Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
-Spiridon-

#2426 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by -Spiridon- »

Mu'min wrote:Da da Spiridon samo ko danas imas 28 °c konstantne temperature? :)
To je ako imaš centralno grijanje al ako imaš na drva ili čak klimu koju koristiš po potrebe nama temp. nije uvijek ista.
Čak što više možeš uništiti čitavu sezonu ako te nema 2-3 dana ko kuće. :)
"Greška u koracima Mu'min!" :lol:

Image

Za klijanje uzmeš ovo, nastaviš termostat na 28°C pa možeš slobodno par dana od kuče... :run:

LP
Mu'min

#2427 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by Mu'min »

-Spiridon- wrote: "Greška u koracima Mu'min!" :lol:
Image
Za klijanje uzmeš ovo, nastaviš termostat na 28°C pa možeš slobodno par dana od kuče... :run:
LP
Ma da jest ono to samo ja sam previše staromodan, ja kad krenem gostima u posjetu ja i bojler isključim da ne udari šta dok me nema. :lol:
Grow box rješenja su svakako super stvar posebno ona bolja gdje možeš imati u sred zime što neko nema u sred ljeta.
Al taj "sport" košta.

već ovako ne znam kud sa plodovima. :)

Mu'min
AdnanSA

#2428 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by AdnanSA »

Hajde Mumine ne foliraj se previse sa tim plodovima. ☺
Mu'min

#2429 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by Mu'min »

AdnanSA wrote:Hajde Mumine ne foliraj se previse sa tim plodovima. ☺
Ma ne foliram :) već 1 plod Habanerosa ili Bhut Jolokie može "zatrovati " čitavu šerpu i taj dan ne trebaš dodatne plodove. :)
Drugo su sorte sa pijace. :)
-Spiridon-

#2430 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by -Spiridon- »

Mu'min wrote:Ma ne foliram :) već 1 plod Habanerosa ili Bhut Jolokie može "zatrovati " čitavu šerpu i taj dan ne trebaš dodatne plodove. :)
Nije toliko grozno. Moja užina:

Image

Najprije jedna prijepodne pa onda još jedna poslijepodne :-D Užina mislim. ;-)

LP
AdnanSA

#2431 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by AdnanSA »

Dobra tii uzina. Aferim. Ja imam problem da natjeram/zamolim suprugu da kuha posebno za mene. Extra ljuto.
AdnanSA

#2432 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by AdnanSA »

Mu'min wrote:
Ma ne foliram :) već 1 plod Habanerosa ili Bhut Jolokie može "zatrovati " čitavu šerpu i taj dan ne trebaš dodatne plodove. :)
Nego salji koju skemenku postom ako si drug/brat. Pa da vidim i ja sta su te extremne sorte i koliko su jake.
Mu'min

#2433 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by Mu'min »

-Spiridon- wrote:
Mu'min wrote:Ma ne foliram :) već 1 plod Habanerosa ili Bhut Jolokie može "zatrovati " čitavu šerpu i taj dan ne trebaš dodatne plodove. :)
Nije toliko grozno. Moja užina:

Image

Najprije jedna prijepodne pa onda još jedna poslijepodne :-D Užina mislim. ;-)

LP
Dobar si. :)
Koja sorta paprike je ovo na slici?
Mu'min

#2434 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by Mu'min »

AdnanSA wrote:
Mu'min wrote:
Nego salji koju skemenku postom ako si drug/brat. Pa da vidim i ja sta su te extremne sorte i koliko su jake.
eto kad dođem u Sarajevo mahsuz gleda ću da ti donesem kakav poklon. :)
-Spiridon-

#2435 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by -Spiridon- »

Mu'min wrote:Dobar si. :)
Koja sorta paprike je ovo na slici?
Klasični mehiški Habanero. Praznim zamrznute zalihe koje su mi ostale još iz sezone 2014. Svaki dan po pet komada prijepodne i pet komada poslijepodne... :)

LP
AdnanSA

#2436 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by AdnanSA »

U jebem ti. Znaci svaki dan 10 kom. Ima i gorih od mene, dakle. Koliko je zdravo jesti ljuto bas cesto i u vecim kolicinama kao ti? Mene sve strah da ne pretjeram a bas volim kada mi se tjeme preznoji i znoj pocne ici niz čelo.
zippoo87

#2437 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by zippoo87 »

ja jedem ukiseljene sada,friskih imam jos par ali su preljute,to su one male sto je neko pitao kako se zovu a mumin rece da je to tabasco
imam i njih jednu malu teglu ukiseljenih,ali sada jedem one blaze ,kupljene na pijaci a domace sam jeo svjeze dok je bilo :D
jedem uz obrok oko 5-6 komada...dnevno znaci od 5-10 komada e sada ne znam ni ja je li to stetno po zdravlje
Mu'min

#2438 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by Mu'min »

AdnanSA wrote:Mene sve strah da ne pretjeram a bas volim kada mi se tjeme preznoji i znoj pocne ici niz čelo.
Tako ja jad vidim svoju ženu, znoj me oblije. :lol: :lol:
Mu'min

#2439 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by Mu'min »

zippoo87 wrote:ja jedem ukiseljene sada,friskih imam jos par ali su preljute,to su one male sto je neko pitao kako se zovu a mumin rece da je to tabasco
imam i njih jednu malu teglu ukiseljenih,ali sada jedem one blaze ,kupljene na pijaci a domace sam jeo svjeze dok je bilo :D
jedem uz obrok oko 5-6 komada...dnevno znaci od 5-10 komada e sada ne znam ni ja je li to stetno po zdravlje
Ti slobodno jedi.
To što ti pojedeš je oko 2000 SHU / komad a ovo što jede Spiridon je 200.000 SHU / komad.

