Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
safran

#2276 Re: Bášča

Post by safran »

Oticon wrote:Postala sam ovisna o ovom forumu. Pravo mi je teško kad tri dana nema komentara... Hajde ...javljajte se.

Vrtlar...ako nemaš slika onda piši, savjetuj ili pakuj kofere i pravac :bih:
Mumine...šta ima kod tebe, kakvu zimnicu sad spremaš?
Flag...donese li flašu slane vode ili još provjeravaš salinitet mora?
Safran...požuri piši prije nego počne školska godina...onda nečeš stići od obaveza.
Zijad-e...gdje ta slika ukiseljenih krastavaca na suncu.
Kerima...evo malo zahlađenje, možeš i ti nešto slikati.
Armine...kako je u plasteniku.

Imate rok 24h da se javite.
Oti ba mojne ko vrtlar, idi radi nešto, lakiraj nokte :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Ja se slomih - perem, reckam, gulim, barim, pakujem, meljem, pasteriziram - fali tegli, poklopaca - 5 L sirćeta sam potrošila a još poslu kraja ne vidim. Paprike će mi se sparušiti dok dođu na red. Večeras na repertoaru paradajz, odoh mljeti, valja mi sutra i na posao svratiti. Odjava.
Oticon

#2277 Re: Bášča

Post by Oticon »

vrtlar wrote: Evo ja se javio danas bolje nego sutra.Cuj savjetuj pa nisam ja savjetovaliste :D :-D ;-) :razz: ja savjetujem kad neko me pita nesto.
Evo da te pitam. Je li kasno da sad posadim zimske rotkve ako uspijem malo da razbijem onaj suhi kamen od bašče?
Oticon

#2278 Re: Bášča

Post by Oticon »

Mu'min wrote: Marmelade od šljiva ne vjerujem da ću praviti jer ne znam ni gdje ih nabaviti.
A onu od kakija (azijska zlatna jabuka) tek u novembru inšAllah.
Mumine, može li razmjena? Ja tebi teglu pekmeza od šljiva...a ti meni teglu od Kaki jabuke u novembru.
Oticon

#2279 Re: Bášča

Post by Oticon »

safran wrote: Oti ba mojne ko vrtlar, idi radi nešto, lakiraj nokte :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Ja se slomih - perem, reckam, gulim, barim, pakujem, meljem, pasteriziram - fali tegli, poklopaca - 5 L sirćeta sam potrošila a još poslu kraja ne vidim. Paprike će mi se sparušiti dok dođu na red. Večeras na repertoaru paradajz, odoh mljeti, valja mi sutra i na posao svratiti. Odjava.
Nalakirala davno...pa mi dosadno :lol: :lol: :lol: Samo da se požalim , ja večeras slomila (nije nokat ...bona šta se smiješ :lol: :lol: :lol: )već pasirku za paradajz, onu ručnu crvenu sa valjkom. Bilo mi žao pa po neznam koji put vraćala koru i sjemenke da još malo iscijedim ( vazda mi malo :lol: :lol: :lol: ) i ode pasirka, moram sutra u kupovinu nove. Ako znaš gdje ima savjetuj da ne gubim vrijeme nakon posla po radnjama.
Nego, ...kolika ti je familija kad toliko zimnice spremaš?
flag

#2280 Re: Bášča

Post by flag »

Evo vratija se Šime :D !
I evo situacije, berba nakon povratka
Image
Koktel paradajz, prvi put ove godine ga sadili, predobar ukus i rađa ko lud. (ovo je dosta prorijeđeno - makar kilo sam odmah obrstio :lol: )
Image
Ovaj cherry sam prvo obrstio pa tek onda slik'o... valjda je trebalo obrnuto
Image
Ovaj izgleda nema namjeru ove godine da se zacrveni
Image
Lubenice odlično napreduju
Image

