Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
Eniac

#2251 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Eniac »

Towelie wrote:
Vjernici sami su tako poredali prioritete. Ozbiljno, izticanjem da je bog prvi i sluzenje bogu prvo, onda je i humanost beznacajna u odnosu na boga. Sto znaci da je i humanost zbog toga jer je bog trazi, a ne jer je humanost sama u pitanju. I kada se to naglasi kao argument kritike, zasto ljutnja? Sami ste tako postavili stvari.
Stvar je u tome sto za ovu tvrdnju ne nudis nikakav dokaz, vec se koristis sumnjama, kako si sam naveo u nekom od prethodnih postova. A dobro delo moze imati vise motiva, a ne samo nagradu, kao sto sam ranije i objasnio.
Procitaj kako je napisano, nemoj izdvajati recenicu iz konteksta.

Ali, kao sto rekoh maloprije, nema svrhe.
Towelie

#2252 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Towelie »

Ti hoces da kazes da znas sta je bog htio i mislio. Da mozes znat iboziji naum?
Necu to da kazem, ali shodno 6. imanskom sartu, sve se desava s Bozijom voljom i odredjenjem. Uostalom, da je Bog zaista hteo da Ibrahim zakolje sina, On bi mu dopustio da to ucini jer je ovaj imao ociglednu nameru. Medjutim, ne, spusten je ovan kao zrtva, i sto je jos vaznije, uspostavljena je tradicija klanja kurbana.
Da Ibrahim nije zaklao ovna, niko nikada ne bi dao siromasnima meso? To kazes?

Ne mogu da vjerujem...

Ne, zaista nema svrhe.
Nisi razumeo. Ne kazem da niko nikada ne bi dao siromasnima meso, vec da nema kurbana, sigurno bi bilo manje poklanjanja mesa jer je podela mesa specificnost ovog obicaja iono meso sto se podeli ne bi bilo podeljeno jer ljudi mahsuz za kurban kolju zivotinje i dele meso.
5 0 5

#2253 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

Towelie wrote:
Vjernici sami su tako poredali prioritete. Ozbiljno, izticanjem da je bog prvi i sluzenje bogu prvo, onda je i humanost beznacajna u odnosu na boga. Sto znaci da je i humanost zbog toga jer je bog trazi, a ne jer je humanost sama u pitanju. I kada se to naglasi kao argument kritike, zasto ljutnja? Sami ste tako postavili stvari.
Stvar je u tome sto za ovu tvrdnju ne nudis nikakav dokaz, vec se koristis sumnjama, kako si sam naveo u nekom od prethodnih postova. A dobro delo moze imati vise motiva, a ne samo nagradu, kao sto sam ranije i objasnio.
pa evo, de nam ti odgovori. kako bi ti poredao prioritete, zrtva bogu ili pomoc covjeku? da li je tebi covjek na prvom mjestu ili bog? od sebe kreni, pa cemo vidjeti kako cemo dalje. direktan odgovor, molim te.
nasa

#2254 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

505sCrtom wrote:
nasa wrote: Cuj, sve sto covjek cini moze se negdje dovesti u vezu sa sebicnim povodom...s vjerom u Boga bi trebalo da pojedinac izgradi, ili bar radi na tome, takav pristup zivotu I drugim ljudima koji ga tjera na stalno promisljanje svebe I svijeta oko sebe, ne negiram ma ni u namjeri da ateisti imaju isti pristup i da cine dobra djela ...kako god okrenes to negdje u konacnici i za vjernika i ateistu jeste iz sebicnih razloga jer radi se o tebi koji na odredjen nacin dozivljavas svijet oko sebe,....
Svoditi pricu na to vjernici cine dobro iz straha od kazne ili u zelji da priskrbe sebi nagradu je ustvari prica o savjesti koja s
naso, sa ovim se u potpunosti slazem. postoji taj neki ljudski dio, koji nama daje neku vrstu satisfakcije kada pomazemo drugim ljudima. ili zivotinjama, svejedno. ima tu te "sebicnosti" kako je nazivas. i dobro je da je tako. sve je to dio iste price.
pa da, i stvari treba tako i promatrati, mozda upravo iz tog razloga je i u islamu preporuceno da covjek ne razglasava svoja dobra djela jer na kraju cini ih zbog sebe...ako razmislis nista tu nema lazno niti prica o nagradi kazni je motiv, sasvim suprotno u islamu motiv za dobro djelo si ti sam, a nagrada i kazna su samo posljedice tvog stanja i djelovanja

Naravno covjeku kojem je pukla guma ti pomazes radi njega ali to je nemoguce bez da si ti u stanju u kojem to prepoznajes kao dobro i nuzno.Pomogla bih mu i ja iz istog razloga kao i ti jer smatram da tako treba...ne vjerujem da ti vjerujes da bih mu stala zato sto pomislim na nagradu ili kaznu... shvatas, mogu ja naci i sto izlika zbog kojih ne pomognem i tako dalje zamisliti i da cu izbjeci kaznu...

