Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
Edouard

#2276 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

NIN wrote:
Towelie wrote:
Cuj, sve sto covjek cini moze se negdje dovesti u vezu sa sebicnim povodom...s vjerom u Boga bi trebalo da pojedinac izgradi, ili bar radi na tome, takav pristup zivotu I drugim ljudima koji ga tjera na stalno promisljanje svebe I svijeta oko sebe, ne negiram ma ni u namjeri da ateisti imaju isti pristup i da cine dobra djela ...kako god okrenes to negdje u konacnici i za vjernika i ateistu jeste iz sebicnih razloga jer radi se o tebi koji na odredjen nacin dozivljavas svijet oko sebe,....
Upravo ovo. Ateista nema iste motive kao i vernik, ali cini "dobro" delo da bi se bolje osecao u vezi sebe i porastao u svojim ocima. Tu ego igra ulogu.
Problem je sto nemas kapaciteta za shvatiti da postoje ljudi na planeti koji pomazu bez obzira na sve, ne misleci ni na kakav povrat u vidu nagrade, cak je svjesno odbijajuci, jer imaju izrazeniju empatiju ot tvoje. Sama ta cinjenica pokazuje mnogo o tebi u smislu moralnosti.
...jer imaju izrazeniju empatiju ot tvoje. Sama ta cinjenica pokazuje mnogo o tebi u smislu moralnosti.
Čini se da ti nešto zapinje oko morala, da brkaš empatiju s moralnim činom, a drugo, što bi rado dijelio lekcije.
fatamorgana

#2277 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

apsidejzi wrote:
Prvi put cujem da postoji poveznica izmedju rijeci "pokvariti" i "na bolje".

Covjek se uci dok je ziv :D
Pa puna je svjetska književnost tih primjera, ona što je ti čitaš na originalnim jezicima, :wink:
NIN

#2278 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NIN »

Edouard wrote:
NIN wrote:
Towelie wrote:Upravo ovo. Ateista nema iste motive kao i vernik, ali cini "dobro" delo da bi se bolje osecao u vezi sebe i porastao u svojim ocima. Tu ego igra ulogu.
Problem je sto nemas kapaciteta za shvatiti da postoje ljudi na planeti koji pomazu bez obzira na sve, ne misleci ni na kakav povrat u vidu nagrade, cak je svjesno odbijajuci, jer imaju izrazeniju empatiju ot tvoje. Sama ta cinjenica pokazuje mnogo o tebi u smislu moralnosti.
...jer imaju izrazeniju empatiju ot tvoje. Sama ta cinjenica pokazuje mnogo o tebi u smislu moralnosti.
Čini se da ti nešto zapinje oko morala, da brkaš empatiju s moralnim činom, a drugo, što bi rado dijelio lekcije.
Ti ko onaj iz Scorseseovog Goodfellasa, Jimmy Two Times, sve po dva put. :lol:

Nego, ako nisi znao da empatija i moral, tj. altruizam idu jedno drugome pod ruku onda grehota tih godina koje si prozivjeo.

:thumbup:
Towelie

#2279 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Towelie »

NIN, vadis se sad, i meni si gore odgovorio vezano za empatiju, a pitanje je bilo oko morala. Ili je tebi to jedno te isto?
NIN

#2280 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NIN »

Towelie wrote:NIN, vadis se sad, i meni si gore odgovorio vezano za empatiju, a pitanje je bilo oko morala. Ili je tebi to jedno te isto?
Pa jebemu misa stahorca, jel fakat moram crtat? :-)
fatamorgana

#2281 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

Towelie wrote:NIN, vadis se sad, i meni si gore odgovorio vezano za empatiju, a pitanje je bilo oko morala. Ili je tebi to jedno te isto?
Nema istinskog morala bez empatije a niti ona kao ni moral nije privilegija vjernika već je samo opcija tj. fakultativna, :wink:
Edouard

#2282 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

NIN wrote:
Edouard wrote:
NIN wrote:Upravo ovo. Ateista nema iste motive kao i vernik, ali cini "dobro" delo da bi se bolje osecao u vezi sebe i porastao u svojim ocima. Tu ego igra ulogu.
Ti ko onaj iz Scorseseovog Goodfellasa, Jimmy Two Times, sve po dva put. :lol:

Nego, ako nisi znao da empatija i moral, tj. altruizam idu jedno drugome pod ruku onda grehota tih godina koje si prozivjeo.

