znam ja da je do ljudi, bavim se tim
Sent from my D6503 using Tapatalk
Moderator: anex
mislim da on vise nije u indexu, neko je drugi to kupioomar little wrote: nisam znala da je index vlasnik tog net.hr. kako god, matija je pragmatican kapitalista, uvijek je prodavao ono sto zna da ce se kupiti. u trenutnoj tamosnjoj klimi - pljuvanje uhljeba te crkve i picke/sise starleta. jednostavno. da ljudi ne klikaju ne bi se stancalo.
tehnicki mozda nije (maglovito se sjecam da je na sudu nesto bilo), ali je nevidljiva urednicka ruka. on je prodao index koliko je i fahro azri dao avaz.quarterback wrote:mislim da on vise nije u indexu, neko je drugi to kupioomar little wrote: nisam znala da je index vlasnik tog net.hr. kako god, matija je pragmatican kapitalista, uvijek je prodavao ono sto zna da ce se kupiti. u trenutnoj tamosnjoj klimi - pljuvanje uhljeba te crkve i picke/sise starleta. jednostavno. da ljudi ne klikaju ne bi se stancalo.
hm, mozda je jos tamoomar little wrote:tehnicki mozda nije (maglovito se sjecam da je na sudu nesto bilo), ali je nevidljiva urednicka ruka. on je prodao index koliko je i fahro azri dao avaz.quarterback wrote:mislim da on vise nije u indexu, neko je drugi to kupioomar little wrote: nisam znala da je index vlasnik tog net.hr. kako god, matija je pragmatican kapitalista, uvijek je prodavao ono sto zna da ce se kupiti. u trenutnoj tamosnjoj klimi - pljuvanje uhljeba te crkve i picke/sise starleta. jednostavno. da ljudi ne klikaju ne bi se stancalo.

Ako su greške posljedica toga da malo ljudi mora brzo uraditi veliku količinu posla, i da to rade puno radnih sati, onda nisu krivi ti ljudi, kriv je gazda.Muhamed Đakmić wrote:Malo se vala i pretjeruje, pa se lapsusi proglašavaju kardinalnim materijalnim greškama.
Shvatite da u redakciji gdje 3-4 novinara imaju zadatak da u toku radnog vremena ubace 20-25 ili koliko već vijesti nemaju vremena baš svaku sitnu grešku popraviti. Odnosno imaju, ali tržište je pokazalo da je kvantitet znatno bitniji od kvaliteta. Takva je publika.
Pa prvi ti otvaraš desetine klixovih tekstova dnevno, što znači da oni svoj posao odrađuju tačno onako kako bi trebali.
A lijepo vjerovati da postoji neko dovoljno glup da misli da je tunel 25, novembar, ali ovo je ipak rezultat činjenice da su zarez i tačka jedno do drugog.
Upravo zato što se danas i to zove novinarom mi imamo ovu temuMuhamed Đakmić wrote:Pa nisu ni za mene, ali danas se to zove novinarom. Odnosno, obično rade oba posla.
A uz to novinari na to pristaju. Principi ne plaćaju račune.Muhamed Đakmić wrote:Ja se ne mogu s tim složiti. Jer ima i danas kvalitetnih elektronskih medija koji se gase, iz prostog razloga što ne mogu ništa zaraditi jer nemaju čitanost.
Dakle, rušenje svih načela vrijednosti kao rezultat ima i propadanje novinarstva, a nikako obrnuto.
Pa, oni se mogu prodavati kao novinari, ali ko nas tjera da ih kao takve prihvatimo. Ko nas tjera da Klix posmatramo kao medij u onom romantičarskom smislu, dakle da obavlja važnu društvenu fonkciju. Klix je medij u onom smislu u kojem je i CD medij za audio ili elekronski zapis. Dakle, Klix je platfoma koja služi da bi se na njoj prenijelo ono šta treba vlasnicima, a društvena funkcija i društvena odgovornost nemaju značaj. Sa činjenca da su im tekstovi nelektorisani govori da društvena odgovornost u Klixu ne postoji.omar little wrote:a, gdje su to u bosni novinari i novine da bi smisao ove teme bio "ispunjen"? ljudi lijepe portalske tekstove jer im je to primarni nacin informiranja. i ne nazivaju samo citatelji ta kopi-pejst skrabala novinarima nego se prvenstveno oni sami nazivaju novinarima. svaki uposlenik djeriza od medija kao sto je, recimo, klix sebe naziva novinarom i niko ga ne korigira. ponajvise ne kolege sa ostalih portala.