Sto se tice kurbana, pa religije imaju propise koji te tjeraju da cinis neke stvari bez obzira kako ih promatras...to je prica o formi i sustini...cak ni ja kao vjernik ne bih nesto specijalno zalazila u tu pricu zasto neko i kako pristupa kurbanu jer smatram da je to dobro djelo koje treba ispostovati, a s obzirom da spade u ove obavezujuce propise onda bitno je ispostovati formu, a za sustinu neka Bog presudi
5 0 5

#2255 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

Towelie wrote: Prvo, klanje deteta nikada nije ni moglo da se dogodi. To sto su i Ibrahim i njegov sin pristali na to je bio odraz njihovog imana, jedan test koji su oni sa uspehom polozili.
Ima nahranjenih tim cinom jer nam je posle njega ostala tradicija kurbana i deljenja kurbanskog mesa kojim se iz godine u godinu hrani hiljade siromasnih i gladnih.
Da nije Ibrahim bio jakog imana i pristao da zakolje sina, ne bi 14 vekova posle mnoge porodice okusile kurbanskog mesa.
gledaj towelie, ja ne vidim to kao bukvalni zadatak. jer to se nikad nije ni dogodilo. covjek koji je izmislio tu pricu imao je neki cilj i neku poruku, koju je artikulirao na taj nacin. ista je prica kada smo pricali o muhamedovoj djetetu-zeni. nije bitno da li je ona imala toliko i toliko godina. bitno je da, ljudi poslije muhameda mogu sebi naci opravdanje za slicne rabote. ako je mogao poslanik, mogu i ja. tako se i desava na podrucima gdje interpretacija te price ima prioritet nad zdravim razumom.
5 0 5

#2256 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

nasa wrote: pa da, i stvari treba tako i promatrati, mozda upravo iz tog razloga je i u islamu preporuceno da covjek ne razglasava svoja dobra djela jer na kraju cini ih zbog sebe...ako razmislis nista tu nema lazno niti prica o nagradi kazni je motiv, sasvim suprotno u islamu motiv za dobro djelo si ti sam, a nagrada i kazna su samo posljedice tvog stanja i djelovanja

Naravno covjeku kojem je pukla guma ti pomazes radi njega ali to je nemoguce bez da si ti u stanju u kojem to prepoznajes kao dobro i nuzno.Pomogla bih mu i ja iz istog razloga kao i ti jer smatram da tako treba...ne vjerujem da ti vjerujes da bih mu stala zato sto pomislim na nagradu ili kaznu... shvatas, mogu ja naci i sto izlika zbog kojih ne pomognem i tako dalje zamisliti i da cu izbjeci kaznu...

Sto se tice kurbana, pa religije imaju propise koji te tjeraju da cinis neke stvari bez obzira kako ih promatras...to je prica o formi i sustini...cak ni ja kao vjernik ne bih nesto specijalno zalazila u tu pricu zasto neko i kako pristupa kurbanu jer smatram da je to dobro djelo koje treba ispostovati, a s obzirom da spade u ove obavezujuce propise onda bitno je ispostovati formu, a za sustinu neka Bog presudi
upravo. eto vidis kako smo se nasli na istoj frekvenciji. mnogi danas ne bi placali porez, iako je jasno zasto je to placanje dobro za zajednicu, ali sebicnost kaze drukcije. no, zato postoji zakon, i ako te uhvate, onda platis kaznu. ista je stvar i sa kurbanom. jedan nacin da se covjek natjera da izvrsi svoje obaveze. strah od zatvora, strah od pakla, drugo doba, ista stvar.
NIN

#2257 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NIN »

Towelie wrote:Pitanje za tebe, zasto drzava mora da propisuje zakone i uvodi kaznene mere ako se prekrse ako su ljudi razumni i ponasace se u skladu sa njima?
:lol:

Koliko je tebi godina?
dustaban

#2258 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

Towelie wrote: Prvo, klanje deteta nikada nije ni moglo da se dogodi. To sto su i Ibrahim i njegov sin pristali na to je bio odraz njihovog imana, jedan test koji su oni sa uspehom polozili.
Ima nahranjenih tim cinom jer nam je posle njega ostala tradicija kurbana i deljenja kurbanskog mesa kojim se iz godine u godinu hrani hiljade siromasnih i gladnih.
Da nije Ibrahim bio jakog imana i pristao da zakolje sina, ne bi 14 vekova posle mnoge porodice okusile kurbanskog mesa.
A u pitschku materinu !
Zar je moguca ovakva izopacenost pa taman da je i vjerom potaknuta.

