INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Moderator: anex
-
costacurta
#23351 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Tuzli su djeca (učenici) u bojkotu nastavnog procesa zbog visokih cijena gradskog prijevoza. Sramota me i stid da su se klinci digli zbog nečega a to je bila dužnost nas odraslih. Da zlo bude veće dosta roditelja je poslalo djecu u školu pod izgovorom da su oni balavi i da se to njih ne tiče. Od 6 lokalnih gradskih medija niko da napravi neku istraživačku priču da se upusti u genezu problema. Zašto? Zato što su kupljeni nekim grantom od strane grada/kantona i nije im u interesu.
Odgajamo generacije poslušnika i klimača glavom, u zadnje vrijeme tik tokera.
I Ovaj bojkot je bez ikakvog smisla i podsjeća me tj ima šmek nekog tik-tok proseravanja ili ti chalenge-a, a ne stvarnog bunta i moralne odgovornosti, društvene svijedti.
U Tz imate toliko problema oko kojih je trebalo dići bunt ali goveda za sve imaju izgovor samo da ne čine ništa. Gorivo, Grijanje, struja, putevi, fasade, most, groblje, bespravna gradnja........ ali jok, nego de iz zaebancije bojkot trgovina!! Zbog čega?! Protiv koga? S kojim ciljem? Šta ako? Istraga? Ko je kriv? Ko je omogućio? Tražite odgohornost i uključivanje inspekcija!! Kako je moguće da prekjučer gorivo košta 2.53KM, jučer 2.56KM a danas 2.58KM?! To tri dana uzastopno stizala cisterna sa novim cijenama gorivom?! Naravno da nije, BP o kojoj pišem dobija gorivo samo srijedom. Meni kao laiku je savršeno jasno o čemu se radi ali šta je sa odgovornim čiji je posao da kažnjavaju tu anomaliju?!
Fuj. Gadi mi se ovo sve
Odgajamo generacije poslušnika i klimača glavom, u zadnje vrijeme tik tokera.
I Ovaj bojkot je bez ikakvog smisla i podsjeća me tj ima šmek nekog tik-tok proseravanja ili ti chalenge-a, a ne stvarnog bunta i moralne odgovornosti, društvene svijedti.
U Tz imate toliko problema oko kojih je trebalo dići bunt ali goveda za sve imaju izgovor samo da ne čine ništa. Gorivo, Grijanje, struja, putevi, fasade, most, groblje, bespravna gradnja........ ali jok, nego de iz zaebancije bojkot trgovina!! Zbog čega?! Protiv koga? S kojim ciljem? Šta ako? Istraga? Ko je kriv? Ko je omogućio? Tražite odgohornost i uključivanje inspekcija!! Kako je moguće da prekjučer gorivo košta 2.53KM, jučer 2.56KM a danas 2.58KM?! To tri dana uzastopno stizala cisterna sa novim cijenama gorivom?! Naravno da nije, BP o kojoj pišem dobija gorivo samo srijedom. Meni kao laiku je savršeno jasno o čemu se radi ali šta je sa odgovornim čiji je posao da kažnjavaju tu anomaliju?!
Fuj. Gadi mi se ovo sve
- pepeljara
#23352 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
prvi konkretan potez.akcija007 wrote: ↑31/01/2025 17:39 Najveci dalmatinski trgovacki lanac Tommy zaprijetio svojim dobavljacima da moraju odmah od sutra vratiti cijene na prije Nove godine ili ce ih izbaciti iz prodaje iz Tommy-ja
Stoga donosimo sljedeće poslovne odluke:
Počevši od 1. 2. 2025. do daljnjega ne prihvaćamo izmjene cjenika s najavljenim povećanjima cijena te očekujemo da takve cijene vratite na razinu od 31. 12. 2024., odnosno od prije poskupljenja. U slučaju da ipak ostanete pri zahtjevu za primjenom takvih cijena i cjenika, zadržavamo pravo da takve proizvode izlistamo iz asortimana i s naših polica.
