Satovi

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
ozdrlje_donje

#2451 Re: Satovi

Post by ozdrlje_donje »

Da, pitanje je glupo, domoci cu ga se samo ako platim. U biti sam htio izraziti zaljenje jer za jedan sat ne mogu izdvojiti te novce. A sat je ajd zdra´o...
anonimni clan

#2452 Re: Satovi

Post by anonimni clan »

shin wrote:
anonimni clan wrote:
shin wrote:Ja radim na homage projektu, nabavio sam čistokrvni Unitas 6497 :D
Daj slike ...da vidimo da li je cistokrvi ili je Seagull ST3600! :mrgreen:
Hammer finish

Image
Super masina.......cestitam! :thumbup:
anonimni clan

#2453 Re: Satovi

Post by anonimni clan »

ozdrlje_donje wrote:Da, pitanje je glupo, domoci cu ga se samo ako platim. U biti sam htio izraziti zaljenje jer za jedan sat ne mogu izdvojiti te novce. A sat je ajd zdra´o...
Zbog cega je sat zdra'o? Izgled,dizajn,funkcije,tacnost?
ozdrlje_donje

#2454 Re: Satovi

Post by ozdrlje_donje »

anonimni clan wrote:
ozdrlje_donje wrote:Da, pitanje je glupo, domoci cu ga se samo ako platim. U biti sam htio izraziti zaljenje jer za jedan sat ne mogu izdvojiti te novce. A sat je ajd zdra´o...
Pa prvenstveno zbog izgleda i dizajna a zatim zbog funkcije mada sam nesto skeptican jer cini mi se ova tehnologija u satovima je jos u razvoju i, ispravi me ako grijesim, ovo je Seikov prvi sat ove vrste tako da mislim da ce se ovo sa narednim modelima sve vise usavrsavati. Nisam entuzijasta kao pojedinci na ovoj temi kad su satovi u pitanju ali volim imati dobar sat i to iskljucivo sa gumenom narukvicom. Ako imas ti sta preporuciti u nekom razumnijem cjenovnom rangu sa spomenutom narukvicom i po mogucnost cronograph bio bih ti zahvalan:)
Pravi Valter

#2455 Re: Satovi

Post by Pravi Valter »

Hvala vam na odgovorima. Vidi se da ima znalaca, što ja svakako nisam. Sat mi je jednostavno zapao za oko jer je, barem meni, izrazito lijep. I naravno da je prva stvar koja mi je proletila kroz glavu bila "radi k'o Doxa" :D
anonimni clan

#2456 Re: Satovi

Post by anonimni clan »

ozdrlje_donje wrote:
anonimni clan wrote:
Pa prvenstveno zbog izgleda i dizajna a zatim zbog funkcije mada sam nesto skeptican jer cini mi se ova tehnologija u satovima je jos u razvoju i, ispravi me ako grijesim, ovo je Seikov prvi sat ove vrste tako da mislim da ce se ovo sa narednim modelima sve vise usavrsavati. Nisam entuzijasta kao pojedinci na ovoj temi kad su satovi u pitanju ali volim imati dobar sat i to iskljucivo sa gumenom narukvicom. Ako imas ti sta preporuciti u nekom razumnijem cjenovnom rangu sa spomenutom narukvicom i po mogucnost cronograph bio bih ti zahvalan:)
Specijalno vezano za tehnologiju kod ovog sata je GPS. Pomocu jednog procesora i gps antene ovaj sat je u mogucnosti da ti pokaze vremensku zonu bez obzira na kojem djelu zemaljske kugle se nalazis.
E sad najveci fol u svemu je da ti MORAS pritisnuti odredjenu puljku i drzati je pritisnutu nekoliko sekundi dok sat skonta gdje se nalazis !? E onda se on dogovori sa GPS satelitima i pokaze ti koliko je sati na tom djelu svijeta.
Pomocu ugradjene solarne ploce koja se nalazi na ciferblatu dopunjuje bateriju.
Saf fol ovog sata je u tome .......OK pokaze ti jos sa koliko satelita komunicira u odredjenom trenutku ...i to je to!

