Identitet Bosnjaka

Post Reply
LBVIEW

#2451 Re: Identitet Bosnjaka

Post by LBVIEW »

jeza u ledja wrote:
LBVIEW wrote:Nego, kako ovi sto zagovaraju kompromis s Banja Lukom, tj. tvrde kako bosnjacka politika ne radi dovoljno na tome i, kako bi trebala pokrenuti inicijativu, zamisljaju isti s ovakvima? :oops:
Image
De jos jednom postavi ovu sliku, nismo vidjeli prvih 5 puta.
Nekim, izgleda, treba ponavljati.
I kako zamisljas kompromis sa ovakvim smradovima?
Dakle, naucna zajednica sumske finansirana od strane institucija.
jeza u ledja

#2452 Re: Identitet Bosnjaka

Post by jeza u ledja »

Kakav kompromis? S kim? O cemu ti?
LBVIEW

#2453 Re: Identitet Bosnjaka

Post by LBVIEW »

Pa, to ti je zvanicni stav srpske politike.
jeza u ledja

#2454 Re: Identitet Bosnjaka

Post by jeza u ledja »

LBVIEW wrote:Pa, to ti je zvanicni stav srpske politike.
Koliko shvatih ovo je neki dokument "Istrazivacko-edukacijskog centra Zvornik" o "asanaciji" zemljista....u prijevodu prikrivanju masovnih grobnica, jel to?
I o kakvom kompromisu govoris sa "Istrazivacko-edukacijskim centrom Zvornik" i u vezi cega? U vezi protoka vode u Sarajevu, ili u vezi poreznih olaksica za otvaranje novih firmi? Mozda ovaj prof. dr. Baljak zna vise o tome?

U svakom slucaju, necemo ti i ja iz Amerike morat pravit kompromise.
LBVIEW

#2455 Re: Identitet Bosnjaka

Post by LBVIEW »

jeza u ledja wrote:
LBVIEW wrote:Pa, to ti je zvanicni stav srpske politike.
Koliko shvatih ovo je neki dokument "Istrazivacko-edukacijskog centra Zvornik" o "asanaciji" zemljista....u prijevodu prikrivanju masovnih grobnica, jel to?
I o kakvom kompromisu govoris sa "Istrazivacko-edukacijskim centrom Zvornik" i u vezi cega? U vezi protoka vode u Sarajevu, ili u vezi poreznih olaksica za otvaranje novih firmi? Mozda ovaj prof. dr. Baljak zna vise o tome?

U svakom slucaju, necemo ti i ja iz Amerike morat pravit kompromise.
A taj centar kontrolira ko?
Da skratimo pricu, kompromis s nekim ko te smatra nizom vrstom - a to proizilazi ne samo iz ovog dokumenta narucenog od institucija manjeg entiteta - nije moguc, tj. jeste do prve prilike za nove masovne grobnice. :oops:
jeza u ledja

#2456 Re: Identitet Bosnjaka

Post by jeza u ledja »

LBVIEW wrote: A taj centar kontrolira ko?
Da skratimo pricu, kompromis s nekim ko te smatra nizom vrstom - a to proizilazi ne samo iz ovog dokumenta narucenog od institucija manjeg entiteta - nije moguc, tj. jeste do prve prilike za nove masovne grobnice. :oops:
Ovo sto trenutno imamo je kompromis, prema tome po definiciji kompromis je moguc, kao sto vidis iz prilozenog. Ne vidim kako kompromis dovodi do masovnih grobnica? Ako mozes objasni? Naravno ne govorim o jednom kompromisu, vec o politici koja se ne zasniva na rahat patnji, a koju ti ocigledno podrzavas, iz daleke Amerike.

