pemanapemani wrote:hAZNADAR wrote:pemanapemani wrote:Prije godinu, dvije se bukvalno napadalo ljude kada su koristili pojam bošnjačka politika i inzistiralo se na pojmu probosanska/proBiH politika.
Termin bošnjačka politika su koristili Dodik, Čović i ostalni opskurni likovi kao klaun Karamatić i shizofreničar Vasić.
Dakle, imali smo Bošnjake kao narod kojem su osnovni politički principi djelovanja bili probosanski (državni).
Poslije izbora 2018., Bakir Izetbegović, ničim izazvan, proglašava politiku SDA bošnjačkom politikom.
Dakle, imamo dio Bošnjaka (glasača SDA) kojem su osnovni politički principi djelovanja zasnovani na etničkoj politici. To je za mene pad sa konja na magarca, a za glasača SDA politička evolucija, koju moja malenkost nikako ne može shvatiti.
Moji politički principi kao Bosanca su se do prije godinu dana poklapali sa političkim principima SDA, kada govorimo o političkom spektru odnosa prema državnosti BiH. (naravno da se nisu poklapali u vezi korupcije, kriminala, socijalne pravde i sl.)
Znači, može se reći da smo bili u istom timu kada je u pitanju država BiH.
Danas mi jednostavno nismo u istom timu. Njima i njihovim glasačima je prioritet narod/etnija. Oni su preuzeli velikosrpsku i velikohrvatsku retoriku.
Onda dođu delegati i optuže te da si ubačeni element, četnik, ustaša, jugosloven, islamofob (mada u skoro 4 hiljade postova nisam, možda, 2 puta spomenuo islam uopće).
A sa druge strane se ližu sa Dodikom i Čovićem, poslovnmo odlično surađuju i sl.
Znači, Bosanac koji nije musliman ne valja kurcu, a neofašisti i kleptomani su odlični. E pa jebeš više takvu igranku i prodavanje muda pod bubrege.
U cemu se bosnjacka politika razlikuje od probosanske?
Bosnjacka - na prvom mjestu prava i zastita Bosnjaka.
Probosanska - na prvom mjestu drzava BiH, ista prava svakom gradjaninu BiH na svakom pedlju teritorije.
Da se razumijemo, jer imas odredjene komplekse, ovim stavom ni u snu ne izjednacavam bosnjacku sa srpskom i hrvatskom politikom.
Samo konstatujem da je dio Bosnjaka spao sa konja na magarca.

ja fino pitam a on o kompleksima,...
Mislim da je vrijeme da se na forumu konacno krene pisati o realnosti na terenu. Jer samo ovdje na forumu bosnjacka politika pozira kao antibosanska, neprijateljska,.... zato ne ce proci ona gebelsova gdje ce se neistina vise puta izreci i postati istina.
U stvarnosti bosnjacka politika jeste probosanska i neces naci niti u jednoj "bosnjackoj stranci" da su za aparthejd i protiv prava svakom gradjaninu na svakom pedlju zemlje. Kao sto neces u stvarnosti naci ovo sto ti pricas nigdje da neko javno izjavljuje,... U principu covjek ne moze ni definisati bosnjacku politiku osim ako broji krvna zrnca u strankama i sabira izjave stranackih prvaka ko je koliko puta upotrijebio bosnjacki prefiks. A pogotovo covjek ne moze naci politiku koja se zalaze samo za Bosnjake na stetu drugih. Ako se Bosnjaci recimo bune protiv zabrane bosanskog jezika u RS - mislis stvarno da traze pravo na jezik samo za sebe a Bosancima neka ostane zabrana?
S' konja na magarca? Kad je to probosanska politika bila na konju molim te? Od samog pocetka je teziste probosanske politike bilo i ostalo na Bosnjacima. Razlika je samo u tome sto su neke stranke poput SDA promijenile retoriku pa su umjesto muslimanskog poceli upotrebljavati vise bosnjacki prefiks - a to je cist populizam.
Jer ako se po tebi SDA promijenila i postala bosnjacka umjesto probosanske - to je samo zato sto se narod promijenio i koristi bosnjacki prefiks.
Ergo - ne valja narod, tj. ne valjaju Bosnjaci. Zasto? Zato - sto postoje kao takvi.
A Bosnjaci su takvi da sebe smatraju probosanskim, sebe smatraju takodjer i Bosancima u drzavnom ili regionalnom, kulturoloskom,.. smislu, i to u milionima - bez obzira sta na nekom forumu par levicara tvrdi. Upravo kod Bosnjaka neces naci politiku aparthejda i prava samo za Bosnjake a ne za druge, ne mozes naci niti jednu ozbiljnu stranku koja to zagovara, neces naci nigdje oficijelan i zvanican otpor gradjanskoj opciji, neces naci nigdje da se treba boriti protiv bosanstva. Podsjecam da je SDP imao ponudu za probosanski blok i sam se izolovao, sam sebe iskljucio iz bosanskog bloka - i opet iz ideoloskih razloga a ne zato sto je sebe proklamovao kao jedinog Bosanca. Tvoja malenkost kaze ne moze shvatiti? Ja mislim da moze - samo nece. Kad vec spominjes komplekse.