Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Locked
mirza_15

#24401 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by mirza_15 »

MUNAFIK wrote: 10/10/2021 23:02
A_A_AKCIJA wrote: 10/10/2021 12:55

Jarane, haj malo razmisli o čemu pričaš.

Neka je smrtnost 1%, ako čitava država fasuje, i ako pretpostavimo da nas ima 3 miliona, umrijeće 30.000 ljudi.

Po zvaničnoj statistici od 4% smrtnosti, umrijeće 120.000 ljudi, dakle više nego u prošlom ratu!

I onda se pitamo kako se normalni ljudi pretvore u monstrume i žmire na zlo. Evo kako. Šta je jedan dva posto, samo nemoj meni srkleta od maske i da se bocnem.
Nema potrebe za laganjem, treba iskreno reci kakva je situacija i to je to, a 4% smrtnost nije, nije ni 1% ona je manja kolika je necemo znati.

Kod nas nema nikakvog smisla pricati o PROCENTIMA smrtnosti od korone kad ljede NISU TESTIRALI dakle nemamo ni priblizno tacne ulazne podatke da bi mogli nesto racunati tako da ovi pojmovi "SLUŽBENI PODATCI" su glupost.

A ta retorika da citava drzava fasuje... Tako mozemo onda za svasta pisat da svi ovo ili ono rade... Nikad nece svi... Sta da svi dobiju secer? Sta da svi dobiju gripu? Sta da se svi okliznu na led i slome nogu... Miim nema smisla to tako pisati.

Kontam ja da ti zelis pojacat poentu da to sve izgleda stasnije nego sto jeste da bi onda mi neki ispali monstrumi kojima su zivoti sami neki brojevi... Ali glupo je.

Ono sto ja zelim reci da u cijelom ovom sistemu glupih mjera, laznih informacija, polarizacije drustva na vakcinisane nevakcinisane, maskirane i nemaskirane nema potrebe za laganjem i nema potrebe siliti ljude kojima ne treba vakcina da se vakcinisu.

Manje vise sada svi znaju da li im treba dodatna zastita ili ne tako da.kome.treba mogao je sebi obezbijediti tu vakcinu.
Znači ne da imamo 4 puta više od službenog broja onih koji su prebolovali nego i više od toga???!!! Koliko je to po tvojim stručnim procjenama prebolovalo koronu? Da si duplo smanjio procenat puno je, @A_A_AKCIJA je smanjio čak 4 puta da bi nelogično maksimalistički išao tebi na ruku, a ti bi išao i ispod toga? :lol: Kako ljudi zanemaruju činjenice samo da bi branili svoj ranije zauzeti stav. Ne bi ni slučajno priznali da griješe.

Svi su, izuzev eventualno neke statističke greške, prebolovali gripu ili će je prebolovati prije ili kasnije. Isto tako, covid je, kao i virus gripe, široko rasprostranjen, čak se i brže širi, plus nije sezonski kao gripa. Bez sumnje, svi će doći u kontakt sa njim prije ili kasnije. Vakcinisani možda i ne obole, ali sigurno će svi doći u kontakt sa njim izuzev, možda, neke statističke greške. U KS je registrovano već oko 60k slučajeva. Prema tvojoj procjeni je 60 x 4 = 240k malo, pa ti misliš da je bolovalo barem 300k, a možda i svi stanovnici KS uključujući i djecu (ne znam do kojih brojeva ispod 1% misliš ići da bi opravdao svoj stav. U BiH bi to bilo skoro milion onih koji su prebolovali, 241k x 4, a ako bi išao do 0,5% (to bi možda bilo prihvatljivo?) onda bi se primakli cifri od 2 miliona onih koji su prebolovali???!!! Tvoj jedan argument pobija drugi! Da bi dobio manji procenat smrtnosti, povećavaš broj oboljelih, a onda kažeš kako neće svi. Da bi dobio sebi prihvatljive brojeve već si blizu da budu svi :mrgreen:

Vidiš li gdje vodi pokušaj da činjenice prilagodiš ranije zauzetom stavu umjesto da stav prilagodiš činjenicama? Nije sramota promijeniti mišljenje. Samo ga budale ne mijenjaju. Ja sam svoje pred silom argumenata, po bezbroj pitanja, promijenio. Bude čovjeku krivo kada skonta da nije u pravu, ali treba stisnuti zube, pružiti ruku drugome i priznati da je bio u pravu. Nama ego neda da priznamo grešku i upadamo u zamku da po svaku cijenu, emotivno, branimo svoj stav uprkos činjenicama.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#24402 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by izvrsni direktor »

A na temi o vladi mrve o koroni, samo da se razvodni tema, sto bi pisali o konacnom rjesavanju problema gradskog saobracaja npr
MUNAFIK

#24403 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by MUNAFIK »

mirza_15 wrote: 11/10/2021 18:03
MUNAFIK wrote: 10/10/2021 23:02

Nema potrebe za laganjem, treba iskreno reci kakva je situacija i to je to, a 4% smrtnost nije, nije ni 1% ona je manja kolika je necemo znati.

