Satovi
Moderator: anex
-
hadzidado
#2351 Re: Одг: Satovi
Potpisujem!
Znaju Kinezi napraviti sat i mehanizam(Seagul je dobar primjer ,samo ti satovi nisu baš jeftini) ali je to opet daleko od Švice,Njemačke i Japana.
Znaju Kinezi napraviti sat i mehanizam(Seagul je dobar primjer ,samo ti satovi nisu baš jeftini) ali je to opet daleko od Švice,Njemačke i Japana.
-
RLewis
#2352 Re: Satovi
pozdrav svima
da predstavim svoje nasljeđe i upitam jedno pitanje.
znaci radi se o ovome
Cortebert cal. 548

a pitanje je gdje naci staklo za ovaj sat i koga bi vi preporucili za jedan ajmo reć "servis"
znaci radi se o ovome
Cortebert cal. 548

a pitanje je gdje naci staklo za ovaj sat i koga bi vi preporucili za jedan ajmo reć "servis"
- avantgarde
#2353 Re: Satovi
a sta to Kina ne proizvodi?...skoro sve,ama bas sve dolazi iz Kine,ili su bar neki-ako ne svi dijelovi iz Kine...
nekidan kupim novi TV...,haj kontam uzet cu japanca-Panasonic,platim ga pozestoko,super uzrada,slika 1600 Hz-ALI i njega proizvodi Kina,bar neke dijelove...
ma Kina se ne moze vise zaobici...to je tako,svidjalo se to nama ili ne..
nekidan kupim novi TV...,haj kontam uzet cu japanca-Panasonic,platim ga pozestoko,super uzrada,slika 1600 Hz-ALI i njega proizvodi Kina,bar neke dijelove...
-
Dwndler
#2354 Re: Satovi
Staklo ti je najednostavnije promjeniti u vezi sa servisom, reci uraru da ti ga zamjeni, mada bi to sam trebao skontat. Sudjeci po nacinu na koji je puklo radi se izgleda o plexiju. Za nadati se da ima. Ako nema onda izmjeri sublerom dijametar (deseti dio milimetra) i kopaj po netu ili kod drugih urara. I nek ti proba skontat onu kopcu gore sto ide iznad krune, jer i to ocigledno nedostaje. Nemora biti orginalno, ali da se uklapa u izgled sata, ako to hoces, normalno. Ovdje imas malo tehnickih podataka o mehanizmu http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db. ... tebert_548RLewis wrote:pozdrav svima
znaci radi se o ovome
Cortebert cal. 548
Meni se cini sudeci po lokomotivi da je iz perioda poslije drugog svjetskog, a izgleda da ti je neko bio pri zeljeznici, samo ne znam je li oficijelni sat ili nesto drugo.
Sto se servisa tice, ne zivim u Sa da ti mogu nekoga preporuciti.
-
Dwndler
#2355 Re: Satovi
Kina proizvodi sve, ali je razika u kvalitetu i cijeni izmedju stvari napravljene u Svicarskoj i u Kini.avantgarde wrote:a sta to Kina ne proizvodi?...skoro sve,ama bas sve dolazi iz Kine,ili su bar neki-ako ne svi dijelovi iz Kine...
nekidan kupim novi TV...,haj kontam uzet cu japanca-Panasonic,platim ga pozestoko,super uzrada,slika 1600 Hz-ALI i njega proizvodi Kina,bar neke dijelove...![]()
Nemozes bas porediti elektroniku, koju roboti (masine) prave 90% proizvoda i onda samo ljudska ruka sastavi ili mozda ni to, vec je testira. Sva se elektronika pravi u Kini, ne samo televizori, vec i telefoni i sve drugo.
Kinu mozes izbjeci kod satova vrlo lako, kupis sat na kojem pise swiss made ili made in germany. Ne kazem da neki dio u satu nije napravljen u Kini, mada i to sumnjam.
Ja bih ti predlozio da pogledas vintage satove, znaci za par stotina (400-500, pa na gore) maraka mozes sebi kupiti Omegu, Zenith-a ili Longines-a, a za jos manje Certinu ili Tissot-a, za malo vise IWC-a. I imas nesto sto je izdrzalo nekih 50 godina i sve su sanse da ce jos toliko najmanje.
-
Dwndler
#2356 Re: Satovi
