Da li dijsapora ima alternativu???

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
ahuseino

#226 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by ahuseino »

Nebitan32 wrote:
...
Moj odgovor se odnosio konstataciju Gilberta kako se izraelci ne asimiliraju i zato sam objasnio zasto se oni ne asimiliraju i zato je bitno koliko su privrezeni vijeri, nacionalnom identitetu, porijeklu historiji. Sve to ujedno podilazi skolskoj obrazovanosti. Pogotovo kod zena jer su one te koje ce poducavati dijecu vijeri i naciji.

Pozdrav i bez losih namjera
Ovo ne govori o toku misli i koherentnosti tvoje rasprave, ali i te kako dovoljno govori o tvojoj upoznatosti i kompetentnosti, te da nije vrijedno ni jedne kalorije potrositi u raspravi s tobom glede jevrejskog pitanja, ocuvanja istorije, kulture... iako si ih poznavao i naplacivao im placu godinu dana. :-) :-) :-)

Informacije koje si upijao u tih godinu dana, ili nisu bile dovoljne tebi da zakljucis dobro, ili nisi dobre informacije dobio. :-?

Ako ne razumijes, asimilacija nije isto sto i gubitak kulturnog naslijedja.

P.S. Bez zelje da vrijedzam.
atko

#227 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by atko »

Sve vezano za Bosnu, sve u njoj i izvan ... uvijek je komplikovanje od ostaka svijeta ... i jedinon donekle mozes osjetiti tu komleksnost (ne razumjeti, osjetiti red velicne) citajuci andrica i selimovica ... valjda je to i razlog zasto teme poput ove stalno skacu iz kajnosti u krajnost... ovu temu prije svega dozivljavam ko svojevrsno ispovjedanje pokretaca ... i tu se ne radi samo o tome dijaspora vs bosna nego i godinama i drugim jako licnim razlozima ... sto respektujem ;) ... ali svako javljanje bilo koga na ovu temu otvara novu dimenziju i tako u beskonacnost ....

Ja bih iz bosne otisao i da je bosna svica i to vjerovatno i ranije ... dakle postoje moji licni razlozi zbog kojih sam zelio da obidjem svjet da proputujem, da se skolujem, da se suocim sa drugim kulturama, da zaradim...itd itd

To je svijetla strana medalje ... nazalost postoji i lose stanje u bosni koje svakog normalnog tjera da se pomakne odatle ... potreban i dovoljan je jedn od ova dva uslova ... ili da te negdje nesto vuce ili da te nesto odnekud tjera ... kod mene su bila ispunjena oba ;)

Ali ja sam uspio sebi stvoriti priliku da imam mogucnost izbora i to je jebeno dobar osjecaj ... kad pozelim doci cu, kad pozelim vraticu se ... jer ja sam bosanac i samo je jedna domovina ... ali ja sam i zemljanin nisam marsovac i planeta je moje staniste i zato mogu da zivim na drugoj polulopti i da jednak fino udisem zrak koji mirise i da me jednako sunce grije ... zivi zivot ba
hrle1976

#228 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by hrle1976 »

PS: Sebe ne vidim kao dijasporu, jer sam napustio prostore jos dok je bila Jugoslavija. Dijaspora 80'ih nije se nikako imenovala, bili oni gastarbajteri koji su periodicno zivili/radili po Njemackoj, Svedskoj ili Austriji. A mi, koji smo otisli iz Jugoslavije bez nekog "ozbiljnog razloga", znaci 80'ih ili ako je neko prije, su bili deklasirani kao anit-Jugosloveni (izdajice samoupravnog bratskog sistema) ili hajmo reci zavidnost nekih pojedinaca sto nisu bili u mogucnosti, jer 1991 godine je sve otislo u ...
Trebam te

#229 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Trebam te »

jefferson wrote:
Trebam te wrote:Imam alternativu, vracam se u Bosnu jer zelim da zivim u domovini gdje sam rodjena. Tesko je, medjutim ne treba zivot gledati samo kroz MSc /PHD i filipinku i koliko imam u dzepu.

Nigdje vazduh ne mirise tako lijepo nego kad se spustim na Butmir, imam sve , prodavacica sam,radila u mnogo drzava i sa svim nacijama vjerama narodima i inim ali domovina je jedna, i bez obzira sto cesto kritikujem situaciju dole, ipak najveci smiraj osjecam kad sjedem ispod stare sljive u basti.