Kod nas nema nikakvog smisla pricati o PROCENTIMA smrtnosti od korone kad ljede NISU TESTIRALI dakle nemamo ni priblizno tacne ulazne podatke da bi mogli nesto racunati tako da ovi pojmovi "SLUŽBENI PODATCI" su glupost.

A ta retorika da citava drzava fasuje... Tako mozemo onda za svasta pisat da svi ovo ili ono rade... Nikad nece svi... Sta da svi dobiju secer? Sta da svi dobiju gripu? Sta da se svi okliznu na led i slome nogu... Miim nema smisla to tako pisati.

Kontam ja da ti zelis pojacat poentu da to sve izgleda stasnije nego sto jeste da bi onda mi neki ispali monstrumi kojima su zivoti sami neki brojevi... Ali glupo je.

Ono sto ja zelim reci da u cijelom ovom sistemu glupih mjera, laznih informacija, polarizacije drustva na vakcinisane nevakcinisane, maskirane i nemaskirane nema potrebe za laganjem i nema potrebe siliti ljude kojima ne treba vakcina da se vakcinisu.

Manje vise sada svi znaju da li im treba dodatna zastita ili ne tako da.kome.treba mogao je sebi obezbijediti tu vakcinu.
Znači ne da imamo 4 puta više od službenog broja onih koji su prebolovali nego i više od toga???!!! Koliko je to po tvojim stručnim procjenama prebolovalo koronu? Da si duplo smanjio procenat puno je, @A_A_AKCIJA je smanjio čak 4 puta da bi nelogično maksimalistički išao tebi na ruku, a ti bi išao i ispod toga? :lol: Kako ljudi zanemaruju činjenice samo da bi branili svoj ranije zauzeti stav. Ne bi ni slučajno priznali da griješe.

Svi su, izuzev eventualno neke statističke greške, prebolovali gripu ili će je prebolovati prije ili kasnije. Isto tako, covid je, kao i virus gripe, široko rasprostranjen, čak se i brže širi, plus nije sezonski kao gripa. Bez sumnje, svi će doći u kontakt sa njim prije ili kasnije. Vakcinisani možda i ne obole, ali sigurno će svi doći u kontakt sa njim izuzev, možda, neke statističke greške. U KS je registrovano već oko 60k slučajeva. Prema tvojoj procjeni je 60 x 4 = 240k malo, pa ti misliš da je bolovalo barem 300k, a možda i svi stanovnici KS uključujući i djecu (ne znam do kojih brojeva ispod 1% misliš ići da bi opravdao svoj stav. U BiH bi to bilo skoro milion onih koji su prebolovali, 241k x 4, a ako bi išao do 0,5% (to bi možda bilo prihvatljivo?) onda bi se primakli cifri od 2 miliona onih koji su prebolovali???!!! Tvoj jedan argument pobija drugi! Da bi dobio manji procenat smrtnosti, povećavaš broj oboljelih, a onda kažeš kako neće svi. Da bi dobio sebi prihvatljive brojeve već si blizu da budu svi :mrgreen:

Vidiš li gdje vodi pokušaj da činjenice prilagodiš ranije zauzetom stavu umjesto da stav prilagodiš činjenicama? Nije sramota promijeniti mišljenje. Samo ga budale ne mijenjaju. Ja sam svoje pred silom argumenata, po bezbroj pitanja, promijenio. Bude čovjeku krivo kada skonta da nije u pravu, ali treba stisnuti zube, pružiti ruku drugome i priznati da je bio u pravu. Nama ego neda da priznamo grešku i upadamo u zamku da po svaku cijenu, emotivno, branimo svoj stav uprkos činjenicama.
Glupo je palamudit o jasnoj stvari, ali eto posto si ti osoba koja zna stisnitnzube i reci kad nije upravu evo de mi reci jesam li sta pogrijesio.

