Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
NediM17
#23101 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Probih li te to jadjo? 
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#23102 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
guglaj sex turizam Medellin, dobar način da ostaneš bez bubrega 
- jeza u ledja
#23103 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne znam odakle vam ideja da je to glavni razlog sto ljudi idu u Tajland al eto.
Pricam napamet, mozda je tacno, ali ja ne znam nikoga ko je isao dole iz tog razloga, cak i kad smo bili mladji i bez zena. Odes na plazu sa porodicom, ili malo Chiang Mai i tako. Ne kontam kome je interesantno ici u kurvarluk tamo, bas weirdos.
Ali dobro milion ljudi milion cudi.
PS: Znam da sam cuo da Ameri dole idu da popravljaju zube ili neka druga operacija.
Pricam napamet, mozda je tacno, ali ja ne znam nikoga ko je isao dole iz tog razloga, cak i kad smo bili mladji i bez zena. Odes na plazu sa porodicom, ili malo Chiang Mai i tako. Ne kontam kome je interesantno ici u kurvarluk tamo, bas weirdos.
PS: Znam da sam cuo da Ameri dole idu da popravljaju zube ili neka druga operacija.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
-
detroit-mercy
#23105 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Tajland je sex Meca za one koji picke ne vidi na drugi nacin.
Ja sam na Tajlandu proveo 2 sedmice i obisao sjeveni dio Tajlanda, koga interesjuju planine i templi, istorija ima dosta toga za vidjeti. Prelazili smo i u Laos ali uglavno Tajland je bio glavna destinacija. Plaze su im super, more toplo, hrana odlicna. Jako usluzni, nasmijani, bio po ostrvima okolo. Bangkok je grad za sebe, ne bi ga dzabe 30tak miliona ljudi posjecivalo svake godine. Ima se dosta toga za vijdjeti i iskusiti.
Onaj ko ide samo radi picke/prostitucije, treba da se zapita sta nije u redu sa njim.
Ja sam na Tajlandu proveo 2 sedmice i obisao sjeveni dio Tajlanda, koga interesjuju planine i templi, istorija ima dosta toga za vidjeti. Prelazili smo i u Laos ali uglavno Tajland je bio glavna destinacija. Plaze su im super, more toplo, hrana odlicna. Jako usluzni, nasmijani, bio po ostrvima okolo. Bangkok je grad za sebe, ne bi ga dzabe 30tak miliona ljudi posjecivalo svake godine. Ima se dosta toga za vijdjeti i iskusiti.
Onaj ko ide samo radi picke/prostitucije, treba da se zapita sta nije u redu sa njim.
- Ecci
- Vozim: Biciklam
#23106 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Tajvan je passe, sad su od JI Vijetnam, Laos in. Jeftine drzave, cak i za nase pojmove jeftinoce, skup prevoz do tamo i natrag.
U Indiji ne postoje kaste, zvanicno su ukinute prije ne znam koliko godina, u glavama ljudi vjerovatno jos postoje, posebno na sjeveru Indije koji je siromasniji, slabije razvijen i zaostaliji. Za preporuku Kerala i ev. Bangalore.
Interesantna stvar, u Kerali su na vlasti komunisti, vise od cetrdeset godina, komunisti indijskog tipa, ne balkansko-ruskog kleptomanskog tipa.
U "egzoticne" zemlje, turisticki samo hotel sa 5 zvjezdica, sve ostalo zaobici.
U Indiji ne postoje kaste, zvanicno su ukinute prije ne znam koliko godina, u glavama ljudi vjerovatno jos postoje, posebno na sjeveru Indije koji je siromasniji, slabije razvijen i zaostaliji. Za preporuku Kerala i ev. Bangalore.
Interesantna stvar, u Kerali su na vlasti komunisti, vise od cetrdeset godina, komunisti indijskog tipa, ne balkansko-ruskog kleptomanskog tipa.
- jeza u ledja
#23107 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Tajvan je Republika Kina. 
