Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
NIN

#2351 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NIN »

S4mpion wrote:
Dozer wrote:Opet - ne bas.
Vecina ljudi na planeti smatra da je postenje biti fer, ne krasti, ne ubijati, ne silovati, ne varati, ne lagati, itd.
Da nije tako, i da je npr. Hitler bio u pravu i posten, vjerovatno bi on danas vladao Evropom, a mozda i sire i dalje.
Ovako...vecina je, ipak, mislila da on nije u pravu i da nije posten u pokusaju da porobi druge ljude, pa je rezultat toga da tog "postenjacine" danas vise nema, a ni njegovih tvorevina.
Svejedno je, jer broj mrtvih je najbolji pokazatelj koliko svi znamo šta je poštenje, a većina diktira moral, da je Hitler bio većina, on bi bio smatran moralnim.
Pa upravo iz razloga sto ga ni Nijemci nisu smatrali moralnim, a niti normalnim, njegova stranka je uvijek bila na marginama. E sad, pokazalo se, a zato postoje istorijski dokazi, da se malverzacijama i ucjanama popeo do Kancelara i okupio oko sebe sve one debile.

Ako vec zelis kokerirati s istorijom onda se malo bolje informisi.
S4mpion

#2352 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

Možda je odgovor "po svemu"?
Kako god, odgovor na tvoje pitanje bi bio veličine knjige od 400 stranica, ali možda nađeš nekog voljnog da odgovori. :D
NIN

#2353 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NIN »

S4mpion wrote:
Dozer wrote:A po cemu je, onda, vjera moralna? :D
Da li je moralno tuci homoseksualce?
Da li je moralno ici na dzumu, a krasti gdje god se ukaze prilika?
Da li je moralno za sebe tvrditi da si vjernik, a lagati kompletan narod?

Dakle - sta je to moralno u vjeri?
Sve zavisi od toga na čemu se zasniva tvoj moral. :D
Je li po tebi moralno pretuc' jedno ljudsko bice samo zato sto voli isti spol?
S4mpion

#2354 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

NIN wrote:
S4mpion wrote:
Svejedno je, jer broj mrtvih je najbolji pokazatelj koliko svi znamo šta je poštenje, a većina diktira moral, da je Hitler bio većina, on bi bio smatran moralnim.
Pa upravo iz razloga sto ga ni Nijemci nisu smatrali moralnim, a niti normalnim, njegova stranka je uvijek bila na marginama. E sad, pokazalo se, a zato postoje istorijski dokazi, da se malverzacijama i ucjanama popeo do Kancelara i okupio oko sebe sve one debile.

Misliš desetine miliona debila?
S4mpion

#2355 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

NIN wrote:
S4mpion wrote:
Za temu nebitno, jer nije riječ o meni.
lua

#2356 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by lua »

S4mpion wrote:Možda je odgovor "po svemu"?
Šta ti misliš, je li moralno tući pedera?
lua

#2357 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by lua »

Preduhitri me NIN.
Znači čim nećeš da odgovoriš, haman nemaš problem s tim. Ili jednostavno odgovori je li moralno il' nemoralno tuć' pedera. Brate mili :D
NIN

#2358 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NIN »

S4mpion wrote:
NIN wrote:
S4mpion wrote:

Misliš desetine miliona debila?
Eto, vidis koliko ti je znanje skromno.
NIN

#2359 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NIN »

S4mpion wrote:
NIN wrote:
S4mpion wrote:
Jako je bitno pa bih volio da odgovoris na pitanje.
Eniac

#2360 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Eniac »

lua wrote:
S4mpion wrote:Možda je odgovor "po svemu"?
Šta ti misliš, je li moralno tući pedera?
Njegovo misljenje je nebitno. To mu je moralna i vjerska obaveza.
nasa

#2361 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

Nije mu ni moralna ni vjerska :-)
Moralna I vjerska mu je da sam ne prakticira takav nacin zivota
S4mpion

#2362 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

NIN wrote:
S4mpion wrote:
Jako je bitno pa bih volio da odgovoris na pitanje.
Zapravo je veoma nebitno, jer, kao što vidiš, nikakav odgovor s moje strane nije potreban da bi ljudi (vođeni predrasudama) zauzeli stav prema meni, pa njih pitaj :D
lua wrote:Preduhitri me NIN.
Znači čim nećeš da odgovoriš, haman nemaš problem s tim.
Eniac wrote:
Njegovo misljenje je nebitno. To mu je moralna i vjerska obaveza.
Eniac

#2363 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Eniac »

nasa wrote:Nije mu ni moralna ni vjerska :-)
Ama, covjek izbjegava odgovoriti na to pitanje. A to znace jednu od dvije mogucnosti:

!. Misli da je moralno ali nece da se zamjera onima koji misle suprotno.