Pitanje je sta tacno ti predlazes?
MarshalDodik

#2457 Re: Identitet Bosnjaka

Post by MarshalDodik »

sadie_forever wrote:Ljudi koje vjere su Japanci vecinom? nisu vjerska nacija,nisu nesto ni vjernici ali tradicija bazirana na budizmu/sintoizmu(sinkretizam)

isto vazi za svedjane(tradicija bazirana na protestantizmu) i sve ostale narode svijeta

e tako i bosnjaci,nisu neki vjernici ali sve bazirano na islamu

najprostije objasnjeno :D
Tacno tako, isto Srbi i njihovo Svetosavlje ili Hrvati itd..
LBVIEW

#2458 Re: Identitet Bosnjaka

Post by LBVIEW »

jeza u ledja wrote:
Ovo sto trenutno imamo je kompromis, prema tome po definiciji kompromis je moguc, kao sto vidis iz prilozenog. Ne vidim kako kompromis dovodi do masovnih grobnica? Ako mozes objasni? Naravno ne govorim o jednom kompromisu, vec o politici koja se ne zasniva na rahat patnji, a koju ti ocigledno podrzavas, iz daleke Amerike.

Imamo status quo baziran na mirovnom sporazumu.
A politika kompromisa postoji samo medju jednakima, ne kontam kako ti nije jasno da te smatraju nizom rasom, i to otvoreno pokazuju iz dana u dan. Tako i ova Dodickova komisija - pljuju po zrtvama i porucuju kako bi sve ponovili da im se ukaze prilika. I kako ti s takvima zamisljas kompromis - da se nadjes na "pola puta" izmedju presude Haskog tribunala i o ove jebene komisije? :-) Ili, recimo, izmedju drzave BiH i Velike Srbije koju zagovara Dodick, za koju lobira, naoruzava se...? Sta kazes, predizborna, skupljanje politickih poena srbovanjem polarizacija birackog tijela, ono nije se dovoljno polariziralo, sta?
славянин

#2459 Re: Identitet Bosnjaka

Post by славянин »

LBVIEW wrote:
jeza u ledja wrote:

Imamo status quo baziran na mirovnom sporazumu.
A politika kompromisa postoji samo medju jednakima, ne kontam kako ti nije jasno da te smatraju nizom rasom, i to otvoreno pokazuju iz dana u dan. Tako i ova Dodickova komisija - pljuju po zrtvama i porucuju kako bi sve ponovili da im se ukaze prilika. I kako ti s takvima zamisljas kompromis - da se nadjes na "pola puta" izmedju presude Haskog tribunala i o ove jebene komisije? :-) Ili, recimo, izmedju drzave BiH i Velike Srbije koju zagovara Dodick, za koju lobira, naoruzava se...? Sta kazes, predizborna, skupljanje politickih poena srbovanjem polarizacija birackog tijela, ono nije se dovoljno polariziralo, sta?
I kako da se maknemo sa statusa quo :?
Dozer

#2460 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

A...ja sam sad u konfuziji...
Idu sad ova neka sportska takmicenja, te u rukometu, te u fudbalu, a zovu se "Liga Nacija"... I ucestvuju reprezentacije, medju kojima i one iz BiH, pa sad nisam bas nacisto...
Da li se tu sad radi o reprezentacijama drzavljanstava, reprezentacijama regionalnih odrednica, ili nacionalnim (drzavnim) reprezentacijama...?

Ako bi mi neko mogao pojasniti sta tacno podrazumijeva ovo "Liga nacija"... :D
sadie_forever

#2461 Re: Identitet Bosnjaka

Post by sadie_forever »

Dozer wrote:A...ja sam sad u konfuziji...
Idu sad ova neka sportska takmicenja, te u rukometu, te u fudbalu, a zovu se "Liga Nacija"... I ucestvuju reprezentacije, medju kojima i one iz BiH, pa sad nisam bas nacisto...
Da li se tu sad radi o reprezentacijama drzavljanstava, reprezentacijama regionalnih odrednica, ili nacionalnim (drzavnim) reprezentacijama...?

To ti je drzavno neke drzave imaju 100 naroda poput kine(han hui salar itd) ili bosna( srbi, hrvati bosnjaci)
Dozer

#2462 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

Aha...znaci - "Liga nacija" zapravo znaci "Liga drzava"?
Pa sto onda to fino ne nazvase tako, Liga drzava, da se zna da se tu takmice drzave, a ne nekakve nacije... Stvarno je ovaj svijet totalno poludio. Sve im naopako. Umjesto da se ugledaju na nas u BiH i konacno pocnu koristiti ispravne kategorizacije i nazive za te stvari...