Ja sam ostao bez teksta.

Ali moram ipak izbaciti jos jedan komentar: A ko to, bogati, kaze da je Abraham polozio test?!
Da je odbio zaklati vlastito dijete Bog bi rekao - Bravo, to je to, postali ste humana i inteligentna bica!

Ali kako Abraham ne polozi test, kao sto prije njega zglajza i Eva ("o jebo joj ja mater" :mrgreen: ) Bog odluci da jos vise kazni ljude: sada covjek ne samo da "mrije ko i sav hajvan", vec ga pride ubacise u religijske torove.

Ali ovo je stvarno neprevazidjen idiotluk, moram ponoviti
Towelie wrote: Da nije Ibrahim bio jakog imana i pristao da zakolje sina, ne bi 14 vekova posle mnoge porodice okusile kurbanskog mesa.
Kako sad da covjek ne povrati kad jede kurbansko meso ?!
nasa

#2259 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

505sCrtom wrote:
Towelie wrote:
pa evo, de nam ti odgovori. kako bi ti poredao prioritete, zrtva bogu ili pomoc covjeku? da li je tebi covjek na prvom mjestu ili bog? od sebe kreni, pa cemo vidjeti kako cemo dalje. direktan odgovor, molim te.
Bogu ne treba nista, niti bilo sta uzima za sebe od onog sto mi materijalno u ime Boga trosimo...ja kad kazem u ime Boga mislim na sebe koja sam postigla da vidim vise ciljeve od sebe same i sopstvenih interesa ...
Ne moze tu stajati Bog ili covjek jer ta dilemma ne postoji, prihvatanjem vjere u Boga prihvatila sam i da su u ime Boga svi isti i da drugom treba pomoci...
Edouard

#2260 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

Eniac wrote:
505sCrtom wrote:
Towelie wrote: :thumbup: Slazem se sve. Ali, eto, problem je bio sto vernici kad urade dobro delo, to im se spocitava da rade zbog nagrade, a ne zato sto zele.
ne spocitava se. to se podrazumjeva. primarni cilj je zrtva. sekundarni dobro djelo. nekad imas samo primarni. recimo, kada je bog naredio ibrahimu da zakolje djete. ne vidim nikakvu korist ni za ibru a ni za njegovo dijete, s tim cinom. nema nahranjenih gladnih. samo zadovolj(e)nog boga.
Primjer gore napisanog. Iako sigurno da ima muslimana koji zele uciniti dobro djelo zbog djela samog, 505sCrtom je dobro postavio stvari. Ako sama religija naglasava prioritete, onda cu ja kao kritiku religije te prioritete koristiti. Pa ako je pripritet bog, onda cu reci da se pomaze da bi se zadovoljio bog, i zadovoljenjem boga dobila nagrada i izbjegla kazna, a ne da bi se pomoglo.

Vjernici sami su tako poredali prioritete. Ozbiljno, izticanjem da je bog prvi i sluzenje bogu prvo, onda je i humanost beznacajna u odnosu na boga. Sto znaci da je i humanost zbog toga jer je bog trazi, a ne jer je humanost sama u pitanju
Eniače, isticanjem da je Bog prvi i sluzenje Bogu prvo, ne stvara se suprostavljenost prema humanosti.
Bog nije neki hirovit, da daje propis radi propisa. On daje propis radičovjeka, i ako nešto traži onda je to istovremeno dobro za čovjeka, to je humano.
Čemu nepotrebno suprostavljati humanost i Božje propise, zapovijedi, kada su one uvijek i u svakom slučaju na dobro čovjeku.
Bog je svim ljudima dao savjest, i ateistima i vjernicima, kao instrument za razlikovanje dobra od zla.
I čemu se čuditi da ateisti čine dobro a ne vjeruju u Boga. I onda tome pripisivati neku prednost, superiornost u humanosti, vrijednije motive.
Towelie

#2261 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Towelie »

Oba motiva su prisutna. Jeste da ja cinom klanja kurbana zelim Bozije zadovoljstvo, ali takodje i da pomognem ljudima. Uostalom pomaganje ljudima je jedan od nacina sticanja Allahovog zadovoljstva.