Ako nisi non stop na putovanju.....ono rucak u Parizu dorucak u LA ili vikend u Tiokiju ........koji ce ti Q.... sve ovo?
A ako ti je vazan izgled i dizajn i da ima gumenu narukvicu ......da je cronograph mozes ih naci ihihiiiii za puno manje od
3500 €.
anonimni clan

#2457 Re: Satovi

Post by anonimni clan »

Pravi Valter wrote:Hvala vam na odgovorima. Vidi se da ima znalaca, što ja svakako nisam. Sat mi je jednostavno zapao za oko jer je, barem meni, izrazito lijep. I naravno da je prva stvar koja mi je proletila kroz glavu bila "radi k'o Doxa" :D
Nedaj se odgovoriti. I Apple svoje proizvode proizvodi u Kini pa ne vidim da to nekome smeta. Ako ti se sat svidja ....to je OK.
Cinjenica je da DOXA nije sta je nekad bila ali to nije ni Omega ni mnostvo drugih marki kad su satovi u pitanju.
Digitalizacija-Quarz je mnoge unistila a oni koji su se borili da prezive uspjeli su to na ovaj ili onaj nacin.Neki udruzivanjem s drugim firmama ili sa mnogo vise njih gradeci Group,neki su uveli Quarz u asortiman neki su prodati vecim korporacijama ,neki udruzivanjem kapitala pokusavaju merketinski nesto napraviti......
Sve je u nacinu opstajanja na trzistu a tu su svi marketinski trikovi dozvoljeni ......pa ko prodje prodje.
Evo ovom momku gore se svidja ovaj SEIKO i da on ima lovu on bi ga kupio ......bez obzira sto ce vjerovatno promjeniti vremensku zonu nekoliko puta u svom zivotu......izvinjavam se ne zelim nikoga da uvrijedim.
Isto tako DOXA je kao marka imala zlatni period , nekad suradjivala sa Rolexom,Omega izradjivala svoje masine itd...kod nas nejpoznatija marka bila Darwil itd.itd...sve je to proslost. Na sceni su neka druga mjerila ....neka druga pravila.....
Uostalom uvijek se kaze o ukusima se ne raspravlja.......meni licno ova narandjasta boja se svidja i nosio bih ovu DOX-u kad sam na skijanju.A u njoj kuca kvalitetan mehanizam ..definitivno.
Pozdrav
anonimni clan

#2458 Re: Satovi

Post by anonimni clan »

zenny wrote:imam priliku na rasprodaji da uzmem massimo dutti sat, koji kako sam razumio ima seiko mehanizam u sebi, za oko 150km... sta mislite?
Mislim da su mu kosulje kvalitetnije od satova. :mrgreen:
Chisum

#2459 Re: Satovi

Post by Chisum »

anonimni clan wrote:
Pravi Valter wrote:Hvala vam na odgovorima. Vidi se da ima znalaca, što ja svakako nisam. Sat mi je jednostavno zapao za oko jer je, barem meni, izrazito lijep. I naravno da je prva stvar koja mi je proletila kroz glavu bila "radi k'o Doxa" :D
Nedaj se odgovoriti. I Apple svoje proizvode proizvodi u Kini pa ne vidim da to nekome smeta. Ako ti se sat svidja ....to je OK.
Cinjenica je da DOXA nije sta je nekad bila ali to nije ni Omega ni mnostvo drugih marki kad su satovi u pitanju.
Digitalizacija-Quarz je mnoge unistila a oni koji su se borili da prezive uspjeli su to na ovaj ili onaj nacin.Neki udruzivanjem s drugim firmama ili sa mnogo vise njih gradeci Group,neki su uveli Quarz u asortiman neki su prodati vecim korporacijama ,neki udruzivanjem kapitala pokusavaju merketinski nesto napraviti......
Sve je u nacinu opstajanja na trzistu a tu su svi marketinski trikovi dozvoljeni ......pa ko prodje prodje.
Evo ovom momku gore se svidja ovaj SEIKO i da on ima lovu on bi ga kupio ......bez obzira sto ce vjerovatno promjeniti vremensku zonu nekoliko puta u svom zivotu......izvinjavam se ne zelim nikoga da uvrijedim.
Isto tako DOXA je kao marka imala zlatni period , nekad suradjivala sa Rolexom,Omega izradjivala svoje masine itd...kod nas nejpoznatija marka bila Darwil itd.itd...sve je to proslost. Na sceni su neka druga mjerila ....neka druga pravila.....
Uostalom uvijek se kaze o ukusima se ne raspravlja.......meni licno ova narandjasta boja se svidja i nosio bih ovu DOX-u kad sam na skijanju.A u njoj kuca kvalitetan mehanizam ..definitivno.
Pozdrav
Upravo tako... malo koji brend je ostao netaknut i malo koji brend je "kao sto je nekada bio", jer, jednostavno, danasnji tokovi, danasnje trziste, potraznja, navike, trendovi, sve je ovo imalo itekakvog utjecaja na industriju koja je skoro pa podlegla tokom kvarcne krize, te je oporavak iziskivao usloznjavanje mnogih prcesa, od proizvodnje, plasmana proizvoda, usloznjavanje u samoj vlasnickoj strukturi - grupisanju i nastupanju na trzistu (porodica Jenny u slucaju Doxe, neke ispostave u Aziji itd.), pa ne cudi sto mnoga imena danas prati nedorecenost, vrlo mutna i nejasna slika "sta, gdje, ko", jer stvari nisu vise tako jednostavne kao sto su nekada bile, ali je i dalje mnogo bitno, ako ne i najbitnije, znati porijeklo i pedigre samog mehanizma, a sve ostalo, pa makar se u pricu, s razlogom ili bez, uplela i Kina - sve je to samo dio globalnog trenda na koji nije imuna ni urarska industrija.

