Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
jeza u ledja

#23651 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by jeza u ledja »

Lajavikrelac wrote: 30/04/2020 19:13 Ponavljam ti još jednom: sve je medijski naduvano i polako isplivavaju dokazi u Italiji. Pa samo u NY su prikazivali sahranu beskućnika u masovnu grobnicu kao žrtve korone :-?
Sta je tacno "medijski napuhano"?

Broj mrtvih u NY je duplo veci nego inace. Sta je tu napuhano?
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#23652 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Domaci izdajnik »

Ništa, samo ti... :novine:
armin071

#23653 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by armin071 »

Dobili smo izgleda novog dežurnog smarača drito iz Amerike...
jeza u ledja

#23654 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by jeza u ledja »

Lajavikrelac wrote: 30/04/2020 19:20 Ništa, samo ti... :novine:
Znaci nista konkretno.
armin071 wrote: 30/04/2020 19:26 Dobili smo izgleda novog dežurnog smarača drito iz Amerike...
Napisao si tri rijeci, dvije slike, smajli, i par tupavih doskocica.

Ne znam ni tacno sta konkretno na ovu temu imas da kazes...al si mi rekao dovoljno. :)
Edin H.

#23655 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Edin H. »

index_box wrote: 30/04/2020 15:53
Edin H. wrote: 30/04/2020 15:26
invincible1921 wrote: 30/04/2020 15:22

Da jer po vama od tih 1000 bi umrlo 999 a onaj jedan bi imo trajne posljedice
Je ne vjerujem da ti taj jedan imao trajne posljedice.
Znam neke teske slucajeve koji su prezivjeli (recimo bili 10 dana u komi) i cini se da nema ozbiljnih poslljedica za one koj prezive.
Kakvo iznošenje laži, i to već sedmicama.
Ma jesmo mi oni bili clanovi iste biblioteke pa se poznajemo? :D
cvrčak_na_hedonizmu

#23656 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by cvrčak_na_hedonizmu »

palermo wrote: 30/04/2020 17:53
cvrčak_na_hedonizmu wrote: 30/04/2020 17:22

deset puta više kada gledaš 200 vs 2000, kada gledaš da nas ima skoro 8 milijardi, jebiga, statistička greška ha jedna brojka, ha druga brojka ( ružno zvuči, ali je tako ) i zbog toga svijet ne bi trebao stati, jer će posljedice biti mnogo gore od same Korone, to je već sada vidljivo i jasno.

Jok, zatvori sve, umrlo hiljadu ljudi. Užas. Inače smo besmrtni.
pa da, jedini problem sa statistikom nastaje.onda kada ti ili tvoji blizi postanu dio nje ili kako ti lijepo rece dio statisticke greske
Pa da, najbolje da sve zatvorimo na jedno deset godina i onda niko nece umrijeti i svi sretni :skoljka: Ti si, ocito, na pipi i politika je gasi sve, jer imam 0.1 ili 1% vise sanse da se zarazim, kad ovo prodje eto opet lijepih dobrih SDA zelembac vremena i prst u uho. Al ga zato ostali puse dugorocno.

Svi bi zaustavili svijet kada imas sansu da udjes u statistiku, ali to tako ne funkcionise nego zivot ide dalje, a ko prezivi pricace.
cvrčak_na_hedonizmu

#23657 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

jeza u ledja wrote: 30/04/2020 18:43
cvrčak_na_hedonizmu wrote: 30/04/2020 17:10 Vrijeme je da se zavrne ventil

UN warns of 'biblical' famine due to Covid-19 pandemic

https://www.france24.com/en/20200422-un ... atastrophe

Major US meat producer warns 'food supply chain is breaking'

https://www.theguardian.com/us-news/202 ... pply-chain

Karantin je za koleru, ebolu......
Ventili su prije mjesec-dva zavrnuti, valjda je vrijeme da popustaju. Upravo da ne bi doslo do toga sto spominjes.

A sto se tice karantina....coronavirus je neusporedivo zarazniji od spomenutih bolesti. Ne mogu se uopste porediti po tome.
Ako je tako, ako je Korona toliko zarazna, kako onda Florida i Kalifornija nisu u debaklu, a kao sto vidimo nisu. Masa turista je dosla i bila tamo, a pandemija je vec trajala.

Ovdje ce karantin biti mnogo skuplji od Korone. Samo gledaj.
index_box

#23658 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by index_box »

Gdje su oni što su jučer postavljali onu cifru iz UK kao 4.500+ ljudi umrlo u jednom danu? Gledam danas stoji cifra 674.

