Gras all about

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
man_464

#2426 Re: Gras all about

Post by man_464 »

Gras je sebi kupio ukupno

2005 5 novih autobusa i 10 novih minibusa
2007 4 nova i 3 polovna autobusa
2008 4 nova autobusa
2009 15 novih autobusa
2010 17 polovnih trolejbusa
2012 10 novih minibusa
2015 10 polovnih autobusa i 9 polovnih trolejbusa
2017 stiže 12 novih minibusa...

Tako da..... Stvarno su vozila kupovana.
Baska 15 Satra tramvaja Ganz novih napravljenih.
MAN-lion's coach

#2427 Re: Gras all about

Post by MAN-lion's coach »

Haris.ba wrote:
MAN-lion's coach wrote:Imaćeš tri opcije. Prva je da ideš pješke, a druga je da ćeš morati platiti kartu, a treća je da možda tamo gdje se nalaziš možda nikad ni prevoza više nećeš imati. ;)
1. Mnogi sada moraju da vozaju auta ili idu pješke baš zbog Grasa.
2. Platiti kartu je nešta normalno. To što Gras nije sposoban poslije stoljeće da skonta kako naplatiti svoju uslugu - ko je kriv?
Meni je dan danas misterija nesposobnost da uvedu efikasan revizorski sistem tokom čitavog mjeseca.
3. Nije Gras isto što i javni prevoz. Jeste, tramvaji i trole su žila kucavica javnog prevoza. Ali, vrijeme je da se odvoji shvatanje da Gras mora biti taj koji će davati uslugu javnog prevoza. Te će se ukinuti šizofrene situacije da radnici jedne firme ucjenjuju građane kantona hoće li voziti ili ne. Isto, i vlast ako ne ispunjava svoje obaveze subvenioniranja, treba da prevoza nema. I onda građani trebaju hvatati tu vlast za vratove. Evo, probali smo da imamo javni prevoz na sistemu kao u Beču. Nismo uspjeli. Ne znamo. Idemo kako znamo i što je najvažnije možemo.
Mnogo kontradiktornosti u skoro 10-tak redova da nije ni vrijedno svaku posebno rastavljati na proste faktore.
Haris.ba

#2428 Re: Gras all about

Post by Haris.ba »

MAN-lion's coach wrote:
Haris.ba wrote:
MAN-lion's coach wrote:Imaćeš tri opcije. Prva je da ideš pješke, a druga je da ćeš morati platiti kartu, a treća je da možda tamo gdje se nalaziš možda nikad ni prevoza više nećeš imati. ;)
1. Mnogi sada moraju da vozaju auta ili idu pješke baš zbog Grasa.
2. Platiti kartu je nešta normalno. To što Gras nije sposoban poslije stoljeće da skonta kako naplatiti svoju uslugu - ko je kriv?
Meni je dan danas misterija nesposobnost da uvedu efikasan revizorski sistem tokom čitavog mjeseca.
3. Nije Gras isto što i javni prevoz. Jeste, tramvaji i trole su žila kucavica javnog prevoza. Ali, vrijeme je da se odvoji shvatanje da Gras mora biti taj koji će davati uslugu javnog prevoza. Te će se ukinuti šizofrene situacije da radnici jedne firme ucjenjuju građane kantona hoće li voziti ili ne. Isto, i vlast ako ne ispunjava svoje obaveze subvenioniranja, treba da prevoza nema. I onda građani trebaju hvatati tu vlast za vratove. Evo, probali smo da imamo javni prevoz na sistemu kao u Beču. Nismo uspjeli. Ne znamo. Idemo kako znamo i što je najvažnije možemo.
Mnogo kontradiktornosti u skoro 10-tak redova da nije ni vrijedno svaku posebno rastavljati na proste faktore.
Naravno da je mnogo kontradiktornosti. Kada se izjednačava javni prevoz i Gras. Samo treba izaći izvan matrice razmišljanja da javni prevoz podrazumjeva državnu firmu koja pruža isti. Državno i javno nije isto. A kod nas državno nikada neće biti ekonomično i efikasno.
neki