- ultima_palabra
#23108 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne znam da je u tom smislu destinacija, jeste destinacija penzionisanom vodoinstalateru iz Engleske da se preseli tamo i voda dvije po 15 godina…jeza u ledja wrote: ↑08/01/2025 18:28 Ne znam odakle vam ideja da je to glavni razlog sto ljudi idu u Tajland al eto.![]()
PS: Znam da sam cuo da Ameri dole idu da popravljaju zube ili neka druga operacija.![]()
- jeza u ledja
#23109 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa eto neki su izgleda imaju impresiju da se zato ide tamo.ultima_palabra wrote: ↑08/01/2025 18:44Ne znam da je u tom smislu destinacija, jeste destinacija penzionisanom vodoinstalateru iz Engleske da se preseli tamo i voda dvije po 15 godina…jeza u ledja wrote: ↑08/01/2025 18:28 Ne znam odakle vam ideja da je to glavni razlog sto ljudi idu u Tajland al eto.![]()
PS: Znam da sam cuo da Ameri dole idu da popravljaju zube ili neka druga operacija.![]()
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#23110 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kako se tema pretvorila u nesuptilno porucivanje gdje se sve putovalo i zasto 
- eluna
#23111 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
baš vala ......a da ih pitaš gdje je kop na šićkom, pojma nemaju_BataZiv_0809 wrote: ↑08/01/2025 19:11 Kako se tema pretvorila u nesuptilno porucivanje gdje se sve putovalo i zasto![]()
-
swanfilter
#23112 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kaste jesu formalno ukinute, al u praksi i svakodnevno se skoro nista nije promijenilo do dana danasnjeg.Ecci wrote: ↑08/01/2025 18:33 Tajvan je passe, sad su od JI Vijetnam, Laos in. Jeftine drzave, cak i za nase pojmove jeftinoce, skup prevoz do tamo i natrag.
Sudbina ti je određena rođenjem i mijesanje krvi je grijeh, prljavstina.
- jeza u ledja
#23113 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja sam jednom morao sjediti u drugoj prostoriji za vecerom jer sam pozvan kuci kod brahmana. Znaci lik nas zvao na veceru i moramo jesti odvojeno.
(Naravno, imaju sluge koji kuhaju, serviraju, peru).
Cesto je ta kasta ugradjena u prezime, pa jedino da ga mijenjas (ali i tad obicno znaju skontat ko si sta si). Ovaj brahman se prezivao "Pandit", ili ti ucenjak. (Odatle je i rijec "pundit" dosla u engleski jezik.)
Ali ne postuju svi taj kastinski sistem. Pogotovo ovi mladji, moderni.
Nije to bas bukvalno da se svugdje striktno prati. Niti su te kaste nuzno po nekoj vertikali.
Cesto je ta kasta ugradjena u prezime, pa jedino da ga mijenjas (ali i tad obicno znaju skontat ko si sta si). Ovaj brahman se prezivao "Pandit", ili ti ucenjak. (Odatle je i rijec "pundit" dosla u engleski jezik.)
Ali ne postuju svi taj kastinski sistem. Pogotovo ovi mladji, moderni.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#23114 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zar pundit nije tv voditelj ili komentator
-
melac
#23115 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
mozda najbolje odgovara kod nas struCnjak cak i u pogrdnom smislu.
-
swanfilter
#23116 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ajmo malo manje tog bukvalnog shvatanja. Ja nikog nisam sirotinjom nazvao, nit nipodistavao. Nije lijepo trpati rijeci u usta.sehohari wrote: ↑08/01/2025 17:19A jes brate, sirotinja se digla, odkud njima pravo da se bune. Kad je prije jela rižu, sad još daš rižu sa sosom, ko je ona da traže malo mesa uz to?swanfilter wrote: ↑08/01/2025 16:59 Kada se vec spominju Indijci.
Jer je tesko naci osobu za cuvanje djece, sef naleti na Indijku koja je sa momkom dosla u Slo jer je on pripadnik nize kaste i tamo im ne bi bilo nafakli.
Zbog birokracije i njene vize morali je zaposliti ugovorom preko restorana. Radi Utorak-Sub, 14-21h. Realno, gotiva od posla jer je ne iskoristavaju za kucanske poslove i hrpu drugih stvari, kako to zna biti kod mnogih. Kod njih je od Septembra.
Al, brzo to digne nos. Neki dan mi pricaju kako je krenula sa pricom o visoj satnici i jos visoj za vikende. Pa onda o jos jednoj dodatnoj isplati na koju ona ima pravo, al nije sama znala objasniti na sta misli. Ispostavilo se da je u pitanju regres. A u Indiji sama rijec regres je nepostojeca.