Chisum u sriduChisum wrote:Kina... Ne treba dalje ni pricati. I ne treba se zbuniti ovim imenima, jer postoji bezbroj brendova cije ime kad procitas imas osjecaj da je sat Svicarac, Svabo ili Rus, a ustvari nije ni blizu tome. Zato, ako neko vec hoce da se kocka s ovim raznim fantomskim brendovima, onda barem neka dobro protrese internet prije nego bacite pare, i shvati sta kupuje, jer ovakvi satovi nisu pouzdani, niti postojani.hadzidado wrote:Zaboravi na ovo.art vandeley wrote:http://www.nomorerack.com/daily_deals/v ... r_aluminum
http://www.nomorerack.com/daily_deals/v ... ted_colors
http://www.nomorerack.com/daily_deals/v ... trap_watch
Kakvi su ovi satovi i kakva je uopste ova stranica, zna li iko...
Mada, ipak, s vremena na vrijeme naletim na clanke u kojima se govori o kineskom urarstvu, i mora se priznati da su komentari i iskustva sa proizvodjacima kao, naravno, Sea-Gull (kineski brend br.1), ili npr. na Parnis sasvim ok (mada je njihov najzastupljeniji dizajn u zadnje vrijeme djonjenje poznatog Panerai-ovog dizajna, koji ja ne mogu da smislim, pa su mi onda jos duplo mrzi), sto se naravno reflektuje i na cijene... Medjutim, ogromna vecina kineskih satova i mehanizama je smece, ili, ako necemo koristiti teske rijeci, onda barem smijesna u poredjenju sa Evropom.
Dakle - zaobilaziti.
Sad, nekoga zivo zaboli za kvalitet mehanizma, za tradiciju, pa u tom slucaju sva ova prica pada u vodu i uopste vise nije ni bitna, s tim sto ne treba zaboraviti da se ovdje radi prije o igrackama nego o pravim satovima, jer, barem za mene, sat je mnogo vise od puke konfekcije i radije bih, da hocu nesto da kupim, malo sacekao, skupio kintu i kupio nesto kako treba, nego se uvaljivao za ove sarene laze i nekakve online fantomske "brendove" bez glave i repa.
-
Ali_G
#2357 Re: Satovi
Drugo je kad se pravi dio za recimo Apple ili neku drugu kompaniju u Kini ali po njihovim standardima i kontroli kvaliteta i kada se to isto pravi za sumnjivi brand u jos sumnjivijoj fabrici
-
RLewis
#2358 Re: Satovi
hvala puno, nisam ni ja iz Sarajeva a u mjestu u kom živim nam je nedavno umro zadnji urarDwndler wrote:Staklo ti je najednostavnije promjeniti u vezi sa servisom, reci uraru da ti ga zamjeni, mada bi to sam trebao skontat. Sudjeci po nacinu na koji je puklo radi se izgleda o plexiju. Za nadati se da ima. Ako nema onda izmjeri sublerom dijametar (deseti dio milimetra) i kopaj po netu ili kod drugih urara. I nek ti proba skontat onu kopcu gore sto ide iznad krune, jer i to ocigledno nedostaje. Nemora biti orginalno, ali da se uklapa u izgled sata, ako to hoces, normalno. Ovdje imas malo tehnickih podataka o mehanizmu http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db. ... tebert_548RLewis wrote:pozdrav svima
znaci radi se o ovome
Cortebert cal. 548
Meni se cini sudeci po lokomotivi da je iz perioda poslije drugog svjetskog, a izgleda da ti je neko bio pri zeljeznici, samo ne znam je li oficijelni sat ili nesto drugo.
Sto se servisa tice, ne zivim u Sa da ti mogu nekoga preporuciti.
dobar si dio pogodio, sat je nasljeđen od djeda i radio je na željeznici kupljen negdje poslije 1955, kaže da ga je koštao poprilično ( još je živ).
ja sam se pogresno izrazio, izgleda kao plexi, a kopču imam sa lancem samo se je razvukla
Hvala još jednom i lijep pozdrav
-
Qoom
#2359 Re: Satovi
Možda je off, ali bih molio za informaciju gdje kupiti (i zamijeniti) narukvicu za Festina sat, sličan model kao sa slike:

Hvala!

Hvala!
-
hadzidado
#2360 Re: Satovi
Narukvica je standardnog dizajna pa bi trebalo da je ima bilo koji sajdžija(cijena 10-20KM).
Ja u Doboju imam dvojicu i znam da obadva prodaju takve narukvice.
Ja u Doboju imam dvojicu i znam da obadva prodaju takve narukvice.
-
Qoom
#2361 Re: Satovi
Hvala na odgovoru.
Pitanje svih pitanja, gdje u Sarajevu naći sajdžiju da radi zamjenu narukvica za satove?
Pitanje svih pitanja, gdje u Sarajevu naći sajdžiju da radi zamjenu narukvica za satove?
-
Anonimna Lutrija
#2362 Re: Satovi
Posjedujem Hugo Boss sat koji sam kupio prije cca. godnu dana (plaćen oko 350 eura).
I, nekako, mojom nepažnjom se desilo da mi je kao napuklo staklo ili tako nešto...
Šta Vi mislite da je ovo?
Da li zamjenom stakla neće biti vodootporan sat?
Mišljenje o satu?
Hvala!

I, nekako, mojom nepažnjom se desilo da mi je kao napuklo staklo ili tako nešto...
Šta Vi mislite da je ovo?
Da li zamjenom stakla neće biti vodootporan sat?
Mišljenje o satu?
Hvala!

- avantgarde
#2363 Re: Satovi
nije bas ni cudno,ovaj sat Ingersoll je lijep opticki a nije bas ni tako jeftin,oko 300€ ...e sad sto je u njemu kineski mehanizam-ja ne nisma znao..Ali_G wrote:Malo cudne izbore pravis; sa provjerenih modela koji kostaju po par hiljada maraka prebacujes se na sumnjive marke sa kineskim mehanizmom.
Ako imas viska koju hiljadu; tag heuer, longines, tissot, certina. Prelijepi modeli, neces pogrijesiti
nema druze viska niko-pa ni ja,ali ipak,za dobru stvar nije mi zao dat lovu ako je imam,to se podrazumijeva...
tag heuer,longines su u uzem izboru..
-
Ali_G
#2364 Re: Satovi
I sam sam birao sat sedmicama, znam kako je:) elem, ako su ti Tag i Longines u izboru onda nema potrebe da gledas neke druge nepoznate brandove ma koliko lijepo bili. Tag i Longi imaju ime, historiju, neces pogrijesiti.
-
hadzidado
#2365 Re: Одг: Satovi
Anonimna lutrija,
Ukoliko se pravilno postavi staklo,neće biti problema.
Za sat,heh, preplaćen je žestoko.
-
Anonimna Lutrija
#2366 Re: Одг: Satovi
Koliko vrijedi?hadzidado wrote:Anonimna lutrija,
- JOINT_1921
- Vozim: odlično
#2367 Re: Satovi
Evo haman isti u prodaji na amazonu... 160 eura...

