Satovi

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Norm

#2251 Re: Satovi

Post by Norm »

Spasen jos jedan klasic...Seiko Chrono 6138B..
Ostalo jos orginalno staklo da se nabaci i naruknica...

Image

Image

Image

Image
avantgarde

#2252 Re: Satovi

Post by avantgarde »

odavno sam bacio oko na Breitling,jedan vrlo vrlo lijep sat,ali i vrlo skup,cak perverzno skup,treba prvo zaboraviti moral pa ga ici kupit...ima li neko iskustvo s tim satovima?..
Image
recimo ovaj..
Image

..ili ovaj...nekako su ovo na neki nacin pojam satova-bar za mene...
Ivo Lola

#2253 Re: Satovi

Post by Ivo Lola »

pa breitling... vrhunski sat, sa tim i ne treba iskustvo
sigurno vrhunski kvalitet, mada bi ja uvijek radije uzeo iwc ili zenit...
al to samo radi dizajna, o samim mehanizmima ti ja ne znam puno
hadzidado

#2254 Re: Одг: Satovi

Post by hadzidado »

Braja koristi ETA mehanizme. Neke dorađuju,neke ne. Svi su COSC hronometri.
Od skora su počeli upotrebljavati svoj B01 hronograf mehanizam i bilo je problema sa njim. Ne znam dali su to riješili.
Od njih moj 1.pik je Colt 44 kvarc. Mrcina od sata i odličan mehanizam(nigdje nisam našao problem s njim).
shin

#2255 Re: Satovi

Post by shin »

I IWC koristi ušminkane ETA mehanizme, Breitling je super izbor, pogotovo ako se furaš na pilote :D

Meni je ovaj 3000M monstrum zapeo za oko, ali je van mog dometa.

Image
Warashii

#2256 Re: Satovi

Post by Warashii »

@Norm :thumbup:
Cestitke.
Inace ja sam ljubitelj Seiko-a sto zbog kvalitete sto zbog pristupacnosti :D .
Norm

#2257 Re: Satovi

Post by Norm »

Hvala.
Ja inace nisam bio ljubitelj Seika, medjutim nakon upoznavanja njihovih mehanizama, nacina izrade i kvalitete za ulozeni novac, sada su mi pravo :thumbup: dragi...
Trenutno radim na jednom 6139 u jako losem stanju, dao sam sebi zadatak da ga osposobim po svaku cijenu, pa...budu slike...
hadzidado

#2258 Re: Одг: Satovi

Post by hadzidado »

shin wrote:I IWC koristi ušminkane ETA mehanizme
Fakat i nema ništa lošeg u tome.
Dapače,jeftiniji servis i dostupni dijelovi(za Eta 2892a2 i 7750) i zna ga svaki sajdžija popraviti.
Zoya

#2259 Re: Satovi

Post by Zoya »

Neka preporuka za zenski sat? Gledala kolekciju Michael Korsa, nisu mi losi mada su im cjene paprene pa reko vrijedi li se malo potrositi? Iskustva? :)
shin

#2260 Re: Satovi

Post by shin »

Image

:D
anonimni clan

#2261 Re: Satovi

Post by anonimni clan »

shin wrote:I IWC koristi ušminkane ETA mehanizme, Breitling je super izbor, pogotovo ako se furaš na pilote :D
Meni je ovaj 3000M monstrum zapeo za oko, ali je van mog dometa.

Image
Sta znaci "usminkane" ? Da li se radi samo izmjeni natpisa na mehanizmu,o minimalnim obradama istog ili o prilicno komplikovanoj obradi i podesavanju mehanizma sopstvenim standardima?
shin

#2262 Re: Satovi

Post by shin »

anonimni clan wrote: Sta znaci "usminkane" ? Da li se radi samo izmjeni natpisa na mehanizmu,o minimalnim obradama istog ili o prilicno komplikovanoj obradi i podesavanju mehanizma sopstvenim standardima?

Sve zavisi od modela mehanizma, ali se ipak svede da nije in house i malo šugavo djeluje kada znaš da unutra kuca 7750 (cal.7930) koji čak nije ni sastavljen niti modificiran od strane IWC-a, nego je komplet isporućen.

