Ali rak ne mozemo prenijeti drugima. Ako si takve srece, genetike, ako ti se poklope faktori i fasujes rak jbg.
Ljudi ovdje ne kontaju da se ja na primjer ne brinem za sebe. Brinem se za bliske ljude, a i sve ostale koji su rizicna kategorija.
Moderator: O'zone
Ali rak ne mozemo prenijeti drugima. Ako si takve srece, genetike, ako ti se poklope faktori i fasujes rak jbg.
O kakvoj relativizaciji pričaš? O ovoj što ljekar Tanja govori? Imaš li ti imalo empatije prema ljudima kojima propadaju poslovi i koji više nemaju od čega da žive, ne samo oni nego i njihova maloljetna djeca čija budućnost je ugrožena?pinturicchio wrote: ↑12/07/2020 13:45 Već sada u bližoj okolini i širem krugu poznanika imam dosta pozitivnih slučajeva, vjerovatno je pitanje dana kad ću i ja biti jedan od tih obzirom na okolnosti u kojima živim i radim. Pokušavam da održavam distancu od roditelja i još nekih bliskih ljudi koji pripadaju ugroženim kategorijama jer ne znam kako bih sebi oprostio da im nešto bude mojom krivicom. I onda dođem na forum i vidim masu relativizacije, ismijavanja, gluposti i zapitam se gdje je nestala empatija kod ljudi, bar ona prema svojim bližnjima.
Ma dobro, greske su sastavni dio rada
Sto je to cudno, radi se, grijesi se
Nisam nikada ušao ni u jednu, no vidio sam da se u nekim kladionicama ljudi zadržavaju, čekajući rezultate ali da ih ima i takvih da se samo uplati tiket. Po čemu bi ovaj drugi tip kladionica bio rizičniji za širenje virusa od npr. pošte?
U poštu moraju svi i tamo neka vrijede mjere zaštite i higijene,
E bas. Oni se zaraze i to je to, ko ih jebe... a to sto onda zarazu sire dalje, to je ok???Lincoln-Burrows wrote: ↑12/07/2020 14:39 U poštu moraju svi i tamo neka vrijede mjere zaštite i higijene,
u kladionicu se ne mora i ko oće neka ide i nek se ne žali ni na šta, ko ih yebe.
Zaraza se širi dužim boravkom u zatvorenom i slično tome,zubi wrote: ↑12/07/2020 14:42E bas. Oni se zaraze i to je to, ko ih jebe... a to sto onda zarazu sire dalje, to je ok???Lincoln-Burrows wrote: ↑12/07/2020 14:39 U poštu moraju svi i tamo neka vrijede mjere zaštite i higijene,
u kladionicu se ne mora i ko oće neka ide i nek se ne žali ni na šta, ko ih yebe.
Nisi ti to dobro skontao, al razumijem sentimentLincoln-Burrows wrote: ↑12/07/2020 14:45Zaraza se širi dužim boravkom u zatvorenom i slično tome,zubi wrote: ↑12/07/2020 14:42E bas. Oni se zaraze i to je to, ko ih jebe... a to sto onda zarazu sire dalje, to je ok???Lincoln-Burrows wrote: ↑12/07/2020 14:39 U poštu moraju svi i tamo neka vrijede mjere zaštite i higijene,
znači prvo će zaraziti svoje ukućane i najbliskiju rodbinu,
ako njemu nije stalo do njih zašto bi meni.
Neće se zaraziti onaj koji ne spada u ove šetače
po sumljivim mjestima.
Nece se nista zatvarati, a i da se zatvara one bi bile zadnje na spisku. Niste skontali kako su ih na foru otvorili? Nikad nije bilo objavljeno da se otvaraju vec su samo sacekali da istekne rok posljednje zabrane.
zubi wrote: ↑12/07/2020 14:48Nisi ti to dobro skontao, al razumijem sentimentLincoln-Burrows wrote: ↑12/07/2020 14:45Zaraza se širi dužim boravkom u zatvorenom i slično tome,
znači prvo će zaraziti svoje ukućane i najbliskiju rodbinu,
ako njemu nije stalo do njih zašto bi meni.
Neće se zaraziti onaj koji ne spada u ove šetače
po sumljivim mjestima.![]()
Ne ugrožavaju. Ekonomiju ugrožavaju uhljebi željni zatvaranja svega do vakcine koja nikad neće doći. Ekonomiju ugrožavaju medijske laži i manipulacije. Ekonomiju ugrožava zatvaranje granica za turiste.....pinturicchio wrote: ↑12/07/2020 14:51 @biglebovski
Kako maska, distanca i higijena ugrožavaju ekonomiju?
