gogoba wrote:Evo mene ponovo sa par novih pitanja
sjemena su narucena i ocekujem ih u iducih 10 dana. Nasao sam vec one stiropor kontejnere u koje cu to da posadim i drzacu ih za pocetak na plocicama gdje je podno grijanje.
Mislio sam ih posaditi u januaru ali eto vas iskusnije da pitam kad bi to najbolje bilo ?
Takodjer posto ce sjeme doci vrlo brzo, kako da sjeme cuvam dok ih ne krenem saditi ?
Koju zemlju da kupim da stavim u te stiropor kontejnere i koju poslije da koristim ? U Sarajevu sam pa otprilike znate koje radnje su u opticaju i koji izbor imam.
Da li da stavljam jos ista u zemlju ?
Hvala
Hmmm... Dosta pitanja kod kojih bi u odgovoru moglo stajati ono "zavisi", ali vas neču zamarati sa tome.
Ovako: za čilije se prepororučuje sijanje od februara do početka marta.
Nabavite si specialnu zemlju za sijanje (dobiva se vrtlarskim trgovinama) jer je sterilizovana parom, da več na početku nemate probleme sa pljesnima ili nekim drugim bilnim bolestima.
Usklijale biljke presadite u svoje kontejnere kad pored kotiledona dobiju prvi par stalnih lističa (obično 14 dana poslije usklijanja). Presadite ih u supstrat za paradajze, a ako ga niste u stanju nabaviti, onda napravite svoju mješavinu po recepturi: 7 djela treseta (ili supstrata za balkonsko cvječe koji bazira na tresetu), 3 djela zemlje sa njive, 2 djela pjeska (krečnjak granulacije 2 - 3 mm), po želji 1 djeo Perlita i 1 djeo Vermikulita (Perlit i Vermikulit su prirodni materjali koji se u gradjevinarstu upotrebljavaju za izolaciju, dok če vašem supstratu dati veču prozračnost sa večom mogučnošču zadržavanja vlage) i to vam je to.
Taj supstrat (za paradajze ili ako ste napravili svoj) upotrebite i kasnije, kada budete biljke zasadili na stalno mjesto.
Čuvanje sjemena... U originalnoj embalaži, na hladnom i tamnom mjestu. Ja moje čuvam u zatvorenoj p'lastičnoj kutiji u donjoj ladlici hladnjaka na oko 6°C.
Nadam se, da sam odgovorio na sva vaša pitanja...
LP