Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
gogoba

#2451 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by gogoba »

Evo mene ponovo sa par novih pitanja :)
sjemena su narucena i ocekujem ih u iducih 10 dana. Nasao sam vec one stiropor kontejnere u koje cu to da posadim i drzacu ih za pocetak na plocicama gdje je podno grijanje.
Mislio sam ih posaditi u januaru ali eto vas iskusnije da pitam kad bi to najbolje bilo ?
Takodjer posto ce sjeme doci vrlo brzo, kako da sjeme cuvam dok ih ne krenem saditi ?
Koju zemlju da kupim da stavim u te stiropor kontejnere i koju poslije da koristim ? U Sarajevu sam pa otprilike znate koje radnje su u opticaju i koji izbor imam.
Da li da stavljam jos ista u zemlju ?
Hvala
-Spiridon-

#2452 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by -Spiridon- »

gogoba wrote:Evo mene ponovo sa par novih pitanja :)
sjemena su narucena i ocekujem ih u iducih 10 dana. Nasao sam vec one stiropor kontejnere u koje cu to da posadim i drzacu ih za pocetak na plocicama gdje je podno grijanje.
Mislio sam ih posaditi u januaru ali eto vas iskusnije da pitam kad bi to najbolje bilo ?
Takodjer posto ce sjeme doci vrlo brzo, kako da sjeme cuvam dok ih ne krenem saditi ?
Koju zemlju da kupim da stavim u te stiropor kontejnere i koju poslije da koristim ? U Sarajevu sam pa otprilike znate koje radnje su u opticaju i koji izbor imam.
Da li da stavljam jos ista u zemlju ?
Hvala
Hmmm... Dosta pitanja kod kojih bi u odgovoru moglo stajati ono "zavisi", ali vas neču zamarati sa tome.

Ovako: za čilije se prepororučuje sijanje od februara do početka marta.
Nabavite si specialnu zemlju za sijanje (dobiva se vrtlarskim trgovinama) jer je sterilizovana parom, da več na početku nemate probleme sa pljesnima ili nekim drugim bilnim bolestima.

Usklijale biljke presadite u svoje kontejnere kad pored kotiledona dobiju prvi par stalnih lističa (obično 14 dana poslije usklijanja). Presadite ih u supstrat za paradajze, a ako ga niste u stanju nabaviti, onda napravite svoju mješavinu po recepturi: 7 djela treseta (ili supstrata za balkonsko cvječe koji bazira na tresetu), 3 djela zemlje sa njive, 2 djela pjeska (krečnjak granulacije 2 - 3 mm), po želji 1 djeo Perlita i 1 djeo Vermikulita (Perlit i Vermikulit su prirodni materjali koji se u gradjevinarstu upotrebljavaju za izolaciju, dok če vašem supstratu dati veču prozračnost sa večom mogučnošču zadržavanja vlage) i to vam je to.
Taj supstrat (za paradajze ili ako ste napravili svoj) upotrebite i kasnije, kada budete biljke zasadili na stalno mjesto.

Čuvanje sjemena... U originalnoj embalaži, na hladnom i tamnom mjestu. Ja moje čuvam u zatvorenoj p'lastičnoj kutiji u donjoj ladlici hladnjaka na oko 6°C.

Nadam se, da sam odgovorio na sva vaša pitanja... :)

LP
gogoba

#2453 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by gogoba »

-Spiridon- wrote: Hmmm... Dosta pitanja kod kojih bi u odgovoru moglo stajati ono "zavisi", ali vas neču zamarati sa tome.

Ovako: za čilije se prepororučuje sijanje od februara do početka marta.
Nabavite si specialnu zemlju za sijanje (dobiva se vrtlarskim trgovinama) jer je sterilizovana parom, da več na početku nemate probleme sa pljesnima ili nekim drugim bilnim bolestima.

Usklijale biljke presadite u svoje kontejnere kad pored kotiledona dobiju prvi par stalnih lističa (obično 14 dana poslije usklijanja). Presadite ih u supstrat za paradajze, a ako ga niste u stanju nabaviti, onda napravite svoju mješavinu po recepturi: 7 djela treseta (ili supstrata za balkonsko cvječe koji bazira na tresetu), 3 djela zemlje sa njive, 2 djela pjeska (krečnjak granulacije 2 - 3 mm), po želji 1 djeo Perlita i 1 djeo Vermikulita (Perlit i Vermikulit su prirodni materjali koji se u gradjevinarstu upotrebljavaju za izolaciju, dok če vašem supstratu dati veču prozračnost sa večom mogučnošču zadržavanja vlage) i to vam je to.
Taj supstrat (za paradajze ili ako ste napravili svoj) upotrebite i kasnije, kada budete biljke zasadili na stalno mjesto.

Čuvanje sjemena... U originalnoj embalaži, na hladnom i tamnom mjestu. Ja moje čuvam u zatvorenoj p'lastičnoj kutiji u donjoj ladlici hladnjaka na oko 6°C.

