Gras all about

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
JThomas

#2326 Re: Gras all about

Post by JThomas »

zaradili nisu, ali nisu ni sami sa sobom potpisali kolektivni ugovor. tim obećanjima su se - kupovali izbori. ne ide pod zakonsku definiciju izborne prevare, ali cilj i efekat su isti.
amar1994

#2327 Re: Gras all about

Post by amar1994 »

O'zone wrote:
amar1994 wrote:http://www.klix.ba/vijesti/bih/vanredni ... /161122027

kolko god nas ljutili, ovo je tuzno, da ne bude javni gradski prevoz :-) :roll:
Najpoštenije bi bilo sada da Vlada KS osnuje novo GSP a GRAS hekne u stečaj. Novi GSP neka "iznajmljuje" od GRASA vozila kako bi GRAS mogao izmiriti dugovanja zbog kojih mu 30 vozila visi u zraku a u novom GSP-u postaviti posve novu postavu od uprave do čistačice.
:thumbup:
man_464

#2328 Re: Gras all about

Post by man_464 »

Prošao je Tender.

Pobijedio je Sejari.

Kupovina je ukupno 12 minibusa Ganz novih.

Time će se broj dostupnih minibusa povećati na 40 do 45.

Isti tip kao oni iz 2012 isto novi sto su kupljeni. Ali biće modernijeg izgleda i nesto napredniji. Kad dodju znaćemo više.
zutipatak

#2329 Re: Gras all about

Post by zutipatak »

man_464 wrote:Prošao je Tender.

Pobijedio je Sejari.

Isti tip kao oni iz 2012 isto novi sto su kupljeni. Ali biće modernijeg izgleda i nesto napredniji. Kad dodju znaćemo više.
Jel to onaj isti Sejari za koji ste vi grasovci govorili da nikad nećete kupovati od njih jer im je suvlasnik direktor Centrotransa? Jel to onaj Sejari kojeg ste optuživali na ovom forumu da je kriminalna firma i produžena ruka Centrotransa? Šta vam se desi grasovci? :-)
trambusek88

#2330 Re: Gras all about

Post by trambusek88 »

Dosta provokatorskog tona!

Nije direktor Centrotransa suvlasnik Sejarija, nego je Sejari suvlasnik Centrotransa (oko 30-35% dionica).

Godinama se kupuju od njih i vozila i dijelovi, jer su oni glavni uvoznici Isuzu, MAN i Neoplan vozila i dijelova, i sad neko rekao da se neće od njih uzimati, a da su dušmani stoji.

UBE store (Otokar) je za dlaku izgubio zbog roka isporuke iako su imali nešto nižu cijenu.
http://ms.ks.gov.ba/sites/ms.ks.gov.ba/ ... sejari.pdf
man_464

#2331 Re: Gras all about

Post by man_464 »

zutipatak wrote:

Pobijedio je Sejari.

Jel to onaj isti Sejari za koji ste vi grasovci govorili da nikad nećete kupovati od njih jer im je suvlasnik direktor Centrotransa? Jel to onaj Sejari kojeg ste optuživali na ovom forumu da je kriminalna firma i produžena ruka Centrotransa? Šta vam se desi grasovci? :-)
Ja to nisam rekao za Sejari. :wink:
Ljudi su dobili na tenderu.

Nama dolazi 12 ganz novih minibusa to je najvažnije.
Što se tiče nebuloza o suvlasništvu, malo se bolje informisati pa onda diskutovati. :thumbup:

Najbolje nam odgovaraju ovi minibusi jer imaju u ponudi manuelne mjenjače što je za brdski teren i užasnu konfiguraciju istog najbolji izbor.

Naravno po ko zna koji put kad neko kaže grasovac ja moram reći da nisam (No to je valjda sad postalo na ovoj temi zamjena za Dobar dan. :D
Akibh

#2332 Re: Gras all about

Post by Akibh »

trambusek88 wrote:Dosta provokatorskog tona!
http://www.klix.ba/vijesti/bih/izvjesta ... /161205122
:kiss:
MAN-lion's coach

#2333 Re: Gras all about

Post by MAN-lion's coach »

zutipatak wrote:

Pobijedio je Sejari.

Moram citirati ovaj besmisleni post da ne bi slucajno se desilo da ga obrises.

