upravo tako @belfybelfy wrote: ↑29/01/2025 01:46sa kim li se ti druzis... naravno da niko ne pita, jer te bez nostrifikacije manje placa, a radis isti posao... ali, ako vam tako odgovara da se "ne peglate" i jer "predugo traje" onda sve ok.stubrijez wrote: ↑27/01/2025 15:07Ma niko ba nista ne pita... ja ne znam nikog da je nostrifikovao diplomu osim jednog zeme koji se s tim 2 godine peglo, radi ko elektricar isto kao i prije nostrifikacije. Isto imam jarana uzeo plavu kartu bez nostrifikacije fakultetske diplome, samo prevod od tumaca iz BiH.
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- eluna
#23576 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- eluna
#23577 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
posao ispod kvalifikacije se uvijek može raditi, ali posao iznad kvalifikacije ne ..... zašto se sada insistrira na priznavanju kvalifikacije - pa realno gledajući dosta je više polupismenog svijeta - tržište čisztačica i pomoćnih radnika na bauštelama je prezasićeno, dok ostalih stručnih nema .... ljudi rade pametno .... trebali smo hamale, doveli smo, sad trebamo nekoga drugog, daj da dovedemoOzimician wrote: ↑26/01/2025 22:21Boldirani dio si jako dobro razumio.zona072 wrote: ↑26/01/2025 22:15Nisam siguran da li si upravu, barem u mom slučaju. Ja radim remote posao, 30 dana godisnjeg, fleksibilno radno vrijeme,početna plata u okviru one na onim stranicama (gehalt, atlasgehalt etc.) za moje zanimanje. Ja mislim da su to stvarno više nego uredni uslovi za 4 mjeseca koliko radim u Njemačkoj.Ozimician wrote: ↑26/01/2025 19:43 Teoretski jako lijepo zvuci, malcice je drugacije u praksi.
Da je taj poslodavac htio da placa radnika po cijeni koja je kako-bog-zapovjeda, mogao je vjerovatno naci takvog i u Njemackoj, ali on je htio da ustedi pa je zaposlio stranca koji nema njemacku diplomu, da ga moze placati kao NK radnika.
Isto kao ova prica u FBiH o minimalnoj plati, u teoriji ce svi dobiti sad vece plate, a u praksi ce neki dobiti otkaze.
Mom kolegi je poslodavac u Njemackoj otvoreno rekao da nigdje ne pokazuje da ima diplomu, jer bi ga on onda morao placati skuplje. Eh sad ide ona prica, zasto je ovaj na to pristao, zasto ga nije prijavio, bla bla, kad si na vizi koja ti zavisi od posla, s jezikom nisi na ti, nemas pretjerano puno opcija osim da istrpis i trazis u medjuvremenu boljeg poslodavca i bolje uslove. Zapravo uslove rada najvise diktira trenutna ekonomska realnost, evo kod kalijentea su poceli maltretirati i IT-evce koji tu godinama rade.
Zato meni nije bila jasna rasprava, kako to utiče na moj kvalitet života na kojoj sam vizi. Čak šta više, ako sam dobro razumio, ja na ovoj vizi NK ako pobudalim mogu ovdje raditi kao konobar, dok onaj ko je došao kao kvalifikovani kadar mora raditi isključivo kvalifikovan posao. Svaka radna viza zavisi od posla, tačnije ja ne vidim drugi način dolaska individue osim dobijenog posla, tako da kao auslender iz zemalja trećeg svijeta boravak u Njemačkoj ti osigurava isključivo poso do stalnog boravka.
Ali ne znam za koji dio smatras da nisam upravu? Sve ti je stvar ekonomske realnosti, trzista rada, eto i ARGE.
Pocelo je sad da se steze sa Zustimmung i to najvise zbog visine plate u ugovorima.
-
Baton_Ilirski
#23578 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Trziste cistacica u De prezasiceno? Vazi! Zato nasi i dalje rade te poslove, cak nadju i sporedni posao u toj oblasti koliko je prezasiceno.eluna wrote: ↑29/01/2025 07:00posao ispod kvalifikacije se uvijek može raditi, ali posao iznad kvalifikacije ne ..... zašto se sada insistrira na priznavanju kvalifikacije - pa realno gledajući dosta je više polupismenog svijeta - tržište čisztačica i pomoćnih radnika na bauštelama je prezasićeno, dok ostalih stručnih nema .... ljudi rade pametno .... trebali smo hamale, doveli smo, sad trebamo nekoga drugog, daj da dovedemoOzimician wrote: ↑26/01/2025 22:21Boldirani dio si jako dobro razumio.zona072 wrote: ↑26/01/2025 22:15
Nisam siguran da li si upravu, barem u mom slučaju. Ja radim remote posao, 30 dana godisnjeg, fleksibilno radno vrijeme,početna plata u okviru one na onim stranicama (gehalt, atlasgehalt etc.) za moje zanimanje. Ja mislim da su to stvarno više nego uredni uslovi za 4 mjeseca koliko radim u Njemačkoj.
