Satovi

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
avantgarde

#2401 Re: Satovi

Post by avantgarde »

hadzidado i ostali majstori,posto se poznajete dobro u razne satove,da se primijetit....koje bi ovdje izdvojili kao kvalitativno ok,proporcionalno cijeni i naravno opticki primamljive staove?...ovi na ovoj stranici,am svi-skoro svi su opticki ok...o ostalom se da razmislit i nije nemoguce..
http://www.amazon.de/s/ref=sr_pg_7?rh=n ... 1385913385
Shogun

#2402 Re: Satovi

Post by Shogun »

Modest Musorgski wrote:@shogun je li narucujes u BiH sa amazona? znam da su do sad isporucivali samo knjige i cd ove?
Narucujem iz USA ali dostavljaju od prijjatelja prijatelju u Afganistan, free shiping.
hadzidado

#2403 Re: Одг: Satovi

Post by hadzidado »

Avantgarde,
Od Seika zaobiđi kinetik. To su plastik-fantastik mehanizmi(hibrid kvarca i mehanika).
Znači, ili čist kvarc ili automatik.
Ima Seiko i spring drive mehanizme ali to je druga priča i mnogo veća cjenovna klasa.
avantgarde

#2404 Re: Одг: Satovi

Post by avantgarde »

hadzidado wrote:Avantgarde,
Od Seika zaobiđi kinetik. To su plastik-fantastik mehanizmi(hibrid kvarca i mehanika).
Znači, ili čist kvarc ili automatik.
Ima Seiko i spring drive mehanizme ali to je druga priča i mnogo veća cjenovna klasa.
:lol: :lol: ....a ja bas "pucam" cijelo vrijeme bas na Kinetik....nema veze,bar znam da nije bas tako kako sam mislio..
hvala hadzido na korektnim informacijama... :thumbup:
hadzidado

#2405 Re: Одг: Satovi

Post by hadzidado »

Nema na čemu.
stakasa

#2406 Re: Satovi

Post by stakasa »

Kako stoji industrija satova uopste, ja imam dojam da puno manje ljudi posjeduje rucni sat? Svakome je mobilni u djepu tako da i nema prakticne potrebe.
Na stranu zaljubljenici, stvar stila, ukusa, ljubitelji urarske tehnike... Ali reklo bi se da je trziste sve manje i manje
Dwndler

#2407 Re: Satovi

Post by Dwndler »

stakasa wrote:Kako stoji industrija satova uopste, ja imam dojam da puno manje ljudi posjeduje rucni sat? Svakome je mobilni u djepu tako da i nema prakticne potrebe.
Na stranu zaljubljenici, stvar stila, ukusa, ljubitelji urarske tehnike... Ali reklo bi se da je trziste sve manje i manje
Trziste satove stoji dobro, cak sto vise jako dobro ja mislim.
Sat se ne nosi da bi pokazivao vrijeme, to je u biti jedini "legalni" muski nakit, da se tako izrazim. Mislim da svicarske firme koje su preizvjele 70. i dolazak quartza zive dosta dobro. Cak sto vise pojedine grupacije kupuju neke stare firme i opet ih ozivljavaju, kao sto je recimo rijec sa njemackim Glashütteom i A. Lange & Sohne ili firmama poput Longines-a, Certine, Tissot-a, koje bi sigurno bile mrtve da ih Swatch nije kupio i podigao na jedan nivo. Tako da mislim generalno da urarska industrija nije u krizi, cak sto vise. Ljudi vise ne nose sat da bi znali koliko je sati, zato ima mobil, vec da bi pokazali neki odredjeni status ili da bi se malo istakli od drugih.
Dosta ljudi koji pojma nemaju o horologiji kupuje Rolex-a, koji je statusni simbol ili mozda Omegu, ako im dzep ne dozvoljava Rolexa, a takvih je puuuuno vse u Aziji nego ovdje. Zato je glavno trziste ovih firmi tamo,a Evropa je s krizom postala manji udio prodaje.
Jos u zadnje vrijeme sve vise firmi ide ka sopstvenim mehanizmima, kontra kupovine mehanizma i stampanja imena na brojcaniku i ugradjivanj u sat.
A i cijene su im skocile, pogotovo recimo Rolexu u zadnjih 10 godina nevjerovatno u odnosu na sve ostalo, a to n bi moglo da nema potraznje.
JOINT_1921
Vozim: odlično

#2408 Re: Satovi

Post by JOINT_1921 »

Ma naravno da industrija enormno raste... :-)
stakasa

#2409 Re: Satovi

Post by stakasa »

