Patuljak ti je u gaćama
Cijene stanova All about
Moderator: anex
- Didier
-
izbjeglica_iz_besmisla
#23027 Re: Cijene stanova All about
Ne zamaraj se @Didier.
Ko sto rekoh, vecinom niko ne stavi na papir brojeve i skonta sta ce se desiti za deset-dvadeset godina. Nego, hajmo glavu u pijesak i pusti da te licni strahovi vode kroz zivot.
Poslije ce biti drzava kriva, dijaspora, IT-evci, kriminalci jer se ne moze rijesiti stambeno pitanje.
PS da se ogradim, pricam o ljudima koji 1) imaju primanja i 2) zele rijesiti stambeno pitanje. Al nece, ne smiju, ne znaju.
Ko sto rekoh, vecinom niko ne stavi na papir brojeve i skonta sta ce se desiti za deset-dvadeset godina. Nego, hajmo glavu u pijesak i pusti da te licni strahovi vode kroz zivot.
Poslije ce biti drzava kriva, dijaspora, IT-evci, kriminalci jer se ne moze rijesiti stambeno pitanje.
PS da se ogradim, pricam o ljudima koji 1) imaju primanja i 2) zele rijesiti stambeno pitanje. Al nece, ne smiju, ne znaju.
- Didier
#23028 Re: Cijene stanova All about
Meni je najsmješnija ova priča o tome kako se kroz stanove peru pare.izbjeglica_iz_besmisla wrote: ↑09/05/2026 08:22 Ne zamaraj se @Didier.
Ko sto rekoh, nije niko stavio na papir brojeve i skontao sta ce se desiti. Glavu u pijesak i pusti da te licni strahovi vode kroz zivot.
Niti je to istina, a niti moguće. Stan se može platiti samo preko računa i keš može biti samo do 30.000 KM, inače notar neće dozvoliti kupoprodaju.
To znači da su te pare davno "oprane", odnosno da im se porijeklo itekako zna.
Ili je neko pomalo dodavao lovu na nekoliko računa godinu - dvije, ali to se ne može spriječiti nigdje.
-
tuitamo
#23029 Re: Cijene stanova All about
Niko vam nije rekao da su oni sa kupovinom stana u krivu.
Problem je to što vi svima koji to ne učine govorite da su u krivu. To je totalno bez veze.
Posebno u BiH gdje su rente niske i podstanar neće dobaciti ni do novca potrebnog za renoviranje nakon 10godina a kamo li do kredita. To je samozavaravanje.
Problem je to što vi svima koji to ne učine govorite da su u krivu. To je totalno bez veze.
Posebno u BiH gdje su rente niske i podstanar neće dobaciti ni do novca potrebnog za renoviranje nakon 10godina a kamo li do kredita. To je samozavaravanje.
-
izbjeglica_iz_besmisla
#23030 Re: Cijene stanova All about
Problem je sto mi znamo kakva je racunica kad se rijesi i stan i kredit, i kako se zavrte stvari u tvoju korist kad se to otplati. Dosta vas jos nije to proslo i vecinom dobijamo pretpostavke neke - ne brojke.
Ovdje pisemo u najvecoj dobroj namjeri, a na ostalima je da shvate to kako hoce.
I da, siguran sam da ni ti nisi stavio nista od ovoga na papir - kirija obicno izadje oko 50% od iznosa koliko bi rata bila. Nema teorije nikakve da se kirija isplati ikome ko ima mogucnost da uzme kredit. Jednostavno nema.
Jedino ako ti imas srece da ti je kirija 200 KM, onda svaka cast i ne mrdaj. Bit ces u relativno malom minusu barem, mada u plusu apsolutno nikad.
Ovdje pisemo u najvecoj dobroj namjeri, a na ostalima je da shvate to kako hoce.
I da, siguran sam da ni ti nisi stavio nista od ovoga na papir - kirija obicno izadje oko 50% od iznosa koliko bi rata bila. Nema teorije nikakve da se kirija isplati ikome ko ima mogucnost da uzme kredit. Jednostavno nema.