A zasto to govorim, iz jednog jednostavnog razloga jer je dokaz kolikim razmjerama neznanja i gluposti raspolazes kad ovu proceduru nabavke koju je provelo Ministarstvo saobracaja, dovodis u kontekst da je GRAS proveo procedurom javnih nabavki.

Naprosto ne mogu vjerovati da strucnjak poput tebe ne razumije i nije u stanju da procita 3 stranice A4 formata.
Fudo Bosna

#2334 Re: Gras all about

Post by Fudo Bosna »

MAN-lion's coach wrote:
zutipatak wrote:

Pobijedio je Sejari.

A zasto to govorim, iz jednog jednostavnog razloga jer je dokaz kolikim razmjerama neznanja i gluposti raspolazes kad ovu proceduru nabavke koju je provelo Ministarstvo saobracaja, dovodis u kontekst da je GRAS proveo procedurom javnih nabavki.

Naprosto ne mogu vjerovati da strucnjak poput tebe ne razumije i nije u stanju da procita 3 stranice A4 formata.

M samo neka se nabavlja, neka se narod ima čime voziti...

Svi mi kao po defaultu, u dobroooj mjeri opravdano kritikujemo "GRAS", i zbog njihovih subjektivnih grešaka: preskakanje vožnji, nerad dispečera, neuredna vozila i slično, a hvalimo urednost "Centre" itd...

Međutim, kada samo na pola sata stane tramvajski saobraćaj opšti kolaps u gradu. Kada nema minibusa/kombija 100 ljudi na stanici, nešto se svijet ne zalijeće baš u Centro buseve, niti ima dovoljno tih buseva a treba platiti, (pored radničkog kupona i tih 1,60KM), ili , kada je kombi u pitanju, lijep je i taxi i tačan i uredan, ali možeš ponekad ali ,Boga mi, svaki dan "iskeširati" od 5 do 10 km velika većina nas baš i ne može...

Mislim, sve je to lijepo neka i Centre i konkurencije i taxista, ali realno, večina građana ovoga grada ima u prosjeku 500KM plaću i penziju 340KM, da đake i studente i 75000 nezaposlenih ne spominjemo...Tako da GRAS nema alternative...

Ove priče," ne treba nam GRAS , treba ga ukinuti", i ja bih isto pričao, da nemam studente u kući, da vozam golfa VI ili VII, i meni bi bilo kao "svejedno" ...

GRAS je "žila kucavica" ovoga grada i nema alternative, da trebaju korijenite reforme, da, da Kanton MORA ulagati u GRAS kao JP, od POSEBNOG interesa za grad, poput Hitne Pomoći i vatrogasne brigade, da, da treba povečavati broj vozača , drastično smanjiti ostale, da treba reformisati firmu da...

Ni jedna ovakva firma u Evropi ne posluje bez pomoći grada i ne može zbog: studenata, đaka, penzionera, nezaposlenih i x drugih razloga, (neisplativost mnogih linija) , poslovati bez pomoći grada tj, kantona ili okruga...
:bih:
MAN-lion's coach

#2335 Re: Gras all about

Cijenim tvoj entuzijazam da mi 'objasnis' neke stvari , ali to doista nema veze sa raspravom u kojoj me citiras, a nadam se da nece biti potrebe da to i posebno objasnjavam.
Fudo Bosna

#2336 Re: Gras all about

Post by Fudo Bosna »

MAN-lion's coach wrote:Cijenim tvoj entuzijazam da mi 'objasnis' neke stvari , ali to doista nema veze sa raspravom u kojoj me citiras, a nadam se da nece biti potrebe da to i posebno objasnjavam.
Druze, mozda nema direktne veze ali sam se malo nadovezao na to, a ubijedjen sam da vecina gradjana
ovako ili slicno razmislja, najlakse je onom koga to
ne tangira, "rasformirati i ugasiti javni prijevoz"...

