Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
Dozer

#2426 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Dozer »

Ti si, haveru, puk'o ko livada, Tita mi :D :D

Kakve veze ima pronalazenje posla u USA i BiH sa necijim licnim svjetonazorima? :D
Meni se cini da ti bas i ne kontas sta znaci rijec "svjetonazor" :D
A da govoris o skupini, i to cijelo vrijeme, meni je odavno jasno. Malo je "problem" sto je to skupno ili ti grupno razmisljanje, izgleda, jedini nacin na koji razmisljas :)
Bez uvrede...
S4mpion

#2427 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

Dozeru, iz poštovanja, ja tebi nikad neću reći da si puk`o koliko god se ne slagao s tobom. :D

Znaš li koliko štele ima u Bosni, a koliko u Americi? Ne možeš se praviti da štele nema. Građani svoj život kreiraju prema šteli i vezama, jer znaju da ako nemaš veze, nemaš pare, nema posla, nećeš položit vozački, ne možeš se izborit za svoja prava i da ne nabrajam dalje... Vrlo ti je jasno o čemu govorim. ;-)
Dozer

#2428 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Dozer »

Odmah sam rekao - bez uvrede, jer mi nije cilj vrijedjanje.
A naravno da mi je jasno o cemu pricas, medjutim to i dalje nema nikakve veze sa svjetonazorima bilo kojeg pojedinca, nego sa drustvenim uredjenjem u nekoj drzavi. A to uredjenje, prostim jezikom receno, moze biti odlicno, dobro, podnosljivo i lose.
Jasno, ako mislis da USA funkcionise na nekim drugim osnovama, onda si opet u krivu. I kod njih je situacija vrlo slicna nasoj, samo sto je njih za nekih 7000 puta vise nego nas, pa su te stvari manje vidljive nego kod nas. ;)
Pa tako u AmeriKi imas dobro uredjenje, a kod nas lose, dok je, recimo, u skandinavskim zemljama odlicno. A sve se ovo mjeri stepenom socijalnog zadovoljstva i stanja gradjana neke drzave ;).

Ali, opet ti kazem, sve to nema nikakve veze s tvojim ili mojim licnim svjetonazorima po kojima zivimo.
I ti, i ja, i bilo ko drugi, s drzavnim zakonima se moze slagati ili ne slagati, postivati ih u potpunosti, djelimicno ili nikako, ali to opet nema nikakve veze s onim sto ti ili ja zaista mislimo o tom nekom zakonu, kontas?
NIN

#2429 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NIN »

Necemo dalje u nedogled, bez ikakvog smisla!

Haj'mo pokusati definisati svjetonazor pa da vidimo kuda ce nas to odvesti - svjetonazor podrazumjeva covjekovo stajaliste prema svome bivstvu, kao i formiranje odredjenih stavova prema svemu oko njega; svjetonazor je odnos covjeka prema svojoj okolini i podrazumjeva njegov pogled na svijet. Faktori koji uticu na formiranje covjekovog svjetonazora mogu biti razliciti, a baziraju se na vaspitanju, skolovanju, tradiciji, obicajima, religiji, ekonomiji, politici, socijalizaciji, inteligenciji, itd. Dakle, mnogi su faktori koji uticu na njegovo formiranje. Prvi koji je skovao pojam svjetonazora bio je Kant.

E sad, cisto da neki shvate da svjetonazor ne podrazumjeva indoktrinaciju i pripadnost grupi nego da je to svar iskljucivo pojedinca, volio bih da nastavimo u tom kontekstu.

Navest cu sebe kao primjer pa reci sta je sve uticalo na moj pogled na svijet, tj. svjetonazor. Recimo, prva knjiga koju sam dobio u predskolskom dobu bila je Atlas svijeta. Dakle, moj prvi dodir i upoznavanje s apstraktnoscu je bila geografija i astronomija jer, neki ce se sjetiti, Atlas je obavezno bio koncipiran na kratkom uvodu u astronomiju. Prije polaska u skolu vec sam naucio koje planete cine nas Suncev sistem, da se dijele na stjenovite i gasovite, tj. jovijanske, da je sunce zapravo zvijezda i da je mnogo, mnogo puta veca od nase planete koja je tek kamencic u odnosu na Jupiter, itd.

