Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Ne trošio ja više svoje vrijeme, to sam uradio kontaktirao ih eto čisto informativno da vidim šta će reći.
Svejedno i da neko utvrdi neko kršenje nešto, ovdje to ne možeš izvesti na pravedan put, treba biti svjestan svoje okoline, države u kojoj živimo.
Predat' ćeš se bez borbe ? To upravo oni i žele i još samo kada bi platio i razgulio iz BiH ti bi bio najbolji . Oni i računaju na tvoje pare, idu izbori, valja to sve finansirat'.
Drug moj, daj svoj doprinos, pa koliko možeš. Uskoro ide mail, biće ovdje objavljen, da pošaljemo bankama izvan BiH. Ima nas dosta pogođeno ovim, nisi sam, hajd da se probamo suprostavit' ovoj nepravdi.
Drug, iskreno ne vrijedi se boriti u ovoj državi, ko ti je podrška a da nisi u političkoj stranci?
Ja ću i probati sa advokatom da ne platim tu sumu koja u mom slučaju za period od 2015 do 2017 nije mala ali ako ne urodi plodom pomiriti se sa sudbinom isplatiti harač i spakovati kofere (mada i trenutno pakiram se).
Što se tiče tog maila, ja sam već napisao kao što rekoh pozamašan mail matičnom sjedištu svoje banke gdje su mi rekli ovako:
"Thank you for your email.
We hereby confirm the reception of your complaint.
Kindly be informed that Raiffeisen Bank International is not involved in the daily activities of Raiffeisen Bank in Bosnia and Herzegovina and we regret to inform you that we cannot help you further from a Headquarters’ perspective.
Therefore, we have forwarded your email to our responsible colleagues in Raiffeisen Bank Bosnia, who will have a look into the matter and revert back to you directly.
Thank you for your understanding.
Kind regards
RBI Group Complaints Management"
Ne znam šta da ti kažem više..
Pa ovo je odlicno!!!1
Sada ce mufljuzi kod nas dobiti mail od svojih gazda.I sve banke isto.Daj nam ovde adresu na koju si poslao ,neka svi koji bankare sa RBI posalju isto i neka oni forwarduju ovde ,cisto da gamad zna da ih tuzimo kod njihovih bosova
Moje pitanje je u suštini glasilo kako oni mogu dijeliti informacije o svojim klijentima, njihove transakcije i sve ostale detalje bez znanja klijenta, koji to zakon dopušta i u kom slučaju RB BIH može bez obavještavanja mene kao klijenta davati moje podatke.
Ili kako je moguće i da nakon te njihove akcije ja nisam obaviješten.
Takođe koliko znam nigdje se mi kao nosioci bankovnih računa nismo izjasnili da dozvoljavamo dijeljenje naših podataka i detalja računa koji su na našem imenu.
Uglavnom bez obzira na njihov odgovor ili odgovor sjedišta RB BIH, mi s tim malo toga možemo učiniti.
freeelancer wrote:
Pa druze, šta sam ja trebao uraditi kada sam otišao da kažem evo hoću da platim a oni mi kažu ne možeš ne znamo šta ćemo.
Jesam li možda trebao objaviti oglas "freelancere koji si platio porez javi mi se edukuj mene i ovog poreznog sluzbenika"?
Junuz_Juka wrote:
Informiši se drug a nemoj hlupetat'. Nije moglo. Pročitaj moj post:
Da ne poznajem par ljudi koji placaju i ja bih povjerovao da nije moglo. Znam puno vise ovih sto ne placaju, ali ima 15-20% ovih sto placaju jer su se malo potrudili da dodju do informacija (zaobisli su salteruse) i uspjeli placati regularno i sad ih boli briga i za zakon i za retroaktivno naplacivanje jer su sve uredno placali. Mozda je bilo malo komplikovanije nego samo otici na salter i pitati tetu, ali je bilo moguce.
Zapravo nikad nije moglo do donošenja ovog novog pravilnika.Neko jeste plaćao ali na način da je pristao da ga ubace u kategoriju kojoj ne pripada.To je isto da sam ja vozač kamiona i prevozim ugalj al pošto nema toga u zakonu evo stavit ćemo da si taksista jer je slično po njihovom.Meni je lično rečeno u PU da jeste po zakonu propisano plaćanje međutim nikad nije pisalo na koji način se to radi te koji je obrazac.Zbog toga niko nije mogao ni znati.
freeelancer wrote:
Pa druze, šta sam ja trebao uraditi kada sam otišao da kažem evo hoću da platim a oni mi kažu ne možeš ne znamo šta ćemo.
Jesam li možda trebao objaviti oglas "freelancere koji si platio porez javi mi se edukuj mene i ovog poreznog sluzbenika"?
