↑19/05/2025 18:57 ne kvotaj me
-
VoltaireN
#24544 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
nije sve crno bijelojeza u ledja wrote: ↑19/05/2025 19:00Pokusavam te navesti da kazes da ti se isplatilo otici vani, jer to je naslov, tj. pitanje ove teme. Ne bih rekao da ti je cilj to reci, a na osnovu stalnog kukanja na temi u vezi tvog iskustva na Zapadu. Cijela poenta teme je da neko ko razmislja o odlasku donese neki informiran zakljucak.Didier wrote: ↑19/05/2025 16:55Svako iskustvo nešto vrijedi, pa i negativno. Pogotovo kad si mlad.
Zivot u Kanadi se ne razlikuje puno od zivota u Americi, jednom Evropljaninu, a s obzirom na tvoju kritiku Nizozemske, ne vidim kako bi ti to bilo bolje u Kanadi? Mozda zbog klime ili kulture?![]()
Ovaj zadnji komentar je potpuno promasen - naravno da je Zapad imao koristi od tebe. Naravno da je Zapad tebi valjao, kao sto si i ti valjao njima. Izgleda da je tebe strah kases nesto pozitivno o Zapadu da neko slucajno ne pomisli da si isao tamo musti socijalu.Shvatili smo, ti si sposoban i pametan, toliko superioran da ti Zapad u stvari ne treba….vise.
ja sam vani s porodicom i neću ostati
oni hoće
meni je frapantno da ne mogu vikati sloboda palestini, njima je ok jer žele državljanstvo
meni je horor da s prozora u firmi gledamo kako se lik zakuco u tramvajsku stanicu i da niko nije poletio nazvati policiju i hitnu jer su vikali da im je zlo i treba im vode
toliko od mene iz minhena
ja ću sam se vratiti neka nih ako im je bolje
-
tuitamo
#24545 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Puno istine o iseljenju, životu i proživljavanju odlaska
https://youtu.be/mV0WcD1AgwU?si=y83iurKHNPNfo1XR
https://youtu.be/mV0WcD1AgwU?si=y83iurKHNPNfo1XR
- Didier
#24546 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Problem je što ti komentari nisu dobronamjerni. Spusti loptu, pa da fino pričamo, koliko sam shvatio, ti si u Americi. Možda ja i griješim, možda nisam dovoljno dugo tamo bio, ali nije baš isti život u Kanadi i Americi, posebno ako pričamo o doktorima i oružju, a to je, složićemo se, veoma važno.jeza u ledja wrote: ↑19/05/2025 19:00Pokusavam te navesti da kazes da ti se isplatilo otici vani, jer to je naslov, tj. pitanje ove teme. Ne bih rekao da ti je cilj to reci, a na osnovu stalnog kukanja na temi u vezi tvog iskustva na Zapadu. Cijela poenta teme je da neko ko razmislja o odlasku donese neki informiran zakljucak.Didier wrote: ↑19/05/2025 16:55Svako iskustvo nešto vrijedi, pa i negativno. Pogotovo kad si mlad.
Zivot u Kanadi se ne razlikuje puno od zivota u Americi, jednom Evropljaninu, a s obzirom na tvoju kritiku Nizozemske, ne vidim kako bi ti to bilo bolje u Kanadi? Mozda zbog klime ili kulture?![]()
Ovaj zadnji komentar je potpuno promasen - naravno da je Zapad imao koristi od tebe. Naravno da je Zapad tebi valjao, kao sto si i ti valjao njima. Izgleda da je tebe strah kases nesto pozitivno o Zapadu da neko slucajno ne pomisli da si isao tamo musti socijalu.Shvatili smo, ti si sposoban i pametan, toliko superioran da ti Zapad u stvari ne treba….vise.
Ja svakome kažem, ko nema ništa u Bosni, da ide i proba. Nema se šta izgubiti. Ko ima dobar posao, taj će se zajebati ako ode recimo u Njemačku. Neće imati bolji život, a biće daleko od prijatelja i rodbine, i još će morati slušati naciste oko sebe. Ja to ne bih ni u ludilu.
Da sam kao @Ozimician samac (ako ne griješim, on sam živi tamo), i da imam pola godine prostora putovati, možda bih i ja tako. Ali kad imaš djecu, njihovu ljubav s nanom i dedom ti ne može platiti nijedan sistem na svijetu.
Ali fol je u tome da ljudi lažu da idu zbog sistema. Ne idu zbog sistema, nego zbog para jer se nominalno zarađuje više. Više se i troši, ali više se i štedi, i onda svejedno većina kupi nekretninu u Bosni. Znači da im Bosna nije toliko loša kao što su pričali.
I ja ne kukam na ovoj temi, ja sam takav čovjek da mi je super gdje god da dođem. Bio sam kao student na razmjeni u Nišu tri mjeseca, i tamo mi je bilo super. Ja iskoristim sve što mogu od života, ali ima ljudi koji žele živjeti od plate do plate. Takvi se u Njemačkoj neće usrećiti jer će proći brzo 20-30 godina, a oni će i dalje unajmljivati stan od Švabe. Jebo me to.
