Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Hendrix

#23926 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hendrix »

melac wrote: 29/03/2025 22:51
Hendrix wrote: 29/03/2025 22:31 Stavio lik Sipad kao brend po kojem je Bosna poznata?Kakav jebeni Sipad o fakat ne mogu da vjerujem.

Ikea nam zavidi Reufe.
Moze li Zlatna Dzezva?

Koji je nas brend da ima ikakvu raspoznatljivost izvan granica BiH, hajde da kazem izvan granica Jugoslavije?

Nekad su bili Sipad i Energoinvest, mozda jos poneko ima u nekim drzavama da zna za njih, svakako sve manje.

No koje su to stvari kojima mozes pribliziti BiH nekom strancu?

Ja naveo neku listu, a nekoliko vas se nakacilo da kritikuju kako je lista glupa i ovakva ili onakva, ali sta je to sto prepoznatljivo nekom strancu?

Znamo da i nema nekog vrhunskog odgovora, ala Apple ili Coca Cola, ali u odredjenim krugovima bi se moglo naci. Pa tako ako odes u Baskiju, vjerovatno Meho Kodro bi bio neki prepoznatljiv pojam tim ljudima, barem nekom broju.
Ne kazem ja da imamo brendove na nivou Apple ali neko napinjanje da smo neki faktor nam ne treba. Energoinvest je firma koju su znali ljudi koji se bave s tom strukom, koja nidje veze nema sa 99% obicnog naroda bilo gdje. Isto da ja tebe pitam znas li najveceg izvodjaca u Francuskoj ili Njemackoj.

Nama je uvijek problem prihvatiti da smo nebitni na svjetskom nivou. Svako putovanje vani s nasim pasosem je dokaz toga. Evropa nas i pomalo zna jer smo komsije ali ostatak svijeta druze, nismo ni na mapi uopste vecini.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#23927 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Truba »

stubrijez wrote: 29/03/2025 21:14 Vidim da si sefio nesto... Lista onako, nemam neki komentar... jedino mogao si i Mladica stavit i on je Bosanac.
Medjugorje No1 definitivno, priznali mi to ili ne. Najbitniji razlog zbog kojeg hiljade stranaca smjerno dodje u BiH tokom godine....
https://www.nedjelja.ba/hr/vijesti/bih/ ... fest/33811

Na početku susreta dobrodošlicu nazočnim izrazio je međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić, a zatim su se predstavile zemlje iz kojih su hodočasnici stigli u Međugorje na ovogodišnji Mladifest: Angola, Argentina, Australija, Austrija, Bjelorusija, Belgija, Benin, Bosna i Hercegovina, Brazil, Zelenortski otoci, Kamerun, Kanada, Kina, Kolumbija, Kongo, Obala Bjelokosti, Hrvatska, Češka, Dominikanska Republika, Salvador, Engleska, Eritreja, Etiopija, Francuska, Finska, Gabon, Njemačka, Velika Britanija, Gvadalupa, Gvatemala, Haiti, Sveta zemlja, Hong Kong, Mađarska, Indija, Irak, Irska, Italija, Kenija, Kirgistan, Reunion, Latvija, Litva, Libanon, Makao, Madagaskar, Martinique, Meksiko, Moldavija, Nizozemska, Nikaragva, Nigerija, Norveška, Panama, Paragvaj, Peru, Filipini, Poljska, Portugal, Portoriko, Rumunjska, Rusija, Škotska, Senegal, Srbija, Slovačka, Slovenija, Južna Koreja, Španjolska, Šri Lanka, Švedska, Švicarska, Ukrajina, Ujedinjeni Arapski Emirati, Velika Britanija, SAD, Vatikan, Vijetnam, Wales i Zimbabve.

mnogo je kume
za neke nismo ni culi :mrgreen:
jeza u ledja

#23928 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

belfy wrote: 28/03/2025 23:29 "demsel in distress".
Demsel Washington? :oops: :D

Damsel, bolan, damsel. :P
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#23929 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

stubrijez wrote: 29/03/2025 20:59
melac wrote: 28/03/2025 20:36
Ozimician wrote: 27/03/2025 23:55 Po cemu je BiH poznata, lol, kakvo pitanje xD

Sta bi rekao po cemu je jedna Poljska poznata npr., Slovacka, Estonija, Bugarska...?
Walter Peric
Bitka na Sutjesci
Ivo Andric
Vladimir Nazor
Mehmed pasa
Stecci
Ante Pavelic
Energoinvest
Sipad
Hidrogradnja ( samo za labudana naseg, koji mi je na foe, nabijem ga kontraskog )
Stari Most
Buna
Sarajevo
Zoi 84

a mozda i najpoznatija po piramidama u Visokom.

