Sam svoj majstor

Post Reply
moimoi

#2376 Re: Sam svoj majstor

Post by moimoi »

toska wrote: 22/11/2025 08:40
made_in_sarajevo wrote: 22/11/2025 07:51 Ventilator ce ici samo dok se nakanim, a drugo pitanje jel iko dodatno zastitio ariston velis bojler od vode? Stoji mi iznad kade, postavio uticnicu sa IP zastitom Hager (znam da ne lazu :mrgreen: ) jer nisam mogao drugacije skopcati bojler. Na bojleru utikac dosao, a nemam mjesta dovodni kabal direktno skopcati, dovodni 2,5mm2, a sa bojlera 1,5 i svi kontakti su 1,5mm2. Profesionalna deformacija sve pregledo, danima razmisljao i nema druge, ali sam maksimalno ga gurnuo u cosak da ga sakrijem. Eh sad posto je u cosku iznad kade i nece se direktno prskati, a majstor za vodu kaze elektronika im zna od kondenzna poluditi, a plastika koja krije tu elektroniku nije bas cemu zasticena. Sad me zanima jel se iko bavio ovim i uspio da zastiti prodor vode, kondenza, nekim sprejom za zaptivanje ili nekom maskom oko bojlera ili nesto trece?
Sta je fol sa tim bojlerom pa 50L košta 620KM?
Hajd, neki super kvalitet.

Kakva elektronika u bojleru?
Vidim ima wi fi i nemam ideju sta bi moglo biti još.
Može se ubaciti elektronika umjesto elektro-mehanike ali to je besmisleno.
Za tu cijenu trebao bi raditi ko doksa u svim uslovima.

P. S. otvor u kupatilu je već dizajniran da prirodno povlači zrak iz prostorije, slično otvoru za dimnjak u zgradama, ventilator samo ubrza taj protok i neće nikome štetiti.
Wi fi, eco opcija i mozes ga gasiti/paliti na samom bojleri
toska

#2377 Re: Sam svoj majstor

Post by toska »

moimoi wrote: 22/11/2025 08:58
made_in_sarajevo wrote: 22/11/2025 07:51 Ventilator ce ici samo dok se nakanim, a drugo pitanje jel iko dodatno zastitio ariston velis bojler od vode? Stoji mi iznad kade, postavio uticnicu sa IP zastitom Hager (znam da ne lazu :mrgreen: ) jer nisam mogao drugacije skopcati bojler. Na bojleru utikac dosao, a nemam mjesta dovodni kabal direktno skopcati, dovodni 2,5mm2, a sa bojlera 1,5 i svi kontakti su 1,5mm2. Profesionalna deformacija sve pregledo, danima razmisljao i nema druge, ali sam maksimalno ga gurnuo u cosak da ga sakrijem. Eh sad posto je u cosku iznad kade i nece se direktno prskati, a majstor za vodu kaze elektronika im zna od kondenzna poluditi, a plastika koja krije tu elektroniku nije bas cemu zasticena. Sad me zanima jel se iko bavio ovim i uspio da zastiti prodor vode, kondenza, nekim sprejom za zaptivanje ili nekom maskom oko bojlera ili nesto trece?

P. S. otvor u kupatilu je već dizajniran da prirodno povlači zrak iz prostorije, slično otvoru za dimnjak u zgradama, ventilator samo ubrza taj protok i neće nikome štetiti.
Cim je wi fi onda ide I paljenje-gašenje i održavanje zadate temperature putem elektronike.
To bi bio mali i jednostavan sklop ali ne i sretna kombinacija sa vlagom.
Kako god, morao bi imati uporedno standardni elektrimehanicki sklop koji će sve to nadživiti.

Vjerovatno bi sretnija i bolja opcija bila obična wi fi utičnica neovisno od bojlera.
made_in_sarajevo

#2378 Re: Sam svoj majstor

Post by made_in_sarajevo »

Ali mu cijena danas nije plaho veca od obicnih bojlera, ali je dobar jer je plitak naspram obicnih.
moimoi

#2379 Re: Sam svoj majstor

Post by moimoi »

toska wrote: 22/11/2025 09:08
moimoi wrote: 22/11/2025 08:58

Cim je wi fi onda ide I paljenje-gašenje i održavanje zadate temperature putem elektronike.
To bi bio mali i jednostavan sklop ali ne i sretna kombinacija sa vlagom.
Kako god, morao bi imati uporedno standardni elektrimehanicki sklop koji će sve to nadživiti.