1. Jako puno ljudi preboluje koronu BEZ ikakvih simptoma (NIKAD TESTIRANI) - Nisu u evidenciji... Procjenjuje se da je takvih oko 50%

2. Puno ljudi sa simptomima nisu isli da se testiraju dake NIKAD TESTIRANI - Nisu u evidenciji

3. U prva 3 vala (POSEBNO U DRUGOM) u Sarajevu su se uglavnom testirali samo oni SA jakim simptomima, svi ostali su dobijali samo mjeru izolacije i da prate stanje pa ako se pogorsa sta da se jave... Dakle JAKO VELIKI BROJ ZARAZENIH NAMJERNO NIJE TESTIRAN - Nisu u evidenciji.

Jel ovo istina ili nije?
A_A_AKCIJA

#24404 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by A_A_AKCIJA »

Nije istina.

Daj nam izvor tih informacija, ili samo nagađaš.

Sve ljudi što znam, testirali se svaki put kad dobiju ikakve simptome. U Sarajevu, pogotovo. Svi koji rade, su to morali uraditi i radili su i po desetine puta.

Dakle, upravo suprotno ot toga što tvrdiš. Možda si u pravu na samom početku epidemije, ali 2021. je upravo ovako kako sam napisao.

Da ne govorim koliko je ljudi radilo antigen test i znaju jesu li ili nisu imali.

Evo, sve da ti navučemo u tvoju korist, sve moguće procente, opet bi na 1% smrtnosti, što je svjetski prosjek, umrlo 30-35.000 ljudi u BiH. A prije će biti najmanje duplo više.

I sada ti pokušavaš apologetski to nekako umanjiti, samo da bi objasnio svoj egoizam. A umiru desetine hiljada ljudi! U martu i aprilu se u Sarajevu umiralo ko u ratu. To su činjenice.

Isto ko što su činjenice da su u ratu postojali ljudi koji su davali ruke, noge, živote, da drugi ne bi ginuli, a danas su najglasniji oni koji nisu u stanju staviti masku i primiti bocu, da drugi ne umiru. Druga sorta, skroz.

Možete vi pričati šta hoćete, ali su neumoljive činjenice da su države koje su se vratile u normalu, države sa visokom procijepljenosti. Sve do jedne. I ni u jednoj korona nije sama od sebe nestala.
Sociolog

#24405 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Sociolog »

Ove godine cemo imati sublimirano najmanje 25.000- populacije samo na osnovu prirodnog prirastaja.

Nikad toliko nismo imali.

Mart i april ove godine su pokosili narod barem u Sarajevu sto znam samo tako.
mirza_15

#24406 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by mirza_15 »

I koliko ih je u BiH? Nisi bio zadovoljan sa 4 puta više od službenih podataka. Daj nam onda neki broj. Samo pazi da ne pretjeraš u procjeni jer imaš drugi argument da neće svi (ili ogromna većina) dobiti koronu. Moraš sada da balansiraš između dva argumenta. Ako povećanjem broja oboljelih smanjuješ procenat smrtnosti onda ode do broja koji obuhvata sve građane BiH iako isti još uvijek umiru od korone. Moraš naći neki broj koji će zadovoljiti oba argumenta. Zahtjevan zadatak. Moraš malo žonglirati.

P.S. ja sam u prvom komentaru napisao da je broj onih koji su prebolovali veći od službenih podataka, ali ne radi se o toliko većem broju. Možda možeš službeni broj povećati za 20 do 30% Evo ja ti dajem 100%, neki su ti dali 400% više, a ti kažeš da treba još. Evo, službeno je oko 241k. Daj nam ti neki broj s kojim si zadovoljan. Da te podsjetim, već je oko 11k smrtnih slučajeva. Nije li to već previše? To je možda već oko 0,5% ukupnog stanovništva starijeg od 18 godina u BiH (uzmi u obzir kada budeš žonglirao između svoja dva argumenta).
Hakiz

#24407 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Hakiz »

A_A_AKCIJA wrote: 11/10/2021 19:12
Možete vi pričati šta hoćete, ali su neumoljive činjenice da su države koje su se vratile u normalu, države sa visokom procijepljenosti. Sve do jedne. I ni u jednoj korona nije sama od sebe nestala.
To je istina. Kao što je istina i da se u takvim državama prije vraćanja u normalu pripremalo ljude pričom da će se korona u njima tretirati kao i sve druge bolesti i neće se posebno liječiti. Oboljeli od korone će biti posmatran kao oboljeli od, recimo, težeg oblika gripa. Neće zbog njega biti uskraćena pomoć nekome ko je obolio od druge bolesti i prije je pozvao u pomoć, neće kao do sada svi osim oboljelih od korone biti zaboravljeni.