Edin Dzeko
Salihamidzic
Ramzes 0
itd itd
Haj sto ti je lista nako bezveze, to je tvoje vidjenje, samo mi nije jasno otkud ti Vladimir Nazor.
Uguro ga na listu nazor
belfy

#23931 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

jeza u ledja wrote: 30/03/2025 20:55

da, typo je nezamisliv... a lijepo napisah u vise postova da sam malo opusten u slavljenju rodjendana. svejedno - I stand corrected. hvala ni na cemu drug jez. :-)
belfy

#23932 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

melac wrote: 29/03/2025 20:07
belfy wrote: 28/03/2025 23:45
melac wrote: 28/03/2025 23:37
HAjde se potrudio dopini i/ili izmjeni listu, da dodjemo do nekog rjesenja. Ovako samo seres.
ti stalno ponavljas da ja serem, a ti si postavio tu listu. ja sam te samo ispravio. ako ti to udara na ego - izvini. mene niko nije pitao za bilo kakvu listu. ali, evo, cisto da budemo na istoj ravni. ako do sada nisi skontao - lista ti je sranje. i ne mislim da dopunjavati tvoju listu, a hebi me ako i ti sam znas do kojeg rjesenja se treba doci.

ali, evo, posto mi je rodjendan pitat cu te, ali moras ljutnju staviti na stranu, jer ti ja nisam neprijatelj. do kakvog rjesenja zelis doci?
Koju stranicu prije bila diskusija oko toga po cemu je Bosna poznata i sta navesti nekom strancu da zna da je to Bosna.
A ti pak na to samo imas negativne komentare. Ja te pitam da ti kazes kako treba, a ne da kazes kako ne treba. Po meni si ti jedan od onih sto zna sta nevalja, ali ne i kako treba.
jarane, nisam ja jedini koji ti prigovara na listu. ali ako zelis odgovor u istom maniru on bi bio ljedeci - ti si jedan od onih sto misli da zna, ali nezna. sto je najgora kombinacija... prethodni su ti vec odgovorili dovoljno. ako do sada nisi shvatio onda ga grebi...
melac

#23933 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by melac »

belfy wrote: 01/04/2025 22:19
belfy wrote: 28/03/2025 23:45

ti stalno ponavljas da ja serem, a ti si postavio tu listu. ja sam te samo ispravio. ako ti to udara na ego - izvini. mene niko nije pitao za bilo kakvu listu. ali, evo, cisto da budemo na istoj ravni. ako do sada nisi skontao - lista ti je sranje. i ne mislim da dopunjavati tvoju listu, a hebi me ako i ti sam znas do kojeg rjesenja se treba doci.

ali, evo, posto mi je rodjendan pitat cu te, ali moras ljutnju staviti na stranu, jer ti ja nisam neprijatelj. do kakvog rjesenja zelis doci?
Koju stranicu prije bila diskusija oko toga po cemu je Bosna poznata i sta navesti nekom strancu da zna da je to Bosna.
A ti pak na to samo imas negativne komentare. Ja te pitam da ti kazes kako treba, a ne da kazes kako ne treba. Po meni si ti jedan od onih sto zna sta nevalja, ali ne i kako treba.
jarane, nisam ja jedini koji ti prigovara na listu. ali ako zelis odgovor u istom maniru on bi bio ljedeci - ti si jedan od onih sto misli da zna, ali nezna. sto je najgora kombinacija... prethodni su ti vec odgovorili dovoljno. ako do sada nisi shvatio onda ga grebi...
Ma lista nebitna. Ako ti se neda dopuniti listu sa nekim svojim stavom sta moze biti prepoznatljivo u svijetu a da je povezano sa BiH onda ne trebas ni da odgovaras na post. Sam post nije ni bitan, vec cijela tema i diskusija. A to je da i nemamo nesto sto se isticu a poznato je izvan BiH a opet postoje odredjene nise gdje i postoje neka imena.
jeza u ledja

