Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
harač

#2401 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by harač »

nasa wrote:ja, nista.. :lol:

Harac je napisao
ovo je ključna stvar čitave rasprave. vjerski moral se temelji na onome što se u filozofiji religije zove "divine command theory" - šta god da bog naredi (ropstvo, pedofiliju, genocide, mizoginiju, ili bilo šta drugo što mu može pasti na um) postaje moralno samim činom njegove naredbe. ateisti upravo to odbacuju. svako djelovanje se mora racionalno opravdati.
njemu sam odgovarala, a nisam davala definicija ateista ...kaze ateista mora racionalno opravdati, ne mora, moze
prihvatiti bilo kakav stav bez bilo kakvog objasnjenja vodeci se recimo oprtunizmom, egoizmom...a da ne pricamo da mu to racionalno vristi na sve strane
govorimo o nivou principa, a ne o praksi. upravo ti i šampiJon insistirate na tome, a ne na praksama otuđenim od suštine. princip vjerskog morala, kao što si više puta ponovila, jeste da je moralno ono što bog naredi (štaviše: što god da on naredi). princip nevjerske/ateističke/sekularne moralnosti jeste da sama naredba, recimo suverena ili roditelja ili nekog desetog, ne može kao takva, u principu, biti osnov moralnosti.

ono što ateisti tu kritikuju prepoznao je još platon prije dvije i po hiljade godina, kada je u dijalogu eutifron istakao da ovakav religijski koncept rezultira u neprihvatljivoj proizvoljnosti morala (jedan bog je rekao da je moralno oženiti 4 žene, a mogao je stati i na broju 3, 7, 12 ili bilo kojem drugom; jedan bog zabranio svinjetinu, drugi teletinu, treći škampe, četvrti etc.). da je ovakav koncept morala neodrživ pokazuju i sami vjernici kada, poput ateista, pokušavaju racionalno opravdati moral. ni njima nije dovoljno da je bog nešto naredio, jer to djeluje proizvoljno, već onda pokušavaju to objasniti, opravdati, učiniti smislenim i sl. ukratko, bog ne samo da nije potreban za moral, već samo postojanje morala kao standarda nezavisnog od boga istog dovodi u sumnju
NIN

#2402 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NIN »

Towelie wrote:
Nego, znam ja sta ti kontas i sta bi uradio po pitanju homoseksualizma, kao sto znam da je za to kriva tradicija, da ne kazem religija, koliko god se ti trudio taj sav svoj animozitet racionalizovat u nesto trece. :D
Je l se ovo tvoje znanje odnosi samo na forumasa licno ili znas sta bi bilo koji musliman uradio po tom pitanju?
evo, jopet valja crtat... nije ba upuceno idiotima koji se ne znaju napit vode, sve ti pise, a ako nisi u stanju shvatit onda ti necu pomoci, jebiga... idi u dzemat pa se posavjetuj! :D

jos malo pa ramazani, raduj se! :lol:
Towelie

#2403 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Towelie »

Ako si mislio konkretno na Sampiona, onda on moze kazati za sebe, ako si mislio uopsteno, onda ne mozes kazati nista jer muslimani nisu jedno homogeno telo.

Drugi deo posta nekakav sarkazam, valjda. U svakom slucaju, neinteresantno.
Dozer

#2404 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Dozer »

Evo par vrlo direktnih pitanja za @nasa i @S4mpion (a i svi drugi slobodno mogu dati svoj odgovor).

1. Zasto si ti licno vjernik/ca - musliman/ka? (ukoliko ima i katolika i/ili pravoslavaca, ovo "musliman" zamijenite odgovarajucim nazivom)
2. Sta je za tebe LICNO svrha vjerovanja i religije?