Vjerovatno bi sretnija i bolja opcija bila obična wi fi utičnica neovisno od bojlera.
NeNam :D Nama ga je majstor spojio na zice.. jer nemamo uticnice na tom dijelu.
Nije da mi je drago.. al stas.
Navodno je i dalje pokriven garancijom a to mi je jedino bitno.
moimoi

#2380 Re: Sam svoj majstor

Post by moimoi »

made_in_sarajevo wrote: 22/11/2025 09:11 Ali mu cijena danas nije plaho veca od obicnih bojlera, ali je dobar jer je plitak naspram obicnih.
Em je cetvrtas… em ga mozes i horizontalno postaviti.
Zmaj
toska

#2381 Re: Sam svoj majstor

Post by toska »

moimoi wrote: 22/11/2025 09:15 NeNam :D Nama ga je majstor spojio na zice.. jer nemamo uticnice na tom dijelu.
Nije da mi je drago.. al stas.
tako i treba.
Hakiz

#2382 Re: Sam svoj majstor

Post by Hakiz »

made_in_sarajevo wrote: 22/11/2025 09:11 Ali mu cijena danas nije plaho veca od obicnih bojlera, ali je dobar jer je plitak naspram obicnih.
Običan bojler, 50 l, cijena 250 KM.
made_in_sarajevo

#2383 Re: Sam svoj majstor

Hakiz wrote: 22/11/2025 14:18
Hocu da budem moderan :mrgreen: . Da sam isao na obicni uzme mi vise mjesta nego ovaj, a meni je svaki cenat bitan kad stanem sa haman 2m i 170kg :mrgreen: . Jedino sad oko kondenza tog i kabal iz zida da gurnem pod plastiku (tesko posto je u pitanju prije ratni 2,5mm2, a ne ovi danasnji ko cackalica), opet mi ostaje taj poklopac koji pokriva tu elektroniku. Jel iko one silne sprejeve za ovakve stvari probao na bilo cemu?
kuli1961

#2384 Re: Sam svoj majstor

Post by kuli1961 »

made_in_sarajevo wrote: 22/11/2025 20:37
Hocu da budem moderan :mrgreen: . Da sam isao na obicni uzme mi vise mjesta nego ovaj, a meni je svaki cenat bitan kad stanem sa haman 2m i 170kg :mrgreen: . Jedino sad oko kondenza tog i kabal iz zida da gurnem pod plastiku (tesko posto je u pitanju prije ratni 2,5mm2, a ne ovi danasnji ko cackalica), opet mi ostaje taj poklopac koji pokriva tu elektroniku. Jel iko one silne sprejeve za ovakve stvari probao na bilo cemu?
Imao sam taj Ariston VELIS 50 l i to horizontalni, wifi, eco mod i ostale mrdjalice. Jeste fancy, prilično pljosnat a uklapao mi se u skučen prostor, toliko da je morao ići u tuš kabinu tačno iznad tuša. U četvtoj godini od ugradnje Imao sam problem- dio elektronike/štampane ploče koja kontroliše rad grijača je riknjavela. Nema popravke, mijenja se čitava ploča. Cijena nije prestrašna - nekih 130 KM, ali je bila frka naći je. Ne vjerujem da je ploča crkla od kondenzacije, jer je izgledala sasvim korektno- nigdje tragova rđe, paljenja-kratkog spoja itd.
Medjutim, ono što me je navelo da to italijansko smeće definitivno izbacim iz kuće i nikada više ne uzmem je činjenica da mu je kazan dvokomorni i da je stijenka kazana/komore neki lijevi emajlirani lim..
Dakle, nakon što je bojler skinut, detektovano šta je u kvaru, potom nakon nabavke nove štampane ploče, izvadili smo i oba grijača i isprali kamenac iz komora. Podrazumijeva se da sam stavio nove dihtunge grijača. Usput, saznao sam da mu je cijena jednog grijača oko 70 KM.. Godinu dana nakon ove popravke, kazan/komore su procurile i bojler je otišao na smetljište. Interesantno je da je kazan procurio negdje na sredini. Prilikom čišćenja, nisam na silu skidao slojeve kamenca, tako da sam siguran da čišćenje kazana nije uzrok propadanja.
Prodao sam elektroniku, grijače i neke sonde (kao da su od grafita) za neku malu sumu, čisto da smanjim ulaganje. Uglavnom, VELIS u moju kuću više neće.
Ugradio sam KONČAR, ali sa inox kazanom, takodje horizontalni.
Ako baš hoćeš da ploču 100 % zaštitiš od kondenzacije, rastopi pčelinji vosak u šerpi, skroz potopi ploču, izvadi da se ohladi i montiraj.
Ako nisi ranije topio vosak, javi se u PP da ti objasnim siguran postupak, jer je vosak lako zapaljiv, ako se topi direktno na vatri.
kabal1337

