Izrael je opet pocinio zlocin!
-
Heraklit
#23701 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Kakve specijalne snage Izrael može poslati u borbu protiv Hamasa:
Izraelska vojska počela je koristiti zrakoplove i bespilotne letjelice za uništavanje mobilnih skupina Hamasa, ali do sada nije uspjela postići ozbiljniji uspjeh.
Što se trenutno događa u Izraelu?
Palestinsko pješaštvo aktivno koristi MANPADS i puca na zračne ciljeve, što otežava misiju. Kako bi neutralizirao prijetnju, Izrael je poslao nekoliko specijalnih snaga odjednom, ali njihov broj bi mogao biti povećan.
Kakve podjele ima Izrael?
Prvi koji su se pridružili radu protiv Hamasa bili su borci YAMAM-a - specijalne policijske snage, analogne američkom SWAT-u i ruskom SOBR-u. Oni su odgovorni za ograničene protuterorističke operacije.
Očekuje se da će borci iz “Saeret Maktala” i “Duvdevana” za nekoliko sati stići u zonu specijalnih operacija kao pojačanje. Ove postrojbe djeluju u sastavu Glavnog stožera Izraelskih obrambenih snaga i funkcionalni su analog specijalnih snaga Glavnog stožera GRU-a u Rusiji.
Dodatno, jedinice iz drugih okruga i rodova vojske mogu biti uključene u operaciju: “Saeret Golani” (izviđački vod pješačke brigade Golani), “Saeret Tsankhanim” (izviđački vod padobranske brigade), “Saeret Nahal” ( izvidnički vod pješačke brigade Nahal) ), kao i “Saeret Givati” (izviđački vod pješačke brigade “Givati”).
Paralelno se očekuje razmještaj bojne Psagot. Njegovi djelatnici odgovorni su za komunikaciju i elektroničko ratovanje u zoni borbenih dejstava.
Također, za suzbijanje aktivnosti Hamasa, mogu se rasporediti antipartizanske specijalne snage "Saeret Egoz" i "Saeret Maglan", čija je glavna specijalizacija borbena oprema i kopnene operacije. Također, u bliskoj budućnosti možemo očekivati raspoređivanje bataljuna "Egoz" ("Orašak"), odgovornog za uništavanje neprijatelja na okupiranim područjima.
Izraelska vojska počela je koristiti zrakoplove i bespilotne letjelice za uništavanje mobilnih skupina Hamasa, ali do sada nije uspjela postići ozbiljniji uspjeh.
Što se trenutno događa u Izraelu?
Palestinsko pješaštvo aktivno koristi MANPADS i puca na zračne ciljeve, što otežava misiju. Kako bi neutralizirao prijetnju, Izrael je poslao nekoliko specijalnih snaga odjednom, ali njihov broj bi mogao biti povećan.
Kakve podjele ima Izrael?
Prvi koji su se pridružili radu protiv Hamasa bili su borci YAMAM-a - specijalne policijske snage, analogne američkom SWAT-u i ruskom SOBR-u. Oni su odgovorni za ograničene protuterorističke operacije.
Očekuje se da će borci iz “Saeret Maktala” i “Duvdevana” za nekoliko sati stići u zonu specijalnih operacija kao pojačanje. Ove postrojbe djeluju u sastavu Glavnog stožera Izraelskih obrambenih snaga i funkcionalni su analog specijalnih snaga Glavnog stožera GRU-a u Rusiji.
Dodatno, jedinice iz drugih okruga i rodova vojske mogu biti uključene u operaciju: “Saeret Golani” (izviđački vod pješačke brigade Golani), “Saeret Tsankhanim” (izviđački vod padobranske brigade), “Saeret Nahal” ( izvidnički vod pješačke brigade Nahal) ), kao i “Saeret Givati” (izviđački vod pješačke brigade “Givati”).
Paralelno se očekuje razmještaj bojne Psagot. Njegovi djelatnici odgovorni su za komunikaciju i elektroničko ratovanje u zoni borbenih dejstava.
Također, za suzbijanje aktivnosti Hamasa, mogu se rasporediti antipartizanske specijalne snage "Saeret Egoz" i "Saeret Maglan", čija je glavna specijalizacija borbena oprema i kopnene operacije. Također, u bliskoj budućnosti možemo očekivati raspoređivanje bataljuna "Egoz" ("Orašak"), odgovornog za uništavanje neprijatelja na okupiranim područjima.
Last edited by Heraklit on 07/10/2023 20:20, edited 1 time in total.