#2429 Re: Gras all about

Post by neki »

man_464 wrote:Gras je sebi kupio ukupno

2008 4 nova autobusa
2009 15 novih autobusa
2012 10 novih minibusa

:lol:
Znamo i ti i ja dobro da gras to nije finansirao iz vlastitih sredstava nego putem kapitalnih transfera iz budžeta KS, a koji punimo i svi mi koji u grasovo vozilo nismo godinama ušli i svi oni kojima bi ti naplaćivao komercijalnu kartu..
Last edited by neki on 03/01/2017 22:35, edited 1 time in total.
Reglan

#2430 Re: Gras all about

Post by Reglan »

Je li vazi sad od nove centrina karta u grasu i grasova u centri sto su spominjali?
MAN-lion's coach

#2431 Re: Gras all about

Haris.ba wrote:
Naravno da je mnogo kontradiktornosti. Kada se izjednačava javni prevoz i Gras. Samo treba izaći izvan matrice razmišljanja da javni prevoz podrazumjeva državnu firmu koja pruža isti. Državno i javno nije isto. A kod nas državno nikada neće biti ekonomično i efikasno.
Vidiš da nisi razumio. Tvoji pogledi su kontradiktorni.
Tvrdiš da GRAS nije javni prevoz. Smiješno. Isto tako želiš da se prebaciš u matricu da javni prevoz mora biti isključivo privatni. To je besmislica još veća. GRAS ima nešto svoje što privatna firma neće imati još zadugo u KS. Vi u kojekakvim strankama ste toga svjesni. Ali problem je u tome što ljudi nisu. Ali doći će vrijeme kada će se ta razlika malo bolje uočiti i biće lakše za shvatiti.
Kad već pričaš o državnom i ekonomičnom, nebrojeno smo puta na temi dokazali (kao što imače volimo kopirati svjetske metropole) ekonomičnost u bolje uređenim sistemima i drugačijim mentalitetima ljudi. Ne samo da postoji razlika u kvaliteti i finansijskom stanju, već i u svijesti.
I svaki put smo dalje i dalje od barem osnove nekog pristojnog sistema pružanja ove usluge...ali to nije više do kojekakvih Kiflatora, nego običnih ljudi.
Last edited by MAN-lion's coach on 03/01/2017 22:55, edited 1 time in total.
MAN-lion's coach

#2432 Re: Gras all about

neki wrote: Znamo i ti i ja dobro da gras to nije finansirao iz vlastitih sredstava nego putem kapitalnih transfera iz budžeta KS, a koji punimo i svi mi koji u grasovo vozilo nismo godinama ušli i svi oni kojima bi ti naplaćivao komercijalnu kartu..
Priče iz brijačnica i kozmetičkih salona nisu dobrodošle kad je u pitanju ozbiljna rasprava. Kao i tvoja konstatacija.
Ono što si zaboravio reći je koliko si ti tačno novca izdvojio, znači navedi cifru, u taj isti GRAS u koji nisi nikada ušao, a gle čuda, sve znaš o njemu.
Sodom1

#2433 Re: Gras all about

Post by Sodom1 »

:lol: :lol:
neki

#2434 Re: Gras all about

Post by neki »

MAN-lion's coach wrote:
neki wrote: Znamo i ti i ja dobro da gras to nije finansirao iz vlastitih sredstava nego putem kapitalnih transfera iz budžeta KS, a koji punimo i svi mi koji u grasovo vozilo nismo godinama ušli i svi oni kojima bi ti naplaćivao komercijalnu kartu..
Priče iz brijačnica i kozmetičkih salona nisu dobrodošle kad je u pitanju ozbiljna rasprava. Kao i tvoja konstatacija.
Ono što si zaboravio reći je koliko si ti tačno novca izdvojio, znači navedi cifru, u taj isti GRAS u koji nisi nikada ušao, a gle čuda, sve znaš o njemu.
Nisu priče iz brijačnica nego iz budžeta...
Evo primjer za 2016..
Nabavka i remont autobusa, trolejbusa i minibusa za JGPP 1.500.000
Program restruktuiranja KJKP GRAS d.o.o. Sarajevo 902.100
Plaćanje obaveza preuzetih od Vlade KS po investicionim projektima GRAS-a. 4.754.500
Kolika su moja izdvajanja mi ne pada na pamet da iznosim bilo kome a pogotovo ne nekome u grasu, a valjda ti je poznato da svi zaposleni placaju poreze koji su direktan prihod kantonalnog budzeta..
man_464

#2435 Re: Gras all about

Post by man_464 »

Poenta kantonalnog javnog preduzeća je da bude na usluzi građanima koji pune budžet. Iz budžeta preduzeće dobija novac da kupi sebi vozila.