Koliko je tebi godina?
Pusti ti moje godine, sta je pogresno s postom?
Tebi ne bih nista dalje objasnjavao, previse je mrznje u tvojim postovima, a premalo razumevanja Islama.
NIN

#2262 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NIN »

Towelie wrote:Aha, dakle ako ja udelim zekjat i od tog novca neka siromasna porodica napravi sebi krov nad glavom, to nije "dobar" cin samo zato sto ja dobijam sevape za svoje delo?
Otkud ti znas da ce ta pomoc zavrsiti tamo gdje treba, a ne recimo kao mito za animiranje SDA birackog tijela? Ili si samo lijen i nezainteresovan pomoci ljudima koje vidis u svojoj okolini i kojima je zaista potrebna pomoc? Je li ti prece otici pa nahraniti nekoga ili mu u ruke odnijeti 100 KM od otici u IZ pa uplatiti zekat, pa da te lopine znaju da si dobar dzemtlija?

Ovakav vidi toboznje pomoci je najbolji pokazatelj ignorantnosti onih koji uplacuju ovakve stvari da bi kao nekome pomogli, da ne spominjem licemjerstvo i samozavaravanje.

Koja naivnost, da ne povjerujes!
apsidejzi

#2263 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by apsidejzi »

dustaban wrote:Kako sad da covjek ne povrati kad jede kurbansko meso ?!
A ti ko biva jedes kurbansko meso?
Towelie

#2264 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Towelie »

Otkud ti znas da ce ta pomoc zavrsiti tamo gdje treba, a ne recimo kao mito za animiranje SDA birackog tijela? Ili si samo lijen i nezainteresovan pomoci ljudima koje vidis u svojoj okolini i kojima je zaista potrebna pomoc? Je li ti prece otici pa nahraniti nekoga ili mu u ruke odnijeti 100 KM od otici u IZ pa uplatiti zekat, pa da te lopine znaju da si dobar dzemtlija?
Ti treba prvo da naucis koje su kategorije primalaca zekjata i da nema IZ monopol nad njim kako to ona lukavo zeli prikazati. Naravno da je prece pomoci onome ko ti je u blizini i to je praksa moje porodice vec niz godina sto se tice uplate zekjata, bas zato sto znamo sigurno gde ce novac zavrsiti.
A sve i kad ne bi imali nekog u blizini, treba covek uraditi sve sto moze, iako nije siguran da li ce neko zloupotrebiti pare. Da je ovako ko sto ti kaze niko ne bi slao sms za pomoc stradalima u poplavama jer postoji sansa da taj novac ne zavrsi na pravom mestu.
Ovakav vidi toboznje pomoci je najbolji pokazatelj ignorantnosti onih koji uplacuju ovakve stvari da bi kao nekome pomogli, da ne spominjem licemjerstvo i samozavaravanje.
Previse sebi dajes za pravo ocenjujuci tudj nijet, i zasto neko udeljuje i je li iskren ili licemeran. Ti te stvari ne znas, zaista.
Last edited by Towelie on 09/06/2014 21:00, edited 2 times in total.
nasa

#2265 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

505sCrtom wrote:
nasa wrote: pa da, i stvari treba tako i promatrati, mozda upravo iz tog razloga je i u islamu preporuceno da covjek ne razglasava svoja dobra djela jer na kraju cini ih zbog sebe...ako razmislis nista tu nema lazno niti prica o nagradi kazni je motiv, sasvim suprotno u islamu motiv za dobro djelo si ti sam, a nagrada i kazna su samo posljedice tvog stanja i djelovanja

upravo. eto vidis kako smo se nasli na istoj frekvenciji. mnogi danas ne bi placali porez, iako je jasno zasto je to placanje dobro za zajednicu, ali sebicnost kaze drukcije. no, zato postoji zakon, i ako te uhvate, onda platis kaznu. ista je stvar i sa kurbanom. jedan nacin da se covjek natjera da izvrsi svoje obaveze. strah od zatvora, strah od pakla, drugo doba, ista stvar.
:thumbup:
Meni je sasvim jasno da imas masu ljudi koji ne dostizu niti bas teze sustini niti promjeni samog sebe ali ako svake godine plati kurban, daje vitre , sadaku ...valjda ga natjera da se pomiri s tim i da uvidi zasto je to dobro, ako ipak ne bar cini dobro...
Mozemo mi pricati o ljudskoj humanosti ali bez obavezujucih svjetovnih ili vjerskih nameta :D tesko bi to funkcionisalo...