Druga stvar je da sam imao majku (mama od starog) koja je bila iskrena vjernica i koja je klanjala u kuci. Ona me je svojom pricom naucila da su granice medju ljudima zapravo vjestacke i da u stvarnom zivotu one ne postoje. Ucila me je da ljude treba dijeliti na dobre i lose.

Kada sam odrastao poceo sam se zanimati za jezike. Samim tim kulture drugih su mi postale zanimljive. Poceo sam intenzivnije citati, s pocetka sve sto mi je dolazilo pod ruku, a kasnije se iskristaliziralo na psihologiju, antropologiju, a kada se toga zasitim onda fiziku (zahvaljujuci svom profesoru koji mi je tek u 3. srednje naveo da zavolim ovaj predmet) i hemiju. Imao sam srece sto sam relativno rano stekao lijepo znanje engleskog jezika pa sam nabavljao knjige u originalima.

Da ne duzim, a ima toga na pretek, svjetonazor se formira postepeno i usko je vezan za razvoj licnosti, a moze se reci i za moralni koncept pojedinca i ne podrazumjeva iskljucivo religijski nauk, kako rekoh gore.

Mene i dan danas fasciniraju neke nove stvari koje naucim. Recimo, nedavno naletjeh na Deinococcus radiodurans, bakteriju koja sasvim normalno funkcionise na radijaciji hiljadu puta vecoj od one koja je poharala Hirosimu! Evolucija ili Bog, kako ko voli, stvorila je nesto tako ekstremno, bas kao da ta ziva bica nisu od istog baznog materijala kao mi.

Uglavnom, tako. Eto malo da se vratimo na pravi put.
lua

#2430 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by lua »

S4mpion wrote:
Zavisi od osobe do osobe, ali ako već furaš taj fazon, ne bi trebao prosipati šuplju tipa "šta ja imam pričat s nasilnicima?" :D

Ali vidiš šta je zanimljivo, ja ni u jednom trenutku se nisam izjasnio po pitanju nasilja nad homoseksualcima, možda nikome ništa ne bih uradio, možda bih ih pustio neka prođu svojim putem, ali nasilne osobe već u glavi imaju svoj scenarij o meni i pričaju o tome kako bi me štocirale. :-)
Sama činjenica da nisi u stanju, kao VJERNIK, kao MUSLIMAN, a islam je u prijevodu MIR, kažeš da NIKAD ne bi NIKOG tukao, jer to nije tvoj zadatak po tvojoj vjeri. I da to misliš, meni govori o tebi toliko da nemaš pojma. Kukavica si velika. Ni uz pomoć ajeta za hrabrost ti legendo ne bi izustio ništa KONKRETNO. I ne moraš, samo se ne pravi više pametan tom politikom licemjernog izvlačenja iz konteksta i blebetanjem nekakvih općih gluposti koje veze s temom nemaju. Ako se kriješ iza nicka, a opet nemaš muda da zauzmeš stav, ja ti ne mogu pomoći.

Bih naštocirala svakog pederčinu koji tuče homoseksualnu osobu. Bih i nije me stid. I ako sam zbog tog ja nasilna, neka sam, ti nisi ni to.
S4mpion

#2431 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

@dozer
Zapravo itekako ima veze sa svjetonazorom i ponašanjem prema okolini. U normalnoj zemlji, očekuješ da možeš naći fin posao nakon faksa, ovdje to ne očekuješ, jer znaš da je sistem drugačiji. Zbog takvog sistema pojedinac bira da bude nepošten i da plati štelu kako bi bolje prošao, ljudi se uče korupciji, jer im se poštenje ne isplati i štela je neizostavan dio njihovih planova. Čak i ako si pošten, moraš računati da će ti nečija štela podapeti nogu.

Zbog nakaradnog rada naše države postalo je sasvim prihvatljivo ubiti čovjeka autom, nekog iskasapit nožem, bacit bombu, nekog upucat i sl. i sutradan se naći na slobodi. Možemo mi pričat bajke da to nije prihvatljivo, ali činjenica je da počinitelji takvih djela žive s nama i hodaju slobodno. Slobodno pitaj građane osjećaju li se sigurno u gradu.
NIN

#2432 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NIN »

lua wrote:...
Necemo dalje u ovom tonu! Ako zelimo razmjeniti misljenja onda se osvrni na moju digresiju pa mozemo nastaviti.