Junuz_Juka wrote:
Da ne poznajem par ljudi koji placaju i ja bih povjerovao da nije moglo. Znam puno vise ovih sto ne placaju, ali ima 15-20% ovih sto placaju jer su se malo potrudili da dodju do informacija (zaobisli su salteruse) i uspjeli placati regularno i sad ih boli briga i za zakon i za retroaktivno naplacivanje jer su sve uredno placali. Mozda je bilo malo komplikovanije nego samo otici na salter i pitati tetu, ali je bilo moguce.
Zamisli zemlju u kojoj svijecom moras traziti nacin da joj platis porez i da se moras "malo potruditi" da dodjes do te informacije
Te pare idu drzavi i ona treba da to razglasi na sve strane .
Ja gdje drugo da trazim info o porezu nego u PU
I eto sad su svi lijeni i glupi i nezainteresovani jer su informacije trazili od ljudi koji su placeni za to da tu informaciju znaju na mjestu koje postoji zbog poreznih obaveznika.
@TheHound aha, osim sto sam se potrudio da naucim sve oko svog posla i dan danas ucim, treba da radim i posao salteruse iz porezne ?
Sama porezna je priznala da nije imala nacin da naplati, i jednostavno to nije bilo regulisano mogu oni se sad pozivat na zakon iz 2009 koliko hoce.Ovo je klasicna punjenje dzepova pred izbore.
freeelancer wrote:
Junuz_Juka wrote:
Ja znam barem 2 lika koji su pokušali pa nisu uspjeli.
U TK je lik koji dobija hiljade i hiljade preko paypala "čitav dan" proveo hodajući od kancelarije do kancelarije gdje ga je ko uputio da je na kraju mu rečeno "idi ti kući sine".
U drugom slučaju što mi porezni sluzbenik govori, dolazili su raspitivali se ali mi nismo znali kako da ih zavedemo.
E to sada može biti problem do onih koji su zaduženi da vrše naplatu ovih poreza što su kao definisani 2009 godine a uređeni nekad sad u skorije vrijeme.
I nisu u pitanju salteruse druze, ode se u kancelariju direkt i pita se covjek sto radi tu, salterusa te samo upucuje gdje je cija kancelarija, nemoj BGt te price o salterusama.
Ma pusti zakone i te gluposti, to u nas nista ne vrijedi.
Saljite mailove na stranke, najvise na HDZ, SDA..., ne budite ljeni jer su oni jedini koji mogu zaustaviti ovo.
Svi sutra zovite poreznu upravu federacije u Sarajevu, ja sam ih zvao neki dan i bili su ljubazni, sve sam im objasnio i rekli su da su svjesni problema i da ih je jos ljudi zvalo, i da ce vidjeti sta da rade.
Recite im da ste dolazili prije prijavljivati porez a da su vam rekli da nemozete...
Ne budite ljeni, sve brojeve mozete naci na internetu:
seoBIH wrote:Svaki put kada krene ova rasprava da li se moglo placati, ja upitam DA LI NEKO IMA NAPISMENO DA NE MOZE PLATIIT? Nakon ovog pitanja, rasprava stane
To jeste problem sto su ljudi isli direktno tamo i pitali .Trea poslati pismo sa upitom na datu temu i cekati odgovor i onda sa tim pismom dokazivati.Najbolje ono sto nam je Juka sastavio moze se naci par stranica prije.
seoBIH wrote:Svaki put kada krene ova rasprava da li se moglo placati, ja upitam DA LI NEKO IMA NAPISMENO DA NE MOZE PLATIIT? Nakon ovog pitanja, rasprava stane
bas.. nije mi jasno da niko nije uputio dopis poreznoj sve sa dostavnicom gdje i kako da placa porez, nego su se setali od saltera do kancelarije..
a da ne govorim da je dovoljno pogledati neke upise sa pocetka teme da se vidi koliko su se zaista eto bas svi "trudili" doci do informacija
PeroVelikiZdero wrote:Ma pusti zakone i te gluposti, to u nas nista ne vrijedi.
Saljite mailove na stranke, najvise na HDZ, SDA..., ne budite ljeni jer su oni jedini koji mogu zaustaviti ovo.
Svi sutra zovite poreznu upravu federacije u Sarajevu, ja sam ih zvao neki dan i bili su ljubazni, sve sam im objasnio i rekli su da su svjesni problema i da ih je jos ljudi zvalo, i da ce vidjeti sta da rade.
Recite im da ste dolazili prije prijavljivati porez a da su vam rekli da nemozete...
Saljite mailove, zovite, prijetite, recite da cete se iseliti (necete svakako lagati).
Ne budite ljeni
E pravo ce se oni nasekirati sto ce neko reci da ce se iseliti to oni i hoce .Nista prijetnje samo upit kako da na legalan i zakonom dozvoljen nacin mozete platiti porez i to da vam dostave u pismenoj formi.