Za dobavljače koji se pojavljuju kao isključivi uvoznici i/ili distributeri na našem tržištu za određene proizvode/brandove, očekujemo da nam omoguće ili barem ne blokiraju izravnu suradnju s proizvođačima.
Naime, model rada u kojem se između proizvođača i trgovačkog lanca pojavljuju najprije uvoznik, a zatim i distributer, zastario je, nepotreban i štetan jer smo investirali u dostatne logističke kapacitete i ne trebaju nam posrednici koji, svatko na svojoj razini, dodatno poskupljuju lanac opskrbe.
Za domaće proizvođače koji prodaju svoje proizvode i na inozemnim tržištima očekujemo da ujednače prodajne cijene na izvoznim i domaćem tržištu, odnosno da cijene na domaćem tržištu smanje na razinu izvoznih, kako bismo mogli i krajnju cijenu za naše potrošače sniziti i izbjeći pojave u kojima je domaći proizvod jeftiniji na policama trgovina u susjednim državama.
Svjesni smo izazova i nužnosti prilagodbe novonastalim okolnostima. Stoga i od vas očekujemo suradnju kako bismo zajednički pronašli rješenja koja će u konačnici osigurati niže maloprodajne cijene, a na zadovoljstvo kupaca.
U nadi da ćete uvažiti naš zahtjev te da ćemo postići dogovor na obostrano zadovoljstvo.
U Splitu, 31. 1.2025.
Uprava društva TOMMY d.o.o.", napisali su iz Tommyja u pismu dobavljačima.
Kod nas ce nas zabaciti nas narod sa ovim "sjedeljkama sa fola vlasnicima marketa"
nesto ko plenum 2014 samo da se ne ide u bojkot vise
-
DebelinJoe
- vjeshalica
#23354 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
@last mohicans nije to 'odža nego bogohulnik iz kjafirske IZ.
-
Naslovnica
#23355 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ne želim takve vijesti.DebelinJoe wrote: ↑31/01/2025 18:40 Takve vijesti hoću...
https://www.index.hr/mobile/vijesti/cla ... i_ostalo_m
Ne želim da cijene vrate na 31.12.2024.
-
sahbazzz
#23356 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Evo malo sam ceprkao po finansijskim rezultatima ovih vecih distributera/zastupnika (+ Bingo) da vidim koji je postotak dobiti u odnosu na prihode.konektovan wrote: ↑31/01/2025 16:52 Pa uzrok ovog svega jesu distributeri i trgovci,..koji su u talu.
Zanimljivi rezultati:
Ime | Prihod (milioni)| Dobit (milioni) | % (Dobit/Prihod)
Ataco | 442.6 | 26.1 | 5.90%
Boreas | 735.6 | 5.9 | 0.80%
MCI | 163.8 | 9.8 | 5.98%
Mepas | 183.9 | 20.5 | 11.15%
Nelt | 337.1 | 17.1 | 5.07%
Orbico | 370.7 | 5.3 | 1.43%
Planet Posusje | 139.6 | 16.6 | 11.89%
Violeta | 401 | 50.9 | 12.69%
Megamix | 17.1 | 1.7 | 9.94%
Dzajic Comm. | 91.9 | 9.2 | 10.01%
Lukas Nakic | 110.7 | 14.4 | 13.01%
Union Foods | 95.5 | 7.1 | 7.43%
Maxi Orasje| 62.2 | 3.2 | 5.14%
+ da dodat da je Bingo na 8%, Dm na 4-5% itd.
Npr koliko sam mogao naci, Lidl i Rewe se krecu na oko 1-2% dobiti u odnosu na ukupan prihod.
Po meni je ovo pljacka. Ako ima ko pametniji i strucniji da objasni ali ovi procenti meni nisu ok.
Distributeri + trgovci nas zaklase...
