Satovi

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Anonimna Lutrija

#2376 Re: Satovi

Post by Anonimna Lutrija »

Chisum wrote:
Anonimna Lutrija wrote:Možete li mi dati Više informacija o satovima, kao i vrijednost?

....

Evo, prije nego odem na posao, da pocnem ovaj dan sa satovima... bolje nego politikom i slicnim sranjima.

Ovako, kao sto napisah ranije, ja nisam urar, ja sam samo jedan od dugogodisnjih zaljubljenika u satove, pa svaki moj post uzimajte sa rezervom, jer se uvijek radi samo o mojem, subjektivnom misljenju, procjeni i, na kraju, savjetu koji bih eventualno dao.

Ovako, sto se tice tvojih satova, cijene ne mogu govoriti, ne znam, da budem iskren, ali ti mogu, onoliko koliko ja znam, barem nesto napisati o brendu ili mehanizmima.

- O Citizen-u ne treba previse pricati, tu se manje vise sve zna... Pouzdan quartz mehanizam, Citizen/Miyota, Japanac koji ne izdaje, mehanizam kojem vjeruju i mnogi drugi brendovi. Trajan i pouzdan.
Citizen satovi su uglavnom vrlo pristupacni, da ne kazem jeftini, ali kvalitetni, i rijetko ces cuti prituzbe na njih. Barem ja nisam cuo.

- Ovaj ESPRIT, isto kao i taj BOSS, nemoj pogresno shvatiti - ne smatram ozbiljnim satovima... To su tzv. "modni" satovi - kolekcionari bi ih nazvali igrackama - i moram da kazem da oni zaista nemaju neku pravu vrijednost, osim, naravno, sentimentalne - ako ih dobijes od neke drage osobe. NE volim uopste komentarisati ove satove (ne zato sto su a priori losi - mnogi izgledaju sasvim OK i sluze svrsi - nego zato sto cesto kostaju mnogo vise nego sto vrijede i zato sto se za iste pare moze kupiti PRAVI SAT), ali posto cesto citajuci naletim na neke polemike oko ovoga, onda cu podijeliti ovdje sa vama ono sto znam.

Sto se tice tih "modnih" brendova, koji su najcesce neki quartz satovi, uglavnom se na ovoj nasoj temi vrte dvije grupe... Cesto vidim da se raja zaleti i kupi neke Armanije, Bossove, Kenneth Cole i slicna cuda, misleci da, prije svega zbog imena i silnog marketinga, kupuje nesto vrijedno, ali...
Sto se tice ovih Armanija, Cole-ova itd. za njih znam da su dio Fossil Grupe, koja plese izmedju Japanaca i Kineza, pa ces u kvarcnim cesto naci Miyotu, a u automatik satovima nekog Kineza, koliko se sjecam neku Sea-Gull mashinu, tako da - UKOLIKO FOSSIL I DALJE FURA OVAJ FILM - ovdje kupovina kvarca cak i nije neko zlo, jer, i pored toga sto je brend truba u svijetu satova, barem je u njemu pouzdani Japanac.
Boss je, s druge strane, kao i npr. i Lacoste, dio Movado grupe, i koliko znam (i pored toga sto ces, naravno, u Movado satovima naci ETA-ine mehanizme), ti su modni satovi puni nekih sumnjivih kineskih mehanizama i ne vrijede ni blizu toliko za koliko ih prodaju, a ljude ne treba da buni to sto se prilikom prodaje cesto reklamiraju kao "Swiss mechanism", jer sa Svicarskom nemaju blage veze!
- Esprit je, mislim, potpuno kineski...

Uglavnom prije kupovine svakog ovog modnog sata sumnjivog kvaliteta, najcesce debelo precijenjenog, treba malo razmisliti i raspitati se, malo procackati po netu jer ima mnogo, mnogo boljih opcija (npr. zasto baciti pare ne neki "brend" koji pored satova proizvodi i odijela, jakne, tene, pidzame, japanke, lopte ili ponjave, kad za skoro iste pare mozes uzeti neki sasvim pristojan Tissot kojem vjetar u ledja daje tradicija duga 160 kuka)

- E sad ova Nivada, radi se o svicarskom brendu koji je u neka doba ili propao pa izmjesten negdje drugo, ili ko zna sta je vec bilo, a o mehanizmima koje koriste vise ne znam, ali znam da je ovaj tvoj, sudeci po starosti, definitivno iz perioda dok su jos uvijek bili svicarski brend, pa vjerujem da je u njemu svicarski mehanizam, sto vec samo po sebi puno znaci.