Sasvim logično. I svugdje je tako. Ali naravno to isto preduzeće ne uzme pare sebi od karata i prodaje već puni isto tako budžet iz kojeg dobiva plate itd....

Privatnik naravno nema upliva u to i sam sebi privredjuje i kupuje. Finta je ta da ako privatnici preuzmu autobuski i minibuski saobraćaj oni će voziti da pokriju sebe tako da neće biti da se vozilo vozi prazno nego čekaj da napuni pa da mu se isplati voziti. I karta na svakoj liniji druga cijena sto i sada u javasluku vidimo.
MAN-lion's coach

#2436 Re: Gras all about

neki wrote: Kolika su moja izdvajanja mi ne pada na pamet da iznosim bilo kome a pogotovo ne nekome u grasu, a valjda ti je poznato da svi zaposleni placaju poreze koji su direktan prihod kantonalnog budzeta..
Naravno da nećeš iznijeti jer tu cifru nemaš i ne znaš koliko direktno izdvajaš i kako stvari ferceraju kad je u pitanju raspodjela sredstava od poreza do budžeta.Image
Prestani se blamirati.
Stavke koje si pobrojao su samo dio obaveza koje je K dužan GRAS-u, ne obratno.
Osim toga, nemaš pojma koliko je čega realizovano i šta se podrazmijeva po pojedinim stavkama.

Dakle i to mi ne pada na pamet objašnjavati nekome ko "sabira pamet" po salonima i šupljim forumskim raspravama.
MAN-lion's coach

#2437 Re: Gras all about

man_464 wrote: Privatnik naravno nema upliva u to i sam sebi privredjuje i kupuje. Finta je ta da ako privatnici preuzmu autobuski i minibuski saobraćaj oni će voziti da pokriju sebe tako da neće biti da se vozilo vozi prazno nego čekaj da napuni pa da mu se isplati voziti. I karta na svakoj liniji druga cijena sto i sada u javasluku vidimo.
Ti navodi nisu jednostavno tačni.Image

Suština je u tome da trebamo "izaći iz matrice razmišljanja da javni prevoz podrazumijeva državnu firmu koja pruža isti", pa onda "kod nas državno nikada neće biti ekonomično i efikasno".

Naravno, tu je ogledni primjer privatne kompanije koja je tvrdila u svojim istupima da može biti renatabilna u odnosu na GRAS, uz nižu cijenu karte, na onim linijama koje su isključivo njihova meta poslovanja poput onih komercijalnog karaktera.
Naravno to se nije desilo, ne mogu biti rentabilni za nižu cijenu, niti su je ikada tražili, i ne mogu biti rentabilni na način da nemaju dotacije po osnovu socijalnih kategorija iz budžeta. Zanimljivo.Image
Haris.ba

#2438 Re: Gras all about

Post by Haris.ba »

MAN-lion's coach wrote:
Suština je u tome da trebamo "izaći iz matrice razmišljanja da javni prevoz podrazumijeva državnu firmu koja pruža isti", pa onda "kod nas državno nikada neće biti ekonomično i efikasno".

Naravno, tu je ogledni primjer privatne kompanije koja je tvrdila u svojim istupima da može biti renatabilna u odnosu na GRAS, uz nižu cijenu karte, na onim linijama koje su isključivo njihova meta poslovanja poput onih komercijalnog karaktera.
Naravno to se nije desilo, ne mogu biti rentabilni za nižu cijenu, niti su je ikada tražili, i ne mogu biti rentabilni na način da nemaju dotacije po osnovu socijalnih kategorija iz budžeta. Zanimljivo.
To što je Centrotrans bacao bombe, ne vidim šta je čudno. To ide pod borbu za profitom. Nije prva, ni zadnja kompanija koja obećava kule i gradove.