Ne vrijedjajuci nikog, smatram da jedino sa ljudima svoje zemlje i jezika mozes podijeliti nesto istinsko, niko te nemoze razumjeti tako kao neko ko je blizak po mjestu rodjenja (cak ukljucujuci i razne profile ljudi, kuturni,, nekulturni, obrazvani ili ne, itd...) To je sasvim prirodno i normlano, nemoze se protiv sebe... 8-)
(Cevape, muju i sulju samo mi razumijemo i osjetimo istinski u dusi , nemogu to nikakve nudle zamijeniti)..Behar i miris hercegovacke tresnje u proljece... :)

Kako neki pricaju, onda bi svako iz siromasne zemlje trebao preseliti u USA :lol: :-D :bih:

Bila u USA i iskreno hvala ti na njoj, :mrgreen:

Poz
Ti se licno osjecas komfornije u BiH.
ja licno imam itekakve alternative u bIh, ali me mori cinjenica da bi mi dijete sutra moglo ici u dvije skole pod jednim krovom! To me itekako jebe u mojoj percepciji Bosne!!!

Varcanje u Bosnu je stvar vlastitog izbora I zelje, tako kad se odlucis za povratak onda percepcije ove ili one vrste neces geldati.
Skola I u koju skolu ce ici tvoje dijete, najmanje je bitno (u Bosni imas private I javne) a I one 2 pod istim krovom ce ispariti uskoro.
Covjece jedna je domovina, potrebni smo joj I trebamo razmislajti o povratku, jafferson imas diplome, zaradi jos malo para I nazad- I vjeruj bice ti lijepo!
Posteno, subjektivan je moj post ali obejktivno mislim da svaki covjek ima alternative ako je zeli I hoce da ima!
:bih:
micko green eyes

#230 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by micko green eyes »

Izgleda mi da na ovoj temi nesto nema puno o alternativama, ali zato po obicaju dosta se pise pljuvajuci jedni druge te navodeci primjere koji su cisto bezveze..
Par postova oko toga da li neko ima kesirati za auto ili mora ne kredu, par onih kojima je vrhunac zivota sjediti u basti ispod tresnje i okretati janje, te onaj sto hoce da umrem ko slon :? O davanju imena necu ni rijeci, samo treba spomenuti ni da u BiH nisu neka "bosanska" imena pretezna, nego sve je vise nekih ... neznam ni izgovoriti. No ime je najmanje bitno. Sto se tice crncenja, ja radim kao i ostalih 92% u ovoj drzavi a to je prosjek, 39 sati sedmicno, ja licno 37,5. Ako je to crncenje, onda ..... To je ta srednja klasa koja je pretezna u mom drustvu, u mom okruzenju. Ako se poredi onda poredi tu srednju klasu sa srednjom klasom na balkanu? Jabuke s jabukama, kruske s kruskama :)
Al hajde, svako ima svoje i nacine misljenja i nacine zivota.
Licno nezelim da sam ogranicen, volim da mogu da putujem, da upoznajem nove kulture, nije me strah drugacijeg i nemislim da sam ja kao bosanac bolji i da je moja kultura vrh planete, daleko od toga, isto tako nemislim da sam losiji. Primicu rado dobre stvari iz novih okruzenja,bile one krscanske, jevrejske ili budisticke, lose ni ne razmatram.
Da li sada ovo mene cini losim muslimanom/bosancom? Da li sam izdajnik vjere ili svoje prve nacionalnosti? Ups, greska u koracima, prva nacionalnost mi je bila "jugosloven", pa bosanac, pa sad svedo. Iz ovog bi volio da mi barem moje dijete ne bude moralo mijenjati nacionalnost 3 puta po zivotu.
Sta ce ko drugi reci, to mi je najmanje bitno. Taj mahalski mentalitet me ne zanima. pogotovu onaj ko ce mi reci koliki sam ja bosanac ili da li sam mozda svedo?
Cuvaj svoje koliko mozes, postuj tudje, prihvati dobre stvari, lose ni negledaj. Postupaj sa okolinom onako kako bi volio da se s tobom postupa.
Ko sto beko rece, prosto i jednostavno: Ti sam znas gdje ti je bolje i ljepse, tu ostani, tu zivi.

Vozdrica!
ljubav_aha

#231 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by ljubav_aha »

ahuseino wrote:
Nebitan32 wrote:
...
Moj odgovor se odnosio konstataciju Gilberta kako se izraelci ne asimiliraju i zato sam objasnio zasto se oni ne asimiliraju i zato je bitno koliko su privrezeni vijeri, nacionalnom identitetu, porijeklu historiji. Sve to ujedno podilazi skolskoj obrazovanosti. Pogotovo kod zena jer su one te koje ce poducavati dijecu vijeri i naciji.