Image

Stock 7750
Image

Mada su im stari mehanizmi dok su svoje radili bili vrh (c.89) :D
hadzidado

#2263 Re: Одг: Satovi

Post by hadzidado »

A što šugavo!?
Pa i jedan Patek je koristio tuđe mehanizme!
Ono što treba shvatiti je da švica tako funkcioniše- oni rade zajedno,bez obzira što ima gomila brendova koji su konkurencija jedni drugima.
anonimni clan

#2264 Re: Satovi

Post by anonimni clan »

shin wrote:
anonimni clan wrote: Sta znaci "usminkane" ? Da li se radi samo izmjeni natpisa na mehanizmu,o minimalnim obradama istog ili o prilicno komplikovanoj obradi i podesavanju mehanizma sopstvenim standardima?

Sve zavisi od modela mehanizma, ali se ipak svede da nije in house i malo šugavo djeluje kada znaš da unutra kuca 7750 (cal.7930) koji čak nije ni sastavljen niti modificiran od strane IWC-a, nego je komplet isporućen.

Image

Stock 7750
Image

Mada su im stari mehanizmi dok su svoje radili bili vrh (c.89) :D
To sto nije in house ne mora znaciti da je sugavo......
Cal.7930 je baziran na 7750. Eta isporucuje werkove na osnovu zahtjeva "kupca" sto podrazumijeva obradu ,izbor materijala,odredjene modifikacije po zelji kupca (gravura ,preciznost ...itd) tako da 7750 nije uvijek 7750.Razliku u konacnoj izradi placa naravno kupac u ovom primjeru IWC i time nastavlja tradiciju ugradnje visokokvalitetnih masina u svoj proizvod.
Potpunu isporuku gotovih werkova IWC je uveo oko 2007.
Naravno da je IWC posao u nekom drugom pravcu u vrijeme kad neke marke rade na razvoju svojih werkova ali to je malo duza prica vezana sa marketingom, dijelom vlasnistva kad su u pitanju casopisi o urarstvu i satovima, ima tu i stare slave .....ali ne moze se reci da je isporukom gotovih werkova zapostavljen kvalitet na kojemu i pociva ovaj brend.
Bilo je cini mi se 2009 pokusaja da se uvedu Sellita-Werkovi kao alternativa ETA-i u pojedine modele (Portofino) ali ne znam kako je to na kraju ispalo.
Uostalom nevjerovatno puno se polemise i pise kako IWC koristi ETA werkove a ne svoje.
A da i Rolex ugradjuje Zenitove takodje modificirane werkove u pojedine modee ....ne smeta nikome niti iko dize presinu oko toga.....
Ili neke druge marke ugradjuju werkove JLC .........ili werkove Piguet i jos ih oznacavaju kao svoje .....pa nikom nista...
Uostalom ko garantuje da je jedan in hause model bolji od ETA o kojim pricamo? Ko garantuje da ce i za 20-30 godina biti rezervnih dijelova za iste,dok za ETA-ine ima i bit ce ih jos ihihiiiiiii.
O cemu pricamo ovdje? O kvaliteti, tradiciji ili o tome ko ima svoj mehanizam taj je najbolji?

Ko je imao krajem 90-ih bolji Turbodiesel motor 2,5 kubika 130 KS ? Opel Omega ili 5 BMW ?
Naravno radi se o istom motoru. Znaci globalizacija .....drug moj a da ne govorimo o motorima u Audiju,VW-u,Seatu i Skodi.
I niko se ne zali sto Opel pokrece motor koji nije njegov proizvod.Nego hvale Omegu kao dobro auto. ;-)
hadzidado

#2265 Re: Одг: Satovi

Post by hadzidado »

Potpisujem!
Inače, IWC ima gomilu svojih mehanizama u ponudi pa bujrum(samo za "malo" veću cijenu)!
avantgarde

#2266 Re: Satovi

Post by avantgarde »

vidm da ovdje ima ljudi koji se prilicno razumiju satove,svaka cast...ja licno nisam nikakv strucnjak sto se tice satova,ali znam sta je dobro uglavnom,to znamoi valjda svi..
meni licno je Breitling ljepsi od Rolexa..,naravno da znam da je Rolex skoro "najteza kategorija" satova ali ipak,nemaju ono.Ono!...
Breitling je mozda i sigurno klasu ispod ali je meni to perfekcija od sata,ima sve u sebi,bar ja to tako vidim...
Dwndler