- Lorus bi kao dio Seiko porodice trebao biti pouzdan i kvalitetan japanski kvarc.

- A ovaj zadnji... zaista nemam nikakvog iskustva s ti brendom, ne znam.
Hvala puno!

Za Boss... Pretežno sam ga kupio jer na odijelima i košuljama extra izgleda, a to i nosim... Daje osjećaj elegantnosti...
Afi Konan

#2377 Re: Satovi

Post by Afi Konan »

avantgarde wrote:a sta to Kina ne proizvodi?...skoro sve,ama bas sve dolazi iz Kine,ili su bar neki-ako ne svi dijelovi iz Kine...
nekidan kupim novi TV...,haj kontam uzet cu japanca-Panasonic,platim ga pozestoko,super uzrada,slika 1600 Hz-ALI i njega proizvodi Kina,bar neke dijelove... :?
ma Kina se ne moze vise zaobici...to je tako,svidjalo se to nama ili ne..
Itekako velika razlika, u Kini se danas pravi sve, veliko tržište i jeftina radna snaga. Samo jedna razlika je između onoga što valja i što se radi pod licencom i kontrolom standarda i onoga što se radi u svakoj garaži. Koliko znam veliki švicarski proizvođači satova ne ulaze na kinesko tržište niti ih zanima, jer ti satovi uvijek koštaju otprilike isto, to nisu patike i garderoba da se nosa i baci ;)
Qler

#2378 Re: Satovi

Post by Qler »

Kad smo kod satova i kineza, gledam onaj galaxy gear (lafo sat sa andoridom) 450KM kosta!!! Ja fakat ne znam ko je lud da da tolike pare za ono. Mozes uzeti odlican sat, pravi, za te pare..
Chisum

#2379 Re: Satovi

Post by Chisum »

Norm wrote:Hvala...
Info koji sam ja dobio je da su ovo zaista dobijali nizerangirani djelatnici tajne policije (tzv. chekisti) sto neznaci naravno da ih nije bilo i u slobodnoj prodaji, ovaj sat je iz 90-tih.
Ovo je Poljotov 3133 mehanizam, mada ste upravu sto se tice i Vostoka (Boctok). Vostok je uglavnom snadbijevao vojsku (mislim da je sada "komercijala") i imao jako dobre automatske mehanizme (mislim da je preradjena ETA), mehanizmi koji nemaju onu zavrsnu finocu i estetiku, gruba izrada, ali i nakon decenija eksploatacije u svim uslovima, uz minimalno odrzavanje, izuzetno tacni...
Pazi, Cheka je preteca svega sto je kasnije nastajalo, preko preko GPU-a, NKVD-a, pa do KGB-a. Ugasena je tamo nekada dvadesetih godina, a izraz je ostao i do danasnjeg dana, lijepeci se uz imena onih koji su imali veze sa tajnim sluzbama Sovjetskog Saveza, a onda i Rusije, tako da tu nije rijec o rangovima, koliko o jednom uvrijezenom izrazu kojim su, npr. etiketirali i Putina, kao bivseg KGB-ovca, mada, moram opet da kazem, sumnjam da bi neko kome je u opisu radnog mjesta drzanje low profile-a shetao grb KGB-a na satu. Barem sam ovo citao na jednom od ruskih foruma vezanih za satove.
Koliko znam, Vostok, koji je po svoj prilici snabdijevao i KGB-ovce kao i ostale sluzbe sigurnosti, nema satove iz tog perioda sa istaknutom oznakom.

A poljot 3133 je jako pouzdan mehanizam, vizuelno, pogotovo uz odredjenu obradu - lijep k'o lutka... i dan-danas popularan.

Lijepu obradu sam bas nedavno sreo pretresajuci po u ovim tzv. njemacko-ruskim satovima, tipa Graf Zeppelin itd.... jos jedan sat koji npr. ne kosta previse, a uopste nije los (pogotovo ako uhvais safirno staklo).