Jedino ako ti imas srece da ti je kirija 200 KM, onda svaka cast i ne mrdaj. Bit ces u relativno malom minusu barem, mada u plusu apsolutno nikad.
-
tuitamo
#23031 Re: Cijene stanova All about
Daj tu računicu,izbjeglica_iz_besmisla wrote: ↑09/05/2026 08:40 Problem je sto mi znamo kakva je racunica kad se rijesi i stan i kredit, i kako se zavrte stvari u tvoju korist kad se to otplati. Dosta vas jos nije to proslo i vecinom dobijamo pretpostavke neke - ne brojke.
uvaženi investitoru u real estate.
Ali pripazi. Već si pokazao neznanje sa tim odnosom krija, pola rate
Last edited by tuitamo on 09/05/2026 08:55, edited 1 time in total.
-
izbjeglica_iz_besmisla
#23032 Re: Cijene stanova All about
I jos, da se ne zanemari bitna stvar.
Stan je za dvoje ljudi sa iole standardnim primanjima dokuciva stvar. Uz odredjene "zrtve", moze se to.
Moze to i jedna sama osoba izvesti, al za to treba ili dobar stek, tudji doprinos ili plata bar duplo veca od prosjecne.
Bez toga, iako ima dugorocne racunice, tesko je izvedivo sa standardnijim platama i nije nuzno dobra ideja.
Stan je za dvoje ljudi sa iole standardnim primanjima dokuciva stvar. Uz odredjene "zrtve", moze se to.
Moze to i jedna sama osoba izvesti, al za to treba ili dobar stek, tudji doprinos ili plata bar duplo veca od prosjecne.
Bez toga, iako ima dugorocne racunice, tesko je izvedivo sa standardnijim platama i nije nuzno dobra ideja.
-
izbjeglica_iz_besmisla
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#23034 Re: Cijene stanova All about
Didier wrote: ↑09/05/2026 00:36Kirija nema bukvalno nijednu prednost.
Ali kao što rekoh ranije, super je da postoje i takvi, meni zarađujete i vraćate kredite.
Ne vraćate svoje dugove nego tuđe.
Cuj, vracanje tudjeg kredita ima neke prednosti
-
izbjeglica_iz_besmisla
#23035 Re: Cijene stanova All about
@tuitamo evo:
Mali dvosoban stan u gradskoj zoni Sarajeva od 45ak kvadrata sada nek kosta recimo 200.000 KM (znam primjer sa otoke od lani, starogradnja renovirana prije 5 godina - dakle useljivo odmah).
Kredit na 20g s 4% fiksne kamate je rata od 1212 KM.
Dat ces u zbiru 291.000 KM.
Za dvadeset godina ce ta nekretnina vrijediti barem 300.000 KM (20g x 2.5% inflacije).
Konacno stanje: Imas stan.
Kirija za takav stan u sarajevu je 600 KM. Sa ovom istom inflacijom, kirija ce narasti barem na 960 KM do kraja tih 20g. Ukupno ces potrositi 184.000 KM.
Onih preostalih 612 KM sto bi stedio bi za 20 godina izaslo na 147.000 KM (mada, s tom istom inflacijom, vrijedilo bi na kraju danasnjih 90.000 KM).
Konacno stanje: Nemas stan, ali imas 147.000 KM na stednji. S kojom tad mozes kupiti pola gorepomenutog stana.
To je 153.000 KM razlike.
Da bi ovo bilo moguce, danas ti treba ili stek+jedna prosjecna plata, jedna odlicna plata ili (zbirna) plata od 3000 KM za dvoje - to su dvije prosjecne plate u federaciji tacno.
Mali dvosoban stan u gradskoj zoni Sarajeva od 45ak kvadrata sada nek kosta recimo 200.000 KM (znam primjer sa otoke od lani, starogradnja renovirana prije 5 godina - dakle useljivo odmah).