-
Naslovnica
#23357 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ma pljačka 1/1.sahbazzz wrote: ↑31/01/2025 19:01Evo malo sam ceprkao po finansijskim rezultatima ovih vecih distributera/zastupnika (+ Bingo) da vidim koji je postotak dobiti u odnosu na prihode.konektovan wrote: ↑31/01/2025 16:52 Pa uzrok ovog svega jesu distributeri i trgovci,..koji su u talu.
Zanimljivi rezultati:
Ime | Prihod (milioni)| Dobit (milioni) | % (Dobit/Prihod)
Ataco | 442.6 | 26.1 | 5.90%
Boreas | 735.6 | 5.9 | 0.80%
MCI | 163.8 | 9.8 | 5.98%
Mepas | 183.9 | 20.5 | 11.15%
Nelt | 337.1 | 17.1 | 5.07%
Orbico | 370.7 | 5.3 | 1.43%
Planet Posusje | 139.6 | 16.6 | 11.89%
Violeta | 401 | 50.9 | 12.69%
Megamix | 17.1 | 1.7 | 9.94%
Dzajic Comm. | 91.9 | 9.2 | 10.01%
Lukas Nakic | 110.7 | 14.4 | 13.01%
Union Foods | 95.5 | 7.1 | 7.43%
Maxi Orasje| 62.2 | 3.2 | 5.14%
+ da dodat da je Bingo na 8%, Dm na 4-5% itd.
Npr koliko sam mogao naci, Lidl i Rewe se krecu na oko 1-2% dobiti u odnosu na ukupan prihod.
Po meni je ovo pljacka. Ako ima ko pametniji i strucniji da objasni ali ovi procenti meni nisu ok.
Distributeri + trgovci nas zaklase...
- dječak sa šibicama
#23358 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ma da, Bare produzi prema Alipasinoj i gradu, Kosevsko skrece tu prema i pored dzamije.muha_sa wrote: ↑31/01/2025 17:07Moguce--ne znam busove linije vec vidim uvijek parkiran bus kod bara pa ide pored Celine kuce i stane na bosnalijekovoj stanici--sad da li skrece na koševsko pa pored onog zatvorenog parkinga pa na dzamiju il produži na koševsko pa se spušta na ciglane veze nemam.dječak sa šibicama wrote: ↑31/01/2025 16:52Ispred te dzamije je svaki petak tako, parkiraju po cesti, nevjerovatno da policije nema da pise kazne.muha_sa wrote: ↑31/01/2025 16:38 Dolazite li autom na dzumuako dolazite gdje auto ostavite
![]()
Danas oko pola 1 se vracam iz Hotonja pa cu preko koševskog na velešice i na cvilu. Dzumaš na koševskom brdui ostavili auta po sred saobracajniceda je jedan pa bi ga nekako i pogurali u stranu al šipak--poredali se u kolonu tako da je autobus koji vozi iz Bara osto da ceka da se dzuma završi pa da može proc--mi sa obicnim autima smo se nekako provukli
imaju li i ljudi imalo sramote, stida....................sve go vjernik
![]()
Inace nije bus iz Bara, vozi tamo iz Hangija to je kosevsko 16b.
Znam samo da je ono krkanluk teški--ostavit auto po sred saobracajnice pa satak u dzamiju a da ih nimalo stid nije. Sve vjernik do vjernika--eeeeeeeeeeeeeeeeee![]()
![]()
Tu je inace uska cesta zbog parkiranih kola, a kad je dzuma kolaps. Vecina raje, bar koliko ja vidim petkom u par navrata (posebno mladji) dodju pjeske na dzumu ne smetaju nikome, prosetaju sto bi se reklo. Samo ovi guzovani sa skupocjenim automobilima, oni bi u dzamiju parkirali da mogu. Ostavljaju auta po cesti, jer nemaju gdje drugo, umjesto da parkira negdje dalje pa mrdne guzicom pjeske do dzamije.