Pretpostavljam da na tom takmicenju za slovence mogu igrati samo oni kojima je maternji jezik slovenacki...
Nadzornik

#2463 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Nadzornik »

Dozer wrote:Aha...znaci - "Liga nacija" zapravo znaci "Liga drzava"?
A Champions League zapravo znaci pet stalnih clanica UN.
jeza u ledja

#2464 Re: Identitet Bosnjaka

Post by jeza u ledja »

LBVIEW wrote: Imamo status quo baziran na mirovnom sporazumu.
Ko koga smatra nizom rasom? O cemu ti bolan? Ako me neko smatra nizom rasom ja mu se samo mogu nasmijati, ili mu sljagu opaliti. :wink:

Imamo status quo, koji je baziran na mirovnom sporazumu, tj. kompromisu. Prema tome, kompromis vec postoji, i kao sto vidis moze se i sa fasistima kompromisat.

Sta ti predlazes?
vivaldi

#2465 Re: Identitet Bosnjaka

Post by vivaldi »

LBVIEW wrote:
vivaldi wrote:
The 51st State wrote:srbi i hrvati ne zele nikakvu poveznicu sa bosnjacima u tom nekom nacionalnim smislu, jeli vam to toliko tesko shvatiti? bosnjaci kakvi su blesavi mozda i bi sa njima nakon par ulagivackih poteza. manite se uzaldune price i daj da se ovaj nakaradni ram koji je nametnut proba urediti koliko je moguce bolje.
u ovoj recenici je sva sustina. srbi u bih kao nezavisnoj drzavi zive samo zato sto su natjerani na to u dejtonu. umjesto na referendum o nezavisnost izasli su na plebiscit, a sta se od tada do danas desavalo i desava svi znaju. odbacivanje drzave je konstanta nevezano da li je na vlasti sds, snsd, vucic, tadic, kostunica, putin, jeljcin, irinej, pavle, abdulaziz buteflika. sanse da se to ikada promjeni su jednake sansama da bosnjaci prihvate formiranje nove drzave zajedno sa srbijom po gradjanskom konceptom i beogradom kao glavnim gradom. no faking vej.

slicna je stvar i sa hrvatima.

kada iskljucis kletve, psovke i uvrede ne ostane nikakvo moguce politicko rjesenje. ono sto je mozda moguce da se eventualno popravi odnos izmedju bosnjaka i hrvata jer od ukupnog broja i jednih i drugih u bih, njih 95% zivi u federaciji pa bi bilo svima u interesu da se malo smiri lopta. moguce je da bi neki dogovor oko izbornog zakona tome doprinjeo, da se smanje opstrukcije i da se sada vec tradicionalno poslije svakih izbora ne gubi godina dana na sastavljanje federalne vlade, a onda u ostale tri da se pravi i jedna rekonstrukcija. projekti se odlazu, gubi se vrijeme, a vec smo decenije izgubili.

ne kazem da se neko ne treba baviti ni utopijskim rjesenjima ali imam osjecaj da se sada svi kapaciteti i vrijeme koriste samo da bi se dokazalo da je zemlja okrugla, a tek neki minimalan procenat se bavi necim pamentim, a prijeko potrebnim. mislim da odnos treba postat obrnut - da se vecina bavi sto boljim iskoristavanjem postojeceg okvira jer nije ni blizu maksimalne iskoristenosti, a mali broj da se nastavi baviti teoretskim naprdjivanjem.
No fucking way - u slucaju izmjene IZ po zelji HDZ- a tek bi nastale opstrukcije.
Ostalo si u pravu - stanje zamrznutog konflikta do sljedece "prilike". :oops:
vrlo moguce da si u pravu, zato sam i napisao "mozda", a razlog zbog cega vjerujem da je eventualno moguce je taj sto mislim da je izboni zakon u zaru borbe bespotrebno dobio neku kvalifikaciju "to be or not to be", a ne mislim da zasluzuje takvu dramaturgiju, mislim da je to i slucaj sa ovim map-om. izjave su tako zustre sto bi mogao razumjeti da se odlucuje bas o clanstvu, a ne samo o jednom od ko zna koliko koraka prema clanstvu. ne shvatam zasto sami sebi otezavaju dogovor.
madner

#2466 Re: Identitet Bosnjaka

Post by madner »

Situacija je teska jer Hrvati imaju vise nego sto bi postena podjela po etnickom kljucu dala. Strah ih je promjena, a imaju razloga sto se tice politicke moci.