Dobro. Razumjeli smo se da nije u direktnoj vezi sa tvojim postom . Sve OK.
MAN-lion's coach

#2337 Re: Gras all about

Nije problem.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2338 Re: Gras all about

Post by Truba »

iskreno
meni ne bi bio problem ni 100 mjesecno placati ali da je prevoz uredan i da se na njega možeš osloniti...

vjerujem da i većina razmišlja slično
sasvim je svejedno tramvaj, autobus, minibus, kombi...
da ide svakih 10-15 minuta... npr. a ne samo jedan okrugli sat još krene 5 minuta ranije pa ga fataš na kružnom toku kako gledam ljude...

ne znam
ne vidim rješenje osim smanjenja troškova... u što uključuje prodaja sve imovine koja nije nužna i lagano penzionisanje ljudi kao i izbacivanje viška ljudi sistemom ko je zadnji došao prvi ide..
JThomas

#2339 Re: Gras all about

Post by JThomas »

jedini i pravedan i održiv sistem je da ide ko je nepotreban. vozača grasu fali od rata, a onih u kancelarijama hiljadu. naravno, to se neće desiti nikad jer bi vlast sjekla granu na kojoj sjedi...
autoskolee

#2340 Re: Gras all about

Post by autoskolee »

Obje ove teme o grasu trebaju da se zakljucaju i vise nikad ne otvore.. Samo man i trambusek su gori sto se raspravljaju sa njima.. Nema smisla 2x evo ulazim na ovaj podforum i takve diktatorske prijedloge, takvi bukvalci su ovdje isto ko ono djeca od 15god. oni su najpametniji sve bi po kratkom postupku..

Bolje neka Gras uzima od drzave nek je u minusu milione.. neka se i obicni covjek u ovoj zemlji ogrebe od drzavu nesta makar indirektno ne placajuci kartu 30-40km mjesecno. Za ovo stanje kod nas Gras je POJAM.

A vi 90% dijaspore na temi ko vas je*e ne mjesajte se + ove budzetlije sto su u prevoz usle prije 15 god zadnji put.
MAN-lion's coach

#2341 Re: Gras all about

Svi vrhunski ekonomski strucnjaci koji imaju zavidne prijedloge koji se nigdje u svijetu ne primjenjuju kao poslovanje koje je rentabilno , nikada se sa svojim tako jednostavnim prijedlozima nisu prijavili na Javni oglas za direktora, i prezentirali taj svoj poduhvat. Ali su zato potrosili nekoliko godina izlazuci ga ovdje.;)
ultima_palabra

#2342 Re: Gras all about

Post by ultima_palabra »

Vjerujmo institucijama vol.52364524127
zutipatak

#2343 Re: Gras all about

Post by zutipatak »

MAN-lion's coach wrote:
zutipatak wrote:

Pobijedio je Sejari.

Ovo samo dokazuje vašu dvoličnost. Jučer ste govorili jedno a danas drugo. Za dvije godine će te pričati da ste bili za stečaj ali vam nisu dali.
MAN-lion's coach

#2344 Re: Gras all about

zutipatak wrote: Ovo samo dokazuje vašu dvoličnost. Jučer ste govorili jedno a danas drugo. Za dvije godine će te pričati da ste bili za stečaj ali vam nisu dali.
Ne. Samo dokazuje tvoju glupost.
Zadnji tender je provelo MS, a ne GRAS.
Što ne znaš čitati 3 lista papira i što se ne razumiješ u posao je isključivo do tebe.

I moliću lijepo da me ne citiraš da mi ne dolaze notifikacije, jer nemam namjeru čitati besmislice, proizvode mašte i nestručnosti.
Sodom1

#2345 Re: Gras all about

Post by Sodom1 »

Black swan wrote:iskreno
meni ne bi bio problem ni 100 mjesecno placati ali da je prevoz uredan i da se na njega možeš osloniti...

vjerujem da i većina razmišlja slično
sasvim je svejedno tramvaj, autobus, minibus, kombi...
da ide svakih 10-15 minuta... npr. a ne samo jedan okrugli sat još krene 5 minuta ranije pa ga fataš na kružnom toku kako gledam ljude...

ne znam
ne vidim rješenje osim smanjenja troškova... u što uključuje prodaja sve imovine koja nije nužna i lagano penzionisanje ljudi kao i izbacivanje viška ljudi sistemom ko je zadnji došao prvi ide..
Man i Trambusek kazu da j e uredan prevoz , ja ne znam sta ti citas :D
Ljudi se slomise postirajuci polazna , vremena , intervale , linije , itd a ti tako nesto napises :izet:
man_464

#2346 Re: Gras all about

Post by man_464 »

Ja nikad nisam rekao da je prevoz 100% uredan.

