Zamis ti kakvi su tu tek filozofski supljaci iz dana u dan bistvovali
Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
sumirprimus
#23676 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Kad sam ja reko otvorite kafice i kladare neizdrzivo je
- cvrčak_na_hedonizmu
#23677 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Dok se neko opet ne zakaslje, a onda smo najebali, jer je ova reakcija uzas. New normal dolazi, rekli bi.jeza u ledja wrote: ↑30/04/2020 20:35Nisu milijarde ljudi u pitanju, Svedska ima cirka 10 miliona ljudi.cvrčak_na_hedonizmu wrote: ↑30/04/2020 20:31 Nisu porazavajuce, jer su razlike u hiljadu ili dvije, na milijarde/milione to je nista ( opet kazem, ruzno zvuci, ali je tako, taman ja rikno sutra to nista ne mijenja).
Ne unistavas ekonomiju zbog nekoliko hiljada ili nekoliko desetina hiljada ljudi, narocito ako su posljedice mnogo teze od toga.
Prosla dva mjeseca, sve se vidjelo, vrijeme je da se otvori svijet.
Govorim ti konkretno koliko ljudi u stvari dnevno umire. Inace. Nisu u pitanju milioni. Nisu ni hiljade.
A sto se tice ekonomije, barem ovdje u Americi, pa otvara se od sutra stosta. Pa onda polako u fazama i druge stvari. U roku par sedmica gro ekonomije ce se otvoriti, ali sa restrikcijama (maske, definfekcija, kontrole, i ostale zajebancije).
I ja se slazem da je vrijeme da se otvara. Pa ako treba ponovo cemo zatvarat.![]()
Znam koliko imaju stanovnika, ali da li je umrlo 2000 ili 200, realno je nebitno na nasu populaciju, na to sam se referisao. Ljudi umiru, samo bez brojaca.
Za rak, da ne kvotam dva puta.
Uticu hrana, voda, okruzenje, zagadjenje, gmo, zracenje i ko zna sta sve jos. I to je svuda oko nas. 24/7, non stop. Nema bjezanja. Pa nista. Niko ni da se pocese. Niko se ne sekira previse, jer se i tome ne prica, za razliku od Korone.
- cvrčak_na_hedonizmu
-
sumirprimus
#23679 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ne napadaj ih ti cvrle ziv bio.
Budes li ti napado sda kako znas, opozicija ce najebt..
Budes li ti napado sda kako znas, opozicija ce najebt..
- cvrčak_na_hedonizmu
#23680 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Meni zaista nije jasno da jedan grad i jedna drzava imaju pola umrlih u USA i da se zbog zatvore sve ostale drzave i tako dok 30 miliona ljudi ne ostane bez posla. Dzaba, ne ide mi u glavu, al nikako. Naopak, sta li vec.Maha23 wrote: ↑30/04/2020 20:34Cvrle, ako te zaista to zanima, postavio sam link par stranica prije, istrazivanje koje donekle objasnjava velike razlike u broju zarazenih, mada ti je jez vec nesto slicno pisao. To istrazivanje, naravno, nije sveto slovo ali bar meni ima smisla.cvrčak_na_hedonizmu wrote: ↑30/04/2020 17:10
Ako je tako, ako je Korona toliko zarazna, kako onda Florida i Kalifornija nisu u debaklu, a kao sto vidimo nisu. Masa turista je dosla i bila tamo, a pandemija je vec trajala.
Ovdje ce karantin biti mnogo skuplji od Korone. Samo gledaj.
- cvrčak_na_hedonizmu
#23681 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Dobro Sariele, miransumirprimus wrote: ↑30/04/2020 20:48 Ne napadaj ih ti cvrle ziv bio.
Budes li ti napado sda kako znas, opozicija ce najebt..![]()
Heheheheeh, arghhhhhhh, fkeososanzanwlw
-
Maha23
#23682 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
A dobro, to je vec sasvim nesto drugo...a isti je razlog zatvaranja svih drzava, sprecavanje nekontrolisanog sirenja zaraze, mada evo kontam da za npr. Alasku i NY nisu potrebne iste mjere. Nisam detaljnije gledao mjere po drzavama tako da ne znam jesu li ujednacene.cvrčak_na_hedonizmu wrote: ↑30/04/2020 20:49Meni zaista nije jasno da jedan grad i jedna drzava imaju pola umrlih u USA i da se zbog zatvore sve ostale drzave i tako dok 30 miliona ljudi ne ostane bez posla. Dzaba, ne ide mi u glavu, al nikako. Naopak, sta li vec.Maha23 wrote: ↑30/04/2020 20:34Cvrle, ako te zaista to zanima, postavio sam link par stranica prije, istrazivanje koje donekle objasnjava velike razlike u broju zarazenih, mada ti je jez vec nesto slicno pisao. To istrazivanje, naravno, nije sveto slovo ali bar meni ima smisla.cvrčak_na_hedonizmu wrote: ↑30/04/2020 17:10
Ako je tako, ako je Korona toliko zarazna, kako onda Florida i Kalifornija nisu u debaklu, a kao sto vidimo nisu. Masa turista je dosla i bila tamo, a pandemija je vec trajala.