Zato meni nije bila jasna rasprava, kako to utiče na moj kvalitet života na kojoj sam vizi. Čak šta više, ako sam dobro razumio, ja na ovoj vizi NK ako pobudalim mogu ovdje raditi kao konobar, dok onaj ko je došao kao kvalifikovani kadar mora raditi isključivo kvalifikovan posao. Svaka radna viza zavisi od posla, tačnije ja ne vidim drugi način dolaska individue osim dobijenog posla, tako da kao auslender iz zemalja trećeg svijeta boravak u Njemačkoj ti osigurava isključivo poso do stalnog boravka.
Ali ne znam za koji dio smatras da nisam upravu? Sve ti je stvar ekonomske realnosti, trzista rada, eto i ARGE.
Pocelo je sad da se steze sa Zustimmung i to najvise zbog visine plate u ugovorima.
- Ozimician
#23579 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Bukvalno ti je trenutno najlakse pronaci ovakav posao + konobarisanje i dostava, problem je naravno sto je takav posao mizerno placen.eluna wrote: ↑29/01/2025 07:00 posao ispod kvalifikacije se uvijek može raditi, ali posao iznad kvalifikacije ne ..... zašto se sada insistrira na priznavanju kvalifikacije - pa realno gledajući dosta je više polupismenog svijeta - tržište čisztačica i pomoćnih radnika na bauštelama je prezasićeno, dok ostalih stručnih nema .... ljudi rade pametno .... trebali smo hamale, doveli smo, sad trebamo nekoga drugog, daj da dovedemo
I naravno pitanje - sta je razlog sto "ostalih strucnih nema"?
-
narcisaa
#23580 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
U de. pade "Brandmauer" zahvaljujuci "flertu" cno-plavih
.
Marsiraju plavci na strance
Marsiraju plavci na strance
-
swanfilter
#23581 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Konobarisanje je danas jedan od placenijih poslova. Ugostitelji rade od jutra do jutra. Baksis.Ozimician wrote: ↑29/01/2025 07:58Bukvalno ti je trenutno najlakse pronaci ovakav posao + konobarisanje i dostava, problem je naravno sto je takav posao mizerno placen.eluna wrote: ↑29/01/2025 07:00 posao ispod kvalifikacije se uvijek može raditi, ali posao iznad kvalifikacije ne ..... zašto se sada insistrira na priznavanju kvalifikacije - pa realno gledajući dosta je više polupismenog svijeta - tržište čisztačica i pomoćnih radnika na bauštelama je prezasićeno, dok ostalih stručnih nema .... ljudi rade pametno .... trebali smo hamale, doveli smo, sad trebamo nekoga drugog, daj da dovedemo
I naravno pitanje - sta je razlog sto "ostalih strucnih nema"?
Naravno, ima mnogo iznimki po kojem god osnovu. Al ko je dobar prikolko u tom poslu, doci ce vrlo brzo u centar desavanja, dobre zarade i napredovanja.
U Lj u prikolko prometnom objektu, ide plata lagano preko 2000 Euro. I ljudi ne govore o naporu dan i noc. Imaju barem jedan dan slobodan.
Kazu, tezak posao. Ne moze biti gori od krampa ili poljoprivrede, pa mozemo do sutra. Il jednaciti taj posao sa cistacicom.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#23582 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma to mozes dok si mlad i nemas kuceta ni maceta.
Ko omatori nosajuci tacnu taj je ebo jeza.
Ko omatori nosajuci tacnu taj je ebo jeza.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#23583 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
je l' na ovoj temi bili rasprava u samokodnas nazadnoj djeci?

https://www.cnn.com/2025/01/29/us/educa ... index.htmlUS children fall further behind in reading, make little improvement in math on national exam
- eluna
#23584 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
nećemo mi niko niđe
"Meta planira nastaviti ulaganja i u metaverzum"
https://www.klix.ba/scitech/tehnologija ... /250130008
"Meta planira nastaviti ulaganja i u metaverzum"
https://www.klix.ba/scitech/tehnologija ... /250130008
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#23585 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Konobar profesionalac u svom poslu stariji od 35 godina radi ko agregat - litar po satuswanfilter wrote: ↑29/01/2025 21:40
Konobarisanje je danas jedan od placenijih poslova. Ugostitelji rade od jutra do jutra. Baksis.
Naravno, ima mnogo iznimki po kojem god osnovu. Al ko je dobar prikolko u tom poslu, doci ce vrlo brzo u centar desavanja, dobre zarade i napredovanja.
U Lj u prikolko prometnom objektu, ide plata lagano preko 2000 Euro. I ljudi ne govore o naporu dan i noc. Imaju barem jedan dan slobodan.