Ne znam da iko više zagovara tu krajnost, ali se ne možemo praviti da je virus prošlost zbog razloga koje više znaju i ptice na grani. Maske, distanca i higijena su minimalni kompromis.TESLA_EDISON wrote: ↑12/07/2020 14:53Ne ugrožavaju. Ekonomiju ugrožavaju uhljebi željni zatvaranja svega do vakcine koja nikad neće doći. Ekonomiju ugrožavaju medijske laži i manipulacije. Ekonomiju ugrožava zatvaranje granica za turiste.....pinturicchio wrote: ↑12/07/2020 14:51 @biglebovski
To je problem a ne maske.
Koliko vidim niko ne negira da virus postoji. Samo ljudima je preko glave nolifera i medijskih lažI gdje od muhe prave medvjeda.pinturicchio wrote: ↑12/07/2020 15:12Ne znam da iko više zagovara tu krajnost, ali se ne možemo praviti da je virus prošlost zbog razloga koje više znaju i ptice na grani. Maske, distanca i higijena su minimalni kompromis.TESLA_EDISON wrote: ↑12/07/2020 14:53Ne ugrožavaju. Ekonomiju ugrožavaju uhljebi željni zatvaranja svega do vakcine koja nikad neće doći. Ekonomiju ugrožavaju medijske laži i manipulacije. Ekonomiju ugrožava zatvaranje granica za turiste.....pinturicchio wrote: ↑12/07/2020 14:51 @biglebovski
To je problem a ne maske.
Pogrešnoj osobi pričaš o maskama, distanci i higijeni.pinturicchio wrote: ↑12/07/2020 14:51 @biglebovski
I prijedlog je sve zatvoriti i da pocrkamo od gladi?gvozderkov wrote: ↑12/07/2020 16:39 Gledajuci kumulativni incidencu u posljednjih 14 dana na 100 000 ljudi, koja je najreprezentativniji pokazatelj trenutno epidemioloske situacije u nekoj populaciji, nalazimo se na 7. mjestu u evropi.
Trenutna lista zakljucno sa 11. Juli :
1. Crna Gora 101.15
2. Svedska 96.6
3. Luksemburg 96.4
4. Makedonija 96.1
5. Kosovo 93.8
6. Moldavija 78
7. BiH 75.2
....
Italija 4.4
Ovim parametrom se americke drzave sluze kako bi odlucile o otvaranju/zatvaranju . Vjerujem da isto vrijedi i za Evropu, u mnogim njemackim izvjestajima pronalazio sam ovaj parametar kao glavni pokazatelj trenutnog stanja po regijama.
Treshold za lockdown se smatra 50 zarazenih na 100k u roku od 14 dana. Mi smo taj treshold presli za nekih 50% sto je alarmantno.
interesantno da jos nemamo nikavih konkretnih mjera osim zabrane rada nocnih klubova, a samoinciijativne mjere se pokuzaju kao neefikasne zbog generlne neobrazovanosti i bahatosti ogromnog dijela populacije.
Prostom matematikom, za drzavu velicine od 3.3 miliona dodjemo da je neki prosjecni dnevni treshold novozarazenih 120, sve preko toga se ide na poostravanje mjera a ispod na relaksaciju. Ples sa koronom bi upravo znacio ganjati taj broj u prosjeku.
Nalazimo se u jako opasnoj situaciji,Hrvatska je zatvorila ulaz, danas i Madjarska, ako se ovaj trend nastavi mogli bi postati crna Evrope sto bi bilo katastrofalno po ekonomiju.
Ovdje se najveca polemika vodi oko mjere vs ekonomija. Ekonomija je dovoljno pogodjena i moze nastaviti samo jos vise da tone, mjere i ekonomija nisu suprotnost vec naprotiv, pojacavanje nekih mjera i popravkom stanja najvecu korist cinimo ekonomiji. Ako se brojevi nastave kretati kao zadnjih dana predstoji nam lockdown sa vanjske strane. Brojevi su ono sto je jedino vazno stranim epidemiolozima i ostalim strucnjacima.
Ovi sto najvise brinu za ekonomiju trebali bi da shvate bitnost smanjenja broja novozarazenih, ne zbog zdravlja jer je to "obicna gripica", vec zbog same ekonomije na koju se toliko pozivate.