#2385 Re: Sam svoj majstor

Post by kabal1337 »

Ne znam koliko ce ti vosak drzat, jer se sama ploca grije. tj elektronika se grije
Hakiz

#2386 Re: Sam svoj majstor

Post by Hakiz »

Ma, ne kritikujem ja one koji kupe moderne i skupe. Neka svako radi šta hoće.

Samo sam reagovao na izjavu da je slična cijena tog ultra giga mega i običnog. Nije ni blizu.

Probaj zaštiti utičnicu i utikač za bojler nečim kao ovo:

Image
kuli1961

#2387 Re: Sam svoj majstor

Post by kuli1961 »

Ne vidim da promjer kabla može biti problem. Ako ništa drugo, mogu se kupiti gotovi kablovi 3x2,5 mm kvadratna, raznih dužina, ako je dužina problem.
Ako je "problem" neki spoj, zalemi se, i potom termoskupljajući bužir i gotova priča.
Primjer- postavljao sam vanjsku rasvjetu na brvnari, tako što sam obični fenjer na "gaz"/petrolej, modifikovao na A/C. Spoj kabla iz sijaličnog grla i dovodnog kabla sam napravio sa muško- ženskim hilznama i preko tog spoja termoskupljajući bužir. Već skoro 2 godine radi, nema nikakvih problema.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#2388 Re: Sam svoj majstor

Post by mk ultra »

Presjek je sigurno 2.5mm², ali je kvalitet bakra kurcev

I ne, nije kina, kina radi dobre kablove uglavnom.

Vec turci uglavnom, pa sa vecim otporom dobijas kabal koji se vise grije, probije izolaciju na ovakvim potrosacima i tako...

Ugl ako hoces da si siguran kupi gumirani licnu, polozi, i nemas brige.
made_in_sarajevo

#2389 Re: Sam svoj majstor

Ma necu da stemam zid sad, kabal je 3x2,5 starinski sto znaci i deblji od danasnjih i zato imam problem direktno ga spojiti na bojler jer sa bojlera ide 3x1,5 i sve je napravljeno prema tome. Sad zasad sam.postavio hager IP uticnicu, ali razmisljam da utikac bacim i ako nista umjesto uticnice kutiju postaviti sa IP zastitom i unutra spojiti zicu na zicu prema klema.
Hakiz

#2390 Re: Sam svoj majstor

Post by Hakiz »

Kako sam ja shvatio, forumaš ima kabl od 2,5 mm koji izlazi iz zida. Na bojelru je već montiran kabl od 1,5 mm sa utikačem. Majstor nije htio da siječe utikač sa kabla na bojleru, ili da otvara bojler i skida kabl sa utikačem da bi stavio kabl bez utikača, jer bi time bili narušeni uslovi garancije. Zbog toga je na kabl iz zida stavio utičnicu sa IP zaštitom od prskanja. Sada je problem kako spoj utičnice i utikača zaštititi od prskanja.

Ovo sa slike iz mog posta služi upravo za takvu zaštitu.

Kada bi se odsjekao utikač ili otvorio bojler i stavio kabl bez utikača, bilo bi lako. Ili bi se kabl iz zide direktno kopčao na kontakte u bojleru, ili, ako nije dovolnjo dugačak, kabl iz bojlera bi se spojio sa kablom iz zida i spojevi zaštitili ili samoskupljajućim izolacionim cjevčicama ili spoj pravio Wago i sličnim spojnicama koje bi se izolovale itd.

Rupe na kutiji od elektronike je lako zaštititi od prodora vlage ili silikonom, ili vrućim ljepilom, ili bitumenskom masom za izolaciju, ili gumenim prstenovima za kablove itd.