Hvala! :)
S4mpion

#2433 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

lua wrote:
Bih naštocirala svakog pederčinu koji tuče homoseksualnu osobu. Bih i nije me stid. I ako sam zbog tog ja nasilna, neka sam, ti nisi ni to.
Pa mogla si odmah reći da si sklona nasilju, a ne furat priču "ja ne mogu s nasilnicima" i kraj priče. :sabur:
S4mpion

#2434 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

Što se tiče navedene definicije svjetonazora, nema se tu šta ni dodat ni oduzet, to je to.
NIN

#2435 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NIN »

S4mpion wrote:Što se tiče navedene definicije svjetonazora, nema se tu šta ni dodat ni oduzet, to je to.
Ujedno, to je i odgovor na zadanu temu. E sad, ako zelimo nastaviti volio bih da idemo tom linijom, da oni koji zele kazu na cemu baziraju svoje vidjenje svijeta i da pukusaju analizirati zasto je to bas tako. Jedino tako ce ova tema biti smislena.
Dozer

#2436 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Dozer »

S4mpion wrote:@dozer
Zapravo itekako ima veze sa svjetonazorom i ponašanjem prema okolini. U normalnoj zemlji, očekuješ da možeš naći fin posao nakon faksa, ovdje to ne očekuješ, jer znaš da je sistem drugačiji. Zbog takvog sistema pojedinac bira da bude nepošten i da plati štelu kako bi bolje prošao, ljudi se uče korupciji, jer im se poštenje ne isplati i štela je neizostavan dio njihovih planova. Čak i ako si pošten, moraš računati da će ti nečija štela podapeti nogu.

Zbog nakaradnog rada naše države postalo je sasvim prihvatljivo ubiti čovjeka autom, nekog iskasapit nožem, bacit bombu, nekog upucat i sl. i sutradan se naći na slobodi. Možemo mi pričat bajke da to nije prihvatljivo, ali činjenica je da počinitelji takvih djela žive s nama i hodaju slobodno. Slobodno pitaj građane osjećaju li se sigurno u gradu.
Ama opet mijesas razne vocke, recimo ribizle i lubenice :)

Ovo o cemu ti pricas nisu nikakvi svjetonazori, nego naprosto nametnuti (i nakaradni) drustveni diskurs. Drugim rijecima, ovdje se ljudi vode cistim pragmatizmom, a ne svjetonazorom.

Konkretnije - ja sutra zavrsim faks i trazim posao, a znam da ga mogu dobiti ako nekome platim za to. I ja platim, i dobijem taj posao, a istovremeno mi se gadi sto sam to morao uraditi.

S druge strane, naserem se ja u stau svim vjernicima i njihovim ober cistim, postenim i moralnim svjetonazorima koji ovo ovako praktikuju i podrzavaju ;)

E, a moj svjetonazor u ovome je ovo "gadi mi se", a ne to sto sam platio da bih dobio posao, kontas?
Eniac

#2437 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Eniac »

Dozer wrote: E, a moj svjetonazor u ovome je ovo "gadi mi se", a ne to sto sam platio da bih dobio posao, kontas?
Ali ako si platio, iako ti se gadi, jebo onda sve.
S4mpion

#2438 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

Dozer wrote:
Ama opet mijesas razne vocke, recimo ribizle i lubenice :)

Ovo o cemu ti pricas nisu nikakvi svjetonazori, nego naprosto nametnuti (i nakaradni) drustveni diskurs. Drugim rijecima, ovdje se ljudi vode cistim pragmatizmom, a ne svjetonazorom.

Konkretnije - ja sutra zavrsim faks i trazim posao, a znam da ga mogu dobiti ako nekome platim za to. I ja platim, i dobijem taj posao, a istovremeno mi se gadi sto sam to morao uraditi.