- jeza u ledja
#23702 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
A vodje tih diktatura su masno placene parama iz vana.sehohari wrote: ↑07/10/2023 20:15Jesi ti isao u zapadnu obalu pa licno pitao ljude sta misle o Ujgurima?Chmoljo wrote: ↑07/10/2023 20:13
Nema sumnje da je ono što izrael radi dobro upakovan fašizam. Također, činjenica je i da palestinci poslije 80 godina nisu skontali šta će i kako će.
I nekako uvijek odaberu ono što je najgore po njih. A zalog su im vlastita djeca.
Razumijem oružanu borbu protiv tiranije. Razumijem žrtve koje se moraju podnijeti. Ali ti vozovi su davno prošli. Ovo je katastrofa što su uradili i samo će izgubiti simpatije koje su stekli na kostima ubijane djece.
Tako da, bogati nemoj mi tih ili, ili.
Jevreji su mnogo propatili. Mogu razumjeti njihovu želju da žive u svom i na svom, jer je pogroma bilo i nakon Hitlera, a pogotovo prije. Ono što ne razumijem je da te iste palestince boli kurac za ujgurima koje guši još bezobzirnija sila.
A onda bih se ja trebao solidarisati sa njima...
Tebi je jasno da su te dvije teritorije pod diktaturom gdje ne mozes bas tek tako reci sta mislis ili artikulisati svoje poglede na svijet?
I kad se zapitamo sto li boze ovako napadaju kad znaju da ce dobiti po glavi, treba razumjeti da ljudi koji drmaju tim teritorijama zive od poticaja da ratuju s Izraelom.
Kad imas takav nesrazmjer izmedju novca koji se tamo slijeva i siromastva u kojem ti ljudi zive onda i ne treba da cudi konstantan rat sa Izraelom iako su visestruko jaci.
Jebe se njih za civile, daj para i mi cemo ratovat do zadnjeg Palestinca. Pa dok se boje ne rastope….tj. dok na onoj karti sve ono zeleno ne postane bijelo.
-
sumirprimus
#23703 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Osvetice se izrael sasvim sigurno za dansnje zlocine teroristixkih grupa iz gaze.
- Ironmen
#23704 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Okupirat ce totalno Gazu i demilitarizacijom cijelog pojasa Gaze zavrsiti ono sto planiraju odavno.
- Peacean
#23705 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Izgleda da je hamas baš krenuo svime čime raspolaže
https://avaz.ba/vijesti/globus/859821/s ... ke-pobjede
Garantovano su im "partneri" nešto obećali, nema drugog objašnjenja za ovoliku akciju.
https://avaz.ba/vijesti/globus/859821/s ... ke-pobjede
Garantovano su im "partneri" nešto obećali, nema drugog objašnjenja za ovoliku akciju.
-
sumirprimus
#23706 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
-
sumirprimus
- General War
#23708 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Uzi je bio radi ovakvih ko hamas....polete i odlete a ostave palestincima da skupljaju sta je ostaloskupljac_zeljeza wrote: ↑07/10/2023 20:17Ali šta su imali do sada od tih simpatija? Sve uži i uži prostor za življenje sa najdužim apartheidom koji neki narod pamti. Možda su se prekontali pa kopiraju svoje tlačitelje kao što su cionisti kopirali svoje.
- skrbavi-admin
#23709 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
boli me kurac za nekog singulara sta je izjavio i samo zelim naglasit spiralu zla koja se pokrenula nakon 80 krvavih godina golgote i najveceg koncentracionog logora na svijetu koji egzistira ..... licno me boli kurac i za jedne i za druge sto se tice "naroda" - ali je licemjerje danas jedinica za tezinu jacu od kilograma jer je opipljivija od fizicke mase...... a ista nepravda prati i jedne i druge samo sto ovi Ujguri nemaju politickih predstavnika da bubnu koje politicko misljenje sa svoje strane......Chmoljo wrote: ↑07/10/2023 20:16skrbavi-admin wrote: ↑07/10/2023 20:11 loša ti je mantra - nego dobri bošnjani znaju šta je nepravda i zlocin pa ne prezu da ga osude s koje god strane da ide..... jebo te guzolizacki necovjecni poltronski pristup.....Palestinian leader supports China’s Uyghur policies in joint statement![]()
![]()
razocaravajuce je da jedna civilizacija kao sto je Izrael sebi dozvoljava ovakvo zlostavljanje kompletnog stanovnistva tvoreci sebi nevjerovatno los svjetski PR..... iako ga deklarativno svi podrzavaju.....
-
PM72
#23710 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Ja tersa...ko da si sa Alpašina...Chmoljo wrote: ↑07/10/2023 20:13Nema sumnje da je ono što izrael radi dobro upakovan fašizam. Također, činjenica je i da palestinci poslije 80 godina nisu skontali šta će i kako će.
I nekako uvijek odaberu ono što je najgore po njih. A zalog su im vlastita djeca.