Gumeni prstenovi za kablove:

Image

Wago spojnice

Image

Samoskupljajuće izolacione cjevčice

Image

Narsvno, sve šta sam napisao je samo ideja, ne garantujem da će raditi. Nisam stručnjak. Zato:

Ni u kom slučaju ne radite napisano. Upozoreni ste :-D
Last edited by Hakiz on 23/11/2025 11:24, edited 1 time in total.
Hakiz

#2391 Re: Sam svoj majstor

Post by Hakiz »

made_in_sarajevo wrote: 23/11/2025 00:27 Ma necu da stemam zid sad, kabal je 3x2,5 starinski sto znaci i deblji od danasnjih i zato imam problem direktno ga spojiti na bojler jer sa bojlera ide 3x1,5 i sve je napravljeno prema tome. Sad zasad sam.postavio hager IP uticnicu, ali razmisljam da utikac bacim i ako nista umjesto uticnice kutiju postaviti sa IP zastitom i unutra spojiti zicu na zicu prema klema.
Boldirano je jedan od načina, možda i najjednostavniji.

Nije problem spojiti kabl od 2,5 mm i kabl od 1,5 mm. Jedan način je, kao što sam u prethodnom postu rekao, Wago ili sličnim spojnicama. Drugi način je da zalemiš žice i izoluješ ih samoskupljajućim izolacionim cjevčicama. Izolir-traka nije dobra, lako popusti.

Dakle, ili Wago spojnice i onda se rupe na spojnicama kroz koje kablovi idu u spojnice izoluju silikonom, vrućim ljepilom, biitumenskom masom, a onda možeš spojnicu obmotati izolirštrakom ili nekom kutijicom itd. U jednu Wago spojnicu mogu se staviti kablovi različitih promjera, tako da ti razlika u promjerima neće biti problem. Recimo, Wago spojnica na slici (Wago 221) može prihvatiti kablove promjera od 0,2 do 6 mm kvadratnih. Naravno, u jednu rupu spojnice ide samo jedna žica, tako da ti za spajanje dva kabla sa tri žice (faza, nula, uzemljenje) trebaju tri spojnice. Jedna spojnica ide za jedan "signal". Ne može jedna spojnica sa 3 rupe i za nulu, i za fazu, i za uzemljenje. Ako spajaš spojnicom sa 3 rupe, to znači da u jednu rupu dovodiš jedan signal (recimo fazu) a na druge dvije rupe taj signal odvodiš sa dva različita kabla. Tako da ti trebaju tri spojnice od kojih svaka prima 2 kabla da bi spojio fazu, nulu i uzemljenje. Ni slučajno jedna spojnica sa 6 rupa. Napravićeš kratak spoj ili požar.

Neka ti to majstor spoji ako nisi siguran.

Drugi način je da zalemiš kablove, izoluješ ih samoskupljajućim cjevčicama. Na krajevima cjevčica spriječiš prodor vode tako što ispuniš rupe na krajevima opet ili silikonom ili vrućim ljepilom ili bitumenskom masom. Cjevčice skupiš da obmotaju kabl vrućinom, ako nemaš industrijski fen može i upaljač. Fen za kosu ne može, nije dovoljno vruć.

Samoskupljajuće cjevčice ne samo da dolaze u raznim promjerima otvora (za razne debljine kablova), nego dolaze i sa raznim debljinama stijenki (deblja stijenka, bolja izolazija). Pa kupiš spojnice sa debljim stijenakma, na jedan spoj jednu cjevčicu, na drugi spoj drugu, a onda oba tako izolovana spoja zajedno dodatno izoluješ jednom širom cjevčicom koja obuhvati oba ta već izolovana spoja.

Imaš i ovo:

Opet, ako nisi siguran, neka ti majstor to sve spoji.

Ali, ni u kom slučaju samo izolir-traka. Ona se lako odlijepi, popusti. Ta traka je najgori način izolacije, bolje je i lusterske kleme nego izolir-traku. Samo što lusterske kleme uglavnom nisu predviđene za jake struje koje uređaji sa grijačima koriste. Ima ih od bakelita za jače struje, ali Wago je bolji izbor. Ovo su lusterske kleme:

Image

Narsvno, sve šta sam napisao je samo ideja, ne garantujem da će raditi. Nisam stručnjak. Zato:

Last edited by Hakiz on 23/11/2025 11:24, edited 1 time in total.
made_in_sarajevo