Onda su joj objasnili kako stvari stoje zakonski po pitanju regresa, prije svega. Objasnili su joj da bi zbog prirode posla morala otvoriti svoju firmu, tipa samostalni poduzetnik. Pa su joj predocili koje sve obaveze prema drzavi nastaju u tom slucaju. A iste su oko 450 eura mjesecno, gore-dole. I ako zeli, eto joj povisice vec sutra. Al ce se nacekati najmanje pola godine da joj kao strancu odobre novu vizu i registruju firmu. I ta povisica joj nista nece znaciti.
Na kraju joj sef rekao da joj neko previse puni glavu glupostima. I ako zeli, slobodno moze u Slo do nekog drugog posla. Da se uvjeri licno koliko ce morati grbaciti za njenih 1400 eura, koliko je placena. Mozda da vidi sta znaci imati posla sa agencijama koje takvim sređuju posao i vizu. Najmanje godinu dana bi je ko kamatari derali za svoje usluge. I tako dalje.
Brzo je uputila izvinjenje i da je njoj biti sa njima principu iznad ocekivanja.
Kakav gadan komentar, čuj digla nos što je tražila neka svoja prava.
Curu nisu iz dzungle izvukli, oduzeli pasos i drze je pod kljucem na vodi i komadicu kruha. Niko je ne smatra manje vrijednom i jeftinom radnom snagom za ciscenje guzica.
Curi je sređen boravak po kratkom postupku. Ovjeren ugovor kao sto bi ga dobio ko god i odakle god. Znaci, prava su joj zagarantovana u slucaju bilo cega.
A ti nakon tri mjeseca kod Hansa u Aus, Njemackoj ili gdje god trazi povisicu i pitaj za regres, da vidimo sta ce na to Hans odgovoriti. I ne trebas biti sirotinja iz Indije. Dovoljno je da si iz Bosne i vec si dignutog nosa.
Do boljih uslova i pogodnosti se dolazi voljom i trudom u okruzenju koje ti to osigurava i spremno je taj trud nagraditi. A ne iz licnog uvjerenja kako si tretiran manje vrijednim samo zbog svog backgrounda.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#23117 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
swanfilter
#23118 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Znaci, ako je na tebe i vas gledao na taj nacin, ko ce iste natjerati da sa Dalitima dijele bilo sta. Danas, sutra il za hiljadu godina.jeza u ledja wrote: ↑08/01/2025 19:32 Ja sam jednom morao sjediti u drugoj prostoriji za vecerom jer sam pozvan kuci kod brahmana. Znaci lik nas zvao na veceru i moramo jesti odvojeno.(Naravno, imaju sluge koji kuhaju, serviraju, peru).
Ali ne postuju svi taj kastinski sistem. Pogotovo ovi mladji, moderni.Nije to bas bukvalno da se svugdje striktno prati. Niti su te kaste nuzno po nekoj vertikali.
Kada Dalit prođe ulicom, pripadnik Šudre cisti cestu.
- jeza u ledja
#23119 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pundit je valjda kao strucnjak, ucenjak, strucni komentator u ovom slucaju. Ne mora imati veze sa sportom.
Necu vise 
Dzungla - jos jedna rijec proizasla sa indijskog govornog podrucja. Sori morao sam.
- ZoomZoomKiwi
-
swanfilter
#23121 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma, da imam status zvijezde Bollywooda, hvala lijepa.jeza u ledja wrote: ↑08/01/2025 17:17swanfilter wrote: ↑08/01/2025 17:06 Inace, sam u Indiji ne bih zanocio, nema tih para. Ovim svijetom vlada sirotinja gdje god okrenes, al u vezi Indije sve mi je bljak na kvadrat.![]()
Za malo para mozes zanociti u vrhunskim hotelima. I kazem mnogo je sigurnija od prosjecne zemlje hajmo rec "treceg svijeta".
Ili si mozda mislio na kakve bube ili baje.Ali tu ti nece pomoci da li si sam ili u drustvu.
![]()
Tacno je, u ovom svijetu ima nevjerovatne sirotinje. Ali isto tako ljudi pausalno grupisu raznorazne zemlje u istu kategoriju, ili dijelove tih zemalja, pa im sve to dodje isto.