Poseban bezobrazluk. Autobus tu cesto zaglavi.
- Dozer
#23359 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
U realnosti je tako. Koliko znam, katalog je samo marketunski alat, ali ne stvara nikakvu obavezu za trgovca koji ga izdaje. Mislim cak da na vecini, ako ne i svim, na kraju na dnu pise da prodavac ima pravo izmjena u odnosu na cijene u katalogu, ili da su cijene u katalogu informativne.
- Dozer
#23360 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Pa ovako ti je oko svake dzamije u vrijeme dzume. Valjda se mumini vode onom - dzuma je, jbg, mogu ovdje sad sta i kako hocu.muha_sa wrote: ↑31/01/2025 16:38 Dolazite li autom na dzumuako dolazite gdje auto ostavite
![]()
Danas oko pola 1 se vracam iz Hotonja pa cu preko koševskog na velešice i na cvilu. Dzumaš na koševskom brdui ostavili auta po sred saobracajniceda je jedan pa bi ga nekako i pogurali u stranu al šipak--poredali se u kolonu tako da je autobus koji vozi iz Bara osto da ceka da se dzuma završi pa da može proc--mi sa obicnim autima smo se nekako provukli
![]()
Naravno, murije tada nema ni na mapi da popise sve to redom. Jbg, dzuma je....
A jebo to sto je svaki takav mumin, koji je takvim svojim potezom parkiranja nekoga drugog mozda omeo u poslu, ili bilo cemu drugom, mozda onemogucio hitnoj da nekome spasi zivot, ili vatrogascima, djaba otisao na tu dzumu.
Djaba su sve dzume ako se u ovozemaljskom zivotu ponasa k'o hajvan.
- sefket_ramadani
#23361 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
last mohicans wrote: ↑31/01/2025 14:53 Ljudi moji, šta doživjeh na dzumi u Sarač Smailovoj. Izvjesni efendija Kruško (prezime dosta govori). Da me nije bilo stid nekih ljudi koje tu poznajem, demonstrativno bi napustio hutbu. Šta je taj lik navaljao, žao mi je sto nisam snimao. Ovo se mora negdje dalje prenijeti. Ne znam odakle da počnem.
Svo vaše, naše i moje nezadovoljstvo skupoćom i cijenama ne smije biti izraženo jer je to samo strah od neimaštine.Znači, ako se ne bojiš neimaštine, time ćeš je i pobjediti. To je efendijina logika. Sve su vam to šejtanske vesvese koji plaši vjernike neimaštinom. Najvažnije unutarnje zadovoljstvo i zahvala Allahu na blagostanju i njegovim nimetima. Ova glupost (bojkot) koju je neko smislio je da nas okupira nebitnim stvarima (parafraziram ovaj dio). Nisu cijena maslaca, mlijeka i ostalih proizvoda bitniji od DRŽAVE (lik divljanje cijena poistovjećuje s državom). Ovo je udar na državu, atak na nju koji je neko smislio, bavimo se sporednim stvarima, a ne suštinskim, nasjedamo na internetske i sejtanske vesvese. Njegov neki haver je bio u Nigeriji, tamo rade za dnevnicu od čak 7 dolara, kako bi nam tad bilo da radimo za takvu mizeriju. Taj njegov haver je Nigerijcu ponudio hediju od 50 dolara, taj nije mogao sebi doći da mu neko nudi i to bespaltno polugodišnju platu.