Popustanje ne vodi nicemu jer ne mogu nista ponuditi, EU put je jednako daleko a samo ih savez sa SDA drzi na vlasti.
madner

#2467 Re: Identitet Bosnjaka

Post by madner »

Inace moram stvarno reci da je zalosno kako ljudi lose rezonuju, odgovaraju na stvari koje nisu recene, ne znaju artikulisati stav ili bjeze u floskule.
sadie_forever

#2468 Re: Identitet Bosnjaka

Post by sadie_forever »

Pa sto onda to fino ne nazvase tako, Liga drzava, da se zna da se tu takmice drzave, a ne nekakve nacije... Stvarno je ovaj svijet totalno poludio. Sve im naopako. Umjesto da se ugledaju na nas u BiH i konacno pocnu koristiti ispravne kategorizacije i nazive za te stvari...

Pretpostavljam da na tom takmicenju za slovence mogu igrati samo oni kojima je maternji jezik slovenacki...
Jesil ti glup ili se malo pravis? izvini sto moram biti ovoliko direktna

pa niko ne negira nacije,isto kao sto u Kini zive Kinezi a narodi su Hui ,Han,Salar,San ,Uygur itd itd tako i u BIH zive Bosanci i Hercegovci a narodi Bosnjaci ,Srbi i Hrvati

sta je ovdje nejasno Isusa ti?
cyprus

#2469 Re: Identitet Bosnjaka

Post by cyprus »

Dozer wrote:A...ja sam sad u konfuziji...

Tu se pojam 'nation' koristi u kontekstu države... Ali ne znam na osnovu čega zaključuješ da je to jedini mogući kontekst ovog pojma :-D
hAZNADAR

#2470 Re: Identitet Bosnjaka

Post by hAZNADAR »

pemanapemani wrote:
hAZNADAR wrote:
pemanapemani wrote:Prije godinu, dvije se bukvalno napadalo ljude kada su koristili pojam bošnjačka politika i inzistiralo se na pojmu probosanska/proBiH politika.

Termin bošnjačka politika su koristili Dodik, Čović i ostalni opskurni likovi kao klaun Karamatić i shizofreničar Vasić.

Dakle, imali smo Bošnjake kao narod kojem su osnovni politički principi djelovanja bili probosanski (državni).

Poslije izbora 2018., Bakir Izetbegović, ničim izazvan, proglašava politiku SDA bošnjačkom politikom.
Dakle, imamo dio Bošnjaka (glasača SDA) kojem su osnovni politički principi djelovanja zasnovani na etničkoj politici. To je za mene pad sa konja na magarca, a za glasača SDA politička evolucija, koju moja malenkost nikako ne može shvatiti.

Moji politički principi kao Bosanca su se do prije godinu dana poklapali sa političkim principima SDA, kada govorimo o političkom spektru odnosa prema državnosti BiH. (naravno da se nisu poklapali u vezi korupcije, kriminala, socijalne pravde i sl.)
Znači, može se reći da smo bili u istom timu kada je u pitanju država BiH.

Danas mi jednostavno nismo u istom timu. Njima i njihovim glasačima je prioritet narod/etnija. Oni su preuzeli velikosrpsku i velikohrvatsku retoriku.

Onda dođu delegati i optuže te da si ubačeni element, četnik, ustaša, jugosloven, islamofob (mada u skoro 4 hiljade postova nisam, možda, 2 puta spomenuo islam uopće).
A sa druge strane se ližu sa Dodikom i Čovićem, poslovnmo odlično surađuju i sl.

Znači, Bosanac koji nije musliman ne valja kurcu, a neofašisti i kleptomani su odlični. E pa jebeš više takvu igranku i prodavanje muda pod bubrege.
U cemu se bosnjacka politika razlikuje od probosanske?
Bosnjacka - na prvom mjestu prava i zastita Bosnjaka.