Pa smanjenje količine posebnog izvještavanja o oboljelim, izliječenim i umrlim je na toj liniji djelovanja.

Takve stvari govore da se mjere donose i ukidaju politički, zbog ekonomskih itd razloga, a da je medicinska indikacija u drugom planu.
mirza_15

#24408 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by mirza_15 »

Sociolog wrote: 11/10/2021 19:16 Ove godine cemo imati sublimirano najmanje 25.000- populacije samo na osnovu prirodnog prirastaja.

Kada tome još dodaš migracije... Država se ubrzano prazni i to njen produktivni dio. Ostat će samo starci. Ja ne znam za šta uplaćujem penziono. Kako god izračunam, neće imati ko puniti PIO kada ja budem trebao primati penziju. :D
Hakiz

#24409 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Hakiz »

mirza_15 wrote: 11/10/2021 19:30
Sociolog wrote: 11/10/2021 19:16 Ove godine cemo imati sublimirano najmanje 25.000- populacije samo na osnovu prirodnog prirastaja.

Kada tome još dodaš migracije... Država se ubrzano prazni i to njen produktivni dio. Ostat će samo starci. Ja ne znam za šta uplaćujem penziono. Kako god izračunam, neće imati ko puniti PIO kada ja budem trebao primati penziju. :D
Ne brini, do tada će dobnu granicu za penzionisanje staviti na 85 godina :lol:
Sociolog

#24410 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Sociolog »

Penzioni fondovi imaju donekle srece.
Dosta ljudi umire ispod 60 godina ne docekujuci penziju ili umanjenu prema supruzniku.

Koliko raja laze za Jagomir da primaju neku njegu i pomoc, ono nije humano.

Kazu da cemo do 2032 imati najmanje 300.000 vise penzionera starosnih iznad 62 godine, u odnosu na podatak iz 2018.

Eto nek je i 250.000 , opet kako to finansirati.
Krediti Mmfa ali opet nesto mora u polog.
Sociolog

#24411 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Sociolog »

Nazalost da ova Vlada ima sluha da bude vizionarska za makar 3/5 godina da finansiraju specijalizacije Pedijatara i Dijabetologa samo to.

Imamo vrlo mali broj pedijatara koji su pred penziom a tokom Covida i perioda " obustavki", dosta djece je dobilo Dijabetes tip 1.
Ne zdravi zivotni stilovi..a moramo djecu lijeciti.

Faliti ce nam pedijatara samo tako.
drug_profi

#24412 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by drug_profi »

Sociolog wrote: 11/10/2021 19:59 Penzioni fondovi imaju donekle srece.
Dosta ljudi umire ispod 60 godina ne docekujuci penziju ili umanjenu prema supruzniku.

Kazu da cemo do 2032 imati najmanje 300.000 vise penzionera starosnih iznad 62 godine, u odnosu na podatak iz 2018.

Nema nama spasa. Ja cu u penziju najkasnije 2032. Imacu 65 godina života i 47 godina radnog staza od cega 42 mjeseca ratnog staza.
Ko ce mi penziju davati ne znam. Stek sam cijeli zivot pravio, ali sticajem okolnosti, radi manjka jedne plate u kuci, taj se stek vec 3 godine prazni.
Drzava nema nacina da nas finansira sa iole pristojnim penzijama i jedina moja nada je da cu uspjeti sacuvati nesto para da pozivim bar 3-4 godine i nek onda dođe đavo po svoje da se ne patim. Djeci ne zelim biti na teretu.
invincible1921

#24413 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by invincible1921 »

drug_profi wrote: 11/10/2021 20:30
Sociolog wrote: 11/10/2021 19:59 Penzioni fondovi imaju donekle srece.

Nema nama spasa. Ja cu u penziju najkasnije 2032. Imacu 65 godina života i 47 godina radnog staza od cega 42 mjeseca ratnog staza.
Ko ce mi penziju davati ne znam. Stek sam cijeli zivot pravio, ali sticajem okolnosti, radi manjka jedne plate u kuci, taj se stek vec 3 godine prazni.
Drzava nema nacina da nas finansira sa iole pristojnim penzijama i jedina moja nada je da cu uspjeti sacuvati nesto para da pozivim bar 3-4 godine i nek onda dođe đavo po svoje da se ne patim. Djeci ne zelim biti na teretu.
Reforma vojske...zbog pritiska javnosti na vlast, ljudi ispod 40 godina su dobili penzije i to ne male. Moj komsija sa 39 godina dobio penziju kd 700 i nesto maraka...al nije se niko tad bunio, svi su rekli nek daju ljudima...Onda skontaj da je tu rijec o hiljadama njih koji imaju penzije bez ikakvog osnova.

