Hajde malo da ozivimo temu... a i vikend je, pa da sta smisleno napishem prije nego se ushikam.avantgarde wrote:http://www.uhrzeit.org/uhren/Citizen/Ec ... 17-59E.php
sta se moze reci o ovome satu?..juce ga davali za skoro 30% jeftinije..?!..ovaj i jos dva slicna modela..
Citizen k'o Citizen, vec smo govorili... Dakle - pristupacan, a sasvim solidan izbor, bilo da se radi o automatiku ili quartzu, Miyota je pouzdana japanska mashina.
Medjutim, kako je Citizen izbacio ovaj svoj Eco Drive koncept, u cijelu pricu se uvukla jedna novina - mehanizmi koji se "hrane" svjetloscu, suncevom, ovakvom, onakvom, baterije koje "traju vjecno" i nikad se ne trebaju mijenjati itd...
E sad, ljudi koji se razumiju u satove nece bas tek tako, zdravo za gotovo, progutati ove price, pa ces, ukoliko budes citao o ovome, cesto naici na one koji tvrde da se radi o marketinskim trikovima, da baterije, i pored toga sto akumuliraju energiju preko solarne celije, itekako imaju vijek trajanja, i to, u nekim slucajevima, cak i ne toliko duzi od nekih kvarcnih, te da, na kraju, zamjena dodje mnogo skuplje nego ona kod obicnih kvarc satova itd...
Ipak, radi se o jako interesantnom konceptu, velikom iskoraku, pa, iako nosim iskljucivo ili automatik mehanizme, ili navijace, ipak mi je sva prica jako privlacna i bilo mi je interesatno citati o tome kako sve ovo fercera.
Sto se tice ovog tvog sata, kazem, kao ljubitelj iskljucivo automatika i navijaca, mozda i nisam mjerodavan, ali, eto, onako, na prvi pogled:
-Izgled je OK. Nije saren i papanski nadzidzan, sa tonom nekih nepotrebnih detalja - tako da je s te strane ok!
-"Funkuhr", sto bi Boshva rek'o - dakle, nema potreba da se brines za tacno vrijeme... Sat je radio-kontrolisan i sinhronizovan!
-Takozvani perpetualni, "vjecni" kalendar, dakle ni oko tacnog datuma ne moras da se brines... dok si ziv.
-JAKO bitna stavka - safirno staklo!
- E sad, ne znam koliko ti je siroka ruka, 43 mm vec lagano prelazi onu granicu od nekih 40-41 mm nakon koje na mrsavim rukama sat zna izgledati prilicno smijesno.
Mene "ima", pa nosim satove od 40-43 mm, ni ispod ni iznad. Ali, zaista, obrati paznju na velicinu, pogotovo jer se radi o chrono satu, te na ovih 43 mm, uz krunu, dodaj jos i dugmad, pa ce se steci utisak da je sat cak i veci nego sto jeste.
-Sto se tice funkcija kronografa... jebiga sad, to obicno malo ko zaista i koristi. Ali, tu je sta treba da bude tu.
- Za kraj - cijena... Nju sam namjerno ostavio za kraj, da teziste ne bi ostalo na mojim opaskama. Naime, posto su se Eco Drive kronografi, oni na koje sam ja nailazio, uglavnom vrtili u granicama od nekih stoju i po, pa do neke 3 i po stoje, maksimalno 4 - naravno ima ih i mnogo skupljih, ali govorim o vecini na koje sam ja nailazio - kad vidim ovaj, i ovih 5 glava, meni odmah na pamet padne sto i jedna ideja za tu cifru ili nesto vise, pa, ako mene pitas, ako vec hoces da sjuzis 5 glava za sat, sacekao bih jos malo, dodao jos koju stojanku i kupio nesto malo ozbiljnije, pa bi za te pare, uz neko pouzdano ime, zakacio i finu mashinu, npr. neku ETU 2824-2, ili navijac 2801, neki Soprod, neki lijepo ukrasen navijac poput Unitasa 6498-1 itd...
Ne znam, lijepo je kad okrenes sat, pa te kroz straznje staklo doceka nesto ovako

Ali, ovo je sve shuplja ukoliko si ti vec odlucio i ukoliko ti se sat zaista svidja. Najbitnije je da poslusas samog sebe. Sat je sasvim ok. Niti je jedna od onih modnih satova-igracaka, niti je nepoznato ime.