Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
NIN

#2301 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NIN »

Dzaba pricat glupom cojku da je glup kad jadan ne more skontat!

Jebi ga, sta drugo da kazem! :(
Edouard

#2302 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

NIN wrote:Dzaba pricat glupom cojku da je glup kad jadan ne more skontat!

Pored svega, pa i uvreda, mogu reći da suosjećam s tobom, da je empatija na djelu.
NIN

#2303 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NIN »

Edouard wrote:
NIN wrote:Dzaba pricat glupom cojku da je glup kad jadan ne more skontat!

Pored svega, pa i uvreda, mogu reći da suosjećam s tobom, da je empatija na djelu.
Ma kakva bolan uvreda? Ili si senilan ili si glup, druge nema. 'Fala tom tvom bogu pa postovi su tu, a ti se lagano vrati malo nazad pa ih ponovo procitaj! Stvarno nemam nacina da povjerujem i shvatim ovu nasu razmjenu osim ako si ili ti ili ja ogranicen. Evo, ako ti je lakse, ja sam glupan pa nemam kapaciteta da shvatim kako ne kontas ono sto sam ti pokusao objasniti! A imamo i ostatak ekipe pa neka procitaju, procjene, kako za tebe tako i za mene.

Stvarno nevjerovatno! :-)
belfy

#2304 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by belfy »

zato kod takvih sagovornika zavrsis sa ukazivanjem na gresku na najbanalniji nacin i onda (valjda) shvate. ja sam edi samo zadnjih par puta tako replicirao i cini mi se da je shvatio. cim krene natezanje onda ide i spustanje na nivo sugovornika, a to nerijetko zavrsi pricom u prazno. cudno da time do sada nisi ovladao. :)

P.S. ako i ta metoda ne uspije uvijek postoji ironija i sarkazam. :izet:
nasa

#2305 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

ja kontam da je problem filozofske prirode :D odnosno da li izvor morala je u covjeku ili izvan, u prvoj varijanti empatija je onda dio morala, u drugoj ne nuzno
fatamorgana

#2306 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

nasa wrote:ja kontam da je problem filozofske prirode :D odnosno da li izvor morala je u covjeku ili izvan, u prvoj varijanti empatija je onda dio morala, u drugoj ne nuzno
Ma problem ukoliko uopšte i postoji je konkretne, praktične prirode, vjernici nemaju nikakvu veću empatiju a niti moralnost od ne-vjernika samim tim što vjeruju ili se deklarišu kao takvi, to je jasno k'o dan a o ovim forumskim neću ni da komentarišem, ko želi da vidi već vidi ....
NIN

#2307 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NIN »

belfy wrote:zato kod takvih sagovornika zavrsis sa ukazivanjem na gresku na najbanalniji nacin i onda (valjda) shvate. ja sam edi samo zadnjih par puta tako replicirao i cini mi se da je shvatio. cim krene natezanje onda ide i spustanje na nivo sugovornika, a to nerijetko zavrsi pricom u prazno. cudno da time do sada nisi ovladao. :)

P.S. ako i ta metoda ne uspije uvijek postoji ironija i sarkazam. :izet:
Pazi, ne pricam ja samo s njim nego s cijelim forumom, u tome je problem. Ja sam tu vec skoro pa deceniju, znam kako ovo funkcionise i znam gdje i u kakvom bunaru zivimo pa, shodno tome, s kim imam posla. Druga stvar je da sam kao djete ratovao za ovaj smrad, za ovu vukojebinu, bas radi toga sto sam bio mlad i glup! Sad bi se po odlasku posrao na granici i zabio cackalicu s beha zastavicom u govno jer ovo je sve prokleto do bola, kako zemlja, tako i ljudi!

Znam da sam nedorecen ali ne smijem dalje jer cu bas zasrat!
nasa

#2308 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

Ma @Nin vecina to tako konta kao i ti, rijetki su zadovoljni...pusti, meni je vala bilo smijesno :D pogotovo
NIN wrote:
Towelie wrote:U sledecem postu male NINove skole znanja procitajte
SOKANTNO: POSTENJE U KORELACIJI SA MORALOM FOTO VIDEO

:lol: :lol: :lol:
:lol:

samobanovacu se, hocu svega mi :lol:
NIN

#2309 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NIN »

nasa wrote:Ma @Nin vecina to tako konta kao i ti...pusti, meni je vala bilo smijesno :D pogotovo
de me kolegice banuj da se ne mucim, svega ti!
fatamorgana

#2310 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

NIN wrote:
nasa wrote:Ma @Nin vecina to tako konta kao i ti...pusti, meni je vala bilo smijesno :D pogotovo
Izdrži, znalo je bit' i gore, samo da ne puca, ko zna zašto je ovo dobro, nemoj radi kerime i te fore, :wink:
nasa

#2311 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

NIN wrote:
Ne racunaj na empatiju, sebicnost je izrazenija kod nase vrste, kad te nema svi se svale meni na grbacu :D
NIN