Tramvaji
45 od 45 potrebnih
Trole
25-26 od 27 potrebnih
Autobusi
63-65 od 90 potrebnih
Minibusi
30-32 od 55 potrebnih

Govorim brojeve za špicu.
Ne računam kvarove i udese kad nesto začepi.
bumerangss

#2347 Re: Gras all about

Post by bumerangss »

man_464 wrote:Ja nikad nisam rekao da je prevoz 100% uredan.

Tramvaji
45 od 45 potrebnih
Trole
25-26 od 27 potrebnih
Autobusi
63-65 od 90 potrebnih
Minibusi
30-32 od 55 potrebnih

Mene kao korisnika ne interesuju kvarovi jer je GRAS zakonski dužan imati zamjensko vozilo ako dodje do kvara!

Druga je prica udes ili neka viša sila kao sto je prije par godina pao onaj veliki snijeg ili kad poplavi podvožnjak u Buca Potoku. Iako i tad uz malo dobre volje bus za Boljakov može da polazi sa benzinske pumpe u Buca Potoku sto se prije mnogo godina i dešavalo a sad vozaci jedva docekaju neki izgovor da odu u remizu :roll:
zutipatak

#2348 Re: Gras all about

Post by zutipatak »

MAN-lion's coach wrote:
zutipatak wrote: Ovo samo dokazuje vašu dvoličnost. Jučer ste govorili jedno a danas drugo. Za dvije godine će te pričati da ste bili za stečaj ali vam nisu dali.
Ne. Samo dokazuje tvoju glupost.
Zadnji tender je provelo MS, a ne GRAS.
Što ne znaš čitati 3 lista papira i što se ne razumiješ u posao je isključivo do tebe.

I moliću lijepo da me ne citiraš da mi ne dolaze notifikacije, jer nemam namjeru čitati besmislice, proizvode mašte i nestručnosti.
Pa ako je izabran Sejari, zašto niste štrajkovali, blokirali grad jedno dva mjeseca i ostali pri svom stavu da je "Sejari kriminalna firma u vlasništvu Centrotransa i da ne želite njihove autobuse"?
holowey

#2349 Re: Gras all about

Post by holowey »

bumerangss wrote:
man_464 wrote:Ja nikad nisam rekao da je prevoz 100% uredan.

Tramvaji
45 od 45 potrebnih
Trole
25-26 od 27 potrebnih
Autobusi
63-65 od 90 potrebnih
Minibusi
30-32 od 55 potrebnih

Mene kao korisnika ne interesuju kvarovi jer je GRAS zakonski dužan imati zamjensko vozilo ako dodje do kvara!

Druga je prica udes ili neka viša sila kao sto je prije par godina pao onaj veliki snijeg ili kad poplavi podvožnjak u Buca Potoku. Iako i tad uz malo dobre volje bus za Boljakov može da polazi sa benzinske pumpe u Buca Potoku sto se prije mnogo godina i dešavalo a sad vozaci jedva docekaju neki izgovor da odu u remizu :roll:
procitas li ti nekad nesto sto komentarises? procitas li bar ono sto si ti licno napisao?

ako nemaju potreban broj vozila o kakvim zamjenskim pricas? ako crkne kombi na jarcedolima, kako da teleportiraju nepostojeci zamjenski da bi se odrzao red voznje? ako tramvaj crkne na marindvoru, kako da teleportiraju pokvareni u remizu a nepostojeci zamjenski na mdvor da bi se odrzao red voznje?

sagledaj situaciju realno a ne emotivno pa onda daj smislen komentar
holowey

#2350 Re: Gras all about

Post by holowey »

zutipatak wrote: Pa ako je izabran Sejari, zašto niste štrajkovali, blokirali grad jedno dva mjeseca i ostali pri svom stavu da je "Sejari kriminalna firma u vlasništvu Centrotransa i da ne želite njihove autobuse"?
koji si ti smor, nije sejari u vlasnistvu centrotransa nego je sejari suvlasnik centrotransa... znaci, obrnuto od onoga sto ti pises... ako je sejari dobio na tenderu koji neko drugi organizuje, a onda gras dobije vozila, sta ga briga odakle vozila, bitno je da dobiju vozila... nije sejari dobio na tenderu da kupi gras pa da se protestuje i buni nesto, nego da obezbijedi vozila za gras
Post Reply