Nadam se, da sam odgovorio na sva vaša pitanja... :)

LP
Sjajan odgovor, probacu uraditi sto vise mogu od navedenog. Hvala puno
-Spiridon-

#2454 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by -Spiridon- »

Nema na čemu!

LP
-Spiridon-

#2455 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by -Spiridon- »

Danas sam posijao prvih 11 sorti (28 lončiča).

LP
Mu'min

#2456 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by Mu'min »

Ja ove godine ozbiljno razmišljam da ne sijem (skoro) ništa jer imam zalihe u zamrzivaču a i možda koja sadnica preživi.
holowey

#2457 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by holowey »

ima li neko iz sarajeva da bi bio spreman da donira par sjemenki i upute za iste? primarna uloga bi bila dekoracija prostora, konzumna vrijednost bi bila bonus jer volim ljuto...
-Spiridon-

#2458 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by -Spiridon- »

Mu'min wrote:Ja ove godine ozbiljno razmišljam da ne sijem (skoro) ništa jer imam zalihe u zamrzivaču a i možda koja sadnica preživi.
Pa neke blaže sorte, one za usput pojesti, vljada biste mogli posijati. Onak, da zadržite "kondiciju"... ;-)

LP
Pitarrr82

#2459 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by Pitarrr82 »

Kako se ono zove ono djubrivo koje ste spominjali ovdje ili je nesto drugo bilo, sto koristite za papricice?

Hvala
Pitarrr82

#2460 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by Pitarrr82 »

holowey wrote:ima li neko iz sarajeva da bi bio spreman da donira par sjemenki i upute za iste? primarna uloga bi bila dekoracija prostora, konzumna vrijednost bi bila bonus jer volim ljuto...
Mogao bih ja, javi se u PP pa da se probamo dogovoriti...
-Spiridon-

#2461 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by -Spiridon- »

Pitarrr82 wrote:Kako se ono zove ono djubrivo koje ste spominjali ovdje ili je nesto drugo bilo, sto koristite za papricice?

Hvala
Kristalon. Zeleni za rast, a crveni za plod.

LP
Pitarrr82

#2462 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by Pitarrr82 »

-Spiridon- wrote:
Pitarrr82 wrote:Kako se ono zove ono djubrivo koje ste spominjali ovdje ili je nesto drugo bilo, sto koristite za papricice?

Hvala
Kristalon. Zeleni za rast, a crveni za plod.

LP

Hvala drug
cinci

#2463 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by cinci »

Zdravo :D

Danas stavio 10 vrste semena u blagi rastvor kamilice , sutra ide prva sadnja za 2016 :

1. Carolina Reaper
2. 7 Pod Red
3. Habanero
4. Fatali
5. Naga Viper
6. Chocolate Habanero
7. Serrano
8. Lemon Drop
9. Tam Jalapeno
10. Early Jalapeno

i od prosle godine na prezimljavanje Bhut Jolokia Yellow i Scorpion Moruga

Pozdrav
Pitarrr82

#2464 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by Pitarrr82 »

cinci wrote:Zdravo :D

Danas stavio 10 vrste semena u blagi rastvor kamilice , sutra ide prva sadnja za 2016 :

1. Carolina Reaper
2. 7 Pod Red
3. Habanero
4. Fatali
5. Naga Viper
6. Chocolate Habanero
7. Serrano
8. Lemon Drop
9. Tam Jalapeno
10. Early Jalapeno

i od prosle godine na prezimljavanje Bhut Jolokia Yellow i Scorpion Moruga

Pozdrav
Lijepa kolekcija...
Mu'min

#2465 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by Mu'min »

-Spiridon- wrote:
Mu'min wrote:Ja ove godine ozbiljno razmišljam da ne sijem (skoro) ništa jer imam zalihe u zamrzivaču a i možda koja sadnica preživi.
Pa neke blaže sorte, one za usput pojesti, vljada biste mogli posijati. Onak, da zadržite "kondiciju"... ;-)

LP
Pa to jeste opcija znači neke blage i slatke dok one ljute u pravom smislu čili samo što bude prezimilo.
Mada uvijek počne sa "malo" na kraju šuma... :)
-Spiridon-

#2466 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by -Spiridon- »

Mu'min wrote:Pa to jeste opcija znači neke blage i slatke dok one ljute u pravom smislu čili samo što bude prezimilo.
@Mu'mine a koje to ljute "u pravom smislu" imate, da ih nikako ne uspijete potrošiti? ;-)
Mu'min

#2467 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by Mu'min »

-Spiridon- wrote:
Mu'min wrote:Pa to jeste opcija znači neke blage i slatke dok one ljute u pravom smislu čili samo što bude prezimilo.
@Mu'mine a koje to ljute "u pravom smislu" imate, da ih nikako ne uspijete potrošiti? ;-)
Bhut Jolokia, Carolina reaper, Naga Morich, Fatali i još šta bi se našlo. :)
I trošim ja i njih al ide par plodova na umak od 1l a to trošim po 20 dana tako da ne ide baš brzo. :)
I sad zamisli kako potrošiti preko 300 plodova. :)
-Spiridon-

#2468 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by -Spiridon- »