Ovo ne govori o toku misli i koherentnosti tvoje rasprave, ali i te kako dovoljno govori o tvojoj upoznatosti i kompetentnosti, te da nije vrijedno ni jedne kalorije potrositi u raspravi s tobom glede jevrejskog pitanja, ocuvanja istorije, kulture... iako si ih poznavao i naplacivao im placu godinu dana. :-) :-) :-)

Informacije koje si upijao u tih godinu dana, ili nisu bile dovoljne tebi da zakljucis dobro, ili nisi dobre informacije dobio. :-?

ahuseino , shalom :thumbup:
ljubav_aha

#232 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by ljubav_aha »

atko wrote:Sve vezano za Bosnu, sve u njoj i izvan ... uvijek je komplikovanje od ostaka svijeta ... i jedinon donekle mozes osjetiti tu komleksnost (ne razumjeti, osjetiti red velicne) citajuci andrica i selimovica ... valjda je to i razlog zasto teme poput ove stalno skacu iz kajnosti u krajnost... ovu temu prije svega dozivljavam ko svojevrsno ispovjedanje pokretaca ... i tu se ne radi samo o tome dijaspora vs bosna nego i godinama i drugim jako licnim razlozima ... sto respektujem ;) ... ali svako javljanje bilo koga na ovu temu otvara novu dimenziju i tako u beskonacnost ....

Ja bih iz bosne otisao i da je bosna svica i to vjerovatno i ranije ... dakle postoje moji licni razlozi zbog kojih sam zelio da obidjem svjet da proputujem, da se skolujem, da se suocim sa drugim kulturama, da zaradim...itd itd

To je svijetla strana medalje ... nazalost postoji i lose stanje u bosni koje svakog normalnog tjera da se pomakne odatle ... potreban i dovoljan je jedn od ova dva uslova ... ili da te negdje nesto vuce ili da te nesto odnekud tjera ... kod mene su bila ispunjena oba ;)

Ali ja sam uspio sebi stvoriti priliku da imam mogucnost izbora i to je jebeno dobar osjecaj ... kad pozelim doci cu, kad pozelim vraticu se ... jer ja sam bosanac i samo je jedna domovina ... ali ja sam i zemljanin nisam marsovac i planeta je moje staniste i zato mogu da zivim na drugoj polulopti i da jednak fino udisem zrak koji mirise i da me jednako sunce grije ... zivi zivot ba
:-D :thumbup:
ljubav_aha

#233 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by ljubav_aha »

hrle1976 wrote:PS: Sebe ne vidim kao dijasporu, jer sam napustio prostore jos dok je bila Jugoslavija. Dijaspora 80'ih nije se nikako imenovala, bili oni gastarbajteri koji su periodicno zivili/radili po Njemackoj, Svedskoj ili Austriji. A mi, koji smo otisli iz Jugoslavije bez nekog "ozbiljnog razloga", znaci 80'ih ili ako je neko prije, su bili deklasirani kao anit-Jugosloveni (izdajice samoupravnog bratskog sistema) ili hajmo reci zavidnost nekih pojedinaca sto nisu bili u mogucnosti, jer 1991 godine je sve otislo u ...
ti si dio drugacije dijaspore koje je vezean za rad u insotranstvu,a vecina smo dijaspora koja je formirana kao polsjedica rata u BiH,ali ti si i dalje dijaspora ,bez obzira na katerogorije ;-)
HAVANA

#234 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by HAVANA »

atko wrote: Ja bih iz bosne otisao i da je bosna svica i to vjerovatno i ranije ... dakle postoje moji licni razlozi zbog kojih sam zelio da obidjem svjet da proputujem, da se skolujem, da se suocim sa drugim kulturama, da zaradim...itd itd

Sto mi je ovo poznato :D
Samo ti pici,dje god ti ko kakav papir da,šaru,znanja ,para...a ti uzmi :D
A kad dodjes u neke godine,pa zena,djeca...onda sjedite i skontajte sta i kako dalje...
Sve je to dobro...i tamo ,i vamo...samo bez srkleta,kako ko hoce i zeli...
hrle1976

