Satovi

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Chisum

#2426 Re: Satovi

Post by Chisum »

avantgarde wrote:http://www.uhrzeit.org/uhren/Citizen/Ec ... 17-59E.php
sta se moze reci o ovome satu?..juce ga davali za skoro 30% jeftinije..?!..ovaj i jos dva slicna modela..
Hajde malo da ozivimo temu... a i vikend je, pa da sta smisleno napishem prije nego se ushikam. :lol:

Citizen k'o Citizen, vec smo govorili... Dakle - pristupacan, a sasvim solidan izbor, bilo da se radi o automatiku ili quartzu, Miyota je pouzdana japanska mashina.

Medjutim, kako je Citizen izbacio ovaj svoj Eco Drive koncept, u cijelu pricu se uvukla jedna novina - mehanizmi koji se "hrane" svjetloscu, suncevom, ovakvom, onakvom, baterije koje "traju vjecno" i nikad se ne trebaju mijenjati itd...

E sad, ljudi koji se razumiju u satove nece bas tek tako, zdravo za gotovo, progutati ove price, pa ces, ukoliko budes citao o ovome, cesto naici na one koji tvrde da se radi o marketinskim trikovima, da baterije, i pored toga sto akumuliraju energiju preko solarne celije, itekako imaju vijek trajanja, i to, u nekim slucajevima, cak i ne toliko duzi od nekih kvarcnih, te da, na kraju, zamjena dodje mnogo skuplje nego ona kod obicnih kvarc satova itd...
Ipak, radi se o jako interesantnom konceptu, velikom iskoraku, pa, iako nosim iskljucivo ili automatik mehanizme, ili navijace, ipak mi je sva prica jako privlacna i bilo mi je interesatno citati o tome kako sve ovo fercera.

Sto se tice ovog tvog sata, kazem, kao ljubitelj iskljucivo automatika i navijaca, mozda i nisam mjerodavan, ali, eto, onako, na prvi pogled:

-Izgled je OK. Nije saren i papanski nadzidzan, sa tonom nekih nepotrebnih detalja - tako da je s te strane ok!
-"Funkuhr", sto bi Boshva rek'o - dakle, nema potreba da se brines za tacno vrijeme... Sat je radio-kontrolisan i sinhronizovan!
-Takozvani perpetualni, "vjecni" kalendar, dakle ni oko tacnog datuma ne moras da se brines... dok si ziv.
-JAKO bitna stavka - safirno staklo!
- E sad, ne znam koliko ti je siroka ruka, 43 mm vec lagano prelazi onu granicu od nekih 40-41 mm nakon koje na mrsavim rukama sat zna izgledati prilicno smijesno.
Mene "ima", pa nosim satove od 40-43 mm, ni ispod ni iznad. Ali, zaista, obrati paznju na velicinu, pogotovo jer se radi o chrono satu, te na ovih 43 mm, uz krunu, dodaj jos i dugmad, pa ce se steci utisak da je sat cak i veci nego sto jeste.
-Sto se tice funkcija kronografa... jebiga sad, to obicno malo ko zaista i koristi. Ali, tu je sta treba da bude tu.

- Za kraj - cijena... Nju sam namjerno ostavio za kraj, da teziste ne bi ostalo na mojim opaskama. Naime, posto su se Eco Drive kronografi, oni na koje sam ja nailazio, uglavnom vrtili u granicama od nekih stoju i po, pa do neke 3 i po stoje, maksimalno 4 - naravno ima ih i mnogo skupljih, ali govorim o vecini na koje sam ja nailazio - kad vidim ovaj, i ovih 5 glava, meni odmah na pamet padne sto i jedna ideja za tu cifru ili nesto vise, pa, ako mene pitas, ako vec hoces da sjuzis 5 glava za sat, sacekao bih jos malo, dodao jos koju stojanku i kupio nesto malo ozbiljnije, pa bi za te pare, uz neko pouzdano ime, zakacio i finu mashinu, npr. neku ETU 2824-2, ili navijac 2801, neki Soprod, neki lijepo ukrasen navijac poput Unitasa 6498-1 itd...