Čini mi se da je dosad najbolji članak koji demonstrira ovu ublehu upravo onaj o brojevima preminulih u Belgiji u kojem kaže sljedeće:
https://www.euronews.com/2020/04/22/ana ... statistics

Image

Dakle, u trenutku pisanja članka, više od 6.000 preminulih u Belgiji. Od toga je više od polovine (3.000+) prijavljeno iz staračkih domova. Od tih 3.000+ samo je 4% testirano na COVID-19. Za 96% njih se pretpostavlja da su umrli od COVID-19. :-)

Koliko su testovi na COVID-19 nepouzdani i besmisleni govori i ovaj slučaj iz naše zemlje:

https://www.klix.ba/vijesti/bih/preminu ... /200429061

Image

Dvaput testirana, ima razvijene simptome, oba puta negativna, ali je ipak umrla od COVID-19. :-)
Odjednom postoji specifična slika upale pluća koja demonstrira prisustvo virusa, a test ne pokazuje prisustvo virusa. :-)

EDIT: Znam da od samog početka postoji ta teorija o specifičnoj slici upale pluća uslijed zaraze COVID-om-19, ali me to uopće ne može uvjeriti u to da je takva slika specifična samo za COVID-19. Da je tako, onda bi svi manje-više imali takvu sliku. S druge strane, činjenica da neko ima teške simptome, a da je negativan na testiranju, i to dvaput (što je, očigledno, sasvim uobičajeno sudeći po broju retestiranja - sjetimo se da na Podhrastovima leže i ljudi za koje se *sumnja* da imaju COVID-19), u potpunosti poništava onu teoriju po kojoj osoba može biti pozitivna, ali to test ne detektuje dok se ne razviju bilo kakvi simptomi, bili oni blagi ili krajnje teški.
Last edited by index_box on 30/04/2020 20:28, edited 1 time in total.
jeza u ledja

#23659 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by jeza u ledja »

cvrčak_na_hedonizmu wrote: 30/04/2020 19:49

deset puta više kada gledaš 200 vs 2000, kada gledaš da nas ima skoro 8 milijardi, jebiga, statistička greška ha jedna brojka, ha druga brojka ( ružno zvuči, ali je tako ) i zbog toga svijet ne bi trebao stati, jer će posljedice biti mnogo gore od same Korone, to je već sada vidljivo i jasno.

pa da, jedini problem sa statistikom nastaje.onda kada ti ili tvoji blizi postanu dio nje ili kako ti lijepo rece dio statisticke greske
Pa da, najbolje da sve zatvorimo na jedno deset godina i onda niko nece umrijeti i svi sretni :skoljka: Ti si, ocito, na pipi i politika je gasi sve, jer imam 0.1 ili 1% vise sanse da se zarazim, kad ovo prodje eto opet lijepih dobrih SDA zelembac vremena i prst u uho. Al ga zato ostali puse dugorocno.

Svi bi zaustavili svijet kada imas sansu da udjes u statistiku, ali to tako ne funkcionise nego zivot ide dalje, a ko prezivi pricace.
Ako si mator, preko 65 ili 70, sanse su ti poprilicno velike da riknes u roku par mjeseci ako si eksponiran virusu.

Hajmo ih sve pobit, svakako su teret drustvu. :oops: :skoljka:
piupiu

#23660 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by piupiu »

DEMONIKA wrote: 30/04/2020 00:57 Svaka ti čast XD
Ja jesam, sve poslije 2014, mislim da ih i nije bilo više.
2014 ih nismo srušili, to mi je bio šok, kako su na foru suzbili protest i kako smo lako i naivno odustali
Sad se svodi na ovo, otprilike.

cvrčak_na_hedonizmu

#23661 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

jeza u ledja wrote: 30/04/2020 19:10
cvrčak_na_hedonizmu wrote: 30/04/2020 17:22 deset puta više kada gledaš 200 vs 2000, kada gledaš da nas ima skoro 8 milijardi, jebiga, statistička greška ha jedna brojka, ha druga brojka ( ružno zvuči, ali je tako ) i zbog toga svijet ne bi trebao stati, jer će posljedice biti mnogo gore od same Korone, to je već sada vidljivo i jasno.

Statisticka greska? Statisticka greska je par procenata razlike. U New Yorku (drzavi) je samo od Coronavirusa umrlo oko 25k ljudi. Prosle godine u istom periodu (mart i april) je UKUPNO toliko umrlo. Tvoja "statisticka greska" je 100%.