Ovdje ce karantin biti mnogo skuplji od Korone. Samo gledaj.
-
biglebovski
#23683 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ne širi paniku među Šveđanimajeza u ledja wrote: ↑30/04/2020 20:26 Konkretno, u Svedskoj otprilike mjesecno umre 7300 ljudi. Od Korone je u zadnjih mjesec umrlo 2400. Znaci na tih 7300 dodas jos jedno trecinu vise.
Imaju godišnje oscilacije. Do tri hiljade više ljudi umre u Švedskoj u januaru ili martu nego u junu ili julu. Povećanu smrtnost ćemo vidjeti na kraju godine, ako je i bude...
http://data.un.org/Data.aspx?d=POP&f=tableCode%3A65
- jeza u ledja
#23684 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Pa naravno da ima sezonskih razlika, obicno zbog gripe. Ali ja sam govorio o zadnjih mjesec dana, znaci april, pa se nisam nesto sekirao za sezonu.biglebovski wrote: ↑30/04/2020 21:10Ne širi paniku među Šveđanimajeza u ledja wrote: ↑30/04/2020 20:26 Konkretno, u Svedskoj otprilike mjesecno umre 7300 ljudi. Od Korone je u zadnjih mjesec umrlo 2400. Znaci na tih 7300 dodas jos jedno trecinu vise.![]()
Imaju godišnje oscilacije. Do tri hiljade više ljudi umre u Švedskoj u januaru ili martu nego u junu ili julu. Povećanu smrtnost ćemo vidjeti na kraju godine, ako je i bude...
http://data.un.org/Data.aspx?d=POP&f=tableCode%3A65
Evo gledam na tom linku sto si stavio, pise u aprilu prosle godine u Svedskoj umrlo 7335 ljudi.
Ja napisao 7300.
- jeza u ledja
#23685 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ma mjere su skroz drukcije u raznim drzavama, cak i okruzima. U nekim drzavama ih cak i nema.
Ovisi o cemu se radi, ali mnogi zive kao i inace. Ko moze da radi od kuce - radi. Ko moze narucivat namirnice iz radnje - to radi.
Ljudi ne idu u restorane, shoppingu i tako tim stvarima. Djece nema u skolama.
Ko ima biznis i moze da radi niko mu ne zabranjuje, u mnogim mjestima.
Mislim, daleko od toga da se cijeli krah ekonomije moze pripisati samo zatvaranjima od strane vlasti. Dovoljno sto znatan broj ljudi radi od kuce ili ne putuje da znatno umanji potrosnju nafte. Sto odmah za sobom povlaci cijenu iste i boga pitaj koliko ekonomskih sektora.
- piupiu
- TheCitizen
#23687 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Problem je sto je ovo iznad netacno. To cemo vidjeti kada se pojave zvanicne statistike ukupno umrlih u svakoj zemlji u ovom periodu. Onda ce se tek moci to porediti s prethodnim godinama za isti period. Moje misljenje je da tu nece biti bitnih razlika. Vidjecemo.jeza u ledja wrote: ↑30/04/2020 20:26 Pa evo rekose iznad da nije ni u Svedskoj sve ko inace. Mislim i tamo ima nekih restrikcija.
Problem je u tome sto je rano za donosenje takvih zakljucaka, a treba djelovati brzo. Malo je tesko vjerovati da su svi glupi, samo Svedi znaju. Ali eto kad se podvuce crta znacemo sta i kako.
Samo znamo da je stanje na terenu takvo da Svedska ima mnogo vecu smrtnost od susjeda.
Razumijem da se te brojke u globalu cine male, ali kad malo pogledas bolje vidis da su u pitanju drasticne razlike.
Konkretno, u Svedskoj otprilike mjesecno umre 7300 ljudi. Od Korone je u zadnjih mjesec umrlo 2400. Znaci na tih 7300 dodas jos jedno trecinu vise.
U Italiji je u roku mjesec najgorih dana umrlo cirka 25k ljudi, a tamo inace umre cirka 50k ljudi mjesecno. Znaci na tu cifru dodas jos pola.