Potrudio se da poveže (nepovezivo), Palestince koji se vraćaju svojim razrušenim domovima sa zavežljajem, zadovljni, a mi se našli baviti cijenama gdje ne mislimo o domaćim proizvodima (valjda hoće da kaže da domaće nije skupo i da to treba kupovati po enormnoj i neopravdano visokoj cijeni). Samo negativu prosipamo, sejtan nas vodi i nismo zadovoljni sobom, životom, sredinom, pa i cijenama
Jerbo u Nigeriji rade za 7 dolara na dan. Ni jedne ne izusti o nemoćnoj populaciji, penzionerima koji sastavljaju kraj s krajem, koje ovo najvise pogađa, o bolesnim i nemoćnim, o najugrozenijim kategorijama, ne spomenu pravednog halifu Omera r.a koji je obilazio krišom Medinu da vidi kako narod živi, šta im fali. Ne spomenu njegovu pravičnost, pa i Poslanikovu a.s pravdu, osjećaj za fer trgovinu kojom se bavio i prije poslanstva. Ne spomenu stotine drugih svijetlih primjera pravovjernih i poštenih vladara kroz historiju islama pa i svijeta uopće. Lik je ovo shvatio kao udar na državu, povezao nespojive i nepovezive stvari. Ne mogu još sebi da dođem od povraćetine koju sam slušao. Neka je na sramotu IZ kad ovakvi likovi šalju neke poruke sa mimbere u ovako teskim trenucima za veliki dio stanovništva naše zemlje
al fakat postoje ljudi koji padaju na ovu pricu
- muha_sa
#23362 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Svi ovi bahati mumini da je nedeljom dzuma ni prišli dzamiji ne bi --ovako zbrišu s posla i drito sa dzume čaršija na iglenisanjeDozer wrote: ↑31/01/2025 19:26Pa ovako ti je oko svake dzamije u vrijeme dzume. Valjda se mumini vode onom - dzuma je, jbg, mogu ovdje sad sta i kako hocu.muha_sa wrote: ↑31/01/2025 16:38 Dolazite li autom na dzumuako dolazite gdje auto ostavite
![]()
![]()
Naravno, murije tada nema ni na mapi da popise sve to redom. Jbg, dzuma je....
A jebo to sto je svaki takav mumin, koji je takvim svojim potezom parkiranja nekoga drugog mozda omeo u poslu, ili bilo cemu drugom, mozda onemogucio hitnoj da nekome spasi zivot, ili vatrogascima, djaba otisao na tu dzumu.
Djaba su sve dzume ako se u ovozemaljskom zivotu ponasa k'o hajvan.
-
last mohicans
#23363 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Šta misliš, konkretno?sefket_ramadani wrote: ↑31/01/2025 19:28last mohicans wrote: ↑31/01/2025 14:53 Ljudi moji, šta doživjeh na dzumi u Sarač Smailovoj. Izvjesni efendija Kruško (prezime dosta govori). Da me nije bilo stid nekih ljudi koje tu poznajem, demonstrativno bi napustio hutbu. Šta je taj lik navaljao, žao mi je sto nisam snimao. Ovo se mora negdje dalje prenijeti. Ne znam odakle da počnem.
Svo vaše, naše i moje nezadovoljstvo skupoćom i cijenama ne smije biti izraženo jer je to samo strah od neimaštine.Znači, ako se ne bojiš neimaštine, time ćeš je i pobjediti. To je efendijina logika. Sve su vam to šejtanske vesvese koji plaši vjernike neimaštinom. Najvažnije unutarnje zadovoljstvo i zahvala Allahu na blagostanju i njegovim nimetima. Ova glupost (bojkot) koju je neko smislio je da nas okupira nebitnim stvarima (parafraziram ovaj dio). Nisu cijena maslaca, mlijeka i ostalih proizvoda bitniji od DRŽAVE (lik divljanje cijena poistovjećuje s državom). Ovo je udar na državu, atak na nju koji je neko smislio, bavimo se sporednim stvarima, a ne suštinskim, nasjedamo na internetske i sejtanske vesvese. Njegov neki haver je bio u Nigeriji, tamo rade za dnevnicu od čak 7 dolara, kako bi nam tad bilo da radimo za takvu mizeriju. Taj njegov haver je Nigerijcu ponudio hediju od 50 dolara, taj nije mogao sebi doći da mu neko nudi i to bespaltno polugodišnju platu.