http://www.amazon.de/Hugo-Boss-Herren-A ... s+in+uhren

http://www.amazon.de/Hugo-Boss-Herren-A ... s+in+uhren
- anonimni clan
#2368 Re: Одг: Satovi
Svaki sat vrijedi onoliko koliko je neko spreman da plati za njega......Anonimna Lutrija wrote:Koliko vrijedi?hadzidado wrote:Anonimna lutrija,
-
Anonimna Lutrija
#2369 Re: Одг: Satovi
Bolji odgovor nisam mogao dobiti...anonimni clan wrote:Svaki sat vrijedi onoliko koliko je neko spreman da plati za njega......Anonimna Lutrija wrote:Koliko vrijedi?hadzidado wrote:Anonimna lutrija,
Uskoro ću postaviti svoje satove sve koje imam.
-
Anonimna Lutrija
-
hadzidado
#2371 Re: Одг: Satovi
Fakat!anonimni clan wrote: Svaki sat vrijedi onoliko koliko je neko spreman da plati za njega......
Ali,mnogo bolji se mogu uzeti za te pare.
- Chisum
#2372 Re: Satovi
Anonimna Lutrija wrote:Možete li mi dati Više informacija o satovima, kao i vrijednost?
....
Evo, prije nego odem na posao, da pocnem ovaj dan sa satovima... bolje nego politikom i slicnim sranjima.
Ovako, kao sto napisah ranije, ja nisam urar, ja sam samo jedan od dugogodisnjih zaljubljenika u satove, pa svaki moj post uzimajte sa rezervom, jer se uvijek radi samo o mojem, subjektivnom misljenju, procjeni i, na kraju, savjetu koji bih eventualno dao.
Ovako, sto se tice tvojih satova, cijene ne mogu govoriti, ne znam, da budem iskren, ali ti mogu, onoliko koliko ja znam, barem nesto napisati o brendu ili mehanizmima.
- O Citizen-u ne treba previse pricati, tu se manje vise sve zna... Pouzdan quartz mehanizam, Citizen/Miyota, Japanac koji ne izdaje, mehanizam kojem vjeruju i mnogi drugi brendovi. Trajan i pouzdan.
Citizen satovi su uglavnom vrlo pristupacni, da ne kazem jeftini, ali kvalitetni, i rijetko ces cuti prituzbe na njih. Barem ja nisam cuo.
- Ovaj ESPRIT, isto kao i taj BOSS, nemoj pogresno shvatiti - ne smatram ozbiljnim satovima... To su tzv. "modni" satovi - kolekcionari bi ih nazvali igrackama - i moram da kazem da oni zaista nemaju neku pravu vrijednost, osim, naravno, sentimentalne - ako ih dobijes od neke drage osobe. NE volim uopste komentarisati ove satove (ne zato sto su a priori losi - mnogi izgledaju sasvim OK i sluze svrsi - nego zato sto cesto kostaju mnogo vise nego sto vrijede i zato sto se za iste pare moze kupiti PRAVI SAT), ali posto cesto citajuci naletim na neke polemike oko ovoga, onda cu podijeliti ovdje sa vama ono sto znam.
Sto se tice tih "modnih" brendova, koji su najcesce neki quartz satovi, uglavnom se na ovoj nasoj temi vrte dvije grupe... Cesto vidim da se raja zaleti i kupi neke Armanije, Bossove, Kenneth Cole i slicna cuda, misleci da, prije svega zbog imena i silnog marketinga, kupuje nesto vrijedno, ali...
Sto se tice ovih Armanija, Cole-ova itd. za njih znam da su dio Fossil Grupe, koja plese izmedju Japanaca i Kineza, pa ces u kvarcnim cesto naci Miyotu, a u automatik satovima nekog Kineza, koliko se sjecam neku Sea-Gull mashinu, tako da - UKOLIKO FOSSIL I DALJE FURA OVAJ FILM - ovdje kupovina kvarca cak i nije neko zlo, jer, i pored toga sto je brend truba u svijetu satova, barem je u njemu pouzdani Japanac.
Boss je, s druge strane, kao i npr. i Lacoste, dio Movado grupe, i koliko znam (i pored toga sto ces, naravno, u Movado satovima naci ETA-ine mehanizme), ti su modni satovi puni nekih sumnjivih kineskih mehanizama i ne vrijede ni blizu toliko za koliko ih prodaju, a ljude ne treba da buni to sto se prilikom prodaje cesto reklamiraju kao "Swiss mechanism", jer sa Svicarskom nemaju blage veze!
- Esprit je, mislim, potpuno kineski...
Uglavnom prije kupovine svakog ovog modnog sata sumnjivog kvaliteta, najcesce debelo precijenjenog, treba malo razmisliti i raspitati se, malo procackati po netu jer ima mnogo, mnogo boljih opcija (npr. zasto baciti pare ne neki "brend" koji pored satova proizvodi i odijela, jakne, tene, pidzame, japanke, lopte ili ponjave, kad za skoro iste pare mozes uzeti neki sasvim pristojan Tissot kojem vjetar u ledja daje tradicija duga 160 kuka)
- E sad ova Nivada, radi se o svicarskom brendu koji je u neka doba ili propao pa izmjesten negdje drugo, ili ko zna sta je vec bilo, a o mehanizmima koje koriste vise ne znam, ali znam da je ovaj tvoj, sudeci po starosti, definitivno iz perioda dok su jos uvijek bili svicarski brend, pa vjerujem da je u njemu svicarski mehanizam, sto vec samo po sebi puno znaci.
- Lorus bi kao dio Seiko porodice trebao biti pouzdan i kvalitetan japanski kvarc.
- A ovaj zadnji... zaista nemam nikakvog iskustva s ti brendom, ne znam.
- Norm
#2373 Re: Satovi
Poljot 3133. vracen u "zivot"...

- Chisum
#2374 Re: Satovi
Naravno, ovo bi bila postsovjetska era, medjutim, zanima me ima li ko kakvu informaciju, koje je to chuke furao KGB?
Vjerovato Vostok, koji je inace snabdijevao vojsku i muriju. Samo, naravno, bez KGB simbola
- Norm
#2375 Re: Satovi
Hvala...
Info koji sam ja dobio je da su ovo zaista dobijali nizerangirani djelatnici tajne policije (tzv. chekisti) sto neznaci naravno da ih nije bilo i u slobodnoj prodaji, ovaj sat je iz 90-tih.
Ovo je Poljotov 3133 mehanizam, mada ste upravu sto se tice i Vostoka (Boctok). Vostok je uglavnom snadbijevao vojsku (mislim da je sada "komercijala") i imao jako dobre automatske mehanizme (mislim da je preradjena ETA), mehanizmi koji nemaju onu zavrsnu finocu i estetiku, gruba izrada, ali i nakon decenija eksploatacije u svim uslovima, uz minimalno odrzavanje, izuzetno tacni...
Info koji sam ja dobio je da su ovo zaista dobijali nizerangirani djelatnici tajne policije (tzv. chekisti) sto neznaci naravno da ih nije bilo i u slobodnoj prodaji, ovaj sat je iz 90-tih.
Ovo je Poljotov 3133 mehanizam, mada ste upravu sto se tice i Vostoka (Boctok). Vostok je uglavnom snadbijevao vojsku (mislim da je sada "komercijala") i imao jako dobre automatske mehanizme (mislim da je preradjena ETA), mehanizmi koji nemaju onu zavrsnu finocu i estetiku, gruba izrada, ali i nakon decenija eksploatacije u svim uslovima, uz minimalno odrzavanje, izuzetno tacni...