Isto tako mi se cini da nasi ljudi (a ovo je vjerovatno slucaj bilo gdje), stavljaju svoju zemlju u neku visu kategoriju od zemalja koje su realno na istom nivou ili mozda cak iznad nase, mozda brkajuci familijarnost neceg domaceg u odnosu na nesto egzoticno sa zivotnim standardom u tim zemljama.
Neke zemlje JI Azije ili Latinske Amerike su dobar primjer te usporedbe. Svijet je mnogo uznapredovao u zadnjih 50 godina. Eto Tajland ili Cile su dobri primjeri, imam osjecaj neki ljudi kontaju tamo je uglavnom sirotinja.
Isto tako iz licnog iskustva putovanja po Balkanu sa Amerikancima sam shvatio da su njima ocekivanja bila mnogo niza od onog sto iskuse. (Mislim, Amerikanci su u pitanju).
Sto se standarda zivota tice, ja sam ostao zapanjen Sicilijom i koliko je ista nazadna. Pitam covjeka za mnogo popaljenih rusevina od zgrada. Nije mi bilo jasno zasto i zbog cega. Kaze, sve je to od bombardovanja tokom WWII. I jos mnogo toga kao dokaz da je BiH daleko odmakla, kakvog svijeta ima cak i u Europi.
- TAFKAP
#23122 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Čuj regres, topli obrok...jeza u ledja wrote: ↑08/01/2025 17:49 Ja moram priznati da ne znam sta je regres.![]()
Otprilike govori o mom radnom iskustvu u BiH.![]()
-
detroit-mercy
#23123 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Smece na svakom koraku, hajde da kazes Palermo puno turista pa ne stignu pokupit. Vozis u unutrasnjosti Sicilije vidis bace kauc ili madrac pored ceste ili gomila smeca istresena. Za Siciliju se vidi da je imala svoje zlatno doba kraje 19 i pocetkom 20tog stoljeca.swanfilter wrote: ↑08/01/2025 20:27Ma, da imam status zvijezde Bollywooda, hvala lijepa.jeza u ledja wrote: ↑08/01/2025 17:17swanfilter wrote: ↑08/01/2025 17:06 Inace, sam u Indiji ne bih zanocio, nema tih para. Ovim svijetom vlada sirotinja gdje god okrenes, al u vezi Indije sve mi je bljak na kvadrat.![]()
Za malo para mozes zanociti u vrhunskim hotelima. I kazem mnogo je sigurnija od prosjecne zemlje hajmo rec "treceg svijeta".
Ili si mozda mislio na kakve bube ili baje.Ali tu ti nece pomoci da li si sam ili u drustvu.
![]()
Tacno je, u ovom svijetu ima nevjerovatne sirotinje. Ali isto tako ljudi pausalno grupisu raznorazne zemlje u istu kategoriju, ili dijelove tih zemalja, pa im sve to dodje isto.
Isto tako mi se cini da nasi ljudi (a ovo je vjerovatno slucaj bilo gdje), stavljaju svoju zemlju u neku visu kategoriju od zemalja koje su realno na istom nivou ili mozda cak iznad nase, mozda brkajuci familijarnost neceg domaceg u odnosu na nesto egzoticno sa zivotnim standardom u tim zemljama.
Neke zemlje JI Azije ili Latinske Amerike su dobar primjer te usporedbe. Svijet je mnogo uznapredovao u zadnjih 50 godina. Eto Tajland ili Cile su dobri primjeri, imam osjecaj neki ljudi kontaju tamo je uglavnom sirotinja.
Isto tako iz licnog iskustva putovanja po Balkanu sa Amerikancima sam shvatio da su njima ocekivanja bila mnogo niza od onog sto iskuse. (Mislim, Amerikanci su u pitanju).
Sto se standarda zivota tice, ja sam ostao zapanjen Sicilijom i koliko je ista nazadna. Pitam covjeka za mnogo popaljenih rusevina od zgrada. Nije mi bilo jasno zasto i zbog cega. Kaze, sve je to od bombardovanja tokom WWII. I jos mnogo toga kao dokaz da je BiH daleko odmakla, kakvog svijeta ima cak i u Europi.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#23124 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ovo je rijec koju smo trazilijeza u ledja wrote: ↑08/01/2025 20:25 Pundit je valjda kao strucnjak, ucenjak, strucni komentator u ovom slucaju.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#23125 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
ima svega svugdje, zato kada pročitam famoznu frazu "samo kod nas" u meni odmah umre nešto