Znaci to su drasticne razlike u odnosu kako je inace. Nije to sezonska gripa ili slicno.
I jest, u Italiji je smrtnost mnogo gora nego u Svedskoj, vjerovatno jer su ranije fasovali i nisu na vrijeme pozatvarali, jer imaju najstariju populaciju u Evropi, jer vise puse, itd itd. Svedska se jedino moze porediti sa ostalim skandinavskim zemljama, a tu su cifre porazavajuce.
Ako broj umrlih ne bude uvecan za sve ove za koje se tvrdi da su umrli od korone to ce znaciti da smo imali veliku laz na sceni.
- escobar__
#23688 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Logično je da broj bude nešto veći jer imamo novu baju na tržištu - pored influence, svinjske gripe i čega već ne dobili smo i SARS, pa je očekivano da više virusa ubije i više ljudi, no pitanje je koliko su te cifre zaista strašne?
-
Maha23
#23689 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Zavisi sta smatras strasnim, a i koliko bi strasnije bile bez ikakvih mjera...
- jeza u ledja
#23690 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Sta je netacno?TheCitizen wrote: ↑30/04/2020 21:33
Problem je sto je ovo iznad netacno. To cemo vidjeti kada se pojave zvanicne statistike ukupno umrlih u svakoj zemlji u ovom periodu. Onda ce se tek moci to porediti s prethodnim godinama za isti period. Moje misljenje je da tu nece biti bitnih razlika. Vidjecemo.
Ako broj umrlih ne bude uvecan za sve ove za koje se tvrdi da su umrli od korone to ce znaciti da smo imali veliku laz na sceni.
Cuj "problem je sto je netacno", i onda dalje zakljucis sa "Ako....".
Prvo nesto tvrdis, onda se pitas je li to sto to tvrdis tacno.
Ne mozes tvrditi da je nesto netacno na osnovu svojih nagadjanja.
Ja sam naveo konkretne cifre. Brojevi su, vrlo moguce i veci jer mnogi umru bez da se znalo jesu li uopste zarazeni. Postoje podaci za NYC da su tokom zadnja dva mjeseca brojevi ukupno umrlih veci nego sto bi bio sezonski prosjek+identifikovana korona zajedno. Znaci jos X vjerovatno pogresno registrovanih smrti pod nesto drugo od Korone.
Ja sam naveo ukupne brojeve za koje se tvrdi da je uzrok korona i ukupne brojeve inace. Da, neki bi umrli od necega drugog, gripe, raka, boga pitaj. Ali ne mozes sigurno uracunati srcane udare, smrt novorodjene djece ili automobilske nesrece pod virus, jel tako? A ako je broj duplo veci, kao sto je u New Yorku, onda bi svaka haman pa svaka "navodna" smrt od korone trebala biti pogresno upisana. To jest brojevi smri od korone bi trebali biti jednaki totalnom broju umrlih. Sto je naravno nonsens.
Stavio sam ti brojeve i za Svedsku. Nije valjda i njima u interesu da plasiraju napuhane brojeve umrlih od virusa?
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#23691 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Bez obdukcije sve te brojke su upitne.....
- geralt
#23692 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Evo linka sa detaljnim statistikama stvarnih i "ocekivanih" smrti za ovaj period za razne drzave i regione, u poredjenju sa statistickim prosjekom za prethodne godine: https://www.nytimes.com/interactive/202 ... eaths.html
Konkretno u Njujorku, od 11.03. je umrlo 6 puta vise ljudi nego sto je "normalno" - skok sa 6000 na 27 000. Interesantno da su neke drzave ostale skoro netaknute - Norveska cak ima manje mrtvih nego inace, u Danskoj je povecanje neznatno, u Njemackoj relativno maleno u odnosu na broj stanovnika.
Konkretno u Njujorku, od 11.03. je umrlo 6 puta vise ljudi nego sto je "normalno" - skok sa 6000 na 27 000. Interesantno da su neke drzave ostale skoro netaknute - Norveska cak ima manje mrtvih nego inace, u Danskoj je povecanje neznatno, u Njemackoj relativno maleno u odnosu na broj stanovnika.
-
montii
#23693 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Cvrčku sam ostao dužan za onu UK statistiku pa ispod i na linkovima podaci.
Radi se o Engleskoj i Walesu.