ja ih ne prihvatam, niti sam ikada, ali od mene i male grupe mojih prijatelja se ne zivi i ne odrzava biznis.Hakiz wrote:Pa, oni se mogu prodavati kao novinari, ali ko nas tjera da ih kao takve prihvatimo. Ko nas tjera da Klix posmatramo kao medij u onom romantičarskom smislu, dakle da obavlja važnu društvenu fonkciju. Klix je medij u onom smislu u kojem je i CD medij za audio ili elekronski zapis. Dakle, Klix je platfoma koja služi da bi se na njoj prenijelo ono šta treba vlasnicima, a društvena funkcija i društvena odgovornost nemaju značaj. Sa činjenca da su im tekstovi nelektorisani govori da društvena odgovornost u Klixu ne postoji.omar little wrote:a, gdje su to u bosni novinari i novine da bi smisao ove teme bio "ispunjen"? ljudi lijepe portalske tekstove jer im je to primarni nacin informiranja. i ne nazivaju samo citatelji ta kopi-pejst skrabala novinarima nego se prvenstveno oni sami nazivaju novinarima. svaki uposlenik djeriza od medija kao sto je, recimo, klix sebe naziva novinarom i niko ga ne korigira. ponajvise ne kolege sa ostalih portala.
Problem je u tome što i ostali elektronski mediji, pa i štampa nisu drugačiji.
Ako nismo spremni da platimo sadržaj, dobijaćemo sadržaj koji vrijedi onoliko koliko ga plaćamo. Besplatan sadržaj znači loš sadržaj. Internet nas je naučio da sve dobijamo ne plaćajući novcem. Ali, kako sve košta, ništa nije besplatno, ako nešto dobiješ a da nisi platio novcem, platićeš na neki drugi način.
Dobili smo upravo ono šta smo tražili.
Apsolutno tačno.omar little wrote:ja ih ne prihvatam, niti sam ikada, ali od mene i male grupe mojih prijatelja se ne zivi i ne odrzava biznis.Hakiz wrote:Pa, oni se mogu prodavati kao novinari, ali ko nas tjera da ih kao takve prihvatimo. Ko nas tjera da Klix posmatramo kao medij u onom romantičarskom smislu, dakle da obavlja važnu društvenu fonkciju. Klix je medij u onom smislu u kojem je i CD medij za audio ili elekronski zapis. Dakle, Klix je platfoma koja služi da bi se na njoj prenijelo ono šta treba vlasnicima, a društvena funkcija i društvena odgovornost nemaju značaj. Sa činjenca da su im tekstovi nelektorisani govori da društvena odgovornost u Klixu ne postoji.omar little wrote:a, gdje su to u bosni novinari i novine da bi smisao ove teme bio "ispunjen"? ljudi lijepe portalske tekstove jer im je to primarni nacin informiranja. i ne nazivaju samo citatelji ta kopi-pejst skrabala novinarima nego se prvenstveno oni sami nazivaju novinarima. svaki uposlenik djeriza od medija kao sto je, recimo, klix sebe naziva novinarom i niko ga ne korigira. ponajvise ne kolege sa ostalih portala.
Problem je u tome što i ostali elektronski mediji, pa i štampa nisu drugačiji.
Ako nismo spremni da platimo sadržaj, dobijaćemo sadržaj koji vrijedi onoliko koliko ga plaćamo. Besplatan sadržaj znači loš sadržaj. Internet nas je naučio da sve dobijamo ne plaćajući novcem. Ali, kako sve košta, ništa nije besplatno, ako nešto dobiješ a da nisi platio novcem, platićeš na neki drugi način.
Dobili smo upravo ono šta smo tražili.
drustvena uloga medija se gubi,ja bih osobno rekla da je i izgubljena, i u zemljama sa dugom tradicijom kriticne i slobodne stampe, a kamoli kod nas koji to nikad zapravo nismo ni imali. konsolidacija vlasnistva i pristup internetu su bili pocetak smrti drustvene uloge novina/magazina. da su na samom pocetku novine i ostali mediji etablirali neku simbolicnu nadoknadu za pristup, mozda bi sada drukcije sve izgledalo. nama bi bilo normalno i prihvatljivo platiti za sadrzaj koji drzimo kvalitetnim i vrijednim, a onim koji preferiraju sise i pogledajte/sokantno besplatan pristup bi bio sasvim okej jer njih na zivotu odrzavaju oglasivaci. content is irrelevant.
koncentracija vlasnistva i kreiranje medijskih konglomerata je bilo puno opasnije po medije i tu, vrlo vaznu, drustvenu funkciju, ali ta bitka je davno izgubljena i tu povratka nema.