Probosanska - na prvom mjestu drzava BiH, ista prava svakom gradjaninu BiH na svakom pedlju teritorije.

Da se razumijemo, jer imas odredjene komplekse, ovim stavom ni u snu ne izjednacavam bosnjacku sa srpskom i hrvatskom politikom.
Samo konstatujem da je dio Bosnjaka spao sa konja na magarca.
:D ja fino pitam a on o kompleksima,...

Mislim da je vrijeme da se na forumu konacno krene pisati o realnosti na terenu. Jer samo ovdje na forumu bosnjacka politika pozira kao antibosanska, neprijateljska,.... zato ne ce proci ona gebelsova gdje ce se neistina vise puta izreci i postati istina.

U stvarnosti bosnjacka politika jeste probosanska i neces naci niti u jednoj "bosnjackoj stranci" da su za aparthejd i protiv prava svakom gradjaninu na svakom pedlju zemlje. Kao sto neces u stvarnosti naci ovo sto ti pricas nigdje da neko javno izjavljuje,... U principu covjek ne moze ni definisati bosnjacku politiku osim ako broji krvna zrnca u strankama i sabira izjave stranackih prvaka ko je koliko puta upotrijebio bosnjacki prefiks. A pogotovo covjek ne moze naci politiku koja se zalaze samo za Bosnjake na stetu drugih. Ako se Bosnjaci recimo bune protiv zabrane bosanskog jezika u RS - mislis stvarno da traze pravo na jezik samo za sebe a Bosancima neka ostane zabrana?

S' konja na magarca? Kad je to probosanska politika bila na konju molim te? Od samog pocetka je teziste probosanske politike bilo i ostalo na Bosnjacima. Razlika je samo u tome sto su neke stranke poput SDA promijenile retoriku pa su umjesto muslimanskog poceli upotrebljavati vise bosnjacki prefiks - a to je cist populizam.

Jer ako se po tebi SDA promijenila i postala bosnjacka umjesto probosanske - to je samo zato sto se narod promijenio i koristi bosnjacki prefiks.
Ergo - ne valja narod, tj. ne valjaju Bosnjaci. Zasto? Zato - sto postoje kao takvi.

A Bosnjaci su takvi da sebe smatraju probosanskim, sebe smatraju takodjer i Bosancima u drzavnom ili regionalnom, kulturoloskom,.. smislu, i to u milionima - bez obzira sta na nekom forumu par levicara tvrdi. Upravo kod Bosnjaka neces naci politiku aparthejda i prava samo za Bosnjake a ne za druge, ne mozes naci niti jednu ozbiljnu stranku koja to zagovara, neces naci nigdje oficijelan i zvanican otpor gradjanskoj opciji, neces naci nigdje da se treba boriti protiv bosanstva. Podsjecam da je SDP imao ponudu za probosanski blok i sam se izolovao, sam sebe iskljucio iz bosanskog bloka - i opet iz ideoloskih razloga a ne zato sto je sebe proklamovao kao jedinog Bosanca. Tvoja malenkost kaze ne moze shvatiti? Ja mislim da moze - samo nece. Kad vec spominjes komplekse.
pemanapemani

#2471 Re: Identitet Bosnjaka

Post by pemanapemani »

hAZNADAR wrote:

Mislim da je vrijeme da se na forumu konacno krene pisati o realnosti na terenu. Jer samo ovdje na forumu bosnjacka politika pozira kao antibosanska, neprijateljska,.... zato ne ce proci ona gebelsova gdje ce se neistina vise puta izreci i postati istina.

U stvarnosti bosnjacka politika jeste probosanska i neces naci niti u jednoj "bosnjackoj stranci" da su za aparthejd i protiv prava svakom gradjaninu na svakom pedlju zemlje. Kao sto neces u stvarnosti naci ovo sto ti pricas nigdje da neko javno izjavljuje,... U principu covjek ne moze ni definisati bosnjacku politiku osim ako broji krvna zrnca u strankama i sabira izjave stranackih prvaka ko je koliko puta upotrijebio bosnjacki prefiks. A pogotovo covjek ne moze naci politiku koja se zalaze samo za Bosnjake na stetu drugih. Ako se Bosnjaci recimo bune protiv zabrane bosanskog jezika u RS - mislis stvarno da traze pravo na jezik samo za sebe a Bosancima neka ostane zabrana?