:thumbup:[/quote]
Ako te pojmove ne razlikuješ dobro bi bilo da se educiraš.
Nije sramota ne znati već svjesno ustrajati u neznanju.
Ojačaj postove s još malo smajlića.
Towelie

#2283 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Towelie »

fatamorgana wrote:
Nema istinskog morala bez empatije a niti ona kao ni moral nije privilegija vjernika već je samo opcija tj. fakultativna, :wink:
Reci ti to drugim forumasima koji ne kapiraju da vernik moze neko delo uraditi iz te iste empatije, a ne jer je licemeran i samo misli o sevapima.
5 0 5

#2284 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

Towelie wrote: Reci ti to drugim forumasima koji ne kapiraju da vernik moze neko delo uraditi iz te iste empatije, a ne jer je licemeran i samo misli o sevapima.
ne da moze, nego i radi. bog je apsolutno suvisan u cijeloj prici.
fatamorgana

#2285 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

Towelie wrote:
fatamorgana wrote:
Reci ti to drugim forumasima koji ne kapiraju da vernik moze neko delo uraditi iz te iste empatije, a ne jer je licemeran i samo misli o sevapima.
Hoću a ti to reci onim vjernicima koji nemaju ni morala ni empatije.
NIN

#2286 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NIN »

Edouard wrote:Ako te pojmove ne razlikuješ dobro bi bilo da se educiraš.
Mrsko mi crtat, a znam da cu dzaba pa se nadam da znas da se danas sve sto je relevantno u nauci pise na engleskom, kao i to da ga razumijes:
The researchers' findings show there is a key relationship between moral judgment and empathic concern in particular, specifically feelings of warmth and compassion in response to someone in distress.
http://www.bc.edu/content/bc/offices/pu ... gment.html

Eto, posto sugerises pogresnom covjeku, educiraj se. Ugodno citanje i sticanje znanja zelim! :thumbup:
5 0 5

#2287 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

Towelie wrote: Oba motiva su prisutna. Jeste da ja cinom klanja kurbana zelim Bozije zadovoljstvo, ali takodje i da pomognem ljudima. Uostalom pomaganje ljudima je jedan od nacina sticanja Allahovog zadovoljstva.
bio sam napisao "nemoj napisati oboje" pa sam izbrisao. znas, juce je bio samo jedan pobjednik roland garosa. iako su dvojica igrali finale.

dobro, da postavim drugacije pitanje. recimo da si u situacji gdje trebas prekinuti covjekov zivot (isto kao sto koljes kurban, samo da je covjek umjesto ovna). da li bi to napravio? ko bi ti bio preci, covjek ili bog?

nemoj samo, bog ne bi nikad... itd itd...
Towelie

#2288 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Towelie »

Isto vazi i za njih, naravno.

Eto, posto sugerises pogresnom covjeku, educiraj se. Ugodno citanje i sticanje znanja zelim! :thumbup:
I sta si ti dokazao s ovim? Da su empatija i moral u korelaciji? Otkrivas toplu vodu, druze.
NIN

#2289 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NIN »

Towelie wrote:
Isto vazi i za njih, naravno.

I sta si ti dokazao s ovim? Da su empatija i moral u korelaciji? Otkrivas toplu vodu, druze.
:lol:

pa ne mogu da vjerujem :lol:
5 0 5

#2290 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

NIN wrote:

pa ne mogu da vjerujem :lol:
nevjerovatni su. :lol:
Towelie

#2291 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Towelie »

U sledecem postu male NINove skole znanja procitajte
SOKANTNO: POSTENJE U KORELACIJI SA MORALOM FOTO VIDEO

:lol: :lol: :lol:
m_l

#2292 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by m_l »

Towelie wrote:U sledecem postu male NINove skole znanja procitajte

NIN

#2293 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NIN »

Towelie wrote:U sledecem postu male NINove skole znanja procitajte

samobanovacu se, hocu svega mi :lol:
5 0 5

#2294 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

NIN wrote:samobanovacu se, hocu svega mi :lol:
kao da sa zlatnom ribicom pricas.
kerima1

#2295 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by kerima1 »

Uzas od ponasanja :-)
NIN

#2296 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NIN »

kerima1 wrote:Uzas od ponasanja :-)
jes vidjela jesu nedokazni, i jos se prave budalama, cccc
kerima1

#2297 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by kerima1 »