Mislim...hajde da ovo malo svedemo na licni nivo, a ne da se floskulari na sve strane i uopsteno...
S4mpion

#2405 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

NIN wrote:
Znam i postujem! Ali svo vrijeme moral se povlaci kao odrednica na ovoj temi pa, shodno tome, pokrenuh ovo pitanje, prvensveno pojedincu koji se, slozit ces se, vodi grupnim kodeksom. Vidis, nisi bio u stanju shvatiti gdje sam te vodio svojim pitanjima do jednog trenutka kad si ipak shvatio pa svo vrijeme odugovlacis s odgovorom. Iako, priznat ces, protumacices da sam ja sve pogresno shvatio. :lol:

Nego, znam ja sta ti kontas i sta bi uradio po pitanju homoseksualizma, kao sto znam da je za to kriva tradicija, da ne kazem religija, koliko god se ti trudio taj sav svoj animozitet racionalizovat u nesto trece. :D

Budi ba cojk pa reci da te poslije ne prozivam licemjerom i hinjom! :D
Mogu ti ja dati potpun i jasan odgovor na tvoje pitanje, ali ne želim, jer, podučen iskustvom, znam gdje to vodi. Ateisti, kada žele napraviti svađu odmah postave pitanje "bil ti prebio pedera", dokaz ti je i ova tema gdje su se svi nakrcali na to pitanje s ciljem započinjanja svađe i rasprave, a pojma nemaju šta će s odgovorom.

A što se tiče prozivanja, za ove 2 godine, za neke, bio sam i "terorista", "četnik", "taliban", "vehabija", "homofob", pa valjda je red da za nekog budem i "hinja" i "licemjer" :sabur:
lua

#2406 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by lua »

Ma ja da tebe konkretno vidim da tučeš pedera ne bih se raspravljala nego bih te opizdila šakom u glavu, najiskrenije. I to ne samo tebe nego bilo koga drugog ko bilo koga tuče zato što je drugačiji. Nema od rasprave ništa. Šta imam raspravljati s nasilnim ljudima?
Dozer

#2407 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Dozer »

Varam li se ili su moja gornja pitanja "previdjena" ? :D
lua

#2408 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by lua »

Dozeru, neće čo'ek. Mislim da ga trebamo pustit' na miru. :D
5 0 5

#2409 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

Dozer wrote:Varam li se ili su moja gornja pitanja "previdjena" ? :D
izignorirana. :D
Dozer

#2410 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Dozer »

:lol: :lol: :lol: :lol:
Ocekivano, naravno. Ipak je prilicno tesko pricati o svemu tome na licnom nivou, jer se onda vrlo lako moze zakljuciti da taj neko, ko se cijelo vrijeme bacaka nekom pricom, u stvari ne prica iz svoje glave i osjecaja, nego nekog grupnog, kolektivnog i sta ti ja znam kojeg.

I tu se onda dodje do nekih poraznih cinjenica, zar ne? :D
S4mpion

#2411 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

Neko željan šaketanja na pravdi Boga. :sabur:
S4mpion

#2412 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

Dozer wrote:Varam li se ili su moja gornja pitanja "previdjena" ? :D
Nisu previđena, pitanja su, zapravo, veoma dobra, ali su postavljena na pogrešnoj temi, opet ćemo otići u analizu vjerskih svjetonazora, a ovdje se bavimo ateističkim. :D
lua

#2413 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by lua »

S4mpion wrote:Neko željan šaketanja na pravdi Boga. :sabur:
Ja bar imam hrabrost da ti kažem da bih te opizdila šakom u glavu. :D
Dozer

#2414 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Dozer »

Naravno, opet ocekivani odgovor u tvom stilu :D

E, vidis, kad bi ti dao te svoje "svjetonazore", ali iz licne vizure, onda bi vrlo lako dosao i do odgovora na pitanje o ateistickim svjetonazorima. ;)
S4mpion

#2415 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

lua wrote:
S4mpion wrote:Neko željan šaketanja na pravdi Boga. :sabur:
Ja bar imam hrabrost da ti kažem da bih te opizdila šakom u glavu. :D
Ma bitno je da nisi kontradiktorna, odnosno sklona nasilju
Šta imam raspravljati s nasilnim ljudima?
:D
Dozer

#2416 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Dozer »

Na nasilje se obicno odgovara nasiljem, zar ne? ;)
A jos bi dobro pros'o da te ona spizdi... :D
lua

#2417 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by lua »

S4mpion wrote:
Ma bitno je da nisi kontradiktorna, odnosno sklona nasilju

:D
Joj da vidiš kako sam ja samo sklona nasilju! Danas sam zgazila trinaest mrava na putu do posla. U pičku materinu, zovite me Ratko Mladić.