znači on pojede u protivrijednosti 1000 komada tvojih sa pijace. :lol: :lol: :lol:
zippoo87

#2440 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by zippoo87 »

Mu'min wrote:
zippoo87 wrote:ja jedem ukiseljene sada,friskih imam jos par ali su preljute,to su one male sto je neko pitao kako se zovu a mumin rece da je to tabasco
Ti slobodno jedi.
To što ti pojedeš je oko 2000 SHU / komad a ovo što jede Spiridon je 200.000 SHU / komad.

znači on pojede u protivrijednosti 1000 komada tvojih sa pijace. :lol: :lol: :lol:
haha
ja samo ne znam kako on obavlja veliku nuzdu...on sav gori onda hahah :D

ma volim ja i ljuce ali ne valja kada se preznojim i kada nos curi a nisam prehladjen :D
-Spiridon-

#2441 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by -Spiridon- »

zippoo87 wrote:haha
ja samo ne znam kako on obavlja veliku nuzdu...on sav gori onda hahah :D

ma volim ja i ljuce ali ne valja kada se preznojim i kada nos curi a nisam prehladjen :D
Evo @zippoo87, bit ču iskren. Kod velike nužde nemam nikakvih problema, ali zato osječam na urinu. Nakon "habanero užine" su prva dva pišanja malo pekuča, dok su kasnija BP. Izgleda, da se pri malo večoj dozi kapsaicin ne uspije sasvim rastvoriti u probavnom traktu pa ga se zato jedan djeo nadje u urinu... :)

LP
AdnanSA

#2442 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by AdnanSA »

Mu'min wrote:
AdnanSA wrote:Mene sve strah da ne pretjeram a bas volim kada mi se tjeme preznoji i znoj pocne ici niz čelo.
Tako ja jad vidim svoju ženu, znoj me oblije. :lol: :lol:
Hahaha
Mu'min

#2443 Sadnice za 2016?

Post by Mu'min »

Koliko ste sadnica ostavili da prezimi u 2016?

Ja sam 8 + 2 (na poslu) + 10 (u dva plastična korita na otvorenom, al osudjeno na propast jer ne može preživjeti zimske uslove).

Al biće zaista zanimljivo pratiti te biljke, pogotovu 8x na stubištu zgrade). 8-)
-Spiridon-

#2444 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by -Spiridon- »

Ja ih imam 6 u hibernaciji (po dva 7pod, Carolina reaper i Rocoto canario), ali Rocoto več sada nakazuje sušenje stabla, tako da vjerovatno neče "preživeti". Svi su u podrumu do prolječa dok tu, pored računara, imam jedan Zimbabve bird´s eye, koji če preko zime ostati ljepo zelen, da mi bude za društvo.

LP
Proposition Joe

#2445 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by Proposition Joe »

Na koji nacin samljeti osusene papricice u prah? Ja sam probao sa onim rucnim mlinom za kahvu ali ne ide bas...ima li iko neku ideju ili tehniku da vec koristi?
Mu'min

#2446 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by Mu'min »

Ja sam uspio sa mlinom za kahvu al onim malim električnim. Mada ako to uradiš taj minčić halali samo za to, jer ne vjerujem da se može kvalitetno očistiti kako bi ga opet 2. dan koristio za šta drugo npr. kahvu. :)

Mu'min

Image
@mba

#2447 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by @mba »

kako da se osushe na zraku???

ovako da upadnem u temu :D
Mu'min

#2448 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by Mu'min »

@mba wrote:kako da se osushe na zraku???

ovako da upadnem u temu :D
Preporučeno je razrezati na polovice ili 1/4 te nanizati na konac i objesiti na dio gdje je vjetar ili ispod klime da puše (ne treba direkt već da isušuje.
gogoba

#2449 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by gogoba »

Pozdrav svim ljubiteljima papricica,
Ja sam novi u ovome i odlucio sam iza nove godine da probam uzgojiti par svojih biljcica. Nasao sam ovaj profil na Ebayu (http://ebay.to/1HUN2Nk) i vjerovatno cu tu naruciti par vrsta. Jalapeno je sigurno da cu naruciti a za ostale nisam siguran (razmisljam o purple cayenne i scotch bonnet red).
Koje biste vi preporucili jednom pocetniku i koju kolicinu sjemenki da narucim ? Hvala na odgovorima unaprijed
-Spiridon-

#2450 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by -Spiridon- »

gogoba wrote:Pozdrav svim ljubiteljima papricica,
Ja sam novi u ovome i odlucio sam iza nove godine da probam uzgojiti par svojih biljcica. Nasao sam ovaj profil na Ebayu (http://ebay.to/1HUN2Nk) i vjerovatno cu tu naruciti par vrsta. Jalapeno je sigurno da cu naruciti a za ostale nisam siguran (razmisljam o purple cayenne i scotch bonnet red).
Koje biste vi preporucili jednom pocetniku i koju kolicinu sjemenki da narucim ? Hvala na odgovorima unaprijed
Za početnika su te tri sorte, koje ste naveli, odličan izbor. Preporučujem nabavu minimalne količine sjemenki od pojedine sorte (10 sjemnki), jer če vam to biti sasvim dovoljno da se oprobate u svom novom hobiju. Kasnije čete onda vidjeti kako dalje...

LP
Post Reply