#235 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by hrle1976 »

ljubav_aha wrote:
hrle1976 wrote:PS: Sebe ne vidim kao dijasporu, jer sam napustio prostore jos dok je bila Jugoslavija. Dijaspora 80'ih nije se nikako imenovala, bili oni gastarbajteri koji su periodicno zivili/radili po Njemackoj, Svedskoj ili Austriji. A mi, koji smo otisli iz Jugoslavije bez nekog "ozbiljnog razloga", znaci 80'ih ili ako je neko prije, su bili deklasirani kao anit-Jugosloveni (izdajice samoupravnog bratskog sistema) ili hajmo reci zavidnost nekih pojedinaca sto nisu bili u mogucnosti, jer 1991 godine je sve otislo u ...
ti si dio drugacije dijaspore koje je vezean za rad u insotranstvu,a vecina smo dijaspora koja je formirana kao polsjedica rata u BiH,ali ti si i dalje dijaspora ,bez obzira na katerogorije ;-)
Mozda sam dijaspora za one koji to tako gledaju ili za one koji zive np. u Sarajevu - necu osporavati, ali samog sebe nevidim kao dijasporu niti kao nekog gastabajtera. Jer nasi, ondnosno mojih roditelja, razlozi za napusatnje Jugoslavije nisu bili ekonomski, nego cisto politicki. A ta politicko/antrolopska terminologija - dijaspora - ce izlapiti za nekih 5 do 10 godina. Jer kao sto sam vec jednom naveo, za 10tak godina oni sto su izasli iz BiH sa 15, ce imati 43 a njihova djeca za jos 10 godina ce biti vezani za BiH kao sto su Amerikanci sa poljskim prezimenom za Poljsku, znaci ovo je jos neka friska fasa "ko je ko" i stvaranja identiteta (za one koji ga jos nisu stvorili), ali za 10tak godina sve ce biti strano, duboko strano. Dosao nam Njeamc, a to vec mozes i danas da cujes stigli nam Njemci (odnosno neka rodbina) iz Njemacke. :wink:
Landa

#236 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Landa »

ljubav_aha wrote:
Koliko ja znam dijaspora nema kategorije a znaci disperzija stanovnistva po svijetu nakon konflikta. Terminologija je nastala disperzijom jevreja ali se sad koristi i za druge kao za nas.

Hrletovi roditelji su disidenti, jer su zbog politicke klime napustili svoju zemlju. Sad sto ih trpaju u isti kos i nije neka katastrofa ali eto moze se napraviti razlika.
jefferson

#237 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by jefferson »

Trebam te wrote:
jefferson wrote:
Trebam te wrote:Imam alternativu, vracam se u Bosnu jer zelim da zivim u domovini gdje sam rodjena. Tesko je, medjutim ne treba zivot gledati samo kroz MSc /PHD i filipinku i koliko imam u dzepu.

Nigdje vazduh ne mirise tako lijepo nego kad se spustim na Butmir, imam sve , prodavacica sam,radila u mnogo drzava i sa svim nacijama vjerama narodima i inim ali domovina je jedna, i bez obzira sto cesto kritikujem situaciju dole, ipak najveci smiraj osjecam kad sjedem ispod stare sljive u basti.

Ne vrijedjajuci nikog, smatram da jedino sa ljudima svoje zemlje i jezika mozes podijeliti nesto istinsko, niko te nemoze razumjeti tako kao neko ko je blizak po mjestu rodjenja (cak ukljucujuci i razne profile ljudi, kuturni,, nekulturni, obrazvani ili ne, itd...) To je sasvim prirodno i normlano, nemoze se protiv sebe... 8-)
(Cevape, muju i sulju samo mi razumijemo i osjetimo istinski u dusi , nemogu to nikakve nudle zamijeniti)..Behar i miris hercegovacke tresnje u proljece... :)

Kako neki pricaju, onda bi svako iz siromasne zemlje trebao preseliti u USA :lol: :-D :bih:

Bila u USA i iskreno hvala ti na njoj, :mrgreen:

Poz
Ti se licno osjecas komfornije u BiH.
ja licno imam itekakve alternative u bIh, ali me mori cinjenica da bi mi dijete sutra moglo ici u dvije skole pod jednim krovom! To me itekako jebe u mojoj percepciji Bosne!!!