NIN wrote:
kerima1 wrote:Uzas od ponasanja :-)
jes vidjela jesu nedokazni, i jos se prave budalama, cccc
I ti i ti admine,ti si najsmjeliji jer se ne bojis bana. :)
nasa

#2298 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

505sCrtom wrote:
Towelie wrote: Reci ti to drugim forumasima koji ne kapiraju da vernik moze neko delo uraditi iz te iste empatije, a ne jer je licemeran i samo misli o sevapima.
Ma sve ti je to od Boga, takvog te stvorio :D

Salu na stranu, ne znam, ne posjedujem znanje koje miri krajnosti u meni samoj i objasnjava zasto biram to sto biram...znam da bih mogla drugacije, znam da covjek ima sposobnost i za dobro i zlo i da ima nesto u njemu sto ga tjera da umiri svoju savjest da vjeruju da cini dobro iako je to ponekad samo puko samozavaravanje, sta je nekom poticaj pri izboru dobra je manje vazno od toga da ima potrebu da vjeruje kako ga cini...
Tu je pitanje Boga, da li je to od Boga u nama ...

"

Tako mi duše i Onoga koji je stvori,
pa joj put dobra i put zla shvatljivim ucini,
uspjece samo onaj ko dušu ocisti a bice izgubljen onaj koje na stranputicu odvede.

"
kerima1

#2299 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by kerima1 »

nasa wrote:
505sCrtom wrote:
Ma sve ti je to od Boga, takvog te stvorio :D

Salu na stranu, ne znam, ne posjedujem znanje koje miri krajnosti u meni samoj i objasnjava zasto biram to sto biram...znam da bih mogla drugacije, znam da covjek ima sposobnost i za dobro i zlo i da ima nesto u njemu sto ga tjera da umiri svoju savjest da vjeruju da cini dobro iako je to ponekad samo puko samozavaravanje, sta je nekom poticaj pri izboru dobra je manje vazno od toga da ima potrebu da vjeruje kako ga cini...
Tu je pitanje Boga, da li je to od Boga u nama ...

"

Tako mi duše i Onoga koji je stvori,
pa joj put dobra i put zla shvatljivim ucini,
uspjece samo onaj ko dušu ocisti a bice izgubljen onaj koje na stranputicu odvede.

"
Kako dobro receno :thumbup:
Edouard

#2300 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

NIN wrote:
Edouard wrote:Ako te pojmove ne razlikuješ dobro bi bilo da se educiraš.
Mrsko mi crtat, a znam da cu dzaba pa se nadam da znas da se danas sve sto je relevantno u nauci pise na engleskom, kao i to da ga razumijes:
The researchers' findings show there is a key relationship between moral judgment and empathic concern in particular, specifically feelings of warmth and compassion in response to someone in distress.

Pravom znalcu nisu potrebne ovakve smicalice i jeftine doskočice da bi drugu stranu i auditorij uvjerio u svoje znanje (a prije prikrio vlastito neznanje) materije.
Još ranije sam uvidio da si s područjem morala na vrlo skliskom terenu, a samo da pročitaš neki srednjoškolski udžbenik iz vjeronauka, ako ne sve, barem bi ti osnovni pojmovi, a i dosta toga drugog bilo jasnije.
I zato ovo nije upućeno pogrešnom čovjeku, štoviše, pravome, jedino što je ipak možda uzalud.
Što misliš, ako je tekst na engleskom i ako ga napišu naučnici da se na njega možeš referirati i u pogrešnom kontekstu.
Ti ne shvaćaš da je moralni čin povezan sa svjesnom i slobodnom odlukom, a da je empatija područje osjećaja kojom se mogu baviti naučnici psiholozi i neurolozi, a ti isti se ne bave ljudskom slobodom jer to nije područje nauke.
Naravno, svako ljudsko djelovanje pa tako i moralna prosudba, popraćeno je i emocijama.
Neurolozi govore čak o nekoj vrsti programiranosti ljudskog mozga za empatiju.
I onda praktički izjednačavati empatiju, kao osjećaj brige i sućuti prema drugima, s moralnim činom kojemu su inherentni svjesnost i sloboda, što da čovjek zaključi o sugovorniku osim da je nekompetentan.
Educiraj se, ne ustrajavaj u neznanju, nije ti ni mudro ni korisno, premda znam da emocije i ovdje igraju ne malu ulogu.
Locked