#23934 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

belfy wrote: 01/04/2025 22:12

da, typo je nezamisliv... a lijepo napisah u vise postova da sam malo opusten u slavljenju rodjendana. svejedno - I stand corrected. hvala ni na cemu drug jez. :-)
:thumbup:
belfy

#23935 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

melac wrote: 01/04/2025 22:50

Ma lista nebitna. Ako ti se neda dopuniti listu sa nekim svojim stavom sta moze biti prepoznatljivo u svijetu a da je povezano sa BiH onda ne trebas ni da odgovaras na post. Sam post nije ni bitan, vec cijela tema i diskusija. A to je da i nemamo nesto sto se isticu a poznato je izvan BiH a opet postoje odredjene nise gdje i postoje neka imena.
pa, u pravu si. lista zaista jeste nebitna jer smo nebitni. traziti sta i ko poznaje i prepoznaje Bosnu u svijetu je lako pitanje. malo ko i niko...

isto tako kada kazes da sam post nije bitan, vec cijela tema i diskusija moras prvo prepoznati da si debelo van iste. ovo o cemu pricas na ovoj temi nema vece sa samom temom.

ali, stavimo to na stranu. prvo pitanje je koliko ljudi zna za Bosnu (priznatu od 1992.) dakle, prije '92. je mozda kod nas postojalo nesto sto smo prepoznavali kao "nase", ali je ovdje sada, valjda, pitanje ko nas vidi kao Bosnu nakon toga...

zasigurno se slazem sa onima koji kazu da je Medjugorje No.1.

pa, evo, da ne ostane nedoreceno. po mom misljenju na prvom mjestu je burek (da, nisu cevapi). jer tu cak i komsije prave sale na taj racun koji se siri i dalje. kao recimo ovaj (koji vjerujem da je mnostvo pogledalo):

na drugom mjestu bi mogli biti cevapi, ali mozda i oni budu preteknuti brzo sa pricama o divljim konjima livanjskog/glamockog polja...

na trecem mjestu mozda imena. nekima je poznat Salihamidzic, nekima Dzeko, nekima Bararez, nekima Halilhodzic. danas mozda i Jusuf Nurkic... ali su isti lokalnog karaktera... moguce je da ih vise zna i za Osmagica. no, imena kako dodju tako i prodju...

ono sto ostaje zasigurno je Medjugorje i burek (ali burek na dalekom drugom mjestu).

takodjer smo poznati i po genocidu u Srebrenici. ovo govorim na kraju, jer vjerujem da nisi ni sam mislio na takve primjere...

na sirem (globanom) nivou smo zaista nebitni...
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#23936 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Domaci izdajnik »

Bosnu u svijetu znaju po olimpijadi i atentatu, a od 90tih po ratu.

Koja je šega i kulturološki šok nastao učesnicima WRC u BL 2009 :lol: latinosi mislili da se kod nas još puca, a zapadnjaci se iščuđavali kako se moderno oblačimo i imamo dobre ugostiteljske lokale :-)
dr_Evil

#23937 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

belfy wrote: 02/04/2025 00:38

pa, u pravu si. lista zaista jeste nebitna jer smo nebitni. traziti sta i ko poznaje i prepoznaje Bosnu u svijetu je lako pitanje. malo ko i niko...

isto tako kada kazes da sam post nije bitan, vec cijela tema i diskusija moras prvo prepoznati da si debelo van iste. ovo o cemu pricas na ovoj temi nema vece sa samom temom.

ali, stavimo to na stranu. prvo pitanje je koliko ljudi zna za Bosnu (priznatu od 1992.) dakle, prije '92. je mozda kod nas postojalo nesto sto smo prepoznavali kao "nase", ali je ovdje sada, valjda, pitanje ko nas vidi kao Bosnu nakon toga...

pa, evo, da ne ostane nedoreceno. po mom misljenju na prvom mjestu je burek (da, nisu cevapi). jer tu cak i komsije prave sale na taj racun koji se siri i dalje. kao recimo ovaj (koji vjerujem da je mnostvo pogledalo):

na drugom mjestu bi mogli biti cevapi, ali mozda i oni budu preteknuti brzo sa pricama o divljim konjima livanjskog/glamockog polja...

na trecem mjestu mozda imena. nekima je poznat Salihamidzic, nekima Dzeko, nekima Bararez, nekima Halilhodzic. danas mozda i Jusuf Nurkic... ali su isti lokalnog karaktera... moguce je da ih vise zna i za Osmagica. no, imena kako dodju tako i prodju...

ono sto ostaje zasigurno je Medjugorje i burek (ali burek na dalekom drugom mjestu).

takodjer smo poznati i po genocidu u Srebrenici. ovo govorim na kraju, jer vjerujem da nisi ni sam mislio na takve primjere...