Ok, "muski nakit" mi je prihvatljivo objasnjenje. Ja sam od nakita operisan, veru skino sutradan poslje svadbe i nikad vise. Prijetila ona, skidala, vracala, nisam ni obratio paznju. Tako da ja nisam mjerodavan. Hvala na odgovoru
hadzidado

#2410 Re: Satovi

Post by hadzidado »

Mislim da nikad časovničarska industrija nije bolje poslovala.
Garantovan nikad nisu pravili mehanizme koje prave danas.
Što se tiče mobilnog,meni nikad neće moći zamijeniti sat i vrlo rijetko na mobu pogledam koliko je sati.
hadzidado

#2411 Re: Одг: Satovi

Post by hadzidado »

Eh,ova dva PP-a je džaba i gledati,a o mogućoj kupovini da ne govorim.
Dwndler

#2412 Re: Satovi

Post by Dwndler »

hadzidado wrote:Eh,ova dva PP-a je džaba i gledati,a o mogućoj kupovini da ne govorim.
Ne znam sta bih ti rekao, ja kad sam poceo skupljat satove, meni je Rolex bio misaona imenica, hem mi se nije svidjao kao marka zbog toga sto je vise statusni simbol nego sat, ali sam pocetkom ove godine krenuo kontat da sebi za 35. rodjendan skontam jednog Submarinera iz 1978. Prvo sam ganjao ref. 5513 i normalno da sam isao na verziju zamjene i na kraju sam skonto, doduse nije 5513, vec 1680 i pitanje je je li 1977 ili 1978, ali je meni lego. Kostao je je dnog pre moon Speedmaster-a, jedne Heuer Autavia 2446C i jos nesto kesa s moje strane, ali vise nije nedosanjani san, vec stvarnost.

Takodje sam uvijek htio jednog JLC-a u kolekciji i tkodje sam se mjenjao za jednog iz 1948., ali ga u zadnje vrijeme nisam nesto nosao puno, pa mozda uleti u neku zamjenu za jednog 1675 Rolexa, ali to je sve na dugom stapu :razz:

Tako da u biti nikad ne raci nikad, ali PP je opet jos koju stepenicu vise i trenutno za mene nema neku privlacnost, ali Boze moj, mozda jednog dana i to bude, a kad bi isao onda bi bio nekakav Nautilus :mrgreen:

Image

Image

Image
Dwndler

#2413 Re: Satovi

Post by Dwndler »

stakasa wrote:Ok, "muski nakit" mi je prihvatljivo objasnjenje. Ja sam od nakita operisan, veru skino sutradan poslje svadbe i nikad vise. Prijetila ona, skidala, vracala, nisam ni obratio paznju. Tako da ja nisam mjerodavan. Hvala na odgovoru
Ne znam da li se vjencani prsten i sat mogu porediti. Plus sto su u zadnje vrijeme mehanicki satovi postali opet popularni kod recimo mladje raje (20-30 godina) koja je odrasla uz mobil i nema pojma sta je racno navijanje sata, ali fura tu furku.
hadzidado

#2414 Re: Одг: Satovi

Post by hadzidado »

Svaka čast!
Samo, ja imam drugi problem,a to je da nisam zaljubljenik u stare satove.:smile:
Kod mene bi došao u obzir nov Roli ili eventualno star par godina ali dobro očuvan.
Od Pateka takođe samo Nautilus- jedini je koji mi se sviđa od tog brenda.
Ono što bih stvarno volio imati je Grand Seiko sa 9F kvarcnim mehanizmom. To i nije neostvarivo jer je nov oko 1800€ ali,za sada,nisam u mogućnosti da ga kupim.
vejza00

#2415 Re: Satovi

Post by vejza00 »

Dwndler wrote:
hadzidado wrote:Eh,ova dva PP-a je džaba i gledati,a o mogućoj kupovini da ne govorim.
Ne znam sta bih ti rekao, ja kad sam poceo skupljat satove, meni je Rolex bio misaona imenica, hem mi se nije svidjao kao marka zbog toga sto je vise statusni simbol nego sat, ali sam pocetkom ove godine krenuo kontat da sebi za 35. rodjendan skontam jednog Submarinera iz 1978. Prvo sam ganjao ref. 5513 i normalno da sam isao na verziju zamjene i na kraju sam skonto, doduse nije 5513, vec 1680 i pitanje je je li 1977 ili 1978, ali je meni lego. Kostao je je dnog pre moon Speedmaster-a, jedne Heuer Autavia 2446C i jos nesto kesa s moje strane, ali vise nije nedosanjani san, vec stvarnost.