Pu jebem ti licemjerje i bezobrazluk
S4mpion

#2418 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

Dozer wrote:Naravno, opet ocekivani odgovor u tvom stilu :D

E, vidis, kad bi ti dao te svoje "svjetonazore", ali iz licne vizure, onda bi vrlo lako dosao i do odgovora na pitanje o ateistickim svjetonazorima. ;)
Ateistički svjetonazori nemaju uputu, kreiraju se prema državnom zakonu i društvenom uticaju, ne možeš reći za nekog da ne poštuje ateističke principe, Za vjernika se to može reći, jer je poznata uputa na kojoj se bazira njegov svjetonazor. ;-)
Dozer

#2419 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Dozer »

Lupetas. Kakve veze svjetonazori imaju sa drzavnim zakonima, matere ti? :D
S4mpion

#2420 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

Dozer wrote:Na nasilje se obicno odgovara nasiljem, zar ne? ;)
A jos bi dobro pros'o da te ona spizdi... :D
Zavisi od osobe do osobe, ali ako već furaš taj fazon, ne bi trebao prosipati šuplju tipa "šta ja imam pričat s nasilnicima?" :D

Ali vidiš šta je zanimljivo, ja ni u jednom trenutku se nisam izjasnio po pitanju nasilja nad homoseksualcima, možda nikome ništa ne bih uradio, možda bih ih pustio neka prođu svojim putem, ali nasilne osobe već u glavi imaju svoj scenarij o meni i pričaju o tome kako bi me štocirale. :-)
hrastov žižak

#2421 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by hrastov žižak »

Dozer wrote:Lupetas. Kakve veze svjetonazori imaju sa drzavnim zakonima, matere ti? :D
pravnik ba čoik :mrgreen:
S4mpion

#2422 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

Dozer wrote:Lupetas. Kakve veze svjetonazori imaju sa drzavnim zakonima, matere ti? :D
Misliš da lupetam?

Pa svoj život kreiraš prema državnim zakonima i društvenom uticaju, ne možeš se jednako ponašati ovdje i u SA ili Americi ili Nigeriji i sl. ;-)
Dozer

#2423 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Dozer »

Stipu suplju, nego daj sta konkretno, tipa odgovore na moja gornja pitanja. Naravno, ako ih znas...

A sto se ponasanja tice, e, vidis - mogu. Ja se isto ponasam svugdje, a ti sad skontaj kakvi su moji svjetonazori.
Btw, bio sam i u SA, ali i USA, PL, HU, AT, GB, SP, i jos ponegdje ;)

I, ne, ne kreiram svoj zivot prema drzavnim zakonima. Oni su samo faktor limitacije ili dozvole, ali nei kreiranja mojih licnih svjetonazora, kontas?
Last edited by Dozer on 11/06/2014 13:55, edited 1 time in total.
S4mpion

#2424 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

Dozer wrote:Stipu suplju, nego daj sta konkretno, tipa odgovore na moja gornja pitanja. Naravno, ako ih znas...
Misliš da je šuplja? :D

Šta misliš da li se jedan Amerikanac i jedan Bosanac služe jednakim sistemom nalaženja zaposlenja?

Eto ti samo jedan primjer koliko država ima uticaj na svjetonazor građana. ;-)
S4mpion

#2425 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

Dozer wrote:Stipu suplju, nego daj sta konkretno, tipa odgovore na moja gornja pitanja. Naravno, ako ih znas...

A sto se ponasanja tice, e, vidis - mogu. Ja se isto ponasam svugdje, a ti sad skontaj kakvi su moji svjetonazori.
Btw, bio sam i u SA, ali i USA, PL, HU, AT, GB, SP, i jos ponegdje ;)
Ne govorim samo o tebi, već o skupini. :D
Locked