Da dalje ne zatrpavam slikama... Dinje isto tako odlično napreduju, patlidžani takođe (bijeli posebno Oti - dođem ti par komada)
A sad ono loše. Paprike su k'o u Makedoniji rodile - ali kalcijum ih nije uspio povratiti. Nema skoro niti jedne koja nije dofaćena. Jazuk, baš jazuk!
Kupus, kelj, karfiol... izdužili se i procvijetali - dobri jedino za kompozita. Cvekla haman da se i ne vidi gdje je sađena, mrkve isto tako. Ona gorka dinja (mormodika) sada bi trebala biti makar 2 -3 metra visoka... ima je par cm!!! Šparoge (sadnice koje sam prije 2 godine fino platio i ove je treća godina i prva prava berba je trebala biti) više liče na... recimo mahovinu :lol:.
Vode opet nemamo, što je nema i kada će je biti... ne zna se :x .
Al' hajd'... dobro je to.
Imam neke paprike u bašči koje su k'o otrov ljute, one zelene roge. Pojma nemamo ni žena ni ja odakle nam.
Isto k'o da karabit jedeš!!!
Sada kada smo se vraćali, svratimo u Blagaj, na Bunu... odemo do Tekije (i kada sam se vratio zateknem razbijen far na autu :x :x :x )... Ali, spopadnu me ovi Hercegovci, pa kupim i smokvu Zamorčicu - kaže dedo da može dobar minus Zamorčica predeverati.
Hercegovac, jeli to baš tako :-)?
Žena nakupovala nakih glicinija, tekoma... I sva sretna kako je uspjela jeftino kupiti onoliku gliciniju - a meni sve nešto govori da nam je dedo prodo hrast :lol:.
Jedva sam uspio sve natrpati u auto.
Nego, Mu'mine i vrtlaru, kako vaše cvijeće napreduje??? Evo ja priznajem da sam kupovao i cvijeće, kakva je kod vas situacija sa cvjećem. Hajde sad, lijepo sve po redu da čujem :D
Mu'min

#2281 Re: Bášča

Post by Mu'min »

SAFRAN

može 1 slika tvog već urađenog arsenala? :)

OTICON

pokušaj prerađivati paradajz sa givitom, valjda neš slomiti i njega. :D
Šalu na stranu, predažem ti da kupiš onu kao što imam ja, aluminijska ili šta već, uglavnom nije plastična i ne hrđa. Već 2. sezonu je imam i el-hamdulillah radi.

FLAG
Svaka časta, ja pravo napari oči ovim tvojim rezultatima.

Pošto je sada sve vrisnulo na bašči kontam da bi opet sijao cvijeće ispred zgrade. Nije mi do cvijeća nego mi nekako žao da samo ti siješ cvijeće na ovom forumu. Znači više iz solidarnosti do tebe. :lol:

A šta si radio u Tekiji? Zikrijo? :)

MU'MIN danas ako Bog da ide baciklom na njivu da osmotri situaciju.
u SUB povadili kompir (posijali 1 vreću sjemenskog, dobili 5 vani).
I veli mati da je bijelog luka na kraju očišćeno ispalo 3kg od haman 1kg posijanog a možda i 0.5kg ne sjećam se. Sve u svemu nije kamara al je el-hamdulillah. :) Valja biti zadovoljan.
Mu'min

#2282 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Oticon

za marmeladu prije ti poklonim nego da mijenjamo, jer takve stvari ne mijenjam već samo poklonim posebnoj raji.
5 sati rada za 2kg marmelade je više nego previše da ne ide u prodaju/zamjenu.
Da se je meni dokopati Sarajeva bilo bi to kahvenisanja i hedija. :D
Mu'min

#2283 Mrkva u zimnici

Post by Mu'min »

Koji je vaš omiljeni način pripreme mrkve za zimnicu?
vrtlar

#2284 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Oticon wrote:
vrtlar wrote: Evo ja se javio danas bolje nego sutra.Cuj savjetuj pa nisam ja savjetovaliste :D :-D ;-) :razz: ja savjetujem kad neko me pita nesto.
Evo da te pitam. Je li kasno da sad posadim zimske rotkve ako uspijem malo da razbijem onaj suhi kamen od bašče?

Mislis na rotkve ili rotkvice.Rotkve se normalno beru u novembru.Normalno siju se krajem jula ili pocetkom augusta da li je kasno ne znam.Prema meteorolozima oktobar bi trebao biri super pa ti posadi mozda i uspijes.U startu po nekom pravilu kasnis najmanje 20 dana ali danas nema pravila.Ne podnose jaci mraz ali mislim da ga nece biti do krajem novembra.Posadi sto prije.
vrtlar

#2285 Re: Mrkva u zimnici

Post by vrtlar »

Mu'min wrote:Koji je vaš omiljeni način pripreme mrkve za zimnicu?

U pijesak i u podrum.
vrtlar

#2286 Re: Bášča

Post by vrtlar »

flag wrote: Nego, Mu'mine i vrtlaru, kako vaše cvijeće napreduje??? Evo ja priznajem da sam kupovao i cvijeće, kakva je kod vas situacija sa cvjećem. Hajde sad, lijepo sve po redu da čujem :D

Cvijecar :x :x :x :x :x :x :x :x jos i da kupujem :mrgreen: ;-) To zena u mene radi ja ne, jedino od cvijeca sto volim je kukurijek nista vise. ;-) :razz:

Kako je vrijeme bilo i kako si kuburio sa vodom basta ti je super.Iduca godina bi trebala biti bolja uvijek jedna dobra jedna nije.
Mu'min

#2287 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Vrtlar

imaš li još koji drugi način možda kakvog galoniranje i slično. :)

LJUDI i ŽENE ĐE SU SLIKE PRIPREME ZIMNICA?