To je samo jedan primjer u moru cirkusa oko penzija. Mislis da bi se neko odreko svoji nepravedno stecenih primanja? Ne nego se jos zali da mu je mala penzija...a ne bi je uopste ni trebao primat
Hakiz

#24414 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Hakiz »

invincible1921 wrote: 12/10/2021 11:28
drug_profi wrote: 11/10/2021 20:30

Reforma vojske...zbog pritiska javnosti na vlast, ljudi ispod 40 godina su dobili penzije i to ne male. Moj komsija sa 39 godina dobio penziju kd 700 i nesto maraka...al nije se niko tad bunio, svi su rekli nek daju ljudima...Onda skontaj da je tu rijec o hiljadama njih koji imaju penzije bez ikakvog osnova.

To je samo jedan primjer u moru cirkusa oko penzija. Mislis da bi se neko odreko svoji nepravedno stecenih primanja? Ne nego se jos zali da mu je mala penzija...a ne bi je uopste ni trebao primat
A ja RVI i ne daju mi u penziju. Nepravda, hoću i ja nezaslužene beneficije :twisted:
jefff

#24415 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by jefff »

Nastavnici fizickog super rekonstruisu pruge i saobracajnice. Ko ce to bolje nego oni.
made_in_sarajevo

#24416 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by made_in_sarajevo »

Barem bilo sta rade i pokusavaju uraditi, dok eksperti iz sda evo 30 godina nisu naucili saht nivelisati.
made_in_sarajevo

#24417 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Radi se, vrti se, cekaju se papiri, radi se projekat, pokusava se sto vise zavrtiti, a komentari su "ukrali pare lazu, nemaju pojma lazu, a sta ne moze se 24h raditi jel, ukro pare laze"
thekupus

#24418 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by thekupus »

jefff wrote: 14/10/2021 12:27 Nastavnici fizickog super rekonstruisu pruge i saobracajnice. Ko ce to bolje nego oni.
Ko je nastavnik fizičkog, Šteta ili Forto? Ne znam fakat, objasni molim te.
Patton44

#24419 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Patton44 »

made_in_sarajevo wrote: 15/10/2021 19:58 Radi se, vrti se, cekaju se papiri, radi se projekat, pokusava se sto vise zavrtiti, a komentari su "ukrali pare lazu, nemaju pojma lazu, a sta ne moze se 24h raditi jel, ukro pare laze"
:lol: :lol:
Sta ti bi.
foxlife

#24420 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by foxlife »

jefff wrote: 14/10/2021 12:27 Nastavnici fizickog super rekonstruisu pruge i saobracajnice. Ko ce to bolje nego oni.
ma ja bolje ce sda
u 25 godina su zamijenili tako da su trajale 60 godina
made_in_sarajevo

#24421 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Patton44 wrote: 15/10/2021 20:05
made_in_sarajevo wrote: 15/10/2021 19:58 Radi se, vrti se, cekaju se papiri, radi se projekat, pokusava se sto vise zavrtiti, a komentari su "ukrali pare lazu, nemaju pojma lazu, a sta ne moze se 24h raditi jel, ukro pare laze"
:lol: :lol:
Sta ti bi.
Samo opusteno ko na slaufu, zamisljaj vepra kao generala i gdje kako se profesori fizickog "ofiraju" dok fasisti "grade" :lol:
jefff

#24422 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by jefff »

Postali su sampioni jebavanja izmedju se. To je sve sto postigose.
made_in_sarajevo

#24423 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Pa bar se mogu jebavati, nisu svi familija ko za vladavine laznih sultana
Login7777

#24424 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Login7777 »

...
Sociolog

#24425 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Sociolog »

U citavom Kantonu 3 samo e ljekara specijalista skolske medicine.

Nisu odobrili specijalizaciju od 2008 :-) :sad: :( .
Oni lijece od 7 do 14 god.

Imamo samo 8 pedijatara u Domovima zdravlja na cijeli Kanton 1_6 godina.

Rtg uredjaji poprilicno izhabani tokom Pandemije.

Ovo su sve rijeci Baltica direkora Doma Zdravlja s sjednice ovih dana.

Eee samo 3 specijalista skolske medicine.
Locked