Dovoljno sam putovao po zapadnoj Europi i malo ko nije vidio Stari most, cesto sam se iznenadio da ljudi znaju gdje je Mostar, obicno rekli bio sam na izletu kad sam isao u Hrvatsku. A oni koji nisu kad bi im pokazao sliku bio je "ahaa" moment.

I nije to bas neki fazon za BiH, vecinu drzava Europe po malo cemu mozemo znati, ako iskljucimo auto industriju, na sta cete pomislit kad kazemo Njemacka? A Njemacka je ono pojam Europe. Italija i Francuska su prepoznatljive to je brend, mozda i Spanija, ali evo po cemu poznajete Holandiju?

Polahko radni narode foruma.
dr_Evil

#23938 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

izvrsni direktor wrote: 30/03/2025 21:00
stubrijez wrote: 29/03/2025 20:59
melac wrote: 28/03/2025 20:36

Walter Peric
Bitka na Sutjesci
Ivo Andric
Vladimir Nazor
Mehmed pasa
Stecci
Ante Pavelic
Energoinvest
Sipad
Hidrogradnja ( samo za labudana naseg, koji mi je na foe, nabijem ga kontraskog )
Stari Most
Buna
Sarajevo
Zoi 84

a mozda i najpoznatija po piramidama u Visokom.

Edin Dzeko
Salihamidzic
Ramzes 0
itd itd
Haj sto ti je lista nako bezveze, to je tvoje vidjenje, samo mi nije jasno otkud ti Vladimir Nazor.
Uguro ga na listu nazor
Onda nek ugura nazor i dva oskarovca, Dusan Vukotic i Danis Tanovic. Mada realno i nije to nesto po cemu smo prepoznatljivi sirim masama, vise nekim geek-ovima.
dr_Evil

#23939 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Sjetih se, Branislava Perunicic, pokoj joj dusi, njezina slika ce se redovno pronaci u svim predavanjima elektrotehnickih fakulteta sirom Europe. Pionir u SMC sistemima.

https://en.wikipedia.org/wiki/Sliding_mode_control

I eto, da nije sve tako crno :)
Thorgerson

#23940 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Thorgerson »

Lista je ultra-pre-subjektivna.

Ako govorimo o obicnom narodu, poznati smo po ratu 92-95. Mladji ili ne znaju nista o nama ili eventualno iz skole znaju za prvi svjetski rat, jer se uci u skoli.

I to je to.

To je isto da ti sad prodjes ulicom i pitas raju o Ruandi. Na sta ce ih prvo asocirati? Nece sigurno na lasniranje satelita il sta su vec uradili, nego na rat. Il evo da navedes neki brend iz Ruande. :-)

Mi jos imamo tu srecu pa smo u evropi. Pa evropljani vole da hodaju, istrazuju, a mi smo blizu.

Da si negdje u africi, aziji. Ovakvi kakvi smo, ne bi imao pet turista godisnje.

Na marketingu se mora raditi. I moramo skontati sta je to sto zelimo. Ne mozemo sve. Historija? Ok, ali hajd onda sredi muzeje, spomenike i uskladi pricu. Ponudi nesto. Prirodne ljepote? Ok, ali ne mozes jbg prodavati prirodne ljepote, a najzagadjenija zemlja u svijetu. Gastro? Uredu, moze. Ali onda i tu malo se potrudi. A ne da podvaljujes turistima neki domaci proizvod i kuhinju, a nista domace u proizvodu i sl.
Rugafet

#23941 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

Denzel Washington
stubrijez

#23942 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

dr_Evil wrote: 02/04/2025 11:29
belfy wrote: 02/04/2025 00:38

Dovoljno sam putovao po zapadnoj Europi i malo ko nije vidio Stari most, cesto sam se iznenadio da ljudi znaju gdje je Mostar, obicno rekli bio sam na izletu kad sam isao u Hrvatsku. A oni koji nisu kad bi im pokazao sliku bio je "ahaa" moment.