- jeza u ledja
#24547 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Tebi su komentari nedobronamjerni. Zato ti se tako i obracam. U svakom postu nadjes nacina da sebe uzdizes i drugima spustas. Ako neko ima drukcije misljenje ili iskustvo koje je suprotno tvojem, to je zato sto je nesposoban, glup, nema nista, neobrazovan, zatucan, nesnalazljiv, dolazi iz vukojebine, itd itd. Ne mozes da shvatis da neko ide vani izmedju ostalog jer mu se tamo svidja, a u Bosni ne svidja. Jednostavno ne mozes da prihvatis drukcije misljenje jer bi to tebi valjda nekako umanjilo sliku o tebi koju nama zelis prezentovati.Didier wrote: ↑19/05/2025 20:21Problem je što ti komentari nisu dobronamjerni. Spusti loptu, pa da fino pričamo, koliko sam shvatio, ti si u Americi. Možda ja i griješim, možda nisam dovoljno dugo tamo bio, ali nije baš isti život u Kanadi i Americi, posebno ako pričamo o doktorima i oružju, a to je, složićemo se, veoma važno.jeza u ledja wrote: ↑19/05/2025 19:00Pokusavam te navesti da kazes da ti se isplatilo otici vani, jer to je naslov, tj. pitanje ove teme. Ne bih rekao da ti je cilj to reci, a na osnovu stalnog kukanja na temi u vezi tvog iskustva na Zapadu. Cijela poenta teme je da neko ko razmislja o odlasku donese neki informiran zakljucak.Didier wrote: ↑19/05/2025 16:55
Svako iskustvo nešto vrijedi, pa i negativno. Pogotovo kad si mlad.
Ja svakome kažem, ko nema ništa u Bosni, da ide i proba. Nema se šta izgubiti. Ko ima dobar posao, taj će se zajebati ako ode recimo u Njemačku. Neće imati bolji život, a biće daleko od prijatelja i rodbine, i još će morati slušati naciste oko sebe. Ja to ne bih ni u ludilu.
Da sam kao @Ozimician samac (ako ne griješim, on sam živi tamo), i da imam pola godine prostora putovati, možda bih i ja tako. Ali kad imaš djecu, njihovu ljubav s nanom i dedom ti ne može platiti nijedan sistem na svijetu.
Ali fol je u tome da ljudi lažu da idu zbog sistema. Ne idu zbog sistema, nego zbog para jer se nominalno zarađuje više. Više se i troši, ali više se i štedi, i onda svejedno većina kupi nekretninu u Bosni. Znači da im Bosna nije toliko loša kao što su pričali.
I ja ne kukam na ovoj temi, ja sam takav čovjek da mi je super gdje god da dođem. Bio sam kao student na razmjeni u Nišu tri mjeseca, i tamo mi je bilo super. Ja iskoristim sve što mogu od života, ali ima ljudi koji žele živjeti od plate do plate. Takvi se u Njemačkoj neće usrećiti jer će proći brzo 20-30 godina, a oni će i dalje unajmljivati stan od Švabe. Jebo me to.
- Ozimician
#24548 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
VolataireN udara novi pace na temu, ukoliko ne trola.ja ću sam se vratiti neka nih ako im je bolje
- jeza u ledja
-
konami666
#24550 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
U Švedskoj dječiji doplatak je 1250 kruna mjesečno ili ti ga 125 eura otprilike dok dijete ne napuni 16 godina.jeza u ledja wrote: ↑18/05/2025 21:54 Meni je zanimljivo bas citati ovo o detaljima u Skandinaviji. Hvala svima na ucescu.![]()
Ovo u vezi djecijeg doplatka mi je interesantno. Da vidim jesam li dobro shvatio - roditelji uplacuju u neki fond, a drzava na to ubacuje jos svoj postotak? I onda to 18-ogodisnjak moze podici i uloziti za skolovanje, nekretninu, itd?
U Americi za ovakve stvari samo postoje programi koji daju poreske ulaksice roditeljima.
Najveci problem americkim roditeljima je predskolsko, obdaniste i jaslice, koje kostaju jako puno, a drzava ne daje nikakvu pomoc.
U Norveškoj je 1760NOK mjesečno prvih šest godina i onda je 1270 od 6-18 godine.
U Danskoj je nesto manje nego u Švedskoj, ne znam radne brojeve.
Sto roditelji inače rade je taj dječiji doplatak ulazu u fondove/ dionice većeg rizika prvih desetak godina ili ulazu u indeks fondove od početka koji daju otprilike 10% povrat novca godišnje ako prate S&P500. Nakon 16 godina suma od 125 eura mjesečno ispadne 56000 eura.
Ako onda prestaneš ulagati ali i dalje imaš ROI od 10%, onda kada je djetetu 20 godina, na tom računu će da bude 82500 eura.
Ako nastaviš ulagati, do 20te godine će tu da bude 90000 €.
Ako onda dijete nastavi ulagati 1250 mjesečno do 30 godine onda će imati 280.000€ kada napuni 30 godina.
Eh sada, ima onih koji štede mnogo vise u svojim dvadesetim jer nemaju djecu, nemaju kredite i žive kod roditelja tako da se pametne glave do 35 godine života mogu penzionisati komotno. Recimo ako studiraju a žive kod roditelja onda mogu uzeti studentski kredit gdje mjesečno dobiju 1350€ (od toga 410€ nepovratnih sredstava) a studentski kredit je ispod 1%. Znaci ako imaš 10% povrata na ulog a kredit od ispod 1% onda se naravno taj kredit isplati. I onda kada legne prvi posao onda se isele iz kuće i mogu još vise da štede mjesečno jer stan iznajmljuju, opet nemaju kredita.
I svaki Skandinavac sa imalo mozga nauci svoju djecu ovim stvarima prije nego i prohodaju.