S druge strane, naserem se ja u stau svim vjernicima i njihovim ober cistim, postenim i moralnim svjetonazorima koji ovo ovako praktikuju i podrzavaju ;)

E, a moj svjetonazor u ovome je ovo "gadi mi se", a ne to sto sam platio da bih dobio posao, kontas?
Tvoj svjetonazor ti diktira je li ti prihvatljivo iskeširat lovu za štelu, povući veze? To kad uradiš, jasno je da ti je štela prihvatljiva, a što se tiče gađenja, kome se ne gadi kad mu 10 milja izleti iz džepa? :D

Našem narodu je to itekako prihvatljvo i pri tome ne mislim na kolektivni stav, već onako pojedinačno, prihvatljivo im je, navikli su na to.
Towelie

#2439 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Towelie »

A je l ti kontas da sve sto vernici urade se ne mora nuzno poklopiti sa svetonazorom date religije? Valjda smo to dosad apsolvirali na forumu.
Dozer

#2440 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Dozer »

Eniac wrote:
Dozer wrote: E, a moj svjetonazor u ovome je ovo "gadi mi se", a ne to sto sam platio da bih dobio posao, kontas?
Ali ako si platio, iako ti se gadi, jebo onda sve.
Prezivljavanje? Egzistencija? Skolovanje djece? Odjeca? Obuca? :-)

@S4mpion
Tvoj svjetonazor ti diktira je li ti prihvatljivo iskeširat lovu za štelu, povući veze? To kad uradiš, jasno je da ti je štela prihvatljiva, a što se tiče gađenja, kome se ne gadi kad mu 10 milja izleti iz džepa? :D

Našem narodu je to itekako prihvatljvo i pri tome ne mislim na kolektivni stav, već onako pojedinačno, prihvatljivo im je, navikli su na to.
Ne, to apsolutno ne znaci da mi je to prihvatljivo, nego se radi o ovome gore - egzistencija. A za egzistenciju smo svi mi spremni uraditi svasta nesto, pa cak i ono sto smatramo totalno pogresnim.

@Towelie
Paaaa.... ako vjernicima, bilo to na pojedinacnom ili grupnom nivou, takve stvari nisu prihvatljive i kose se s njihovim/vasim svjetonazorima, zasto onda prihvatate to da radite? Zasto vam je onda to uopste prihvaltjiva drustvena "norma" ponasanja? Zasto se protiv toga ne borite, ne dignete glas? Zasto na izborima opetovano birate iste barabe, koje se uz to busaju svojim vjerama na sve strane?

Eto par pitanja za razmisljanje... ;)
Last edited by Dozer on 11/06/2014 15:39, edited 1 time in total.
Eniac

#2441 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Eniac »

Svjetonazor, moral, principi, sve se to dokazuje kada je tesko. Lako je imati cvrst moral kada nisi u situacij ida cvrsto braneci moral gubis neki licni interes. Ko ima morala prihvati gubitak. Ko nema, proda se za interes.

Eufemistiski: Pravi kompromis, pragmatik je, situacija nalaze...

Bolje je priznati da nemas morala nego ubiti svakog ko ti kaze da ga nemas, a onda ga prodati za neki interes.
Dozer

#2442 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Dozer »

Cekaj malo, Eniac...
U kuci ti dijete gladno, ili djeca, a tebi mamlaz kaze - OK, dobices posao, ali ce te to kostati 10 milja koje ces mi platiti kroz plate.

Ti bi se drzao svog morala i svjetonazora koji ti vriste da je to pogresno, umjesto da nahranis dijete? Tesko...al' hajd'...
zlokruhovic

#2443 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by zlokruhovic »

Religija je osnova korupcije u samom svome zametku , jer kad moral baziraš na iracionalnom logično je da ćeš pre pomoći bratu po veri ne gledajući njegove racioanalne i logične životne poteze već će biti bitno deklarativno izjašnjavanje putem "duše" i "dobrog božanskog osećaja".

Religija je u svakom smislu nemoralna, i to je lako da ne može bit lakše dokazati.
Eniac

#2444 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Eniac »

Dozer wrote:Cekaj malo, Eniac...
U kuci ti dijete gladno, ili djeca, a tebi mamlaz kaze - OK, dobices posao, ali ce te to kostati 10 milja koje ces mi platiti kroz plate.

Ti bi se drzao svog morala i svjetonazora koji ti vriste da je to pogresno, umjesto da nahranis dijete? Tesko...al' hajd'...
Pazi, ja sam amoralan tip. Meni moral nema veliku vrijednost. Ja ne misli mda svi ljudi moraju umrijeti zbog moralnog stava. Ali ako vec tvrdis da ga imas, i spreman si braniti t oda si moralan svim sredstvima, onda nemas pravo platit imamlazu 10 milja. Radije reci nisam moralan.