#2392 Re: Sam svoj majstor

@Hakiz hvala na dugom postu i valjat ce mnogima ali sve ja to kontam i znam jer se bavim tim svakako, ne direktno instalacijama ali je vezano za jaku struju pa i za instalacije :mrgreen: . Eh sad posto nisam na instalacijama nemam dodira oko bojlera i ovako prskanja vode. Hager kaze za svoju uticnicu da je IP zastita vodotjesna kako ono napisu ali eto meni vazda se vrti sta ako. Kabal iz zida bi mogao doci direktno samo ne znam kako bi to sve izgledalo i za garanciju i za kopcanje jer je u bojleru sve napravljeno ga 3x1.5 kabal. Doduse kad sam uticnicu uzimao to je bilo daj sta das u adazalu u subotu u 19:30 :mrgreen:
mirota

#2393 Re: Sam svoj majstor

Post by mirota »

moze li pomoc strucnjaka, naime imam hidrofor na vikendici, koji sam radi smrzavanja redovno skidao u nov a postavljao u aprilu, sada se vikendica i zimi koristi, minusi budu rijetki, ali se desi do -12, kako da zastititim i sta da zastitim, hidrofor je u zidanoj betonskoj kucici, da li ga obmotati necim ili sta i hvala
Hakiz

#2394 Re: Sam svoj majstor

Post by Hakiz »

made_in_sarajevo wrote: 23/11/2025 09:03 @Hakiz hvala na dugom postu i valjat ce mnogima ali sve ja to kontam i znam jer se bavim tim svakako, ne direktno instalacijama ali je vezano za jaku struju pa i za instalacije :mrgreen: . Eh sad posto nisam na instalacijama nemam dodira oko bojlera i ovako prskanja vode. Hager kaze za svoju uticnicu da je IP zastita vodotjesna kako ono napisu ali eto meni vazda se vrti sta ako. Kabal iz zida bi mogao doci direktno samo ne znam kako bi to sve izgledalo i za garanciju i za kopcanje jer je u bojleru sve napravljeno ga 3x1.5 kabal. Doduse kad sam uticnicu uzimao to je bilo daj sta das u adazalu u subotu u 19:30 :mrgreen:
Pa, ima nekoliko nivoa IP zaštite. Tako da je bitno koji je nivo, ne samo da piše IP.

Image

Po ovome, tebi bi trebala kutija sa minimalno IP 54. Ja bih IP 65.

Naravno, pod uslovom da se pravilno montira, da se pri montaži ne oštete ili saviju dihtunzi kutije.

I ako možeš negdje pričvrstiti tu kutiju, da ne visi sa kablovima, bilo bi dobro. Makar dvostrano ljepljivom trakom na zid (pločice) ili bojler ako ne možeš šarafima negdje.

Kopčanje kabla iz zida direktno u bojler može biti problematično ako je kabl iz zida tako širok da ne može ući u otvor za kabl u bojleru. Ili ako je kratak. Kontakti samih žica bez izolacije u bojleru ne bi trebali biti problem, još nisam naišao na situaciju da kontakt za 1,5 mm žicu ne može primiti 2,5 mm žicu. Ali, bez izolacije. Debljina izolacije bude problem, ne promjer same žice. Jedino što ti to treba uraditi ovlašteni serviser jer, ako ti otvoriš bojler, vjerovatno ćeš izgubiti garanciju.

janje_

#2395 Re: Sam svoj majstor

Post by janje_ »

mirota wrote: 23/11/2025 11:00 moze li pomoc strucnjaka, naime imam hidrofor na vikendici, koji sam radi smrzavanja redovno skidao u nov a postavljao u aprilu, sada se vikendica i zimi koristi, minusi budu rijetki, ali se desi do -12, kako da zastititim i sta da zastitim, hidrofor je u zidanoj betonskoj kucici, da li ga obmotati necim ili sta i hvala
Kolika je ta kucica? Uradi izolaciju stiroporom.
mirota