Razumijem oružanu borbu protiv tiranije. Razumijem žrtve koje se moraju podnijeti. Ali ti vozovi su davno prošli. Ovo je katastrofa što su uradili i samo će izgubiti simpatije koje su stekli na kostima ubijane djece.
Tako da, bogati nemoj mi tih ili, ili.
Jevreji su mnogo propatili. Mogu razumjeti njihovu želju da žive u svom i na svom, jer je pogroma bilo i nakon Hitlera, a pogotovo prije. Ono što ne razumijem je da te iste palestince boli kurac za ujgurima koje guši još bezobzirnija sila.
A onda bih se ja trebao solidarisati sa njima...
Jevreji su najpametniji narod na dunjaluku Nema ih desetak miliona a vladaju svijetom.
Ono što ja ne podržavam je što rade ono što su drugi njima.I nisu palestinci napravili genocid nad njima nego englez i švabo a oni se svete američkim abramsima po bijedi koja nema ništa .
Ovo što je Hamas uradio je slična budalaština (samo hiljadu puta gora) kao što su kruškini dovukli samohotku u B fazu pa opali dvije granate a ovi uništili naselje...
Kad se bodu volovi jedino trava nastrada
-
sumirprimus
#23711 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Ukrajina je uz izrael
- JohnnyS
#23712 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
A vala ni Izrael nije očito takva sila kako smo mislili svih ovih godina kad im treba cijeli dan da se organiziraju i još se nisu organizirali
-
sumirprimus
#23713 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Sad se lagano mozete presaltat na rusiju i kadirovce 
- jeza u ledja
#23714 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
-
laik1981
#23715 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
- Grean
#23716 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
“To our beloved Palestine..Where are the Arabs, are they asleep? The most beautiful of all countries. Resist. May God protect you. We won’t let anything happen to you Gaza, even if you’re far away...”
Mi smo odrasli na patnji Palestine, crno-bijeli TV u kuhinji kod dede i ja sedmogodisnjak, ista ova prica.
I onda se pitaju kako oni mogu biti zadrti ovako. Mi jedva izdrzali 3,5 godine i vikali potpisuj Alija da je ko' avlija.
Heej, cijeli moj zivot ih mrcvare.

Mi smo odrasli na patnji Palestine, crno-bijeli TV u kuhinji kod dede i ja sedmogodisnjak, ista ova prica.
I onda se pitaju kako oni mogu biti zadrti ovako. Mi jedva izdrzali 3,5 godine i vikali potpisuj Alija da je ko' avlija.
Heej, cijeli moj zivot ih mrcvare.
- husein_kapetan
#23717 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Prvi put posle 48-me izrael gubi dio teritorije..o upuceni..General War wrote: ↑07/10/2023 20:12husein_kapetan wrote: ↑07/10/2023 20:05 Ovaj izuzetno dobro pripremljen napad na okupirane teritorije palestinske od strane hamasa nema presedan u istoriji njihovog sukoba..vise naselja okupirano..Sderot isto tako..palestinci masovno onu granicu prelaze iza hamasa..ove brojke koje objavljuju su sve samo ne kredibilne..tri vojne baze sa masom naoruzanja i oklopa zauzete..zvuci nevjerovatno ali je tako..samo Bog zna koliko su vojnika i civila oteli..veceras Tel Aviv masivni raketni napad trpi..
Hamas zna dobro da ce veoma visoku cijenu platiti..ali znajuci njihovo mislim da su debelo svjesni toga..takticki na dugo vrijeme njihova pozicija i pozicioniranje ni u teoriji odrzivo nije..
Ipak..kako svjedocimo veliki proj izraelaca po onim naseljima je otet..da li ce ih hamas kao zivi stit koristiti..minirati infrasrukrure i vazne objekte ??
U globalnom nizu sukoba ovaj samo potvrdjuje da se geometrije geostrateskog pozicioniranja danas nepovratno mijenjaju i..kako juce rekoh..samo jedan ishod imaju..![]()
Presedan je kad nemas pojma o istoriji
-
Škobo Habu
#23718 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Znači ti smatraš da "najveća demokratija na svijetu", zapravo, vuće konce po pitanju iživljavanja nad Palestincima?General War wrote: ↑07/10/2023 20:19Najjace oruzje palestinaca je sto USA nije dala izraelu da zavrsi ratnom metodom vec pritiskom, ovo danas sigurno mjenja poziciju....nisam od Sirije gledao gore izivljavanje, nebitno na koga su naletili...nisu smjeli palestinci ovo raditŠkobo Habu wrote: ↑07/10/2023 20:16 Najače oružje Palestinaca jeste činjenica da uvijek pronađu način da iznenade cionistički režim.