Varcanje u Bosnu je stvar vlastitog izbora I zelje, tako kad se odlucis za povratak onda percepcije ove ili one vrste neces geldati.
Skola I u koju skolu ce ici tvoje dijete, najmanje je bitno (u Bosni imas private I javne) a I one 2 pod istim krovom ce ispariti uskoro.
Covjece jedna je domovina, potrebni smo joj I trebamo razmislajti o povratku, jafferson imas diplome, zaradi jos malo para I nazad- I vjeruj bice ti lijepo!
Posteno, subjektivan je moj post ali obejktivno mislim da svaki covjek ima alternative ako je zeli I hoce da ima!
:bih:
One isparavaju vec 16 godina, aja sam dovoljno cesto u BiH i provodim godisnje nekoliko mejseci tu, da znam kolike su sanse da se zakonska segregacija iskorjeni, itd. Lijepo jeste, skijanje, malo rostilj, ali jbg, od toga se ne zivi, a meni se ne uclanjuje u "partiju" ili "stranku" da bi dobro zivio.
Ja se osjecam Bosancem, tu sam se rodio, ne bas tako davno otisao, ali mene nije BiH razocarala kao geografsko podrucje sa svojim ljepotama (jer mi je najbolje kad odem na skijanje sam ili sa par prijatelja) nego ljudi! BiH je onakva kakva jeste zbog ljudi, jer dvije skole pod jednim krovom i slicne budalastine nisu proizvod stranaca nego nasih ljudi.
A alternative ima, vidi svijeta. Sto se bosanac mora vratiti u bIh da bi bio bosanac? Jel to mjerilo koliki je ko bosanac? Sto Bosanac ne bi bio isto bosanac ako ode iz SAD u Vietnam i tamo zivi? Ko ima pravo da njegov osjecaj prema domovini kritizira jer ne zivi kako neko kaze kako treba zivjeti i gdje treba zivjeti?
zambaklija

#238 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by zambaklija »

jefferson wrote: One isparavaju vec 16 godina, aja sam dovoljno cesto u BiH i provodim godisnje nekoliko mejseci tu, da znam kolike su sanse da se zakonska segregacija iskorjeni, itd. Lijepo jeste, skijanje, malo rostilj, ali jbg, od toga se ne zivi, a meni se ne uclanjuje u "partiju" ili "stranku" da bi dobro zivio.
Ja se osjecam Bosancem, tu sam se rodio, ne bas tako davno otisao, ali mene nije BiH razocarala kao geografsko podrucje sa svojim ljepotama (jer mi je najbolje kad odem na skijanje sam ili sa par prijatelja) nego ljudi! BiH je onakva kakva jeste zbog ljudi, jer dvije skole pod jednim krovom i slicne budalastine nisu proizvod stranaca nego nasih ljudi.
A alternative ima, vidi svijeta. Sto se bosanac mora vratiti u bIh da bi bio bosanac? Jel to mjerilo koliki je ko bosanac? Sto Bosanac ne bi bio isto bosanac ako ode iz SAD u Vietnam i tamo zivi? Ko ima pravo da njegov osjecaj prema domovini kritizira jer ne zivi kako neko kaze kako treba zivjeti i gdje treba zivjeti?
ma bosanac je svugdje bosanac....evo primjer:odeš npr.na aerodrom i tražiš čeking šaltere sa BH destinaciju,lako ćeš ih naći,to su oni sa koridorima ispred :D drugi to nemaju :run:
Last edited by zambaklija on 21/02/2012 18:28, edited 2 times in total.
atko

#239 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by atko »

mislis wrote:nema bosanaca u bih.
i ako je neko otisao kao bosanac iz bih, takav se ne moze vratiti u bih :D
tvoje tvrdnje se mogu potkrijepiti ustavom :D :-) :shock:
ljubav_aha

#240 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by ljubav_aha »

hrle1976 wrote:
ljubav_aha wrote:
Mozda sam dijaspora za one koji to tako gledaju ili za one koji zive np. u Sarajevu - necu osporavati, ali samog sebe nevidim kao dijasporu niti kao nekog gastabajtera. Jer nasi, ondnosno mojih roditelja, razlozi za napusatnje Jugoslavije nisu bili ekonomski, nego cisto politicki. A ta politicko/antrolopska terminologija - dijaspora - ce izlapiti za nekih 5 do 10 godina. Jer kao sto sam vec jednom naveo, za 10tak godina oni sto su izasli iz BiH sa 15, ce imati 43 a njihova djeca za jos 10 godina ce biti vezani za BiH kao sto su Amerikanci sa poljskim prezimenom za Poljsku, znaci ovo je jos neka friska fasa "ko je ko" i stvaranja identiteta (za one koji ga jos nisu stvorili), ali za 10tak godina sve ce biti strano, duboko strano. Dosao nam Njeamc, a to vec mozes i danas da cujes stigli nam Njemci (odnosno neka rodbina) iz Njemacke. :wink:
zasto uponor odbijas cinjenicu da si dio dijapore,kao sto rekog ,nisi dio ratne dijaspore,ali jesi dio dijaposre ,koaj je znaci odlazila van iz politicikih razloga,ali si i dalje dijapspora,iako se ne osjecas kao stranac u DE
ljubav_aha

#241 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by ljubav_aha »

Landa wrote:
ljubav_aha wrote:
Koliko ja znam dijaspora nema kategorije a znaci disperzija stanovnistva po svijetu nakon konflikta. Terminologija je nastala disperzijom jevreja ali se sad koristi i za druge kao za nas.