Sve van ovog propisanog ili zakonskog je isto za sve ljude, ovisi o njihovom stanju i pogledu na svijet oko sebe i sopstvenu ulogu u istom...
Edouard

#2266 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

NIN wrote:
Towelie wrote:Aha, dakle ako ja udelim zekjat i od tog novca neka siromasna porodica napravi sebi krov nad glavom, to nije "dobar" cin samo zato sto ja dobijam sevape za svoje delo?

Koja naivnost, da ne povjerujes!
Kad vjernik naumi učiniti koje dobro djelo najprije će se morati posavjetovati s tobom, da ne bi bilo ovakvih ili sličnih sumnji i špekulacija.
NIN

#2267 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NIN »

Towelie wrote:
Cuj, sve sto covjek cini moze se negdje dovesti u vezu sa sebicnim povodom...s vjerom u Boga bi trebalo da pojedinac izgradi, ili bar radi na tome, takav pristup zivotu I drugim ljudima koji ga tjera na stalno promisljanje svebe I svijeta oko sebe, ne negiram ma ni u namjeri da ateisti imaju isti pristup i da cine dobra djela ...kako god okrenes to negdje u konacnici i za vjernika i ateistu jeste iz sebicnih razloga jer radi se o tebi koji na odredjen nacin dozivljavas svijet oko sebe,....
Upravo ovo. Ateista nema iste motive kao i vernik, ali cini "dobro" delo da bi se bolje osecao u vezi sebe i porastao u svojim ocima. Tu ego igra ulogu.
Problem je sto nemas kapaciteta za shvatiti da postoje ljudi na planeti koji pomazu bez obzira na sve, ne misleci ni na kakav povrat u vidu nagrade, cak je svjesno odbijajuci, jer imaju izrazeniju empatiju ot tvoje. Sama ta cinjenica pokazuje mnogo o tebi u smislu moralnosti.
Towelie

#2268 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Towelie »

Ajdee? Opet nisi razumeo. Nisam govorio o nagradi u zelenim novcanicama ili u sevapima, vec cisto o onome osecaju zadovoljstva sobom, sto je opet nagrada za ego.
Sama ta cinjenica pokazuje mnogo o tebi u smislu moralnosti.
A sta to tacno pokazuje?
S4mpion

#2269 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

NIN wrote:
Problem je sto nemas kapaciteta za shvatiti da postoje ljudi na planeti koji pomazu bez obzira na sve, ne misleci ni na kakav povrat u vidu nagrade, cak je svjesno odbijajuci, jer imaju izrazeniju empatiju ot tvoje. Sama ta cinjenica pokazuje mnogo o tebi u smislu moralnosti.
Kako ti znaš u čemu ti ljudi vide nagradu!? Ono što ti smatraš nagradom, njima je nebitno.
E pa budi ti kapacitet i shvati da ne gleda svako nagradu na isti način, odnosno, nema svako isti interes, ali se interesom vodi. :sabur:
apsidejzi

#2270 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by apsidejzi »

harač wrote:da li je instrumentalno dobar ili inherentno dobar zavisi od namjere, a kod zekata je namjera jasna. to samo pokazuje da je ateističko davanje moralno superiornije. jer često vjernici ističu da je bog potreban za moralnost (u suprotnom ljudi haman ne bi bili moralni), te je ista logika i za dobrotu - bog je potreban za dobrotu (dok on ne zaprijeti ili ne nudi slatkiše, nema ni dobrote). to iskvaruje ljudsku psihu na temeljit način

p.s. ili što bi hitchens rekao: religion poisons everything - moralnost, dobrotu, milosrđe etc.
Jos uvijek nisam razumio po kojoj osnovi ateisti pricaju o moralu. Zar se nismo razvili na principu "snalazljiviji (a poenkad i sretniji) opstaje" i zar taj princip nije jedini validan kada je zivi svijet u pitanju. Zasto bi cin davanja bio moralan ili nemoralan? Zasto bi bilo sta bilo moralno ili nemoralno? Tu smo, zivimo i umiremo onaj ko uspije zivjeti na tudjoj grbaci ce imati laksi zivot a ako ti grah padne da si nekome podredjen onda ti je to tako. Nema pravde, nema morala. Postoji interes a historiju pisu pobjednici.