Ali, stvar je koncepta. Koncept firme koja pruža sveobuhvatnu uslugu javnoga prevoza u Sarajevu će uvijek biti gubitaš ako hoćeš prihvatljivu cijenu većini društva za tu uslugu. Ja nisam protiv subvencija. Subvencije su te koje društvo daje da bi ono cijelo imalo pristupačniju uslugu javnoga prevoza. I te subvencije bi trebalo da budu pokriće za neekonomičnu uslugu.

Ali, stvar je da koncept Grasa dovodi do ogromnih dugova, i do slabe usluge. I šta god da uradimo, opet se ništa neće promjeniti. Već je samo bacanje para. Sad da se Grasu da 100 miliona KM, opet te pare ne bi dovele do sređivanja firme. Pokrpili bi se dugovi, sjatili bi se da opet izmisle razne načine kako izvući javne novce na metlama od 100 KM, opet bi bilo bespotrebnog zapošljavanja...

Fazon je što ti razmišljaš unutar okvira da Gras je sveta krava. I da je samo problem što vlada daje malo subvencija, ne uplaćuje ih redovno, i određivanjem cijene karata manjim nego dovoljnim da pokriju poslovanje tjera Gras da radi znajući da ne može pokriti sve troškove. I jedino rješenje je ili povećati cijenu karte , ili subvencije. I sve je to tačno. Vlada/skupština/društvo sprovodi socijalnu politiku uništavajući jednu firmu. Da to radi neki privatni vlasnik firme - bio bi u zatvoru.

Ja samo kažem da promjenimo koncept. Teret osiguranja javnoga prevoza prebacimo na vlast. Neekonomično poslovanje koje donosi državna firma spriječimo izlaskom države iz vlasničke (i samim time upravljačke) strukture pružaoca usluge. I vođenje socijalne politike prepustimo vlasti samo preko davanja subvencija.
zutipatak

#2439 Re: Gras all about

Post by zutipatak »

trambusek88 wrote:
A što se tiče Krakatoe oliti patka, on nije relevantan s obzirom na prijašnje postove pune mržnje, laži i direktnih provokacija.
Mrzim lopove i kriminalce. Koliko ste nafte ukrali? Koliko ste dijelova ukrali? Koliko vas pijano dolazi na posao? Gdje je nestalo 18 MAN motora za vrijeme protesta 2014. godine?

Gras ugasiti i posao dati Centrotransu. Ljudi fakat znaju kako se firma vodi.

Btw. Ko je krakarota?
zutipatak

#2440 Re: Gras all about

Post by zutipatak »

trambusek88 wrote:
A što se tiče Krakatoe oliti patka, on nije relevantan s obzirom na prijašnje postove pune mržnje, laži i direktnih provokacija.
Mrzim lopove i kriminalce. Koliko ste nafte ukrali? Koliko ste dijelova ukrali? Koliko vas pijano dolazi na posao? Gdje je nestalo 18 MAN motora za vrijeme protesta 2014. godine?

Btw. Ko je krakarota?
neki

#2441 Re: Gras all about

Post by neki »

MAN-lion's coach wrote:
neki wrote: Kolika su moja izdvajanja mi ne pada na pamet da iznosim bilo kome a pogotovo ne nekome u grasu, a valjda ti je poznato da svi zaposleni placaju poreze koji su direktan prihod kantonalnog budzeta..
Naravno da nećeš iznijeti jer tu cifru nemaš i ne znaš koliko direktno izdvajaš i kako stvari ferceraju kad je u pitanju raspodjela sredstava od poreza do budžeta.Image
Prestani se blamirati.
Stavke koje si pobrojao su samo dio obaveza koje je K dužan GRAS-u, ne obratno.
Osim toga, nemaš pojma koliko je čega realizovano i šta se podrazmijeva po pojedinim stavkama.