Hrletovi roditelji su disidenti, jer su zbog politicke klime napustili svoju zemlju. Sad sto ih trpaju u isti kos i nije neka katastrofa ali eto moze se napraviti razlika.
postoje pod-kategorije u kategoriji diaspora,koja nije uvijek asocirana na bjekstvo od rata :) hrletovi rodtijleji su disidenit koji su napsitili maticu ,a mnogi disidenti ostanu u drzavi u kojoj se bore protiv trenutnog drzavnog sistema
vox-populi

#242 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by vox-populi »

Mislim da je @hrle 1976 ciljao na nesto drugo. Pitanje koje on postavlja je kada dijaspora prestaje biti dijaspora i na koji nacin se to desava.

Npr. amerikanac iz Bostona, irskog porijekla danas se sigurno ne smatra irskom dijasporom. Dok su se njegovi preci, do odredjenog vremena smatrali (mozda ne konkretno dijasporom jer je to noviji termin, ali nesto slicno).

Dakle, kada i kako Jugovici "gube" status dijaspore?

Da li je potrebno da prodje odredjeno vrijeme? Da li je u pitanju broj generacija rodjen u "tudjini"? Ili mozda trenutak kada se uzme drzavljanstvo zemlje u kojoj se zivi?
ljubav_aha

#243 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by ljubav_aha »

vox-populi wrote:Mislim da je @hrle 1976 ciljao na nesto drugo. Pitanje koje on postavlja je kada dijaspora prestaje biti dijaspora i na koji nacin se to desava.

Npr. amerikanac iz Bostona, irskog porijekla danas se sigurno ne smatra irskom dijasporom. Dok su se njegovi preci, do odredjenog vremena smatrali (mozda ne konkretno dijasporom jer je to noviji termin, ali nesto slicno).

Da li je potrebno da prodje odredjeno vrijeme? Da li je u pitanju broj generacija rodjen u "tudjini"? Ili mozda trenutak kada se uzme drzavljanstvo zemlje u kojoj se zivi?
pisala sam konktrento o njegovim rodtieljima,ali on jeste dio dijaspore ako nije rodjen u DE :)

pa danas djeca nakon rata rodjena van BiH i zive van BiH nisu disapora
ahuseino

#244 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by ahuseino »

vox-populi wrote:Mislim da je @hrle 1976 ciljao na nesto drugo. Pitanje koje on postavlja je kada dijaspora prestaje biti dijaspora i na koji nacin se to desava.

Za Bosnu, dijaspora = svi koji su otisli sa namjerom promjene stalnog boravka (novo drzavljanstvo moze ici uz to a i ne mora). Za zemlju destinacije imigranti = svi koji su pristigli sa namjerom promjene stalnog boravka (za razliku od expatriates-a koji bi bili nesto a'la gasterbajteri - privremeni padobranci :wink: ).

Pa meni bi logicno bilo da je dijaspora svako ko je otisao t.j. napravio taj cin odseljenja. Djeca iliti druga generacija, rodzeni u novoj sredini su po meni prvi koji se vise ne mogu zvati dijasporom. Ovdje mozta ima nekih finesa oko legalnog statusa odnosno drzavljanstva, t.j. ako nova generacija nema drzavljanstvo, sta su oni onda? :P

U glavnom, mislim da novo drzavljanstvo nije nesto zbog cega se "gubi status dijaspore" :P za naturalizovane gradjane. Rodjeni gradjani, mislim da se ne mogu zvati dijasporom.
Nebitan32

#245 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Nebitan32 »

Gray wrote:
Nebitan32 wrote:
Gray wrote:
Ne vidim uopšte problem u ovom miješanju, pa čak ni u tom gubljenju "identiteta." Slažem se sa vox populi, ni ja ne smatram da mi je identitet to što sam Bosanac. .
Nisi korektno procitao ono sto sam napisao. Nije pitanje je li dobro ili ne. Samo sam opisap proces.
Vecina asmilira manjinu. Logican i prirodan proces. Moze da bude kraci ili duzi to jeste jednu ili vise generacija ali se infine desi. U tvom slucaju ce biti brzi jer kao sto si i sam naveo nije ti bitno gubi li se identiet ili ne.

A osnovni ubrzavajuci faktor jer vjenacanje s nekim ko nije iz Bosne.