Kazu, tezak posao. Ne moze biti gori od krampa ili poljoprivrede, pa mozemo do sutra. Il jednaciti taj posao sa cistacicom.
Svaki takav koji znam je alkos, kladioničar i puši ko TE Ugljevik. U 40tim su već dobro narušili zdravlje...
- stubrijez
#23586 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne znam sta nije jasno... ja je nisam nostrifikovao imamo istu platu u 200 eura.belfy wrote: ↑29/01/2025 01:46sa kim li se ti druzis... naravno da niko ne pita, jer te bez nostrifikacije manje placa, a radis isti posao... ali, ako vam tako odgovara da se "ne peglate" i jer "predugo traje" onda sve ok.stubrijez wrote: ↑27/01/2025 15:07Ma niko ba nista ne pita... ja ne znam nikog da je nostrifikovao diplomu osim jednog zeme koji se s tim 2 godine peglo, radi ko elektricar isto kao i prije nostrifikacije. Isto imam jarana uzeo plavu kartu bez nostrifikacije fakultetske diplome, samo prevod od tumaca iz BiH.
- TAFKAP
#23587 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nisi nam rekao šta si završio i kao šta radiš?
- stubrijez
-
elcaliente
#23589 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa nije ti lose onda nostrifikovati. To to je 2400 eur vise godisnje i veca penzija. Za 10 godina 24000 EUR koje si poklonio.stubrijez wrote: ↑30/01/2025 19:27Ne znam sta nije jasno... ja je nisam nostrifikovao imamo istu platu u 200 eura.belfy wrote: ↑29/01/2025 01:46sa kim li se ti druzis... naravno da niko ne pita, jer te bez nostrifikacije manje placa, a radis isti posao... ali, ako vam tako odgovara da se "ne peglate" i jer "predugo traje" onda sve ok.stubrijez wrote: ↑27/01/2025 15:07
Ma niko ba nista ne pita... ja ne znam nikog da je nostrifikovao diplomu osim jednog zeme koji se s tim 2 godine peglo, radi ko elektricar isto kao i prije nostrifikacije. Isto imam jarana uzeo plavu kartu bez nostrifikacije fakultetske diplome, samo prevod od tumaca iz BiH.
- stubrijez
#23590 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja imam 200 viseelcaliente wrote: ↑30/01/2025 20:04Pa nije ti lose onda nostrifikovati. To to je 2400 eur vise godisnje i veca penzija. Za 10 godina 24000 EUR koje si poklonio.
- TAFKAP
#23591 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Čuj bez diplome zarađuje 200€ više nego sa diplomom. Svaka čast momče
Koji si onda, da te citiram, krac studirao i trošio vrijeme i pare, što nisi odmah došao ovamo, da uzimaš pare lopatom?
Koji si onda, da te citiram, krac studirao i trošio vrijeme i pare, što nisi odmah došao ovamo, da uzimaš pare lopatom?
- TAFKAP
#23592 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
U Njemačkoj krive imigrante, kažu kvare im prosjek.Velkoski wrote: ↑30/01/2025 01:32 je l' na ovoj temi bili rasprava u samokodnas nazadnoj djeci?
https://www.cnn.com/2025/01/29/us/educa ... index.htmlUS children fall further behind in reading, make little improvement in math on national exam
![]()
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#23594 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Evo ga, Mehmed Hadžialić AfD-ovac
@Ozimician
- Ozimician
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#23596 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Znao sam da cete se upecati, sa svojom "ja sam pamwtniji od ostalih".
Da ti pokusam objasniti:
Postoji ogroman broj glasaca koji niti su nacisti niti hodaju ulicom uzdizuci ruku u hitlerski pozdrav, ali im ipak smeta dosadasnja politika gdje kunto i panto slobodno moze uci u drzavu i ubijati macetom narod po bozicnim sajmovima. Taj glasac ne zeli da glasa za afd, koja mu je alternativa? Nema je, ili je nije bilo do sad, tako da mu ostaje afd i nista drugo. Taj "protupozarni zid" je upravo iz ovog razloga isao samo na ruku afd-u. Btw raspitajte se kako je nastala afd stranka tacno. Pod vladavinom merkel je nastala potpuna praznina na desnoj strani, koju kupi afd. Ovaj potez cdu je najpametnije sto se moglo desiti upravo iz tog razloga.
Pametniji ste, vjerujem da cete nastaviti se kreveljiti i dalje. Uzdravlje vam!
- PreWiBa
#23597 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nisam ja nužno pametniji od drugih, ali jesam normalniji, moralniji i tako to.izvrsni direktor wrote: ↑31/01/2025 00:24Znao sam da cete se upecati, sa svojom "ja sam pamwtniji od ostalih".