To je primjer sta se desi kada virus dodje u gusto naseljen grad i onda se ceka nekoliko sedmica prije nego sto se sve zatvori.
U manje naseljenim podrucjima naravno da je stvar drukcija. Medjutim i tamo postoje koncentracije ljudi gdje bi se virus brzo rasirio da nema nikakvih mjera izolacije.

Mislim, nije to tesko skontat uopste. Pa je zato nejasno zasto se uopste poteze rasprava?

Samo je kao sto rekoh pitanje gdje mjere predostroznosti prelaze granice smislenog, kojeg tipa, u kojim oblastima i u koje vrijeme.

Na kraju, djaba sve i da se otvori ekonomija bi drasticno ofalila jer ljudi nece ici na posao, nece ici po restoranima, frizerajima, nece putovati, nece odsjedati po hotelima, itd itd.
I postavlja se drugo pitanje, a to je koliko bi ekonomija patila da nema nikakvih mjera? Posto se gore spominju fabrike mesa u Americi...njima niko nije naredio da se zatvore. Ljudi sami zatvorili jer je stotine ljudi zarazeno i ne mogu doci na posao, a ovi drugi uglavnom nece. To mozes prevesti na razne druge oblasti. Pa sad skontaj koji bi bio udar na ekonomiju da je broj zarazenih 10 puta veci.

PS: I ja sam mislio slicno ko i ti, prije dva mjeseca, ali sam se brzo uvjerio u suprotno. Nisam ni ja nacisto sta tacno treba i kako, samo mi je jasno da nije u pitanju obicna gripa.
Nejasno je da New York + New Jersey zajedno imaju umrlih ko sve ostale drzave zajedno sto je uzas. Mozda ovi nesto dobro ne rade, a ostali ga puse zbog toga. 30 miliona je ostalo je bez posla and counting. Neko nece da dodje na posao, a neko ne moze da radi. Referisem se na Amere, jer ako tamo pukne svi smo najebali.

Brojke svih ostalih drzava su mnogo manje i shut down ce napraviti uzasne stete na kraju. Ocekuje se duplo vise gladnih nakon ovoga.

A Svedi su dokazali da se moze. Jer i tih 100% ma 8 milijardi je i dalje statisticka greska. Ruzno zvuci, ali je tako.
cvrčak_na_hedonizmu

#23662 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

jeza u ledja wrote: 30/04/2020 19:53

Ako si mator, preko 65 ili 70, sanse su ti poprilicno velike da riknes u roku par mjeseci ako si eksponiran virusu.

Hajmo ih sve pobit, svakako su teret drustvu. :oops: :skoljka:
Kako onda tu kataklizmu nemamo u Floridi, tamo ima masa starije populacije, a jos turisticka drzava. Ne vidim neki rampage tamo.

Rak ubije 10 puta vise ljudi od Korone, pa se niko i ne pocese, a fol se svi brinemo.
index_box

#23663 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by index_box »

Još nešto sam zapazio:

Nedjelja, 26.4.
Image

Danas, četvrtak, 30.4.
Image

Sve do prije koji dan je omjer bio 80:20, a sad već ide 81:19, 82:18.
jeza u ledja

#23664 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by jeza u ledja »

cvrčak_na_hedonizmu wrote: 30/04/2020 19:52 Ako je tako, ako je Korona toliko zarazna, kako onda Florida i Kalifornija nisu u debaklu, a kao sto vidimo nisu. Masa turista je dosla i bila tamo, a pandemija je vec trajala.

U New Yorku je sve zbijeno. Raja ide na posao metroom, zivi u malim stanovima i radi u zbijenim prostorima. Na ulici sve vrvi. On je slicniji ostatku svijeta.

New Orleans je fasovao jer su turisti dosli da slave Mardi Gras. Sve zbijeno, masa na ulici. Imas razne klastere po Jugu, po kojekakvim vukojebinama. Dovoljno je jedna osoba.

California se vrlo rano zatvorila. Ne znam sto njih spominjes? Na Floridi se uglavnom skupljala mladjarija za Spring Break.

U pitanju su igre brojeva. Svaki dan odluke koje doneses igraju drasticno vecu ulogu od narednog.