Potrudio se da poveže (nepovezivo), Palestince koji se vraćaju svojim razrušenim domovima sa zavežljajem, zadovljni, a mi se našli baviti cijenama gdje ne mislimo o domaćim proizvodima (valjda hoće da kaže da domaće nije skupo i da to treba kupovati po enormnoj i neopravdano visokoj cijeni). Samo negativu prosipamo, sejtan nas vodi i nismo zadovoljni sobom, životom, sredinom, pa i cijenama
Jerbo u Nigeriji rade za 7 dolara na dan. Ni jedne ne izusti o nemoćnoj populaciji, penzionerima koji sastavljaju kraj s krajem, koje ovo najvise pogađa, o bolesnim i nemoćnim, o najugrozenijim kategorijama, ne spomenu pravednog halifu Omera r.a koji je obilazio krišom Medinu da vidi kako narod živi, šta im fali. Ne spomenu njegovu pravičnost, pa i Poslanikovu a.s pravdu, osjećaj za fer trgovinu kojom se bavio i prije poslanstva. Ne spomenu stotine drugih svijetlih primjera pravovjernih i poštenih vladara kroz historiju islama pa i svijeta uopće. Lik je ovo shvatio kao udar na državu, povezao nespojive i nepovezive stvari. Ne mogu još sebi da dođem od povraćetine koju sam slušao. Neka je na sramotu IZ kad ovakvi likovi šalju neke poruke sa mimbere u ovako teskim trenucima za veliki dio stanovništva naše zemlje
![]()
![]()
![]()
- sefket_ramadani
#23364 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
na pezicevce, kuduzovicevce i tu gospodu.last mohicans wrote: ↑31/01/2025 19:44Šta misliš, konkretno?sefket_ramadani wrote: ↑31/01/2025 19:28last mohicans wrote: ↑31/01/2025 14:53 Ljudi moji, šta doživjeh na dzumi u Sarač Smailovoj. Izvjesni efendija Kruško (prezime dosta govori). Da me nije bilo stid nekih ljudi koje tu poznajem, demonstrativno bi napustio hutbu. Šta je taj lik navaljao, žao mi je sto nisam snimao. Ovo se mora negdje dalje prenijeti. Ne znam odakle da počnem.
![]()
![]()
![]()
- Tvrtko II Kotromanić
#23365 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ovo je meni jedno od stvari zbog kojih se svakog petka, kao, vjernik i nerviram i crvenimmuha_sa wrote: ↑31/01/2025 16:38 Dolazite li autom na dzumuako dolazite gdje auto ostavite
![]()
![]()
To bi više hatibi trebali spominjati deff jer ima veze sa praktičnom primjenom onoga u što vjerujemo
A ja u starom gradu zivim i radim
Pjehe na dzumi
A ne kontam ni one, osim ako nemaju drugog načina, što autom na dzumi dolaze
Ne mora se svaki put na čaršiju otići na dzumu, ima džamija hamam svuda
-
komsinica_s_drugog
#23366 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Meggle puter u Aldiju 2.22 € Cujes li, djecace sa sibicama 
- black
#23367 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
VAZNO OBAVJESTENJE, SIRI DALJE...
"Važno obavještenje:
1. Bojkot je uspio u cijeloj Bosni i Hercegovini.
Mediji, članovi grupe i sami zaposlenici javljaju o strašnom padu prometa.
Ujedinjeni smo svi.
Bez obzira na vjersku, nacionalnu i stranačku pripadnost.
Sarajevo, Mostar, Banja Luka, Trebinje, Tuzla, Zenica, Živinice...
2. Anketom koju smo sproveli u grupi demokratski je utvrđeno većinom glasova da se bojkot nastavlja do ispunjenja zahtjeva i smanjenja cijena uvođenjem dodatnog dana za bojkot.
Iduće sedmice se uvode srijeda i petak kao dani bojkot.