Primjer. Nikada nisi ukrao. NIkoga nisi prevario. Kazes za sebe da si moralan. Odes u inostranstvo i kupis za 1.000 KM fotoaoarat koj iovdje kosta 2.000. Ne prijavis ga na carini (ne platis carinu i porez), mozda cak uspijes dobiti povrat poreza zemlje iz koje zi ga kupi.

Jesi li moralan?

Po tvome jesi, a to sto nisi prijavio aparat na carini (sada ide relativizacija morala i racionalizacija): Ko ce se tim zezati, drzva me vara pa cu i ja nju, nece drzava propasti sto ja nisam platio carinu, itd.

Po mom nisi moralan, a i ne trebas biti. Samo nemoj govoriti dalje da si moralan i sve je OK.

Svi se mi "prodamo", svaki covjek na planeti ima cijenu. Neko je skuplji, neko jeftiniji, ali svaki ima cijenu. Nkeo se proda za novac, neko za nesto drugo. To se zove realnost zivota.

Oni koji nemaju cijenu ne docekaju starost.
S4mpion

#2445 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

Dozer wrote: @S4mpion

Ne, to apsolutno ne znaci da mi je to prihvatljivo, nego se radi o ovome gore - egzistencija. A za egzistenciju smo svi mi spremni uraditi svasta nesto, pa cak i ono sto smatramo totalno pogresnim.

@Towelie
Paaaa.... ako vjernicima, bilo to na pojedinacnom ili grupnom nivou, takve stvari nisu prihvatljive i kose se s njihovim/vasim svjetonazorima, zasto onda prihvatate to da radite? Zasto vam je onda to uopste prihvaltjiva drustvena "norma" ponasanja? Zasto se protiv toga ne borite, ne dignete glas? Zasto na izborima opetovano birate iste barabe, koje se uz to busaju svojim vjerama na sve strane?

Pa o tome ti govorim, država je formirala sistem prema kojem se ti oblikuješ.

Što se tiče izbora, ja stvarno ne znam ko više vjeruje u to da narod bira vlast.
Towelie

#2446 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Towelie »

@Towelie

Zato sto ljudi nisu savrseni i podlozni su sopstvenim slabostima i stranim uticajima. Primera koliko hoces.
zlokruhovic

#2447 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by zlokruhovic »

Ne može država biti kriva za lošu svest kod ljudi tj.bolje reći nedostatak individualnosti i poštovanja ljudskosti je zapravo kriv za moralni pad u svakom društvu.
Mogu se prepisati najbolji zakoni ali oni ostaju mrtvo slovo na papiru pored zatupljenih ljudi.

A za nedostatak svesti je kriva religija i bilo koja iracionalna ideologija.

Religioznost i seljački nacionalizam bi trebalo biti dečija bolest koja se preležala u 19.veku , međutim ovde to nije slučaj i zato jesmo tu gde jesmo.

Svaki narod i svaka država ima probleme ovog tipa , ali negde je to akutno a negde je to postalo detalj šarma jednog naroda i države , ali ipak više nije dominatno zato i jeste samo šarmantno.
NIN

#2448 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NIN »

zlokruhovic wrote:Ne može država biti kriva za lošu svest kod ljudi tj.bolje reći nedostatak individualnosti i poštovanja ljudskosti je zapravo kriv za moralni pad u svakom društvu.
Mogu se prepisati najbolji zakoni ali oni ostaju mrtvo slovo na papiru pored zatupljenih ljudi.