Mislim, postavljas pitanja na koje ni naucnici ne znaju tacne odgovore. Neke stvari se cine kao trend, druge kao anomalije. Ali valjda je jasno da u pravo vrijeme i na pravom mjestu ova bolescuga moze napravit dar-mar. Jbt postoje staracki domovi gdje je doslovce petina ljudi pomrlo, a vise od pola zarazeno i na intenzivnoj njezi.
Po ovim nekim zatvorima, nekim fabrikama, pola ljudi zarazeno. Ne moraju svi biti na samrti, ali sama cinjenica da to drasticno opterecuje zdrzavstveni sistem ima visestruke posljedice po ostale.
breba

#23665 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by breba »

index_box wrote: 30/04/2020 20:04 Još nešto sam zapazio:

Nedjelja, 26.4.
Image

Danas, četvrtak, 30.4.
Image

Sve do prije koji dan je omjer bio 80:20, a sad već ide 81:19, 82:18.
Puno vise testiranja asimptomatskih i blago simptomaticnih koji se oporave a i seroloskih testova pretpostavljam.
Super da ide u tom smjeru svakako. :thumbup:
index_box

#23666 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by index_box »

A, inače, koliko nekonstruktivnih objava na zadnjih par stranica, samo bezvezno zachatavanje. :roll:
cvrčak_na_hedonizmu

#23667 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

jeza u ledja wrote: 30/04/2020 20:12
cvrčak_na_hedonizmu wrote: 30/04/2020 19:52 Ako je tako, ako je Korona toliko zarazna, kako onda Florida i Kalifornija nisu u debaklu, a kao sto vidimo nisu. Masa turista je dosla i bila tamo, a pandemija je vec trajala.

U New Yorku je sve zbijeno. Raja ide na posao metroom, zivi u malim stanovima i radi u zbijenim prostorima. Na ulici sve vrvi. On je slicniji ostatku svijeta.

New Orleans je fasovao jer su turisti dosli da slave Mardi Gras. Sve zbijeno, masa na ulici. Imas razne klastere po Jugu, po kojekakvim vukojebinama. Dovoljno je jedna osoba.

California se vrlo rano zatvorila. Ne znam sto njih spominjes? Na Floridi se uglavnom skupljala mladjarija za Spring Break.

U pitanju su igre brojeva. Svaki dan odluke koje doneses igraju drasticno vecu ulogu od narednog.

Mislim, postavljas pitanja na koje ni naucnici ne znaju tacne odgovore. Neke stvari se cine kao trend, druge kao anomalije. Ali valjda je jasno da u pravo vrijeme i na pravom mjestu ova bolescuga moze napravit dar-mar. Jbt postoje staracki domovi gdje je doslovce petina ljudi pomrlo, a vise od pola zarazeno i na intenzivnoj njezi.
Po ovim nekim zatvorima, nekim fabrikama, pola ljudi zarazeno. Ne moraju svi biti na samrti, ali sama cinjenica da to drasticno opterecuje zdrzavstveni sistem ima visestruke posljedice po ostale.
Koliko sam vidio jedino ko moze i jeste napravio dar mar jesu mediji koji su unijeli toliko panike i gurali samo jednu pricu da je to nerealno. A politicari populisti koji samo slusaju sta "narod" kaze, a narod isprepadan strasnom Koronom. Da stave brojace i izvjestavaju kao sto rade pko Korone odnosno koliko ljudi dnevno oboli i umre od raka mislim da bi svi jeli brolule i kelj uz casu prokuhane vode.

U USA ocekuju 1.8 milona novih oboljenja od raka ( skoro svi su dead man walking ) i 606.000 umrlih, odnosno 1660 dnevno. I nista. Dajem samo primjer medija i uloge u panici.

Bice skuplja pita od tepsije na kraju. Ne znam kako to ljudima nije jasno. Ko hoce da vidi, sve je vrlo jasno.

Vrijeme je za otvaranje svega i to vrlo brzo, najebacemo svi ko veliki.
jeza u ledja

#23668 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by jeza u ledja »

cvrčak_na_hedonizmu wrote: 30/04/2020 20:00 Nejasno je da New York + New Jersey zajedno imaju umrlih ko sve ostale drzave zajedno sto je uzas. Mozda ovi nesto dobro ne rade, a ostali ga puse zbog toga. 30 miliona je ostalo je bez posla and counting. Neko nece da dodje na posao, a neko ne moze da radi. Referisem se na Amere, jer ako tamo pukne svi smo najebali.

Brojke svih ostalih drzava su mnogo manje i shut down ce napraviti uzasne stete na kraju. Ocekuje se duplo vise gladnih nakon ovoga.

A Svedi su dokazali da se moze. Jer i tih 100% ma 8 milijardi je i dalje statisticka greska. Ruzno zvuci, ali je tako.
Pa evo rekose iznad da nije ni u Svedskoj sve ko inace. Mislim i tamo ima nekih restrikcija.