3. Bojkot je usmjeren protiv velikih trgovačkih lanaca koji vrše prodaju hrane, pića i kućanskih potrepština.
Bojkot nije usmjeren na manje dućane, prodavnice tehnike, garderobe, obuće, kafiće i restorane.
4. Zahtjevi koje iznosimo su sljedeći.
a. zahtjevi prema trgovcima:
- smanjenje marže i cijena svih proizvoda.
- odustanak od dogovora trgovačkih lanaca i dobavljača u vezi oligopola i monopola.
b.zahtjevi prema Vladama:
- ograničenje marže za sve artikle.
- smanjenje PDV-a za hranu i bezalkoholna pića,dječiju prehranu, opremu za djecu, igračke, lijekove i medicinska pomagala na 5 posto.
- smanjenje stope doprinosa za minimum 10 posto.
- smanjenje poreza na plaću na 5 posto.
-povećanje plaća, penzija, invalidnina i drugih socijalnih davanja za 10 posto.
-rigorozne sankcije za prekršioce marži.
- rasterećenje privrede / poslodavaca u pogledu raznih fiskalnih i parafiskalnih nameta."
- no_sekirli
#23368 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
A zahtjeva, Tito dragi.
Samo jos Ekrema iz kuhinje nisu spomenuli.
-
statixx
#23369 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Malo su se zaigrali u zahtjevima, ali taco. Sutra cu se namiriti u obliznjem granapu u Rakovici, taman idem u tom smjeru, cijene solidne. "Velike" treba bojkotovati.
- No Mind
#23370 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Previse su ovdje na kraju udrobili i politike, "povecanje plata" kome tacno, vlada samo moze povecati budzetskim korisnicima? "rasterecenje privrede i smanjivanje nameta privrednicima...." Znamo ciji lobiji bi to htjeli...
Smanjenje cijena i PDV na osnovne namirnice ima smisla i povezano je
Smanjenje cijena i PDV na osnovne namirnice ima smisla i povezano je
- tramvajtrojka
#23371 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
smanji sve poreze i namete a povecaj plate i penzije pa kako jedino da rucno pravimo novacno_sekirli wrote: ↑31/01/2025 21:18 A zahtjeva, Tito dragi.
-
Trappist
#23372 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ma. Jok, ekonomija pociva tako sto staviš namete na platu 70% i onda dizes mininalne plate kako ti je kurcu cejf.tramvajtrojka wrote: ↑31/01/2025 21:27smanji sve poreze i namete a povecaj plate i penzije pa kako jedino da rucno pravimo novacno_sekirli wrote: ↑31/01/2025 21:18 A zahtjeva, Tito dragi.
Samo jos Ekrema iz kuhinje nisu spomenuli.![]()
bas me zanima kako neki ljudi misle da ekonomija pociva da tek tako dodju pare u budžete
![]()
![]()
Nisi se ovdje javio danima. Oko cijena, sad se nasao cim ti neko vladu spomene, brukas se
- dječak sa šibicama
#23373 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Dosle i botine na temu
-
Trappist
#23374 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Fuj, zgadio mi se ovaj forum u zadnjih mjesec dana.
-
Hakiz
#23375 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Samo, iz mjeseca u mjesec vihesti o rekordnim punjenjima budžeta. Pa, kada su budžeti rekordno puni, povećaj penzije, smanji neke druge izdatke.tramvajtrojka wrote: ↑31/01/2025 21:27smanji sve poreze i namete a povecaj plate i penzije pa kako jedino da rucno pravimo novacno_sekirli wrote: ↑31/01/2025 21:18 A zahtjeva, Tito dragi.
Samo jos Ekrema iz kuhinje nisu spomenuli.![]()
bas me zanima kako neki ljudi misle da ekonomija pociva da tek tako dodju pare u budžete
![]()
![]()
Last edited by Hakiz on 31/01/2025 21:45, edited 1 time in total.