Ne znam, lijepo je kad okrenes sat, pa te kroz straznje staklo doceka nesto ovako

Image

Ali, ovo je sve shuplja ukoliko si ti vec odlucio i ukoliko ti se sat zaista svidja. Najbitnije je da poslusas samog sebe. Sat je sasvim ok. Niti je jedna od onih modnih satova-igracaka, niti je nepoznato ime.
Afi Konan

#2427 Re: Satovi

Post by Afi Konan »

@hadzidado
Druže nisam uspio dobiti odgovor, pozdrav.
shin

#2428 Re: Satovi

Post by shin »

Ja radim na homage projektu, nabavio sam čistokrvni Unitas 6497 :D
anonimni clan

#2429 Re: Satovi

Post by anonimni clan »

shin wrote:Ja radim na homage projektu, nabavio sam čistokrvni Unitas 6497 :D
Daj slike ...da vidimo da li je cistokrvi ili je Seagull ST3600! :mrgreen:
anonimni clan

#2430 Re: Satovi

Post by anonimni clan »

Image

Jos samo sekudara fali .......poruceno .....ceka se. :)
Chisum

#2431 Re: Satovi

Post by Chisum »

:thumbup:

Super izgleda.... a koja li to Omega ne izgleda dobro... :-D

Nego, je li u njemu onaj Omegin modifikovani Valjoux 7750? Kao u Speedmasteru.
anonimni clan

#2432 Re: Satovi

Post by anonimni clan »

Chisum wrote::thumbup:

Super izgleda.... a koja li to Omega ne izgleda dobro... :-D

Nego, je li u njemu onaj Omegin modifikovani Valjoux 7750? Kao u Speedmasteru.
Jeste cal.1164

Image
hadzidado

#2433 Re: Одг: Satovi

Post by hadzidado »

Šta se desilo sa sekundare?
anonimni clan

#2434 Re: Одг: Satovi

Post by anonimni clan »

hadzidado wrote:Šta se desilo sa sekundare?
Slomila se kod prebacivanja ciferblata sa stare na novu masinu. Stara masina je kako sam vec pisao otisla/spekla nakon sto je u unutrasnjost usla morska voda.
Jedan od dva drukera,brojcanik datuma i sekundara se nisu mogli spasiti.Eto sad fali jos samo nju da nataknemo i ispitamo da li je sat vodootporan i to je to.

Image
Image
Image
Image
Norm

#2435 Re: Satovi

Post by Norm »

anonimni clan wrote:Image

Telefon je... :thumbup:

Ja se jos uvijek nadam tom unistenom mehanizmu...
Afi Konan

#2436 Re: Satovi

Post by Afi Konan »

Ako nekoga zanima da ponovim, ženski kvarcni satovi "Arlux" sa RONDA mehanizmom(Swiss made), jako elegantni. Satovi su nekorišteni i dugo mi stoje nakon smrti oca. Cijena je od 50-80KM zavisno od modela. Izvinjavam se što je ovo oglas, ali malo ljudi zna šta je solidan sat, a ovdje koliko vidim ima vas dovoljno koji se razumijete :)
Evo i link http://www.pik.ba/artikal/4065472/satov ... /#detaljno
hadzidado

#2437 Re: Одг: Satovi

Post by hadzidado »

Anonimni,
To se neko igro u morskoj vodici,a nije se sjetio da dihtunzi imaju ograničen vijek trajanja! Neko pravilo je da se mijenjaju 1 godišnje ukoliko se sat aktivno koristi u vodi(posebno morskoj).
Gdje si nabavio novi mehanizam?
Pravi Valter

#2438 Re: Satovi

Post by Pravi Valter »

Ne znam gdje da pitam a danas dobih info za ovu temu. Vidim da ima dosta znalaca pa ako vam nije teško da mi date mišljenje za ovaj sat
http://www.doxa.ch/WD140AWP/WD140Awp.ex ... _353909218
Unaprijed hvala

Edit:
Ne radi link. Evo nekih podataka
Gents
Size: 44mm
Movement: Automatic, 7750 ETA Valjoux PR
Case: Stainless steel
Crystal: Sapphire
Dial: Silver index, roman
Water Resistance: 50 m
Bracelet / Strap: Brown leather
I slika
Image
hadzidado