#2267 Re: Satovi

Post by Dwndler »

To sto nije in house ne mora znaciti da je sugavo......
Cal.7930 je baziran na 7750. Eta isporucuje werkove na osnovu zahtjeva "kupca" sto podrazumijeva obradu ,izbor materijala,odredjene modifikacije po zelji kupca (gravura ,preciznost ...itd) tako da 7750 nije uvijek 7750.Razliku u konacnoj izradi placa naravno kupac u ovom primjeru IWC i time nastavlja tradiciju ugradnje visokokvalitetnih masina u svoj proizvod.
Potpunu isporuku gotovih werkova IWC je uveo oko 2007.
Naravno da je IWC posao u nekom drugom pravcu u vrijeme kad neke marke rade na razvoju svojih werkova ali to je malo duza prica vezana sa marketingom, dijelom vlasnistva kad su u pitanju casopisi o urarstvu i satovima, ima tu i stare slave .....ali ne moze se reci da je isporukom gotovih werkova zapostavljen kvalitet na kojemu i pociva ovaj brend.
Bilo je cini mi se 2009 pokusaja da se uvedu Sellita-Werkovi kao alternativa ETA-i u pojedine modele (Portofino) ali ne znam kako je to na kraju ispalo.
Uostalom nevjerovatno puno se polemise i pise kako IWC koristi ETA werkove a ne svoje.
A da i Rolex ugradjuje Zenitove takodje modificirane werkove u pojedine modee ....ne smeta nikome niti iko dize presinu oko toga.....
Ili neke druge marke ugradjuju werkove JLC .........ili werkove Piguet i jos ih oznacavaju kao svoje .....pa nikom nista...
Uostalom ko garantuje da je jedan in hause model bolji od ETA o kojim pricamo? Ko garantuje da ce i za 20-30 godina biti rezervnih dijelova za iste,dok za ETA-ine ima i bit ce ih jos ihihiiiiiii.
O cemu pricamo ovdje? O kvaliteti, tradiciji ili o tome ko ima svoj mehanizam taj je najbolji?
Ko je imao krajem 90-ih bolji Turbodiesel motor 2,5 kubika 130 KS ? Opel Omega ili 5 BMW ?
Naravno radi se o istom motoru. Znaci globalizacija .....drug moj a da ne govorimo o motorima u Audiju,VW-u,Seatu i Skodi.
I niko se ne zali sto Opel pokrece motor koji nije njegov proizvod.Nego hvale Omegu kao dobro auto. ;-)
Ukoliko smijem da hapliciram :D
Rolex je radio Daytone sa Elprimero kronografima i vise ih ne radi jer su napravili svoj kronograf mehanizam. I te Daytone sa Zenithovim mehanizmom nisu na cijeni kao ove nove sa in-housom.
Meni licno kod IWC-a smeta sto ti mozes kupiti Certinu za par stotina eura sa 95% istim mehanizmom kao i IWC kronografom (ETA 7750) koji kosta par hiljada. O ETA 7750 je bespotrebno trositi vrijeme, jer je mega pouzdan i svi ga znaju u dusu, ali ako vec dajes par hiljada onda da znas zasto dajes. Puno se, po meni IWC oslanja na ime. Cak su Breitling i Heuer po prvi put napravili svoje mehanizme, jer je raja skontala kad me vec deres toliko onda hocu da znam sta placam.
Sigurno su Opel i BMW imali iste motore, ali nisu isto kostali i u tome je fazon.
anonimni clan

#2268 Re: Satovi

Post by anonimni clan »

http://people.timezone.com/library/coma ... 1896618891

@Dwindler ti smijes uvijek da recpliciras :thumbup: :D
Replika na repliku ....BMW i Opel Omega .......tacno da nisu isto kostali ali su se opelovi vozaci hvalili kako je u njihovim autima BMW-ov motor,dok su vozaci BMW-a sutili o cinjenici da iste motore vozaju i u Opelu. ;-)
hadzidado

#2269 Re: Одг: Satovi

Post by hadzidado »

Avantagarde je pogodio "u sridu" !
Prva stvar koja se gleda kod satova je da se sviđa kupcu.
Džaba sve tehnikalije ako mi sat nije "legao" !