Dakle i to mi ne pada na pamet objašnjavati nekome ko "sabira pamet" po salonima i šupljim forumskim raspravama.
Dok God postoje stavke koje su dio obaveza koje je kanton dužan prema grasu, nema price o komercijalnoj naplati karata građanima koji pune budžet tog kantona..
Kad budete poslovali na komercijalnoj osnovi, bez ikakvih doznaka za kupovinu vozila, onda bujrum i naplaćujte komercijalnu cijenu karte..
Znam vrlo dobro koliko uplaćujem u budžete a koliko u ostale fondove, sto se tiče budžeta cifra je daleko veća od cijene mjesečne karte. Ali to, naravno, nije tvoja stvar..
I molim te, ako ćeš mi replicirati i na ovo, daj neki argumentovan odgovor, bez brijačnica, salona Itd..
Sodom1

#2442 Re: Gras all about

Post by Sodom1 »

Dzabe se trudis i ja sam jednom trazio od nje konkretan odgovor , ali nista , mlati praznu slamu.
MAN-lion's coach

#2443 Re: Gras all about

Samo se na forumu ovom moze procitati da jedan pojedinac uplacuje poreza u budzet Kantona (nije objasnio kako) toliko da je ta cifra veca od vrijednosti mjesecne karte (nije objasnio kako) i kako iskljucivo raj uplaceni novav zavrsava u GRAS-u (opet nije objasnio kako).
MAN-lion's coach

#2444 Re: Gras all about

Sodom1 wrote:Dzabe se trudis i ja sam jednom trazio od nje konkretan odgovor , ali nista , mlati praznu slamu.
Jedini domet prosjecnog ucesnika foruma je objasniti kako , mlati praznu slamu'.
Ne znam sta si ocekivao, ako si istom metodom komuniciro,, ili te samo iritira da nisi u pravu ili slusas ono sto ne zelis cuti.
vješalica

#2445 Re: Gras all about

Post by vješalica »

stvar je jednostavna
kroz redovni promet doticni je uplatio na ime poreza npr 1000 km mjesecno
samo on misli da je to direktno otislo u gras
i takvih mislilaca ima jos ovdje tako da dodjemo do cifre od recimo 200 miliona maraka na godisnjem nivou kojeg su upucali u budzet nekoliko kunta i nekoliko panta sa foruma
tako se finansira budzet kantona to je ta jednostavna stvar i objasnjenje drugog nema
jer kad umislis tesko je utuviti istinu u mozgić
Kinaski

#2446 Re: Gras all about

Post by Kinaski »

man_464 wrote:Gras je sebi kupio ukupno

2008 4 nova autobusa
2009 15 novih autobusa
2012 10 novih minibusa

jesu li to oni novi minibusevi, sa novom kocionom tehnologijom. Naime zaustavljaju se zabijanjem u privatne kuce :D
man_464

#2447 Re: Gras all about

Post by man_464 »

Naravno da nisu. Ti su nešto stariji i kupljeni su 2001. Takodjer novi. Ali 2001 je bila davno davno a održavanje slabo jer nema novca za održavanje i opravke.
trambusek88

#2448 Re: Gras all about

Post by trambusek88 »

zutipatak wrote:
trambusek88 wrote:

Btw. Ko je krakarota?
Pitaš ko je krakatoa? Pa ne znam, ljudi na BH Telecomovoj temi kažu da je to tvoj stari nick.

A evo upravo si me neodoljivo podsjetio na njega.
krakatoa wrote:U vrijeme februarskih protesta banda je iz firme ukrala 18 man motora za autobuse i 15 mercedes mjenjača. Također ta ista banda je pokrala nafte više nego što je Kuvajt ima. Jedino rješenje je likvidacija grasa, uložiti novac u CTS jer ljudi zaista znaju svoj posao a ovu adanooo bandu izbaciti na ulicu, oduzeti im radne knjižice i doživotno zabraniti mogućnost zaposlenja i penzionisanja. Gdje god ti dođu, uništiće sve.
Nažalost pravo na rad je ustavno pravo i ne bi me čudilo da takvi dođu na neka rukovodeća mjesta u kifla kantonu i banana državi.
Pa onda:
krakatoa wrote:
trambusek88 wrote:Odakle 15 Mercedes mjenjača u februaru 2014?
Od rashodovanih Ikarbus autobusa. Ikarbus autobusi imaju Man motore i Mercedes mjenjače (automatik).
Znači ovdje je izrečena notorna laž!