Da ti pokusam objasniti:
Postoji ogroman broj glasaca koji niti su nacisti niti hodaju ulicom uzdizuci ruku u hitlerski pozdrav, ali im ipak smeta dosadasnja politika gdje kunto i panto slobodno moze uci u drzavu i ubijati macetom narod po bozicnim sajmovima. Taj glasac ne zeli da glasa za afd, koja mu je alternativa? Nema je, ili je nije bilo do sad, tako da mu ostaje afd i nista drugo. Taj "protupozarni zid" je upravo iz ovog razloga isao samo na ruku afd-u. Btw raspitajte se kako je nastala afd stranka tacno. Pod vladavinom merkel je nastala potpuna praznina na desnoj strani, koju kupi afd. Ovaj potez cdu je najpametnije sto se moglo desiti upravo iz tog razloga.
Pametniji ste, vjerujem da cete nastaviti se kreveljiti i dalje. Uzdravlje vam!
Ovo prvo, kakva je to izjava? Sad je alternativa neka neo-nacistička stranka koja bi najradije da protjera sve strance, koja ljudima u sanduče ubaciva "karte nazad" ako imaju pogrešno prezime na vratima?
Ne pušim tu priču da ti ljudi nisu neo-fašisti, svi redom, ili makar imaju mrziteljske tendencije. Sve je to lijepo, nije on nacionalista i slično, a onda kada se napije, nakon dvije pive druga priča.
To je nešto a la Srbi "ko nas bre zavadi", a onda ako malo duže ostaneš noć sa njima idu četničke pjesme.
Mene bi bilo stid da uopće pričam u bilo kojem smislu pozitivno za te neljude, stidio bi se najprije zbog onoga što je moj narod preživio, dio moje porodice doživio lično. Takve osobe zasluženo trebaju biti u rangu "Nemanje Kusturice" ili Denisa Šulića.
Ovaj drugi dio je isto toliko smiješan.
Ne moram se ja raspitati, ja živim ovdje cijeli svoj život. Ta stranka je osnovana nakon eurokrize 2012/2013, išli su sa zahtjevom da se vrati njemačka marka, moji roditelji su tada imali pozitivno mišljenje jer su dojčmark fanatici...
Ali, to nema veze sa današnjicom. Neprijateljko preuzimanje, gdje su prvog predsjednika Luckea izbacili, kasnije su postali službeni glasnogovornik Pegide, Degide manifestacija 2015/16, a onda su izbacili još jednu predsjednicu jer im je čak i ona postala premalo radikalna.
Ne moraš ti meni ništa objašnjivati, nisam ja ovdje došao jučer pa danas mislim da znam cijelu Njemačku i njezinu historiju sve do ličnog poznanstva Bismarcka...
Da, potpuno zaslužaju taj zid, u svakom smislu. Za njih velikom većinom glasaju ljudi koji su ili potpuno van društvenih tokova i/ili teški mrzitelji svega drugačijeg.
- stubrijez
#23598 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nemam pojma o ovome ali ovo za srbe si bas napisao ruzno, ispadose svi cetnici, nadam se da si se samo pogresno izrazio. Neukusna ti je paralela... S druge strane vremena se mijenjaju i drustvene okolnosti nista nije u kamen uklesano, kako nam npr. partizani preko noci postadose najomrazenija soldateska a kad malo saberem nesto mi ni Kusta nije mrzak ko 92.
- PreWiBa
#23599 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Srbi nacionalististubrijez wrote: ↑31/01/2025 20:57 Nemam pojma o ovome ali ovo za srbe si bas napisao ruzno, ispadose svi cetnici, nadam se da si se samo pogresno izrazio. Neukusna ti je paralela... S druge strane vremena se mijenjaju i drustvene okolnosti nista nije u kamen uklesano, kako nam npr. partizani preko noci postadose najomrazenija soldateska a kad malo saberem nesto mi ni Kusta nije mrzak ko 92.
Ovo drugo ne bih komentarisao, to što tebi Kusturica nije mrzak je isključivo tvoj problem iskreno.
- Ozimician
#23600 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Paralela je odlicna, pitaj prvog kojeg sretnes (mozes i u Njemackoj) da li se desio Genocid u Srebrenici pa ces odmah saznati na cemu si.
Cak i oni "dobronamjerniji" ce krenuti nakon 3 sekunde u relativizaciju. Tako ti je i ovo. Neko ko glasa za AfD jednostavno ne moze biti dobar covjek, ma koliko bio intelektualno potkapacitiran, pa da mu se zbog toga to oprosti.
Cak i oni "dobronamjerniji" ce krenuti nakon 3 sekunde u relativizaciju. Tako ti je i ovo. Neko ko glasa za AfD jednostavno ne moze biti dobar covjek, ma koliko bio intelektualno potkapacitiran, pa da mu se zbog toga to oprosti.