Image

Image

Image

@Anonimna Lutrija, nema na cemu! Drago mi je ako sam mogao pomoci.
Norm

#2380 Re: Satovi

Post by Norm »

Mozda se nisam dovoljno jasno izrazio, pojam "Chekist" se zadrzao za sve pripadnike tajne policije, posebno okrutne odrede, do dana danasnjeg a ime vuce od ozloglasene tajne policije "Cheka" mislim iz perioda 1912-1920, kao sto ste i naveli...Nisam mislio konkretno na sam cin kao takav, nego da su oni u samom vrhu dobijali za zasluge mnogo vrijednije "stvari" a nevjerujem da su ovi satovi poklanjani da se nose "dok je sluzbe", nego da stoje u kutiji do "pemzije"... Ali to je nebitno, mehanizmi su trajni i poprilicno tacni...
Ovo je moderni, doradjeni 3133 Poljotov mehanizam, sa finim detaljima...Proizvod moderne "kapitalisticke" Rusije kada su poceli malo vise obracati paznju na detalje...
Odlican :thumbup:
Pretpostavljam da se radi o Njemackim, precizno uradjenim kucistima, i ruskim mehanizmima...Koliko kosta ovaj?
Chisum

#2381 Re: Satovi

Post by Chisum »

Ja inace obozavam njemacke satove, pa cesto pretresam po onome sta oni nude...

Naravno, nije ovo klasa urara iz Mekke njemackog urarstva, Glashüttea, ili Pforzheima, ali je sat sasvim dobar, i vizuelno, a ima i odlican mehanizam koji ce dugo, dugo da traje.
Cijena je negdje oko 5 stoja eura, sto, naravno, nije ni malo, ali nije ni mnogo, kada se uzmu u obzir dizajn, mehanizam i cinjenica da ljudi u neznanju cesto potrose barem pola te sume kupujuci neke sumnjive satove koji ni blizu toliko ne vrijede.

Sad, mozda ovo ne lezi svakome, mislim, nije ovo sada neki "moderni" sportski sat, pogotovo ove elegantne 'Breguet" kazaljke upucju da se prije svega radi o nekoj vrsti "heritage" kolekcije, specijalnoj limited edicji, homage-u, ali ce se vecina sloziti da je u pitanju jako lijep sat.
Norm

#2382 Re: Satovi

Post by Norm »

Obzirom da i ja "vucem" malo na vintage, valjda to dodje sa godinama, za mene je ovoprelijep sat...Naravno o ukusima se ne raspravlja...Cijena, khm,khm, pa obzirom da ima satova po 5.000 EUR i vise, jako je pristupacan... :roll:
Nazalost ne i za moj skromni budjet...
Chisum

#2383 Re: Satovi

Post by Chisum »

Za nase uslove nije jetin, slazem se, ali, eto, ne i nedostizan nekome ko bi radije sacekao, skupio nesto vise para i kupio pravi sat, nego placao sta prvo naleti.
Modest Musorgski

#2384 Re: Satovi

Post by Modest Musorgski »

Ima li ko kakvu preporuku za sportske satove (ebay, pik bilo sta) razumne :mrgreen: cijene, da ima gps i popratno? Smartphone ima super softvere ali samo izgledom. Zna dosta puta "pobrkati" i kilometrazu i tracking (sinoc mi je izracunao 30 pređenih km, a ja istrcao 12 u vr' glave :D ) a i nije bas zahvalan za nosati...
?
Norm

#2385 Re: Satovi

Post by Norm »

Chisum wrote:Za nase uslove nije jetin, slazem se, ali, eto, ne i nedostizan nekome ko bi radije sacekao, skupio nesto vise para i kupio pravi sat, nego placao sta prvo naleti.
U potpunosti se slazem, i zaista nije skup za jedan sat koji ce sluziti godinama, ali za mene... :(
Ko ima lovu preporuka... :thumbup:
Norm

#2386 Re: Satovi

Post by Norm »

Modest Musorgski wrote:Ima li ko kakvu preporuku za sportske satove (ebay, pik bilo sta) razumne :mrgreen: cijene, da ima gps i popratno? Smartphone ima super softvere ali samo izgledom. Zna dosta puta "pobrkati" i kilometrazu i tracking (sinoc mi je izracunao 30 pređenih km, a ja istrcao 12 u vr' glave :D ) a i nije bas zahvalan za nosati...
?
Mozes i ti trcati... :D
Ebay, ima veliki izbor, ako znas tacno sta hoces...Registracija i PayPal racun i ozezi...Prednost, garancija i moneyback, mana - carina zna "oderati"..
Pik...Moze se naletiti na sta kvalitetno, ali uglavnom - OPREZ...
Modest Musorgski