OK bila suša, crkla njiva, nema ništa al valjda ko pravi kakvu zimnicu?
Morel koja slika, recept?
vrtlar

#2288 Re: Bášča

Post by vrtlar »

safran wrote:
Oticon wrote:Postala sam ovisna o ovom forumu. Pravo mi je teško kad tri dana nema komentara... Hajde ...javljajte se.

Vrtlar...ako nemaš slika onda piši, savjetuj ili pakuj kofere i pravac :bih:
Mumine...šta ima kod tebe, kakvu zimnicu sad spremaš?
Flag...donese li flašu slane vode ili još provjeravaš salinitet mora?
Safran...požuri piši prije nego počne školska godina...onda nečeš stići od obaveza.
Zijad-e...gdje ta slika ukiseljenih krastavaca na suncu.
Kerima...evo malo zahlađenje, možeš i ti nešto slikati.
Armine...kako je u plasteniku.

Imate rok 24h da se javite.
Oti ba mojne ko vrtlar, idi radi nešto, lakiraj nokte :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Safran za ovo si mi duzna recept kako se pravi slatko od tikve :mrgreen: :razz: :D .ako hoces da ti oprostim cuj ja neradnik :mrgreen: :razz:
vrtlar

#2289 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Mu'min wrote:Vrtlar

imaš li još koji drugi način možda kakvog galoniranje i slično. :)

LJUDI i ŽENE ĐE SU SLIKE PRIPREME ZIMNICA?

OK bila suša, crkla njiva, nema ništa al valjda ko pravi kakvu zimnicu?
Morel koja slika, recept?
Koje zene i ljudi pa Otikon lakira nokte,Safran cuva dijete nista ne radi oko zimnice,Flag presao u cvijecare,ja nemam sta da pravim za zimnicu dok ne kupim povrce.
U vakumirane kese znas ono stavis mrkvu u kesu i aparat izvuce zrak i eto friska bude kao da je iz baste tek ubrana.
Mu'min

#2290 Re: Bášča

Post by Mu'min »

vrtlar wrote: U vakumirane kese znas ono stavis mrkvu u kesu i aparat izvuce zrak i eto friska bude kao da je iz baste tek ubrana.
E to ja od prošle godine kupujem, tu spravu. Nikad kupiti.
bial prošle hefte u akciji u Lidlu za 30 EUR al vele da nije nešto.
Ovo što sam ja gledo i volio imati je:
- jedna od 128 EUR
- druga od 140 EUR

a to mi brate plaho skupo.

Pa sam u dilemi: ne kupovati, kupiti kako treba ili resekirati sa onom od 30 EUR mada znam da nisam tako bogat da kupujem jeftine stvari.
Mu'min

#2291 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Image
Mrkve i ljutače - sinoć urađene, danas pakovane. :)
flag

#2292 Re: Bášča

Post by flag »

Mu'min wrote: Pošto je sada sve vrisnulo na bašči kontam da bi opet sijao cvijeće ispred zgrade. Nije mi do cvijeća nego mi nekako žao da samo ti siješ cvijeće na ovom forumu. Znači više iz solidarnosti do tebe. :lol:
:lol: :lol: :lol:
Mu'min wrote: A šta si radio u Tekiji? Zikrijo?
Ne baš - ali jesmo do večeri čekali zikr, (inače je četvrtkom, petkom i nedjeljom) Svima bih, ko god je u prilici preporučio da bude prisutan kad derviši (nakšibendije) zikre. Osjećaj koji se neda riječima opisati ... Bojim se da ovo na kraju ne postane turistička zahebancija - k'o sa dervišima iz Konje. Turci su Tekiju fantastično obnovili, musafirhane su prelijepe. Još samo sa porade šta po pitanju parkinga :x.
Druga strana Bune je k'o leteći cirkus Monty Python-a. Bolje da ništa ne govorim, vrlo inspirativano okruženje onih nakih restorana (ribarskih). Takođe je prilaz do Tekije pretvoren u pijacu - malo bi ono trebalo biti dostojanstvenije.
Dijasporci... polugoli hodaju po Tekiji, pa u neko doba probudi him se patriotsko-nostalgični gen i odlete do prve tezge da kupe fes, i onda s tim fesom hodaju okolo, a sve kontaju na ono pečenje i pivu na Jablanici :lol: :lol:. Al' nije to tema ove emisije.
vrtlar wrote:
flag wrote: Nego, Mu'mine i vrtlaru, kako vaše cvijeće napreduje??? Evo ja priznajem da sam kupovao i cvijeće, kakva je kod vas situacija sa cvjećem. Hajde sad, lijepo sve po redu da čujem :D

