NIN wrote:Edouard wrote:Ako te pojmove ne razlikuješ dobro bi bilo da se educiraš.
Nije sramota ne znati već svjesno ustrajati u neznanju.
Ojačaj postove s još malo smajlića.
Mrsko mi crtat, a znam da cu dzaba pa se nadam da znas da se danas sve sto je relevantno u nauci pise na engleskom, kao i to da ga razumijes:
The researchers' findings show there is a key relationship between moral judgment and empathic concern in particular, specifically feelings of warmth and compassion in response to someone in distress.
http://www.bc.edu/content/bc/offices/pu ... gment.html
Eto, posto sugerises pogresnom covjeku, educiraj se. Ugodno citanje i sticanje znanja zelim!

Pravom znalcu nisu potrebne ovakve smicalice i jeftine doskočice da bi drugu stranu i auditorij uvjerio u svoje znanje (a prije prikrio vlastito neznanje) materije.
Još ranije sam uvidio da si s područjem morala na vrlo skliskom terenu, a samo da pročitaš neki srednjoškolski udžbenik iz vjeronauka, ako ne sve, barem bi ti osnovni pojmovi, a i dosta toga drugog bilo jasnije.
I zato ovo nije upućeno pogrešnom čovjeku, štoviše, pravome, jedino što je ipak možda uzalud.
Što misliš, ako je tekst na engleskom i ako ga napišu naučnici da se na njega možeš referirati i u pogrešnom kontekstu.
Ti ne shvaćaš da je moralni čin povezan sa svjesnom i slobodnom odlukom, a da je empatija područje osjećaja kojom se mogu baviti naučnici psiholozi i neurolozi, a ti isti se ne bave ljudskom slobodom jer to nije područje nauke.
Naravno, svako ljudsko djelovanje pa tako i moralna prosudba, popraćeno je i emocijama.
Neurolozi govore čak o nekoj vrsti programiranosti ljudskog mozga za empatiju.
I onda praktički izjednačavati empatiju, kao osjećaj brige i sućuti prema drugima, s moralnim činom kojemu su inherentni svjesnost i sloboda, što da čovjek zaključi o sugovorniku osim da je nekompetentan.
Educiraj se, ne ustrajavaj u neznanju, nije ti ni mudro ni korisno, premda znam da emocije i ovdje igraju ne malu ulogu.