2. Misli da nije moralno ali nece da se zamjera onima koji misle suprotno.

Hrabro.

A ja mislim da je treca mogucnost. Ne bi on tukao pedera, ali aplaudira onima koji to urade da on ne bi morao i da bi mogao nastaviti glumiti.
S4mpion

#2364 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

Eniac wrote:
Ama, covjek izbjegava odgovoriti na to pitanje. A to znace jednu od dvije mogucnosti:

Hrabro.

A ja mislim da je treca mogucnost. Ne bi on tukao pedera, ali aplaudira onima koji to urade da on ne bi morao i da bi mogao nastaviti glumiti.
Pametno* :D
Eniac

#2365 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Eniac »

S4mpion wrote:
Eniac wrote:

Hrabro.

Pametno* :D
Za ideale ginu budale.
nasa

#2366 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

A fakat ste licemjerni, pa uzmimo prostituciju, u svim monoteistickim strogo zabranjeno cak niz propisa takve osobe marginalizira ili cak predvidja kazne sto recimo nije slucaj s homosexualcima gledajuci da konkretno u Kur'anu nemamo predvidjene kazne za njih niti neko obiljezavanje u drustvu itd.
Pa hajde vi meni onda odgovoriti kako religije ni kaznama ni prokletstvima ni izopcenjem nisu uspjele dokinuti kurvaluk ali eto jesu homosexualce...
vrlo jednostavno ljudi su prepoznvali kroz razvoj takav oblik sexualnosti kao stetan ili bar kao neproduktivan, corak,isto je bilo I s jalovim zenama, malo sutra je muz cuvao kod kuce zbog ljubavi I romantike I visih osjecaja ...a nigdje ama bas nigdje nema propisa koji bi zakidao neplodne zene...ili razvedene, cap polovna roba I tako vijekovima iako je Muhamed pricao suprotno...
E sad bi vi sve da pripisete primitivnim religija, a ko biva evolucija bi se inace odvijala uz Mocarta...aha...

Hajde ja cu odgovoriti za homosexualce kad vi meni odgovorite zasto su razvedene zene jos uvijek ne bas pozeljne udavace ili udovice ili starije ...zasto, nije iz vjere izaslo da se tako tretiraju kroz historiju...ko je onda kriv....
harač

#2367 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by harač »

apsidejzi wrote:
harač wrote:da li je instrumentalno dobar ili inherentno dobar zavisi od namjere, a kod zekata je namjera jasna. to samo pokazuje da je ateističko davanje moralno superiornije. jer često vjernici ističu da je bog potreban za moralnost (u suprotnom ljudi haman ne bi bili moralni), te je ista logika i za dobrotu - bog je potreban za dobrotu (dok on ne zaprijeti ili ne nudi slatkiše, nema ni dobrote). to iskvaruje ljudsku psihu na temeljit način

p.s. ili što bi hitchens rekao: religion poisons everything - moralnost, dobrotu, milosrđe etc.
Jos uvijek nisam razumio po kojoj osnovi ateisti pricaju o moralu. Zar se nismo razvili na principu "snalazljiviji (a poenkad i sretniji) opstaje" i zar taj princip nije jedini validan kada je zivi svijet u pitanju. Zasto bi cin davanja bio moralan ili nemoralan? Zasto bi bilo sta bilo moralno ili nemoralno? Tu smo, zivimo i umiremo onaj ko uspije zivjeti na tudjoj grbaci ce imati laksi zivot a ako ti grah padne da si nekome podredjen onda ti je to tako. Nema pravde, nema morala. Postoji interes a historiju pisu pobjednici.

Bog jeste potreban za moralnost i to apsolutnu moralnost jer bez Boga, prica o moralnosti je apsurd. Ne postoji nikakav osnov ni razlog zasto bi neko bio dobar ili los. Svaki zakljucak se bazira na individualnom shvatanju dobra i zla te jednostavno nije moguce institucionalizirati moral bez Boga.