OK, izvinjavam se. Ali mislim da nisi dobro procitao to sto sam ja napisao, jer ja nisam rekao da mi nije bitno da li gubim identitet, nego sam rekao da ne smatram da je to Što sam Bosanac veliki dio moga identiteta i da smatram da su puno važniji dijelovi mog identiteta druge stvari. :)

Nema razloga za izvinjavanje. Ovo je samo internet pricaonica. Osoba koja je pokrenula ovu temu je to gledala kroz prizmu gubljenja identiteta a povod tome je iseljenje izvana domovine. To jeste kakve su posljedice na potomstvo a i na njega samog.

Ono sto sam naveo je to da se iseljevanjem dolazi do gubljenja nacionalnog identiteta i asimilacije u novu naciju.
Nesto neminovno sto se desi prije ili kasnije. Kroz generaciju ili nakon par njiih. Historija to potvrduje.

I malo je nerelano da to pokusavaju demantirati osobe koje zive u SAD gdje je taj fenomen najizrazeniji i desava se u najkracem roku. Cjelokupno drustvo oko njh samih je rezultat asimilacije i promjene identita.
Nebitan32

#246 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Nebitan32 »

gilbert wrote:Nebitan32 mogu ja biti koncizan , valjda :roll:

Upravo ta nas pogubljenost i vrati na onu teoriju da je tesko izgubiti nesto sto nisi imao i da su takvi uvijek najlaksi da se asimiliraju . Covjek kao bice tezi da pripada vecoj grupi ako nema svoje maticne onda se prikljuci slijedecoj dostupnoj.

Kao sto rekoh rodjo u BG jos se nije asimilirao ( ne brece se niti pije mleko i sl. ) ostao isti. sada sto se tice zeninih nije bilo pokusaja utjecaja ljudi malo iznad toga.
Bosnjaci su svakako imali svoj identitet ali nisu imali priliku da ga ispoljavaju na slobodan nacin. Onaj ko upravlja vojskom, skolskim sistemom, drzavom itd. namece svoje stavove i viziju. A to nisu imali npr u SFRJ. Danas u Banja Luci dijeca u skoli uce tzv. himnu genocidne tvorevine napamet i skole su krstene i ispiranje mozgova je u punom toku da se ne moze ocekivati svjestan nacionalni identitet kod tamosnjih Bosnjaka. Ne radi se o tome da oni nemaju nista kao sto si rekao vec da sredina ne dozvoljava ispoljavanje njihovih osjecanja.

Prvo za mene ne moze biti Bosnjak ko nakon svega zivi u Bg. Nemoguce. Od svih mijesta na planeti izabrati da zivis tu ne moze neko ko je Bosnjak. Prosto nesto nespojivo. A njegovi potomci ce postati Srbi.Prije ili kasnije. Ni prvi ni posljednji. To je nesto sto se desavalo i sto ce se nastaviti desavati. Ljudi ce se pretapati iz jedne nacije u drugu. Iz jednog identieta u drugi.Posebno u velikim gradovima kao sto je Beograd i gdje dominira jedan narod.

Mojne Arnija za primjer jos uvijek ga nemozes razumjeti kada prica engleski ,malo je bolje kada cita pripemljen govor. :lol: Kakva asimilacija u njegovom slucaju :lol: . Srakozy je ko i Vuk u istoj korpi za mene , oportunisti ljudi koji pricaju sta izborna baza hoce da cuje.
Uklopiti se u drustvo izgraditi jos jedan sloj indentiteta nije isto sto i izgubiti svoj indentitet .
Dobro. Ne vidim kako mogu razgovarati s tobom ako ne zelis prihvatiti ni proste cinjenice kao sto su da je Vuk Jeremic Srbin ili Nicolas Sarkozy Francuz ili da su Zidanova dijeca francuzi a da imaju porijeklo od drugih naroda. I da se u svakom slucaju desila asimilacija. Cak sta vise zivis u SAD, u sredini gdje oko tebe samog imas sve primjer do primjera same asimilacije. Od predsjednika SAD pa nanize.

Nemoguce je razgovarati ako ne mozes priznati ni te proste cinjenice
Nebitan32

#247 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Nebitan32 »

ahuseino wrote:
Nebitan32 wrote:
...

Radio sam godinama a ne godinu sa Hebrejima. I danas imam svakodnevni kontakt s njima jer imam i prijatelja i poznanika medu njima. Citam izraelske novine svake sedmice, citao njihove pisce od Amosa Oza pa nadalje i poznajem nesto od njihovog jezika. Slobodno mogu reci da sam dobro upucen o njima.

Ne vidim uopste smisao tvoje poruke. Zaista.