Bog jeste potreban za moralnost i to apsolutnu moralnost jer bez Boga, prica o moralnosti je apsurd. Ne postoji nikakav osnov ni razlog zasto bi neko bio dobar ili los. Svaki zakljucak se bazira na individualnom shvatanju dobra i zla te jednostavno nije moguce institucionalizirati moral bez Boga.

Izadji iz Sarajeva na pet minuta voznje i pogledaj onu plocu koja je zalivena katranom. Ona ti sve kazuje o moralu bez Boga a da budem posten i o moralu sa Bogom (kad je formalan). Ono sto je meni za gnusanja, tim ljudima je ponos. Kako institucionalizirati moral kada moras uzeti u obzir i njih, a i nas. Nase shvatanje morala se u potpunosti razlikuje i to ti je najveci dokaz da bez eksternog faktora, moral je zapravo skup zakljucaka koji odgovaraju odredjenom prostoru i vremenu.

Ne znam zasto se to uopste zove moral. Rijec zakon je sasvim dovoljna.
fatamorgana

#2271 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

nasa wrote:
fatamorgana wrote:
nasa wrote: Kakva glupost, kako ja znam da ti bilo sta cinis osim sto nasmijavas @kerimu, daj da cujemo sta cinis
Pa već time što ne kradem iz usta vlastitom napaćenom narodu niti koga tješim nepostojećim onosvjetskim nagradama u startu činim dosta, a osim toga ne nasmijavam samo kerimu, :wink:
Davno su prosla ta vremena kad se s tobom moglo popricati iole ozbiljno.Hvala na paznji, dovidjenja :D
Priznajem da me forumsko druženje s vjernicima "pokvarilo", samo ne znam jel' na bolje il' na gore ....
Čim skontam javim ti, :wink:
5 0 5

#2272 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

dustaban wrote:
A u pitschku materinu !
Zar je moguca ovakva izopacenost pa taman da je i vjerom potaknuta.

Ja sam ostao bez teksta.

Ali moram ipak izbaciti jos jedan komentar: A ko to, bogati, kaze da je Abraham polozio test?!
Da je odbio zaklati vlastito dijete Bog bi rekao - Bravo, to je to, postali ste humana i inteligentna bica!

Ali kako Abraham ne polozi test, kao sto prije njega zglajza i Eva ("o jebo joj ja mater" :mrgreen: ) Bog odluci da jos vise kazni ljude: sada covjek ne samo da "mrije ko i sav hajvan", vec ga pride ubacise u religijske torove.

Ali ovo je stvarno neprevazidjen idiotluk, moram ponoviti
Towelie wrote: Da nije Ibrahim bio jakog imana i pristao da zakolje sina, ne bi 14 vekova posle mnoge porodice okusile kurbanskog mesa.
vidim da si se razbjesnio oko ove price. mozemo mi o ovome razglabati nocima. za mene, jednostavno objasnjenje, i najbolje koje sam cuo/procitao je ovo od w.allena.

apsidejzi

#2273 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by apsidejzi »

fatamorgana wrote: Priznajem da me forumsko druženje s vjernicima "pokvarilo", samo ne znam jel' na bolje il' na gore ....
Prvi put cujem da postoji poveznica izmedju rijeci "pokvariti" i "na bolje".

Covjek se uci dok je ziv :D
NIN

#2274 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NIN »

Towelie wrote:Ajdee? Opet nisi razumeo. Nisam govorio o nagradi u zelenim novcanicama ili u sevapima, vec cisto o onome osecaju zadovoljstva sobom, sto je opet nagrada za ego.
Sama ta cinjenica pokazuje mnogo o tebi u smislu moralnosti.
A sta to tacno pokazuje?
Hajde da budem malo manje pragmatican pa da kazem da je za stepen i intenzitet empatije potraban odredjen nivo inteligencije dok, s druge strane, inteligencija i ne korelira bas s teznjom ka grupisanju, od patriotizma i nacionalizma, pa sve do religijske pripadnosti. :)

Jebi ga, takvo je cinjenicno stanje na terenu. :D
fatamorgana

#2275 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

apsidejzi wrote:
fatamorgana wrote: Priznajem da me forumsko druženje s vjernicima "pokvarilo", samo ne znam jel' na bolje il' na gore ....
Prvi put cujem da postoji poveznica izmedju rijeci "pokvariti" i "na bolje".

Covjek se uci dok je ziv :D
Pa puna je svjetska književnost tih primjera, ona što ti čitaš na originalnim jezicima, :wink:
Locked