Izadji iz Sarajeva na pet minuta voznje i pogledaj onu plocu koja je zalivena katranom. Ona ti sve kazuje o moralu bez Boga a da budem posten i o moralu sa Bogom (kad je formalan). Ono sto je meni za gnusanja, tim ljudima je ponos. Kako institucionalizirati moral kada moras uzeti u obzir i njih, a i nas. Nase shvatanje morala se u potpunosti razlikuje i to ti je najveci dokaz da bez eksternog faktora, moral je zapravo skup zakljucaka koji odgovaraju odredjenom prostoru i vremenu.

Ne znam zasto se to uopste zove moral. Rijec zakon je sasvim dovoljna.
u potpunosti pogrešno, ali ne da mi se ulaziti u detalje. ako ti se da, veoma zanimljiva rasprava o ovim pitanjima, sa manje-više preciznim formulacijama i ateističkog i vjerskog gledišta ovog pitanja: https://www.youtube.com/watch?v=Rm2wShHJ2iA
harač

#2368 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by harač »

nasa wrote:Hajde ja cu odgovoriti za homosexualce kad vi meni odgovorite zasto su razvedene zene jos uvijek ne bas pozeljne udavace ili udovice ili starije ...zasto, nije iz vjere izaslo da se tako tretiraju kroz historiju...ko je onda kriv....
niko ne tvrdi da je takvo tretiranje tih žena - ako je to zaista i tačno - njihovo moralno tretiranje.
nasa

#2369 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

pa vjerovao ili ne nije svijet poceo od tebe, a jos manje se razvijao po tvojim moralnim pogledima
ako ja mogu odgovarati o islamu uzduz I porijeko I u svim vremenima mozete I vi valjda mucnuti zasto I kako su opstajale I opstaju pojave koje nemaju veze s religijom ili samo promisljate po islamu

Ja kazem nije moralno pretuci homosexualca jel im sad lakse
Towelie

#2370 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Towelie »

Stvarno, odakle vam to da muslimani smatraju moralnim pretuci homosa? Islam ne podrzava homoseksualizam, ali ne podrzava ni pijenje alkohola, pa ne sme sad vernik da susrece alkoholicare i da ih tuce. Isto vazi i za pedere.
Eniac

#2371 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Eniac »

Towelie wrote:Stvarno, odakle vam to da muslimani smatraju moralnim pretuci homosa? Islam ne podrzava homoseksualizam, ali ne podrzava ni pijenje alkohola, pa ne sme sad vernik da susrece alkoholicare i da ih tuce. Isto vazi i za pedere.
Da je ljudi koji piju alkohol tako malo kao homoseksualaca, prica bi bila malo drugacija.
Towelie

#2372 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Towelie »

Eniac wrote:
Towelie wrote:Stvarno, odakle vam to da muslimani smatraju moralnim pretuci homosa? Islam ne podrzava homoseksualizam, ali ne podrzava ni pijenje alkohola, pa ne sme sad vernik da susrece alkoholicare i da ih tuce. Isto vazi i za pedere.
Da je ljudi koji piju alkohol tako malo kao homoseksualaca, prica bi bila malo drugacija.
Ne igra brojnost nikakvu ulogu. Moze na svetu imati svega 1 000 alkoholicara, musliman nema pravo da ih fizicki napada zbog greha koji cine.
Eniac

#2373 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Eniac »

Towelie wrote:
Eniac wrote:
Ne igra brojnost nikakvu ulogu. Moze na svetu imati svega 1 000 alkoholicara, musliman nema pravo da ih fizicki napada zbog greha koji cine.
Pa, oni koji ih napadnu misle da imaju pravo. A ko je taj koji ce reci cije je ispravno, onih koji napadnu ili onih koji ne napadnu.
harač

#2374 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by harač »

nije pitanje da li oni smiju napadati u sekularnoj državi ili ne, već da li u islamskoj državi takvi ljudi bivaju predmet kazni, hudud, ili ta'zir, što je ovdje slučaj. komparativna praksa je jasna
MJAU - da

#2375 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by MJAU - da »

Hajde ja cu odgovoriti za homosexualce kad vi meni odgovorite zasto su razvedene zene jos uvijek ne bas pozeljne udavace ili udovice ili starije ...zasto, nije iz vjere izaslo da se tako tretiraju kroz historiju...ko je onda kriv....[/quote]

Zato što ljudi uzimaju iz vjere samo ono što im odgovara.
Locked