Sad, naravno, na kraju je sve stvar ukusa, ali kad je mehanizam u pitanju, tu nema greske... Sto se mene licno tice, ja sam vec rekao da bih, ako bih uzimao Doxu, to definitivno bio neki od njihovih divera koji su fantasticni. Koliko se sjecam, prvi su krenuli sa narandzastom bojom koju su kasnije mnogi djonili, te se radi o neprolaznom dizajnu koji, i nakon toliko decenija, i dalje oduzima dah ljubiteljima satova.
pitbull90

#2460 Re: Satovi

Post by pitbull90 »

gdje ima kupiti g shock sat?

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk
shin

#2461 Re: Satovi

Post by shin »

Ja mislim da nije problem što se dosta Doxe izradi u kini, problem je cijena po kojoj se prodaje SUB serija. 2800KM izađe najjeftiniji 1200T model, a gledaj mu kopče;

Image

Image

Image

http://forums.watchuseek.com/f67/doxa-s ... 88595.html

Ni beads of rice narukvica nije prava, a narukvica na orginalnoj doxi je pola sata.
hadzidado

#2462 Re: Одг: Satovi

Post by hadzidado »

ozdrlje_donje wrote:Image

:cry: :cry: :cry: Kako se domoci ovoga?? :cry: :cry: :cry:
Na seiya.com je 1318$ što znači da je sa carinom i pdv oko 1320€.
U njemu je mehanizam sa 10 rubina- trenutno najveći broj što se tiče Seiko kvarc mašina(znači da nije jeftina plastika).
Ali, kada se u upustvu pogledaju mogući problemi pri korištenju- prođe me volja.
Chisum

#2463 Re: Satovi

Post by Chisum »

@shin

Da, kao sto rekoh, nailazio sam na ovakve prituzbe, vezane uglavnom za dijelove koji se ne ticu samog mehanizma i sata kao sata, koji, uz sve promjene, i dalje drzi do tog autenticnog, neprolaznog dizajna.

Istina, odstupanja ima. E sad, u vremenu mas-produkcije, nije samo Doxa ona koja ispasta... covjek ce naici na razne primjere, bez obzira na brend i cijenu, osim ako se zaista ne radi o samom high end-u, o perjanicama urarstva koje i danas, barem nama tako kazu :), sedmice provedu samo polirajuci sitne detalje i dijelove jadva vidljive golom oku, a da ne govorimo o drugim stvarima...

Sto se samog sata tice, naravno da bih najvise volio da sam sretni vlasnik jednog legendarnog SUB 300t, ali, jebiga... ni nove relaunch verzije ne izgledaju nista manje lijepe i pouzdane.