#2387 Re: Satovi

Norm wrote:
Modest Musorgski wrote:Ima li ko kakvu preporuku za sportske satove (ebay, pik bilo sta) razumne :mrgreen: cijene, da ima gps i popratno? Smartphone ima super softvere ali samo izgledom. Zna dosta puta "pobrkati" i kilometrazu i tracking (sinoc mi je izracunao 30 pređenih km, a ja istrcao 12 u vr' glave :D ) a i nije bas zahvalan za nosati...
?
Mozes i ti trcati... :D
Ebay, ima veliki izbor, ako znas tacno sta hoces...Registracija i PayPal racun i ozezi...Prednost, garancija i moneyback, mana - carina zna "oderati"..
Pik...Moze se naletiti na sta kvalitetno, ali uglavnom - OPREZ...
Pa ne znam zato i pitam :D A imam profil na ebayu a izbor je prevelik. pa rekoh ako je neko vec uzimao i poznaje sportske satove da idem na sigurno i provjereno. znam da garmin ima dobru opremu ali su i cijene pozamašne
Norm

#2388 Re: Satovi

Post by Norm »

Ako ti treba gadget za stalno, ne zuri...Kao i za sve i ovdje ti vrijedi "koliko para toliko muzike"...Nisam bas upoznat sa satovima bilo koje vrste "na baterije" pa ti tu savjet ne mogu dati...Strpi se malo, proguglaj, nadji sto zadovoljava tvoje potrebe, naoruzaj se strpljenjem i trazi...Bude jakih popusta na eBay-u...A ide i Bozic i N.G...
N.N.

#2389 Re: Satovi

Post by N.N. »

Vrijedi li ovaj 220 KM, Casio ? :)

Image
hadzidado

#2390 Re: Одг: Satovi

Post by hadzidado »

Da.
Warashii

#2391 Re: Satovi

Post by Warashii »

N.N. wrote:Vrijedi li ovaj 220 KM, Casio ? :)
Manje vise klasika . Vrijedi, kao sto rece @hadzidado
anonimni clan

#2392 Re: Satovi

Post by anonimni clan »

N.N. wrote:Vrijedi li ovaj 220 KM, Casio ? :)

Image
Ja nosim jedan slican svakodnevno .....pominjao sam tu negdje u nekom postu.
Vrijedi sigurno tih para.
JOINT_1921
Vozim: odlično

#2393 Re: Satovi

Post by JOINT_1921 »

Jel neko cuo za ove Thomas Earnshaw satove? Kakvi su? Gledao sam, nema ga na onoj crnoj listi satova...

Image
hadzidado

#2394 Re: Одг: Satovi

Post by hadzidado »

Kinez.
Napisao sam da spisak nije potpun.
Na WUS forumu ovakve brendove zovu mushrooms brend(gljiva brend). Valjda zato što se pojavljuju ko gljive posle kiše.
Inače, čim vidim ovakav most sa prozorom za nemirnicu, odmah mi je sumnjiv.
Shogun

#2395 Re: Satovi

Post by Shogun »

Citaju cu ovu temu primjetio sam da ima vrsnih poznavalaca satova na forumu. Kako trenutno biram sat za sportske aktivnosti zamolio bih da mi pomognete i date svoje misljenje u vezi ova dva sata.
Prvi pik mi je Casio Protrek PRW 3000 Image
koji sam nasao na Amazon (Casio Protrek PRW 3000)

a drugi pik je Casio G-Shock GW-9200-1ER Image
takodje na Amazon (G-Shock GW 9200-1)

Zamolio bih za misljenje ili za neki drugi prijedlog. Ovo bi mi bio sat za sportske aktivnosti (biciklizam i skijanje).

Unaprijed hvala
hadzidado

#2396 Re: Satovi

Post by hadzidado »

Protrek 3000 - bez razmišljanja!
noviji model,bolji senzor
Shogun

#2397 Re: Satovi

Post by Shogun »

hadzidado wrote:Protrek 3000 - bez razmišljanja!
noviji model,bolji senzor
Imas li kakvog iskustva sa ovim sellerom sto sam ga nasao na Amazonu Casio-PRW3000-2
Malo me buni sto mu neki podaci za sat nisu tacni (npr. Water resistant depth.....1 inches)
hadzidado

#2398 Re: Одг: Satovi

Post by hadzidado »

Nemam iskustva sa Amazonom.
Da je e bay,onda bih možda i mogao koju reći.
Imaš na kupujem-prodajem sajtu(Srbija) PRW 3000 pa možeš i tamo pogledati.
Modest Musorgski

#2399 Re: Satovi

@shogun je li narucujes u BiH sa amazona? znam da su do sad isporucivali samo knjige i cd ove?
Cybernetic

#2400 Re: Satovi

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 08/10/2015 23:05, edited 1 time in total.
Post Reply