PeroVelikiZdero wrote:Ma pusti zakone i te gluposti, to u nas nista ne vrijedi.
Saljite mailove, zovite, prijetite, recite da cete se iseliti (necete svakako lagati).
Ne budite ljeni
Tako je..Zovite,objasnite svako svoju situaciju..Jer internet nije jedan koherentan sistem već možete zaraditi na 100 načina i svaki način ima svoje osobine i probleme kad se dođe do porezne politike.Ja sam odma prvih dana a i sada zvao sve moguće i slao poruke i sudovima i poreznoj i ministarstvu i strankama.. Jer kako oporezovat onog čovjeka što su spominjali sa maržom od 10% a porez mu sam 14%..Mora se to sve još dodatno razraditi pa nek krenu sa porezom,ionako je to svako od nas očekivao i svi smo gledali u ovaj novi zakon,niko nije ni slutio da će mijenjati trenutni kad je ovaj gotov usvojen.
sandra01 wrote:
E pravo ce se oni nasekirati sto ce neko reci da ce se iseliti to oni i hoce .Nista prijetnje samo upit kako da na legalan i zakonom dozvoljen nacin mozete platiti porez i to da vam dostave u pismenoj formi.
Bole ih manjak glasova, boli ih kad reknes da neces vise glasat za SDA ili HDZ, od sad ces i ti i sva tvoja obitelj glasati za SDP i HDZ 1990.
Njih glasovi bole...
Poenta cijele diskusije je oko toga što se želi naplatiti retroaktivno za period od 2015 do 2017 godine, ovih 10-14% što država potražuje nije problem, to će samo otjerati one koji su freelanceri.
Normala, ja prvi ću to početi plaćati iako sam svjestan da je to nemoralno od strane države. Ali ajde.
Uopšteno pitanje je, kako jedna država može retroaktivno naplatiti nešto što se nije moglo platiti prije? Po kom osnovu to može uopšte potraživati.
I kako može potraživati plaćanje poreza od nekoga što je nešto radio 2015 do 2017 godine a više ne radi i nema tog prihoda?
Kakva je to arongacija države prema stanovniku koji je nekad unosi novac u državu i ovdje ga trošio?
P.S.
I dalje se vide uhljebi političkih stranaka u ovoj temi. Šta vam je cilj? Da mene i druge motivišite možda da platimo taj porez od 2015 do 2017? Pa da vam odma kažem da nećete bez sudskog postupka gdje će se utvrditi da li sam ja prekršio zakon ili je država bila nesposobna da ga sprovodi.
freeelancer wrote:Poenta cijele diskusije je oko toga što se želi naplatiti retroaktivno za period od 2015 do 2017 godine, ovih 10-14% što država potražuje nije problem, to će samo otjerati one koji su freelanceri.
Normala, ja prvi ću to početi plaćati iako sam svjestan da je to nemoralno od strane države. Ali ajde.
Uopšteno pitanje je, kako jedna država može retroaktivno naplatiti nešto što se nije moglo platiti prije? Po kom osnovu to može uopšte potraživati.
I kako može potraživati plaćanje poreza od nekoga što je nešto radio 2015 do 2017 godine a više ne radi i nema tog prihoda?
Kakva je to arongacija države prema stanovniku koji je nekad unosi novac u državu i ovdje ga trošio?
P.S.
I dalje se vide uhljebi političkih stranaka u ovoj temi. Šta vam je cilj? Da mene i druge motivišite možda da platimo taj porez od 2015 do 2017? Pa da vam odma kažem da nećete bez sudskog postupka gdje će se utvrditi da li sam ja prekršio zakon ili je država bila nesposobna da ga sprovodi.
Problem je platiti porez kad nista nije uredeno. Kako ces plaiti porez kad ne mozes ni rashode prijaviti.
Ne moze to na ovakav nacin ici, provo se mora sve urediti, omoguciti ljudima nekakav model koji ce omoguciti ljidima da legalno rade.
Trenutno danas, nista nije uredeno i nista ne mozes legalno raditi jer je takav sustav da ne poznaje recimo freelancing, internet trgovinu, prodaju vlastitih stvari preko interneta...
sandra01 wrote:
Bole ih manjak glasova, boli ih kad reknes da neces vise glasat za SDA ili HDZ, od sad ces i ti i sva tvoja obitelj glasati za SDP i HDZ 1990.
Njih glasovi bole...
HAHA. Pa zar neko misli da će neka druga stranka nešto poboljšati po ovom pitanju? Po tom pitanju su male šanse za bilo šta.
Sada je samo pitanje da li će ova država ići na to da uzme porez od 2015 do 2017 godine ili će se zadovoljiti nama koji ćemo privremeno to plaćati dok ne odemo.