#2396 Re: Sam svoj majstor

Post by mirota »

a mozda 2x1,2x1,2 metara
Pincic

#2397 Re: Sam svoj majstor

Post by Pincic »

mirota wrote: 23/11/2025 11:00 moze li pomoc strucnjaka, naime imam hidrofor na vikendici, koji sam radi smrzavanja redovno skidao u nov a postavljao u aprilu, sada se vikendica i zimi koristi, minusi budu rijetki, ali se desi do -12, kako da zastititim i sta da zastitim, hidrofor je u zidanoj betonskoj kucici, da li ga obmotati necim ili sta i hvala
Kod mene je poprilično slično, razlika je u šupici koja je nešto veća. Hidrofor je u kućici pored bunara. Rješenje je jednostavano i provjereno. U mojoj kućici je provedena struja radi samog hidrofora, dodao sam i običnu, klasičnu sijalicu, 40W koja je zimi stalnu upaljena. Bez obzira na vanjsku temperaturu, u kućici je najniža bila 6, a najčešće je 10 do 12 celzijusa... Sijalica je kao inkubator. Istina, kućica sada ima termo fasadu - ali je ovo rješenje bilo i kada nije bilo fasade. Kada su bili samo šljako blokovi. Također sam i na štokove vrata (kod mene su obična metalna) zalijepio traku za termo izolaciju.
toska

#2398 Re: Sam svoj majstor

Post by toska »

Hocu da budem moderan :mrgreen: .
ništa ako nema i Wide and intuitive touch LCD display :D
https://www.climamania.com/en/ariston-v ... Knh00TA9nS

tako i ja nenamjerno kupih frižider sa wi fi i još nisam skontao čemu to :?, neka ideja?
@kuli1961
U četvtoj godini od ugradnje Imao sam problem- dio elektronike/štampane ploče koja kontroliše rad grijača je riknjavela. Nema popravke, mijenja se čitava ploča. Cijena nije prestrašna - nekih 130 KM
skroz preostao raditi?
moja pretpostavka da ima i uporedni standardni elektro-mehanički sklop je netačna i sve je na elektronici?
šta reći :-), držite se dokazanog 100+ godina.
Hakiz

#2399 Re: Sam svoj majstor

Post by Hakiz »

toska wrote: 23/11/2025 12:30

Hocu da budem moderan :mrgreen: .
ništa ako nema i Wide and intuitive touch LCD display :D
https://www.climamania.com/en/ariston-v ... Knh00TA9nS

tako i ja nenamjerno kupih frižider sa wi fi i još nisam skontao čemu to :?, neka ideja?
@kuli1961
U četvtoj godini od ugradnje Imao sam problem- dio elektronike/štampane ploče koja kontroliše rad grijača je riknjavela. Nema popravke, mijenja se čitava ploča. Cijena nije prestrašna - nekih 130 KM
skroz preostao raditi?
moja pretpostavka da ima i uporedni standardni elektro-mehanički sklop je netačna i sve je na elektronici?
šta reći :-), držite se dokazanog 100+ godina.
Jednostavniji: da mu mobitelom regulišeš postavke temperature.

Napredniji: Pored gore rečenog, da kada si u prodavnici dobiješ iz frižidera na mobitel informaciju šta trebaš kupiti.

Cijena, osim novca za sam frižider, je da će ti na ekranu frižidera biti prikazivane reklame.

Samsung frižider, 3.000 USD, ekran 10", stalno prikazuje reklame. Ljepota :lol:

Ftižider bez WiFi, 500 KM, zapišeš papirom i olovkom šta trebaš kupiti. Em puno jeftiniji, em nema reklama.

Ako nešta neću nikada kupiti, to je smart bijela tehnika. Čak ni televizor. Smart kuhalo za vodu :shock:

Neće meni IoT u kuću :lol:
kuli1961

#2400 Re: Sam svoj majstor

Post by kuli1961 »

made_in_sarajevo wrote: 23/11/2025 09:03 @Hakiz hvala na dugom postu i valjat ce mnogima ali sve ja to kontam i znam jer se bavim tim svakako, ne direktno instalacijama ali je vezano za jaku struju pa i za instalacije :mrgreen: . Eh sad posto nisam na instalacijama nemam dodira oko bojlera i ovako prskanja vode. Hager kaze za svoju uticnicu da je IP zastita vodotjesna kako ono napisu ali eto meni vazda se vrti sta ako. Kabal iz zida bi mogao doci direktno samo ne znam kako bi to sve izgledalo i za garanciju i za kopcanje jer je u bojleru sve napravljeno ga 3x1.5 kabal. Doduse kad sam uticnicu uzimao to je bilo daj sta das u adazalu u subotu u 19:30 :mrgreen:
Ma,u prinicipu se nemaš zašto puno sikirati, bez veze napravišmo filozofiju nizašta.
Evo ti izvedba u mom kupatilu. Istina, utičnica je s desna, izvan tuša, ali kondenzacija je kondenzacija, svuda se prostire. Teče 9-ta godina od početka rada.
Image
Post Reply