S' konja na magarca? Kad je to probosanska politika bila na konju molim te? Od samog pocetka je teziste probosanske politike bilo i ostalo na Bosnjacima. Razlika je samo u tome sto su neke stranke poput SDA promijenile retoriku pa su umjesto muslimanskog poceli upotrebljavati vise bosnjacki prefiks - a to je cist populizam.

Jer ako se po tebi SDA promijenila i postala bosnjacka umjesto probosanske - to je samo zato sto se narod promijenio i koristi bosnjacki prefiks.
Ergo - ne valja narod, tj. ne valjaju Bosnjaci. Zasto? Zato - sto postoje kao takvi.

A Bosnjaci su takvi da sebe smatraju probosanskim, sebe smatraju takodjer i Bosancima u drzavnom ili regionalnom, kulturoloskom,.. smislu, i to u milionima - bez obzira sta na nekom forumu par levicara tvrdi. Upravo kod Bosnjaka neces naci politiku aparthejda i prava samo za Bosnjake a ne za druge, ne mozes naci niti jednu ozbiljnu stranku koja to zagovara, neces naci nigdje oficijelan i zvanican otpor gradjanskoj opciji, neces naci nigdje da se treba boriti protiv bosanstva. Podsjecam da je SDP imao ponudu za probosanski blok i sam se izolovao, sam sebe iskljucio iz bosanskog bloka - i opet iz ideoloskih razloga a ne zato sto je sebe proklamovao kao jedinog Bosanca. Tvoja malenkost kaze ne moze shvatiti? Ja mislim da moze - samo nece. Kad vec spominjes komplekse.
SDA nije počela upotrebljavati prefiks bošnjački umjesto muslimanski, nego prefiks bošnjački umjesto bosanski/proBiH. Jebo te, pa vas nekoliko je totalno opterećeno islamom. Kad god nemaš šta reći, napiši ponjavu i ubaci islam, nema fule. :-)

Težište proBiH politike je bilo na državi BiH, a ne na Bošnjacima kao narodu. Bošnjaci kao narod su u najvećoj mjeri prihvatili tu politiku. Ta politika je evolucijsku stepenicu iznad etničke politike koju forsiraju Srbi i Hrvati. Međutim, sada dio Bošnjaka želi sići stepenicu niže i nadjebavati se sa tim istim Srbima i Hrvatima u etničkoj politici.

Podsjećam, SDA je kriminalno kleptomanska stranka, koja uporno tvrdi da su njeni prirodni partneri "legitimni" predstavnici druga dva naroda. Takva stranka ne može biti nositelj proBiH politike. Ona sutra može biti dio neke proBiH koalicije, ali ne može biti nositelj te koalicije. Tako da je SDP napravio dobru stvar što nije ušao u koaliciju sa kriminalcima koji guraju etničku političku matricu po uzoru na svoje prirodne partnere.

Kompleksi - ja sam bio veliki jugosloven i sad kad sam se zajebao želim tu etiketu prilijepiti i drugima. Zato izjednačavam BiH sa Jugoslavijom, zato koristim ekavicu kada pišem o ljevici. Moj ego ne može podnijeti da je neko drugi skontao zajeb jugoslavenstva, a da ja, ovako nadprosječno inteligentan, nisam. :)
CPT

#2472 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

pemanapemani wrote:
hAZNADAR wrote:

SDA nije počela upotrebljavati prefiks bošnjački umjesto muslimanski, nego prefiks bošnjački umjesto bosanski/proBiH. Jebo te, pa vas nekoliko je totalno opterećeno islamom. Kad god nemaš šta reći, napiši ponjavu i ubaci islam, nema fule. :-)

Težište proBiH politike je bilo na državi BiH, a ne na Bošnjacima kao narodu. Bošnjaci kao narod su u najvećoj mjeri prihvatili tu politiku. Ta politika je evolucijsku stepenicu iznad etničke politike koju forsiraju Srbi i Hrvati. Međutim, sada dio Bošnjaka želi sići stepenicu niže i nadjebavati se sa tim istim Srbima i Hrvatima u etničkoj politici.