Prvo Ikarbusi nemaju Mercedes nego Voith
Drugo bilo je ukupno 15 Ikarbusa iz 2009 i 5 Ikarbusa iz 2005. Ukupno 20.
Računajući one koji su radili za vrijeme protesta i one koji su bili neispravni pa kasnije popravljeni bilo je 16 Ikarbusa. (401, 403, 409, 410, 411, 412, 413, 414, 415, 416, 417, 418, 419, 424, 425, 426)

Prema toj logici ostala bi još 2 Ikarbusa u funkciji, a danas ih radi 11. (409, 410, 411, 412, 413, 415, 416, 418, 419, 424, 426)
zutipatak

#2449 Re: Gras all about

Post by zutipatak »

trambusek88 wrote:
zutipatak wrote:
trambusek88 wrote:

Btw. Ko je krakarota?
Pitaš ko je krakatoa? Pa ne znam, ljudi na BH Telecomovoj temi kažu da je to tvoj stari nick.

A evo upravo si me neodoljivo podsjetio na njega.
krakatoa wrote:U vrijeme februarskih protesta banda je iz firme ukrala 18 man motora za autobuse i 15 mercedes mjenjača. Također ta ista banda je pokrala nafte više nego što je Kuvajt ima. Jedino rješenje je likvidacija grasa, uložiti novac u CTS jer ljudi zaista znaju svoj posao a ovu adanooo bandu izbaciti na ulicu, oduzeti im radne knjižice i doživotno zabraniti mogućnost zaposlenja i penzionisanja. Gdje god ti dođu, uništiće sve.
Nažalost pravo na rad je ustavno pravo i ne bi me čudilo da takvi dođu na neka rukovodeća mjesta u kifla kantonu i banana državi.
Pa onda:
krakatoa wrote:
trambusek88 wrote:Odakle 15 Mercedes mjenjača u februaru 2014?
Od rashodovanih Ikarbus autobusa. Ikarbus autobusi imaju Man motore i Mercedes mjenjače (automatik).
Znači ovdje je izrečena notorna laž!

Prvo Ikarbusi nemaju Mercedes nego Voith
Drugo bilo je ukupno 15 Ikarbusa iz 2009 i 5 Ikarbusa iz 2005. Ukupno 20.
Računajući one koji su radili za vrijeme protesta i one koji su bili neispravni pa kasnije popravljeni bilo je 16 Ikarbusa. (401, 403, 409, 410, 411, 412, 413, 414, 415, 416, 417, 418, 419, 424, 425, 426)

Prema toj logici ostala bi još 2 Ikarbusa u funkciji, a danas ih radi 11. (409, 410, 411, 412, 413, 415, 416, 418, 419, 424, 426)
Na spomenutoj temi učestvuju djeca koja baš kao i vi optužuju svakoga ko ne misli kao oni (porede me i sa nekim "šarafom" a taj isti "šaraf" je, koliko vidim u njegovim postovima, branio Gras svim sredstvima). Njima nije ni za zamjerati jer su djeca u pitanju.

Što se motora tiče, čitam i pratim temu i nisam pročitao nigdje demant na tvrdnju dotičnog (do sada što je u jednu ruku i prihvatljivo objašnjenje).

Recimo da si u pravu za motore, šta je sa naftom? Zašto se klanjate Himzaniji kad vas je isti zavio u crno zajedno sa Bimom, Boškailom i ostalom korumpiranom bandom? Zašto ne prihvatite privatizaciju autobusa a dati Grasu samo tramvaje i trolejbuse? Zašto svjesno uništavate svoju firmu na ovaj način?
Last edited by zutipatak on 04/01/2017 18:39, edited 1 time in total.
man_464

#2450 Re: Gras all about

Post by man_464 »

Naravno.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/nista-o ... /170104077

Kad bude fer dogovor moći će.
Post Reply