Problem je u tome sto je rano za donosenje takvih zakljucaka, a treba djelovati brzo. Malo je tesko vjerovati da su svi glupi, samo Svedi znaju. Ali eto kad se podvuce crta znacemo sta i kako.

Samo znamo da je stanje na terenu takvo da Svedska ima mnogo vecu smrtnost od susjeda.

Razumijem da se te brojke u globalu cine male, ali kad malo pogledas bolje vidis da su u pitanju drasticne razlike.

Konkretno, u Svedskoj otprilike mjesecno umre 7300 ljudi. Od Korone je u zadnjih mjesec umrlo 2400. Znaci na tih 7300 dodas jos jedno trecinu vise.

U Italiji je u roku mjesec najgorih dana umrlo cirka 25k ljudi, a tamo inace umre cirka 50k ljudi mjesecno. Znaci na tu cifru dodas jos pola.

Znaci to su drasticne razlike u odnosu kako je inace. Nije to sezonska gripa ili slicno.

I jest, u Italiji je smrtnost mnogo gora nego u Svedskoj, vjerovatno jer su ranije fasovali i nisu na vrijeme pozatvarali, jer imaju najstariju populaciju u Evropi, jer vise puse, itd itd. Svedska se jedino moze porediti sa ostalim skandinavskim zemljama, a tu su cifre porazavajuce.
cvrčak_na_hedonizmu

#23669 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

jeza u ledja wrote: 30/04/2020 20:26
cvrčak_na_hedonizmu wrote: 30/04/2020 20:00 Nejasno je da New York + New Jersey zajedno imaju umrlih ko sve ostale drzave zajedno sto je uzas. Mozda ovi nesto dobro ne rade, a ostali ga puse zbog toga. 30 miliona je ostalo je bez posla and counting. Neko nece da dodje na posao, a neko ne moze da radi. Referisem se na Amere, jer ako tamo pukne svi smo najebali.

Pa evo rekose iznad da nije ni u Svedskoj sve ko inace. Mislim i tamo ima nekih restrikcija.

Problem je u tome sto je rano za donosenje takvih zakljucaka, a treba djelovati brzo. Malo je tesko vjerovati da su svi glupi, samo Svedi znaju. Ali eto kad se podvuce crta znacemo sta i kako.

Samo znamo da je stanje na terenu takvo da Svedska ima mnogo vecu smrtnost od susjeda.

Razumijem da se te brojke u globalu cine male, ali kad malo pogledas bolje vidis da su u pitanju drasticne razlike.

Konkretno, u Svedskoj otprilike mjesecno umre 7300 ljudi. Od Korone je u zadnjih mjesec umrlo 2400. Znaci na tih 7300 dodas jos jedno trecinu vise.

U Italiji je u roku mjesec najgorih dana umrlo cirka 25k ljudi, a tamo inace umre cirka 50k ljudi mjesecno. Znaci na tu cifru dodas jos pola.

Znaci to su drasticne razlike u odnosu kako je inace. Nije to sezonska gripa ili slicno.

I jest, u Italiji je smrtnost mnogo gora nego u Svedskoj, vjerovatno jer su ranije fasovali i nisu na vrijeme pozatvarali, jer imaju najstariju populaciju u Evropi, jer vise puse, itd itd. Svedska se jedino moze porediti sa ostalim skandinavskim zemljama, a tu su cifre porazavajuce.
Nisu porazavajuce, jer su razlike u hiljadu ili dvije, na milijarde/milione to je nista ( opet kazem, ruzno zvuci, ali je tako, taman ja rikno sutra to nista ne mijenja).

Ne unistavas ekonomiju zbog nekoliko hiljada ili nekoliko desetina hiljada ljudi, narocito ako su posljedice mnogo teze od toga.

Prosla dva mjeseca, sve se vidjelo, vrijeme je da se otvori svijet.
jeza u ledja

#23670 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by jeza u ledja »

cvrčak_na_hedonizmu wrote: 30/04/2020 20:23

Koliko sam vidio jedino ko moze i jeste napravio dar mar jesu mediji koji su unijeli toliko panike i gurali samo jednu pricu da je to nerealno. A politicari populisti koji samo slusaju sta "narod" kaze, a narod isprepadan strasnom Koronom. Da stave brojace i izvjestavaju kao sto rade pko Korone odnosno koliko ljudi dnevno oboli i umre od raka mislim da bi svi jeli brolule i kelj uz casu prokuhane vode.