Takodje sam uvijek htio jednog JLC-a u kolekciji i tkodje sam se mjenjao za jednog iz 1948., ali ga u zadnje vrijeme nisam nesto nosao puno, pa mozda uleti u neku zamjenu za jednog 1675 Rolexa, ali to je sve na dugom stapu :razz:

Tako da u biti nikad ne raci nikad, ali PP je opet jos koju stepenicu vise i trenutno za mene nema neku privlacnost, ali Boze moj, mozda jednog dana i to bude, a kad bi isao onda bi bio nekakav Nautilus :mrgreen:

Image

Image

Image
imam kopiju ovog sata od invicte, i mislim da je generalno najvise kopija uradjeno bas ovog modela
Haris033

#2416 Re: Satovi

Post by Haris033 »

Image

Image

:thumbup:

Ima li ga kupiti u Sarajevu? Preko ebay-a ga nema ispod 350 KM (+carina, troškovi poštarine)
blugirl

#2417 Re: Satovi

Post by blugirl »

Je li neko vidio negdje ove satove? Zna li iko sta o njima? Doduse, vise su nakit
http://www.lamercollections.com/shop/Holiday-2013/
Shogun

#2418 Re: Satovi

Post by Shogun »

Odlucio sam se definitivno da kupim Casio Sporttrek PRW-3000 ali ima jos samo dilemu da li uzeti sa negativnim ili pozitivnim displejom.

Image

i

Image

Molio bih za pomoc oko pozitivnog/negativnog displeja.

Hvala
hadzidado

#2419 Re: Одг: Satovi

Post by hadzidado »

blugirl,
Sama si rekla - nakit! Daleko je to od satova.

Shogun,
Uzmi bolan šta se tebi sviđa.
Ja da uzimam bila bi svijetla pozadina pošto je čitljivije.
hladan.preminger

#2420 Re: Satovi

Post by hladan.preminger »

Shogun wrote:Odlucio sam se definitivno da kupim Casio Sporttrek PRW-3000 ali ima jos samo dilemu da li uzeti sa negativnim ili pozitivnim displejom.

Molio bih za pomoc oko pozitivnog/negativnog displeja.

Hvala
Image

Ja imam ovaj sa obicnim display-em, i bas se dobro vidi.
Meni na ovim slikama ljepse izgleda ovaj sa obicnim displejom. Vidio sam par ovih sa negativnim (prva slika) i nisu mi nesto lijepi.
Shogun

#2421 Re: Одг: Satovi

Post by Shogun »

hadzidado wrote:blugirl,
Sama si rekla - nakit! Daleko je to od satova.

Shogun,
Uzmi bolan šta se tebi sviđa.
Ja da uzimam bila bi svijetla pozadina pošto je čitljivije.
Ma svidjaju mi se oba :) ali nisam nikad imao iskustva sa negativnom podlogom, pa reko opet da vidim sa ljudima koji imaju iskustva.

Hvala ti na odgovoru
Afi Konan

#2422 Re: Satovi

Post by Afi Konan »

Ja imam nekih 20-ak komada "Arlux" satova, ženskih, na baterije. To je neka švicarska marka za koju nikad nisam čuo ali su satovi jako dobri, bez plastičnih točkića u mehanizmu. Satovi elegantni, kožni kaiš. Detalji kućišta drvo, kamen, metal. Koga zanima mogu mu proslijediti slike na mail ili ako ima neki majstor za satove kojeg zanima pa da pogleda, satovi nisu korišteni i stoje već duži period, nakon smrti mog oca inače urara po zanimanju. Satove bih prodao po dogovoru, neka normalna cijena, znači ko želi neki sat za svoju djevojku ili ženu(nemam kutije od istih jer je to došlo preko granice u refuzi), prvenstveno kvalitetan, a u cijenovnom rangu do 80KM maksimalno zavisno od modela.
hadzidado

#2423 Re: Одг: Satovi

Post by hadzidado »

Znaš li čiji su mehanizmi unutra?
avantgarde

#2424 Re: Satovi

Post by avantgarde »

http://www.uhrzeit.org/uhren/Citizen/Ec ... 17-59E.php
sta se moze reci o ovome satu?..juce ga davali za skoro 30% jeftinije..?!..ovaj i jos dva slicna modela..
Afi Konan

#2425 Re: Одг: Satovi

Post by Afi Konan »

hadzidado wrote:Znaš li čiji su mehanizmi unutra?
Pogledaću večeras kad dođem kući pa ću da javim i po mogućnosti uslikam.
Post Reply