Pa kako bolan u jednom slucaju drzava sa svojim zakonima i moralnim kodeksima nije kriva, a religija koja takodjer sa svojim zakonima i moralnim kodeksima jeste kriva? :-)
nasa

#2449 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

harač wrote:
nasa wrote:ja, nista.. :lol:

Harac je napisao
ovo je ključna stvar čitave rasprave. vjerski moral se temelji na onome što se u filozofiji religije zove "divine command theory" - šta god da bog naredi (ropstvo, pedofiliju, genocide, mizoginiju, ili bilo šta drugo što mu može pasti na um) postaje moralno samim činom njegove naredbe. ateisti upravo to odbacuju. svako djelovanje se mora racionalno opravdati.
njemu sam odgovarala, a nisam davala definicija ateista ...kaze ateista mora racionalno opravdati, ne mora, moze
prihvatiti bilo kakav stav bez bilo kakvog objasnjenja vodeci se recimo oprtunizmom, egoizmom...a da ne pricamo da mu to racionalno vristi na sve strane
govorimo o nivou principa, a ne o praksi. upravo ti i šampiJon insistirate na tome, a ne na praksama otuđenim od suštine. princip vjerskog morala, kao što si više puta ponovila, jeste da je moralno ono što bog naredi (štaviše: što god da on naredi). princip nevjerske/ateističke/sekularne moralnosti jeste da sama naredba, recimo suverena ili roditelja ili nekog desetog, ne može kao takva, u principu, biti osnov moralnosti.

ono što ateisti tu kritikuju prepoznao je još platon prije dvije i po hiljade godina, kada je u dijalogu eutifron istakao da ovakav religijski koncept rezultira u neprihvatljivoj proizvoljnosti morala (jedan bog je rekao da je moralno oženiti 4 žene, a mogao je stati i na broju 3, 7, 12 ili bilo kojem drugom; jedan bog zabranio svinjetinu, drugi teletinu, treći škampe, četvrti etc.). da je ovakav koncept morala neodrživ pokazuju i sami vjernici kada, poput ateista, pokušavaju racionalno opravdati moral. ni njima nije dovoljno da je bog nešto naredio, jer to djeluje proizvoljno, već onda pokušavaju to objasniti, opravdati, učiniti smislenim i sl. ukratko, bog ne samo da nije potreban za moral, već samo postojanje morala kao standarda nezavisnog od boga istog dovodi u sumnju
Mi bi se prvo trebali dogovoriti odakle dolazi moral, iz nas samih, od nas spram drugih, kombinacija....I opet te ne kontam sta podrazumjevas pod princip
....vecina onog sto smatras moralnim je ustvari naknadno proslo kroz racionalno promisljanje slicno kao I kod vjernika s tim da ti pretpostavljas da neke stavove mozes promjeniti dok vjernici dio prihvataju kao nepromjenjive vrijednosti

Racionalno samo po sebi nista ne govori osim da se moral bazira na razumu ali to je tako za sve ljude, odnosno sposobnost razumjevanja dobra I zla koju predvidja zakon da bi osoba uopce bila odgovrna, to je jedini princip sve ostalo je jako idividualno.
Znaci daje se prednost razumu, ok cini to i religija.
Ali da li je moguce iskljuciti emocije I kolika je njihova uloga u moralnom promisljanju.I zakon prepoznaje situacije kad je covjek u stanju afekta, iracionalan te onda djeluje, emocije su preovladale nad razumom...

Tako da nikako ne mozes reci da su ateisti pri moralnim odlukama vodjeni iskljucivo razumom, oni su podlozni iracionalnom jednako kao I vjernici mozda iz razlicitih razloga I povoda...
zlokruhovic

#2450 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by zlokruhovic »

NIN wrote:
zlokruhovic wrote:Ne može država biti kriva za lošu svest kod ljudi tj.bolje reći nedostatak individualnosti i poštovanja ljudskosti je zapravo kriv za moralni pad u svakom društvu.

Pa kako bolan u jednom slucaju drzava sa svojim zakonima i moralnim kodeksima nije kriva, a religija koja takodjer sa svojim zakonima i moralnim kodeksima jeste kriva? :-)
Religija je "večna" i bog je "večan" , znači da religija počiva na iracionalnom , a država(ova demokratska) je udruženje tolerantnih ljudi zarad svoga interesa svakog ponaosb i skupno potpuno ogoljenog od nadnaravnog morala i potreba.

Moralni kodaks kod vere je glupa priča jer moral nema veze kako rekoh sa nadnaravnim već samo sa nama samima i nikim više , a to što se hoće u ime nadnaravnog imati zakone i moralisati i jeste problem na koji ukazujem, i zato sam rekao da je religija nemoralna rabota koja zatupljuje ljude i nedozvoljava mu biti razumnim građaninom države.
Locked