Samo si napisao napisao da nisam upoznat o Hebrejskom narodu, njihovoj historiji, vjeri, politici itd. a da pritom nisi dodao nikakvu dodatnu vrijednost o toj temi. Nisi ni pokusao objasniti bilo sto vec samo nije tako i to je to.

A mozes ti pisati sto zelis pa i vrijedati. To me se ne tice. Nije do mene da brinem o tome.
Ja samo volim pricati s osobama cije pisanje ima neki smisao. Nabacivanje smjeskica i nekih doskocica mi nije zanimljivo.
zlajapravaraja

#248 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by zlajapravaraja »

A sta cemo ako nas poCHeraju odavLe? :mrgreen: :run:
Nebitan32

#249 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Nebitan32 »

jefferson wrote: BiH je onakva kakva jeste zbog ljudi, jer dvije skole pod jednim krovom i slicne budalastine nisu proizvod stranaca nego nasih ljudi.
Ispravi me ako grijesim ali ti zivis u SAD. To je upravo drzava gdje je do prije par desetljeca bila segregacija najgore vrste.Da bi se to ispravilo cak se morala uvesti i tzv. pozitivna segregacija i to na svim poljima od administracije do kinematografije npr tako da mnogi danasnji glumci koji su crnci su tu gdje jesu radi pozitivne diskriminacije, radi kvota jer su produkcijske kuce morale zaposliti odredeni broj crnaca. Morgan Freeman je jedan primjer.

Zivis u drzavi u kojoj jos uvijek postoji segregacija po svim osnovama. Mogu navesti jedan banalni primjer. U SAD postoje naselja rezervirana iskljucivo za stare osobe, penzionere. U tim naseljima ne mogu zivjeti mlade osobe, ne mogu zivjeti dijeca. To je prosto zabranjeno. .I na ulazima u ta naselja imaju naoruzane privatne milicije koje su tu da bi fizicki sprijecili dijecu da udu u njih. Zar to nije segregacija. Svakako da jeste. Njih ima na svim poljim ali ja sam istakao jednu koja je somom ludosti i apsurda. Aparthejd prema dijeci.

To me podsjeti na jednu drugu temu gdje druga osoba kako bi dokazala da u Bosni nema perspektive spominje onog covjeka koji je dosao iz Kaknja u Sarajevo da cisti snijeg. A covjek pise iz SAD gdje u nekim krajevima vlada tolika bijeda da nestaju cijeli gradovi. Gradovi od par stotina hiljada osoba.
http://www.youtube.com/watch?v=8j7OpK2FxHY

Zasto nemate mjeru. Svaka drzava ima i svoj + i svoj -. Kako Bosna tako i SAD i bilo koja druga drzava. Ali ovdje negativno kritiziras nesto u Bosni a to isto, i jos goroj varijanti imas tu gdje stanujes.

Kod mnogih osoba osjecam toliku strogocu prema Bosni pa cak i prema nekim benignim stvarima a sve to isto pa i gore imaju u drzavama gdje su se doselili. Zar to ne lici na onu pricu kad je cura preselila iz sela u grad pa kad je dosla ponovo u selo vidila grablje na zemlji i pita sta je ovo, sta je ovo...i onda stadne na njih i grablje je udare u glavu a ona onda kaze ...uh sto me ove grablje udarise u glavu.

Zasto je tako

Bosna je drzava sa teskom historijom. Izasla je nedavno iz stravicnog rata sa nesagledivim posljedicama. To je svakako ostavilo tragove i stanje svakako nije perfektno. Nalazi se u kompleksnom okruzenju. Stvari se ne mogu srediti preko noci. Osobno ne vidim da je tzv sistem dvije skole pod jednim krovom nesto sto se moze istaci kao probleme svih problema. Situacija je visediomenzionalna i svako treba imati pravo na skolovanje na sopstvenom jeziku. U mnogim stvarima se pronalazi koncensuz. Koncensuz koji mozda i nije pefektan ali barem se zadovolje razne strane i izbjegavaju konfliktne situacije.

Ja gdje stanujem imaju razne vrste skola. drzavna-liberaln, katolicka, jezuitska, hebrejska itd... Ne vidim problem u tome.
djani s

#250 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by djani s »

Sta ako BiH postane punopravni clan velike familije zvane EU? Da li ce se migracije stanovnista pojacati?

Kome se covjek treba pravdati za licne odluke u zivotu? To nikada nisam razumio...pravdanje nebitnim ljudima cije namjere uglavnom nisu dobronamjerne. Ako su u pitanju i bitni ljudi ciji je odnos prema mojim odlukama ispunjen arogancijom i povrsnim zakljuccima eto prilike da ne budu vise bitni :D
Post Reply