#2439 Re: Одг: Satovi

Post by hadzidado »

Ako ti se sviđa kupuj.
Doxa je provjerena firma.
Ovo je klasičan model (a la Breguet) sa odličnim mehanizmom.
Chisum

#2440 Re: Satovi

Post by Chisum »

Ma Doxa je zvijer! Tu se covjek jednostavno ne moze zajebati. Ne kaze se dzaba "radi k'o Doxa". :-D

Njihove SUB serije su cisto savrsenstvo... jedna od mojih tihih patnji sto se chuka tice... :D
anonimni clan

#2441 Re: Satovi

Post by anonimni clan »

Norm wrote:
anonimni clan wrote:Image

Telefon je... :thumbup:

Ja se jos uvijek nadam tom unistenom mehanizmu...
Posalji mi adresu na PP.
anonimni clan

#2442 Re: Одг: Satovi

Post by anonimni clan »

hadzidado wrote:Anonimni,
To se neko igro u morskoj vodici,a nije se sjetio da dihtunzi imaju ograničen vijek trajanja! Neko pravilo je da se mijenjaju 1 godišnje ukoliko se sat aktivno koristi u vodi(posebno morskoj).
Gdje si nabavio novi mehanizam?
na e Bay-u.
shin

#2443 Re: Satovi

Post by shin »

Doxa je nekad bila ime, danas je samo kupljeno ime izradjeno u kini.

Doxa i trachymeter :D
http://forums.watchuseek.com/f74/anybod ... 43345.html
shin

#2444 Re: Satovi

Post by shin »

anonimni clan wrote:
shin wrote:Ja radim na homage projektu, nabavio sam čistokrvni Unitas 6497 :D
Daj slike ...da vidimo da li je cistokrvi ili je Seagull ST3600! :mrgreen:
Hammer finish

Image
Chisum

#2445 Re: Satovi

Post by Chisum »

Ime kupljeno, kao i mnoga imena, da... ali od koga? I sta je u ovom slucaju izradjeno u Kini? 7750 ETA Valjoux sigurno nije. Dok god u satu kuca svicarac, najmanji problem je to sto je, mozda (u ovom slucaju, nazalost jako mutno i vec godinama pretresano pitanje), neki dio sata proizveden u Kini, ukoliko ispunjava standarde "Swiss made" sata. Ukoliko ne, onda je, naravno, druga prica. Citajuci sam uglavnom nailazio na prituzbe na navodno u Kini proizvedene npr. narukvice, kopce, isl.

E sad, Doxina ponuda u Aziji i Evropi nije ista. Sto jos vise muti sliku.

Doxa nije ona stara Doxa, to sigurno... poput mnogih svicarskih urarskih brendova prosla je kroz krize i promjene, prelazila iz ruke u ruku, ali vala nije ni kineski sat.
hadzidado

#2446 Re: Одг: Satovi

Post by hadzidado »

Definitivno nije stara Doxa i ima propusta u kontroli kvalitete(na svom subforumu na WUS-u ne daju riječ napisat o tome) ali diveri su još poželjna roba.
Chisum

#2447 Re: Satovi

Post by Chisum »

Diveri su tonbe! Savrseni.
Svi oni vintage modeli... na njih mi je ostao ah... odavno. :-D
Obecao sam sebi jednog.

Image

Image
zenny

#2448 Re: Satovi

Post by zenny »

imam priliku na rasprodaji da uzmem massimo dutti sat, koji kako sam razumio ima seiko mehanizam u sebi, za oko 150km... sta mislite?
ozdrlje_donje

#2449 Re: Satovi

Post by ozdrlje_donje »

Image

:cry: :cry: :cry: Kako se domoci ovoga?? :cry: :cry: :cry:
anonimni clan

#2450 Re: Satovi

Post by anonimni clan »

ozdrlje_donje wrote:Image

:cry: :cry: :cry: Kako se domoci ovoga?? :cry: :cry: :cry:
Spremis 3500€ i domognes ga se. :D
Post Reply