I nije to bas neki fazon za BiH, vecinu drzava Europe po malo cemu mozemo znati, ako iskljucimo auto industriju, na sta cete pomislit kad kazemo Njemacka? A Njemacka je ono pojam Europe. Italija i Francuska su prepoznatljive to je brend, mozda i Spanija, ali evo po cemu poznajete Holandiju?

Polahko radni narode foruma.
Nisi mogo nac prepoznatljiviju od Holandije, daj nadji nesto drugo.
dr_Evil

#23943 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

stubrijez wrote: 02/04/2025 12:36
Nisi mogo nac prepoznatljiviju od Holandije, daj nadji nesto drugo.
Pa dobro, da provjerimo po europi koliko ce ih sta skontat, Amsterdam i kolacici od vutre, imal sta drugo. Recimo ja znam dosta jer sam putovao, ali ono realno, neko malo ko vise zna mozda se sjeti klompa i tulipana , ali budimo realni. Hocemol u Belgiju? Mozda da skoknemo do Finske, mozda po Mumijevima je znamo.

Svicarska, banke i neutralnost, Alpe mozda, Hadron Collider za geekove. Toblerone vise nije njihov, ali eto znamo da ima neke dobre cokolade i sira. I tako...

Da se ne lazemo, sto se tice Europe brendovi su Italija, Spanija, Francuska, Engleska. Njemacku znamo po industriji i fudbalu, od Skandinavije se moze istaknuti Svedska jer ima Ikeu, Volvo i cufte - to jeste svjetski brend. DAnsku ono poznata je, zna se za Kopenhagen ali koji qrko imaju poznat obicnom smrtniku. O Rusiji se vjerovatno malo vise zna.

Budimpesta i Bec su regionalni centri, o njima znamo, ali prosjecnom SKandinavcu reci da si bio u Budimu gleda te ko tele, kao o kakvom carstvu ti pricas, pa Danska i Svedska su carstva.

USA je svjetski brend.
Domaci izdajnik

#23944 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Švica ima masu brendova u prehrambenoj, zdravstvenoj i mašinskoj industriji.

Finska ima Nokiu, Danska Lego, Italija masu brendova, Njemačka da ne spominjem. Beč je jedan od najboljih gradova za život, a Austija je takođe poznata po mašinskoj i vojnoj industriji (Steyr i Glock), Budimpešta je dragulj filmske industrije USA ;-)

Rusija ima Lenjina, Staljina i vodku :mrgreen:
dr_Evil

#23945 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Domaci izdajnik wrote: 02/04/2025 13:02 Švica ima masu brendova u prehrambenoj, zdravstvenoj i mašinskoj industriji.

Finska ima Nokiu, Danska Lego, Italija masu brendova, Njemačka da ne spominjem. Beč je jedan od najboljih gradova za život, a Austija je takođe poznata po mašinskoj i vojnoj industriji (Steyr i Glock), Budimpešta je dragulj filmske industrije USA ;-)

Za Nokiu zna nasa generacija, ove nove pitaj samo ce te pogledati blijedo. Za Lego cu se sloziti, Italija sam rekao da je brend sama po sebi, a Njemacka je brend po industriji.

Austrija nije poznata po masinskoj i vojnoj industriji, naravno ne kazem ja da je nema ili da nije dobra, samo kazem da nije poznata, to je u rangu da je Energoinvest bio poznat bilo kome van te industrije. Bec je najbolji grad za zivot, super pitaj prosjecnog stanovnika Osla sta zna o Becu, a tek o Pesti.
Domaci izdajnik

#23946 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Pa sad...Palfinger, Rosenbauer, KTM, Andritz, ono nije da Austrija nema svjetskih brendova ;-)
stubrijez

#23947 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

Domaci izdajnik wrote: 02/04/2025 13:02 Švica ima masu brendova u prehrambenoj, zdravstvenoj i mašinskoj industriji.

I Red Bull. Ubjedljivo najpoznatiji i najjaci.
Domaci izdajnik

#23948 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

U pravu si to sam zaboravio :thumbup:
dr_Evil

#23949 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Domaci izdajnik wrote: 02/04/2025 13:54 Pa sad...Palfinger, Rosenbauer, KTM, Andritz, ono nije da Austrija nema svjetskih brendova ;-)
Palfinger jest mrcina!
Domaci izdajnik

#23950 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Palfinger je bog otac u svojoj branši! Šta te mašine mogu izdržati... :shock:
Post Reply