Sledeće,nije sat samo mehanizam- materijali,obrada, pa i naravno ime i istorija je vrlo bitno.

Sat je luksuzna roba i nije hljeb pa da ga moraš kupiti- pričati kako je nešto skupo u satnoj industriji je bespredmetno.
Primjer: Seiko ima sat sa cijenom od 500 000+ $, u njemu je 8L mehanizam(malo ubrzani otkucaji nego standardni 8L),kućište je zlato i gomila dragog kamenja.
Ni u snu se tehnički ne može porediti sa Grand Seiko 9S ili 9R mašinama,a opet oni koštaju do 10 000$.
IWC i Certina se ne mogu porediti.
IWC stavlja Top,a Certina Elabore izvedbu 7750. Nije isti ni kvalitet obrade satova,a ime da ne spominjem.
avantgarde

#2270 Re: Satovi

Post by avantgarde »

anonimni clan wrote:http://people.timezone.com/library/coma ... 1896618891

Replika na repliku ....BMW i Opel Omega .......tacno da nisu isto kostali ali su se opelovi vozaci hvalili kako je u njihovim autima BMW-ov motor,dok su vozaci BMW-a sutili o cinjenici da iste motore vozaju i u Opelu. ;-)

ufff to je gadno,sad mosh zamislit kako je Audi vozacima ako se zna cinjenica da i VW ima iste motore(samo drugi stembilj) :D ...,ali polagano,ima jos i gore od ovoga :D :lol: ...kao npr.Porsche je takodje opremljen uglavnom tehnikom od VW i Audija jer je u ovom slucaju Volkswagen-"babo" svima..mislim da ni njihovim vozacima nije laHko,glede spoznaje da je srce auta ipak neki VW ili Audi...
zato volim kupit original,radije Toyotu nego VW npr... ;-)
anonimni clan

#2271 Re: Satovi

Post by anonimni clan »

avantgarde wrote:

ufff to je gadno,sad mosh zamislit kako je Audi vozacima ako se zna cinjenica da i VW ima iste motore(samo drugi stembilj) :D ...,ali polagano,ima jos i gore od ovoga :D :lol: ...kao npr.Porsche je takodje opremljen uglavnom tehnikom od VW i Audija jer je u ovom slucaju Volkswagen-"babo" svima..mislim da ni njihovim vozacima nije laHko,glede spoznaje da je srce auta ipak neki VW ili Audi...
Jeste ..... :thumbup:Zaboravio si jos pomenuti Skodu i Seat ..... :mrgreen: :mrgreen:
Pa i VW je original ....hehehehe
avantgarde

#2272 Re: Satovi

Post by avantgarde »

anonimni clan wrote:
avantgarde wrote:

Jeste ..... :thumbup:Zaboravio si jos pomenuti Skodu i Seat ..... :mrgreen: :mrgreen:
Pa i VW je original ....hehehehe
znam ali to je opet,neka posebna klasa,izvan ovih gore... :)
a VW je graue maus :D :lol: ...ni tam-ni vam :shock:
:run:
vukojebina

#2273 Re: Satovi

Post by vukojebina »

A gdje je lexus u svemu tome? :D :D

Sent from my GT-I9505
avantgarde

#2274 Re: Satovi

Post by avantgarde »

vukojebina wrote:A gdje je lexus u svemu tome? :D :D

Sent from my GT-I9505
Lexus je maKina,svidja mi se ali je pod,ako se ne varam Toyotinim patronatom...inace vrlo dobar auto..
neko rece da voli Seiko satove,takodje mislim da su vrlo dobri satovi,jos od davnina su se donosili Seiko satovi(prosjecni-ne posebno extravagantniji modeli,svejedno) iz Svabije dole nama na Balkan,ti satovi su nevjerovatno dugotrajni i izdrzljivi bili...a ako se ne varam i Citizen je u nekoj vezi sa Seikom?!
Zoya

#2275 Re: Satovi

Post by Zoya »

Niko da preporuci dobar zenski sat :sad: bas ste nekakvi...
Post Reply