#2312 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NIN »

fatamorgana wrote:
NIN wrote:
Izdrži, znalo je bit' i gore, samo da ne puca, ko zna zašto je ovo dobro i te fore, :wink:
znalo je, a znam da ce bit i gore, sigurno! al nemam ba vise energije da se raspravljam, pogotovo oko necega ociglednog... imam ja dvoje djece, imam zenu, imam sebe, imam ja mnogo stvari oko kojih se valja sikirat i da sad sjedim za kompom da crtam kako izgleda duga na nebu, nema sanse!

da se razumijemo, nisam razocaran, jer bih, brat bratu, bio glup da jesam, samo sam umoran i ne mogu vise! :)

:bih:
fatamorgana

#2313 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

nasa wrote:
NIN wrote:
Ne racunaj na empatiju, sebicnost je izrazenija kod nase vrste, kad te nema svi se svale meni na grbacu :D

Zato si već zaslužila hurije, rijeke vina, anamosvjetske užitke i nagrade! :)
fatamorgana

#2314 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

NIN wrote:
znalo je, a znam da ce bit i gore, sigurno! al nemam ba vise energije da se raspravljam, pogotovo oko necega ociglednog... imam ja dvoje djece, imam zenu, imam sebe, imam ja mnogo stvari oko kojih se valja sikirat i da sad sjedim za kompom da crtam kako izgleda duga na nebu, nema sanse!

da se razumijemo, nisam razocaran, jer bih, brat bratu, bio glup da jesam, samo sam umoran i ne mogu vise! :)

Ma znam, izgleda ponekad kao Don Kihotova borba sa vjetrenjačama no sve dok ima elemenata zabave i zafrkancije a ima može se, :wink:

Smoriše Borgovi razumijem no upravo se u tome i sadrži njihova tajna strategija, dosadnošću, imbecilnošću do pobjede, :lol:
nasa

#2315 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

fatamorgana wrote:
nasa wrote:
NIN wrote:

Zato si već zaslužila hurije, rijeke vina, anamosvjetske užitke i nagrade! :)

ih zamisli jos da banujem @nina :lol:

Nego, odmori ti pa...a ja cu @chmolji na grbacu dok ti odmaras :D
m_l

#2316 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by m_l »

NIN wrote:znalo je, a znam da ce bit i gore, sigurno! al nemam ba vise energije da se raspravljam, pogotovo oko necega ociglednog... imam ja dvoje djece, imam zenu, imam sebe, imam ja mnogo stvari oko kojih se valja sikirat i da sad sjedim za kompom da crtam kako izgleda duga na nebu, nema sanse!

da se razumijemo, nisam razocaran, jer bih, brat bratu, bio glup da jesam, samo sam umoran i ne mogu vise!
Mozda je tako ako gledas samo ovih par tema, koje zaista katkad izgledaju kao rovovske borbe, al' sto kaze @fata bude i humora. Ali forum nije samo to, je li, npr. tema umijece fotkanja, gdje ti konkretno ucestvujes, je pravo malo blago, oaza ...

Et', samo balans...

A sa' ce i svjetsko :mrgreen:

kerima1

#2317 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by kerima1 »

fatamorgana wrote:
NIN wrote:
Izdrži, znalo je bit' i gore, samo da ne puca, ko zna zašto je ovo dobro, nemoj radi kerime i te fore, :wink:
Zasto radi Kerime? :cry: :cry: :cry:
lua

#2318 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by lua »

nasa wrote:A gledajuci da je tema o ateistima sto vi sami ne definiste koji su to kriterije da bi neki cin bio okarakterisan kao dobro djelo ili da date primjere iz vlastitog zivota gdje i kako cinite dobra djela i sl. nego sto gubite vrijeme na kritiku kako i zasto to drugi cine....
Dobro djelo ne percipiram kao koristan termin, niti ga priznajem kao takvog, niti ih skupljam k'o salvete. Pomoći drugom čovjeku, učiniti nešto lijepo drugom živom biću na bilo koji ljudski način koji ti stoji na raspolaganju su stvari koje se podrazumijevaju. Kao ateista ne gledam na to kao na "dobro djelo". Da gledam bila bih vjernica.

A da dajem primjere iz vlastitog života na forumu mi je malo glupo (znam, sad će odmah ona priča da ništa ni ne radim, jer ko na forumu nije rek'o nije ni uradio :lol: ).
nasa

#2319 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

Odrediti sebe prema dobru je najvaznije sto covjek moze uraditi, a svi mi bili vjernici ili ne na razlicite nacine i ne uopce uvijek lako promisljamo sta je dobro, tako da se dobro ne podrazumjeva moze se samo podrazumjevati namjera da se dobro ucini onda kad covjek postigne takvo stanje gdje mu je to uvijek izbor ali to niposto ne znaci da ga i stvarno cini
lua

#2320 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by lua »

nasa wrote:Odrediti sebe prema dobru je najvaznije sto covjek moze uraditi, a svi mi bili vjernici ili ne na razlicite nacine i ne uopce uvijek lako promisljamo sta je dobro, tako da se dobro ne podrazumjeva moze se samo podrazumjevati namjera da se dobro ucini onda kad covjek postigne takvo stanje gdje mu je to uvijek izbor ali to niposto ne znaci da ga i stvarno cini