U USA ocekuju 1.8 milona novih oboljenja od raka ( skoro svi su dead man walking ) i 606.000 umrlih, odnosno 1660 dnevno. I nista. Dajem samo primjer medija i uloge u panici.

Bice skuplja pita od tepsije na kraju. Ne znam kako to ljudima nije jasno. Ko hoce da vidi, sve je vrlo jasno.

Vrijeme je za otvaranje svega i to vrlo brzo, najebacemo svi ko veliki.
Pa sam si dao odgovor, u vezi raka, a sto ti tamah htjedoh napisati - vise ljudi umire dnevno od korone nego od raka. U Americi je prosjek zadnjih mjesec dana mescini preko 2000. (Inace nije rak glavni uzrok smrti u Americi i svijetu, vec srcane bolesti). I daleko od toga da si dead man walking ako ti je dijagnostirican rak pobogu (ovisi koji je u pitanju i koja faza naravno)

No sve to sto pises masi poentu da rak i srcane bolesti nisu zarazne (doduse ja mislim da par rakova jeste, al to je druga prica). Drugim rijecima ne utice moj rak na tvoje zdravlje, i obratno. Utice pak ako pusis kraj mene, pa se to zakonski regulise jel tako?

Tako da, usporedba ne stoji bas.
Maha23

#23671 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Maha23 »

cvrčak_na_hedonizmu wrote: 30/04/2020 17:10

Ako je tako, ako je Korona toliko zarazna, kako onda Florida i Kalifornija nisu u debaklu, a kao sto vidimo nisu. Masa turista je dosla i bila tamo, a pandemija je vec trajala.

Cvrle, ako te zaista to zanima, postavio sam link par stranica prije, istrazivanje koje donekle objasnjava velike razlike u broju zarazenih, mada ti je jez vec nesto slicno pisao. To istrazivanje, naravno, nije sveto slovo ali bar meni ima smisla.
palermo

#23672 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by palermo »

ja sam ti , nisam za SDA i plus na pip :D
jeza u ledja

#23673 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by jeza u ledja »

cvrčak_na_hedonizmu wrote: 30/04/2020 20:31 Nisu porazavajuce, jer su razlike u hiljadu ili dvije, na milijarde/milione to je nista ( opet kazem, ruzno zvuci, ali je tako, taman ja rikno sutra to nista ne mijenja).

Ne unistavas ekonomiju zbog nekoliko hiljada ili nekoliko desetina hiljada ljudi, narocito ako su posljedice mnogo teze od toga.

Nisu milijarde ljudi u pitanju, Svedska ima cirka 10 miliona ljudi.

Govorim ti konkretno koliko ljudi u stvari dnevno umire. Inace. Nisu u pitanju milioni. Nisu ni hiljade.

A sto se tice ekonomije, barem ovdje u Americi, pa otvara se od sutra stosta. Pa onda polako u fazama i druge stvari. U roku par sedmica gro ekonomije ce se otvoriti, ali sa restrikcijama (maske, definfekcija, kontrole, i ostale zajebancije).

I ja se slazem da je vrijeme da se otvara. Pa ako treba ponovo cemo zatvarat. :cry:
artur morgan

#23674 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by artur morgan »

Naravno da ima smisla statistika u vezi korone :)

Otvaranje je samo kupovina socijalnog mira
GAU8

#23675 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

jeza u ledja wrote: 30/04/2020 20:35
cvrčak_na_hedonizmu wrote: 30/04/2020 20:31 Nisu porazavajuce, jer su razlike u hiljadu ili dvije, na milijarde/milione to je nista ( opet kazem, ruzno zvuci, ali je tako, taman ja rikno sutra to nista ne mijenja).

Nisu milijarde ljudi u pitanju, Svedska ima cirka 10 miliona ljudi.

Govorim ti konkretno koliko ljudi u stvari dnevno umire. Inace. Nisu u pitanju milioni. Nisu ni hiljade.

A sto se tice ekonomije, barem ovdje u Americi, pa otvara se od sutra stosta. Pa onda polako u fazama i druge stvari. U roku par sedmica gro ekonomije ce se otvoriti, ali sa restrikcijama (maske, definfekcija, kontrole, i ostale zajebancije).

I ja se slazem da je vrijeme da se otvara. Pa ako treba ponovo cemo zatvarat. :cry:
Hoćeš li jedan prijateljski savjet?
Odustani od rasprave sa cvrčkom, dok još ima smisla ;-)
Locked