Podsjećam, SDA je kriminalno kleptomanska stranka, koja uporno tvrdi da su njeni prirodni partneri "legitimni" predstavnici druga dva naroda. Takva stranka ne može biti nositelj proBiH politike. Ona sutra može biti dio neke proBiH koalicije, ali ne može biti nositelj te koalicije. Tako da je SDP napravio dobru stvar što nije ušao u koaliciju sa kriminalcima koji guraju etničku političku matricu po uzoru na svoje prirodne partnere.

Kompleksi - ja sam bio veliki jugosloven i sad kad sam se zajebao želim tu etiketu prilijepiti i drugima. Zato izjednačavam BiH sa Jugoslavijom, zato koristim ekavicu kada pišem o ljevici. Moj ego ne može podnijeti da je neko drugi skontao zajeb jugoslavenstva, a da ja, ovako nadprosječno inteligentan, nisam. :)
Njenio partneri jesu legitimni predstavnici druga dva naroda i to nema veze sa SDA ili njihovih probosanstvom. Valjda bi drzavnu politiku vodi sa neki vanparlamentarnim strankama. Takve koalicije nisu specificne samo za BIH. Sutra ce biti nositelj takve koalicije zbog podrske naroda. Ili bi to trebala da bude stranka sa 5% a stranka sa 10x vise bude samo pratnja. :roll:
pemanapemani

#2473 Re: Identitet Bosnjaka

Post by pemanapemani »

CPT wrote:
Njenio partneri jesu legitimni predstavnici druga dva naroda i to nema veze sa SDA ili njihovih probosanstvom. Valjda bi drzavnu politiku vodi sa neki vanparlamentarnim strankama. Takve koalicije nisu specificne samo za BIH. Sutra ce biti nositelj takve koalicije zbog podrske naroda. Ili bi to trebala da bude stranka sa 5% a stranka sa 10x vise bude samo pratnja. :roll:

Slažem se u potpunosti.
Zato je potrebno sazvati konferenciju za novinare i plačipičkastim glasom pričati o HDZ kao jednom od stupova BiH.
Zato je potrebno otići u Mostar na sabor HDZ i zaljubljenim tonom pričati o vjekovnim prirodnim partnerima.
Zato je potrebno osigurati Dodiku pare od MMF u nekoj kafani, mada taj isti Dodik tada nije bio "legitimni" predstavnik Srba u Vijeću ministara.
Zato je onomad osnivač SDA rekao međunarodnoj zajednici kako ne treba ugasiti SDS i proglasiti ih terorističkom organizacijom...

Da ne pišem do sutra. To se jednostavno moralo i mora, a ko god "partnerske odnose" dovede u pitanje on je neprijatelj BiH i Bošnjaka, islamofob, četnik, ustaša, jugosloven, jugobalija, krmojed, vojvoda, a kao šlag na torti je i homoseksualni peder.
Dozer

#2474 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

sadie_forever wrote:

Jesil ti glup ili se malo pravis? izvini sto moram biti ovoliko direktna

pa niko ne negira nacije,isto kao sto u Kini zive Kinezi a narodi su Hui ,Han,Salar,San ,Uygur itd itd tako i u BIH zive Bosanci i Hercegovci a narodi Bosnjaci ,Srbi i Hrvati

sta je ovdje nejasno Isusa ti?
Allaha ti, jos samo da ovo objasnis ostatku kompanije ovdje :D
Ja pokusavam vec godinama, ali ne ide :D
Last edited by Dozer on 23/05/2019 09:27, edited 1 time in total.
Dozer

#2475 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

cyprus wrote: Tu se pojam 'nation' koristi u kontekstu države... Ali ne znam na osnovu čega zaključuješ da je to jedini mogući kontekst ovog pojma :-D
A ja ne znam iz cega si tacno zakljucio da ja zakljucujem ovako kako si napisao...? Mislim da sam vec par stotina puta napisao na sta se i kako odnosi i moze odnositi to "nation". Znas ono - interno, internacionalno, i tako to...
Post Reply