1. tablica na linku ispod - podaci o 2020oj godini do 16og tjedna, uključivo, tj, do 19/04 i usporedba s prosjecima zadnjih 5 godina
https://www.ons.gov.uk/visualisations/d ... nload.xlsx
2. tablica s brojem umrlih u 2018-oj u istom periodu (potrebno je urediti u excelu tablicu kako bi se dobili usporedni podaci zbog različitog formata)
https://www.ons.gov.uk/file?uri=%2fpeop ... oryrow.xls
Zaključno s 19/04 dobijemo
2020 - 207311 umrlih
2018 - 198943 umrlih
prosjek zadnjih 5 - 185190 umrlih
Međutim, to samo po sebi nije ništa strašno, značajan skok, ali ne nešto zbog čega se ekonomija baca na koljena.
2020. ima višak u odnosu na prosjek zadnjih 5 godina od 22121, a prema 2018-oj 8368
Ono što nije normalno su podaci od 14. do 16. tjedna - od 30/03 do 19/04
2020 (14-16) - 57254
2018 (14-16) - 34318
prosjek zadnjih 5 - 31322
ili drugim riječima, porast broja umrlih od 66,8%, tj. 82,8%
Za 2020. nisu objavljeni podaci dalje od navedenog perioda, a treba imati na umu da, što se tiče korone, 20 dana kasnije imamo još veći rast umrlih i da su ostale godine nastavile u idućim tjednima u uobičajenim prosjecima bez ikakvih iskakanja.
odgovore tipa to su izmišljeni podaci neću ni pomirisati, a ako sam negdje falio u tablicama, slobodno ispravite

Radi se o Engleskoj i Walesu.
1. tablica na linku ispod - podaci o 2020oj godini do 16og tjedna, uključivo, tj, do 19/04 i usporedba s prosjecima zadnjih 5 godina
https://www.ons.gov.uk/visualisations/d ... nload.xlsx
2. tablica s brojem umrlih u 2018-oj u istom periodu (potrebno je urediti u excelu tablicu kako bi se dobili usporedni podaci zbog različitog formata)
https://www.ons.gov.uk/file?uri=%2fpeop ... oryrow.xls
Zaključno s 19/04 dobijemo
2020 - 207311 umrlih
2018 - 198943 umrlih
prosjek zadnjih 5 - 185190 umrlih
Međutim, to samo po sebi nije ništa strašno, značajan skok, ali ne nešto zbog čega se ekonomija baca na koljena.
2020. ima višak u odnosu na prosjek zadnjih 5 godina od 22121, a prema 2018-oj 8368
Ono što nije normalno su podaci od 14. do 16. tjedna - od 30/03 do 19/04
2020 (14-16) - 57254
2018 (14-16) - 34318
prosjek zadnjih 5 - 31322
ili drugim riječima, porast broja umrlih od 66,8%, tj. 82,8%
Za 2020. nisu objavljeni podaci dalje od navedenog perioda, a treba imati na umu da, što se tiče korone, 20 dana kasnije imamo još veći rast umrlih i da su ostale godine nastavile u idućim tjednima u uobičajenim prosjecima bez ikakvih iskakanja.
odgovore tipa to su izmišljeni podaci neću ni pomirisati, a ako sam negdje falio u tablicama, slobodno ispravite

- rovac13
#23694 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Da da ........i ja sam ovako misliojeza u ledja wrote: ↑30/04/2020 20:26
U Italiji je u roku mjesec najgorih dana umrlo cirka 25k ljudi, a tamo inace umre cirka 50k ljudi mjesecno. Znaci na tu cifru dodas jos pola.
Sad kad dodamo ove brojke od korone na one standardne ode u tacku gluho bilo.
Kad ono cvrc
Prva tri mjeseca u 2020 umrlo ukupno najmanje ljudi u odnosu na tri godine prije ove.
Vi se bas volite sikirat,nasli sebi cose
Cuvajte zdravlje,kad obolite nema nazad.
Neko nas sve zahebava
-
montii
#23695 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Jel može link? Mada prva tri ukupno u Italiji, možda.rovac13 wrote: ↑30/04/2020 22:19Da da ........i ja sam ovako misliojeza u ledja wrote: ↑30/04/2020 20:26
Kad ono cvrc
Prva tri mjeseca u 2020 umrlo ukupno najmanje ljudi u odnosu na tri godine prije ove.
Neko nas sve zahebava![]()
- jeza u ledja
#23696 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Evo ima gore link za UN-ove podatke, pa protabirite koliko malo oscilira broj umrlih u istom mjesecu kroz godine. (Naravno te brojka ce rasti/opadati shodno ukupnoj populaciji i njenoj starosnoj strukturi). Evo ja pogledah za Svedsku, u aprilu mjesecu, od 2010-2019. Najmanja brojka 7,335. Najveca 7,908.