Sto se tice "beads of rice" narukvice, tu se potpuno slazem sa tobom, i, ako bih vec izdvojio nesto sto mi se kod danasnjih Doxinih subova ne svidja - jer ne bih uzimao kao standard i pravilo pojedine greske i nepravilnosti, koje se desavaju i skupljim brendovima (nisam jednom naletio na prituzbe na obradu jednog duplo skupljeg Panerai-a npr...) - ako mi se, dakle, nesto zaista ne svidja, to je onda ova imitacija stare vintage narukvice, kod koje je svaki red ovih "zrna rize" danas ustvari monolitan... tu su se definitivno mogli vise potruditi, jer, kao sto kazes, barem sto se tice Doxinog SUB-a, narukvica mu itekako mnogo znaci i dio je cjelokupnog autenticnog izgleda koji je Doxu proslavio.
anonimni clan

#2464 Re: Satovi

Post by anonimni clan »

Evo malo vise o DOXA satovima

http://www.doxa300t.com/reviews.htm
Chisum

#2465 Re: Satovi

Post by Chisum »

:thumbup:

A kako vidim, izgleda da ce i Doxa da ubaci Soprod u igru... znaci - ocekivati je i vecu cijenu.
cove41

#2466 Re: Satovi

Post by cove41 »

Image

http://www.doxa.ch/WD140AWP/WD140Awp.ex ... _463450140

Vidim da ima stvarno upućenih ljudi, pa zanimaju me mišljenja za ovaj satić. I vrijednost otprilike.
Unaprijed zahvalan!
Chisum

#2467 Re: Satovi

Post by Chisum »

Opet vidim ova se stranica pojavljuje... to je valjda ta "Doxa international" stranica, za Evropu, posto Doxa pored ove ima i stranicu za americko trziste, te stranicu za azijsko, pa se i tu daju vidjeti drugacije ponude i neki sasvim razliciti modeli.

Sad, ne znam koliko se sve to odrazava na kvalitet i same satove, ali, ako uzmemo za tacno da je Kina umijesala prste u pojedine segmente proizvodnje i sklapanja doxinih satova, a da se na tri kontinenta nude razliciti modeli, pa idemo nekom prostom logikom, moguce je da ponuda koja se nalazi na azijskoj stranici upravo ta gdje se moze zakaciti nesto kinesko, ako ga vec ima, dok se na modelima ponudjenim na americkoj i evropskoj stranici takve stvari mogu zaobici, jer su standardi razliciti. Uglavnom, tesko je reci kako sve to hoda.

Sto se konkretno ovog sata tice, vidim da je neki rondin kvarc, tako da ne bi trebao biti skuplji od par stoja maraka.
Ako ti ne smeta sto je sat kvarc, onda ti ostaje jos samo da sebi kazes da si dovoljno siguran da ti se i dizajn svidja - i eto odgovora. :)
Last edited by Chisum on 19/12/2013 21:51, edited 1 time in total.
hadzidado

#2468 Re: Satovi

Post by hadzidado »

pitbull90 wrote:gdje ima kupiti g shock sat?

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk
Malbašić B.Luka
shin

#2469 Re: Satovi

Post by shin »

Chisum wrote:@shin

Da, kao sto rekoh, nailazio sam na ovakve prituzbe, vezane uglavnom za dijelove koji se ne ticu samog mehanizma i sata kao sata, koji, uz sve promjene, i dalje drzi do tog autenticnog, neprolaznog dizajna.

Istina, odstupanja ima. E sad, u vremenu mas-produkcije, nije samo Doxa ona koja ispasta... covjek ce naici na razne primjere, bez obzira na brend i cijenu, osim ako se zaista ne radi o samom high end-u, o perjanicama urarstva koje i danas, barem nama tako kazu :), sedmice provedu samo polirajuci sitne detalje i dijelove jadva vidljive golom oku, a da ne govorimo o drugim stvarima...

Sto se samog sata tice, naravno da bih najvise volio da sam sretni vlasnik jednog legendarnog SUB 300t, ali, jebiga... ni nove relaunch verzije ne izgledaju nista manje lijepe i pouzdane.

Sto se tice "beads of rice" narukvice, tu se potpuno slazem sa tobom, i, ako bih vec izdvojio nesto sto mi se kod danasnjih Doxinih subova ne svidja - jer ne bih uzimao kao standard i pravilo pojedine greske i nepravilnosti, koje se desavaju i skupljim brendovima (nisam jednom naletio na prituzbe na obradu jednog duplo skupljeg Panerai-a npr...) - ako mi se, dakle, nesto zaista ne svidja, to je onda ova imitacija stare vintage narukvice, kod koje je svaki red ovih "zrna rize" danas ustvari monolitan... tu su se definitivno mogli vise potruditi, jer, kao sto kazes, barem sto se tice Doxinog SUB-a, narukvica mu itekako mnogo znaci i dio je cjelokupnog autenticnog izgleda koji je Doxu proslavio.