Jasno, samo termin "dobro djelo" kod mene nema neku funkciju. Dobro i loše su stvari koje rano naučimo razdvajati, osim ako smo rasli u nekom okruženju gdje se nažalost ta granica briše. Lični je doživljaj i lična stvar kako ko percipira dobro i činjenje dobra. Kod mene konkretno se "dobro" kao takvo podrazumijeva. Jako lako raščlanim kad kako trebam reagovati, ne razmišljam mnogo. Ako, recimo, vidim nekog da se onesvijestio u tramvaju, neću gledati u njeg i izvadit' mobitel, nego ću priletjeti u pomoć. Pa kud puklo. To je sekunda. I ta se sekunda kod mene podrazumijeva.
Dozer

#2321 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Dozer »

Ovdje, vidim, jos traju teske rovovske bitke :D

Edo, po obicaju, drzi jadnim ateistima slovo, a ne daje nikakve konkretne primjere ni za sta, a? :)
nasa

#2322 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

A gledaj, pisala sam vec na drugim temama da istrazivanja potvrdjuju, ustvari ja sam se pozivala na jednuDawkinsovu knjigu koji se opet dalje poziva na neka istrazivanja koja ukazuju da velika vecina ljudi isto odgovara na neke moralne dileme, sto potvrdjuje to o cemu pises da mi vec u sebi imamo sposobnost razlikovanja dobra i zla i da savjest preteze da postupimo prema onom sto drzimo za dobro.
Medjutim u praksi stvarnog zivota, a ne zamisljenih dilemma to ne funkcionise tako jer neke druge stvari preovladaju nad nasim odlukama....interes, usvojeni obicaji-tradicija, pripadnost odredjenoj skupini itd.

Znaci to sto mi imamo u sebi nije dovoljno i ne treba za to neka velika prica svi mi vrlo dobro vidimo da ljudi precesto biraju, sasvim svjesno, zlo ili sebicne interese ili....

Tu, dalje ima smisla prica o religiji, o tradiciji, kulturi, obicajima, odgoju, zakonima i jos mnogo toga sto mi uzimamo na tom putu izgradnje sebe samih I odnosa prema drugim ljudima ...
I to je ono sto sam napisala u jednom od prethodnih komentara, mi uvidjamo vlastitu sposobnost za dobro i zlo te biramo spram vlastite savjesti u kojoj je ponekad tesko prepoznati i nama samim porijeklo nekih stavova...

Uzmi rasizam, ne mozemo vjerovati da su svi ljudi bili nekad operisani od morala i da nisu uvidjali da je nemoralno, da je zlo tretirati drugog covjeka kao zivotinju....ali savjest je bila mirna ili nije palila alarm jer su bili u vecini jer se nije radilo o vlastitoj kozi jer je bio dio tradicije jer su smatrali da je za neko dobro koliko god to danas zvucalo apsurdno itd.

Tesko se izdici iznad vremena i prostora u kojem zivimo, zato kazem da mi prije svega imamo namjeru da dobro cinimo ali koliko je dobro ponekad nismo u stanju presuditi sa sigurnoscu.
I to je razlog zbog kojeg vjernici drze da su neophodni propisi ili ti iz svjetovne perspective odredjeni zakoni.

Ako posmatramo razvoj ljudske vrste onda je jasno da su ljudi drustvena bica koja su zahvaljujuci toj spoznaji uspostavili system kojim osiguravaju opstanak ne sebe licno vec vrste, cak i religija je dio tog razvoja iz ateisticke perspective, ne moze to zanemariti-@nin je o tome pisao poprilicno...

Ti ces to prepisati evoluciji i dalje objasnjenjima koja se daju glede porijekla moralnosti itd.a vjernik Bogu, Bozijem pecatu nama koji nam cini put dobra i zla i prepoznatljivim te savjest koja naginje ka visem od nas samih ka dobru, istini, Bogu....
Nema tu puno razlike, rekla bih ni priblizno koliko se cinilo na osnovu komentara s pocetka ove rasprave, radi se smatram iskljucivo o pitanju porijekla moralnosti odnosno kome ili cemu je pripisujemo
lua

#2323 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by lua »

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Dozer

#2324 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Dozer »

Drugim rijecima - bog je u svemu tome danas totalno suvisan jer, u sustini, njegova "svrha" je samo da pojednostavi objasnjenja stvari za koje danas ljudi ionako znaju i razumiju ih. Nekada ranije to je mozda i imalo smisla jer ljudi nisu najbolje razumijevali svoju okolinu, ali danas je stanje po tom pitanju drasticno drugacije.
Last edited by Dozer on 10/06/2014 14:41, edited 1 time in total.
Eniac

#2325 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Eniac »

Bog i jeste suvisan. Sto je, ako ne dokaz, onda indicija da i ne postoji.
Locked