I ne prijetim ja ništa to što ću vrlo lako otići, samo kažem jedan po jedan, jedna generacija će se istopiti. Ostat će oni plitki al i njih će nestati pa ćemo vidjeti šta će biti sa BIH-a.
freeelancer wrote:Poenta cijele diskusije je oko toga što se želi naplatiti retroaktivno za period od 2015 do 2017 godine, ovih 10-14% što država potražuje nije problem, to će samo otjerati one koji su freelanceri.
P.S.
Problem je platiti porez kad nista nije uredeno. Kako ces plaiti porez kad ne mozes ni rashode prijaviti.
Ne moze to na ovakav nacin ici, provo se mora sve urediti, omoguciti ljudima nekakav model koji ce omoguciti ljidima da legalno rade.
Trenutno danas, nista nije uredeno i nista ne mozes legalno raditi jer je takav sustav da ne poznaje recimo freelancing, internet trgovinu, prodaju vlastitih stvari preko interneta...
Bankarski sistem BIH-a u velikoj količini pomaže ovim našim nadležnim organima da sprovode ovaj zakon koji su uredili i koji sprovode sada onako kako oni žele.
Jer Banke BIH-a su jednostavno rekle da na poziv nadležnog organa oni moraju dostaviti sve detalje što se traže ne iznoseći detalje o regulativama i zakonima koji to omogućavaju.
U suštini po ovome ispada da mi ne živimo u demoktratskoj državi već u jednoj vrsti diktature, jer apsolutno nemamo prava na zaštitu naših podataka i privatnosti.
Po mom mišljenju svako ovo procesuiranje je trebalo ići sudskim putem gdje se prvo traži dozvola za izdavanje detalja o transakcijama o određenom licu od strane banke prema nadležnom organu pa tek onda to isto i učiniti.
A ne ovako iza leđa sve odrađeno bez ikakvog osnova.
Nemojte mi govoriti da osnov postoji od 2009 godine jer da je postojao onda bi to uradili davnih dana a ne sada.
Last edited by freeelancer on 29/07/2018 20:48, edited 1 time in total.
freeelancer wrote:
HAHA. Pa zar neko misli da će neka druga stranka nešto poboljšati po ovom pitanju? Po tom pitanju su male šanse za bilo šta.
Sada je samo pitanje da li će ova država ići na to da uzme porez od 2015 do 2017 godine ili će se zadovoljiti nama koji ćemo privremeno to plaćati dok ne odemo.
I ne prijetim ja ništa to što ću vrlo lako otići, samo kažem jedan po jedan, jedna generacija će se istopiti. Ostat će oni plitki al i njih će nestati pa ćemo vidjeti šta će biti sa BIH-a.
Ma znam da nece biti nista od toga, svi su oni isti ali se mozda prepadnu da ce izgubti glasove pa odustanu od ovoga.
Treba na to ciljati
kica wrote:
Zato nam je: Jelka Milićević donijela pravilnik (Aprila 2018. godine), te iskljucila pravo na licni odbitak, i onda hoce unazad 4 godine da nas poderu.
"bez prava napriznavanje ličnog odbitka iz člana 24. ovog Zakona, i uplatiti je najkasnije naredni dan od dana kada su primili dohodak."
Gdja Jelka se prvo trebala potruditi da se izmijeni Zakon o porezu na dohodak, tj da se dopuni situacijom kada je isplatilac dohotka ino lice licu koje fizicki nije napustalo Federeaciju, a radilo je za to ino lice, pa tek onda u skladu sa tom izmjenom zakona, da dopuni i pravilnik i propise obrasce za prijavu takvog ino dohotka
freeelancer wrote:
Ma znam da nece biti nista od toga, svi su oni isti ali se mozda prepadnu da ce izgubti glasove pa odustanu od ovoga.
Treba na to ciljati
Nema tu odustajanja od ovoga, ovaj zakon je uređen u većini zemalja u cijelom svijetu, i slažem se porez treba plaćati ali ne treba to činiti otimanjem bez ikakvog prava što bi jedan freelancer slobodni radnik i stvaralac trebao imati.
Ovakva naplata ispade kao kamatarenje kriminalnih grupacija, kao
-"ti zarađuješ?"
-"da"
-"daj 14%"
-"zašto?"
-"zato što je ovo BIH"
-"neću"
-"hajd u zatvor"
Jednostavno treba tih 14% malo bolje urediti i cijeniti tog freelancer-a koji iz svog rada donosi hiljade i hiljade u BIH.
Freelancer ne samo da donosi novac u državu nego i pospješuje ekonomiju i razvitak ove države, mnogi od nas siguran sam su se i već proširili ili su planirali učiniti isto i stvoriti radna mjesta na osnovu tog freelancinga, ali s ovim mnogi će sigurno odustati.
Ja sam imao neke planove da dodatno proširim svoj domen i ono što radim ali ovo sprovođenje bez pravilno uređenja jednostavno ubija svaki mogući plan.