Kredit na 20g s 4% fiksne kamate je rata od 1212 KM.
Dat ces u zbiru 291.000 KM.
Za dvadeset godina ce ta nekretnina vrijediti barem 300.000 KM (20g x 2.5% inflacije).
Konacno stanje: Imas stan.
Kirija za takav stan u sarajevu je 600 KM. Sa ovom istom inflacijom, kirija ce narasti barem na 960 KM do kraja tih 20g. Ukupno ces potrositi 184.000 KM.
Onih preostalih 612 KM sto bi stedio bi za 20 godina izaslo na 147.000 KM (mada, s tom istom inflacijom, vrijedilo bi na kraju danasnjih 90.000 KM).
Konacno stanje: Nemas stan, ali imas 147.000 KM na stednji. S kojom tad mozes kupiti pola gorepomenutog stana.
To je 153.000 KM razlike.
Da bi ovo bilo moguce, danas ti treba ili stek+jedna prosjecna plata, jedna odlicna plata ili (zbirna) plata od 3000 KM za dvoje - to su dvije prosjecne plate u federaciji tacno.
Last edited by izbjeglica_iz_besmisla on 09/05/2026 09:39, edited 6 times in total.
-
Trappist
#23036 Re: Cijene stanova All about
Didier wrote: ↑09/05/2026 08:25Meni je najsmješnija ova priča o tome kako se kroz stanove peru pare.izbjeglica_iz_besmisla wrote: ↑09/05/2026 08:22 Ne zamaraj se @Didier.
Ko sto rekoh, nije niko stavio na papir brojeve i skontao sta ce se desiti. Glavu u pijesak i pusti da te licni strahovi vode kroz zivot.
Niti je to istina, a niti moguće. Stan se može platiti samo preko računa i keš može biti samo do 30.000 KM, inače notar neće dozvoliti kupoprodaju.
To znači da su te pare davno "oprane", odnosno da im se porijeklo itekako zna.
Ili je neko pomalo dodavao lovu na nekoliko računa godinu - dvije, ali to se ne može spriječiti nigdje.
I jednorozi skacu iznad duge na otoci i svi zivimo sretno i veselo.
Ukucaj na klixu policijsku akciju "Consigliere".
- konoplja
#23037 Re: Cijene stanova All about
600 km ulazes u index fund i za 20 godina imas 420.000 km.
-
izbjeglica_iz_besmisla
#23038 Re: Cijene stanova All about
U bosni? Koliko ih znas da to rade?
Last edited by izbjeglica_iz_besmisla on 09/05/2026 09:35, edited 2 times in total.
- konoplja
#23039 Re: Cijene stanova All about
Ne znam. Procitao sam diskusiju i dao jednu dobro alternativu.
Moze li se u bosni ulagati u S&P500 uposte?
-
izbjeglica_iz_besmisla
#23040 Re: Cijene stanova All about
Ne moze direktno, koliko znam.
Mora se preko brokera izvana, valjda lakse preko evropskih nego preko americkih. A i to moras naci ko "podrzava" BiH.
Vjerujem da je to veca dobit al iz nase drzave je veca komplikacija. Ali svako moze procijeniti za sebe
Mora se preko brokera izvana, valjda lakse preko evropskih nego preko americkih. A i to moras naci ko "podrzava" BiH.
Vjerujem da je to veca dobit al iz nase drzave je veca komplikacija. Ali svako moze procijeniti za sebe
-
Trappist
#23041 Re: Cijene stanova All about
Komplikovano i uz velike provizije. Triglav investment uzima 2% godišnje za odrzavanje samo, a u EU tipa 0.2%. Jbg, o tome i govorim, nemaš nikakve opcije da pare ulozis u nešto u sta se i treba ulagatkonoplja wrote: ↑09/05/2026 09:34Ne znam. Procitao sam diskusiju i dao jednu dobro alternativu.
Moze li se u bosni ulagati u S&P500 uposte?