Cvijecar :x :x :x :x :x :x :x :x jos i da kupujem :mrgreen: ;-) To zena u mene radi ja ne,
Ma jašta... priznaj bolan, k'o prizna - pola mu se dodaje :D
I ja nikako ne kontam kako bilo šta uspijete za zimnicu ostaviti, mi evo nemamo u kući niti jedan paradajz, 10-tak kila smo prekjučer ubrali i sve podjelili (mojoj majci, punici, svastici... komšiji) Ja ponio paradjz, komšija me sreo u haustoru, gleda u onaj paradajz k'o pečen zec :lol:, e kako da prođem... dam mu kilo i nek' ga nosi dobrina. Nešto malo donio kući i sve smo već pojeli. Žena me jutros rezili što je nisam napomenuo za jaje patlidžan za Oti, makar dva, tri da joj ostavimo. Oti, sljedeća tura bijelog patlidžana je tvoja.
Mu'min

#2293 Re: Bášča

Post by Mu'min »

flag wrote:Ne baš - ali jesmo do večeri čekali zikr, (inače je četvrtkom, petkom i nedjeljom) Svima bih, ko god je u prilici preporučio da bude prisutan kad derviši (nakšibendije) zikre. Osjećaj koji se neda riječima opisati ...
Znam kakav je to merak. ;)

flag wrote:Ma jašta... priznaj bolan, k'o prizna - pola mu se dodaje :D
Piši ga Hasane, cvjećar! :lol: :lol: :lol:
flag wrote:I ja nikako ne kontam kako bilo šta uspijete za zimnicu ostaviti,
Kupiš. :D
Ja sam kupio 3,5 vreće paprika za ulaganje. Štaš kad su one moje ostale pečene na njivi. Mogo sam kompot galon nataknuti na sadnicu i ukiselit ih na njivi. :lol:
Oticon

#2294 Re: Bášča

Post by Oticon »

flag wrote:Evo vratija se Šime :D !
Šime...jesi ti nama donijo frišku ribu?
Za bašču :thumbup: , oči mi ostadoše na ovim tvojim slikama. Mašala ima svega.
Oticon

#2295 Re: Bášča

Post by Oticon »

Mu'min wrote:Oticon

za marmeladu prije ti poklonim nego da mijenjamo, jer takve stvari ne mijenjam već samo poklonim posebnoj raji.
:thumbup: I ja tebi poklonim pekmez od šljiva i džem od trešanja i flašu višnjevače.
Da je meni... da se ti dokopaš Sarajeva :bih:
Oticon

#2296 Re: Bášča

Post by Oticon »

vrtlar wrote: Mislis na rotkve ili rotkvice.Rotkve se normalno beru u novembru.Normalno siju se krajem jula ili pocetkom augusta da li je kasno ne znam.Prema meteorolozima oktobar bi trebao biri super pa ti posadi mozda i uspijes.U startu po nekom pravilu kasnis najmanje 20 dana ali danas nema pravila.Ne podnose jaci mraz ali mislim da ga nece biti do krajem novembra.Posadi sto prije.
Mislim na rotkve. Idem probati ...pa šta bude.
Oticon

#2297 Re: Bášča

Post by Oticon »

vrtlar wrote: Koje zene i ljudi pa Otikon lakira nokte,Safran cuva dijete nista ne radi oko zimnice,Flag presao u cvijecare,ja nemam sta da pravim za zimnicu dok ne kupim povrce.
E...ja više slike neću stavljati. Vidjećete i na nogama nalakirane nokte :lol: :lol: :lol: ...pa belaj...ima da mi dušu uzmete do naredne sezone.
Oticon

#2298 Re: Bášča

Post by Oticon »

flag wrote: Žena me jutros rezili što je nisam napomenuo za jaje patlidžan za Oti, makar dva, tri da joj ostavimo. Oti, sljedeća tura bijelog patlidžana je tvoja.
Nekad i žene treba poslušati. :lol: :lol: :lol:
Mu'min

#2299 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Oticon wrote:
Mu'min wrote:Oticon

:thumbup: I ja tebi poklonim pekmez od šljiva i džem od trešanja i flašu višnjevače.
Da je meni... da se ti dokopaš Sarajeva :bih:
Ja i ti ćemo napraviti pazar, da nam 3 cegera neće biti dovoljno. :D

Inače jel voliš kakije Oticon?
Jedni ih vole ko dijete slatko a drugi ne mogu ih smisliti.
Last edited by Mu'min on 29/08/2012 12:43, edited 2 times in total.
graue_maus

#2300 Re: Mrkva u zimnici

Post by graue_maus »

Mu'min wrote:Koji je vaš omiljeni način pripreme mrkve za zimnicu?
frisku izrendat i u vrecici tanko raspredit ko pljeskavicu..... zamrznut po potrebi odlomiti komadic i u varivo dodat ...
Post Reply