Pojedincima i kad rastaviš neke stvari na proste faktore, oni se ponašaju ko tele kad vidi polje kupusa. Jurne u njivu, pradon na teren kojim se hrani, bez obzira na štetu koju u toj raboti počini.
Tako iznošenje teze da u konstrukciji Bosanac ne postoji, bosanski jezik postoji u odnosu na ekvivalent Bošnjak postoji, a bošnjački jezik ne postoji nešto ne štima, mnogi doživljavaju kao negiranje jezika. Uz slavodobitno etiketiranje sagovornika i pokušaj najprimitivnije njegove diskreditacije.
Ali ja se ne mislim raspravljati s glasnogovrnicima nacionalističke priče, ali ću uvijek ukazivati na svu pogubnost njihovih stavova.
A najbolji primjer za to je zastava s ljiljanima.
Zastava s ljiljanima je naša, moja i vaša zastava, zastava ideala Bosne i Hercegovine kao moderne, sekularne i građanske republike.
Zastava s ljiljanima je zastava jedinstva, zastava prkosa i otpora snagama koje su htjele rasprčati Bosnu i Hercegovinu.
Zastava koja je imala za cilj da se izdigne iznad nacionalnih simbola svakog od tri naroda, zastava koja ima historijski kontinuitet i pod kojom smo se izborili za međunarodno priznanje Bosne i Hercegovine kao države ravnopravnih građana, naroda Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda.
Međutim, neki su odmah sebi dali za pravo da je koriste kao jefitni nacionalistički marketinški trik, mnogi su sebi dali za pravo da u njeno ime rade sve i svašta, od ratnog profiterstva do uzimanja pravde u svoje ruke. Ali, pored tih kušnji zastava je ostala i postala simbol jedinstva svih građana koji su dušom i srcem bili za Bosnu i Hercegovinu.
Ono što danas imamo, ono što nam se danas podastire pod zastavom s ljiljanima nema veze sa idejom koja je stajala iza nje. I ko to radi. Ne rade sigurno ni Srbi ni Hrvati, nego brojna udruženja zadužena da dežurno bošnjačenje i ponavljanje nacionalističkih floskula. Počev od Svjetskog bošnjačkog kongresa, koji je ni manje ni više uzeo zastavu Republike kao svoju, a lansirao tezu o Bosni kao bošnjačkoj nacionalnoj državi, a ne multikuturnoj i multinacionalnoj državi kakva je proklamirana i u ime koje su se ljiljani ponosno zavijorili na East River-u. Ali ni to nije dovoljno pod tom zastavom se danas održavaju konferencije na kojima se Srbi i Hrvati označavaju genocidnim ili polugenocidnim nacijama, na kojima su učestali termini četnik, ustaša, vlah, kaur, gdje se tuđi strahovi navode kao zablude, genocidni kod i genocidna potreba, gdje se drugima daju najodvratnij generalizacije. Ja razumijem da veliki dio srpskog i hrvatskog naroda ima odbojan stav prema BiH, ali isto tako razumijem razmjere neprijateljske propagande i oligarhijskih truba koje je održavaju dan danas na životu. Međutim jako sam razočaran i žalostan da su protagonisti bošnjačke verzije iste nacionalističke matrice, oko sebe ogrnuli zastavu s ljiljanima, a svojim radom i djelovanjem otvoreno pljuju po svemu što ona predstavlja.
Ali vama nadobudnim nacionalistima ni to nije dovoljno. Nego ste ni manje ni više ogrnuli se zastavom s ljiljanima i započeli otvorenu kampanju protiv vaših nesitomišljenika. Još od popisa i predpopisnih sluđivanja zagrnuti ljiljanima pokrenuli ste otvoreni rat protiv ljudi kojima je bosanski identitet ispred etničkog/bošnjačkog ideniteta. Te ljude napadate kako vam se ćefne, pljujete po njima, nazivate je antinacionalnim elementom, rušiteljima jedinstva i ono što je dno dna te politike, nazivate ih slugama srbočetničkih i ustašoidnih snaga. Dno dna. I ne samo to, već zaogrnuti u ljiljane zastavom ste počeli organizovati konferencije, na kojima odlučujete ko je dobar, a ko loš Bošnjak, ko je islamofob, a ko nije, koje salonac, ko je jugonostalgićar, pritajeni Jugoslaven, plačenik ovog ili onog vanjskog projekta. Pogledajte svoje postove, pročitajte ih po 100 puta ako treba i vidite kakvog ste ideološkog ološa poklonici. I kad vam se kaže, vi i dalje jašete u svrzinom kolu vaših nebuloza i rigidnih stavova.
Za kraj upamtite jedno, koliko god vi mahali ljiljanima, busali se u Bosnu i Bošnjaštvo, svojim stavovima, riječnikom i kratkom pameću nećete i ne možete nam ogaditi zastavu s ljiljanima. Nećete ubiti ideju republikanizma u nama, nećete srušiti ideal i borbu za modernu državu Bosnu i Hercegovinu. Čega se pametan stidi, budala se ponosi davno je narod rekao. Ja se stidim navedenih oblika ponašanja, a budale ne mogu spriječliti da se ponose. Navedenim stavovima sve tjerate od sebe, u ljudima budite otpor, a kada se treba pokazati šutite. Vi ste isti oni koji borce koji za razliku od vas imaju obraza nositi zastavu s ljiljanima, zagrnete istom i pišate po tim ljudima da su plaćenici Fahra, UZP-ovaca, DF-a, Srba, Hrvata.
To je ono dno dna kom pipadate. I meni držite lekcije. Hvala Vam, ali meni vaša pamet ne treba.
I želim Vam se posebno zahvaliti, jer dali ste mi snagu da započenom otvorenu borbu za bosanskohercegovačku heraldičke i veksilološke, vrijednosti koje personificira ova zastava:
Državnost, suverenitet, kontinuitet, mir, slobodu i bratstvo.
I budite uvjereni da će za 5 godina, mojim radom i zalaganjem ova zastava biti nova zastava Bosne i Hercegovine.
Jer koliko god da ste glasni u svojim šupljifikatima, glas razuma je jači od trabunjanja u prazno.
Pozdrav, braćo velikobošnjačka