I ja sam žestpki pušač SUB modela, čak sam bio u fazi da kupim reissue a znao sam sve mane :mrgreen: na kraju sam završio na micro brandu.
Chisum

#2470 Re: Satovi

Post by Chisum »

Ja cak i nisam neki ultra veliki fan divera i nema bas puno diver modela koji me obore s nogu. Generalno nisam veliki fan sportskih satova, bilo koji da su u pitanju, ali Doxini SUB-ovi su mi tiha patnja i stalno zvjeram okolo i nadam se da cu jednog dana zakaciti neki od vintage modela, makar mu dijelovi otpadali, makar bio na klocnama... :D

A koji si to micro brand cvaknuo, ako nije tajna?
anonimni clan

#2471 Re: Satovi

Post by anonimni clan »

cove41 wrote:Image

Vidim da ima stvarno upućenih ljudi, pa zanimaju me mišljenja za ovaj satić. I vrijednost otprilike.
Unaprijed zahvalan!
Namjenjen prvenstveno za istocnoevropsko trziste, u njemu je solidni quarz Ronda 5030 kosta oko 500.00 €.

http://dolinski.pl/zegarki-doxa/zegarki ... ction.html
Chisum

#2472 Re: Satovi

Post by Chisum »

anonimni clan wrote:

Unaprijed zahvalan!
Namjenjen prvenstveno za istocnoevropsko trziste, u njemu je solidni quarz Ronda 5030 kosta oko 500.00 €.

Sad meni ne moze da otvori sliku koju je on ranije postavio, ali isprve kad sam pregledao listu, njegov je imao onu 715-ku Rondu, i ne vjerujem da bi ta bila vise od dvije i po glave eura. Mozda sam ja greskom pogledao neki drugi model.
cove41

#2473 Re: Satovi

Post by cove41 »

Image

Movement: Quartz, 715 Ronda, 11 1/2
Case: Stainless steel, PVD
Crystal: Sapphire
Dial: Champagne dial, index
Water Resistance: 50 m
Bracelet / Strap: Brown leather

Evo opet, slika zeza. Naletio sam slučajno na njega za nekih 350 KM, pa mi se učinilo prejeftino, pa rek'o da se raspitam malo.
cove41

#2474 Re: Satovi

Post by cove41 »

Chisum wrote:
anonimni clan wrote:

Unaprijed zahvalan!

Sad meni ne moze da otvori sliku koju je on ranije postavio, ali isprve kad sam pregledao listu, njegov je imao onu 715-ku Rondu, i ne vjerujem da bi ta bila vise od dvije i po glave eura. Mozda sam ja greskom pogledao neki drugi model.
Taj, taj :)
Chisum

#2475 Re: Satovi

Post by Chisum »

To je onda taj. Evo ovdje imas slike iz vise uglova.

http://www.zegarek.net/zegarki/doxa/zeg ... 01.02.html

Nije prejeftin... Satovi sa tom Rondom bi trebali da se vrte oko te cifre, k'o sto rekoh, par stoja maraka. Evo na ovoj stranici kaze da je oko dvije glave eura, nesto manje.

Nisam strucnjak za kvarc satove, jer ih ne nosim, ali je ovo cest kvarcni mehanizam i sjecam se da sam na ovu Rondu naletio prebiruci nesto po ponudi jednog njemackog brenda i da se govorilo o nekih 60-70 mjeseci trajanja baterije, sto je fin vijek trajanja.
Ronda je inace svicarska, naravno, ali ko zna gdje se danas sve to proizvodi... sto se kvarca tice tu su standardi nesto drugaciji od onih kod automatik satova ili navijaca, a ja znam da Ronda ima svoju proizvodnju i u Svici, ali i u Kini, e sad, sta ko tu proizvodi, za koje modele, za koje trziste - to ptice znaju.

Cinio mi se manjim, ali izgleda da je 38 mm, tako da ni velicina nije losa, mada ja ne volim ici ispod 40 mm. Sve zavisi kolika je covjeku ruka, ali posto je ovo klasicni dizajn, onda je to tu negdje, bas onako kako bi klasicni/vintage sat trebao da izgleda i koliki bi trebao biti (ustvari cesto i manji).
Sve u svemu, klasicni, nenapadni izgled, samo, eto, steta sto nije par mm veci, ali ako hoces nesto elegantno, a da cijena nije zhara i ako ti ne smeta to sto ces se sa mehanizmom druziti tek svakih 5-6 godina :), onda probaj.
Post Reply