Pa dobro... ove Fatalii plodove bi se još nekako moglo pojesti jer nisu ljuči od Habanera, dok za ostale vjerujem, da ih je teško potrošiti :mrgreen:
Kyuss

#2469 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by Kyuss »

G.Spiridone, isplati li se sloziti grow box sa CFL zaruljom od 200W, dual, za rast i cvjetanje, ili da ljubimce ostavim na radijatoru na raboti?
Imam nesto japalena, trinidad scorpion moruga & carolina reaper, pa nesto kontam da bi lampa bila pun pogodak.
Sa druge strane nije bas najjeftinija, tako da ostaje pitanje isplativosti.
Planirao sam pridodati jos nekoliko sorti za kiseljenje, kad nije velika guzva na poslu da se imam sa cim za....nimati.

Hvala, Lp.
-Spiridon-

#2470 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by -Spiridon- »

Kyuss wrote:G.Spiridone, isplati li se sloziti grow box sa CFL zaruljom od 200W, dual, za rast i cvjetanje, ili da ljubimce ostavim na radijatoru na raboti?
Imam nesto japalena, trinidad scorpion moruga & carolina reaper, pa nesto kontam da bi lampa bila pun pogodak.
Sa druge strane nije bas najjeftinija, tako da ostaje pitanje isplativosti.
Planirao sam pridodati jos nekoliko sorti za kiseljenje, kad nije velika guzva na poslu da se imam sa cim za....nimati.

Hvala, Lp.
Gledajte @Kyuss... razni "grow boxevi" su vise manje samo skupo rješenje za primjer, da svojim biljkama niste u stanju nuditi prirodno svjetlo. Ta moda se medju čilijašima raspasla od "travara", koji su zbog ilegalnosti svojih radnji te sakrivanja pred policijom prisiljeni canabis gajiti po raznim podrumima i ostalim zatvorenim prostorijama bez prisutnosti prirodnog svjetla.
Ako imate grijan prostor (18 - 20°C) te dovoljno placa na prozoru je bolje, da ih držite tamo i uštedite novce. Vjerujte, ništa brže neče rasti u "grow boxu" nego na prirodnom svjetlu. Isprobano.

LP
gogoba

#2471 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by gogoba »

Pozdrav chilli drugari. Ja sam u Sarajevu i imam par viska sjemena Bolivian rainbow i Cayenne purple pa ako je neko zainteresovan nek se javi.
Kyuss

#2472 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by Kyuss »

-Spiridon- wrote: Gledajte @Kyuss... razni "grow boxevi" su vise manje samo skupo rješenje za primjer, da svojim biljkama niste u stanju nuditi prirodno svjetlo. Ta moda se medju čilijašima raspasla od "travara", koji su zbog ilegalnosti svojih radnji te sakrivanja pred policijom prisiljeni canabis gajiti po raznim podrumima i ostalim zatvorenim prostorijama bez prisutnosti prirodnog svjetla.
Ako imate grijan prostor (18 - 20°C) te dovoljno placa na prozoru je bolje, da ih držite tamo i uštedite novce. Vjerujte, ništa brže neče rasti u "grow boxu" nego na prirodnom svjetlu. Isprobano.

LP
Imam poprilično dobre uslove za uzgoj, ali mislio sam to još malo unaprijediti, ostvariti značajan progres, bolji urod... :D
Grow box bi svakako bio iz kućne radinosti, cijena ne bi prelazila 30KM/15EUR, osim CFL žarulje, koja je cca. 54,88EUR u Slo.
Ali bolje priupitati negdje gdje je već isprobano :thumbup:
Hvala, Lp
Mu'min

#2473 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by Mu'min »

I sam sam mišljenja da je najbolje ono što je prirodno jer biljka raste već hiljadama godina.
Pitanje je šta bi "ako bi" umjesto 100 plodova na prirodan način i uspjeli imati 800 plodova u growboxu, šta bi sa njima uradili?
Malo ko sadi u growbox jer želi veće količine (ne govorim o "travarima" koji vole što veće količine :) )

Druga je stvar ako nam je grow box neki "ćejf". :)

Pojednostavimo stvari moje iskustvo govori i foksuirajmo se na smiso onog što radimo.
kerima1

#2474 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by kerima1 »

Mu'mine kad se mogu poceti sijati sjemenke ljutaca?
Mislim na rasadu u kupi u casice.
Mu'min

#2475 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by Mu'min »

kerima1 wrote:Mu'mine kad se mogu poceti sijati sjemenke ljutaca?
Mislim na rasadu u kupi u casice.
Selam Kerima

Sve ovisi od uslova koje imas (dnevna temperatura, količina synca, na kojo strani neba su ti prozori, ...) al u globalu ja predlazem ovako (tako i sam nijjetim):
2.feb = ljute paprike
15.feb = slatke paprike
1.mart = paradajz
Ove godine cak se i lina za plod uklapa sa 2.feb

Sad neko moze prije neko kasnije. Bolje kasnije ako nemas uslove drzati temperaturu i svjetlost do 1.maja kad idu vani na njivu.

Mu'min
Post Reply