Hamas je pokrenuo, generalno gledajući, samoubilačku ofanzivu na Izrael, koja će, na koncu, koštati Palestince možda i etničkog čišćenja, a to opet znači i homogenizaciju arapskih zemalja i konfrontaciju sa Izraelom i USA. To, u ovom momentu, Bidenu najmanje treba.
Što se iživljavljavanja tiče: kao prvi susjed maltretiraš stare i iznemogle, rušiš im kuće u kojima su genracijama živjeli, sječeš planski maslenike, pucaš na djecu iz zabave, gađaš bolnice teškom artiljerijom...
Ukratko, ako tretiraš nekoga kao životinju, zašto te čudi kada se ta ljudska osoba pretvori u istu?
-
boshniak
#23719 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Bit ce samo dodatna prepreka započetom zbližavanju S. Arabije i Izraela. Sa druge strane S. Arabija je počela sa popravljanjem odnosa sa Iranom. Uticaj SADa na bliskom istoku nije ni izbliza jak kao prije 15godina kada su bili strah i trepet zbog Iraka i Afganistana. Neuspjesna operacija rušenja Asada, i dodatno uspostavljanje ruske baze u Siriji samo su jos dodatno oslabili njihov uticaj.Škobo Habu wrote: ↑07/10/2023 20:16 Najače oružje Palestinaca jeste činjenica da uvijek pronađu način da iznenade cionistički režim.
Hamas je pokrenuo, generalno gledajući, samoubilačku ofanzivu na Izrael, koja će, na koncu, koštati Palestince možda i etničkog čišćenja, a to opet znači i homogenizaciju arapskih zemalja i konfrontaciju sa Izraelom i USA. To, u ovom momentu, Bidenu najmanje treba.
- General War
#23720 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
husein_kapetan wrote: ↑07/10/2023 20:26Prvi put posle 48-me izrael gubi dio teritorije..o upuceni..
..u pravu si, "yom kipur" rat je bio izmedju koreje i madagaskara
Last edited by General War on 07/10/2023 20:29, edited 1 time in total.
- Ironmen
#23721 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Upravo sam vidio video gdje su Hamasovci uletjeli u neku kucu i pobili najmanje 10-15 civila zene i djecu video je brutalan, jednostavno drzis ljude u kavezu u najvecem logoru na svijetu sta ocekivati od tih ljudi nego da su podivljali nebi me cudilo da Izrael sada izvrsi etnicko ciscenje nad Gazom, bojim se da je ovo sada otislo predaleko.
Gledam upravo i nemiri u Londonu.
- jeza u ledja
#23722 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Koliko ce to sati trajati sta mislis?husein_kapetan wrote: ↑07/10/2023 20:26Prvi put posle 48-me izrael gubi dio teritorije..o upuceni..
Izrael je svojevremeno drzao cijeli Sinaj pa su ga izgubili.
- auspuhc
#23723 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Mislio da je donio odluku da konacno zavrsi sa ovim.sumirprimus wrote: ↑07/10/2023 20:15 Natanjahu: neprijatelj Izraela snosit ce posljedice kao nikad do sad.
- alijagoro
#23724 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Svugdje kipti,nece na dobro izaci.Ironmen wrote: ↑07/10/2023 20:29 Upravo sam vidio video gdje su Hamasovci uletjeli u neku kucu i pobili najmanje 10-15 civila zene i djecu video je brutalan, jednostavno drzis ljude u kavezu u najvecem logoru na svijetu sta ocekivati od tih ljudi nego da su podivljali nebi me cudilo da Izrael sada izvrsi etnicko ciscenje nad Gazom, bojim se da je ovo sada otislo predaleko.
- General War
#23725 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Ne vuce konce, ali svakako nije dala izraelu da zavrsi palestinsko pitanje davno ranije, terorizam prema izraelu nije jucer nastao...to sto ti bi to preskocio ne mjenja cinjeniceŠkobo Habu wrote: ↑07/10/2023 20:27Znači ti smatraš da "najveća demokratija na svijetu", zapravo, vuće konce po pitanju iživljavanja nad Palestincima?General War wrote: ↑07/10/2023 20:19
Najjace oruzje palestinaca je sto USA nije dala izraelu da zavrsi ratnom metodom vec pritiskom, ovo danas sigurno mjenja poziciju....nisam od Sirije gledao gore izivljavanje, nebitno na koga su naletili...nisu smjeli palestinci ovo radit
Što se iživljavljavanja tiče: kao prvi susjed maltretiraš stare i iznemogle, rušiš im kuće u kojima su genracijama živjeli, sječeš planski maslenike, pucaš na djecu iz zabave, gađaš bolnice teškom artiljerijom...
Ukratko, ako tretiraš nekoga kao životinju, zašto te čudi kada se ta ljudska osoba pretvori u istu?