I jos nesto, da ne zaboravim, gripa i upala pluca nisu ni blizu glavni uzroci smrti.
Na srcane bolesti i na rak otpada cirka 45%. Onda po jedno 5-6% na nesrece, kojekakve respiratorne bolescuge, mozdane udare i alchajmers. Pa onda dodje dijabetes sa jedno 3%, i tek onda ovi virusi tipa gripa, koji su cirka 2% smrti. Govorim u Americi.
Cirka 50k ljudi godisnje umre od gripe i sl.
Za sada je u 2 mjeseca umrlo vec 65k samo od Korone. Sezona gripe je obicno par mjeseci ranije. Jedino da uz ovih 65k niko nije umro od obicne gripe.
- jeza u ledja
- banjaluka078
- Moderator
#23698 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Antonija Verhaz, načelnik klinike za infektivne bolesti UKC-a Republike Srpske, kaže za ATV da se sa ovom situacijom nije više šaliti i da sve mjere treba najozbiljnije shvatiti i provoditi.
“Od 5. marta kada se pojavio prvi pacijent, naša klinika je pretvorena u Kovid bolnicu. Nju imaju sve zemlje u regionu i one se bave samo pacijentima zaraženim virusom korona. Mi smo bili optimistični, osam nedjelja je trajala pandemija, nadali smo se da će doći do smanjenja oboljelih. Ipak, došlo je do eksplozivnog rasta oboljelih. Primijetili smo da se u posljednje sedmice javljaju izuzetno teški pacijenti na našu kliniku. Od 5. marta prošlo je oko 400 pacijenata, a broj pregledanih je mnogo veći. Broj otpuštenih je negdje oko 280”, kaže doktorica Verhaz i dodaje:
“Ono što nas zabrinjava je što se u posljednje dvije sedmice javljaju izuzetno teški pacijenti. U klinici je trenutno 55 osoba koji se bore za život. Radi se o vrlo ozbiljnim pacijentima inficiranih koronavirusom. To su većina pacijenata koji imaju komorbiditetna stanja. Imaju šećerne bolesti, povišen krvni pritisak, imaj onkoloških pacijenata itd. Ishod liječenja ovakvih pacijenata je neizvijestan, a prognoze su ozbiljne. Zbog toga što mi nemamo za ovo liječenje specifičan lijek. Liječimo simptomackom terapijom, antivirusni lijekovi su u domenu eksperimentalne terapije”, kaže Verhaz za ATV.
“Stalno podvlačimo da za ovo nemamo terapije. Jedina mjera koja je najbolja je socijalno smanjiti kontakt. Izolovati se i pratiti sve ono što epidemiolozi preporučuju. Nekada možemo po društvenim mrežama da čujemo pojedince koji govore da sve ovo ne postoji i da je ovaj virus izmišljen. Surova realnost je da ovaj virus postoji i da je epidemijska situacija kakvu pratimo. Sa ovom situacijom nije se više šaliti, sve mjere treba najozbiljnije shvatiti i provoditi”.
Na pitanje od čega ljudi umiru, doktorica Verhaz objašnjava:
“Neki pacijenti će da umru od infekcije koronavirusom tako što će obostrana bronhopneumonija dovede do zatajivanja respiratorne funkcije. Oni će završiti na respiratorima, a tada je ishod neizvijestan. Kod drugih pacijenata koji imaju pridodata udruženja oboljenja, oni će umrijeti od pogoršanja osnovne bolesti, i za njih će se reći da su umrli uz virus korona”.
- jeza u ledja
#23699 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
U prva dva mjeseca u Italiji ne znam ni jel bilo 20 registrovanih smrti od korone. Ako je i mart manji od prosjeka inace onda je tu nesto cudno. Ima li kakav link?rovac13 wrote: ↑30/04/2020 22:19Da da ........i ja sam ovako misliojeza u ledja wrote: ↑30/04/2020 20:26
Kad ono cvrc
Neko nas sve zahebava![]()
Znam da je neko spomenuo ranije.
Last edited by jeza u ledja on 30/04/2020 22:39, edited 1 time in total.
-
montii
#23700 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ljudi od nekog vraga umiru, šta god to bilo i čemu godi pripisali
link za švedsku - https://www.scb.se/en/finding-statistic ... on-deaths/
ukupno ništa posebno, ali za Stockholm zadnjih mjesec dana

link za švedsku - https://www.scb.se/en/finding-statistic ... on-deaths/
ukupno ništa posebno, ali za Stockholm zadnjih mjesec dana